اسامی دیگر
Functional Antithrombin III
AT III
AT 3
اسم متعارف
Antithrombin (Activity and Antigen)
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه January 5, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به بررسی علت لخته خون نامناسب عودکننده؛ برای کمک به تشخیص کمبود آنتی‌ترومبین

زمان انجام آزمایش؟

چند ماه پس از ایجاد لخته خون (سندروم ترومبوتیک) یا وقتی که به درمان ضد انعقاد هپارین پاسخ نمی‌دهید

نمونه مورد نیاز
نمونه خون ورید بازو
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

آنتی‌ترومبین پروتئین تولید شده توسط کبد است که به تنظیم تشکیل لخته خون کمک می‌کند. (رقیق کننده جریان خون). تست آنتی‌ترومبین فعالیت (عملکرد) و اندازه (مقدار) آنتی‌ترومبین را در خون افراد اندازه‌گیری می‌کند و برای ارزیابی فرد برای لخته شدن بیش از حد خون استفاده می‌شود.

به طور طبیعی، وقتی که یک رگ خونی زخم می‌شود، بدن فرآیند پیچیده‌ای به نام توقف خونریزی را آغاز می‌کند تا لخته خونی را تشکیل دهد و از خونریزی بیشتر جلوگیری کند. بخشی از این فرآیند پیچیده شامل فعال‌سازی چندین پروتیین به نام فاکتورهای انعقادی در یک سری از مراحل به نام آبشار انعقاد است. آنتی‌ترومبین به تنظیم این فرآیند با جلوگیری از اقدام چندین عامل انعقادی فعال، از جمله ترومبین و عوامل Xa، IXa و xia، کمک می‌کند تا این فرآیند را کند کرده و از لخته شدن نامناسب یا اضافی جلوگیری کند (ترومبوز).

افراد مبتلا به اختلال انعقادی بیش از حد به خاطر کمبود ارثی یا کسب شده آنتی‌ترومبین، در خطر افزایش ایجاد لخته خون، به ویژه در رگ‌های عمقی مانند پاها (به عنوان ترومبوز وریدهای عمقی یا DVT )هستند. این کمبودها نادر هستند و حدود 1 در 5000 نفر را مبتلا می کند. برای افرادی که یک ژن معیوب و یک ژن طبیعی را به ارث می‌برند، (هتروزیگوس) اپیزودهایی از تشکیل لخته خون نامناسب معمولا در حدود 20 تا 30 سالگی شروع می‌شود. به ندرت ممکن است یک فرد دو ژن آنتی‌ترومبین ناقص را به ارث ببرد که به زودی پس از تولد دچار مشکلات انعقادی شدید می‌شود.

کمبود آنتی‌ترومبین در هر سنی ممکن است رخ دهد. آن‌ها با انواعی از شرایط مرتبط هستند که باعث کاهش تولید، مصرف بیش از حد و یا از دست رفتن آنتی‌ترومبین می‌شوند. این شرایط شامل بیماری‌های کبد، ترومبوز وسیع، انعقاد داخل عروقی منتشرشونده (DIC)، از دست دادن خون، سرطان و سندروم نفروتیک - یک شکل از بیماری‌های کلیوی می‌شود.

دو نوع کمبود آنتی‌ترومبین وجود دارد. با نوع 1، عملکرد آنتی‌ترومبین نرمال عمل می‌کند، اما مقدار آن ناکافی است. با نوع 2، مقدار کافی از آنتی‌ترومبین تولید می‌شود، اما ناکارآمد است. این انواع را می‌توان با آزمایش تفکیک و ارزیابی کرد:

  • فعالیت آنتی‌ترومبین، که عملکرد آنتی ترومبین را ارزیابی می‌کند.
  • آنتی‌ژن آنتی‌ترومبین که مقدار آنتی‌ترومبین موجود در آن را اندازه‌گیری می‌کند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون ورید دست

