اسامی دیگر
[May be referred to by brand name (see MedlinePlus Drug Information)]
اسم متعارف
Levetiracetam
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین غلظت لوتیراستام در خون برای ایجاد یک دوز فردی شده؛ برای تشخیص سمیت یا تأئید اینکه دارو را به صورت تجویز شده مصرف می کنید (رعایت)؛ برای نظارت، طی تغییرات در وضعیت سلامتی که ممکن است بر پاکسازی دارو و یا عملکرد کلیه تأثیر گذارند

زمان انجام آزمایش؟

در ابتدا هنگام تنظیم دوز؛ برای شناسایی غلظت های پائین یا مازاد (بالقوه سمی) در زمان توصیه شده؛ زمانی که کاهش عملکرد کلیه نشان می دهید؛ گاهی برای تأئید رعایت مصرف دارو

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید، معمولاً کمی پیش از دوز بعدی شما

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

لازم نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

لوتیراستام، دارویی است که برای درمان اختلالات تشنجی (صرع) مانند: صرع میوکلونیک جوانان، صرع لوب تمپورال، تشنج نسبی پیچیده (complex partial seizures)، تشنج میوکلونیک، تشنج مقاوم به درمان، تشنج های عمومی ثانویه، تشنج های نسبی ساده و تشنج تونیک کلونیک استفاده می شود.

صرع بر توانایی مغز در انتقال پالس های الکتریکی و تنظیم فعالیت عصب، تأثیر می گذارد. هنگام حمله بیماری، ممکن است فرد تغییراتی را در هشیاری، تغییرات در بینایی، بو و مزه تجربه کرده و دچار تشنج شود. دفعات حمله های صرع، از یک دوره، تا دوره های گهگاه و دوره های عود کننده متغیر هستند. حمله های صرع بر اساس بخش های مغز و بدن که تحت تأثیر قرار میگیرند، تقسیم بندی می شوند. داروی لوتیراستام برای کمک به پیشگیری از انواع حمله های عود کننده و مکرر تجویز می شود. 

لوتیراستام، یکی از چندین داروی ضد صرع نسل دوم جدیدتر می باشد. این دارو، محدوده درمانی گسترده تری نسبت به بسیاری از داروهای حمله های صرعی نسل اول موجود دارد. به این معنی که محدوده غلظتی در خون که در آن دارو بدون سمی بودن مؤثر است، گسترده تر بوده که آن را تا قدری ایمن تر می سازد. این دارو همچنین با عوارض جانبی شدید کمتری همراه بوده و با بسیاری از داروهای دیگر تداخل ندارد. لوتیراستام، ترکیبی از کارآمدی و ایمنی را ارائه کرده که نسبت به گزینه های درمای دیگر در بسیاری از وضعیت های پزشکی، برتر است.

بعلت اینکه لوتیراستام دارای محدوده درمانی گسترده تری است، لازم نیست که به اندازه داروهای ضد صرع نسل اول مورد نظارت قرار گیرد. (برای شرح بیشتر در این باره، مقاله پایش درمانی داروها را ببینید.)

در آغاز درمان، ممکن است دوزهای لوتیراستام به تدریج افزایش پیدا کنند تا زمانیکه یک میزان استاندارد حاصل شود. بمحض اینکه یک دوز ثابت به دست آمد، ممکن است برای اطمینان از اینکه درون محدوده درمانی قرار دارد، سطح خونی آن اندازه گیری شود. از آنجائیکه لوتیراستام یک داروی کمکی (ثانویه) می باشد، پزشک تأثیر هر دارو را که تجویز شده اند در نظر گرفته و در صورت لزوم آنها را تنظیم خواهد کرد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی خاصی لازم ندارد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    این آزمایش برای اندازه گیری میزان لوتیراستام برای تعیین اینکه آیا سطح دارو در محدوده درمانی است، مورد استفاده قرار می گیرد. در ابتدا، این آزمایش ممکن است برای کمک به تنظیم دوز مناسب برای یک فرد درخواست شود. از آنجائیکه محدوده درمانی نسبتاً وسیع بوده و بخوبی تنظیم نمی شود، پزشک تأثیر دوز را در کنترل حمله های صرع و وجود و شدت عوارض جانبی در فرد، ارزیابی خواهد کرد. بسته به این یافته های بالینی و نتایج آزمایش خون، دوز دارو ممکن است به صورت افزایشی یا کاهشی تنظیم شود.

