اسامی دیگر
Whooping Cough Tests
اسم متعارف
Bordetella pertussis Culture, PCR, Antibodies (IgA, IgG, IgM)
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه January 11, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کشف و تشخیص عفونت بوردتلا پرتوسیس، که معمولا به‌عنوان سیاه‌سرفه شناخته می‌شود.

زمان انجام آزمایش؟

وقتی اسپاسم‌های پایدار یا سرفه (تشنج) وجود دارد که متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشکوک است که به‌علت سرگیجه (سرفه) هستند؛ هنگامی‌که علائم سردی دارید و در معرض سیاه‌سرفه قرار گرفته‌اید

نمونه مورد نیاز

سواب حلقوی (NP) یا آسپیراسیون بینی گاهی اوقات نمونه خون از ورید بازو کشیده می‌شود

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

پرتوسیس که معمولا سیاه‌سرفه نیز نامیده می‌شود، عفونت تنفسی ناشی از باکتری بوردتلا پرتوسیس است. این باکتری‌ها بسیار مسری هستند و از طریق یک قطره تنفسی و تماس نزدیک منتقل می‌شوند. آزمایشات کورتوئید برای کشف و تشخیص عفونت پرتوسیس B انجام می‌شود.

پرتوسیس B به‌طور معمول باعث عفونت طولانی مدت سه‌مرحله‌ای می‌شود. دوره انکوباسیون از چند روز تا سه هفته متفاوت است.

  • مرحله اول بیماری، به‌نام مرحله تخریب، معمولا حدود دو هفته طول می‌کشد و علائم ممکن است شبیه سرماخوردگی خفیف باشد.
  • به‌دنبال مرحله پاروکسیسمیک است که ممکن است برای یک یا دو هفته طول بکشد یا چند ماه ادامه داشته باشد و با حملات شدید سرفه شناخته شده است.
  • در نهایت، تعداد سرفه شروع به کاهش می‌کند و فرد مبتلا به مرحله بهبودی وارد می‌شود، در طی چند هفته آینده سرفه کاهش می‌یابد. اما عفونت مفاصل، بعضی اوقات می‌تواند به عوارض مانند انسفالیت و تشنج برسد و می‌تواند مرگبار باشد. نوزادان به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرند و ممکن است نیاز به بستری باشد.

عفونت‌های پرتوسیس معمولا در ایالات متحده بسیار رایج هستند، که حدود 200000 نفر را مبتلا می‌کند و هر چند سال یک‌بار رخ می‌دهد. از زمان معرفی واکسن سیاه‌سرفه و واکسیناسیون گسترده نوزادان، این تعداد به شدت کاهش یافته است. برای جزئیات بیشتر در مورد واکسن سیاه‌سرفه، به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری CDC)'s) مراجعه کنید. (پرتوسیس: خلاصه‌ای از توصیه‌های واکسن)

با این‌حال، از آنجا که نه واکسن و نه عفونت سیاه‌سرفه مصونیت مادام‌العمر ایجاد نمی‌کند، متخصصان بهداشت هنوز در حال بررسی شیوع سیاه‌سرفه در جوانان، نوزادان واکسن نزده، نوجوانان و بزرگسالان هستند. طبق گزارش CDC، هر سال 10،000 تا 40،000 مورد گزارش شده است. بیش از 48،000 مورد سیاه‌سرفه در سال 2012 گزارش شده است، سالی که اوج ابتلا به بیماری در سال‌های اخیر بوده و بسیاری از موارد دیگر گزارش نشده است.

آزمایش سیاه‌سرفه به‌منظور تشخیص این عفونت‌ها و کمک به کاهش میزان گسترش آن به دیگران مورد استفاده قرار می‌گیرد. چند نوع آزمایش برای تشخیص عفونت ریوی موجود است:

تشخیص سیاه‌سرفه در طول زمان دشوار است زیرا علائمی که در مراحل ریزش وجود دارد اغلب از علائمی که در سرماخوردگی یا بیماری تنفسی دیگر مانند برونشیت، آنفلوآنزا (زکام) و در کودکان، ویروس سنسیتیال تنفسی (RSV ) غیر قابل تشخیص است.

