اسامی دیگر
G-6-PD
RBC G6PD test
اسم متعارف
Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 14, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تعیین کمبود G6PD ارثی

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که کودک به دلایل نامعلومی پس از تولد زردی پایدار دارد؛ هنگامی که یک یا چند دوره متناوب کم‌خونی همولیتیک داشته باشید که ممکن است توسط عفونت یا داروهای خاصی ایجاد شده باشد..

نمونه مورد نیاز

نمونه خون ورید بازو، انگشت دست و پاشنه پا (در نوزادان)

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

به طور کلی، نیاز نیست؛ با این حال، اگر نشانه‌ها حاد باشند، توصیه می‌شود که آزمایش را حداقل چند هفته بعد از برطرف‌شدن مشکل، به تعویق بیندازید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

گلوکز 6-فسفات دهیدروژناز (G6PD) آنزیمی است که در تولید انرژی دخیل است. این آنزیم در تمام سلول‌ها، از جمله گلبول قرمز (RBCs) یافت می‌شود و به محافظت از آن‌ها توسط متابولیسم‌های سلولی متفاوت به محافظت در برابر مواد سمی کمک می‌کند. کمبود G6PD موجب می شود RBC (گلبول‌های قرمز) در معرض آسیب پذیری بیشتری برای تجزیه (همولیز) قرار گیرند. این آزمایش مقدار G6PD را در RBC (گلبول‌های قرمز) برای کمک به تشخیص کمبود آنزیم اندازه‌گیری می‌کند.

کمبود G6PD یک اختلال ژنتیکی است. هنگامی که فردی که این شرایط را به ارث برده است در وضعیتی مانند استرس، عفونت، داروهای خاص یا سایر مواد قرار بگیرد، تغییرات قابل‌توجهی در ساختار لایه بیرونی (غشای سلولی) گلبول‌های قرمز آن‌ها رخ می‌دهد. هموگلوبین، پروتئین حفظ حیات و حمل اکسیژن درون RBC (گلبول‌های قرمز) ، رسوبات (ته‌نشین) را تشکیل می‌دهد که به نام Heinz bodies (اجسام هینز) نامیده می‌شود. بعضی از افراد ممکن است این واکنش ها را در هنگام مواجهه با عصاره باقلا نشان می‌دهند. این حالت "فاویسم" است. با این تغییرات، RBC ها به‌راحتی از بین می‌روند، و باعث کاهش تعداد RBC ها می‌شود. هنگامی که بدن قادر به تولید RBC های کافی برای جایگزینی آن گلبول‌های از‌دست ‌رفته نمی‌شود، کم‌خونی همولیتیک ایجاد می‌شود و فرد ممکن است به زردی، ضعف، خستگی و یا کمبود نفس دچار شود.

کمبود G6PD شایع‌ترین کمبود آنزیم در جهان است که بیش از 400 میلیون نفر را مبتلا می‌کند. در 10٪ مردان آفریقایی-آمریکایی و 20٪ مردان آفریقایی دیده می‌شود. این نیز معمولا در مردم مدیترانه و آسیای جنوب‌شرقی یافت می‌شود.

کمبود G6PD به ارث برده می‌شود، از طریق والدین به کودک منتقل می‌شود، به علت جهش یا تغییر ژن G6PD که سبب کاهش فعالیت آنزیم می‌شود، ایجاد می‌شود. بیش از 440 نوع از کمبود G6PD وجود دارد. ژن G6PD بر روی کروموزوم X متصل به جنسیت قرار گرفته است. از آنجایی که مردان دارای یک کروموزوم جنس X و Y هستند، کروموزوم X تک آن‌ها ژن G6PD را حمل می‌کند. اگر پسر تنها یک کروموزوم تک ژن را با یک ژن تغییر یافته به ارث برده باشد، ممکن است به کمبود G6PD منجر شود.

از آنجا که زنان دارای دو کروموزوم X جنس هستند، دو نسخه از ژن G6PD به ارث می‌برند. زنان با یک ژن جهش‌یافته (هتروزیگوت)، G6PD کافی تولید می‌کنند که معمولا هیچ علامتی ندارند. (به طور بدون علامت)، اما تحت شرایط پر‌استرس، ممکن است فرم ملایم کمبود را نشان دهند. علاوه بر این، مادر ممکن است ژن جهش‌یافته را به هر فرزند پسر انتقال دهد. زنان به ندرت دو نسخه ژن جهش‌یافته دارند (هموزیگوت)، که منجر به کمبود G6PD می‌شود.

