اسم متعارف
Cystatin C
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 1, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟
در هنگام وجود یا احتمال وجود بیماری کلیوی، تنها در زمان‌های خاصی که نتایج سایر آزمایش‌های روتین بررسی عملکرد کلیه مبهم باشد، از این آزمایش جهت ارزیابی عملکرد کلیه‌ها استفاده می‌شود.
زمان انجام آزمایش؟
زمانی که پزشک به کاهش عملکرد کلیوی مشکوک باشد، در حالی که اندازه‌گیری‌های کراتینین سرم آن را نشان ندهد؛ همچنین در صورت وجود نقص عملکرد کلیوی نیز ممکن است این آزمایش به صورت دوره‌ای درخواست گردد.
نمونه مورد نیاز
نمونه خون وریدی بازو
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری
رعایت شرایط خاصی لازم نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟
سیستاتین C، پروتئین نسبتا کوچکی است که توسط تمام سلول‌های هستهدار بدن تولید و در انواع مختلفی از مایعات بدن، از جمله خون یافت می‌شود. سیستاتین C، با سرعت ثابتی تولید، توسط کلیه ها از خون فیلتر و تجزیه می‌گردد. در این آزمایش، میزان سیستاتین C موجود در خون، اندازه‌گیری و از آن برای کمک به ارزیابی عملکرد کلیه استفاده می‌شود.

سیستاتین C با استفاده از گلومرولهای کلیوی، که دستجاتی از مویرگ‌های خونی هستند، از خون فیلتر می‌شود. گلومرول‌های کلیوی، به آب، مواد محلول و مواد دفعی اجازه عبور از دیواره‌های خود را می‌دهند در حالی که به سلول‌های خونی و پروتئین‌های بزرگتر اجازه عبور نمی‌دهند و آن‌ها را حفظ می‌کنند. آن‌چه که از طریق دیواره گلومرول عبور می‌کند، مایع فیلتر‌شده را تشکیل می‌دهد. سپس کلیه‌ها، سیستاتین C، گلوکز و برخی مواد دیگر را بازجذب می‌کنند. مابقی مایعات و مواد دفعی به مثانه منتقل می‌شوند و به صورت ادرار دفع می‌گردند. در نهایت، سیساتین C بازجذب‌شده، تجزیه می‌گردد و از ورود مجدد آن به درون خون جلوگیری می‌شود.

میزان فیلتراسیون مایع در کلیه‌ها را میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) می‌نامند. کاهش عملکرد کلیه، منجر به کاهش GFR و در نتیجه، افزایش سیستاتین C و سایر مواد مورد بررسی برای ارزیابی کلیه‌ها، مانند کراتینین و اوره، در خون می‌شود. افزایش این مواد در خون به دلیل عدم توانایی کلیه‌ها در دفع آن‌ها می‌باشد. از سوی دیگر، انتظار می‌رود که بهبود عملکرد کلیه موجب افزایش GFR شود، که خود باعث افزایش توانایی در پاکسازی و در نتیجه کاهش سیستاتین C، کراتینین و اوره در خون می‌گردد.

وقتی کلیه‌ها عملکرد طبیعی دارند، غلظت سیساتین C در خون پایدار است. اما، با کاهش عملکرد کلیه، غلظت سیستاتین C شروع به افزایش می‌کند. این افزایش در سیستاتین C به دلیل کاهش در GFR اتفاق می‌افتد و اغلب اوقات، قبل از کاهش قابل سنجش عملکرد کلیوی (GFR)، قابل تشخیص است.

