اسم متعارف
Pharmacogenomics
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 18, 2018.
فارماکوژنتیک چیست؟

عکس‌العمل بعضی از ما نسبت به دیگران نسبت به داروهای مشابه که مصرف می‌کنیم، متفاوت است، یا ممکن است عوارض جانبی متفاوتی نسبت به داروها داشته باشیم. شیوه پاسخگویی ما به‌علت ژن‌هایی است که به ارث برده‌ایم. با توجه به داروها، آرایش ژنتیکی منحصر به فرد ما و واکنش فردی ممکن است به این معنی باشد که یک داروی موثر برای یک فرد ممکن است برای فردی دیگر کمتر موثر باشد یا دارویی که برای یک فرد امن باشد ممکن است برای فرد دیگری خطرناک باشد. حتی در همان دوز.

اکثر داروها توسط آنزیم‌های مختلف در بدن دفع می‌شوند. در برخی موارد، داروهای فعال از طریق متابولیسم غیر فعال می‌شوند (یا کمتر فعال هستند). در موارد دیگر، داروهای غیر فعال (یا کمتر فعال) از طریق متابولیسم فعال‌تر می‌شوند. چالش در درمان دارویی اطمینان از این که شکل فعال دارو به‌اندازه کافی طول می‌کشد تا کار خود را انجام دهد. با این‌حال، برخی از افراد دارای آنزیم متغیر هستند، به‌طوری که ممکن است دارو را به سرعت و یا به‌آرامی متابولیسم کنند یا به‌طور کلی نکنند - به این معنی که این دارو ممکن است اثر مورد نظر خود را تولید نکند یا ممکن است در یک سیستم بدن به مدت طولانی باقی بماند و ممکن است به اثرات جانبی منجر شود.

پاسخ فردی به دارو ممکن است به تغییرات در هدف دارو مربوط باشد، مثلا یک پروتئین که دارو به آن متصل می‌شود تا اثر خاص خود را تولید کند. علاوه بر این، افراد ممکن است عوارض جانبی (به‌عنوان واکنش حساسیت) را از داروهای خاص به علت تغییرپذیری در پروتئین‌های مربوط به پاسخ ایمنی تجربه کنند.

فارماکوژنتیک مطالعه تغییرات ژنتیکی است که باعث پاسخ فردی به داروها می‌شود. با تجزیه و تحلیل ژن‌هایی که اهداف خاص دارو یا آنزیم‌هایی که متابولیزه کننده دارو هستند یا با پاسخ ایمنی مرتبط می‌شوند، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد دوز را افزایش یا کاهش دهد یا حتی دارو را تغییر دهد. تصمیم گیری درمورد داروهای تجویز شده نیز ممکن است تحت تأثیر سایر داروهایی باشد که فرد مصرف می‌کند تا از تداخل دارویی جلوگیری شود.

اصطلاحات " فارماکوژنتیک " و "فارماکولوژنامیک" گاهی به‌جای یکدیگر استفاده می‌شود. تفاوت معنی داری در معنای دو اصطلاح وجود دارد و هیچ توافقی در مورد تعاریف دقیق وجود ندارد. به‌طور کلی، فارماکولوژنامیک به مطالعه کلی ژن‌های مختلفی که به واکنش‌های داروها کمک می‌کنند اشاره می‌کند. فارماکوژنتیک مطالعه و ارزیابی تفاوت‌های ارثی (تغییرات ژنتیکی) است که بر متابولیسم دارو و واکنش فردی نسبت به دارو تاثیر می‌گذارد. برای اهداف این مقاله، اصطلاح فارماکوژنتیک استفاده می‌شود.
چرا فارماکوژنتیک مهم است؟

