اسامی دیگر
Hemoglobinopathy
Hemoglobin Variants
Hemoglobin S
Sickle Cell Disease
Hemoglobin C Disease
Hemoglobin E Disease
Thalassemia
Hemoglobin Barts
Hereditary Persistence of Fetal Hemoglobin
HPFH
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 12, 2018.
ناهنجاری های هموگلوبین چه می باشند؟

یک ناهنجاری هموگلوبین، گونه ای از هموگلوبین می باشند که اغلب به صورت ارثی بوده و ممکن است باعث یک اختلال خونی گردد (هموگلوبینوپاتی).

هموگلوبین یک ترکیب پروتئینی حاوی آهن درون سلول های قرمز خون بوده که اکسیژن را در سرتاسر بدن حمل می کند. این ترکیب از هم، که بخش حاوی آهن بوده و زنجیره های گلوبین که پروتئین می باشند، تشکیل می شود. پروتئین گلوبین از زنجیره های اسید آمینه که "بلوک های ساختمانی" پروتئین ها می باشند، تشکیل می شود. انواع مختلفی از زنجیره های گلوبین با عنوان آلفا، بتا، دلتا و گاما وجود دارند. انواع هموگلوبین طبیعی شامل موارد زیر می باشند:

  • هموگلوبین A (Hb A): تقریباً 95 تا 98 درصد هموگلوبین موجود در بزرگسالان را تشکیل می دهد؛ این، حاوی دو زنجیره پروتئینی آلفا و دو زنجیره بتا می باشد.
  • هموگلوبین A2 (Hb A2): حدود 2 تا  3% هموگلوبین موجود در بزرگسالان را تشکیل می دهد؛ این دارای دو زنجیره پروتئینی آلفا و دو زنجیره دلتا است.
  • هموگلوبین F (Hb F، هموگلوبین جنینی): 1 تا 2% هموگلوبین پیدا شده در بزرگسالان را تشکیل می دهد؛ این هموگلوبین دارای دو زنجیره پروتئینی آلفا و دو زنجیره گاما است. این هموگلوبین عمده تولید شده توسط جنین در طول بارداری می باشد؛ تولید آن معمولاً اندکی پس از تولد پائین آمده و طی 1 تا 2 سال به سطوح بزرگسالان می رسد.

تغییرات ژنتیکی (جهش) در ژن های گلوبین باعث تغییراتی در پروتئین گلوبین شده که منجر به هموگلوبین تغییر یافته ساختاری مانند هموگلوبین S شده که باعث سلول داسی شکل یا کاهش تولید زنجیره های گلوبین (تالاسمی) می شوند. در تالاسمی، کاهش تولید یکی از زنجیره های گلوبینی، تعادل زنجیره های آلفا با بتا را بر هم زده و باعث می شود تا هموگلوبین غیرطبیعی (آلفا تالاسمی) تشکیل شده یا باعث افزایش بخش های فرعی تر هموگلوبین مانند Hb A2 یا Hb F می شود (بتا تالاسمی).

چهار ژن برای زنجیره های گلوبین آلفا و دو ژن (هر کدام) برای زنجیره های بتا، دلتا و گاما کد می کنند. (برای کسب اطلاعات عمومی درباره آزمایش ژنتیک، جهان آزمایشات ژنتیک را ببینید.) جهش هایی ممکن است در هر کدام از ژن های زنجیره های آلفا یا بتا رخ دهند. شایعترین بیماری مرتبط با زنجیره آلفا، تالاسمی آلفا می باشد. شدت این بیماری بستگی به تعداد ژن های تحت تأثیر دارد. (برای کسب اطلاعات بیشتر، تالاسمی را ببینید.)

جهش های ژن بتا اغلب به صورت مغلوب اتوزومی به ارث می رسند. بدین معنی که شرط ابتلای فرد به بیماری مرتبط با گونه های هموگلوبین، داشتن دو کپی ژن تغییر یافته است. اگر یک ژن بتای نرمال و یک ژن بتای غیرطبیعی به ارث برسند، فرد برای هموگلوبین غیرطبیعی، هتروزیگوت می باشد و حامل می باشد. این ژن غیرطبیعی میتواند به هر کدام از فرزندان منتقل شود، اما معمولاً هیچ نشانه یا نگرانی سلامتی مهمی در فرد حامل ایجاد نمی کند.

