اسامی دیگر
Fecal Lactoferrin
Stool Lactoferrin
Fecal WBC Non-microscopic
اسم متعارف
Lactoferrin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش دریک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تشخیص التهاب در روده؛ تشخیص بیماری التهابی روده ای (IBD) فعال. تشخیص بین IBD و شرایط غیر التهابی روده؛ بررسی فعالیت IBD

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که اسهال خونی یا آبکی دارید، گرفتگی شکمی، با تب و یا بدون تب، بیشتر از چند روز

نمونه مورد نیاز؟

نمونه مدفوع جمع آوری شده در یک ظرف تمیز

آمادگی برای آزمایش؟

نیاز نیست

محدوده مرجع برای این آزمایش را می توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. آنها معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.
اگر برگه‌ی جوابدهی آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، برای دریافت محدوده مرجع، تماس بگیرید.
نتایج تست‌های آزمایشگاهی به تنهایی معنادار نیستند. بلکه بایستی نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشند. گاهی اوقات این محدوده به عنوان محدوده‌ی نرمال بیان می‌گردد. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از خارج بودن نتایج آزمایش از محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می توانند سرنخ هایی برای شناسایی شرایط و بیماری های احتمالی ارائه دهند.
اگر‌چه صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه ای در چند دهه‌ی گذشته بهبود یافته است، به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و این دلیل وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت می‌باشد. مهم این است که بدانید که شما باید از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار استفاده نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی می‌شود؟

لاکتوفرین پروتئینی است که توسط نوعی از سلول های سفید خون به نام نوتروفیل ترشح می شود. هنگامی که التهاب در دستگاه گوارش ایجاد می شود، نوتروفیل ها به محل جذب می شوند و لاکتوفرین را آزاد می کنند و سطح پروتئین را در مدفوع افزایش می دهند. این آزمایش سطح لاکتوفرین را در مدفوع به عنوان راهی برای تشخیص التهاب در روده اندازه گیری می کند.

التهاب روده همراه با بیماری التهابی روده (IBD) و با برخی از عفونت های باکتریایی دستگاه گوارش است، اما در بسیاری از اختلالات دیگر یافت نمی شود؛ اختلالاتی که بر عملکرد روده تأثیر می گذارد و باعث علائم مشابهی نمی شود. لاکتوفرین می تواند برای کمک به تشخیص بین شرایط التهابی و غیر التهابی استفاده شود.

IBD گروهی از اختلالات مزمن است که با بافت های متورم و آسیب دیده در پوشش روده بروز می یابد. علت IBD شناخته نشده است، اما به نظر می رسد این بیماری ها به علت فرایند خود ایمنی است که توسط یک بیماری ژنتیکی، یک بیماری ویروسی و یا یک عامل محیطی ایجاد شده است. شایع ترین بیماری های التهابی روده عبارتند از بیماری کرون (CD) و کولیت زخمی (UC).

افرادی که مبتلا به IBD هستند، به طور معمول بیماری های فعال دارند که با دوره های بهبودی جایگزین می شوند. در طی دوره عود بیماری، فرد ممکن است در معرض اسهال خونی و یا آبکی، درد شکم، کاهش وزن و تب باشد. بین بروز بیماری، علائم اغلب فروکش می کنند. بسیاری از افراد ممکن است چرخه طولانی بهبود  پس از دور های بیماری را پشت سر بگذارند. تست لاکتوفرین می تواند در کنترل فعالیت های بیماری مفید باشد.

نمونه برای آزمایش چگونه جمع آوری می شود؟

نمونه مدفوع در یک ظرف تمیز ارائه شده توسط آزمایشگاه جمع آوری می شود. این نمونه نباید با ادرار یا آب آشامیدنی آلوده شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

به آماده سازی نیاز نیست

Accordion Title
سوالات رایج
  • از نتایج آزمایش چگونه استفاده می شود؟

    لاکتوفرین آزمایش مدفوعی است که برای تشخیص التهاب در روده استفاده می شود. التهاب روده ای به عنوان مثال، با برخی از عفونت های باکتریایی و در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) همراه است که با فعالیت و شدت بیماری همراه است. این آزمایش ممکن است برای تشخیص بین IBD و اختلالات غیر التهابی و بررسی فعالیت IBD تجویز شود.

    پزشک ممکن است آزمایش لاکتوفارین را برای کمک به بررسی علت اسهال خونی یا آبکی مداوم فرد تجویز کند. تست می تواند به همراه آزمایش های دیگر مدفوع، مانند کشت مدفوع برای تشخیص عفونت باکتریایی، آزمایش برای تخمک و انگل (O & P)، آزمایش گلبول سفید مدفوع و یا آزمایش خون مخفی مدفوع، تجویز شود.