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • چرا فارموکوژنتیک مهم است؟

    هنگام شروع درمان دارویی برای درمان بیماری خاص، پزشکان معمولا یکی از داروهای مناسب را تجویز می‌کنند. دوز و زمان‌بندی داروها معمولا براساس میزان پیش‌بینی متابولیسم و پاکسازی از بدن در فرد معمولی است. آنها دوز استاندارد را براساس عواملی مانند وزن، جنس و سن تجویز می‌کنند. با این‌حال، از لحاظ بالینی، هر فرد به درمان منحصر به فرد پاسخ می‌دهد و پزشکان مراقبت‌های بهداشتی باید اندازه‌ها را مشخص کند. برای مثال، بسته به اینکه آیا وضعیت فرد به دارو پاسخ می‌دهد یا اینکه فرد عوارض جانبی ناخوشایند یا خطرناکی را تجربه می‌کند متخصص مراقبت‌های بهداشتی ممکن است دوز مصرف دارو را تنظیم کند یا به درمان دیگری متوسل شود. گاهی اوقات فرد ممکن است متوجه شود که درمانی که به‌خوبی انجام می‌شود زمانی‌که فرد شروع به مصرف داروهای اضافی می‌کند به‌طور ناگهانی علائم ایجاد می‌کند.

    غلظت یا اثرات برخی از داروها با آزمایش خون مورد بررسی قرار می‌گیرد و ممکن است دوز دارو برای افزایش سطح دارو در یک محدوده درمانی افزایش یا کاهش یابد. پیگیری غلظت دارو، نظارت بر داروهای درمانی است. اگر تغییر دوز دارو در درمان یا کنترل وضعیت فرد موثر نباشد یا فرد هنوز عوارض جانبی داشته باشد، ممکن است فرد داروی متفاوت مصرف کند.

    در مقابل، فارماکوژنتیک ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را قادر می‌سازد درمان دارویی را برای افراد مبتنی بر آرایش ژنتیک خود ارائه دهد. آزمودن افراد قبل از آغاز درمان دارویی برای تعیین واکنش احتمالی به انواع مختلف داروها یکی از مهمترین مسائل در حال ظهور تست است. چنین اطلاعات ژنتیکی در انتخاب پزشکان و بیماران در تعیین داروها و دوزهای دارو در حال و آینده مفید خواهد بود. برای بعضی از داروها، فارماکوژنیک‌ها در حال حاضر به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی کمک می‌کند تا درمان‌های مناسب و دوزهای مناسب را برای رسیدن به اثرات مطلوب درمان در حالی‌که احتمال عوارض جانبی را کاهش می‌دهد، تعیین کند.

  • چگونه ژن‌ها متفاوت هستند و چگونه آزمایش فارماکوژنیک انجام می‌شود؟

    ژن‌ها بخش‌های اساسی مواد ژنتیکی هستند، بخش‌هایی از DNA که معمولا برای تولید پروتئین‌های خاص، از جمله پروتئین‌های شناخته شده به‌عنوان آنزیم‌ها کدگذاری می‌شود. هر فرد دارای دو نسخه از بیشترین ژن است: یک نسخه از مادر و یک نسخه از پدر شخص به ارث برده می‌شود. هر ژن یک کد خاص ژنتیکی است که یک دنباله نوکلئوتید ( A ، T، G یا C )  است. برای هر موقعیت نوکلئوتیدی در ژن، یکی از چهار نوکلئوتید، نوکلئوتید غالب در جمعیت عمومی است. این نوکلئوتید معمولا به‌عنوان "نوع وحشی" نامیده می‌شود. اگر فردی دارای یک نوکلئوتید است که در یک کپی از ژن‌هایش متفاوت از "نوع وحشی" است، گفته می‌شود که فرد دارای یک نوع هتروزیگوت است. اگر یک فرد نوکلئوتید یکسان را در هر دو نسخه ژن خود داشته باشد، گفته شده است که فرد دارای یک نوع هموزیگوت است.

    انواع نوکلئوتید یا ژنتیکی (همچنین پلی‌مورفیسم یا جهش) نامیده می‌شوند در سراسر جمعیت رخ می‌دهد. برخی از انواع ژنتیکی خوش‌خیم هستند - اثر منفی ناشناخته‌ای ایجاد نمی‌کنند و یا ممکن است با ویژگی‌هایی مانند ارتفاع، رنگ مو و رنگ چشم همراه باشد. سایر انواع ژنتیکی ممکن است علت بیماری خاصی شناخته شود. انواع دیگر ممکن است با پاسخ متغیر به داروهای خاص همراه باشد.