اگر دو ژن بتای غیرطبیعی از یک نوع به ارث برسند، فرد هموزیگوت می باشد. فرد، گونه هموگلوبین مرتبط با آن را تولید کرده و ممکن است برخی از نشانه های همراه با آن و پتانسیل عوارض را داشته باشد. شدت بیماری بستگی به جهش ژنتیکی داشته و از فرد به فرد متفاوت می باشد. یک کپی از ژن بتای غیرطبیعی به هر کدام از بچه ها منتقل می شود.

اگر دو ژن بتای غیرطبیعی از انواع مختلف به ارث برسند، فرد، "هتروزیگوت دوگانه" یا "هتروزیگوت ترکیبی" خواهد بود. فرد مبتلا معمولاً دارای نشانه هایی مرتبط با یک یا هر دوی گونه های هموگلوبین بوده که تولید می کند. یکی از ژن های بتای غیرطبیعی به فرزندان منتقل می شود.

سلول های قرمز خون حاوی هموگلوبین غیرطبیعی ممکن است نتوانند اکسیژن را به صورت کارآمدی حمل کنند و ممکن است زودتر از معمول توسط بدن تجزیه شده (بقای کوتاه مدت) که به کم خونی همولیتیک می انجامد. چندین صد گونه هموگلوبین ثبت شده اند اما فقط تعداد کمی معمول بوده و از نظر بالینی مهم هستند. برخی از شایعترین گونه های هموگلوبین شامل هموگلوبین S، هموگلوبین اصلی در افراد مبتلا به بیماری سلول داسی بوده که باعث می شود تا سلول های قرمز خون، شکل غیرعادی پیدا کنند (داسی) و بقای سلول را کاهش دهند؛ هموگلوبین C، که میتواند شکلی خفیف تر از کم خونی همولیتیک را بوجود آورد؛ و هموگلوبین E که ممکن است هیچ نشانه ای ایجاد نکرده یا عموماً نشانه های ملایم داشته باشد.

Accordion Title
درباره ناهنجاری های هموگلوبین
  • انواع هموگلوبین

    چندین صد شکل غیرطبیعی هموگلوبین (گونه ها) شناسایی شده اند اما تعداد کمی متداول بوده و از نظر بالینی مهم هستند.

    انواع هموگلوبین متداول

    • هموگلوبین S: این هموگلوبین اصلی در افراد مبتلا به بیماری سلول داسی (همچنین کم خونی سلول داسی) است. بر اساس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، تقریباً 1 درهر 375 آمریکایی آفریقایی تبار با بیماری سلول داسی شکل متولد شده و تقریباً 100000 آمریکایی با این اختلال زندگی می کنند. افراد مبتلا به بیماری Hb S دارای دو زنجیره بتای غیرطبیعی و دو زنجیره آلفای طبیعی هستند. در مواقعی که سلول های قرمز خون در معرض کاهش مقادیر اکسیژن قرار می گیرند (مانند اتفاقی که هنگام تمرینات ورزشی می افتد یا وجود عفونت در شش ها)، وجود هموگلوبین S باعث می شود تا سلول قرمز، تغییر شکل داده و یک شکل داسی شکل به خود بگیرد. سلول های خونی قرمز داسی شکل، سخت بوده و میتوانند در عروق خونی کوچک انسداد ایجاد کرده و باعث درد، گردش خون ناقص و کاهش تحویل اکسیژن، همچنین کاهش عمر سلول قرمز شوند. یک کپی منفرد بتا (βS) (با عنوان ویژگی سلول داسی، که تقریباً در 8% آمریکایی های آفریقایی تبار موجود است) معمولاً  نشانه های چشمگیری ایجاد نمی کند مگراینکه با یک جهش دیگر هموگلوبین، مانند آنکه باعث Hb C یا بتا تالاسمی می شود، ترکیب شده باشد.

