اسامی دیگر
TB
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 28, 2017.
بیماری سل چیست؟

سل (TB) نوعی بیماری عفونی است که توسط مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis) ایجاد می شود. این بیماری عمدتاً ریه ها را مبتلا می کند (سل ریوی). هرچند، سایر اعضای بدن نیز ممکن است درگیر شوند، یا بعنوان بخشی از عفونت اولیه یا به صورت شایعتر، بعنوان بخشی از عفونت دیررس گسترده

بیماری سل زمانی انتشار پیدا می کند که یک فرد مبتلا به بیماری سل عفونی فعال، سرفه، عطسه یا آب دهان به بیرون پرت کند و ریزقطره های حاوی باکتری های سل را درون هوا رها کند که سپس توسط فرد دیگری استنشاق می شوند. یک سرفه تنها از یک فرد مبتلا به سل ریوی فعال ممکن است حاوی 3000 ریزقطره همراه با باکتری های سل باشد. اگر فقط 10 عدد از آن باکتری ها توسط یک فرد نزدیک استنشاق شوند، آن شخص میتواند آلوده شود. یک فرد مبتلا به بیماری سل ریوی ممکن است در عرض یک سال، 10 تا 15 نفر دیگر را از طریق تماس نزدیک، آلوده کند.

همه کسانی که در معرض باکتری های سل قرار می گیرند، عفونت ایجاد نخواهند کرد و همه افرادی که آلوده یا عفونی می شوند، نشانه های بیماری سل را بروز نخواهند داد. افرادی که آلوده شده اند اما هیچ نشانه ای ندارند، گفته می شود که یک عفونت سل نهفته دارند. کسانی که بیمار می شوند، دارای یک عفونت فعال هستند.

  • افراد دارای سل نهفته معمولاً دارای سیستم های دفاعی (ایمنی) طبیعی قوی بوده که از تکثیر باکتری های سل جلوگیری می کند. اینها نشانه های TB نداشته و نمی توانند آن را به دیگران منتقل کنند. هرچند، این احتمال برای یک فرد دارای عفونت نهفته وجود دارد که عفونتی ایجاد کند که در آن، باکتری ها "دوباره فعال شده" و شروع به تکثیر نمایند. این در تقریباً 10% افراد دارای عفونت های سل نهفته درمان نشده اتفاق می افتد که در غیر اینصورت دارای سلامت خوبی می باشند. درصد بیشتری از افراد دارای تقص در سیستم ایمنی، مانند افرادی که  از سوء تغذیه رنج می برند، مصرف کنندگان دخانیات، افراد مبتلا به دیابت و بویژه افرادی که مبتلا به عفونت HIV هستند، مبتلا به بیماری سل فعال می شوند.

  • عفونت سل فعال به این معنی است که باکتری های سل در حال تکثیر هستند، یا در ریه ها یا هر جای دیگری در بدن. این باعث می شود تا فرد، دارای نشانه های بیماری سل شود. سل فعال بسیار مسری است.

هر دوی سل نهفته و فعال را میتوان با ترکیبی از آنتی بیوتیک هایی که باید به مدت چندین ماه مصرف شوند، درمان و معالجه کرد. بدون درمان، بیماری سل فعال می تواند باعث بیماری جدی یا حتی مرگ شود.

بیماری سل برای هزاران سال علت اصلی مرگ بوده است. در زمان پیش از کشف آنتی بیوتیک ها، این بیماری "consumption" نامیده میشد و کسانی که آن را اکتساب می کردند، در بیمارستان های طولانی مدت با عنوان آسایشگاه (sanatorium) تا آخر عمرشان نگهداری می شدند. با وجود آنکه نرخ این بیماری در آمریکا کاهش پیدا کرده است، سازمان بهداشت جهانی (WHO) برآورد می کند که یک سوم جمعیت جهان دارای سل نهفته می باشد. در جهان، بیماری سل فعال، شایعترین عامل مرگ مرتبط با بیماری های عفونی بویژه در بین افراد مبتلا به HIV بوده که هر ساله 1.5 میلیون نفر را می کشد.

