اسامی دیگر
Fragment D-dimer
Fibrin Degradation Fragment
اسم متعارف
D-dimer
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 27, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به رد دوره های لخته شدن خون و کمک به تشخیص وضعیت ها و بیماری های مرتبط با ترومبوزیس

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه شما دارای علائمی از دوره های ترومبوزیس یا یک وضعیتی باشید که موجب تشکیل لخته خونی حاد و یا مزمن می شود، مثل ترومبوزیس در رگهای عمیق بدن (DVT)، آمبولی ریه (PE) یا لخته شدن درون وریدی پراکنده (DIC) و نظارت بر پیشرفت و درمان DIC و وضعیتهای شدید لخته شدن خون

نمونه مورد نیاز

نمونه خون گرفته شده از سیاهرگ بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

d-dimer یکی از اجزای پروتئینی است که در زمان مرتفع شدن لخته خون در بدن تولید می شود. این ماده معمولا غیرقابل تشخیص است مگر اینکه بدن موجب ایجاد لخته های خونی و از بین رفتن آنها شود. در این حالت سطح آن در خون افزایش می یابد. این آزمایش d-dimer را در خون شناسایی می کند.
زمانیکه یک رگ خونی یا بافتی آسیب ببیند و شروع به خونریزی نماید، فرآیندی به نام هموتازیس در بدن آغاز می شود و با ایجاد لخته های خونی، موجب کم شدن و در نهایت متوقف شدن خونریزی خواهد شد. این فرآیند موجب تولید زنجیره ای از پروتئین ها به نام فیبرین می شود که با قرارگیری در کنار هم موجب تشکیل شبکه فیبرین می گردند. این شبکه به همراه پلاکت ها موجب می شوند تا لخته خونی تشکیل شده تا زمان التیام در آن محل آسیب دیده باقی بمانند.
زمانیکه منطقه آسیب دیده بهبود یافت و لخته خونی دیگر نیاز نبود، بدن با استفاده از آنزیمی به نام پلاسمین، لخته های خونی را به اجزای کوچک می شکند تا دفع شود. اجزای پراکنده فیبرین در لخته خونی به نام اجزای ناشی از تجریه فیبرین (FDP) می باشند که شامل اجزایی با اندازه های مختلف از شبکه های به هم پیوسته فیبرین هستند. یکی از اجزای نهایی حاصل از تجزیه فیبرین، D-dimer می باشد که اگر در خون موجود باشد، قابل اندازه گیری خواهد بود. سطح D-dimer در خون زمانی می تواند افزایش یابد که فرآیند تشکیل و تجزیه لخته های خونی در بدن رخ دهد.
برای فردی که در معرض ریسک پایین یا متوسطی از لخته شدن خون (ترومبوزیس) و یا انسداد جریان خون ناشی از ترومبوز است، از آزمایش D-dimer می توان در مراکز اورژانس بیمارستان برای تعیین احتمال وجود لخته استفاده کرد. آزمایش منفی D-dimer (سطح D-dimer پایین تر از حد آستانه است) نشانگر آنست که احتمال وجود لخته خونی بسیار پایین است. با این حال نتیجه مثبت آزمایش D-dimer نمی تواند وجود لخته خونی را پیش بینی نماید. در این وضعیت انجام آزمایش دیگر لازم است.
عوامل و وضعیت های مختلفی در ارتباط با تشکیل نامناسب لخته خون وجود دارد. یکی از رایج ترین موارد ترومبوزیس در رگ های عمیق بدن (DVT) است که شامل تشکیل لخته در رگ ها و عروق عمیق بدن بوده و اغلب در ساق پا رخ می دهد. این لخته ممکن است بسیار بزرگ شوند و مانع از جریان خون در ساق ها شده و موجب التهاب، درد و آسیب بافتی گردند. در این فرآیند ممکن است یک تکه از لخته خون جدا شده و به بخش های دیگر بدن برود. این لخته خونی با رفتن به ریه موجب آمبولی ریه (PE) خواهد شد. آمبولی ریه ناشی از DVT سالانه موجب مرگ 300 هزار نفر در آمریکا می شود.
