اسامی دیگر
RA
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 7, 2018.
آرتریت روماتوئید چیست؟

آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری مزمن خودایمنی است که سبب خشکی، درد، کاهش تحرک، التهاب و فرسایش (تخریب) مفاصل می شود. معمولا چندین مفصل را به صورت قرینه درگیر می کند، دست و مچ شایع تر می باشند اما آرنج ها، گردن، شانه ها، لگن، زانوها و پاها نیز مبتلا می شوند. دیگر علایم آن شامل خستگی، تب، رشد ندولهایی در زیر پوست بویژه در آرنج و احساس ناخوشایند ( ناراحتی و بیقراری) است. افراد مبتلا به RA ممکن است به کم خونی، عوارض سیستمیک و دیگر علایم و بیماریهای خود ایمن همزمان با آن مانند خشکی چشم ها و دهان مرتبط با سندرم شوگرن دچار شوند.

آرتریت روماتوئید می تواند هر کس را در هر سنی مبتلا کند، اما معمولا در سنین 40 تا 60 سال بروز می کند. بیش از 70% افراد مبتلا زنان هستند. بر اساس انستیتوی ملی سلامت بیش از 1.3 میلیون نفر در آمریکا به این بیماری مبتلا هستند. بدون درمان رها کردن این بیماری می تواند طول عمر فرد مبتلا را چند سال کاهش دهد و تعدادی از افراد مبتلا را نیز از کار افتاده نماید. دوره آرتریت روماتوئید و پیش آگاهی آن متغیر هستند. ایجاد و پیشرفت این بیماری ممکن است به آهستگی یا به سرعت باشد. در بعضی افراد ممکن است بیماری بهبود یابد و در اندک افرادی از بین برود. در زنان باردار دارای آرتریت روماتوئید علایم بیماری در طول حاملگی کاهش یافته و بعد از زایمان علایم بدتر می گردند.

آرتریت روماتوئید از انواع شایع آرتریت و استئو آرتریت متفاوت می باشد. استئو آرتریت که به نام بیماری تخریبی مفاصل نیز نامیده می شود، با آسیب به مفصل و با فرآیند پیری (فرسودگی) مرتبط است. آرتریت روماتوئید یک فرآیند التهابی است که پوشش های مفصلی (Synovium) را درگیر می کند و معمولا به صورت قرینه رخ می دهد، اگر یک زانو مبتلا شود زانوی دیگر نیز مبتلا خواهد شد. این بیماری ممکن است تا حدی توسط ژن ها به ارث برسد اما عوامل دیگری احتمالا درگیر می باشند. این عوامل که سبب فعال شدن ژنها می گردند، شاید باکتری ها و ویروسها باشند. این بیماری مسری نیست، هرچند برخی محققین معتقدند که تغییر در هورمونهای خاص، ممکن است زمینه بروز آرتریت روماتوئید را در افراد دارای ژنهای خاص که در معرض عوامل محرک قرار گرفته بودند بیشتر نماید.

Accordion Title
درباره آرتریت روماتوئید
  • آزمایشات

    علاوه بر ارزیابی بالینی که شامل بحث درباره نشانه ها و یک معاینه فیزیکی می باشد، تست های آزمایشگاهی و غیر آزمایشگاهی اغلب برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید (RA)، برای تمایز آن از سایر انواع آرتریت و بیماری هایی با نشانه های مشابه و ارزیابی شدت آن انجام می گیرند. آزمایش همچنین جهت نظارت بر بیماری، عوارض بالقوه آن، پاسخ به درمان و نظارت بر عوارض جانبی همراه با برخی از درمان ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    تست های آزمایشگاهی

    • فاکتور روماتوئیدی (RF) - برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید؛ در بیشتر افراد مبتلا (در حدود 80%) این فاکتور در غلظت های بالا وجود دارد اما می تواند در افراد مبتلا به دیگر بیماریها نیز وجود داشته باشد و در درصد کمی از افراد سالم؛ زمانیکه در شخصی با علایم RA مثبت می شود، این تست می تواند جهت تایید تشخیص مفید واقع شود.
    • آنتی بادی پپتید سیترولینه حلقوی (CCP)- ممکن است برای کمک به تشخیص این بیماری بخصوص در مراحل ابتدایی آن - به طور بالقوه قبل حتی قبل از ظهور علایم- و در افرادی که RF آنها منفی است بکار رود-؛ در 60 الی 70 درصد افراد دارای آرتریت روماتوئید این ازمایش مثبت می باشد؛ زمانیکه با آزمایش RF انجام گردد، نتایج آن به تایید تشخیص آرتریت روماتوئید کمک می کند.