در آمریکا در سال 2014، ییش از 9400 مورد گزارش شده سل وجود داشت. این نشان دهنده 2.6 مورد در هر 100000 فرد می باشد، که کمترین آمار ثبت شده از زمان شروع گزارش آن در سال 1953 است. در اوایل 1990، ظهور موارد جدید دیده شد، اما نرخ عفونت های سل از آن به بعد در حال کاهش بوده است. با این حال، جمعیت های خاصی در آمریکا در معرض خطر بالاتری برای عفونت می باشند. اینها شامل موارد زیر هستند:

  • مسافران بین المللی
  • آمریکایی های آفریقایی تبار به صورت نامتناسب با بقیه نژادها مبتلا می شوند
  • افرادی که در مراکز اصلاح و تربیت و زندان ها و سایر شرایط زندگی گروهی، ساکن هستند
  • افراد بی خانمان

در حالیکه تعداد موارد جدید سل فعال بعلت مراقبت پیوسته توسط جامعه پزشکی در آمریکا مجدداً کاهش یافته است، این بیماری به عنوان یک مسأله بهداشت عمومی ملی و جهانی قابل توجه باقی می ماند.

یکی از چالش های بزرگ در مدیریت جهانی سل، تعداد موارد جدیدی است که با آنتی بیوتیک های استاندارد مورد استفاده برای درمان بیماری، قابل علاج نیستند. این بعنوان سل مقاوم به چندین دارو (MDR-TB) شناخته می شود.

  • استفاده نامناسب یا ناصحیح از آنتی بیوتیک های استاندارد، یا استفاده از داروهای با کیفیت ضعیف، میتوانند باعث MDR-TB شود.
  • MDR-TB بمحض تشخیص، با استفاده از ترکییبی از آنتی بیوتیک ها، قابل درمان و علاج است. با این حال، این گزینه های درمانی "خط-دوم" محدود بوده و آنتی بیوتیک های توصیه شده ممکن است در دسترس نباشند. عوامل درمانی خط-دوم نیاز به دوره درمان طولانی تر (تا 2 سال) داشته و نسبت به رژیم های درمانی استاندارد پرهزینه تر بوده و داروها ممکن است با عوارض جانبی شدیدتری همراه باشند.
  • برخی از موارد سل حتی به مؤثرترین داروهای ضد سل خط دوم مقاوم می باشند. این با عنوان سل بسیار مقاوم به دارو (XDR-TB) شناخته شده و مورد نگرانی برای سلامت عمومی است. XDR-TB توسط سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) بعنوان مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مقاوم به داروهای ایزونیازید و ریفامپین، مقاوم به داروی دسته فلوروکینولون و حداقل به یکی از سه داروی "خط دوم" قابل تزریق (آمیکاسین، کانامایسین یا کاپرومایسین) تعریف شده است. موارد XDR-TB توسط جامعه پزشکی جهان مورد نطارت دقیق بوده و با امید محدود کردن انتشار آن، اقداماتی در حال انجام هستند.
Accordion Title
درباره سل
  • عوامل خطر

    هر فردی که در معرض باکتری سل قرار بگیرد، آلوده نمیشود و همه افرادی که دارای عفونت نهفته هستند، به عفونت فعال مبتلا نخواهند شد. چهارچوب زمانی دارای بالاترین خطر برای پیشرفت به بیماری فعال، طی سال اول پس از اکتساب عفونت می باشد. افرادی که در معرض خطر بالاتری در ابتلا به سل فعال هستند شامل موارد زیر هستند:

    • افرادی که در تماس نزدیک با فردی هستند که بیماری سل فعال دارد
    • مهاجرین از نقاطی از جهان که در آن بروز TB بالا می باشد

    • بچه های کوچکتر از 5 سال که نتیجه مثبت در آزمایش غربالگری سل داشته اند.
    • افرادی که بخشی از گروه های با نرخ بالای عفونت بوده یا با آنها کار می کنند، مانند بی خانمان ها، معتادان تزریقی یا جمعیت هایی که در محیط های بسته زندگی می کنند مانند بیمارستان ها، زندان ها و مراکز نگهداری از سالمندان
    • افراد دارای سیستم های ایمنی ضعیف مانند:
      • افراد مبتلا به عفونت HIV
      • افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مزمن مانند دیابت و بیماری کلیوی
      • دریافت کنندگان پیوند عضو و افراد دیگری که تحت درمان با داروهای سرکوب کننده ایمنی هستند
      • زنان باردار
      • سالخوردگان
    • مصرف کنندگان دخانیات
  • علائم و نشانه ها

    عفونت سل نهفته، نشانه ای ایجاد نمی کند. فرد ممکن است سال ها بدون اینکه بداند، دارای عفونت سل نهفته باشد. این وضعیت زمانی تشخیص داده می شود که او در آزمایش غربالگری سل، نتیجه مثبت نشان دهد.

