اسامی دیگر
Valproate
Free Valproic Acid
اسم متعارف
Valproic Acid
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 30, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین مقادیر مناسب والپروئیک اسید در خون و حفظ مقادیر درمانی آن

زمان انجام آزمایش؟

در فواصل زمانی معین برای بررسی سطح مصرفی دارو؛ برای شناسایی غلظت کم یا زیاد(دوز سمی)

 

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون بدست آمده از سیاهرگ بازو

آمادگی برای نمونه گیری؟

هیچ آمادگی  خاصی لازم نیست، اما با پزشک در مورد زمان بندی نمونه گیری صحبت کنید. از آنجایی که زمان بندی مقادیر متفاوت است و برخی از ترکیبات بصورت زمان بندی شده ترشح می شوند، لذا ویژگی های مرتبط در جمع آوری نمونه متفاوت خواهد بود؛ اغلب زمان توصیه شده برای جمع آوری نمونه قبل از مصرف دوز بعدی است.

محدوده مرجع برای این آزمایش را می توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. آنها معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.
اگر برگه‌ی جوابدهی آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، برای دریافت محدوده مرجع، تماس بگیرید.
نتایج تست‌های آزمایشگاهی به تنهایی معنادار نیستند. بلکه بایستی نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشند. گاهی اوقات این محدوده به عنوان محدوده‌ی نرمال بیان می‌گردد. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از خارج بودن نتایج آزمایش از محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می توانند سرنخ هایی برای شناسایی شرایط و بیماری های احتمالی ارائه دهند.
اگر‌چه صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه ای در چند دهه‌ی گذشته بهبود یافته است، به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و این دلیل وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت می‌باشد. مهم این است که بدانید که شما باید از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار استفاده نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی می‌شود؟

اسید والپروئیک دارویی است که عمدتا برای مقابله با برخی موارد صرع از طریق کاهش شدت و تکرار آنها مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو ممکن است در ترکیب با سایر داروهای ضد صرع مانند فنوتیوین یا فنوباربیتال تجویز شود. سطح والپروئیک اسید در خون باید در یک محدوده درمانی مشخصی حفظ شود. این آزمایش سطح والپروئیک اسید را در خون اندازه گیری می کند.


اختلالات صرعی بر توانایی مغز در انتقال امواج الکتریکی و تنظیم فعالیت عصبی تاثیر می گذارد. در طی صرع، ممکن است فرد تغییراتی در آگاهی، تغییرات در بینایی، بویایی و طعم و مزه داشته باشد و ممکن است حالت تشنج را تجربه نماید. صرع با شرایط مختلفی مرتبط است اما در بسیاری موارد علت شناخته شده نیست. تصرع ممکن است یک بار یا چندبار بصورت مکرر رخ دهد. به ندرت، ممکن است فردی تشنجی داشته باشد که بدون مداخله فوری پزشکی متوقف نشود. ممکن است افراد پس از یک تشنج، خستگی و سردرگمی در مورد محیط پیرامون خود داشته باشند. انقباضات عضلانی در طی تشنج ممکن است منجر به آسیب شود و در بعضی موارد تشنجات مکرر می تواند در نهایت منجر به آسیب مغزی پیشرونده شود اما برای اکثر افراد آسیب ناشی از این موارد وجود نخواهد داشت.


گاهی اوقات اسید والپروئیک برای اختلال دوقطبی تجویز می شود که یک بیماری روانی بوده که با دوره های افسردگی و مانیا(شیدایی) همراه است و ممکن است روزها، هفته ها، ماه ها یا سال ها ادامه یابد. در طی یک دوره افسردگی، افراد مبتلا ممکن است احساس ناراحتی، ناامیدی، بی ارزش بودن داشته و افکار خودکشی نیز در آنها بروز کند. در طول یک دوره مانیا (شیدایی)، افراد ممکن است دارای رفتار ناخوشایند و تحریک پذیر باشند، بطور نامناسبی قضاوت کنند و در رفتارهای پرخطر مشارکت نمایند. اسید والپروئیک برای کمک به تنظیم خلق و خوی، به ویژه شیدایی و نیز افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تجویز می شود. این دارو همچنین برای درمان افراد مبتلا به سردرد میگرنی به منظور جلوگیری از وقوع آن و درمان برخی سندرم های درد مزمن استفاده می شود.