در حالیکه لخته ها در رایج ترین شکل خود در ساق های پا تشکیل می شوند، ممکن است در بخش های دیگر بدن نیز ایجاد شوند. اندازه گیری D-dimer را می توان برای کمک به تشخیص لخته ها در هر کدام از این بخش ها استفاده کرد. برای مثال، لخته های موجود در شریانات قلبی، علت انفارکتوس قلب (حملات قلبی) می باشند. لخته ها ممکن است در غشای بیرونی قلب یا دریچه های آن تشکیل شوند، بویژه زمانیکه تپش قلب نامنظم است یا هنگامیکه دریچه ها آسیب دیده باشند. لخته ها می توانند در نتیجه آسیب ناشی از انسداد عروق خونی در رگ ها و شریانات بزرگ نیز تشکیل شوند. تکه های این لخته ها ممکن است جدا شده و موجب انسداد یک رگ در اندام دیگری مثل مغز (سکته) یا کلیه ها شود.
اندازه گیری D-dimer را می توان همراه با آزمایشات دیگر و برای کمک به تشخیص لخته شدن درون وریدی پراکنده (DIC) درخواست داد. DIC وضعیتی است که در آن عوامل تشکیل لخته فعال بوده و در سرتاسر بدن مورد استفاده قرار می گیرند. این شرایط موجب ایجاد لخته های خونی کوچک می شود و همزمان موجب خونریزی شدید در فرد آسیب پذیر می شوند. این یک وضعیت پیچیده و تهدید کننده حیات است می تواند از وضعیتهای مختلفی ناشی شود مثل برخی از عمل های جراحی، مسمومیت عفونی، نیش های سمی ما، بیماری کبد و در شرایط زایمان. با مرتفع شدن بیماری ها و وضعیتهای مشخص در فرد، اقدامات برای حمایت از وی به عمل خواهد آمد. سطح D-dimer معمولا در DIC به شدت افزایش می یابد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایشات D-dimer برای کمک به رد وجود لخته های نامناسب خون استفاده می شوند. برخی از وضعیت هایی که آزمایش D-dimer مورد استفاده است، شامل موارد زیر است:
    -ترومبوزیس در رگ های عمیق بدن (DVT)
    -آمبولی ریه (PE)
    -سکته
    از این آزمایش می توان در صورت نیاز برای کمک به تشخیص بیماری ها و وضعیت هایی استفاده کرد که موجب تشکیل فراوان لخته های خونی در بدن می شوند.
    سطح D-dimer را می توان برای تشخیص لخته شدن درون وریدی پراکنده (DIC) و نظارت بر اثرگذاری درمان DIC استفاده کرد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش D-dimer اغلب زمانی درخواست می شود که شخص با علائم یک وضعیت جدی به مرکز اورژانس مراجعه نماید.
    آزمایش D-dimer را می توان زمانی درخواست داد که شخص دارای علائم ترومبوزیس رگ های عمیق خون، مثل موارد زیر باشد:
    -درد یا کشیدگی ساق پا
    -التهاب ساق پا، گرفتگی
    -تغییر رنگ پوست ساق پا
    این آزمایش را همچنین می توان در زمان بروز علائم آمبولی ریه، مثل موارد زیر، درخواست داد:
    -کاهش ناگهانی تنفس، مشکلات تنفسی
    -سرفه، سرفه خونی
    -درد قفسه سینه مرتبط با ریه
    -تپش تند قلب
    D-dimer بویژه زمانی مفید است که پزشک بر این باور باشد که وضعیتی به غیر از ترومبوزیس رگ های عمیق یا آمبولی ریه منجر به بروز علائم شده است. این یک روش سریع و غیرتداخلی برای رد لخته شدن شدید یا غیرعادی است. با این حال، نباید زمانی که احتمال آمبولی ریه بر اساس ارزیابی بالینی بالا باشد، مورد استفاده قرار بگیرد.