    • هموگلوبین C: حدود 2 تا 3 % آمریکایی های آفریقایی تبار در ایالات متحده، برای هموگلوبین C هتروزیگوت هستند (دارای یک کپی می باشند که به عنوان ویژگی هموگلوبین C شناخته می شود) و اغلب بدون علامت می باشند. بیماری هموگلوبین C (که در افراد هموزیگوت، با دو کپی ژن دیده می شود)، نادر بوده (0.02 درصد آمریکایی های آفریقایی تبار) و نسبتاً ملایم می باشد. این معمولاً شکلی ملایم تر و فرعی تر از کم خونی همولیتیک ایجاد کرده و باعث بزرگی ملایم تا متوسط طحال می گردد.

    • هموگلوبین E: هموگلوبین E یکی از شایعترین گونه های هموگلوبین زنجیره بتا در جهان است. این هموگلوبین در جنوب شرق آسیا، بویژه در کامبوج، لائوس و تایلند و در افرادی با نژاد جنوب شرق آسیا بسیار شایع می باشد. افراد هموزیگوت برای Hb E (دارای دو کپی از βE) معمولاً دارای یک کم خونی همولیتیک ملایم، سلول های قرمز خونی میکروسایتیک و بزرگی ملایم طحال می باشند. یک کپی تنها از ژن هموگلوبین E باعث ایجاد نشانه ها نمی شود مگراینکه با جهش دیگری مانند جهش ویژگی بتا تالاسمی ترکیب شود.


    انواع هموگلوبین با شیوع کمتر

    بسیاری از انواع دیگر وجود دارند. برخی خاموش هستند - هیچ نوع علائم یا نشانه ای ایجاد نمی کنند - در حالیکه بقیه بر عملکرد و یا ثبات ملکول هموگلوبین تأثیر می گذارند. نمونه هایی از سایر انواع هموگلوبین از قرار زیر هستند: هموگلوبین D، هموگلوبین G، هموگلوبین J، هموگلوبین M و هموگلوبین Constant Spring که با جهشی در ژن گلوبین آلفا ایجاد می شود که منجر به یک زنجیره آلفای بلند غیرطبیعی و یک ملکول هموگلوبین ناپایدار می گردد. نمونه های بیشتر بقرار زیر هستند:

    • هموگلوبین F: Hb F، هموگلوبین اصلی که توسط جنین تولید می شود و نقش آن انتقال کارامد اکسیژن در یک محیط کم اکسیژن می باشد. تولید Hb F اندکی پس از تولد به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده و تا 1 تا 2 سالگلی به سطوح بزرگسالان می رسد. Hb F ممکن است در بسیاری از اختلالات مادرزادی افزایش پیدا کند. سطوح آن ممکن است در بتاتالاسمی از نرمال تا افزایش قابل ملاحظه بوده و اغلب در افرادی که کم خونی سلول داسی شکل دارند و در بتاتالاسمی سلول داسی، افزایش پیدا می کند. افراد مبتلا به بیماری سلول داسی و Hb F بالا اغلب دارای بیماری ملایمتری می باشند، از آنجائیکه هموگلوبین F مانع داسی شدن سلول های قرمز می شود. سطوح Hb F در یک بیماری نادر با عنوان ماندگاری ارثی هموگلوبین جنینی (HPFH) نیز افزایش می یابند. این بیماری، گروهی از اختلالات ارثی بوده که در آن سطوح Hb F، بدون علائم یا ویژگی های بالینی تالاسمی افزایش پیدا می کنند. گروه های نژادی مختلف دارای جهش های مختلفی هستند که باعث HPFH می شوند. Hb F همچنین ممکن است در برخی از بیماری های ارثی که شامل تولید ناقص سلول های قرمز خونی می باشد، نیز افزایش پیدا کند. برخی از لوسمی ها و سایر نئوپلاسم های بیش تکثیری مغزاستخوان نیز همراه با افزایش ملایم Hb F هستند.