    اگر پزشک متخصص به التهاب مشکوک باشد، همچنین ممکن است آزمایش خونی برای تشخیص التهاب در بدن مانند ESR (میزان رسوب اریتروسیت) و یا CRP (پروتئین واکنش C) تجویز کند. هر دو آزمایش به منظور تعیین علل علائم فرد و رد بیماری های دیگر با علائم مشابه انجام می شود. این بدان معنی است که بسته به علل مشکوک ممکن است آزمایش خون و مدفوع اضافی انجام شود.

    اگر فرد، مبتلا به IBD تشخیص داده شود، ممکن است آزمایش لاکتوفرین برای بررسی فعالیت بیماری و کمک به ارزیابی شدت آن تجویز شود. به عنوان مثال، اگر فرد دارای لکتوفرین متوسط است، ممکن است چند هفته بعد آزمایش تکرار شود تا ببیند آیا در همان حد باقی مانده، افزایش یافته، و یا به حالت عادی بازگشته است.

    در صورتی که اندوسکوپی مشکوک به IBD باشد، ممکن است یک آزمایش لاکتوفرین برای کمک به تشخیص بیماری تجویز گردد. تشخیص IBD معمولا با انجام آندوسکوپی (کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی) برای بررسی روده و با به دست آوردن نمونه بافت کوچک (بیوپسی) برای ارزیابی التهاب و تغییرات در ساختارهای بافت تایید می شود. این آزمایش تهاجمی است و اگر التهاب وجود نداشته باشد، ضروری نیست.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می شود؟
    آزمایش لاکتوفرین ممکن است زمانی که فرد علائمی دارد که نشان دهندۀ التهاب روده است و برای تشخیص بین IBD و یک بیماری غیر التهابی روده، تجویز شود.

    علائم و نشانه های التهاب روده از فرد به فرد و در طول زمان متفاوت است. آن ها ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشند:

    •   اسهال خونی یا آبکی
    • گرفتگی شکمی یا درد
    • تب
    • کاهش وزن
    • خونریزی از رکتوم
    • ضعف


    آزمایش لاکتوفرین ممکن است زمانی انجام شود که پزشک می خواهد تعیین کند که آیا آندوسکوپی (کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی) احتمالا یا کمتر مورد نیاز است.


    هنگامی که فرد مبتلا به IBD تشخیص داده شده است، ممکن است آزمایش لاکتوفرین نیز تجویز شود؛ زمانی که به عود بیماری مشکوک است، هر دو برای تایید فعالیت بیماری و ارزیابی شدت آن.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطح بالای لاکتوفرین در مدفوع نشان می دهد که التهاب احتمالا در دستگاه گوارش فعال است، اما محل یا علت آن را نشان نمی دهد. به طور کلی، درجه بالای لاکتوفرین با شدت التهاب همراه است. اندوسکوپی (کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی) ممکن است به عنوان آزمایش پیگیری انجام شود.


    افزایش لاکتوفرین با IBD، همچنین با سایر شرایط التهابی، با عفونت های باکتری روده، برخی از عفونت های انگلی و سرطان کولون دیده می شود.

    در افراد تازه تشخیص IBD، غلظت لاکتوفرین بسیار زیاد است.

    سطح پایین لاکتوفرین به این معنی است که اختلال روده ای احتمالا غیر التهابی است. از جمله این موارد اسهال به علت عفونت دستگاه گوارش ویروسی و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) می باشد. بر خلاف IBS، IBD باعث التهاب نمی شود. در عوض، درد و پارگی معده مانند گرفتگی عضلانی همراه با اسهال و یا یبوست ایجاد می شود. افراد مبتلا به کمبود لکتوفرین کمتر احتمال دارد نیاز به آندوسکوپی داشته باشند.

    سطح لاکتوفرین متوسط ​ در افراد مبتلا به IBD کمتر دیده می شود. نتیجه نشان می دهد که احتمال دارد التهاب وجود داشته باشد. اگر آزمایش تکرار نشان دهد که لاکتوفرین افزایش یافته است، وضعیت شخص ممکن است بدتر شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    لاکتوفرین به آزمایش مدفوع دیگری، به نام کالپروتکتین مربوط است. هر دو موادی هستند که توسط گلبول های سفید خون در مدفوع منتشر می شوند و با التهاب روده ارتباط دارند. از دو آزمایش، کالپروتکتین بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است و بیشتر از لاکتوفرین مرتب شده است. معمولا یکی از دو آزمایش تجویز می شود و نه هر دو.

    نوزادی که در حال تغذیه با شیر مادر است، ممکن است به علت لاکتوفرین موجود در شیر مادر، نتیجه مثبت کاذب داشته باشد.

  • آیا باید هر دو آزمایش لاکتوفرین و کالپروتکتین انجام شود؟

    شواهد موجود نشان می دهد که انجام هر دو آزمایش مفید نیست، زیرا هر دو آن ها التهاب روده را تشخیص می دهند.