    آزمایشات فارماکوژنتیک به انواع ژنتیکی توجه می‌کنند که با واکنش متغیر به داروهای خاص ارتباط دارند. این انواع در ژن‌هایی که برای آنزیم‌های متابولیسم دارو، اهداف دارو یا پروتئین‌های مربوط به پاسخ ایمنی کدگذاری می‌شوند، رخ می‌دهد. آزمایشات فارماکوژنتیک توانایی تعیین اینکه آیا یک نوع هتروزیگوت یا هموزیگوت است یا خیر، می‌تواند پاسخ فرد یا واکنش به یک دارو را تحت تأثیر قرار دهد.

  • چه زمانی تست‎‌ها انجام می‌شوند؟

    پزشک ممکن است ژن‌های بیمار را برای تغییراتی خاص که در هر زمان در طول درمان (به‌عنوان مثال قبل از درمان، در مرحله اولیه درمان و یا بعد از درمان) شناخته می‌شود را آزمایش کند. نتایج آزمایش ممکن است با اطلاعات بالینی فردی، از جمله سن، وزن، سلامت و سایر داروهایی که مصرف می‌کنند، ترکیب شوند تا بتوانند به درمان مناسب کمک کنند. گاهی پزشک ممکن است از این اطلاعات برای تنظیم دوز دارو یا گاهی اوقات برای انتخاب یک داروی متفاوت استفاده کند. آزمایش فارماکوژنتیک برای ارائه اطلاعات اضافی به پزشک متخصص مراقبت‌های بهداشتی در نظر گرفته شده است، اما ممکن است نیاز به نظارت بر دارو درمانی جایگزین نباشد.

    آزمایش فارماکوژنتیک برای یک ژن خاص فقط یک بار انجام می‌شود زیرا آرایش ژنتیکی شخص در طول زمان تغییر نمی‌کند. بسته به نوع دارو، ممکن است تنها یک ژن یا ژن‌های متعددی تجویز شود. یک نمونه از دارویی که ژن‌های مختلفی معمولا ارزیابی می‌شود، وارفارین است که تحت تأثیر تنوع ژنتیکی در CYP2C9 و VKORC1 قرار می‌گیرد.

    ممکن است قبل از شروع درمان داروهای خاص تست تجویز شود یا اگر فردی که مصرف دارو را آغاز کرده است، دچار عوارض جانبی یا به مشکلی دچار شود و یا حفظ دوز پایدار داشته باشد. گاهی اوقات فرد ممکن است چنین مسائلی را تجربه نکند تا زمانی که داروهای دیگری که بر متابولیسم و یا اقدامات مربوط به داروها تاثیر می‌گذارند اضافه یا قطع شوند.

  • چند نمونه از این آزمایشات چیست؟

    آزمایشات فارماکوژنتیک برای تعداد کمی از داروها در دسترس است. بعضی از آزمایشات فقط برای گروه‌های نژاد خاصی قابل استفاده هستند. موارد زیر بعضی از داروهایی هستند که آزمایشات دارویی و ژنتیکی در دسترس هستند:

    دارو بیماری‌ها / شرایط وابسته ژن (های) تست شده
    وارفارین (تست حساسیت وارفارین را ببینید) اختلال لخته شدن بیش از حد VKORC1 و CYP2C9
    تیوپورین‌ها (آزاتیوپرین، مرپاپورپورین و تیوگوئینین) (نگاه کنید به TPMT) خودایمن/ لوسمی دوران کودکی TPMT
    کلوپیدوگرل (ببینید کلوپیدوگرل ژنوتایپینگ (CYP2C19)) قلبی عروقی CYP2C19
    ایرینوتان سرطان UGT1A1
    آباکاویر اچ‌آی‌وی HLA-B*5701
    کاربامازپین، فنوتیوین صرع HLA-B*1502
    بعضی از داروهای ضد افسردگی، برخی از داروهای ضد صرع (مثلا فنوتیوین، فنوباربیتال، کاربامازپین، اسید والپروک) روانپزشکی، صرع CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19, CYP1A2, SLC6A4,HTR2A/C
    تاموکسیفن سرطان CYP2D6
    بعضی از داروهای ضدروان‌پریشی (مثلا هالوپریدول، مفاوباربیتال، ترییدیدین) روانپزشکی DRD3, CYP2D6, CYP2C19, CYP1A2
    متیل فنیدات اختلال کمبود توجه DRD4
    اپیوئیدها مدیریت درد OPRM1
    فلوروئوراكسیل 5 سرطان انواع DPYD و جهش‌های ژنی TYMS
    مهارکننده‌های بازجذب سروتونین انتخابی (SSRIs) افسردگی 5-HTT
    بعضی از استاتین‌ها (به‌عنوان مثال، سیمواستاتین) کلسترول بالا SLCO1B1
  • آیا  همه باید آزمایشات فارموکوژنتیک را انجام دهند؟
    در حال حاضر تنها نشان داده شده است که اگر فرد قصد مصرف دارو دارد یا در حال مصرف دارو است، دارویی که دارای تست فارماکوژنیک پذیرفته شده مرتبط با آن است.
  • آیا قبل از مصرف بعضی از داروها به آزمایش فارماکوژنیک نیاز است؟
    خیر. شماره FDA (اداره غذا و دارو) ممکن است این آزمایش را توصیه کند، همانطور که در مورد ایرینوتکان است، اما لازم نیست.
  • چرا فقط یکبار آزمایش می‌کنم؟

    آرایش ژنتیکی شما در طول زمان تغییر نمی‌کند. با وجود این، اگر داروهای دیگری را با یک آزمایش فارموکوژنتیک مرتبط با آن مصرف کردید، ممکن است سایر آزمایش‌های دارویی انجام شود.

  • آیا این به این معنی است که سطح داروی من باید نظارت شود؟

    خیر. از آنجا که فاکتورهای دیگری که علاوه بر ژنتیک شما تاثیر می‌گذارد، ممکن است نظارت بر دارودرمانی هنوز ضروری باشد.

  • چه نوع نمونه‌ای استفاده می‌شود؟

    نمونه خون با قرار دادن سوزن در ورید بازو به‌دست می‌آید. همچنین نمونه‌های بزاق و سواب‌های باکال که با استفاده از بروس از قسمت داخلی گونه با سواب جمع‌آوری می‌شود نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

  • چگونه آزمایش‌های فارموکوژنتیک با آزمایش‌های ژنتیکی متفاوت است؟

    آزمایشات فارموکوژنتیک برای ارزیابی پاسخ بالقوه فرد به درمان دارویی انجام می‌شود. بیشتر تست‌های ژنتیکی برای کمک به تشخیص یا پیش‌بینی بیماری ژنتیکی، اهداف پزشکی قانونی و شناخت والدین توسعه داده شده است. یکی دیگر از استفاده‌های معمول از آزمایش ژنتیک تشخیص مواد ژنتیکی ( DNA یا RNA ) باکتری‌ها و ویروس‌ها برای تشخیص عفونت است. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله جهان تست ژنتیک را بخوانید)

  • آیا بعد از تست به‌طور متفاوتی بررسی خواهم شد؟

    بسته به نتایج آزمایش، به‌ویژه هنگام شروع دارو، تغییر دوز یا اضافه کردن یا قطع داروهای دیگر، ممکن است تحت بررسی قرار گیرید.

  • آیا اعضای خانواده باید آزمایش شوند؟

    این سوال را با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی و اعضای خانواده در میان بگذارید. در برخی موارد ممکن است مفید باشد؛ در سایر موارد ممکن است فقط در صورتی باشد که در معرض مصرف یک داروی مشابه یا دارویی از همان نوع قرار گیرید. نتایج آزمایش‌های فارماکوژنتیک اطلاعات مفید برای اعضای خانواده است تا با پزشک متخصص مراقبت‌های بهداشتی همراه با سابقه پزشکی خانواده به اشتراک بگذارند.