    • هموگلوبین H: Hb H یک هموگلوبین غیرطبیعی بوده که در برخی از موارد آلفا تالاسمی روی میدهد. این هموگلوبین از چهار زنجیره گلوبین بتا تشکیل شده و بعلت کمبود شدید زنجیره های آلفا ایجاد می شود. با وجود آنکه هر کدام از زنجیره های گلوبین بتا، طبیعی هستند، تترامر 4 زنجیره بتا طبیعی عمل نمی کند. دارای گرایش بالایی برای اکسیژن بوده و بجای اینکه آن را تحویل بافت ها و سلول ها دهد، نگهش می دارد. هموگلوبین H نیز همراه با تجزیه قابل ملاحظه ای سلول های قرمز خون (همولیز) می باشد، از آنجائیکه ناپایدار بوده و تمایل به تشکیل ساختارهای جامد و سخت درون سلول های قرمز خونی دارد. افرادی که بیماری هموگلوبین H دارند معمولاً با مشکلات پزشکی جدی مواجه نمی شوند، هرچند دچار کم خونی هستند.

    • هموگلوبین Barts: Hb Barts در جنین های مبتلا به آلفا تالاسمی ایجاد می شود. این هموگلوبین از چهار زنجیره پروتئینی گاما  (γ) و زمانی که کمبود زنجیره های آلفا وجود دارد، به روشی مشابه با هموگلوبین H تشکیل می شود. اگر مقدار کمی از Hb Barts تشخیص داده شود، معمولاً به علت تولید رو به کاهش زنجیره گاما، اندکی پس از تولد ناپدید می شود. این بچه ها یک یا دو حذف در ژن آلفا داشته و حاملین خاموش بوده یا دارای ویژگی آلفا تالاسمی هستند. اگر کودکی دارای مقدار زیادی از Hb Barts باشد، اغلب دارای بیماری هموگلوبین H و یک حذف سه ژنی میباشد. جنین هایی که چهار حذف ژنی دارند، مبتلا به خیز جنینی بوده و معمولاً بدون انتقال خون و پیوند مغز استخوان زنده نمی مانند.


    فرد میتواند دو ژن غیرعادی متفاوت، یکی از هر والد را نیز به ارث ببرد. این باعنوان هتروزیگوت ترکیبی یا هتروزیگوت مضاعف شناخته می شود. چندنی ترکیب مهم از نظر پزشکی در زیر فهرست شده اند:

    • بیماری هموگلوبین SC: به ارث بردن یک ژن بتا S و یک ژن بتا C منتهی به بیماری SC می شود. این افراد دارای یک کم خونی همولیتیک ملایم و بزرگ شدن ملایم طحال هستند. افراد مبتلا به بیماری Hb SC ممکن است عوارض انسداد عروق که در کم خونی سلول داسی نیز دیده می شوند را بروز دهند، اما بیشتر موارد شدت کمتری دارند.
    • بیماری سلول داسی - هموگلوبین D: افراد مبتلا به بیماری سلول داسی - Hb D یک کپی از ژن های هموگلوبین S و یکی کپی از ژن های هموگلوبین D - لوس آنجلس (یا D-Punjab) را به ارث برده اند. این افراد دارای بحران های گهگاه داسی و کم خونی همولیتیک متوسط می باشند.
    • هموگلوبین E - بتا تالاسمی: افرادی که برای هموگلوبین E و بتا تالاسمی هتروزیگوت مضاعف می باشند، بسته به شدت جهش های بتا تالاسمی موجود، دارای کم خونی با شدت متغیر، از ملایم (یا بدون علامت) تا شدید می باشند.
    • هموگلوبین S - بتا تالاسمی: سلول داسی - بتاتالاسمی، بسته به جهش بتا تالاسمی به ارث رسیده، دارای شدت متغیر می باشد. برخی از جهش ها منجر به کاهش تولید بتا گلوبین (beta+) می شوند در حالیکه بقیه کاملاً آن را از بین می برند (Beta0). سلول داسی - بتا+ تالاسمی تمایل به شدت کمتر در مقایسه با سلول داسی - بتا0 تالاسمی دارد. افراد مبتلا به سلول داسی - بتا0تالاسمی تمایل به داشتن سلول های داسی تغییرناپذیرتر، مشکلات انسداد عروقی مکررتر و کم خونی شدیدتری نسبت به افراد مبتلا به سلول داسی - بتا+ تالاسمی می باشند. اغلب، تمایز بین بیماری سلول داسی و سلول داسی - بتا0 تالاسمی مشکل است.