    زمانی که شخص دارای علائم لخته شدن درون وریدی پراکنده (DIC) باشد، مثل خونریزی لثه ها، تهوع، استفراغ، درد شدید عضلانی و شکم، تشنج و کاهش حجم ادرار، آزمایش D-dimer را می توان همراه با PT، PTT، فیبرینوژن و تعداد پلاکت برای کمک به تشخیص وضعیت درخواست داد. این آزمایش را همچنین می توان برای نظارت بر روند درمان DIC در فواصل زمانی منظم درخواست داد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتیجه آزمایش نرمال یا منفی D-dimer (سطح پایین تر از حد آستانه) بدین معنی است که به احتمال زیاد شخص آزمایش شده دارای وضعیت یا بیماری حاد موجب تشکیل و تجزیه لخته خون غیرعادی نیست. بسیاری از پزشکان در این مورد موافق اند که D-dimer منفی زمانی بیشترین اعتبار و سودمندی را دارد که آزمایش برای افرادی انجام شود که در معرض خطر پایین یا متوسط برای ترومبوزیس باشند. این آزمایش برای کمک به رد تشکیل لخته خون بعنوان علت علائم استفاده می شود.
    نتیجه آزمایش مثبت D-dimer میتواند نشانگر وجود مقادیر بالای مواد حاصل از تجزیه فیبرین باشد. این وضعیت نشان می دهد که ممکن است فرآیند تشکیل و تجزیه لخته های خونی در بدن رخ داده باشد اما در مورد موقعیت یا علت لخته خونی اطلاعاتی ارائه نمی کند. برای مثال، این وضعیت ممکن است بدلیل تشکیل لخته خونی در رگ ها (VTE) یا لخته شدن درون وریدی پراکنده (DIC) باشد. معمولا سطح D-dimer در وضعیت DIC خیلی بالا می باشد.
    با این حال، افزایش D-dimer همیشه نشانگر وجود لخته خونی نیست زیرا عوامل دیگری می توانند موجب افزایش سطح آن شوند. سطوح افزایش یافته را می توان در وضعیت هایی مشاهده کرد که در آن فیبرین تشکیل شده و سپس تجزیه شده باشد، مثل عمل جراحی اخیر، آسیب، عقونت، حمله قلبی و برخی از سرطان ها و وضعیت هایی که در آن فیبرین بطور طبیعی تصفیه نمی شود، مثل بیماری کبد. بنابراین D-dimer معمولا برای رد VTE در بیماران بستری شده استفاده نمی شود.
    فیبرین همچنین در طی دوره بارداری تشکیل و تجزیه می شود، بنابراین ممکن است موجب افزایش سطح D-dimer شود. با این حال، اگر DIC در زنی که باردار است یا در دوره بعد از وضع حمل قرار گرفته مورد تردید باشد، در این حالت از آزمایش D-dimer می توان همراه با PT، PTT، فیبرینوژن و تعداد پلاکت برای تشخیص وضعیت وی استفاده کرد. اگر زن مبتلا به DIC باشد، سطح D-dimer در او افزایش زیادی خواهد داشت.
    D-dimer بعنوان یک آزمایش ضمیمه توصیه شده است. از آنجاییکه D-dimer یک آزمایش حساسی است اما دارای حالت اختصاصی ضعیفی دارد، باید از آن صرفا برای رد وضعیت DVT استفاده کرد، نه تایید تشخیص یک بیماری. از این آزمایش نباید زمانیکه احتمال بالینی آمبولی ریه بالا است، استفاده کرد. هر دو حالت سطوح D-dimer افزایش یافته و طبیعی ممکن است مستلزم پیگیری باشد و می تواند منجر به آزمایشات دیگری گرد. افراد با نتایج آزمایش مثبت D-dimer و افرادی که در معرض خطر متوسط یا بالای DVT هستند نیازمند بررسی و آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص می باشند.
    زمانی که این آزمایش برای نظارت بر درمان DIC استفاده می شود، سطوح روبه کاهش نشانگر آنست که درمان موثر بوده در حالیکه سطوح روبه افزایش به معنی عدم تاثیر درمان بر وضعیت موجود می باشد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    غلظت های D-dimer ممکن است در افراد مسن افزایش یابد و نتایج مثبت کاذب نیز در شرایط سطوح بالای عامل روماتیسم (پروتئین دیده شده در افراد مبتلا به التهاب مفصل) دیده می شود. آزمایش D-dimer در کودکان به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است.
    روش های مختلفی برای آزمایش D-dimer وجود دارد. آزمایشات رایج دردسترس که منجر به نتایج کمی (quantitative) می شوند، معمولا در آزمایشگاه بیمارستان انجام می شوند. بدلیل اینکه آزمایشات مختلف در واحدهای متفاوتی استفاده می شوند، لذا نتایج یک آزمایش را را نمی توان به دیگری نسبت داد.