کمبود G6PD علت شایع زردی مداوم در نوزادان است. اگر درمان نشود، می‌تواند به آسیب شدید مغزی و عقب ماندگی ذهنی منجر شود.

اکثر افراد مبتلا به کمبود G6PD می‌توانند زندگی عادی سالم را به همراه داشته باشند، اما درمان خاصی به جز پیشگیری وجود ندارد. آن‌ها باید محتاط باشند و از داروهای خاصی نظیر آسپیرین، فنزوپیریدین و راسبوریکاز، آنتی بیوتیک‌های حاوی «سولفور»‌ به نام داپسون، داروهای ضد مالاریا با نام «کوین»، غذاها مانند باقلا و مواد شیمیایی مانند نفتالین (در قرص بیدیافت می‌شود)، اجتناب کنند. توجه داشته باشید که لوبیای باقلا که معمولا باقلا نامیده می‌شوند معمولا در منطقه مدیترانه رشد می‌کنند. عفونت‌های حاد و ویروسی و باکتریایی همچنین کم‌خونی همولیتیک و نیز افزایش سطح اسید خون (یعنی اسیدوز) را آغاز کنند. افراد باید با متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود مشورت کنند تا فهرست جامعی از این عوامل را فراهم کنند. یک نقطه شروع خوب لیستی است که در وب سایت G6PD کمبود فاویسم وجود دارد.

با کم‌خونی همولیتیک، RBC ها با سرعت زیادی تخریب می‌شوند و فرد دچار رنگ‌پریدگی و خستگی می‌شود. (آنمی)، زیرا ظرفیت آن‌ها برای فراهم‌کردن اکسیژن به بدنشان کاهش می‌یابد. در موارد شدید تخریب RBC، زردی نیز ممکن است وجود داشته باشد. اکثر این قسمت ها خود محدود کننده هستند، اما اگر تعداد زیادی از RBC ها نابود شوند و بدن نتواند آن‌ها را به اندازه کافی جایگزین کند، ممکن است فرد به تزریق خون نیاز داشته باشد. چنان‌چه درمان نشود، این وضعیت می‌تواند مرگبار باشد. درصد کمی از افراد مبتلا به کمبود G6PD ممکن است کم‌خونی مزمن داشته باشند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با قرار دادن سوزن در ورید بازو، انگشت دست یا پاشنه پا (نوزاد) به دست می‌آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

به طور کلی، آماده سازی تست لازم نیست. با این حال، اگر فرد علائم کم‌خونی همولیتیک حاد داشته باشد، توصیه می شود آزمایشات را چندین هفته پس از گذراندن بحران تعویق بیندازد.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    تست آنزیم گلوکز 6-فسفات دهیدروژناز (G6PD) برای بررسی و کمک به تشخیص کمبود G6PD استفاده می‌شود. این آزمایش ممکن است برای بررسی نوزادانی که زردی مداوم ناشناخته در هنگام تولد دارند، استفاده شود. در حال حاضر، نوزادان به طور معمول برای کمبود G6PD غربالگری نمی شوند؛ با این حال، این وابسته به حالت خاصی است که تست را فراهم می‌کند. با توجه به مرکز منابع ملی غربالگری و ژنتیک، از نوامبر سال 2014، دو کشور (پنسیلوانیا و ناحیه کلمبیا ) تست G6PD را به عنوان بخشی از پانل غربالگری نوزاد ارائه می‌کنند.

    G6PD آنزیمی است که در همه‌ی سلول‌ها، از جمله گلبول‌های قرمز (RBCs) یافت می‌شود، و به محافظت از آن‌ها در برابر مواد سمی حاصل از متابولیسم‌های سلولی کمک می‌کند. کمبود G6PD موجب می‌شود RBC ها در معرض آسیب‌پذیری بیشتری برای تجزیه (همولیز) قرار گیرند. (برای کسب اطلاعات بیشتر بخش "هدف از انجام این آزمایش چیست؟" را ببینید.)