  • چگونه بدانم آیا آزمایش باید انجام شود یا خیر؟

    شما و تامین کننده مراقبت‌های بهداشتی باید شرایط خود، سابقه عوارض جانبی مربوط به دارو و یا واکنش‌های نامطلوب دارو، درمان‌های دارویی که در دسترس هستند را در نظر بگیرید و از آن آزمایش استفاده کنید. تست‌های فارماکوژنتیک به معنای جدا شدن نیستند بلکه به معنای استفاده از آنها در ارتباط با یافته های بالینی دیگر شما است.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    تست فارماکوژنتیک برای تعداد کمی از داروها در دسترس است. آزمایشات فارماکوژنتیک به‌طور کلی به‌طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و همه‌ی بیمه‌گرها هزینه‌های خود را پوشش نمی‌دهند. افراد باید با متخصصین مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد این مسائل مشورت کنند.

    در هنگام انتخاب دارو و دوز دارو، تست‌های فارماکوژنتیک در نظر گرفته شده است تا اطلاعات بیشتری در اختیار پزشک و بیمار قرار دهد. برای درک بهتر، بیماران ممکن است بخواهند با یک مشاور ژنتیک قبل و بعد از انجام تست فارماکوژنتیک مشورت کنند. مشاوره ژنتیکی و رضایت آگاهانه برای همه آزمایشات ژنتیکی توصیه می‌شود.

    برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقش فارماکوژنتیک در پزشکی شخصی، از وبسایت ائتلاف پزشکی شخصی استفاده کنید.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Lesko, L. and Schmidt, S. (2013 November 29). Clinical implementation of genetic testing in medicine: a US regulatory science perspective. Br J Clin Pharmacol. 2014 Apr; 77(4): 606–611. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286486. Accessed May 2016.

Abul-Husn, N. et. al. (2014 August 13). Implementation and utilization of genetic testing in personalized medicine. Pharmgenomics Pers Med. 2014; 7: 227–240. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157398. Accessed May 2016.

Johnson, J. and Cavallari, L. (2013 July). Pharmacogenetics and Cardiovascular Disease—Implications for Personalized Medicine. Pharmacol Rev. 2013 Jul; 65(3): 987–1009. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698938. Accessed May 2016.

(2016 March 2, Updated). Frequently Asked Questions About Genetic and Genomic Science. National Human Genome Research Institute [On-line information]. Available online at http://www.genome.gov/19016904. Accessed May 2016.

Scott, S. (2011 December). Personalizing medicine with clinical pharmacogenetics. Genet Med. 2011 December ; 13(12): 987–995 [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3290900. Accessed May 2016.

(2006 July). Medicines by Design. National Institute of General Medical Sciences [On-line information]. Available online at http://publications.nigms.nih.gov/medbydesign. Accessed May 2016.

Dunnenberger, H. et. al. (2015). Preemptive clinical pharmacogenetics implementation: current programs in five US medical centers. Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2015;55:89-106.

(June 2012) Mayo Medical Laboratories. The Use of Genetics in Guiding Therapy. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/articles/hottopics/2012/06-pharm/. Accessed June 2016.

(June 2016) Pharmacogenetics – PGx, ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/opioids/?tab=tab_item-2. Accessed June 2016.

(©2015) PGxL Laboratories, Clinical Testing. Available at http://www.pgxlab.com/test-menu/ Accessed June 2016.

(Updated May 20, 2015) U.S. Food and Drug Administration. Table of Pharmacogenomic Biomarkers in Drug Labeling. Available online at http://www.fda.gov/Drugs/ScienceResearch/ResearchAreas/Pharmacogenetics/ucm083378.htm. Accessed June 2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Bruns D, Ashwood E, Burtis C, eds (2007). Fundamentals of Molecular Diagnostics, Saunders Elsevier, St. Lous, Missouri, Pharmacogenetics, Chapter 12.

