اسامی دیگر
[Often referred to by brand name]
اسم متعارف
Digoxin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 1, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین اینکه آیا غلظت دیگوکسین در خون شما در سطوح درمانی است یا برای تشخیص سطوح سمی دارو

زمان انجام آزمایش؟

پس از آغاز درمان با دیگوکسین و در فواصل زمانی برای اطمینان از اینکه سطوح درمانی در محدوده درمانی باشند (بسیار پائین یا بسیار بالا در سطح سمی نباشند)

نمونه مورد نیاز
نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم نمی باشد، اما زمان بندی جمع آوری نمونه مهم است. هنگام خونگیری، فرد آزمایشگر را درباره آخرین دوز دیگوکسین که مصرف کرده اید، مطلع نمائید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

دیگوکسین دارویی است که برای درمان نارسایی قلبی و ضربان نامنظم قلب بکار می رود. نارسایی قلبی، از قبیل نارسایی احتقانی قلب (CHF) باعث می شود که قلب در گردش خون کارایی کمتری داشته باشد. در نتیجه، خون به پاها، دست ها، ریه ها و کبد بازگشته و باعث تورم، تنگی تنفس و خستگی مفرط می شود. این ازمایش میزان دیگوکسین را در خون اندازه گیری می کند.

دیگوکسین برای تخفیف برخی از نشانه های نارسایی قلبی تجویز می شود. این دارو، انقباض های قلب را تقویت کرده و به آن کمک می کند که خون را به صورت کارآمدتری پمپ کند. دیگوکسین همچنین به کنترل ضربان قلب و ریتم غیرعادی قلب با عنوان آریتمی کمک می کند. البته این دارو نارسایی یا آریتمی های قلب را، که بیماری های مزمن هستند، درمان نمی کند اما میتواند همراه با رژیم، ورزش و سایر داروها به مدیریت نشانه های بیماری کمک کند.

سطوح دیگوکسین باید مورد نظارت قرار گیرند، زیرا دارو دارای محدوده ایمنی باریکی می باشد. اگر سطح آن در خون خیلی پائین باشد، نشانه ها ممکن است عود کنند. اگر سطح آن بسیار بالا باشد، ممکن است سمیت اتفاق بیفتد. دزهای دیگوکسین را میتوان بر مبنای سطوح اندازه گیری شده تنظیم کرد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی خاصی لازم نمی باشد، اما زمانبندی جمع آوری نمونه مهم است و ممکن است به شما آموزش داده شود تا در ساعت های خاصی پس از آخرین دوز دیگوکسین، اقدام به نمونه گیری کنید. هنگام خونگیری، در رابطه با آخرین دوزی که مصرف کرده اید، فرد خونگیر را در جریان بگذارید. شاید لازم باشد زمان دقیق مصرف دوز و زمانی که خونگیری انجام شده است را یادداشت نمائید. در صورتی که پزشک تان پرسش درباره سطوح داروی شما داشته باشد، این اطلاعات مفید خواهند بود.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش دیگوکسین برای نظارت بر غلظت دارو در خون مورد استفاده قرار می گیرد. دوز دیگوکسین تجویز شده ممکن است بسته به سطح اندازه گیری شده دارو، تجویز شود. هنگامی که فرد درمان را آغاز می کند، ممکن است پزشک یک یا جند آزمایش دیگوکسین را برای تعیین اینکه آیا دوز در محدوده درمانی می باشد درخواست دهد و سپس در فواصل زمانی منظم برای اظمینان از اینکه سطح درمانی حفظ شده است، آزمایش را درخواست کند. آزمایش دیگوکسین همچنین ممکن است برای مشخص کردن اینکه آیا نشانه های فرد بعلت میزان ناکافی دارو یا سمین دیگوکسین است، مورد استفاده قرار گیرد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    در ابتدای دارو درمانی برای اطمینان از دوز صحیح، پزشک این آزمایش را برای سنجش دیگوکسین درخواست خواهد داد.  تقریباً یک تا دو هفته طول می کشد تا دیگوکسین به یک سطح ثابت در خون و در عضو هدف، قلب برسد. آزمایش در آن زمان، بهتر نشان می دهد که آیا فرد میزان درست دارو را دریافت می کند.

    بمحض اینکه میزان دوز مشخص گردید، نظارت روتین سطوح دیگوکسین، با دفعاتی که توسط پزشک تعیین می شود، دوز صحیح را مورد بررسی قرار خواهد داد.