    تست G6PD همچنین برای کمک به ایجاد تشخیص افراد در هر سنی که به موارد غیر قابل‌توضیح کم‌خونی همولتیک، زردی یا ادرار تیره دچار باشند، استفاده می‌شود. اگر فرد مبتلا به بیماری ویروسی یا باکتریایی جدید بود یا در معرض دلیل شناخته شده (مانند باقلا، داروی سولفا یا نفتالین) قرار داشت، به دنبال بیماری همولیتیک، کمبود G6PD ممکن است در نظر گرفته شود.

    گاهی تکرار تست G6PD ممکن است برای تایید یافته‌های اولیه درخواست شود. تست‌های غربالگری معمولا شامل یک آزمایش کیفی ساده است که تنها نشان می‌دهد که آیا فرد دارای سطح بالایی از G6PD در سلول‌های خود است. تست تأییدی شامل یک تست کمی است که مقدار واقعی فعالیت آنزیم اندازه‌گیری می‌شود.

    در شایع‌ترین نوع کمبود G6PD در افراد نژاد آفریقا، سطوح G6PD در سلول‌های تازه تولید شده طبیعی هستند اما با پیرشدن RBC ها تا 75٪ کاهش می‌یابد. به همین دلیل آزمایش تا چند هفته پس از یک دوره همولیتیک توصیه نمی‌شود. در طی این بخش، درصد بالاتری از RBC های قدیمی‌تر و شکننده با کمبود G6PD به طور معمول تخریب می‌شود و سلول‌های جدیدتر و کم‌تر آسیب‌دیده مورد آزمایش قرار می‌گیرند که به طور بالقوه کمبود G6PD را پوشش می‌دهد.

    آزمایش ژنتیک به طور مرتب انجام نمی‌شود، اما می توان آن را به عنوان آزمایش پیگیری آنزیم(ها) درخواست کرد که نشان‌دهنده‌ی کمبود برای تعیین نوع جهش(های) G6PD است. در این زمان، بیش از 440 تغییرات ژنی G6PD شناسایی شده و می توانند مشکلاتی با شدت‌های مختلف بسته به جهش(ها) و ویژگی‌های فرد ایجاد کنند. برخی جهش‌ها فعالیت آنزیم G6PD را تغییر نمی‌دهند. سازمان بهداشت جهانی جهش های G6PD را براساس سطح آنزیم و تاثیر آن بر سلامت فرد آسیب‌دیده به پنج گروه طبقه‌بندی کرده است. با این حال، تنها شایع‌ترین جهش‌های G6PD در حین آزمایش مشخص می‌شود. اگر یک جهش خاص شناخته شده در یک خانواده باشد، آزمایشات برای تشخیص آن جهش خاص نیز ممکن است انجام شود. امکانات متعددی که این تست منحصر به فرد را ارائه می دهند، در سایت رجیستری تست ژنتیک ارائه شده است.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می‌شود؟

    آزمایش آنزیم G6PD عمدتا در زمانی انجام می‌شود که فرد علائم و نشانه‌های مرتبط با کم‌خونی همولیتیک داشته باشد. آزمایش ممکن است زمانی که فرد یک دوره از افزایش تخریب RBC را داشته است، انجام شود؛ اما پس از این‌که بحران حل شده باشد. برخی علائم و نشانه‌ها عبارتند از:

    • خستگی، ضعف
    • رنگ‌پریدگی (زردرنگی)
    • غش
    • تنگی نفس
    • ضربان سریع قلب
    • زردی
    • ادرار قرمز یا قهوه ای (به‌دلیل وجود خون/ هموگلوبین)
    • طحال بزرگ

    در حالی‌که سایر آزمایش‌های آزمایشگاهی با آنمی همولیتیک سازگار است، این آزمایش ممکن است انجام شود. این آزمایش افزایش غلظت بیلی روبین (بیلیروبینمی)، هموگلوبین در ادرار (هموگلوبینوری)، کاهش تعداد RBC و سطح هپتوگلوبین، افزایش تعداد رتاتیوکسیت و سطح لاکتات دهیدروژناز، وجود سلول‌های بیت در اسمیر خون و گاهی اوقات وجود بدن هاینز داخل RBCs که در یک اسمیر مخصوص خون رنگ‌آمیزی شده است، را نشان می‌دهد.