سطح اسید والپروئیک در خون باید در یک محدوده درمانی محدود باشد. اگر سطح آن بیش از حد کم باشد، ممکن است فرد بیماری را مجددا تجربه کند، اما اگر سطح آن بیش از حد بالا باشد، ممکن است فرد افزایش تعداد و شدت علائم و عوارض جانبی را تجربه کند. رسیدن به تعادل دشوار است زیرا دارو توسط کبد متابولیزه می شود و میزان آن از فردی به فرد دیگر متغیر بوده و تحت تأثیر سن و سلامت کبد قرار می گیرد.


بیشترین مقدار اسید والپروئیک در خون به پروتئین متصل می شود و فقط قسمت غیر متصل و "آزاد" اسید والپروئیک فعال است. اگر شخصی دارای شرایطی باشد که منجر به کاهش میزان پروتئین در خون شود، در این حالت مقادیر اسید والپروئیک آزاد و فعال این شخص بیش از مقدار مجاز خواهد بود.

دوزهای اسید والپروک باید با دقت تنظیم شوند تا به غلظت ثابتی در خون برسند. مقدار واقعی دارو که برای رسیدن به این حالت پایدار نیاز است، از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و ممکن است در طول زمان تغییر کند.

نمونه برای آزمایش چگونه جمع آوری میشود؟

نمونه خون گرفته شده از سیاهرگ بازوی دست

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می باشد؟

هیچگونه آمادگی خاصی نیازی نیست، اما بیماران باید با پزشک خود در مورد زمان بندی برای نمونه گیری مشورت نمایند. از آنجایی که زمان بندی دوز متفاوت است و برخی از ترکیبات وابسته به زمان خاصی نیستند، ویژگی های نمونه گیری ممکن است متفاوت باشد. اغلب جمع آوری نمونه ها برای زمانی که مواد در پایین ترین سطح خود هستند توصیه می شود. این مسئله موجب ایجاد اطمینان از این روند می شود که حداقل مقدار داروی موثر در خون وجود دارد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • از نتایج آزمایش چگونه استفاده می‌شود؟

    آزمایش اسید والپروئیک برای اندازه گیری مقدار اسید والپروئیک در خون استفاده می شود و مشخص می کند که آیا غلظت دارو در محدوده درمانی است یا خیر.


    دوز تجویز شده دارو ممکن است بسته به نتایج آزمایش خون کمتر یا بیشتر شود. در این حالت آزمایش را می توان در فواصل در منظم و در صورت لزوم جهت اطمینان از حفظ غلظتهای درمانی در خون درخواست داد.


    یک یا چند مورد از آزمایشات اسید والپروئیک را می توان در زمان شروع یا توقف مصرف دارو و برای تصمیم گیری در مورد اثر آنها بر سطح اسید والپروئیک و نیز در صورت بروز عود علائم مانند تشنج، میگرن ، یا تغییرات خلق و خوی دو قطبی درخواست داد. پزشکان همچنین بیماران خود را در ارتباط با عوارض جانبی و واکنش در برابر داروها در تنظیمات دوز اولیه داروها و در طول زمان ارزیابی خواهند کرد.


    در حالیکه آزمایشات کلی اسید والپروئیک آزمایشات معمول و مشخصی است، در عین حال پزشکان می توانند از آزمایش اسید والپروئیک برای نظارت بر سطح دارو در خون بیماران با شرایط خاص یا بیماریهای خاص استفاده کنند. اسید والپروئیک در خون به پروتئین متصل است و تنها بخش اسید والپروئیک است که غیر متصل است یا "آزاد" است از لحاظ فارماکولوژیک فعال می باشد. در شرایط عادی، تعادل بین اسید والپروئیک فعال و غیرفعال در خون نسبتا پایدار است، بنابراین اندازه گیری کل اسید والپروئیک برای نظارت بر سطح درمانی مناسب است. با این حال، در شرایط خاص و در بیماری های مختلف، این تعادل می تواند مختل شود، و درصد اسید والپروئیک آزاد یا فعال می تواند افزایش یابد و فرد ممکن است در شرایطی که حتی سطح اسید والپروئیک در محدوده درمانی قرار داشته ، اختلالاتی را بروز دهد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می‌شود؟

