اسامی دیگر
Janus Kinase 2
اسم متعارف
JAK2 V617F; JAK2 Exon 12 Mutation
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

به جهت کمک به تشخیص اختلالات مغز استخوان که بعنوان نئوپلاسم های بیش تکثیری مغز استخوان (MPN) شناخته شده که در آن مغز استخوان بسیاری از یک یا چند نوع از سلول های خونی را تولید می کند

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که پزشک شما احتمال میدهد که مبتلا به یک اختلال مغز استخوان مانند پلی سیتمیا ورا، ترومبوسیتمی ضروری یا میلوفیبروزیس اولیه هستید.

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما یا گاهی نمونه از مغز استخوان

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ نوع آمادگی لازم نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

ژن Janus Kinase 2، باختصار JAK2، دستورالعمل هایی را برای سلول ها جهت ایجاد پروتئین JAK2 فراهم می کند. این پروتئین، رشد و تقسیم سلولی را افزایش داده و بویژه برای کنترل تولید سلول خونی در مغز استخوان لازم است. این آزمایش، جهش هایی را در JAK2 جستجو می کند که همراه با اختلالات مغز استخوان بوده که در نتیجه تولید بسیاری از سلول های خونی، ایجاد می شوند.

اختلالات مغز استخوان ایجاد شده با جهش های JAK2، بعنوان نئوپلاسم های بیش تکثیری مغز استخوان (MPN) شناخته شده که در آنها مغز استخوان بسیاری از سلول های سفید خون، سلول های قرمز و یا پلاکت ها را تولید می کند. برخی از MPN ها که ارتباط بالایی با جهش های JAK2 دارند، عبارتند از:

  • پلی سیتمیا ورا (PV) - مغز استخوان بسیاری از سلول های قرمز خون را تولید می کند
  • پلی سیتمی ضروری (ET) - تعداد بسیار زیادی از سلول های تولید کننده پلاکت (مگاکاریوسیت) در مغز استخوان وجود دارد
  • میلوفیبروزیس اولیه (PMF)، که بعنوان میلوفیبروزیس ایدیوپاتیک مزمن یا متاپلازیای میلوئید آگنوجنیک نیز شناخته می شود - تعداد بسیاری از سلول های تولید کننده پلاکت و سلول هایی که بافت اسکار را در مغز استخوان تولید می کنند، وجود دارند

آزمایش اصلی JAK2، JAK2V617F می باشد که نام جهشی در یک محل اختصاصی در ژن JAK2 است. جهش JAK2V617F اکتسابی بوده و موروثی نیست و منجر به تغییر یک جفت نوکلئوتید در DNA میگردد. در JAK2، این نوع از جهش با عنوان جهش نقطه ای، اسید آمینه نرمال والین (باختصار V) را با فنیل آلانین (باختصار F)، جایگزین می کند. این تغییر اسید آمینه منتهی به پروتئین JAK2 شده که همیشه "روشن" بوده و منجر به تولید سلول خونی غیرکنترل شده می شود.

جهش های دیگر در ژن JAK2 نیز با MPN مرتبط می باشند. بیش از 50 جهش شناسایی شده است. تست هایی وجود دارند که برای شناسایی جهش ها در اگزون 12 JAK2 و تعیین بقیه جهش های غیر V617F طراحی شده اند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازوی شما جمع آوری می شود. گاهی اوقات برای به دست آوردن نمونه، آسپیره و بیوپسی مغزاستخوان انجام می شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای این آزمایش لازم نیست

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش جهش JAK2 ممکن است بهمراه بقیه آزمایشات مانند جهش CALR و آزمایش جهش MPL به جهت کمک به تشخیص اختلالات مغزاستخوانی که منتهی به تولید تعداد زیادی از سلول های خونی می شوند، استفاده گردد. این اختلالات با عنوان نئوپلاسم های بیش تکثیری مغز استخوان شناخته می شوند.

    آزمایش جهش JAK2 معمولاً زمانی که فرد دارای مقدار قابل ملاحظه ای از هموگلوبین، هماتوکریت، سلول های قرمز خون و یا تعداد پلاکت بالا می باشد و پزشک مشکوک به این است که فرد مبتلا به MPN باشد، بویژه پلی سیتمیا ورا (PV)، ترومبوسیتمی ضروری (ET) یا میلوفیبرویس اولیه (PMF)، درخواست می شود.