  • عوامل رایج خطرناک برای تشکیل لخته های خونی نامناسب کدامند؟

    برخی از این عوامل شامل موارد زیر هستند:
    -جراحی یا آسیب
    -بستری شدن یا زندگی در خانه سالمندان
    -عدم تحرک طولانی مدت- این می تواند بدلیل مسافرتهای طولانی با هماپیما، ماشین و غیر یا استراحت طولانی مدت باشد
    -استفاده از درمان کنترل بارداری یا درمان جایگزین هورمونی
    -استخوان شکسته
    -بارداری یا زایمان اخیر
    -سندرم آنتی فسفولیپید
    -سرطانهای خاص
    -بیماری مادرزادی لخته شدن مثل جهش factor V Leiden
    -پیشینه ابتلا به VTE
    -چاقی مفرط
    -مصرف سیگار

  • اگر نتیجه آزمایش D-dimer مثبت باشد، پزشک چه مواردی را درخواست خواهد کرد؟

    در شرایط مرکز اورژانس، اگر شما در معرض خطر پایین یا متوسطی برای ترومبوزیس و یا تشکیل لخته خونی درون رگ ها باشید و زمانی که نتیجه آزمایش D-dimer مثبت باشد، پزشک شما احتمالا یک روش تصویربرداری غیرتداخلی مثل اولتراساند رگ، multi-detector helical computed axial tomography، آنژیوگرافی مستقیم ریه یا اسکن ventilation-perfusion درخواست خواهد داد. برای اطلاعات بیشتر به RadiologyInfo.org: Heart and Vascular مراجعه نمایید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Patel, K. et al. (Updated 2014 April 15). Deep Venous Thrombosis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/758140-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

Ouellette, D. (Updated 2013 December 23). Pulmonary Embolism. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/300901-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

Mayo Clinic Staff (2014 February 22) Thrombophlebitis. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/thrombophlebitis/DS00223/DSECTION=all&METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed April 2014.

Reviewed by Heikal, N. et al. (Updated September 2013). Disseminated Intravascular Coagulation – DIC. ARUP Consult. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/DIC.html?client_ID=LTD#tabs=1 through http://www.arupconsult.com. Accessed April 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2012). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 11th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 338-339.

(© 1995–2014). D-Dimer Plasma. Mayo Medical Laboratories. http://www.mayomedicallaboratories.com/testcatalog/Clinical+and+Interpretive/9290 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed April 2014.

Szigeti, R. et al. D-Dimer. (Updated 2012 November 2). Medscape. Available online at http://www.emedicine.medscape.com/article/2085111-overview#a30 through http://www.emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Disseminated Intravascular Coagulation Panel. AACC View Q&A [On-line information]. Available online at http://www.aacc.org/access/outcomes/18_disseminated_intravascular.stm through http://www.aacc.org/.

(2003 January). In Search of a Killer - Does D-dimer Help? American College of Emergency Physicians [On-line information]. Available online at http://www.acep.org/1,32394,0.html through http://www.acep.org.

(2001 July 17). Improving the Diagnosis of Pulmonary Embolism in the Emergency Department. Annals of Internal Medicine v135 (2) [On-line Journal]. Available online at http://www.annals.org/issues/v135n2/nts/200107170-00005.html through http://www.annals.org.

Strandness Jr., DE. Are Physical Findings Totally Useless In DVT/PE? Vascular Web, University of Washington School of Medicine [On-line information]. Available online at http://www.vascularweb.org/doc/54 through http://www.vascularweb.org.