    آزمایش دیگوکسین ممکن است زمانی که محتمل است سطوح دارو در فردی که دارو را مصرف می کند بسیار پائین بوده و دارای نشانه های نارسایی قلبی است، درخواست شود. این نشانه ها بقرار زیر هستند:

    • خستگی مفرط
    • تنگی نفس
    • تورم در دست ها و پاها (ادم)

    این آزمایش در زمانی که سمیت محتمل بوده و فرد مبتلا دارای علائم و نشانه هایی بقرار زیر است نیز ممکن است درخواست شود:

    • سرگیجه
    • تاربینی یا دیدن هاله های زرد یا سبز
    • استفراغ
    • اسهال
    • ضربان قلب نامنظم
    • مشکل در تنفس
    • کاهش اشتها

    تغییرات در وضعیت سلامتی میتوانند بر سطوح دیگوکسین و قابلیت آن برای کنترل نشانه ها تأثیر بگذارند. همچنین در صورتی که فرد تغییری فیزیولوژیک را تجربه کند که ممکن است بر سطوح خونی و تأثیر دیگوکسین تأثیر بگذارد، بعنوان مثال مشکلات کلیوی یا تیروئید، سرطان یا بیماری معده و روده، آزمایشات دیگوکسین ممکن است انجام شده و در صورت لزوم، دوز تغییر کند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    برای نارسایی احتقانی قلب، محدوده ایده آل دیگوکسین در خون، که به عنوان محدوده درمانی شناخته می شود، ممکن است بین 0.5 و 0.8 نانوگرم بر میلی لیتر باشد. پاسخ هر فرد به داروها متفاوت است. بسیاری از عوامل از جمله عملکرد کلیه و داروهای همزمان ممکن است در نظر گرفته شوند. اگر نشانه های فرد بهتر نشدند یا اینکه با عوارض جانبی مواجه است، شاید لازم باشد که پزشک دوز دیگوکسین را مطابق با  نیازهای آن فرد، افزایش یا کاهش دهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    هنگامی که دیگوکسین برای شما تجویز شد، باید درباره سایر داروهای نسخه ای و غیر نسخه ای، مکمل های غذایی و داروهای گیاهی که مصرف می کنید، با پزشک و مسئول داروخانه صحبت کنید. اینها می توانند بر سطح دیگوکسین در خون و کارایی آن تأثیر بگذارند. مطمئن باشید که هنگام مصرف دیگوکسین، درباره هر گونه تغییر در مصرف این محصولات، پزشک خود را آگاه نمائید.

    داروهای نسخه ای که می توانند با دیگوکسین تداخل داشته باشند بقرار زیر هستند: کینیدین (quinidine)، فلکاینید (flecainide)، وراپامیل (verapamil)، آمیودارون (amiodarone)، ضدقارچ های آزول (azole antifungals) (مانند ایتراکونازول (intraconazole)، کتوکونازول (ketoconazole))، سیکلوسپورین، لاپاتینیب (lapatinib)، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند کلاریترومایسین، اریترومایسین)، پروپافنون (propafenone)، رانولازین (ranolazine)، ریفامپین و سیپروفلوکساسین. داروهای گیاهی مانند St. John's wort، خرزهره و زنبق دره ممکن است بر سطوح دیگوکسین در خون تأثیر بگذارند. مصرف شیرین بیان نیز ممکن است بر سطوح دارو تأثیر بگذارد.

    دیگوکسین در اصل توسط کلیه ها از بدن پاکسازی می شود. زمانی که فرد مشکلات کلیوی دارد، پزشک ممکن است قصد داشته باشد که بر عملکرد کلیه و سطوح پتاسیم در خون نظارت کند، از آنجائیکه نقص عملکرد کلیه و سطوح پائین پتاسیم میتواند به نشانه های سمیت با دیگوکسین منتهی شود.

    سمیت با دیگوکسین میتواند بر اثر سطوح پتاسیم و منیزیم تشدید شود، از اینرو پزشک ممکن است بر الکترولیت ها و سایر یون هایی مانند منیزیم نیز نظارت کند.

     

    در مواردی که سطوح سمی دیگوکسین دیده می شود، پزشک ممکن است یک پادزهر اختصاصی (FAB ایمنی دیگوکسین) را برای خنثی کردن اثرات دیگوکسین استعمال کند.

  • لازم است تا چه مدت تحت درمان دیگوکسین باشم؟

    دیگوکسین برای درمان نارسایی قلبی، یک عارضه مزمن طولانی مدت تجویز می شود. این دارو، نارسایی قلبی را درمان نمی کند اما به کنترل آن کمک می کند. شاید لازم باشد که تا آخر عمر دیگوکسین را مصرف کرده و آزمایشات را برای نظارت بر سطوح آن در خون انجام دهید.

  • چه کسی درخواست آزمایشات دیگوکسین را می دهد؟

    پزشک اصلی شما ممکن است درخواست این آزمایش را بدهد، اما یک متخصص قلب نیز شاید بر سطوح دیگوکسین در خون شما نظارت داشته باشد.

  • چرا مهم است که خونگیری برای آزمایش دیگوکسین در زمان خاصی انجام شود؟

    زمانبندی آزمایش خون برای دیگوکسین مهم است، به این علت که اگر نمونه خیلی زود پس از مصرف یک دوز جمع آوری شود، نتایج آزمایش ممکن است به اشتباه بالا بوده و سطح سمی دارو را نشان دهند، در حالیکه اینگونه نیست. در بیشتر اوقات، نمونه خون اندکی پیش از مصرف دوز بعدی گرفته می شود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2016 review by Nicholas Heger, PhD, CC (NRCC), Assistant Director - Clinical Chemistry, Tufts Medical Center Boston.