    تست ژنتیکی اصلی برای جهش های JAK2 که منجر به MPN میگردند، JAK2V617F است که برای جهشی در یک محل اختصاصی در ژن JAK2 نامگذاری شده است. این معمولاً اولین آزمایشی است که تجویز می شود. اگر منفی باشد، آزمایشات برای شناسایی بقیه جهش های ژن JAK2 که مرتبط با MPN هستند، مانند اگزون 12 JAK2 نیز ممکن است برای کمک به تشخیص، مورد استفاده قرار گیرند.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش JAK2V617F ممکن است زمانی که پزشک مشکوک است که یک فرد مبتلا به نئوپلاسم بیش تکثیری مغزاستخوان (MPN) می باشد، همراه با بقیه تست ها درخواست شود. این آزمایش ممکن اس زمانی صورت گیرد که نتایج آزمایشات روتین، مانند شمارش کامل سلول های خونی (CBC)، حاکی از نتایج غیرنرمالی باشند که مرتبط با MPN هستند.

    گاهی اوقات ممکن است افراد مبتلا به MPN سال ها پیش از آنکه بیماری آنها توسط آزمایشات چکآپ روتین تشخیص داده شود، فاقد علائم بوده یا علائم بسیار ملایمی داشته باشند. اگرچه، ممکن است در مواقعی که فرد دارای علائم زیر می باشد، پزشک مشکوک به MPN شده و دستور برای آزمایش بدهد:

    • طحال بزرگ (اسپلنومگالی) یا کبد بزرگ (هپاتومگالی)
    • وقوع لخته خون در ورید یا شریان
    • حمله قلبی
    • سکته یا حمله ایسکمی موقت
    • خونریزی
    • سردرد
    • سرگیجه
    • مشکلات بینایی
    • کرختی
    • خارش
    • نقرس
    • سنگ کلیه
    • خستگی
    • تنگی نفس
    • کاهش وزن
    • تب

    آزمایش اگزون 12 JAK2 و یا آزمایش برای بقیه جهش های غیر V617F در JAK2 نیز ممکن است زمانی که تست JAK2 V617F منفی بوده و پزشک هنوز مشکوک به پلی سیتمی ورا است، درخواست داده شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتیجه مثبت آزمایش جهش JAK2 V617F بهمراه بقیه علائم بالینی همراهی کننده، بدین معنی است که این احتمال وجود دارد که شخص مورد آزمایش مبتلا به MPN است. بقیه آزمایشات، مانند بیوپسی مغزاستخوان نیز شاید لازم باشد برای مشخص کردن اینکه فرد کدام MPN را دارد و برای ارزیابی شدت آن، انجام شوند.

    بیش از 95% افراد مبتلا به پلی سیتمی ورا (PV) و 50تا 60 درصد افرادی که ترومبوسیتمی ضروری (ET) یا میلوفیبروزیس اولیه (PMF) دارند، دارای جهش JAK2، و بیشتر جهش JAK2V617F هستند. بعلاوه، این جهش بندرت در افرادی که مبتلا به لوسمی میلومنوسیتیک مزمن (CMML)، لوسمی میلوئید حاد (AML)، سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) و لوسمی میلوئید مزمن (CML) میباشند، نیز دیده می شود.

    نتیجه منفی در آزمایش JAK2V617F و نتیجه مثبت جهش اگزون 12 JAK2 یا بقیه آزمایشات جهش غیر-V617F همراه با علائم بالینی پشتیبان به این معنی هستند که احتمال اینکه فرد مبتلا به پلی سیتمیا ورا باشد، وجود دارد. تقریباً 3 تا 4 درصد افراد مبتلا به PV دارای یک جهش در اگزون 12 هستند.

    نتایج منفی برای همه جهش های JAK2، الزاماً رد کننده MPN نیستند - فرد ممکن است مبتلا به MPN با JAK2 منفی بوده یا اینکه جهش JAK2 در طول آزمایش شناسایی نشده باشد. آزمایشات JAK2 بر ماده ژنتیکی که در سلول های سفید خون با عنوان گرانولوسیت (از خون یا مغزاستخوان) یافت می شوند و پیش ساز های سلول قرمز (از مغز استخوان)، انجام می شوند. همه گرانولوسیت ها و پیش ساز های سلول قرمز،دارنده جهش های JAK2 نیستند. نسبت سلول های تحت تأثیر از فرد به فرد متفاوت بوده و ممکن است در طول زمان تغییر کند. اگر فقط تعداد کمی از سلول ها وجود داشته باشند که دارنده جهش در نمونه خون آزمایش شده می باشند، پس این احتمال وجود دارد که جهش شناسایی نشده است.

    در سال 2016، سازمان بهداشت جهانی (WHO)، معیارهای خود برای PV و ET را مورد بازبینی قرار داد. وجود جهش JAK2V617F یا جهش اگزون 12، یکی از سه معیار اصلی فهرست شده برای تشخیص PV می باشد. اگرچه، هنوز اجماعی برای معیارهای تشخیصی بهینه برای PV حاصل نشده است.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    یافتن جهش JAK2 مرتبط با رشد سلول خونی غیر کنترل شده در MPN، همچنین یک روش درمانی احتمالی را برای برخی از MPN ها، پیشنهاد می کند. بعنوان مثال، بازدارنده JAK2، برای درمان میلوفیبروزیس با ریسک متوسط و بالا تأئید شده است.