    آزمایش فعالیت G6PD معمولا زمانی‌که علل دیگر کم خونی و زردی رد شوند و چند هفته پس از رفع یک مشکل حاد انجام می شود.

    اگر امکان داشته باشد، ممكن است غربالگری در روز اول یا دوم پس از تولد نوزاد انجام شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطح پایین آنزیم G6PD نشان‌دهنده‌ی مشکل است. فرد مبتلا بیشتر احتمال ابتلا به علائم را دارد. با این حال، نتایج را نمی توان برای پیش بینی عکس‌العمل فرد مبتلا در شرایط خاص استفاده کرد. شدت علائم از فرد به فرد و مرحله به مرحله متفاوت است.

    سطح طبیعی آنزیم G6PD در مرد نشان می‌دهد که بعید است مشکلی داشته باشد و اگر کم‌خونی وجود داشته باشد احتمالا به علت دیگری است. با این حال، اگر آزمایش در یک دوره‌ی کم‌خونی همولیتیک انجام شود، چند هفته بعد باید آن را دوباره تکرار کرد، در حالی که تعداد RBC زمانی برای ذخیره‌ی دوباره و بالغ شدن داشته‌اند.

    زنان حامل، با داشتن یک ژن جهش یافته و یک کپی ژن طبیعی (هتروزیگوت)، برخی از RBC هایی را دارند که کمبود G6PD دارند و برخی نه. این زنان معمولا دارای سطح طبیعی یا نزدیک به طبیعیG6PD هستند و به ندرت علائم را تجربه می‌کنند. حامل سطح نرمال یا کم معمولی G6PD خواهد داشت، بنابراین ممکن است از طریق غربالگری G6PD شناخته نشود اما در آزمایش تأیید G6PD که کل مقدار آنزیم موجود در سلول‌ها را تعیین می‌کند، شناسایی می‌شود. توجه داشته باشید که زن نادر دارای دو نسخه ژن جهش‌یافته (هموزیگوت) احتمالا کاهش قابل توجهی در سطح G6PD را نشان می‌دهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    در حالی که کمبود G6PD در سرتاسر جهان یافت می شود، در گونه‌های آفریقایی، مدیترانه‌ای و جنوب شرقی آسیا شایع‌تر است. منطقه‌ی جغرافیایی این کشور افزایش شیوع مالاریا را نشان می‌دهد. بسیاری از محققان بر این باورند که کمبود G6PD ممکن است مزیت بقای آن را برای کسانی که آلوده به مالاریا هستند، به وجود آورند. این انگل گلبول های قرمز (RBCs) را آلوده می‌کند. به طور کلی، کمبود G6PD در منطقه‌ی مدیترانه خطرناک‌ترین است.

    برای تشخیص انواع مختلف آنزیم‌های G6PD می‌توان از روش‌های آزمایشگاهی، آزمایش بیوشیمیایی و الکتروفورز استفاده کرد. این در گذشته برای مطالعه‌ی شیوع و سطوح مختلف آنزیم‌ها، هم نوع طبیعی و هم کمبود استفاده میشد، اما این آزمایش تقریبا به طور انحصاری در محدوده‌ی تحقیق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    تست G6PD نباید به فاصله‌ی کمی پس از انتقال خون انجام شود زیرا RBC های اهدا کننده می‌تواند کمبود G6PD را بپوشاند.

  • چرا تشخیص کمبود G6PD مهم است؟

    تشخیص این امکان را می دهد که مردم با پزشک متخصص همکاری کنند و از وضعیتی که تا حدودی بر کل زندگی آن‌ها تاثیر می‌گذارد، آگاه شوند. همچنین به افراد اجازه می‌دهد با پزشک متخصص مراقبت‌های بهداشتی درمورد چگونگی به ارث بردن این ویژگی‌ها و تاثیرات بالقوه آن بر فرزندانشان گفتگو کنند. با آگاهی از کمبود و اجتناب از مواد و شرایط احتمالی تحریک‌کننده، اکثر افرادی که کمبود G6PD دارند، می توانند زندگی نسبتا طبیعی داشته باشند.