بسیاری از بزرگسالان و افراد واکسینه شده با سیاه‌سرفه تنها سرفه ماندگار دارند و سرفه کلاسیک پراکسیالمالی ندارند. در افرادی که علائم سرماخوردگی دارند و در تماس نزدیک با کسی که با مبتلا به سیاه‌سرفه تشخیص داده شده است، و هنگامی که شیوع سیاه‌سرفه در جامعه وجود دارد شک به عفونت سیاه‌سرفه افزایش می‌یابد. کشت سیاه‌سرفه و یا آزمایش PCR معمولا برای این افراد انجام می‌شود. تست نباید برای کسانی که علائم ندارند انجام شود.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

تکنیک جمع‌آوری نمونه در آزمایش سیاه‌سرفه بسیار مهم است.

برای کشت یا آزمایش مواد ژنتیکی (PCR)، یک ناحیه نازوفارنکس (NP) سواب یا آسپیراسیون بینی استفاده می‌شود. سواب نازوفارنکس با گرفتن سر بیمار به عقب سر خود را جمع‌آوری می‌کند و پس از آن یک سواب داکارون (مانند یک طول Q-tip با سر کوچک) به‌آرامی به یکی از بینی‌ها وارد می‌شود تا مقاومت حاصل شود. برای چند ثانیه در آن‌جا قرار داده می‌شود، سپس چندین بار برای جمع‌آوری سلول‌ها چرخانده و خارج می‌شود. این‌کار دردناک نیست، اما ممکن است با کمی چرخش باعث ایجاد اشک در چشمان فرد و سبب تحریک پراکسیسم سرفه شود.

برای آسپیراسیون بینی، یک سرنگ برای وارد کردن مقدار کمی از نمک استریل در داخل بینی استفاده می‌شود و سپس مکش ملایم برای جمع‌آوری مایع حاصل می‌شود.

برای آزمایش آنتی‌بادی، با قرار دادن سوزن در ورید بازو، نمونه خون به‌دست می‌آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

 به هیچ گونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش‌های سیاه‌سرفه برای کشف و تشخیص عفونت بوردتلا پرتوسیس که به‌طور معمول به‌عنوان سیاه‌سرفه شناخته می‌شود، عفونت بسیار مسری از دستگاه تنفسی است. تشخیص و درمان اولیه ممکن است شدت علائم را کاهش دهد و به گسترش بیماری کمک کند.

    چند روش آزمایش وجود دارد که ممکن است برای تشخیص عفونت سیاه‌سرفه استفاده شود:

    • واکنش زنجیره‌ای پلیمریزاسیون (PCR) - این تست مواد ژنتیکی باکتری‌ها را هنگامی‌که در نمونه قرار می‌گیرد تقویت می‌کند تا بتوان آن را شناسایی کرد. نتایج در عرض چند روز در دسترس است. نتایج مثبت کاذب ممکن است در هنگام استفاده از PCR رخ دهد. بنابراین، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می‌کنند که طی یک شیوع مشکوک، حداقل یک مورد با استفاده از کشت تأیید شود.
    • کشت - این آزمایش "استاندارد طلایی" برای شناسایی سیاه‌سرفه قبل از شروع آزمایش PCR بود و ممکن است برای تشخیص سیاه‌سرفه در اوایل عفونت استفاده شود. نمونه به محیط‌های مغذی وارد می‌شود و باکتری‌ها رشد و شناسایی می‌شوند. نتایج در یک تا دو هفته گزارش می‌شود. کشت سیاه‌سرفه قادر به بازیابی باکتری‌ها برای بررسی شیوع بالقوه است. آزمایش حساسیت نیز برای تعیین آنتی‌بیوتیک مناسب درمان استفاده می‌شود. به‌طور معمول، هر کدام از آزمایشات سیاه‌سرفه و تست PCR هر چه زودتر در ابتدای بیماری انجام می‌شوند. کشت‌ها کمتر احتمال دارد که باکتری‌ها به مدت دو تا سه هفته در بیماری رشد کنند و در صورت درمان تحت تأثیر بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها قرار می‌گیرد.
    • آزمایش خون آنتی‌بادی‌های سیاه‌سرفه، IgA، IgG، IgM - این آزمایشات خون آنتی‌بادی‌های تولید شده توسط پاسخ سیستم ایمنی بدن به عفونت سیاه‌سرفه را تشخیص می‌دهد. تست آنتی‌بادی برای تعیین اینکه آیا فرد اخیرا به عفونت کورتوئید مبتلا بوده است مفید نیست. آنتی‌بادی IgG سیاه‌سرفه در شخصی که واکسینه شده است وجود خواهد داشت. آنتی‌بادی‌های IgM و IgA سیاه‌سرفه معمولا در زمان کوتاهی پس از واکسیناسیون یا عفونت وجود دارد. این آزمایش‌ها ممکن است در یک محیط تحقیقاتی انجام شود تا ارزیابی و مطالعه گسترش سیاه‌سرفه در جامعه باشد. به‌ندرت ممکن است یک آزمایش آنتی‌بادی برای ارزیابی کفایت پاسخ ایمنی فرد به واکسن سیاه‌سرفه انجام شود.
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایشات سیاه‌سرفه زمانی انجام می‌شود که فردی علائم و نشانه‌هایی از سیاه‌سرفه را نشان می‌دهد و در اوایل بیماری ممکن است (معمولا در دو هفته اول برای کشت و سه هفته اول در PCR)

    علائم در مرحله اول عفونت، به‌نام مرحله نارسایی، ممکن است شامل علائم سرماخوردگی معمولی مانند آبریزش بینی، عطسه، سرفه خفیف و یا تب درجه پایین باشد. پس از حدود دو هفته، مرحله پاروکسیامال شروع می‌شود و ممکن است شامل علائم مانند:

    • سرفه‌های مکرر سخت و شدید، گاهی اوقات پس از استفراغ
    • چندین سرفه‌ی سریع و پس از آن صدای خس‌خس در زمان تنفس؛ بزرگسالان آسیب‌دیده ممکن است سرفه داشته باشند، اما خس‌خس نداشته باشند، و نوزادان ممکن است دچار تنگی نفس و ممکن است بیشتر از خس‌خس دچار اختناق شوند.

    این علائم ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد یا چند ماه ادامه یابد. در طول مرحله بهبودی، شدت علائم کاهش می‌یابد، در طول چند هفته آینده تعداد سرفه کاهش می‌یابد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    آزمایش مثبت PCR بدین معنی است که احتمال دارد فرد مبتلا به سیاه‌سرفه باشد. با این‌حال، آزمایش PCR همچنین ممکن است با سایر گونه های بوردتلا مثبت باشد. آزمایش منفی PCR بدین معنی است که احتمال دارد فرد مبتلا به سیاه‌سرفه باشد اما این احتمال را رد نمی‌کند. اگر تعداد نمونه‌ای از باکتری‌ها ناکافی باشد، ممکن است شناسایی نشوند.

    کشت مثبت برای عفونت سیاه‌سرفه B تشخیص داده می‌شود، اما کشت منفی آن را رد نمی‌کند. نتایج کشت وابسته به جمع‌آوری نمونه مناسب و حمل و نقل، مدت زمان علائم، هنگام جمع‌آوری نمونه و پیشگیری از درمان ضد میکروبی قبل از کشت می‌باشد.
    در زمان پیشرفت بیماری هر دو آزمایش کشت و PCR کمتر احتمال دارد مثبت به نظر برسد.

    در زمان پیشرفت بیماری هر دو آزمایش کشت و PCR کمتر احتمال دارد مثبت به نظر برسد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    واکسیناسیون سیاه‌سرفه در نوزادان به‌صورت دنباله انجام می‌شود. آن دسته از كودكان كه واكسن‌های سیاه‌سرفه را کامل نكرده‌اند در خطر ابتلا به آلودگی هستند. حتی برخی از افرادی که واکسینه شده‌اند ممکن است توسط بوردتلا پرتوسیس آلوده شوند، اما شدت بیماری آنها کمتر است.