    آزمایش اسید والپروئیک زمانی درخواست می شود که فرد شروع به درمان اسید والپروئیک کرده و نیز زمانی که داروها تغییر می کنند (داروهای دیگر شروع شده، متوقف شده یا تغییر می یابند).  هنگامی که یک غلظت خون در محدوده درمانی به ثبات برسد، در این حالت سطح اسید والپروئیک را می توان در فواصل زمانی منظم و برای اطمینان ازینکه سطح آن در این محدوده درمانی حفظ می شود، مورد نظارت قرار داد.


    این آزمایش را زمانی می توان درخواست داد که فرد به منظور تعیین غلظت اسید، عدم تاثیرگذاری دارو و یا متابعت با روند درمانی، به مقادیر اسیدوالپروئیک واکنشی نشان نمی دهد. همچنین این آزمایش را می توان در زمانی که فرد دارای عوارض جانبی بوده و یا این عوارض را گسترش داده، درخواست داد. این عوارض جانبی ممکن است شامل برخی از موارد زیر یا ترکیبی از آنها باشد:

    -علائم گوارشی مانند حالت تهوع،استفراغ و اسهال

    -احساس سرگیجه

    -اضافه یا کاهش وزن بی دلیل و ناگهانی

    -احساس لرزش

    -دید تار یا دوبینی و حرکات غیر قابل کنترل چشمها

    -مشکلات خلقی و رفتاری

    -کوفتگی و خونریزی غیرمعمول

    -کهیر

    -ریزش مو

    -صدای ناهنجار در گوش (صدای زنگ)

    -احساس درد در پشت

    جوانان و افراد مسن دارای احتمال بیشتری برای ابتلا به عوارض جانبی هستند.


    اما عوارض جانبی جدی که نیاز به مراقبت های پزشکی دارند عبارتند از کبودی یا خونریزی غیر معمول، لکه های کوچک بنفش یا قرمز بر روی پوست، تب، بولدر ها یا بثورات، کبودی، کهیر، تنفس یا بلعیدن دشوار، سردرگمی، خستگی، استفراغ، کاهش درجه حرارت بدن و ضعف در مفاصل.


    آزمایش اسید والپروئیک فعال را زمانی میتوان درخواست داد که فرد مبتلا به بیماری ای باشد که بر تعادل داروی حاوی پروتئین تاثیر گذارد، نظیر سطح پروتئین کم خون (هیپوآلبومینمی) یا نارسایی کلیه یا کبد. این شرایط باعث افزایش خطر ابتلا به مقادیر بیش از حد اسید والپروئیک در خون می شود. استفاده از داروهای خاص هم ممکن است سبب درخواست آزمون اسید والپروئیک توسط متخصص شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می شود؟

    محدوده درمانی برای کل مقدار اسید والپروئیک (متصل و آزاد) در محدوده 50-125 میکروگرم در میلی لیتر و 6-22 میکروگرم در میلی لیتر برای اسید والپروئیک آزاد میباشد. محدوده توصیه شده برای درمان صرع 50-100 میکروگرم در میلی لیتر اسید والپروئیک کل است، در حالی که دامنه توصیه شده برای درمان مانیای (شیدایی)حاد، 85-125 میکروگرم در میلی لیتر اسید والپروئیک کل است.


    در این محدوده ها اکثر افراد به دارو بدون عوارض جانبی  پاسخ خواهند داد. با این حال، پاسخ هر فرد به دارو متفاوت است. برخی افراد سکته مغزی، تغییرات خلقی یا میگرن را در حد پایین دوز درمانی تجربه می کنند، در حالی که بعضی از افراد عوارض جانبی بیش از حد رادر حد بالای دوز درمانی دارند. بیماران باید در مورد دوز و غلظتی که برای آنها مناسب است، با پزشک خود مشورت نمایند.