  • آیا غیر از آزمایش آنزیم روش‌هایی برای آزمایش کمبود G6PD وجود دارد؟

    بله، آزمایشات ژنتیکی G6PD ممکن است گاهی در یک خانواده انجام شود تا بتواند جهش مرتبط در زنان حامل (مانند مادر پسر یا دختر مبتلا) را شناسایی کند، در حالی‌که یک یا چند نفر از اعضای مذکر خانواده کمبود G6PD دارند. اگر جهش ژنتیکی G6PD تشخیص داده شود، احتمالا فرد دارای درجه‌ای از کمبود G6PD بوده و ممکن است نشانه‌هایی از عدم‌وجود تا حاد و شدید تا مزمن در زمان‌های مختلف در طول زندگی فرد وجود داشته باشد، را تجربه کنند. یک مرد مبتلا جهش را به دختر خود منتقل می‌کند، که بعدا او هم حامل خواهد بود. یک زن هتروزیگوت/ حامل 50٪ احتمال انتقال به هر یک از فرزندانش را دارد. یک خانم هموزیگوت با دو کروموزوم X جهش‌یافته یکی از جهش‌های خود را به همه‌ی فرزندانش منتقل می‌کند. جهش(ها) در خانواده یکسان خواهد بود و ممکن است در یک منطقه جغرافیایی رایج باشد. [برای اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش ژنتیک، به جهان تست ژنتیک] مراجعه کنید.

  • آیا تعیین اینکه کدام جهش وجود دارد مهم است؟

    برای شما شخصا خیرس، اما ممکن است در تشخیص جهش در سایر اعضای خانواده کمک کند. تست ژنتیک معمولا برای شایع‌ترین جهش‌ها آزمایش می‌شود. اگر شما جهش خاصی دارید، سپس تست‌های دیگر اعضای خانواده برای آن جهش در ایجاد الگوهای خانوادگی مفید است.

  • آیا باید ارائه‌دهنده جدید مراقبت‌های بهداشتی را اگر علائمی ندارم از کمبود G6PD مطلع کنم؟

    بله، این بخش مهمی از تاریخچه پزشکی شما است و بر روند درمان و روش‌های درمانی آینده تأثیر خواهد گذاشت. متخصص بهداشت شما باید بداند که آیا کمبود G6PD دارید یا اینکه می‌دانید حامل بدون علامت است. انواع داروها می‌توانند همولیتیک را بدتر کنند، و نیازمند توجه فوری است که می‌تواند شامل انتقال خون باشد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Reviewed January 2016 by Peter L. Platteborze, PhD, DABCC, FACB, Laboratory Director.

(May 2013 reviewed) KidsHealth.org. G6PD Deficiency. Available online at http://m.kidshealth.org/parent/general/aches/g6pd.php. Accessed on 1/24/2016.

(Reviewed May 2006) Genetics Home Reference: G6PD deficiency. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/condition/glucose-6-phosphate-dehydrogenase-deficiency. Accessed on 1/24/2016.

G6PD Deficiency Information Website. Available online at http://g6pddeficiency.org/wp/#.VqYZbI-cFZV. Accessed on 1/24/2016.

(January 15, 2016 updated). MedlinePlus Medical Encyclopedia: G6PD Deficiency. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/g6pddeficiency.html. Accessed on 1/24/2016.

National Newborn Screening and Genetics Resource Center. Available online at http://genes-r-us.uthscsa.edu/. Accessed on 1/24/2016.

(November 3, 2014 updated) G6PD Deficiency Favism Association. Available online at http://www.g6pd.org/en/G6PDDeficiency/SafeUnsafe/DaEvitare_ISS-it. Accessed on 1/24/2016.

GTR: the Genetic Test Registry - G6PD. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gtr/conditions/C0017758/. Accessed on 1/24/2016.

Platteborze PL, Matos R, Gidvany-Diaz V, Wilhelms KW. An Unexpected Emergency Request for Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase Testing in a 9-Year-Old African American Boy. Lab Medicine 2015: 46(2): 150-152.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 449-450.