    نشانه های کلاسیک بیماری سل فعال در ریه ها (سل ریوی) بقرار زیر هستند:

    • سرفه مزمن، گاهی اوقات با خلط خونی
    • تب و لرز
    • عرق های شبانه
    • کاهش وزن بدون دلیل
    • ضعف
    • درد سینه


    افراد سالخورده و اشخاص دارای سیستم های ایمنی ضعیف ممکن است این نشانه ها را نداشته باشند، با این حال خطر انتقال سل به دیگران در اینها بالا می باشد.

    هنگامی که عفونت سل، خارج از ریه ها رخ دهد (بیماری خارج ریوی)، نشانه ها ممکن است بسته به محل عفونت یافته، متفاوت باشند. این عارضه ممکن است چندین نشانه برجسته یا دامنه ای از آنها را ایجاد کند، از قبیل:

    • پشت درد و فلج (سل ستون فقرات)
    • ضعف بعلت کم خونی (سل مغز استخوان)
    • درد مفاصل
    • درد مرتبط با دستگاه ادراری یا تناسلی که احتمالاً منتهی به ناباروری شود
    • درد شکمی
    • تب و تنگی نفس (سل در آب شامه (pericardium) یا سل ارزنی که زمانی رخ می دهد که مایکوباکتریوم توبرکلوزیس چندین عضو را درگیر کند)
    • تغییر در وضعیت ذهنی، سردرد و کما (سل در مغز و یا سیستم عصبی مرکزی، مننژیت)


    تمام این نشانه ها ممکن است در انواعی از سایر بیماری ها نیز مشاهده شوند. تشخیص سل فعال بستگی به یافتن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در مایعات و بافت های بدن دارد.

  • آزمایشات

    آزمون های غربالگری
    آزمایشات برای یک عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ممکن است با یک آزمون غربالگری سل آغاز شوند. این آزمون های غربالگری تشخیصی نیستند؛ اینها به ما اطلاعاتی درباره اینکه آیا فرد، مبتلا به عفونت سل نهفته یا فعال است در اختیار ما قرار نمی دهند. لازم است که تست ها و آزمون های بیشتری برای پیگیری یک نتیجه مثبت در غربالگری صورت گیرند (آزمایشات برای تشخیص سل فعال را در زیر ببینید).

    غربالگری سل بعنوان یک آزمون غربالگری عمومی برای همه افراد مورد استفاده قرار نمی گیرد، اما افرادی که در معرض خطر بالایی در اکتساب بیماری قرار دارند یا آنهایی که علائم و نشانه های سازگار با یک عفونت سل فعال را دارند، هدف قرار می دهد. غربالگری سل همچنین ممکن است بعنوان بخشی از معاینه فیزیکی پیش از آغاز مدرسه یا یک شغل جدید صورت بگیرد. دو نوع آزمایش برای غربالگری افراد در معرض خطر بالا برای بیماری سل وجود دارد؛ معمولاً یکی از این تست ها انجام می گیرد:

    • آزمایش پوستی توبرکولین (TST) با تزریق مقداری کم از یک ماده با عنوان مشتق پروتئینی تخلیص شده (PPD) درست زیر پوست ساعد فرد انجام می شود. پس از 2 یا 3 روز از تزریق PPD، فرد باید به مطب پزشک بازگشته تا محل تزریق مورد معاینه قرار گیرد. اگر فرد با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس آلوده شده باشد، یک برآمدگی قرمز سفت در محل تزریق ایجاد می شود.
    • سنجش آزاد سازی گاما اینترفرون (IGRA) یک آزمایش خونی بوده که قدرت واکنش سیستم ایمنی یک فرد به آنتی ژن های اختصاصی TB را سنجش می کند.