    نظارت دوره ای روتین لوتیراستام معمولاً لازم نمی باشد. هرچند، شرایطی وجود دارد که در آنها سنجش سطوح خونی، مفید و گاهی ضروری است. برخی از اینها شامل موارد زیر هستند:

    • برای ایجاد محدوده ای که برای یک فرد، درمانی است (فردی سازی دوز)؛ پس از اینکه درمان آغاز شد و نشانه های فرد ناپدید شدند (بدون حمله) و از هیچ عوارض جانبی رنج نبرد، غلظت دارو در خون تعیین می شود. محدوده حول این مقدار، برای فرد درمانی بوده و در صورت تغییر وضعیت سلامتی فرد یا سایر عوامل در آینده، ممکن است برای ارزیابی درمان مورد استفاده قرار گیرد.
    • برای بررسی اینکه نشانه های فرد (تشنج یا عوارض جانبی) بعلت میزان بسیار کم یا بسیار بالای دارو نیستند؛ برای بررسی اینکه فرد، دارو را به اندازه تجویز شده مصرف می کند.
    • در بیماری های خاصی مانند زیر، در صورت لزوم برای ارزیابی و تنظیم دوز:
      • بیماری کلیوی - لوتیراستام توسط کلیه ها از بدن پاکسازی می شود، از اینرو هر چیزی که بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد، میتواند بر سطوح خونی دارو نیز تأثیر گذارد.
      • تغییر یا اضافه کردن سایر داروها
      • افزایش سن - معمولاً داروهای تشنج برای تمام عمر فرد تجویز می شوند و با بالا رفتن سن، میزان داروی مورد نیاز برای تأثیر، ممکن است تغییر کند.
      • بارداری - این وضعیت میتواند به صورت موقت بر متابولیسم و پاکسازی دارو تأثیر گذارد.

    پزشک ممکن است برای کمک به فردی که عوارض جانبی یا واکنش های شدیدی را تجربه می کند یا عود و تکرار نشانه های تشنج را تجربه می کند، از این تست استفاده کند. در برخی موارد، آزمایش ممکن است برای بررسی اینکه فرد دارو را به اندازه تجویز شده مصرف می کند (رعایت)، درخواست شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایشات لوتیراستام ممکن است به صورت گهگاه، پس از اینکه فرد دارو را مصرف کرد و یک دوز ثابت حاصل شد، درخواست شوند. ممکن است در مواقعی که دوزهای دارو تغییر پیدا می کنند و گاهی زمانی که فرد درمان شده، شروع به مصرف یا قطع مصرف داروهای دیگری میکند، برای بررسی اثر آنها ،در صورت وجود، بر سطح لوتیراستام، آزمایشات بیشتری درخواست شوند.

    گاهی به صورت دوره ای زمانی که فرد مواجه با کاهش عملکرد کلیه شده، یک بیماری زمینه ای دارد که ممکن است بر عملکرد کلیه تأثیر گذارد و یا دارای نقص عملکرد کبدی قابل ملاحظه ای است، این آزمایشات ممکن درخواست شوند.

    زمانی که فرد به نظر به درمان پاسخ نمی دهد و با بازگشت و عود حمله های صرعی مواجه است، این تست درخواست شود. ممکن است سطح دارو به اندازه کافی بالا نباشد، فرد ممکن است دارو را به اندازه تجویز شده مصرف نکند یا ممکن است که دارو برای آن فرد مؤثر نباشد.