    سیاه‌سرفه با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود که به رفع عفونت و توقف گسترش بیماری کمک می‌کند.

    مسافران بین‌المللی باید آگاه باشند که بسیاری از کشورهای کمتر توسعه یافته واکسیناسیون فراوانی برای سیاه‌سرفه ندارند. نوزادانی که مجموعه واکسیناسیون خود را کامل نکرده‌اند و افرادی که واکسیناسیون دوز یادآور را نداشته‌اند ممکن است در معرض خطر ابتلا به سیاه‌سرفه قرار بگیرند.

    زنان باردار توصیه می‌شود دوباره واکسینه شوند تا از انتقال سیاه‌سرفه به نوزاد جلوگیری شود. پدربزرگ و مادربزرگ و سایر سرپرستان دیگر که با نوزاد تماس دارند نیز توصیه می‌شود مجددا واکسینه شوند.

    آنتی‌بادی فلورسنت مستقیم (DFA) روش آزمایشی است که دیگر برای تشخیص عفونت‌های پرتوسیس توصیه نمی‌شود، زیرا آن نسبت به کشت پرتوسیس یا PCR کمتر مشخص و حساس است.

  • آیا می‌توان به جای نمونه نازوفارنکس از بینی کشت گلو انجام داد؟

    کشت گلو قابل قبول نیست. در طی عفونت پرتوسیس، باکتری‌ها در بافت‌های پشت بینی، و نه در گلو یا قسمت جلویی بینی یافت می‌شوند.

  • آیا می‌توان آزمایش پرتوسیس را در مطب دکتر انجام داد؟

    خیر. هیچ تست تشخیصی ساده و سریع برای سیاه‌سرفه وجود ندارد؛ به تجهیزات تخصصی نیاز دارد و معمولا در آزمایشگاه‌ها انجام می‌شود. هر آزمایشگاهی این آزمایش را انجام نمی‌دهد و ممکن است نمونه‌ها به آزمایشگاه بهداشت عمومی فرستاده شوند.

  • چرا دکتر عفونت پرتوسیس کودکم را گزارش کرد؟

    متخصصان بهداشت و درمان باید گزارش سیاه‌سرفه به بخش‌های بهداشت دولتی را گزارش کنند. شیوع این بیماری‌ها ردیابی و مداخلات لازم مانند واکسیناسیون و درمان مناسب آنتی‌بیوتیک برای جلوگیری از شیوع آن استفاده می‌شود.

  • دکتر گفت من مبتلا به بوردتلا پاراپرتوسیس هستم. آیا این همان سیاه‌سرفه است؟

    پاراپرتوسیس B. باکتری است که می تواند انسان را به شیوه مشابه با پرتوسیس .B آلوده کند، اما عفونت معمولا باعث بیماری خفیف‌تر تنغسی می‌شود. روش‌های کشت و آزمایشات PCR می تواند پاراپرتوسیس.B را از پرتوسیس B. کشف و تشخیص دهد و هر دو معمولا مورد آزمایش قرار می‌گیرند زیرا علائم و نشانه‌ها ممکن است در افراد مبتلا به هر دو عفونت مشابه باشد. واکسنی برای جلوگیری از عفونت‌های پاراپرتوسیس B وجود ندارد.

مشاهده منابع

Sources Used in Current Review

(August 31, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Pertussis. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/. Accessed October 2015.

(August 31, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Pertussis, Diagnosis Confirmation. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/clinical/diagnostic-testing/diagnosis-confirmation.html. Accessed October 2015.

(May 19, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Manual for the Surveillance of Vaccine-Preventable Diseases, Chp 10, Pertussis. Available online at http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/chpt10-pertussis.html. Accessed October 2015.

(February 2015) Mayo Medical Laboratories. Hot Topic: Bordetella pertussis and Bordetella parapertussis. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/articles/hot-topic/2015/02-15-pertussis/. Accessed October 2015.