(June 16, 2010) MayoClinic.com. Pharmacogenomics: When drug treatment becomes personalized medicine. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/personalized-medicine/CA00078. Accessed Feb 2012.

(February 20, 2012) Genetics Home Reference. What is pharmacogenomics? Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/genomicresearch/pharmacogenomics. Accessed Feb 2012.

(September 19, 2011) Human Genome Project Information. Pharmacogenomics. Available online at http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/medicine/pharma.shtml. Accessed Feb 2012.

(February 7, 2009) Avigan M. Pharmacogenomic Biomarkers of Susceptibility to Adverse Drug Reactions: Just Around the Corner or Pie in the Sky? Medscape Reference article. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/586268. Accessed Feb 2012.

(November 11, 2011) Citterio L, Lanzani C, Manunta P. Polymorphisms, Hypertension and Thiazide Diuretics. Pharmacogenomics. 2011;12(11):1587-1604.

(March 31, 2004) National Center for Biotechnology Information. Pharmacogenomics. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/About/primer/pharm.html. Accessed Feb 2012.

(February 23, 2012) U.S. Food and Drug Administration. Table of Pharmacogenomic Biomarkers in Drug Labels. Available online at http://www.fda.gov/drugs/scienceresearch/researchareas/pharmacogenetics/ucm083378.htm. Accessed Feb 2012.

(October 27, 2011) National Institute of General Medical Sciences. Medicines by Design. Available online at http://publications.nigms.nih.gov/medbydesign/. Accessed Feb 2012.

(©2012) Department of Health and Human Services. Pharmagenomics Knowledge Base. Available online at http://www.pharmgkb.org/index.jsp. Accessed Feb 2012.

(February 23, 2012) Centers for Disease Control and Prevention. Public Health Genomics. Available online at http://www.cdc.gov/genomics/. Accessed Feb 2012.

(2007 August 16). FDA Approves Updated Warfarin (Coumadin) Prescribing Information. FDA News [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/2007/ucm108967.htm. Accessed Feb 2012.

Wood, S. (2007 August 20). New Warfarin Labeling Reminds Physicians About Genetic Tests to Help Guide Initial Warfarin Dosing. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/561608. Accessed Feb 2012.

(May 27, 2010) MayoClinic.com. Cytochrome P450 genotyping test. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/cyp450-test/MY00135. Accessed Feb 2012.

Bondy, B. and Spellmann, I. (2007 February 16). Pharmacogenetics of Antipsychotics: Useful For the Clinician? Medscape from Curr Opin Psychiatry. 2007;20(1):126-130 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/552100. Accessed Feb 2012.

Waknine, Y. (2005 January 11). FDA Approvals: AmpliChip, Stratis ST, QuantiFERON-TB GOLD, and Others. Medscape Medical News [On-line information]. 11/25/07. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/497284. Accessed Feb 2012.

Heller, T. et. al. (2006). AmpliChip CYP450 GeneChip: a new gene chip that allows rapid and accurate CYP2D6 genotyping. Medscape from Ther Drug Monit. 2006; 28(5):673-7 [On-line abstract]. Available online at   http://www.medscape.com/medline/abstract/17038884. Accessed Feb 2012.

de Leon, J. et. al. (2006). The AmpliChip CYP450 genotyping test: Integrating a new clinical tool. Medscape from Mol Diagn Ther. 2006; 10(3):135-51 [On-line abstract]. Available online at http://www.medscape.com/medline/abstract/16771600. Accessed Feb 2012.

(2007 June 19). Guidance for Industry and FDA Staff - Pharmacogenetic Tests and Genetic Tests for Heritable Markers. FDA CDRH [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/MedicalDevices/DeviceRegulationandGuidance/GuidanceDocuments/ucm077862.htm. Accessed Feb 2012.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1713-1721.

Linnea Baudhuin, Phd, DABMG. Assistant Professor of Laboratory Medicine. Department of Laboratory Medicine and Pathology, Mayo Clinic, Rochester, MN.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.