    همچنین زمانی که فرد سطحی مشکلزا از عوارض جانبی را تجربه کرده و یا عارضه هایی را بروز می دهد، تست های لوتیراستام ممکن است درخواست شوند. عوارض جانبی که ممکن است در هر دوزی دیده شوند اما مرتبط با دوزهای بالاتر هستند شامل موارد زیر می باشند:

    شایعترین

    • پرخاشگری
    • افسردگی
    • گیجی
    • خواب آلودگی
    • سردرد

    سایر نشانه ها

    • اضطراب
    • اسهال
    • توهم
    • عدم هماهنگی
    • کاهش اشتها
    • مسکلات حافظه
    • بی حسی، سوزش و خارش در دست و پا ها
    • جوش
    • تصور خودکشی
    • ضعف

    افرادی که لوتیراستام مصرف می کنند باید درباره زمانبندی جمع آوری نمونه با پزشک خود مشورت کنند. اغلب، زمان توصیه شده کمی پیش از مصرف دوز بعدی میباشد (سطح سرمی).

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    محدوده درمانی برای لوتیراستام در حدود 12 تا 46 میکروگرم بر میلی لیتر (میلی گرم بر لیتر) می باشد. سطوح بالای 46 میکروگرم بر میلی لیتر، به صورت بالقوه سمی در نظر گرفته می شوند. محدوده ها، از آزمایشگاه به آزمایشگاه کمی متفاوت هستند. پزشکان و افراد مورد آزمایش باید از محدوده های درمانی و واحدهای ایجاد شده توسط آزمایشگاهی که تست را انجام می دهد، استفاده کنند. سطوح سمی دقیقاً تعیین نشده اند. محدوده های درمانی بر مبنای نمونه ای هستند که کمی پیش از دوز بعدی (سطوح سرمی) به دست آمده اند.

    درون محدوده درمانی، اغلب مردم بدون عوارض جانبی بیشتر، به دارو پاسخ می دهند؛ هرچند، محدوده ها در هر فردی متفاوت هستند. برخی از مردم در کمترین میزان محدوده درمانی، حملات صرعی را تجربه می کنند و برخی با عوارض جانبی بیشتر در بالاترین انتهای آن مواجه می گردند و برخی نیاز به دوزهایی خارج از محدوده، برای تأثیر و یا رهایی از عوارض جانبی خواهند داشت. افرادی که از این دارو استفاده می کنند، باید برای پیدا کردن دوزی که بهترین تأثیر را برای آنها دارد، با پزشک خود همکاری و مشورت کنند. 

    بطور کلی، اگر نتایج تست لوتیراستام در محدوده درمانی باشند (یا در سطحی که به صورت فردی ایجاد شده است) و فرد درمان شده با دفعات عود حمله صرعی مواجه نمی شود و عوارض جانبی شدیدی را تجربه نمی کند، در نتیجه دوز دارو، کافی در نظر گرفته می شود.

    سطحی که خارج از محدوده درمانی قرار دارد، به این معنی است که فرد، دارو را به اندازه تجویز شده مصرف نمی کند. دانستن این مهم است از آنجائیکه ممکن است فرد را در معرض ریسک بالایی برای تجربه نشانه های بیماری قرار دهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    افراد نباید بدون مشورت با پزشک خود، دارو را افزایش یا کاهش داده یا اینکه آن را قطع کنند. تعیین و تنظیم دوز باید بر یک مبنای مورد به مورد ارزیابی شود.

  • چه مدت باید تحت درمان لوتیراستام قرار گیرم؟

    افرادی که مبتلا به صرع هستند معمولاً لوتیراستام یا سایر داروها را در طول عمر خود مصرف خواهند کرد. اگر لوتیراستام تأثیر خود را از دست بدهد یا عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند، در آن صورت شاید نیاز باشد که به فرد داروی متفاوتی داده شود.

  • آیا آزمایش لوتیراستام در مطب پزشک قابل انجام است؟

    خیر، این آزمایش نیاز به تجهیزات تخصصی دارد. نمونه های خون از یک ورید بازو به دست آمده و در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار میگیرند.

  • چه نوع داروهای ضد صرع (AED) دیگری وجود دارند؟

    طیف گسترده ای از AED در دسترس بوده که انواع مختلفی داشته و برای درمان انواع تشنج بکار می روند. AED های نسل اول که برای مدت زمان طولانی مورد مصرف بوده اند شامل این موارد هستند: فنوباربیتال (از اوایل 1900)، فنیتوئین، کاربامازپین، اتوسوگزیمید و والپورات (اسید والپوریک). AED های نسل دوم جدیدتر شامل داروهایی از قبیل: گالاپنتین، لاموتریگین، اگزکاربازپین، توپیرامات و لوتیراستام هستند. برخی از اینها بتنهایی استفاده شده اما بیشتر AED های جدیدتر در ترکیب با سایر داروها مورد استفاده قرار میگیرند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2017 review performed by Charbel Abou-Diwan, PhD, DABCC, FACB.