(© 2004). Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a266.jsp#1149592.

Pradell, L. (2003 January, Reviewed). G6PD deficiency. KidsHealth, Nemours Foundation [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/general/aches/g6pd.php.

Lica, L. (©2001 – 2004). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. Blueprint for Health, Blue Cross and Blue Shield of Minnesota [On-line information]. Available online at http://blueprint.bluecrossmn.com/article/gale/100084627.

Dhaliwal, G. et. al. (2004 June 1). Hemolytic Anemia. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20040601/2599.html.

Cutler, C. (2003 September 14, Updated). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000528.htm.

Cutler, C. (2003 August 18, Updated). Hemolytic crisis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003270.htm.

Elstrom, R. (2001 October 25, Reviewed). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. University of Maryland Medicine [On-line information]. Available online at http://www.umm.edu/ency/article/000528.htm.

(© 2004). Newborn Screening Tests. March of Dimes [On-line information]. Available online at http://www.modimes.org/pnhec/298_834.asp.

WHO Working Group, Beutler, E. et. al. (1989). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency [64 paragraphs]. Bulletin of the World Health Organization 67 (6): 601-611. [On-line journal]. PDF available for download at http://whqlibdoc.who.int/bulletin/1989/Vol67-No6/bulletin_1989_67(6)_601-611.pdf.

Beutler, E. (© 1996-2004). Erythrocyte disorders: Anemias due to increased destruction of erythrocytes with enzyme deficiencies Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. G6PD Deficiency favism association [On-line article from Williams' HEMATOLOGY]. Available online at http://www.rialto.com/favism/english/index.mv?pgid=beutler_01.

The Ness Foundation: What is Oxidative Stress? Available online at http://www.ness-foundation.org.uk/What-is-Oxidative-Stress.html.

Netdoctor.co.uk. Oxidative Stress. Available online at http://www.netdoctor.co.uk/focus/nutrition/facts/oxidative_stress/oxidativestress.htm.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 497-498.

Wu, A. (2006).  Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 456-457.

Ben-Joseph, E. (2006 August, Reviewed). G6PD deficiency. Nemours Foundation, KidsHealth for Parents [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/general/aches/g6pd.php. Accessed on 8-27-08.

Matsui, W. (2007 February 26, Updated). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000528.htm. Accessed on 8-27-08.

Henningson, C. (2007 March 22, Updated). Glucose-6-phosphate dehydrogenase. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003671.htm. Accessed on 8-27-08.

(2006 May, Reviewed). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. Genetics Home Reference [On-line information]. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/condition=glucose6phosphatedehydrogenasedeficiency. Accessed on 8-27-08.

(2006 September). What is Hemolytic Anemia. NHLBI [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/ha/ha_whatis.html. Accessed on 8-27-08.

G6PD Deficiency Favism Association, What is G6PD Deficiency? Available online at http://www.g6pd.org/favism/english/index.mv?pgid=intro. Accessed September 2008.

Wintrobe's Clinical Hematology. 12th ed. Greer J, Foerster J, Rodgers G, Paraskevas F, Glader B, Arber D, Means R, eds. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins: 2009. Pp 933-939.

Gersten T. (Updated 2012 February 8). Glucose-6-phosphate dehydrogenase. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003671.htm. Accessed June 2012.

(© 1995-2012). Test ID: G6PD8368 Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase (G-6-PD), Quantitative, Erythrocytes. Mayo Clinic May Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8368. Accessed June 2012.

Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase (G6PD) Deficiency. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed June 2012.

Cook, J. et. al. (Updated 2011 July). Hemolytic Anemias. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/HemolyticAnemias.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed June 2012.

Dugdale, D. (Updated 2010 March 28). Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000528.htm. Accessed June 2012.

(Updated 11 December 19). National Newborn Screening Status Report. National Newborn Screening and Genetics Resource Center [On-line information]. Available online at http://genes-r-us.uthscsa.edu/nbsdisorders.htm. Accessed June 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 502-503.

Elghetany MT, Banki K (2011): Erythrocytic disorders, in Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 22ed. McPherson RA, Pincus MR, eds. Elsevier Saunders. Pp 557-600.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.