  • آیا مهم است که آیا من آزمایش لاکتوفرین انجام دهم یا تست کالپروتکتین؟

    کالپروتکتین بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است و مرتب تکرار می شود، اما به طور کلی هر دو آزمایش مفید هستند.

  • چه کاری می توانم انجام دهم تا لاکتوفرین من را کاهش دهد؟

    لاکتوفرین بازتاب التهاب روده است و تحت تأثیر تغییرات شیوه زندگی قرار نمی گیرد. اگر به علت عفونت باشد، احتمالا پس از درمان عفونت، به حالت طبیعی برمی گردد. اگر به علت بیماری التهابی روده باشد، با فعالیت بیماری افزایش و کاهش می یابد.

  • چه مدت طول خواهد کشید تا نتایج آزمایش اعلام شود؟

    این بستگی به آزمایشگاه انجام دهندۀ آزمایش دارد. این آزمایش تا حدودی تخصصی است و توسط همه آزمایشگاه ها ارائه نمی شود. نمونه برای آزمایش احتمالا به آزمایشگاه مرجع  ارسال خواهد شد و ممکن است چند روز طول بکشد تا نتایج در دسترس باشند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مقاله

(2016 November Updated). Inflammatory Bowel Disease – IBD. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/inflammatory-bowel-disease/?tab=tab_item-2. Accessed on 1/22/17.

Wang, Y. (2015 October 15). Diagnostic accuracy of fecal lactoferrin for inflammatory bowel disease: a meta-analysis. Int J Clin Exp Pathol 2015;8(10):12319-12332. Available online at http://ijcep.com/files/ijcep0013661.pdf. Accessed on 1/22/17.

Archbald-Pannone, L. (2014 March 17). Quantitative Fecal Lactoferrin as a Biomarker for Severe Clostridium difficile Infection in Hospitalized Patients. J Geriatr Palliat Care. 2014; 2(1): 3. Available online at http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC4230709/. Accessed on 1/22/17.

Zhou, X. et. al. (2014 July 7). Fecal lactoferrin in discriminating inflammatory bowel disease from Irritable bowel syndrome: a diagnostic meta-analysis. BMC Gastroenterology 201414:121. Available online at http://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-14-121. Accessed on 1/22/17.

Reuters Staff (2015 June 04). Diagnostic Accuracy of Noninvasive IBD Biomarkers Unclear. Reuters Health Information. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/845852. Accessed on 1/22/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Caccaro, R. et. al. (2012). Clinical Utility of Calprotectin and Lactoferrin in Patients With Inflammatory Bowel Disease. Medscape Today News from Expert Rev Clin Immunol v8 (6):579-585 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/771596. Accessed February 2013.

Sherwood, R. (2012). Faecal Markers of Gastrointestinal Inflammation. Medscape Today News from J Clin Pathol. v65 (11):981-985 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/773411. Accessed February 2013.

Tebo, A. (2013 January). Inflammatory Bowel Disease – IBD. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/IBD.html?client_ID=LTD. Accessed February 2013.

(© 1995–2013). Lactoferrin Detection. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/91560. Accessed February 2013.

Wilkins, T. et. al. (2011 December 15). Diagnosis and Management of Crohn's Disease. Am Fam Physician. v84 (12):1365-1375. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2011/1215/p1365.html. Accessed February 2013.

Manohara, J. et. al. (2009 January). Fecal Calprotectin and Lactoferrin as Noninvasive Markers of Pediatric Inflammatory Bowel Disease. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition v48 (1): 48-54. [On-line information]. Available online at http://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2009/01000/Fecal_Calprotectin_and_Lactoferrin_as_Noninvasive.8.aspx. Accessed February 2013.

Pfefferkorn, M. et. al. (2010 October). Utility of Fecal Lactoferrin in Identifying Crohn Disease Activity in Children. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition v51 (4): 425-428 [On-line information]. Available online at http://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2010/10000/Utility_of_Fecal_Lactoferrin_in_Identifying_Crohn.7.aspx. Accessed February 2013.

Delgado, J. and Grenache, D. (Updated 2012 October). Malabsorption. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/malabsorption.php#tabs=0. Accessed February 2013.

Lewis, J. (2011). The Utility of Biomarkers in the Diagnosis and Therapy of Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology v140:1817–1826. [On-line information]. PDF available for download at http://ibdsupplements.org/IBD/pdf/special/4.pdf. Accessed February 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 606-607.

Dai, J., W-Z Liu, and Y-P Zhao, et al. 2007. Relationship between fecal lactoferrin and inflammatory bowel disease. Scan J GastroEnt. 42:1440-1444. Available online at http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365520701427094. Accessed March 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.