    آزمایشات تشخیصی سل فعال
    آزمایش باسیل های اسید فست (AFB) میتواند جهت شناسایی و تأئید عفونت فعال بر اثر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس همچنین سایر گونه های مایکوباکتریوم مورد استفاده قرار گیرد. (مایکوباکتری ها، بعلت اینکه باکتری های میله ای شکلی (باسیل) هستند که پس از یک عمل رنگ آمیزی که در آن باکتری ها پس از شستشو با اسید، آن رنگ را حفظ کرده (اسید فست) و زیر میکروسکوپ قابل مشاهده هستند، باسیل های اسید فست نامیده می شوند. هنگامی که فرد دارای علائم و نشانه های بیماری سل بوده یا در غربالگری برای عفونت سل مثبت شده است، یک یا چند آزمایش بیشتر ممکن است انجام شود.

    معمولاً سه نمونه خلط در اول صبح طی روزهای مختلف جمع آوری می شود. اگر فرد مبتلا قادر به ایجاد خلط نباشد، ممکن است از برونکوسکوپ برای جمع آوری مایع طی روشی بنام برونکوسکوپی استفاده شود. در بچه ها، شستشوی معده یا جمع آوری محتویات معده (آسپیره) ممکن است انجام شود. بسته به نشانه ها، ادرار، آسپیره از محل مشکوک به عفونت، مایع مغزی نخاعی (CSF)، سایر مایعات بدن یا بیوپسی از نمونه های بافتی ممکن است برای اسمیر و کشت AFP در نظر گرفته شوند.

    • اسمیر AFB - بررسی میکروسکوپی نمونه ای که برای شناسایی باکتری های اسید فست مانند مایکوباکتریوم توبرکلوزیس رنگ آمیزی شده است. این آزمایش میتواند نتایج احتمالی (مفروض) را طی چندین ساعت فراهم کند. این یک ابزار ارزشمند برای کمک به تصمیم گیری درباره درمان، هنگام انتظار برای آماده شدن نتایج کشت می باشد.
    • آزمایشات ملکولی برای TB (آزمایش ازدیاد اسید نوکلئیک، NAAT) - اجزاء ژنتیکی باکتری های سل را در نمونه خلط شناسایی کرده و اغلب زمانی انجام می شود که اسمیر AFB برای سل مثبت بوده و یا ابتلا به سل بسیار مشکوک باشد. مشابه با اسمیر AFB، NAAT میتواند یک تشخیص احتمالی را نشان دهد که میتواند در تصمیم گیری برای آغاز درمان و پیش از آماده شدن نتایج کشت کمک کند. نتایج NAAT معمولاً پس از چند ساعت پس از جمع آوری نمونه در دسترس هستند. یک نوع از NAAT طی دو ساعت وجود مایکوباکتریوم توبرکلوزیس را شناسایی کرده و مشخص می کند که آیا به ریفامپین، از متداولترین داروهای مورد استفاده برای درمان سل، مقاوم است. هرچند، آزمایش NAAT جایگزین کشت های AFB نمی شود. مطابق با مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، همه نمونه هایی که برای آزمایش AFB در نظر گرفته شده اند باید برای اطمینان از در دسترس بودن همه مایکوباکتری های موجود برای آزمایش، کشت شوند.
    • کشت AFP برای رشد باکتری ها، همزمان با اسمیر AFB صورت میگیرد. با وجود آنکه کشت از AFB حساستر است، چندین روز تا چندین هفته طول می کشد تا نتایج کشت آماده شوند.
    • تست حساسیت بر کشت های مثبت باکتری های اسید فست، تعیین کننده حساسیت یا مقاومت باکتری ها به داروهایی است که برای درمان سل، متداول هستند. بسته به روش مورد استفاده، نتایج ممکن است طی 7 روز یا چندین هفته آماده شوند. همچنین تست های ملکولی وجود دارند که میتوانند برای شناسایی ژن های خاص در DNA باکتری هایی که به داروهای خاصی مقاوم هستند مورد استفاده قرار گیرند.