    به طور کلی، اگر نتیجه اسید والپروئیک در محدوده درمانی باشد، فرد مبتلا به تشنجهای مکرر، نوسانات خلقی یا میگرن نیست، و عوارض جانبی قابل توجهی را تجربه نمی کند، در نتیجه این مقدار مناسب خواهد بود.


    افراد نباید بدون مشورت با پزشک خود مقدار داروی مصرفی را افزایش یا کاهش داده و یا آن را متوقف نمایند، زیرا این اعمال می تواند خطر ابتلا به تشنج را افزایش دهد و ممکن است بر داروهای دیگر تاثیرگذار باشد. تعیین و تعدیل دوز دارو باید به صورت موردی مشخص گردد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    عوارض نادر در استفاده از اسید والپورئیک شامل پانکراتیت و اختلال عملکرد کبدی است. آسیب جدی به کبد به احتمال زیاد در طی شش ماه اول درمان رخ می دهد.


    در حالی که آسیب شدید کبد نادر است، افزایش آنزیم های مرتبط با کبد (AST و ALT)  تا 20٪ از کسانی که اسید والپروئیک مصرف می کنند، رخ می دهد؛ مصرف این داروها حتی اگر ادامه پیدا کند،مقادیر آنزیم های مذکور اغلب به حالت عادی باز می گردد.


    استفاده از اسید والپروئیک در دوران بارداری با افزایش خطر ابتلا به نقص در نوزاد، به ویژه نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا همراه است. زنان باردار برای مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت نمایند.


    انواع داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل ها می توانند باعث افزایش، کاهش یا تداخل در غلظت اسید والپروئیک در خون شوند. شما باید پزشک خود را در جریان تمام داروهای تجویزی و تجویز نشده مانند ویتامین ها، مکمل های غذایی و داروهای گیاهی که مصرف می کنید، قرار دهید

  • تا چه زمانی باید داروی اسید والپروئیک را مصرف کنم؟

    اسید والپرویک معمولا هر روز (گاهی اوقات چندین بار در روز) و برای کل دوره حیات مصرف میشود. به استثنای کسانی که تشنج ناشی از یک شرایط موقت داشته باشند که این افراد برای یک دوره کوتاه مدت از دارو استفاده خواهند کرد.

  • داروی اسید والپروئیک چگونه مصرف میشود؟

    این دارو را می توان بصورت قرص معمولی، قرص های دارای تاخیر در اثرگذاری و یا بصورت مایع بر روی غذا استفاده کرد.  این دارو به طور کلی با غذا مصرف می شود تا ناراحتی معده را کم کند و لازم به ذکر است که قرص بلعیده شود تا آسیبی به دهان و گلو وارد نکند.

  • آیا آزمایش اسید  والپروئیک در مطب پزشک قابل انجام است؟

    خیر، به تجهیزات تخصصی نیاز دارد. نمونه های خون از یک ورید در بازو جمع آوری شده و در آزمایشگاه آزمایش می شوند.

مشاهده منابع

منابع مورد استفاده در این مقاله

Valproic Acid. Medline Plus. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682412.html. Last revised September 15, 2013. Accessed February 17, 2014.

Suzanne Bentley. Valproic Acid Level. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2090462-overview through http://emedicine.medscape.com. Updated December 11, 2013. Accessed February 17, 2014.

Valproic Acid, Free and Total, Serum. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81771 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 17, 2014.

Depaken. RxList.com. Available online at http://www.rxlist.com/depakene-drug.htm through http://www.rxlist.com. Last reviewed July 16, 2013. Accessed February 17, 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

(© 2007). Valproic Acid. Epilepsy.com [On-line information]. Available online at http://www.epilepsy.com/medications/b_valproicacid_intro.html through http://www.epilepsy.com. Accessed on 4/1/07.

Waknine, Y. (2007 February 7). FDA Safety Changes: Kenalog-10 and Kanalog-40, Depacon, Depakene [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/551786 through http://www.medscape.com/viewarticle/551786. Accessed on 3/25/07.