  • علائم و نشانه ها

    علائم و نشانه های همراه با انواع هموگلوبین میتواند بر اساس اندازه و شدت و بسته به نوع موجود و اینکه آیا فرد دارای یک نوع یا ترکیبی از آنهاست، متفاوت باشند. برخی از آنها در نتیجه افزایش در تجزیه سلول های قرمز خون (همولیز) و بقای کوتاه مدت RBC بوده که منجر به کم خونی می شود. برخی نمونه ها شامل موارد زیر هستند:

    • ضعف و خستگی مفرط
    • نبود انرژِ
    • یرقان
    • Pale skin (pallor)
    • رنگ پریدگی


    برخی از علائم و نشانه های جدی بقرار زیر هستند:

    • دوره های درد شدید
    • تنگی نفس
    • طحال بزرگ
    • مشکلات رشدی در بچه ها
    • درد بالای شکم (به دلیل تشکیل استخوان در کیسه صفرا)
  • آزمایشات

    آزمایشات ناهنجاری هموگلوبین (گونه ها) با مقاصد زیر انجام می شوند:

    • برای غربالگری انواع هموگلوبین معمول و مهم از نظر بالینی در نوزادان. در همه ایالات، این تبدیل به یک بخش استاندارد از غربالگری نوزادان تازه متولد شده، گشته است. خردسالانی که با انواعی مانند Hb S می باشند، میتوانند از تشخیص و درمان بموقع بهره ببرند.
    • بعنوان بخشی از غربالگری پیش از تولد، بر زنان با ریسک بالا از قبیل آنهایی که دارای یک سابقه نژادی مرتبط با شیوع بالاتر گونه های هموگلوبین هستند (مانند افراد با نژاد آفریقایی) و افرادی که اعضای خانواده مبتلا دارند. همچنین ممکن است که غربالگری همراه با مشاوره ژنتیک پیش از بارداری برای تعیین وضعیت حامل بودن احتمالی والدین بالقوه، صورت گیرد.
    • برای شناسایی گونه های هموگلوبین در والدین بدون علامت با یک بچه مبتلا.
    • برای شناسایی گونه های هموگلوبین در افرادی که نشانه هایی از کم خونی بدون دلیل یا سلول های قرمز خونی (RBC) دارند که کوچکتر از نرمال و یا کمرنگ تر هستند (میکروسایتوزیس و هیپوکرومیا). این تست همچنین ممکن است بعنوان بخشی از سنجش کم خونی یا زمانی که فرد علائم و نشانه های مرتبط با گونه های هموگلوبین را دارد، نیز درخواست شود.


    تست های آزمایشگاهی

    آزمون های آزمایشگاهی برای گونه های هموگلوبین، به منظور بررسی "نرمال بودن" سلول های قرمز خون یک فرد، ارزیابی هموگلوبین درون RBC و یا سنجش جهش های ژنی مرتبط می باشند. هر آزمایش، قطعه ای از یک پازل را فراهم می کند و درباره نوع هموگلوبین موجود، اطلاعات مهمی را به پزشک می دهد.

    • شمارش کامل سلول های خونی (CBC): این آزمایش، تصویری از سلول های موجود در گردش خون می باشد. علاوه بر اطلاعات دیگر،CBC  درباره تعداد سلول های قرمز خون موجود و میزان هموگلوبین موجود در آنها به پزشک اطلاعات داده و سنجشی از اندازه متوسط سلول های قرمز موجود به او می دهد. میانگین حجم گویچه ای (MCV)، سنجشی از اندازه سلول های قرمز خون می باشد. MCV پائین اغلب نشانه ای از تالاسمی می باشد. اگر MCV پائین بوده و کمبود آهن رد شود، فرد ممکن است حامل ویژگی تالاسمی بوده یا دارای یک گونه هموگلوبین باشد که منجر به اندازه کوچکتر نسبت به RBC های نرمال می شود (بعنوان مثال، Hb E).
    • اسمیر خون (که اسمیر محیطی نیز نامیده می شود): در این تست، آزمایشگر متخصص، لایه نازکی از خون بر روی لام را که یک رنگ مخصوص بر آن اعمال شده است، زیر میکروسکوپ بررسی می کند. تعداد و نوع سلول های سفید خون، سلول های قرمز خون و پلاکت ها به جهت بررسی اینکه آیا نرمال و بالغ هستند، میتواند مورد بررسی قرار گیرد. در صورت وجود هموگلوبینوپاتی، سلول های قرمز خون ممکن است مشخصات زیر را داشته باشند:
      • کوچکتر از نرمال (میکروسایتیک)
      • کمرنگ تر از نرمال (هایپوکرومیک)
      • تنوع در اندازه (آنیسوسیتوز) و شکل (پوی کیلوسایتوزیس، بعنوان مثال سلول های داسی شکل)
      • داشتن هسته (سلول قرمز دارای هسته، که در RBC بالغ، طبیعی نست) یا وجود کریستال (به عنوان مثال کریستال C)
      • توزیع غیریکنواخت هموگلوبین (تولید "سلول های هدف target cells" که زیر میکروسکوپ مشابه با چشم گاو نر می باشند).