Patsalos PN, Berry DJ, Bourgeois BF, et al. Antiepileptic drugs-best practice guidelines for therapeutic drug monitoring: a position paper by the subcommission on therapeutic drug monitoring, ILAE Commission on Therapeutic Strategies. Epilepsia 2008 Jul;49(7):1239-1276.

Leppik, I. E. et al. 2002. Effective levetiracetam doses and serum concentrations: Age effects. Epilepsia 43 (Suppl 7):240.

Shih JJ, Whitlock JB, et al. Epilepsy treatment in adults and adolescents: Expert opinion, 2016 Epilepsy & Behavior 2017, Feb 22.

Naik GS, Kodagali R, et al. Therapeutic Drug Monitoring of Levetiracetam and Lamotrigine: Is There a Need? Ther Drug Monit Volume 37, Number 4, August 2015.

Stepanova D, Beran RG. Measurement of levetiracetam drug levels to assist with seizure control and monitoring of drug interactions with other anti-epileptic medications (AEMs). Seizure 23 (2014) 371–376.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Cavazos, J. (Updated 2013 March 11). Epilepsy and Seizures. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1184846-overview. Accessed April 2013.

(© 1995-2013). Levetiracetam, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/83140. Accessed April 2013.

Ochoa, J. and Riche, W. (Updated 2012 October 25). Antiepileptic Drugs. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1187334-overview. Accessed April 2013.

Johnson-Davis, K. (Reviewed 2013 February). Seizure Disorders – Epilepsy. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/SeizureDis.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed April 2013.

(Revised 2009 September 1) Levetiracetam. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a699059.html. Accessed April 2013.

Rosenow, F. (2012). Lamotrigine Compared With Levetiracetam in the Initial 26 Weeks of Monotherapy for Focal and Generalised Epilepsy. Medscape News from J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2012;83(11):1093-1098. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/772590. Accessed April 2013.

Ha, H. and Bellanger, R. (2013). Epilepsy: Treatment and Management. Medscape Today News from US Pharmacist. 2013;38(1):35-39 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/779381. Accessed April 2013.

Buck, M. (2012). Recent Literature on Pediatric Antiepileptic Drugs. Medscape Today News from Pediatr Pharm. 2012;18(12) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/781121. Accessed April 2013.

Krasowski, M. (2010 May 11). Therapeutic Drug Monitoring of the Newer Anti-Epilepsy Medications. Pharmaceuticals 2010, 3(6), 1909-1935. [On-line information]. Available online at http://www.mdpi.com/1424-8247/3/6/1909. Accessed April 2013.

Krishna, K. et. al. (2011 October). Levetiracetam. JAPI v 59 [On-line information]. PDF available for download at http://www.japi.org/october_2011/09_dr_levetiracetam.pdf. Accessed April 2013.

(Revised 2013 February). LevETIRAcetam. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/lexicomp/levetiracetam.php. Accessed April 2013.

Buck, M. (2012 December 12). Recent Literature on Pediatric Antiepileptic Drugs. Pediatric Pharmacotherapy. A Monthly Newsletter for Health Care Professionals from the University of Virginia Children's Hospital v 18 (12) [On-line information]. PDF available for download through http://www.medicine.virginia.edu. Accessed April 2013.

Groot, M. et. al. (2012). Epilepsy in Patients With a Brain Tumour, Focal Epilepsy Requires Focused Treatment. Brain. V 135(4):1002-1016. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/763947_1. Accessed April 2013.

St. Louis E. Monitoring Antiepileptic Drugs: A Level-headed Approach. Curr Neuropharmacol. 2009 June; 7(2): 115–119. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730002/. Accessed April 2013.

Krasowski M. Therapeutic Drug Monitoring of the Newer Anti-Epilepsy Medications. Pharmaceuticals (Basel). 2010 June 11; 3(6): 1909–1935. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904466/#R7. Accessed April 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.