    • آنتی بادیهای ضد هسته ای (ANA)- این آزمایش برای غربال بیماریهای خود ایمن خاص استفاده می شود. گاهی اوقات شامل آرتریت روماتوئید نیز می شود اما اغلب به عنوان یکی از آزمایشات تشخیصی بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) مورد استفاده قرار می گیرد.
       

    • نرخ رسوب اریتروسیت (ESR) - این آزمایش وجود التهاب در بدن و فعالیت بیماری را نشان می دهد .برای کمک به تشخیص RA و ارزیابی و پایش بیماری بکار می رود. ESR در آرتریت روماتوئید افزایش می یابد اما در استئو آرتریت افزایش نمی یابد.

    • آزمایش پروتئین واکنشگر C (CRP) - این آزمایش نیز نشانگر التهاب و فعالیت بیماری در بدن است. برای کمک به تشخیص RA و ارزیابی و نظارت بر بیماری ممکن است بکار رود. افزایش سطح CRP در آرتریت روماتوئید افزایش می یابد اما در استئو آرتریت افزایش نمی یابد.

    • شمارش خون کامل (CBC)- گروهی از آزمایشات می باشند که به ارزیابی هموگلوبین و گلبولهای قرمز و سفید شخص و پایش کم خونی و یا کاهش گلبولهای سفید خون کمک می کند.

    • پنل متابولیک جامع (CMP) - یک گروه از آزمایشات که به ارزیابی عملکرد کبد و کلیه کمک می کند.


    تست های غیر آزمایشگاهی

    • عسکبرداری اشعه ایکس- جهت کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید و پایش تخریب مفاصل استفاده می شود اما در مراحل ابتدایی بیماری معمولا تغییرات بارزی را نشان نمی دهد؛ برای رد دیگر عوامل درد مفصلی نیز می تواند استفاده شود.

    • ام آر آی و سونوگرافی - برای کمک به شناسایی تغییرات مفاصل در مراحل اولیه بیماری استفاده می شود.
  • درمان

    درمانی برای آرتریت روماتوئید وجود ندارد. اهداف درمان کند کردن بیماری، کاهش درد و التهاب، حفظ عملکرد مفصل و به حداقل رساندن آسیب و عوارض مفصلی می باشند. درمان از فردی به فرد دیگر متغیر خواهد بود و ممکن است به مرور زمان سازگار شود.

    علاوه بر دادن استراحت و ورزش و اجتناب از اعمال فشار بر مفاصل مبتلا، ممکن است برای بیماران برخی داروها تجویز شود. این داروها شامل مسکن ها (کاهنده های درد)، ضد التهاب های غیر استروئیدی (NSAIDs) جهت کاهش درد و التهاب، کورتیکواستروئیدها جهت کاهش التهاب، داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) جهت آهسته کردن دوره بیماری و تعدیل کننده های پاسخ بیولوژیکی جهت کاهش التهاب و آسیب به مفصل هستند. ممکن است داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی نیز تجویز شوند.

    درمان اغلب شامل مصرف بیش از یک نوع دارو می باشد که می بایست هر چه زودتر جهت به حداقل رساندن آسیب دائمی مفصل شروع گردد. افراد مبتلا می بایست جهت هماهنگی روند درمان خود در طول زمان و استفاده از مزایای درمانهای جدیدی که در دسترس قرار می گیرند، با روماتولوژیست و پزشک خود در ارتباط باشند.

    اگر درمان دارویی ناموفق باشد، جراحی ترمیم مفاصلی که آسیب دیده اند ممکن است توصیه شود.