    سایر آزمون های آزمایشگاهی

    • آزمایش آدنوزین دآمیناز (ADA) یک تست تشخیصی نیست، اما ممکن است همراه با سایر آزمایشات برای کمک به تعیین اینکه آیا فرد، مبتلا به عفونت سل در پوشش های ریه های خود (پرده های جنب) می باشد، مورد استفاده قرار گیرد. تشخیص باکتری های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در مایع جنب مشکلزا است، زیرا تعداد بسیار کمی از باکتری ها در حجم زیادی از مایع موجود هستند. با وجود آنکه تست ADA قطعی نیست، یک آزمایش سریع بوده و حتی زمانی که تعداد کمی باکتری موجود باشد، ممکن است افزایش پیدا کند. نتایج آزمایشات ADA ممکن است تا زمان آمادگی نتایج به عنوان کمک برای هدایت درمان مورد استفاده قرار گیرند.
    • یک روش کشت با عنوان سنجش حساسیت به دارو با بررسی میکروسکوپی (MODS) فقط 7 روز برای تشخیص سل زمان می برد و مقاومت باکتریایی به آنتی بیوتیک ها را تشخیص می دهد. این میتواند وجود باکتری های سل را بسیار سریعتر  از کشت سنتی تشخیص داده و می تواند به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری در مراحل اولیه کمک کند. این دارای پتانسیل کمک به کنترل انتشار سل در کشورهای با منابع محدود می باشد بویژه در کشورهایی که عفونت HIV و سل شایع هستند.


    تست های غیرآزمایشگاهی
    اشعه ایکس از قفسه سینه و سی تی اسکن اغلب بعنوان پیگیری برای آزمایشات پوستی توبرکولین یا IGRA به جهت جستجو برای علائم مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در ریه ها و کمک به تعیین اینکه آیا فرد مبتلا به بیماری سل فعال یا عفونت سل نهان می باشد، انجام می شوند. عفونت با سل می تواند تعدادی از یافته های شاخص از قبیل حفره (سوراخ) و کلسیفیکاسیون (تجمع کلسیم) در اندام هایی مانند ریه ها و کلیه را ایجاد کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آزمایشات رادیولوژی از وبسایت RadiologyInfo.org بازدید نمائید.

  • درمان

    پیشگیری
    پیشگیری از انتشار سل عمدتاً مستلزم شناسایی، جداسازی و درمان افراد مبتلا، پیش از انتقال آن به دیگران می باشد.

    نوعی واکسن با عنوان BCG (Bacille Calmette Guerin)، به صورت روتین در بخش هایی از جهان که سل در آنها شایع است استعمال می شود، هر چند مطالعات نشان داده اند که این واکسن از هر مورد TB جلوگیری نمی کند. افرادی که با BCG واکسینه شده اند، در تست پوستی TB، مثبت بوده که استفاده از آزمایش پوستی را بعنوان نشانگر یک عفونت اخیر، از بین می برد. بروز سل در آمریکا پائین است، از اینرو مقامات بهداشتی استفاده از واکسن BCG را توصیه نمی کنند.

    تشخیص سریع
    تشخیص سریع بستگی به شناسایی افراد در معرض و آزمایش کردن آنها در فواصل زمانی برای عفونت سل نهفته می باشد. این همچنین بستگی به شناسایی، تشخیص و درمان افرادی دارد که تا سل فعال پیشرفت داشته اند.

    درمان سل پنهان
    افراد مبتلا به سل پنهان ممکن است تا عفونت فعال پیشرفت کنند، از اینرو برای پیشگیری از ابتلا به بیماری سل، درمان می شوند. در حال حاضر درمان های  موجود برای عفونت سل پنهان ممکن است خطر ایجاد بیماری سل فعال را به اندازه 60 تا 90% کاهش دهند.

    پیروی از رژیم درمانی، دقیقاً به صورت تجویز شده برای اطمینان از اینکه همه باکتری های توبرکلوزیس یا سل کشته شوند، بسیار مهم می باشد. در دوره  های کوتاهتر درمان، احتمال بالاتری برای دریافت کل داروها و کاهش خطر عوارض جانبی در فرد وجود دارد.

    سل فعال
    بمحض شناسایی مثبت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، یک برنامه درمانی که شامل دریافت آنتی بیوتیک های متعدد به مدت چندین ماه می باشد توصیه می گردد. انتخاب داروها و طول درمان بستگی به سن فرد، وضعیت سلامت عمومی، مقاومت دارویی محتمل و محل عفونت دارد.