    تعداد کمی از آزمایشگاه ها وجود دارند که هر دو تست JAK2V617F که جهش را شناسایی می کند (کیفی) و آزمایشی را که تعداد سلول های دارای جهش در نمونه را اندازه گیری می کند (کمی)، انجام دهند. برخی از پزشکان ممکن است یک آزمایش کمی را برای نظارت بر تغییر در تعداد سلول های دارنده جهش JAK2V617F در طول زمان، درخواست دهند. اگرچه، آزمایش کمی بعنوان یک عمل استاندارد انجام نشده و سودمندی بالینی آن هنوز کاملاً اثبات نشده است.

  • آیا این آزمایش در مطب پزشک قابل انجام است؟

    آزمایش جهش JAK2 باید در آزمایشگاهی انجام شود که تست های ملکولی را انجام می دهد. این آزمایش توسط هر آزمایشگاهی انجام نشده و اغلب باید به یک آزمایشگاه مرجع فرستاده شود.

  • چقدر طول می کشد تا نتایج تست جهش JAK2 آماده شود؟

    این بستگی به آزمایشگاهی بستگی دارد که آزمایشات را انجام میدهد. معمولاً، نتایج طی چندین هفته آماده می شوند.

  • آیا دلیلی برای تکرار آزمایش جهش JAK2 وجود دارد؟

    اگر نتیجه تست منفی باشد، پزشک ممکن است که این آزمایش را دوباره تکرار کند و تصور می کند که جهش شناسایی نشده است. یکی از دلایلی که میتواند نتیجه منفی را در بر داشته باشد، این است که تعداد سلول های دارنده جهش JAK2V617F احتمالاً کم است. در حال حاضر، این تست به صورت ملی استاندارد سازی نشده است، از اینرو حساسیت آزمایش ممکن است از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد. انجام تست دوم در یک زمان دیگر و یا ارسال به آزمایشگاهی دیگر ممکن است جهش JAK2V617F را، در صورت وجود، شناسایی کنند.

    همچنین ممکن است که پزشکان به صورت دوره ای درخواست یک آزمایش کمی را برای نظارت بر تغییر در تعداد سلول های همراه با جهش JAK2V617F در طول زمان بدهند. نتایج از آزمایشات کمی مکرر میتوانند در نظارت بر تأثیر درمان مفید باشند، اگر تحقیقات حاضر نشان دهند که ژن JAK2 یک هدف مناسب برای درمان MPN می باشد.

  • آیا جهش های ژنتیکی دیگری وجود دارند که مرتبط با MPN باشند؟

    بله، جهش های ژن (CALR)، (اگزون 9) در 20 تا 25 درصد بیماران مبتلا به ترومبوسیتمی ضروری (ET) و 25-30 درصد بیماران مبتلا به میلوفیبروزیس اولیه (PMF) دیده می شوند. بعلاوه، جهش در ژن لوسمی بیش تکثیری مغزاستخوان (MPL) در 2 تا 5 درصد بیماران بالغ ET و 3 تا 5 درصد بیماران بزرگسال PMF دیده می شود، اما در پلی سیتمیا ورا (PV) مشاهده نمی گردد. PV، ET و PMF همه در بچه ها و نوجوانان نادر هستند و با وجود آنکه جهش در آنها احتمالاً به اندازه بزرگسالان مبتلا به همین بیماری ها شایع نیست، اطلاعات زیادی در این مورد در دسترس نیست. همچنین گاهی اوقات برای بررسی وجود یا عدم وجود یک کروموزوم فیلادلفیا (Ph') یا جابجاشدگی BCR-ABL1 در فرد مشکوک به داشتن لوسمی ملیوئید مزمن، آزمایش ژنتیک مورد استفاده قرار میگیرد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Nagalla, S. and Besa, E. (2016 December 2 Updated). Polycythemia Vera Workup. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/205114-workup#c5. Accessed on 1/22/17.

Lal, A. (2016 November 10 Updated). Essential Thrombocytosis Workup. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/206697-workup#showall. Accessed on 1/22/17.

(© 1995–2017). JAK2 V617F Mutation Detection, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/88715. Accessed on 1/22/17.

(© 1995–2017). JAK2 Exon 12 and Other Non-V617F Mutation Detection, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/89189. Accessed on 1/22/17.

(2014 September Reviewed). Jak2 gene. Genetics Home Reference. Available online at https://ghr.nlm.nih.gov/gene/JAK2. Accessed on 1/22/17.