مشاهده منابع

Sourcess Used in Current Review

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. 2016. Rheumatoid Arthritis. Available online at https://www.niams.nih.gov/health_info/rheumatic_disease/. Accessed 6/10/2017.

National Rheumatoid Arthritis Society. 2013. What is the Cause of Rheumatoid Arthritis? Non-Genetic Factors. Available online at http://www.nras.org.uk/what-is-the-cause-of-rheumatoid-arthritis-non-genetic-factors. Accessed 6/20/2017.

Rheumatoid Arthritis Support Network. 2016. Rheumatoid Arthritis Diagnosis. Available online at https://www.rheumatoidarthritis.org/ra/diagnosis/. Accessed 6/20/2017.

U.S. National Library of Medicine. 2017. Rheumatoid Arthritis. Available online at https://medlineplus.gov/rheumatoidarthritis.php. Accessed 6/10/2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(2005 May). What is Rheumatoid Arthritis? NIAMS [On-line information]. Available online at http://www.niams.nih.gov/hi/topics/arthritis/ffrheumatoid.htm.

(© 2006) Rheumatoid Arthritis. Arthritis Foundation [On-line information]. Available online at http://www.arthritis.org/conditions/DiseaseCenter/RA/default.asp.

(© 2005) Rheumatoid Arthritis Fact Shee. Arthritis Foundation [On-line information]. Available online at http://www.arthritis.org/conditions/Fact_Sheets/RA_Fact_Sheet.asp.

Mann, D. and Siegfried, D. (2005 June). When it Comes to Treatment, Early is Best. Arthritis Today, Arthritis Foundation [On-line information]. Available online through http://www.arthritis.org.

(2006 August, Reviewed). Rheumatoid Arthritis. NIH Fact Sheet [On-line information]. PDF available for download at http://www.nih.gov/about/researchresultsforthepublic/arthritis.pdf.

Fleischmann, R. (2006 January 30). Educating Physicians on Early Diagnosis and Effective Management of Rheumatoid Arthritis CME. Medscape [On-line CME]. Available online at http://www.medscape.com/viewprogram/4920_pnt.

Ruderman, E. (2004 May). Rheumatoid Arthritis. American College of Rheumatology [On-line information]. Available online at http://www.rheumatology.org/public/factsheets/ra_new.asp?aud=pat.

Rados, C. (2005 March-April). Helpful Treatments Keep People With Arthritis Moving. FDA Consumer magazine [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/fdac/features/2005/205_pain.html.

Rindfleisch, J. A. and Muller, D. (2005 September 15). Diagnosis and Management of Rheumatoid Arthritis. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20050915/1037.html.

(April 2009) National Institute on Arthritis, Musculoskeletal and Skin Diseases. Handout on Health. Available online at http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Rheumatic_Disease/default.asp#ra_2. Accessed October 2010.

American College of Rheumatology. Patient Education - Rheumatoid Arthritis. Available online at http://www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/diseases_and_conditions/ra.asp. Accessed October 2010.

Mayo Clinic. Rheumatoid arthritis Definition. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/rheumatoid-arthritis/DS00020. Accessed March 2014.

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Handout of Health: Rheumatoid Arthritis. Available online at http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Rheumatic_Disease/default.asp. Accessed March 2014.

American College of Rheumatology. Rheumatoid Arthritis. Available online at http://www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/diseases_and_conditions/ra.asp. Accessed March 2014.

Arthritis Foundation. Rheumatoid Arthritis (RA). Available online at http://www.arthritis.org/conditions-treatments/disease-center/rheumatoid-arthritis/. Accessed March 2014.

HealthCentral. What Your Rheumatoid Arthritis Lab Results Mean. Available online at http://www.healthcentral.com/rheumatoid-arthritis/tests-288101-5.html. Accessed March 2014.

Pincus T and Sokka T. Laboratory tests to assess patients with rheumatoid arthritis: advantages and limitations. Rheum Dis Clin North Am. 2009 Nov;35(4):731-4. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962617. Accessed March 2014.

Street T et al. Rheumatoid Factor. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2087091-overview#a30. Accessed March 2014.