از آن‌جایی که همراه با تغییرات GFR، مقادیر سیستاتین C نیز تغییر می‌کند، استفاده از آزمایش سیستاتین C به عنوان یکی از روش‌های ارزیابی عملکرد کلیه‌ها مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر آزمایش‌هایی که به این منظور استفاده می‌شوند شامل اندازه‌گیری کراتینین (که یک محصول فرعی متابولیسم عضلانی است) ادرار و خون، نیتروژن اوره خون (BUN) و eGFR (GFR ( تخمینی از GFR که معمولا با استفاده از مقادیر کراتینین خون محاسبه می‌شود) است. بر خلاف کراتینین، سیستاتین C به طور قابل‌توجهی تحت تأثیر توده عضلانی (بنابراین، جنسیت یا سن)، نژاد و یا رژیم غذایی قرار نمی‌گیرد که این ویژگی‌ها منجر به این ایده شده است که سیستاتین C می‌تواند نشانگر قابل اعتمادتری برای ارزیابی عملکرد کلیه‌ها و برآورد دقیق‌تر GFR باشد.

در حالی که یافته‌ها و مقالات زیادی، استفاده از سیستاتین C را پشتیبانی و تأیید می‌کنند اما هنوز هم در مورد زمان و چگونگی استفاده از این آزمایش، عدم قطعیت وجود دارد. با این حال دسترسی به این آزمایش در حال افزایش می‌باشد و استانداردسازی نتایج سیستاتین C در حال انجام است.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از ورید بازو تهیه می‌گردد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟
    آزمایش سیستاتین C ممکن است به عنوان جایگزینی برای آزمایش‌های کراتینین و کلیرانس کراتینین، برای غربالگری اختلال کلیوی و نظارت بر عملکرد کلیوی مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایش مخصوصا در موارد خاصی که نتایج کراتینین مبهم می‌باشد می‌تواند بیشتر کاربرد داشته باشد.

    به عنوان مثال، در افراد مبتلا به سیروز کبدی، افراد چاق، افرادی که سوء‌تغذیه دارند، در افراد با رژیم گیاه‌خواری، قطع عضو یا توده عضلانی کاهش‌یافته (سالمندان و کودکان)، اندازه‌گیری کراتینین ممکن است قابل اعتماد نباشد. از آن‌جایی که کراتینین به توده عضلانی بستگی دارد، ممکن است ارزیابی عملکرد کلیه در این افراد که مقادیر غیرنرمال توده بدنی را دارند صحیح نباشد. سیستاتین C تحت تأثیر توده بدنی یا رژیم غذایی قرار نمی‌گیرد و از این رو نسبت به کراتینین، نشانگر قابل اعتمادتری جهت ارزیابی عملکرد کلیه‌ها است.

    همچنین، اندازه‌گیری سیستاتین C برای تشخیص زودهنگام بیماری کلیوی در افرادی که نتایج سایر آزمایش‌های کلیوی (eGFR، کراتینین یا آلبومین ادراری) هنوز طبیعی یا در محدوده مرزی می‌باشد و فرد مبتلا ممکن است علائمی نداشته باشد و یا دارای علائم جزئی باشد می‌تواند مفید باشد. در این مورد، پزشک ممکن است با بررسی سیستاتین C بخواهد مزمن بودن بیماری کلیوی را بررسی کند.

    محققین در حال بررسی سایر موارد استفاده از سیستاتین C، مانند استفاده از این آزمایش، به تنهایی یا در ترکیب با کراتینین خون، برای برآورد میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) هستند. اخیرا" مطالعه‌ای نشان داده است که فرمی از معادله eGFR که شامل کراتینین و سیستاتین C است، صحیح‌تر از آن هایی است که تنها از یکی از این دو ماده استفاده می‌کنند و این معادله می‌تواند برای تأیید بیماری مزمن کلیه (CKD) در افرادی که دارای eGFR نزدیک به 60، آستانه برای CKD، هستند استفاده شود. سیستاتین C علاوه بر اختلال کلیوی، با افزایش خطر مرگ‌و‌میر، بیماری قلبی‌عروقی و نارسایی قلبی در افراد مسن ارتباط دارد. این معادلات قبل از اینکه بالینی پیاده سازی شوند، در جمعیت‌های مختلف بیماران مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