Tan, J. (2000 December). Clinical Applications of the D-Dimer Assay in Deep Venous Thrombosis. San Bernardino County Medical Society Bulletin [On-line newsletter]. Available online at http://www.sbcms.org/southcalphysician/2000/nov-dec/art5.htm through http://www.sbcms.org.

Prazeres, G. Deep Vein Thrombosis - Part II. Internal Medicine MedStudents [On-line information]. Available online at http://www.medstudents.com.br/medint/medint5.htm through http://www.medstudents.com.br.

D-Dimer: Lifting the Veil of Confusion. Diagnostics today Online, Beckman Coulter [On-line information]. Available online at http://www.beckmancoulter.com/resourcecenter/diagtoday/articles/features/betterddimer.asp through http://www.beckmancoulter.com.

Began, T. (2002 October). Elisa D-Dimer: How Accurate For PE Diagnosis? PulmonaryReviews.com, vol 7 (10) [On-line information]. Available online at http://www.pulmonaryreviews.com/oct02/pr_oct02_ELISA.html through http://www.pulmonaryreviews.com.

Cortese Hassett, A. (2000 February). D-dimer Testing and Acute Venous Thromboembolism. Transfusion Medicine Update, The Institute for Transfusion Medicine [On-line information]. Available online at http://www.itxm.org/TMU2000/tmu2-2000.htm through http://www.itxm.org.

Titus, K. (2003 January). Identity crisis persists: which D-dimer? CAP Today, In the News [On-line Journal]. Available online at http://www.cap.org/captoday/archive/2003/0103/DdimerCover.html through http://www.cap.org.

Cruickshank, M. (2001 January). Practical Treatment Guidelines, Suspected DVT. The Thrombosis Interest Group of Canada [On-line information]. Available online at http://www.tigc.org/eguidelines/suspdvt.htm through http://www.tigc.org.

Abumuhor, I. and Hope Kearns, E.(2002 April 26). Thrombotic Thrombocytopenic Purpura, Differential Diagnosis. The Virtual Health Care Team [On-line information]. Available online at http://www.vhct.org/case2300/diagnosis.shtml through http://www.vhct.org.

Venous Thromboembolism (VTE), Qualitative (Time Sensitive). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing (CLT) [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_250b.htm through http://www.aruplab.com.

Yen, S. (2001 March 27). D-Dimer For The Diagnosis Of Deep Vein Thrombosis. Internal Medicine Evidence Based Medicine Newsletter, Edition 8 [On-line Newsletter]. Available online at http://www.wshmc.org/wshcresidency/EBMNL/EBMNL032701.htm through http://www.wshmc.org.

Schreiber, D. (Updated 2010 June 10). Deep Venous Thrombosis and Thrombophlebitis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/758140-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2010.

Kamangar, N. and McDonnell, M. (Updated 2010 May 14). Pulmonary Embolism. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/300901-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 January 30) Thrombophlebitis. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/thrombophlebitis/DS00223/DSECTION=all&METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed August 2010.

(© 2008). Focus on Blood Clots. Vascular Disease Foundation [On-line information]. PDF available for download at http://www.vdf.org/pdfs/VDF_FocusOnBloodClots.pdf through http://www.vdf.org. Accessed August 2010.

Lehman, C. et. al. (Updated 2010 January). Disseminated Intravascular Coagulation – DIC. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/DIC.html?client_ID=LTD#tabs=1 through http://www.arupconsult.com. Accessed August 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 347-348.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 332-333.

(April 2009) Hui S, Mast A, D-dimer: A non-invasive triage test for patients with suspected DVT. Clinical Laboratory News, Volume 35, Number 4. Available online at http://www.aacc.org/publications/cln/2009/april/Pages/series0409.aspx through http://www.aacc.org. Accessed November 2010.

(August 2006) Bussey H. What is the D-dimer test? ClotCare Online Resources. Available online at http://www.clotcare.com/faq_ddimertest.aspx through http://www.clotcare.com. Accessed November 2010.

National Blood Clot Alliance. Blood Clot Signs, Symptoms and Risks. Available online at http://www.stoptheclot.org/learn_more/blood_clot_symptoms__dvt.html through http://www.stoptheclot.org. Accessed November 2010.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.