اسامی دیگر
Trace Elements
Micronutrients
Microminerals
Essential Minerals
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 11, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟
شناسایی و نظارت بر کمبود یا افزایش مواد معدنی؛ گاهی اوقات ارزیابی وضعیت تغذیه
زمان انجام آزمایش؟
هنگامی که علائم یا نشانه‌های کمبود یا افزایش مواد معدنی دارید؛ همانطور که توسط تأمین‌کننده خدمات بهداشتی شما نشان داده می‌شود زمانی که شرایطی دارید که جذب، استفاده یا ذخیره‌سازی مواد معدنی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
نمونه مورد نیاز

آزمایش ردیابی معدنی معمولا بر روی نمونه خون انجام می‌شود که با قرار دادن سوزن در ورید بازو به‌دست می آید. گاهی اوقات جمع آوری ادرار 24 ساعته گرفته می‌شود. ظرف بدون فلز مخصوص جمع‌آوری خون و ظرف ادرار شستشو شده با اسید برای به حداقل رساندن پتانسیل آلودگی نمونه توسط هر منبع خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌ندرت، ممکن است مو جمع آوری شده یا نمونه‌برداری از بافت برای ارزیابی کمبود، اضافه و ذخیره سازی مواد معدنی در طول زمان انجام ‌شود.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری
برای اطلاع از لزوم ناشتا بودن قبل از تست، با پزشک خود مشورت کنید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

آزمایشات مواد معدنی جزئی غلظت مواد معدنی خاصی را در نمونه خون، ادرار یا سایر مایعات بدن یا بافت اندازه‌گیری می‌کند. این مواد معدنی عبارتند از موادی که بدن به صورت منظم برای عملکرد طبیعی نیاز دارد. آنها از رژیم غذایی جذب می‌شوند و در تولید آنزیم‌ها و هورمون‌ها، تنظیم مقادیر گلوکز و تشکیل استخوان، دندان‌ها، ماهیچه‌ها، بافت همبند و سلول‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مواد معدنی در متابولیسم پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها کمک می‌کنند، زخم را بهبود می‌بخشد و برای حمل اکسیژن در سراسر بدن حیاتی هستند.

 مواد معدنی جزئی زیرمجموعه مواد مغذی و مواد معدنی ضروری است. آنها عبارتند از:

  •  کروم
  • مس
  • فلوراید (معمولا شامل می‌شود، اما به‌ندرت آزمایش می‌شود)
  • ید
  • آهن
  • منگنز
  • مولیبدن
  • سلنیوم
  • روی

سازمان بهداشت جهانی ید، آهن ، و ویتامین A را به‌عنوان مهمترین مواد مغذی در سلامت عمومی جهانی لیست می‌کند. در ایالات متحده، ردیابی کمبود و اضافه مواد معدنی کمتر رایج است، اگر چه کمبود آهن هنوز مشکلی باقی مانده است.

 نمونه‌هایی از علل کمبود مواد معدنی عبارتند از:

  • نخوردن غذای کافی و انواع غذاها - ممکن است به‌دلیل سوءتغذیه یا رژیم غذایی محدود باشد؛ گاهی اوقات هنگامی که فرد تنها تغذیه وریدی را دریافت می‌کند دیده می‌شود.
  • ناتوانی در جذب مواد مغذی کافی - ممکن است در انواع بیماری‌های مزمن مانند بیماری سلیاک دیده شود و همراه با سوءجذب باشد یا با جراحی‌هایی که بخشی از معده یا روده را حذف می‌کنند.
  •  ناتوانی در مصرف - برخی افراد ممکن است قادر به مصرف صحیح یک یا چند مواد معدنی نباشند.
  • افزایش مصرف و یا نیاز - زنان باردار، کودکان و کسانی که از بیماری بهبود می‌یابند معمولا نیاز به مواد مغذی بیشتری دارند.
  • از دست دادن بیش از حد مواد مغذی – به‌عنوان مثال، از دست دادن آهن است که هنگام خونریزی حاد یا مزمن از بین می رود.
  • تداخل - یک مثال کاهش مقدار مس است که اغلب با مقدار بیش از حد روی همراه است.

 مواد معدنی جزئی اضافه ممکن است با:

  • مصرف بیش از حد - ممکن است در مدت زمان طولانی (مزمن) اتفاق بیفتد، مانند مصرف بیش از حد مکمل‌ها برای چند ماه، یا می‌تواند به‌سرعت (حاد) اتفاق بیفتد، مانند مواجهه اتفاقی یا شغلی.
  • کاهش حذف از بدن - در شرایطی مانند بیماری کبد و کلیه، بدن ممکن است قادر به حذف مواد معدنی جزئی با سرعت طبیعی است. در برخی از شرایط ارثی، بدن ممکن است مواد معدنی را در بافت‌ها و اندام‌ها ذخیره کند، که باعث آسیب شود. یک نمونه شامل ذخیره سازی بیش از حد مس است که در بیماری ویلسون دیده می‌شود.
Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    تست‌های ردیابی معدنی معمولا به‌صورت جداگانه برای شناسایی، ارزیابی و نظارت بر کمبود یا اضافه مواد معدنی مورد استفاده قرار می‌گیرند. متخصص مراقبت‌های بهداشتی ممکن است یک یا چند آزمایش را براساس نشانه‌ها و علائم یا بیماری زمینه‌ای بیمار انتخاب کند.