Kelley, T. and Salama, M. (2016 October Updated). Myeloproliferative Neoplasms – MPN. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/myeloproliferative-neoplasms. Accessed on 1/22/17.

Arber DA, Orazi A, Hasserjian R, et al. The 2016 revision to the World Health Organization classification of myeloid neoplasms and acute leukemia. Blood. 2016;127:2391-2405. Available online at http://www.bloodjournal.org/content/127/20/2391?sso-checked=true. Accessed February 2017.

Hofmann I. Myeloproliferative neoplasms in children. J Hematopathol. 2015;8:143-157.

Vainchenker W, Kralovics R. Genetic basis and molecular pathophysiology of classical myeloproliferative neoplasms. Blood. 2017;129:667-679.

Rumi E, Cazzola M. Diagnosis, risk stratification, and response evaluation in classical myeloproliferative neoplasms. Blood. 2017;129:680-692.

DeLario MR, Sheehan AM, Ataya R, et al. Clinical, histopathologic, and genetic features of pediatric primary myelofibrosis—an entity different from adults. Am J Hematol. 2012;87:461-464.

An W, Wan Y, Guo Y, et al. CALR mutation screening in pediatric primary myelofibrosis. Pediatr Blood Cancer. 2014;61:2256-2262.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(2007 May). Essential or Primary Thrombocythemia. The Leukemia and Lymphoma Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.leukemia-lymphoma.org/attachments/National/br_1178803674.pdf. Accessed July 2009.

(2009 February). What Is Polycythemia Vera? National Heart, Lung, and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/poly/poly_whatis.html. Accessed July 2009.

Beals, J. (2009 March 16) JAK2 Haplotypes Influence Susceptibility to Myeloproliferative Neoplasms. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/589655. Accessed July 2009.

McMahon, C. et. al. (2007 May 25). JAK2 V617F Mutation in Patients With Catastrophic Intra-abdominal Thromboses. Medscape from American Journal of Clinical Pathology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/556664. Accessed July 2009.

Tan, A. et. al. (2007 July 23). A Simple, Rapid, and Sensitive Method for the Detection of the JAK2 V617F Mutation. Medscape from American Journal of Clinical Pathology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/558906. Accessed July 2009.

Vannucchi, A. et. al. (2009 March 23). Treatment Options for Essential Thrombocythemia and Polycythemia Vera. Medscape from Expert Review of Hematology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/589735. Accessed July 2009.

(2007 March). JAK2 c.1849G>T (V617F) Mutation Quantification by Real-Time PCR. ARUP Technical Bulletin [On-line information]. PDF available for download through http://www.aruplab.com. Accessed July 2009.

(2007 March). JAK2 (V617F) Mutation by PCR. ARUP Technical Bulletin [On-line information]. PDF available for download through http://www.aruplab.com. Accessed July 2009.

Check, W. (2008 September). Class action for myeloproliferative disorders. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed July 2009.

(13 Feb. 2012). Tefferi, Ayalew. Polycythemia vera and essential thrombocythemia: 2012 update on diagnosis, risk stratification, and management. American Journal of Hematology Continuing Education Series. Available online through http://onlinelibrary.wiley.com. Accessed June 2013.

(April 2013). Classic BCR-ABL1-negative Myeloproliferative Neoplasms. Arup Laboratories. PDF available for dowload at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/iconpdf_383.pdf. Accessed June 2013.

(Dec. 8, 2012). Kiladjian, Jean-Jacques. The spectrum of JAK2-Positive myeloproliferative neoplasms. American Society of Hematology Education Book. Available online at http://asheducationbook.hematologylibrary.org/content/2012/1/561.full. Accessed June 2013.

(Updated May 2013). Myeloproliferative Neoplasms. Arup Consult. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MyeloproliferativeNeoplasms.html. Accessed June 2013.

(Reviewed Dec. 2011). JAK2. National Library of Medicine. Genetics Home Reference. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/gene/JAK2. Accessed June 2013.

(Reviewed Dec. 2011). Essential thrombocythemia. National Library of Medicine. Genetics Home Reference. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/condition/essential-thrombocythemia. Accessed June 2013.

Vainchenker, William, et al. (June 7, 2011). New mutations and pathogenesis of myeloproliferative neoplasms. Blood. American Society of Hematology. PDF available for download at http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/118/7/1723.full.pdf. Accessed June 2013.

(Updated March 2013). Janus Kinase 2. Online Mendelian Inheritance in Man (OMIM). Available online at http://omim.org/entry/147796. Accessed June 2013.

(2012 Sept.) Essential Thrombocythemia. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/thrombocythemia/DS01087/DSECTION=symptoms. Accessed June 2013.

(2011 Dec.) Myelofibrosis. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/myelofibrosis/DS00886/DSECTION=symptoms. Accessed June 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.