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

به طور معمول، هیچ آماده‌سازی برای آزمایش مورد نیاز نیست. توجه داشته باشید که اگر شرایط شخص بر سطح آنتی ترومبین (مثلا، DIC انعقاد درون رگی منتشر) و یا بعد از درمان با هپارین برای درمان لخته خون توصیه نمی‌شود.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    تست آنتی‌ترومبین در درجه اول به همراه تست‌های دیگر اختلالات انعقادی بیش از حد، برای بررسی علت تشکیل لخته خون مکرر (ترومبوز) تجویز می‌شود. آزمایش، فعالیت (عملکرد) و اندازه (مقدار) آن را ارزیابی می‌کند و به شناسایی کمبود آنتی‌ترومبین کمک می‌کند.

    تست ورزش برای اولین بار انجام می‌شود تا مشخص شود که آیا مقدار کلی آنتی‌ترومبین عملکردی طبیعی است یا خیر. اگر فعالیت آنتی‌ترومبین کم باشد، آنگاه تست آنتی‌ترومبین برای تعیین مقدار آنتی‌ترومبین موجود انجام می‌شود. این دو تست می‌توانند برای تفکیک بین نقص‌های نوع 1و نوع 2 استفاده شوند. اگر یک نقص تشخیص داده شود، هر دو تست آنتی‌ترومبین معمولا در تاریخ بعدی برای تایید یافته‌های تست تکرار می‌شوند.

    گاهی از تست آنتی‌ترومبین برای ارزیابی افرادی استفاده می‌شود که به اندازه مورد نظر به هپارین پاسخ نمی‌دهند. هپارین یک داروی ضد انعقادی است که به افرادی داده می‌شود که لخته خونی دارند و یا در معرض خطر ایجاد لخته خون نامناسب هستند. اثرات هپارین توسط آنتی‌ترومبین انجام می‌شود. هپارین می‌تواند تا حد زیادی فعالیت آنتی‌ترومبین را افزایش دهد، در نتیجه مانع از تشکیل لخته خونی می‌شود، اما کسانی که کمبود آنتی‌ترومبین دارند نسبت به درمان هپارین مقاومت نشان می‌دهند.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می‌شود؟

    تست فعالیت آنتی‌ترومبین، همراه با دیگر آزمایش‌ها برای اختلالات از لخته شدن بیش از حد (مانند پروتئین C و پروتئین S و ضد انعقاد لوپوس)، زمانی که فردی لخته خونی مکرر را تجربه می‌کند، انجام می‌شود. آزمایش آنتی‌ترومبین باید برای ارزیابی یک فرد برای اختلال لخته کننده بیش از حد، درست بعد از درمان لخته خونی انجام شود و وجود لخته را برطرف می‌کند و درمان مورد استفاده آن، نتایج آنتی‌ترومبین را تحت‌تاثیر قرار دهد.

    آزمایش آنتی‌ترومبین همچنین ممکن است به هنگام عدم پاسخ به ضد انعقاد هپارین، زمانی که دوز بالای غیر معمول هپارین جهت دستیابی به سطح مطلوبی از ضد انعقاد ضروریست، انجام گیرد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    کاهش فعالیت آنتی‌ترومبین و کاهش مقدار پادتن آنتی‌ترومبین ، کمبود آنتی‌ترومبین نوع 1 را پیشنهاد می‌کند. در این مورد، فعالیت کاهش می‌یابد زیرا آنتی‌ترومبین کمتری برای مشارکت در تنظیم لخته سازی وجود دارد

    کاهش فعالیت آنتی‌ترومبین و سطوح نرمال پادتن آنتی‌ترومبین، کمبود آنتی‌ترومبین نوع 2 را پیشنهاد می‌کند. این به این معنی است که پروتئین آنتی‌ترومبین کافی وجود دارد، اما این پروتئین آن طور که باید عمل نمی‌کند. در هر دو مورد، خطر ابتلا به یک لخته خون نامناسب را افزایش می‌دهد.