(August 31, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Pertussis, Laboratory Information. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/lab.html. Accessed October 2015.

Sources Used in Previous Reviews

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1536-1537.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 1454-1455.

Forbes, B. et. al. (© 2007). Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology, Twelfth Edition: Mosby Elsevier Press, St. Louis, Missouri. Pp 435-439.

Raguckas, S. et. al. (2007 March 14). Pertussis Resurgence: Diagnosis, Treatment, Prevention, and Beyond. Medscape from Pharmacotherapy 27(1): 41-52. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/552159. Accessed on 10/11/08.

(2008 February 1, Updated). Pertussis (Whooping Cough). Minnesota Department of Health [On-line information]. Available online at http://www.health.state.mn.us/divs/idepc/diseases/pertussis/pfacts.html. Accessed on 10/12/08.

Cornish, N. (2005 January). Identifying, testing for, and treating Bordetella pertussis. CAP Today [On-line information]. Available online at http://www.cap.org. Accessed on 10/12/08.

(2007 June 12). Pertussis. CDC Travelers' Health Yellow Book. Chapter 4, Prevention of Specific Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/travel/yellowBookCh4-Pertussis.aspx. Accessed on 10/12/08.

Mayo Clinic Staff (2007 December 19). Whooping Cough. Mayoclinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/whooping-cough/DS00445. Accessed on 10/12/08.

Weinberg, G. (2006 June, Revision). Pertussis. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec23/ch272/ch272g.html#sec23-ch272-ch272g-800. Accessed on 10/12/08.

(2005 Revised). Pertussis (Whooping Cough). The Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec14/ch173/ch173l.html#sec14-ch173-ch173l-774. Accessed on 10/12/08.

(2006 June). Pertussis. Guide to Surveillance, Reporting and Control. Massachusetts Department of Public Health, Bureau of Communicable Disease Control [On-line information]. PDF available for download at http://www.mass.gov/Eeohhs2/docs/dph/disease_reporting/guide/pertussis.pdf. Accessed on 10/12/08.

Carney, H. et. al. (2008 September, Updated). Bordetella pertussis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/InfectiousDz/Bacteria/Bordetellapertussis.html#. Accessed on 10/12/08.

(2004 September). Pertussis – Laboratory Testing. Minnesota Department of Health [On-line information]. Available online at http://www.health.state.mn.us/divs/idepc/diseases/pertussis/hcp/labencts.html. Accessed on 10/12/08/.

Gregory, D. (2006 August 1). Pertussis: A Disease Affecting All Ages. American Family Physician [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20060801/420.html. Accessed on 10/12/08.

Centers for Disease Control and Prevention: Guide for the Control of Pertussis Outbreaks (2000; amended in 2005, 2006). Available online at http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pertussis-guide/guide.htm. Accessed November 2008.

Forbes BA, Sahm DF, Weissfeld AS, Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology 12th Edition: Mosby Elsevier, St. Louis, MO; 2007, Pp 435-438.

(August 26, 2010) Centers for Disease Control and Prevention. Pertussis. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/. Accessed November 2011.

(February 14, 2011) CDC. Pertussis, Diagnosis Confirmation Testing. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/clinical/diagnostic-testing/diagnosis-confirmation.html. Accessed November 2011.

(February 14, 2011) CDC. Best Practices for Health Care Professionals on the use of Polymerase Chain Reaction (PCR) for Diagnosing Pertussis. Available online at http://www.cdc.gov/pertussis/clinical/diagnostic-testing/diagnosis-pcr-bestpractices.html. Accessed November 2011.

(September 12, 2011) Minnesota State Department of Health. Pertussis Laboratory Testing. Available online at http://www.health.state.mn.us/divs/idepc/diseases/pertussis/hcp/labencts.html. Accessed November 2011.

(May 26, 2009) Bocka J. Pertussis in Emergency Medicine. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/803186-overview. Accessed November 2011.

Frisman D, et al. Pertussis Resurgence in Toronto, Canada. BMC Public Health. 2011; 11: 694. Published online 2011 September 7. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3189138/?tool=pubmed. Accessed November 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.