      هر چه درصد سلول های قرمز با ظاهر غیرعادی بیشتر باشد، احتمال یک اختلال زمینه ای بالاتر است.

    • ارزیابی هموگلوبینوپاتی: این تست ها  نوع هموگلوبین های مختلف در سلول های قرمز خون یک فرد را تعیین کرده و میزان نسبی آنها را اندازه گیری می کنند. بیشتر گونه های معمول، میتوانند با استفاده از یکی از این آزمایشات یا ترکیب آنها شناسایی شوند. میزان نسبی هر گونه هموگلوبین تشخیص داده شده میتواند در تشخیص ترکیبات گونه های هموگلوبین و تالاسمی (هتروزیگوت ترکیبی) کمک کند.
    • آزمایش ژنتیک: این تست ها برای سنجش حذف ها و جهش ها در ژن های تولید کننده آلفا و بتا گلوبین مورد استفاده قرار می گیرند. میتوان برای ارزیابی وضعیت حامل و انواع جهش های موجود در سایر اعضای خانواده، بررسی های خانوادگی انجام داد. آزمایشات ژنتیک به صورت روتین انجام نمی شوند، اما میتوانند برای کمک به تأئید گونه های هموگلوبین، تالاسمی و تعیین وضعیت حامل، مورد استفاده قرار گیرند.
  • درمان

    گونه های هموگلوبین غیرطبیعی بندرت درمان می شوند. اهداف اصلی درمان گونه های هموگلوبین، تخفیف درد، به حداقل رساندن عوارض و آسیب بافتی و پیشگیری از عفونت ها می باشد. بچه های مبتلا به بیماری سلول داسی باید واکسیناسیون های منظم دوران کودکی و واکسیناسیون آنفلوآنزا را انجام دهند.

    درمان در دوره بحران سلول داسی ممکن است نیاز به بستری شدن و مراقبت پشتیبان از قبیل نوشیدن فراوان مایعات و مصرف داروهای ضد درد داشته باشد. گاهی اوقات برای درمان کم خونی شدید، انتقال خون لازم است. اگر سلول داسی بر اثر یک عفونت ایجاد شده باشد (بعنوان مثال سینه پهلو)، آنتی بیوتیک لازم است.

    افراد دارنده گونه های هموگلوبین میتوانند بحران ها را با اجتناب از وضعیت هایی که احتمالاً باعث دوره های بروز بیماری می شوند یا مدیریت آنها به حداقل برسانند. این وضعیت ها شامل فعالیت بدنی بیش از حد، دهیدراسیون، دماهای بسیار بالا، تغییر ارتفاع، سیگار کشیدن و استرس می باشند.

    داروهایی که هموگلوبین F را افزایش می دهند، در دسترس هستند. این داروها (بعنوان مثال هیدروکسی اوره) برخی از نشانه ها را تخفیف می دهند اما تحقیقات برای درمان ایمن تر و مؤثرتر ادامه پیدا می کنند. L-گلوتامین برای استفاده جهت کاهش عوارض شدید کم خونی سلول داسی تأئید شده است. نشان داده شده که پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادین از یکی از اعضای خانواده با هموگلوبین نرمال، بیماری سلول داسی را درمان کند. این درمان ها پرخطر بوده و دارای عوارض جانبی شدیدی می باشند از اینرو به ندرت انجام می شوند. ژن درمانی برای اصلاح ژن جهش یافته در آزمون های کوچک، نویدبخش بنظر میرسد اما پیش از اینکه برای استفاده گسترده مدنظر قرار گیرد،نیاز به تحقیقات بسیار بیشتری خواهد داشت.