Yancy CW, Jessup M, Bozkurt B, et al. American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. 2013 ACCF/AHA guideline for the management of heart failure: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on practice guidelines. Circulation. 2013;128(16):e240-e327.

Baselt, Randall C. (©2014). Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man 10th edition: Biomedical Publications, Seal Beach, CA. Pp 656-659.

Bilbault P1, Oubaassine R, Rahmani H, Lavaux T, Castelain V, Sauder P, Schneider F. Emergency step-by-step specific immunotherapy in severe digoxin poisoning: an observational cohort study. Eur J Emerg Med. 2009 Jun;16(3):145-9.

Brent, Jeffrey; Wallace, Kevin; Burkhart, Keith; Phillips, Scott and Donovan, J. Ward. (© 2005). Critical Care Toxicology – Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient, 1st edition. Mosby, Inc., Philadelphia, PA. Pp. 1325-1333.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests. 6th ed. Fischbach F, ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2000.

Clinical Chemistry: Principles, Procedures, and Correlations. Bishop M, Duben-Engelkirk J, Fody E, eds. 4th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2000.

Sacher RA, McPherson RA, Campos J. Widmann's Clinical Interpretation of Laboratory Tests. 11th ed. Philadelphia: F.A. Davis Company; 2000.

Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis Of Therapeutics. 11th Edition. Lazo J, Goodman L S, Parker K L, eds, McGraw-Hill, September 2005.

National Heart, Lung, and Blood Institute (September 2003). Heart and Vascular Diseases: Heart Failure: Summary page (On line information). Available onlin at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Hf/HF_All.html.

Terra, S G, Washam J B, Dunham, G D, and Gattis W A, (Oct 1999). Therapeutic Range of Digoxin's Efficacy in Heart Failure: What Is the Evidence? Pharmacotherapy, 19(10): 1123-1126, (On line journal). Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/418044.

Gibbs C R, Davies M K Davies, Lip G Y H, (Feb 2000). Management: Digoxin and other inotropes, Beta-blockers, and antiarrhythmic and antithrombotic treatment, BMJ. 320(7233): 495-498. PDF available for download at http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1127534.

Mihai Gheorghiade, MD; Kirkwood F. Adams, Jr, MD; Wilson S. Colucci, MD (2004). Digoxin in the Management of Cardiovascular Disorders, Circulation; 109:2959-2964 (On line journal). Available online through http://circ.ahajournals.org.

Rich, M. (2003 September). Drug Therapy of Heart Failure in the Elderly. Am J Geriatr Cardiol 12(4):235-242 (On line journal). Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/460844.

Yusuf, S (November 1997). Digoxin in heart failure: results of the recent digoxin investigation group trial in the context of other treatments for heart failure Eur Heart J, 18: 1685-1688. PDF available for download through http://eurheartj.oxfordjournals.org.

The Digitalis Investigation Group, (February 1997). The Effect Of Digoxin on Mortality and Morbidity in Patients with Heart Failure, NEJM volume 336:525-533 (On line journal). Available online at http://content.nejm.org/cgi/content/full/336/8/525.

Catherine A. Hammett-Stabler, PhD, DABCC, FACB. Pathology and Laboratory Medicine, UNC-Chapel Hill.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 361-364.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1334-1335.

(Revised 2010 January). What is Heart Failure? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Hf/HF_WhatIs.html. Accessed February 2010.

A.D.A.M. Editorial Team (Updated 2009 February 3). Cardiac glycoside overdose. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002581.htm. Accessed February 2010.

Dugdale, D. (Updated 2009 January 23). Digitalis toxicity. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000165.htm. Accessed February 2010.

Ahmed, A. (2008 May 21). An Update on the Role of Digoxin in Older Adults with Chronic Heart Failure. Medscape Today from Geriatrics & Aging 2008;11(1):37-41 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/573855. Accessed February 2010.

Patel, V. and James, P. (Updated 2010 January 6). Digitalis Toxicity. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/154336-overview. Accessed February 2010.

Digitalis toxicity. Medline Plus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000165.htm. Last updated January 13, 2013. Accessed July 26, 2013.

Digoxin Drug Level. Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=digoxin_drug_level. Accessed July 26, 2013.

Moffett BS, Valdes SO, Kim JJ. Possible digoxin toxicity associated with concomitant ciprofloxacin therapy. Int J Clin Pharm. 2013 Abstract available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23868369. Published online July 19, 2013. Accessed July 27, 2013.

Raja Rao MP, Panduranga P, Sulaiman K, and Al-Jufail. Digoxin Toxicity with Normal Digoxin and Serum Potassium Levels: Beware of Magnesium, the Hidden Malefactor. J Emerg Med. Abstract available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685098. Published May 16, 2013. Accessed July 27, 2013.

For Consumers: Avoiding Drug Interactions. U.S. Food and Drug Administration. Available online at http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM096386. Last updated November 28, 2008. Accessed July 26, 2013.

Digoxin Oral Interactions. WebMD. Available online at http://www.webmd.com/drugs/drug-4358-Digoxin+Oral.aspx?drugid=4358&drugname=Digoxin+Oral. Last updated March 2013. Accessed July 31, 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.