    گاهی اوقات بیش از یک تست برای تشخیص کمبود یا سمیت انجام می‌شود، مانند آزمایش‌های مس و سرولوپلاسمین برای ارزیابی میزان مس در بدن یا گروهی از آزمایشات آهن (آهن، ظرفیت اتصال تام آهن و فریتین) با CBC (شمارش کامل خون) برای ارزیابی کمبود آهن به عنوان عامل بالقوه کم‌خونی.

    اگر شخصی دچار سوءتغذیه و یا بیماری همراه با سوءجذب باشد، پزشک ممکن است چندین آزمایش ردیابی را برای ارزیابی اولیه انجام دهد، سپس یک یا چند آزمایش را به صورت دوره‌ای برای نظارت بر وضعیت تغذیه‌ای فرد و یا اثربخشی درمان درخواست کند.

     

     اگر فرد دارای بیماری ارثی است که منجر به غلظت بیش از حد مواد معدنی می‌شود یا در معرض غلظت‌های سمی قرار گرفته است، ممکن است برای آزمایش این ماده معدنی جهت کشف و تشخیص بیماری درخواست شود. آزمایش‌های اضافی می‌تواند در فواصل زمانی برای نظارت بر وضعیت فرد درخواست شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    با استثنای احتمالی از تست آهن، آزمایش مواد معدنی جزئی به‌طور مرتب درخواست نمی‌شود. در عوض، زمانی‌که کمبود یا اضافه مواد معدنی به‌علت تاریخچه پزشکی یا علائم و نشانه‌های پزشکی مشکوک است، درخواست می‌شوند.

     بسته به مواد معدنی که کمبود دارند علائم و نشانه‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    در کودکان، کمبود این مواد می‌تواند ناهنجاری‌های مادرزادی را ایجاد کند، رشد را تاخیر می‌دهد و بر رشد روحی و بلوغ جنسی تاثیر می‌گذارد.

     مقدار اضافی مواد معدنی جزئی می‌توانند علائم و نشانه‌های مرتبط با سمیت ایجاد کنند که ممکن است از خفیف تا شدید باشد، از جمله:

    • بثورات پوست یا رنگدانه
    • ریزش مو
    • تشنج
    • نوروپاتی محیطی
    • در موارد شدید، نارسایی کلیوی یا کبدی، شوک، کما یا افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه

    یک یا چند آزمایش ممکن است به صورت دوره‌ای تجویز شود به‌منظور نظارت بر وضعیت شخص مبتلا به بیماری زمینه‌ای که موجب سوءجذب یا افزایش بیش از حد مواد معدنی می‌شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    به‌طور کلی، غلظت‌های پایین مواد معدنی نشان‌دهنده‌ی کمبود آن است و غلظت‌های بالا به مقادیر بالا اشاره دارد. درمان موفق برای کمبود باید نشان‌دهنده‌ی افزایش سطح مواد معدنی و کاهش علائم باشد در حالی که درمان سمیت معدنی باید نشان‌دهنده‌ی کاهش سطح معدنی و کاهش معنادار علائم و نشانه‌ها باشد.

    نتایج آزمایش معدنی باید با درجه‌ای از احتیاط تفسیر شود. برخی از درمان‌های موجود در مواد معدنی بیش از حد می‌توانند به‌طور موقت باعث افزایش غلظت مواد معدنی خون و نمونه‌های ادرار شوند. برخی از مواد معدنی مانند مس و روی ممکن است به‌طور موقت به‌علت عفونت، التهاب و یا به‌عنوان مثال بارداری افزایش یابد. متخصص مراقبت‌های بهداشتی با یافته‌های علائم و تاریخچه بالینی، یافته‌های خود را تفسیر می‌کند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟
     مواد معدنی جزئی در غلظت‌های مختلف در غذاهای متنوعی یافت می‌شوند. برخی از انواع مواد معدنی بیشتر "فراهمی زیستی" (یا جذب بهتر) از منبع حیوانی نسبت به منبع گیاهی، مانند آهن هِم موجود در گوشت در مقابل آهن غیر هِم موجود در سبزیجات، غلات و حبوبات است. مواد معدنی همچنین به مواد غذایی اضافه می‌شود تا به آسانی در دسترس قرار گیرد، مانند غلات و حبوبات غنی شده، آب فلوراید‌زده و نمک یددار.
  • آیا همه باید سطوح مواد معدنی جزئی خود را آزمایش کنند؟
     به‌طور کلی لازم نیست اکثر مردم ایالات متحده که انواع غذاها را می خورند مقدار کافی مواد معدنی را از رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند.
  • چه‌مدت طول می کشد تا نتایج آزمایش را دریافت کنم؟

    آزمایش‌های ردیابی معدنی، به استثنای تست‌های آهن، به‌صورت روتین انجام نمی‌شود. آنها اغلب در آزمایشگاه مرجع انجام می‌شوند، بنابراین نتایج ممکن است چندین روز طول بکشد.