    افراد مبتلا به عفونت HIV که مبتلا به سل فعال تشخیص داده شده اند، ممکن است نیاز به یک برنامه درمانی خاص داشته باشند. نشان داده شده که یکی از آنتی بیوتیک ها، با عنوان ریفامپین، با برخی از داروهای ضد رتروویروسی که در درمان عفونت HIV استفاده می شوند تداخل داشته باشد، از اینرو یک داروی سل متفاوت ممکن است تجویز شود.

    اغلب با وجود آنکه نشانه های بیماری پس از چندین هفته برطرف می شوند، برای اطمینان از کشته شدن تمام باکتری های سل، ضرورت دارد که فرد داروها را در کل زمانی که مصرف شده است مصرف کند. اگر باکتری ها در بدن باقی بمانند، سل ممکن است برگردد (عود). با احتمال بالایی عفونت عود کننده به داروهای خط اول مقاوم است و نیاز به چندین ماه درمان با داروهایی دارد که عوارض جانبی بیشتری دارند.

    جامعه پزشکی قویاً توصیه می کند که افراد مبتلا به سل فعال، تحت درمان با مشاهده مستقیم  (DOT) قرار گیرند. این شامل مصرف روزانه داروها یا چندین روز در هفته، تحت نطارت پرسنل پزشکی می باشد. این،پذیرس (compliance) بیمار را در درمان افزایش داده و تعداد افرادی که بعلت عود سل باید درمان شوند را کاهش می دهد.

    برای افرادی که مبتلا به سل مقاوم به یک یا هر دو داروی خط اول، ریفامپین و ایزونیازید (سل مقاوم به چند دارو، MDR-TB) تشخیص داده شده یا در معرض آن قرار گرفته اند، یک رژیم درمانی با استفاده از داروهای خط دوم تجویز می شود.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Herchline TE, Amorosa JK. (2015 22 October, Updated.) Tuberculosis. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/230802-overview. Accessed on January 2016.

World Health Organization. (2015 October, Updated.) Tuberculosis Fact Sheet. Available online at http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/. Accessed on January 2016.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention. (2015 September, Updated.) Trends in Tuberculosis, 2014. Available online at http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/statistics/tbtrends-2014.pdf. Accessed January 2016.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention. (2013 April 16, Updated.) TB in Specific Populations. Available online at http://www.cdc.gov/tb/topic/populations/. Accessed January 2016.

Diel R, Loddenkemper R, Meywald-Walter K, Niermann S, Niehaus A. Predictive Value of a Whole Bood IFN-γ Assay for the Development of Active Tuberculosis Disease After Recent Infection with Mycobacterium tuberculosis. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2008;177:1164-1170.

Diel R, Loddenkemper R, Niermann S, Meywald-Walter K, Nienhaus A. Negative and Positive Predictive Value of a Whole-blood Interferon-γ Release Assay for Developing Active Tuberculosis. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2011;183:88-95.

Shah NS, Moodley P, Barbaria P, et al. Rapid Diagnosis of Tuberculosis and Multidrug Resistance by the Microscopic-Observation Drug-Susceptibility Assay. Am J Respir Crit Care Med. 2011;183:1427–1433.

U.S. Food and Drug Administration. (FDA News Release 2013, 25 July.) FDA Permits Marketing of First U.S. Test Labeled for Simultaneous Detection of Tuberculosis Bacteria and Resistance to the Antibiotic Rifampin. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm362602.htm. Accessed January 2016.

World Health Organization. (2014 October.) Latent Tuberculosis Infection. Available online at http://www.who.int/tb/publications/ltbi_factsheet_161014.pdf?ua=1. Accessed January 2016.

Mayo Clinic Staff. (2014 August 1, Updated.) Tuberculosis. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberculosis/basics/treatment/con-20021761?p=1. Accessed on January 2016.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention. (2014 February 7, Updated.) Treatment for Latent TB Infection. Available online at http://www.cdc.gov/tb/topic/treatment/ltbi.htm. Accessed January 2016.