Macritchie, KA (2006 October 1). Valproic acid, valproate and divalproex in the maintenance treatment of bipolar disorder. Medscape from Cochrane Rev Abstract [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/486474 through http://www.medscape.com. Accessed on 3/25/07.

Narayanaswamy, Sudha (2005 August, Updated). Depakote (vivalproex sodium) - Valproic Acid. NAMI [On-line information]. Available online through http://www.nami.org. Accessed on 3/25/07.

(2005 September). Depakene/Depakote/Depakote ER. Epilepsy Foundation [On-line information]. Available online at http://www.epilepsyfoundation.org/answerplace/Medical/treatment/medications/typesmedicine/depakote.cfm through http://www.epilepsyfoundation.org. Accessed on 3/31/07.

(2007 March 1). Valproic Acid (Oral Route, Parenteral Route). MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/drug-information/DR602153 through http://www.mayoclinic.com. Accessed on 3/25/07.

(2005 August 10, Review). Seizures Emergencies Overview. eMedicineHealth [On-line information]. Available online at http://www.emedicinehealth.com/seizures_emergencies/article_em.htm through http://www.emedicinehealth.com. Accessed on 3/31/07.

(2006 October). Valproic Acid - Drug Review. Consumer Reports Medical Guide [On-line information]. Available online at http://www.consumerreports.org/mg/drug-reports/valproic-acid.htm through http://www.consumerreports.org. Accessed on 3/31/07.

(2004 April, Revision). Valproate, valproic acid, divalproex sodium. American Epilepsy Society [On-line information]. Available online at http://www.aesnet.org/Visitors/PatientsPractice/aed/aedtable.cfm?drug=Valproate%2C%20valproic%20acid%2C%20divalproex%20sodium through http://www.aesnet.org. Accessed on 4/1/07.

(2007 March 19, Updated). Seizures and Epilepsy: Hope Through Research. NINDS [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/epilepsy/detail_epilepsy.htm through http://www.ninds.nih.gov. Accessed on 3/31/07.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Harris, N. et. al. Chapter 39: Therapeutic Drug Monitoring. Pg 461.

Burtis C, Ashwood E, Bruns D, Eds. (2006). Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Elsevier Saunders, St. Louis, Missouri. Pp 1253-1254.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005) Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 2366-2368.

(October 10, 2009) American Cancer Society. Valproic Acid. Available online at http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/GuidetoCancerDrugs/VALPROIC-ACID through http://www.cancer.org. Accessed January 2011.

Kidshealth. Blood test: Valproic Acid. Available online at http://kidshealth.org/parent/system/medical/test_valproic.html through http://kidshealth.org. Accessed January 2011.

(Updated November 4, 2010) Weigand T. Toxicity, Valproate. eMedicine online article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/819315-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2011.

(June 28, 2010) McCall B. Valproate Carries Highest Risk for Major Congenital Malformations of All Anitepilieptics. Medscape Medical News. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/724671 through http://www.medscape.com. Accessed January 2011.

(December 3, 2009) Hitt E. FDA Reminds Healthcare Professionals of Valproate Link to Birth Defects. Medscape Medical News. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/713380 through http://www.medscape.com. Accessed January 2011.

Mayo Medical Laboratories. Valproic Acid, Free and Total, Serum. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81771 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed January 2011.

ARUP Laboratories. Valproic Acid, Free and Total. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0099310.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed January 2011.

(March 4, 2010) Glauser T. Ethosuxamide, Valproic Acid and Lamotrigine in Childhood Absence Epilepsy. N Engl J Med 2010; 362:790-799. Available online at http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0902014#t=articleTop through http://www.nejm.org. Accessed January 2011.

Narayanaswamy, Sudha (November 2010). Depakote (vivalproex sodium) – Valproic Acid. National Alliance on Mental Illness. Available online at http://www.nami.org/Template.cfm?Section=About_Medications&Template=/TaggedPage/TaggedPageDisplay.cfm&TPLID=51&ContentID=20823 through http://www.nami.org. Accessed January 2011.

(December 14 2010, Updated). Seizures and Epilepsy: Hope Through Research. NINDS [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/epilepsy/detail_epilepsy.htm through http://www.ninds.nih.gov. Accessed January 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.