  • آیا باید مکمل‌های معدنی را مصرف کنم؟
     با پزشک خود در مورد مصرف مکمل صحبت کنید. اگر کمبود دارید، مکمل‌ها ممکن است برای شما سودمند باشد، اما شواهدی قوی وجود ندارد که نشان دهد آنها برای فرد به طور متوسط سودمند باشند و در واقع باعث افزایش خطر مسمومیت می‌شوند. کسانی که روی بیش از حد مصرف می‌کنند، می‌توانند استفاده از مس را متوقف کنند. افرادی که آهن یا مس بیش از حد را در بدن خود ذخیره می‌کنند، باید میزان مصرف این مواد معدنی را محدود و نظارت کنند، زیرا انباشت آنها می‌تواند به بافت‌ها و اندام‌ها آسیب برساند.
  • چه مواد معدنی دیگر برای بدن مورد نیاز است؟
    مواد معدنی پر نیاز آنهایی هستند که در مقادیر بیشتری از مواد معدنی مورد نیاز هستند. آنها عبارتند از سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، کلرید و فسفر. برخی گوگرد را نیز در این دسته قرار می‌دهند.
  • چه مواد مغذی دیگر برای بدن مورد نیاز است؟
    مواد مغذی شامل مواد معدنی، ویتامین‌های محلول در چربی A، D، E و K و ویتامین‌های محلول در آب C و B (بیوتین، فولات، نیاسین، پانتوتنیک اسید، ریبوفلاوین، تیامین، B6 و B12) می‌باشند.
مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

(2016 December 20, Updated). Vitamins and Minerals. NIH National Center for Complementary and Integrative Health. Available online at https://nccih.nih.gov/health/vitamins. Accessed on 12/20/17.

(2016 February 17, Updated). Zinc. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/. Accessed on 12/20/17.

(2016 February 17, Updated). Selenium. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/. Accessed on 12/20/17.

Johnson, L. (© 2017). Overview of Minerals. Merck Manual Consumer Version. Available online at http://www.merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/minerals/overview-of-minerals. Accessed on 12/20/17.

(2015 March 31, Updated). Micronutrient Facts. CDC International Micronutrient Malnutrition Prevention and Control (IMMPaCt). Available online at https://www.cdc.gov/immpact/micronutrients/index.php. Accessed on 12/20/17.

Grenache, D. (2017 August, Updated). Trace Minerals. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/trace-minerals. Accessed on 12/20/17.

(2013 November 4, Updated). Chromium. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/. Accessed on 12/20/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 407-410.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 260-261, 292-295, 408-409, 634-637, 710-713, 746-747, 976-977, 1152-1155.

(Updated 2005 August 5). Chromium. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Dietary Supplement Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/chromium.asp. Accessed April 2009.

(Updated 2007 August 24). Iron. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Dietary Supplement Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/iron.asp. Accessed April 2009.

(Updated 2004 August 1). Selenium. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Dietary Supplement Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/selenium.asp. Accessed April 2009.

(Updated 2009 January 21). Zinc. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Dietary Supplement Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://dietary-supplements.info.nih.gov/FactSheets/Zinc.asp. Accessed April 2009.

Johnson, L. (Reviewed 2008 August). Mineral Deficiency and Toxicity The Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec01/ch005/ch005a.html?qt=trace%20mineral&alt=sh. Accessed March 2009.

Johnson, L. (Reviewed 2008 August). Minerals and Electrolytes. The Merck Manual of Medical Information – Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec12/ch155/ch155a.html. Accessed March 2009.

McMillin, G. (Updated 2008 September). Trace Minerals. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/GastrointestinalDz/NutritionalAssessment/TraceMinerals.html. Accessed April 2009.

L. Aills, et al. (2008 March 12). ASMBS Allied Health Nutritional Guidelines for the Surgical Weight Loss Patient. Surgery for Obesity and Related Diseases 4 (2008) S73-S108 [On-line information]. PDF available for download at http://www.asbs.org/Newsite07/resources/bgs_final.pdf. Accessed April 2009.

World Health Organization. Micronutrient deficiencies. Available online at http://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/. Accessed on Mar. 24, 2013.

Baratz, R. S. (2011 February 11, Reviewed). Hair Analysis Panel Discussion. Agency for Toxic Substances & Disease Registry. Available online at http://www.atsdr.cdc.gov/HAC/hair_analysis/Appendix_c_robert.html. Accessed on Mar. 24, 2013.

Table 5-1 Trace Minerals. Merck Manual. PDF available for download at http://www.merckmanuals.com/media/professional/pdf/Trace_minerals.pdf. Accessed on Mar. 25, 2013.

National Institutes of Health. Dietary Supplement Fact Sheet: Iron. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/. Accessed on Mar. 25. 2013.

Mayo Clinic. A Vitamin A Day Might Not Keep The Doctor Away. Mar. 14, 2012. Available online at http://www.mayoclinic.org/news2012-mchi/6760.html. Accessed Mar. 26, 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.