Centers for Disease Control and Prevention. Factsheet: A New Tool to Diagnose Tuberculosis: The Xpert MTB/RIF Assay. Available online at http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/PDF/XpertMTB-RIFAssayFactSheet_Final.pdf. Accessed February 2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Heimerdinger, M. (2000). Tuberculosis. ACP-ASIM [On-line session report]. Available online at http://www.acponline.org/vas2000/sessions/tb.htm.

Kirchner, J. (2000 February 1). Do Sputum Smears Positive for AFB Signify Treatment Failure? American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000201/tips/25.html.

Jerant, A. et.al. (2000 May 1). Identification and Management of Tuberculosis. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000501/2667.html.

Sadovsky, R. (2001 May 15). Making the Diagnosis of Tuberculosis in Children. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20010515/tips/9.html.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (2002 August 13, Reviewed). Frequently Asked Questions, Questions and Answers about TB. National Center for HIV, STD and TB Prevention Division of Tuberculosis Elimination [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nchstp/tb/faqs/qa.htm.

Tuberculosis. The Merck Manual of Medical Information--Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual_home/sec17/181.htm.

Tan, L.J. (2000 June 28, Updated). ATS/CDC Statement Revises Treatment and Testing for Latent TB Infection. American Medical Association [On-line information]. Available online at http://www.ama-assn.org/ama/pub/article/1865-2125.html.

Mazurek, G. & Villarino, M. (2002 December 18 Updated). Guidelines for Using the QuantiFERON®-TB Test for Diagnosing Latent Mycobacterium tuberculosis Infection. Centers for Disease Control and Prevention Morbidity and Mortality Weekly Report [On-line report]. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/di51cha1.htm.

Centers for Disease Control and Prevention (2002 March 23, Reviewed). TB and HIV Coinfection. National Center for HIV, STD and TB Prevention, Division of Tuberculosis Elimination [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nchstp/tb/pubs/TB_HIVcoinfection/default.htm.

Tuberculosis: Ancient Enemy Present Threat, "I must die": Tuberculosis in History. NAIAD [On-line information]. Available online at http://www.niaid.nih.gov/newsroom/focuson/tb02/story.htm.

Tuberculosis (TB). American Lung Association [On-line information]. Available online at http://www.lungusa.org/diseases/lungtb.html.

(2002 January). American Lung Association® Fact Sheet: Tuberculosis. ALA [On-line information]. Available online at http://www.lungusa.org/diseases/tbfac.html.

(2002 January). American Lung Association® Fact Sheet: Tuberculosis Skin Test. ALA [On-line information]. Available online at http://www.lungusa.org/diseases/tbskinfac.html.

(2002 January). American Lung Association® Fact Sheet: Pediatric Tuberculosis. ALA [On-line information]. Available online at http://www.lungusa.org/diseases/pedtbfac.html.

NIAID (1999 December 1, Updated). The Global Burden of Tuberculosis. National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health [On-line publication]. Available online at http://www.niaid.nih.gov/publications/blueprint/page2.htm.

Tuberculin skin test. Hendrick Health System AccessMed [On-line information]. Available online at http://www.hendrickhealth.org/healthy/00069330.html.

Tuberculosis. Hendrick Health System AccessMed [On-line information]. Available online at http://www.hendrickhealth.org/healthy/00069340.html.

Mycobacteriology, Introduction to the Genus Mycobacteria. Microbiology Public Health for Northern Alberta, Bugs on the Web [On-line information]. Available online at http://www2.provlab.ab.ca/bugs/mycob/mbintro.htm.

Mycobacteriology, Acid-Fast Staining Procedures for Mycobacteria. Microbiology Public Health for Northern Alberta, Bugs on the Web [On-line information]. Available online at http://www2.provlab.ab.ca/bugs/mycob/afb_stain/afb_tutorial.htm.

Hall, G. (2001). Practical Microbiology, Update on Broth Media for the Isolation of Mycobacterium Species. Medscape from Infect Med 18(1):28-30, 2001 [On-line journal]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/410131.

Tuberculin Purified Protein Derivative (Mantoux) Tubersol. Aventis Pasteur Inc. (Swiftwater, PA) [Package Insert].

(1996 October 28, Rev L). AccuProbe, Mycobacterium Tuberculosis Complex Culture Identification Test. Gen-Probe [Package Insert]. Available online at http://www.gen-probe.com/mtd.html.