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان ها، پیوندهای فهرست شده در مطالب مرتبط: بخشِ در جای دیگری از وب در پائین صفحه را ببینید.

مشاهده منابع

منابع مورد استفاده در این مطلب

What is hemoglobin H disease? Cooley's Anemia. Available online at http://cooleysanemia.org/updates/HemHEnglish.pdf. Accessed May 2017.

(2011 August). Kohne E. Hemoglobinopathies. Dtsch Arztebl Int. 2011 August; 108(31-32): 532–540. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163784/. Accessed May 2017.

(2014 July 14). Stem cell transplant reverses sickle cell disease in adults. NIH Research Matters. Available online at https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/stem-cell-transplant-reverses-sickle-cell-disease-adults. Accessed May 2017.

(©2015). Hemoglobinopathies: Current practices for screening, confirmation and follow-up. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/ncbddd/sicklecell/documents/nbs_hemoglobinopathy-testing_122015.pdf. Accessed May 2017.

(2016 August 31). Sickle cell disease, data and statistics. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/ncbddd/sicklecell/data.html. Accessed May 2017.

Maakaron J. (2016 October 3). Sickle cell anemia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/205926-overview. Accessed May 2017.

(©2017). Alpha thalassemia trait. St. Jude Children's Research Hospital. Available online at https://www.stjude.org/treatment/disease/sickle-cell-disease/diagnosing-sickle-cell/alpha-thalassemia-trait.html. Accessed May 2017.

Braunstein, E. M. (2017 January). Hemoglobin S-C disease. Merck Manual, Professional Version. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/anemias-caused-by-hemolysis/hemoglobin-s-c-disease. Accessed May 2017.

Mitton, B.A. (2017 January 19). Hemoglobin C Disease. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/200853-overview. Accessed May 2017.

Cheerva A. (2017 February 27). Alpha Thalassemia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/206397-overview. Accessed May 2017.

Coghlan, A. (2017 March 1). Gene therapy ‘cures’ boy of blood disease that affects millions. New Scientist. Available online at https://www.newscientist.com/article/mg23331154-800-gene-therapy-breakthrough/. Accessed May 2017.

(2017 May). Hemoglobinopathies. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/hemoglobinopathies. Accessed May 2017.

(©1995-2017). Hemoglobin F, red cell distribution, blood. Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8270. Accessed May 2017.

Sources Used in Previous Reviews

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis. Fifth Edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Chapters 11 and 12.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 520-522.

Clarke, W. and Dufour, D. R., editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC Pp 213-224.

(February 8, 2012) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Hemoglobin electrophoresis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003639.htm. Accessed December 2012.

(October 5, 2011) Cheerva A. Alpha Thalassemia. Medscape Review article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/206397-overview. Accessed December 2012.

(January 3, 2012) Maakaron J. Sickle Cell Anemia. Medscape Review article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/205926-overview. Accessed December 2012.

(May 16, 2012) Carter S. Hemoglobin C Disease. Medscape Reference Article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/200853-overview. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Sickle Cell Disease. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00101. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Alpha Thalassemia. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00074. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Beta Thalassemia. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00081. Accessed December 2012.

(©2012 Mayo Medical Laboratories) Test Catalog. Thalassemia and Hemoglobinopathy Evaluation. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84158 through. Accessed December 2012.

(Published online August 2011) Kohne E. Hemoglobinopathies. Dtsch Arztebl Int. 2011 August; 108(31-32): 532–540. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163784/. Accessed December 2012.

©2013 St. Jude Children's Research Hospital. Hemoglobin C Trait. Available online at http://www.stjude.org/stjude/v/index.jsp?vgnextoid=f1b0db6324d6f110VgnVCM1000001e0215acRCRD. Accessed February 2013.

(September 16, 2011) Centers for Disease Control and Prevention. Sickle Cell Disease, Data and Statistics. Available online at http://www.cdc.gov/NCBDDD/sicklecell/data.html. Accessed February 2013.