    اگر فعالیت آنتی‌ترومبین طبیعی باشد، تست پادتن آنتی‌ترومبین معمولا انجام نمی‌شود. در این مورد، آنتی‌ترومبین به اندازه کافی فعال است و حملات مکرر ترومبوتیک به احتمال زیاد ناشی از کمبود آنتی‌ترومبین هستند.

    کمبود موقت یا مزمن سطح آنتی‌ترومبین ممکن است با شرایطی که بر مصرف یا تولید آن تاثیر می‌گذارند، دیده شود، مانند:

    افزایش سطح آنتی‌ترومبین معمولا مشکل محسوب نمی‌شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    اگر فرد مبتلا به کمبود آنتی‌ترومبین، خطرات انعقادی دیگری مانند کمبود پروتئین C یا S، موتاسیون فاکتور 5 لیدن یا استفاده از پیش‌گیری از بارداری را نیز داشته باشد، فرد ممکن است به طور قابل‌توجهی خطر ایجاد لخته خون را افزایش دهد.

    کمبود آنتی‌ترومبین می‌تواند خطر سقط مکرر را افزایش دهد.

    افراد مبتلا به کمبود آنتی‌ترومبین ممکن است به درمان ضد انعقاد پیشگیرانه قبل از اعمال جراحی و یا درمانی نیاز داشته باشند.

    تمرکز آنتی‌ترومبین و آنتی‌ترومبین نوترکیب در حال حاضر به عنوان دارویی برای اصلاح موقت کمبودهای حاد و مزمن در دسترس هستند.

  • چگونه می توانم خطر ابتلا به لخته شدن خون را تعیین کنم؟

    اگر سابقه فامیلی مثبت و یا قوی از لخته خونی داشته باشید، پزشک شما ممکن است برای تعیین وضعیت کلی سلامتی شما بررسی انجام دهد و مجموعه‌ای از تست‌ها را برای مشخص کردن خطر ابتلا به یک اختلال لخته کننده بیش از حد انجام دهد. هر چه بیشتر موروثی یا اکتسابی باشد ( مانند جهش فاکتور 5 لیدن یا PT 20210، یا کمبود پروتئین C یا S خطر نسبی لخته شدن شما بالاتر است . اگر اضافه وزن داشته باشید، کم تحرک، فشار خون بالا، سیگار بکشید، و یا قرص‌های ضد بارداری خوراکی مصرف کنید، ریسک بیماری افزایش می‌یابد. مهم است که به یاد داشته باشید که هر ریسک نسبی که تعیین می‌شود هنوز هم یک ریسک آماری است. هیچ‌کس نمی‌تواند پیش‌بینی کند که آیا یک فرد خاص واقعا لخته شدن را تجربه خواهد کرد یا خیر

  • آیا من باید دندانپزشک یا سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را از کمبود آنتی ترومبین خود مطلع کنم؟

    بله. این اطلاعات مهمی است که ارائه‌دهندگان مراقبت‌های پزشکی شما باید در مورد آن بدانند چرا که بر روی توانایی بدن در لخته شدن در طول و بعد از یک روند پزشکی تاثیر می‌گذارد.

  • آیا می توانم کاری انجام دهم تا فعالیت آنتی‌ترومبین یا مقدار آن را تغییر دهم؟

    به طور کلی خیر. اگر شما کمبود اکتسابی داشته باشید که مرتبط با شرایط زمینه‌ای، مانند بیماری کبد، و سپس درمان این بیماری ممکن است این کمبود را تسهیل یا از بین ببرد. در صورت نیاز، ارائه‌کننده خدمات درمانی شما ممکن است با شما با آنتی‌ترومبین (به عنوان یک دارو) درمان کند تا به طور موقت کمبود را اصلاح کند.

مشاهده منابع

Sources Used in Current Review

Harper, J. (2015 July 10 Updated). Antithrombin III Deficiency. Medscape Drugs and Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/954688-overview#showall. Accessed 4/06/16.