(2006 November 3). Notice to Readers: Revised Definition of Extensively Drug-Resistant Tuberculosis. CDC MMWR 55(43);1176 [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5543a4.htm. Accessed December 10, 2006.

(2006 April). Tuberculosis: General Information. National Center for HIV, STD, and TB Prevention, Division of Tuberculosis Elimination Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nchstp/tb/pubs/tbfactsheets/250010.htm. Accessed December 10, 2006.

(2006 March, Revised). Tuberculosis. World Health Organization [On-line information]. Available online at http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/index.php. Accessed December 10, 2006.

(2006 March). Tuberculosis. NIAID Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://www.niaid.nih.gov/factsheets/tb.htm. Accessed December 10, 2006.

(2006 March 23). U.S. Tuberculosis cases at an all-time low in 2005, but drug resistance increasing. CDC Media Relations [On-line press release]. Available online at http://www.cdc.gov/od/oc/media/pressrel/fs060323.htm. Accessed December 10, 2006.

(2006 March). QuantiFERON-TB Gold Test. National Center for HIV, STD, and TB Prevention, Division of Tuberculosis Elimination Fact Sheet [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nchstp/tb/pubs/tbfactsheets/250103.htm. Accessed December 10, 2006.

(2006 April). Diagnosis of Tuberculosis Disease. National Center for HIV, STD, and TB Prevention, Division of Tuberculosis Elimination Fact Sheet [On-line information]. Available onlien at http://www.cdc.gov/nchstp/tb/pubs/tbfactsheets/250102.htm. Accessed December 10, 2006.

Palomino, J. (2006 April 21). Newer Diagnostics for Tuberculosis and Multi-Drug Resistant Tuberculosis. Medscape from Current Opinion in Pulmonary Medicine 12(3):172-178 [On-line journal]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/529589.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 955-957.

Moore, DAJ et al. Microscopic-Observation Drug-Susceptibility Assay for the Diagnosis of TB. New England Journal of Medicine 2006;355:1539-1550.

Forbes BA, Sahm DF, Weissfeld AS, Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology 12th Edition: Mosby Elsevier, St. Louis, MO; 2007, Pp 478-508.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fact sheets available online through http://www.cdc.gov:

Diagnosis of Tuberculous Disease: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/testing/diagnosis.htm 

Trends in Tuberculosis, 2009: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/statistics/TBTrends.htm

Interferon Gamma Release assays: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/testing/IGRA.htm

Tuberculin Skin Test:  http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/testing/skintesting.htm 

Treatment of Latent TB: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/treatment/treatmentLTBI.htm Treatment of Drug-Susceptible Tuberculosis Disease in Persons Not Infected with HIV: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/treatment/treatmentHIVnegative.htm

Treatment of Drug-Susceptible Tuberculosis Disease in HIV-Infected Persons: http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/treatment/treatmentHIVpositive.htm 

Centers for Disease Control and Prevention. Updated Guidelines for the use of Nucleic Acid Amplification Tests in the Diagnosis of Tuberculosis. MMWR January 16, 2009 / 58(01); 7-10.  Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5801a3.htm?s_cid=mm5801a3_e. Accessed January 2011.

Herchline T (December 17, 2010). Tuberculosis, eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/230802-overview. Accessed January 2011.

(Jan. 29, 2009) Mayo Clinic. Tuberculosis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/tuberculosis/DS00372. Accessed January 2011.

(November 12, 2010) National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Tuberculosis (TB). Available online at http://www.niaid.nih.gov/topics/tuberculosis/Pages/default.aspx. Accessed January 2011.

(November 2010) World Health Organization. Tuberculosis Fact Sheet. Available online at http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/index.php. Accessed January 2011.

Boehme C, et. al. Rapid Molecular Detection of Tuberculosis and Rifampin Resistance. N Engl J Med 2010; 363:1005-1015. Available online at http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0907847. Accessed January 2011.

Minion J, Leung E, Menzies D, Pai M. Microscopic-observation drug susceptibility and thin layer agar assays for the detection of drug resistant tuberculosis: a systematic review and meta-analysis. Lancet Inf Dis, 2010 Oct;10(10):688-98. Epub 2010 Aug 31. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20813587. Accessed January 2011.