Teruya, J. and Kostousov, V. (2014 January 30 Updated). Antithrombin III. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2084978-overview. Accessed 4/06/16.

Mitton, B. and Steineck, A. (2015 October 21 Updated). Antithrombin Deficiency. Medscape Drugs and Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198573-overview#showall. Accessed 4/06/16.

Chen, Y. (2014 May 29 Updated). Antithrombin III blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003661.htm. Accessed 4/06/16.

(© 1995–2016). Antithrombin Activity, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9030. Accessed 4/06/16.

(© 1995–2016). Antithrombin Antigen, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9031. Accessed 4/06/16.

Heikal, N. et. al. (2016 April Updated). Hypercoagulable States – Thrombophilia. ARUP Consult [On-line information]. Available online at https://arupconsult.com/content/hypercoagulable-states/?tab=tab_item-2. Accessed 4/06/16.

Sources Used in Previous Reviews

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Antithrombin III pp. 100-101. Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Brose, M. (2003 June 1, Updated). Antithrombin III. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003661.htm.

Cohen, E. (2003 October 28, Updated). Congenital antithrombin III deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000558.htm.

(2002 November 19, Updated). Antithrombin. Massachusetts General Hospital, Pathology Service Laboratory Medicine Coag Test Handbook [On-line information]. Available online at http://www.mgh.harvard.edu/labmed/lab/coag/handbook/CO000300.htm.

(2003 September, Modified). Antithrombin III Functional Assay and Antigen. Duke University Medical Center, Clinical Coagulation Laboratory, Coagulation Test Descriptions [On-line information]. Available online at http://pathology.mc.duke.edu/coag/TestDes.htm.

(2003 Spring). Current approaches to the work-up of hypercoagulability: Antithrombin deficiency. College of American Pathologists, Newspath V 17 (2). Available online at http://www.cap.org/apps/docs/newspath/spring_2003/clinical.html.

(© 2004) Antithrombin, Antigen. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al65.jsp#3952516.

Rodgers, G. et. al. (© 2004) Hemostasis/Thrombosis, General Information. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_fro8.jsp#1238723.

(© 2004). Antithrombin, Enzymatic (Activity). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al66.jsp#3952541.

(2001 June 26, Updated). Antithrombin Deficiency. University of Illinois - Urbana/Champaign, Carle Cancer Center, Hematology Resource Page, Patient Resources [On-line information]. Available online at http://www-admin.med.uiuc.edu/hematology/PtAntithrombin.htm.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 104-105.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006).  Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 231.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 138-139.

Levin, M. (2007 March 9, Updated). Antithrombin III. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/medlineplus. Accessed on 3/9/08.

Nanda, R. (2007 April 27). Deep venous thrombosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/medlineplus. Accessed on 3/9/08.

Harper, J. (2007 August 16). Antithrombin III Deficiency. eMedicine. Available online through http://www.emedicine.com. Accessed on 3/9/08.

Dugdale, D. (Updated 2012 June 5). Antithrombin III. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003661.htm. Accessed September 2012.

Dugdale, D. (Updated 2011 February 28). Congenital antithrombin III deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000558.htm. Accessed September 2012.

Harper, J. (Updated 2011 August 1). Antithrombin III Deficiency. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/954688-overview. Accessed September 2012.

Hart, K. et. al. (Updated 2011 November). Hypercoagulable States – Thrombophilia. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/thrombophilia.php?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed September 2011.

(© 1995–2012). Unit Code 9030: Antithrombin Activity, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9030. Accessed September 2012.

(© 1995–2012). Unit Code 9031: Antithrombin Antigen, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9031. Accessed September 2012.

Lusky, K. (2010 September). In coagulation, reflexive testing algorithms do the trick. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed September 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 105-107.

(January 10, 2012) Rajun A, et. al. Antithrombin Deficiency. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198573-overview. Accessed September 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.