    اخیرا"، چندین مطالعه نشان داده‌اند که مقادیر سیستاتین C خیلی سریعتر از کراتینین به سطح نرمال خود باز می‌گردد، بنابراین در بیماران بستری که شدیدا بیمار هستند و در آن‌ها GFR سریع تغییر می‌کند می‌توان جهت ارزیابی عملکرد کلیه و شدت بیماری، از سیستاتین C استفاده کرد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟
    همان‌طور که مطالعات صورت گرفته، مفید بودن سیستاتین C را مشخص و تأیید کرده‌اند، این ترکیب، مخصوصا به عنوان نشانگر اولیه و حساس برای بیماری مزمن کلیوی (CKD)، در حال پذیرش است. این آزمایش ممکن است در هنگام وجود یا احتمال وجود بیماری که بتواند عملکرد کلیه‌ها را تحت تأثیر قرار دهد و موجب کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) شود درخواست شود.

    این آزمایش ممکن است زمانی که نتایج سایر آزمایش‌های دیگر مانند کراتینین یا کلیرانس کراتینین نتواند برای پزشک کمک کننده باشد، یا زمانی که پزشک بخواهد اختلال زودرس عملکرد کلیه، به ویژه در سالمندان یا نوزادان را بررسی نماید درخواست داده شود. از این آزمایش، همچنین برای نظارت بر اختلال شناسایی شده، در طول دوره بیماری، استفاده می‌گردد.

    در حال حاضر تحقیقات برای اطلاعات بیشتر در مورد سیساتین C به عنوان نشانگری برای خطر ابتلاء به بیماری کلیوی مرحله انتهایی، نارسایی قلبی و مرگ در حال انجام است. همچنین، مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از ترکیب سیستاتین C و کراتینین خون در یک معادله، می‌تواند برآورد GFR صحیح‌تری را ارائه دهد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟
    مقادیر بالای سیستاتین C موجود در خون، متناظر با کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) و در نتیجه اختلال کلیوی می‌باشد.

    از آن‌جایی که سرعت تولید و تجزیه سیستاتین C در بدن، ثابت است بنابراین در صورت عملکرد نرمال کلیه‌ها و GFR نرمال، میزان سیستاتین C بایستی در حد ثابتی حفظ شود.

    مطالعات اخیر نشان می‌دهد که افزایش سطوح سیستاتین C، همچنین ممکن است نشان دهنده افزایش خطر ابتلاء به بیماری‌های قلبی، نارسایی قلبی و مرگ باشد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟
    اگر چه سیستاتین C، نسبت به کراتینین، کمتر تحت تأثیر فاکتورهایی مانند سن، توده بدنی و رژیم غذایی قرار می‌گیرد، اما این آزمایش هم بدون اشکال نیست و می‌تواند تحت تاثیر برخی داروها و بیماری‌های دیگر قرار گیرد.

    برخی مطالعات گزارش کرده‌اند که افزایش سطح سیساتین C با شرایطی مانند افزایش پروتئین واکنشگر-C (یا CRP)، شاخص توده بدنی (BMI)، هیپرتیروئیدیسم، مصرف استروئیدها، بیماری‌های بدخیم، ایدز/HIV، بیماری‌های روماتیسمی و برخی از بیماری‌های متابولیکی خاص مانند هیپرهموسیستئینمی (افزایش هموسیستئین) ارتباط دارد. علاوه بر این، مطالعات دیگر نشان می‌دهند که سیساتین C می‌تواند توسط مسیرهای غیرکلیوی، مانند روده نیز از خون پاک شود و در بین بیمارانی که پیوند کلیه داشته‌اند سطوح سیستاتین C دارای نوسانات می‌باشد.

  • آیا سیستاتین C می‌تواند در ادرار نیز اندازه‌گیری شود؟
    خیر. بر خلاف کراتینین، سیستاتین C، پس از فیلتراسیون گلومرولی، بازجذب شده و سپس در کلیه‌ها متابولیزه می‌شود. در شرایط طبیعی، در ادرار، مقادیر قابل تشخیصی از سیستاتین C وجود ندارد.
  • eGFR (مقدار فیلتراسیون گلومرولی) چگونه محاسبه می‌شود؟
    معمول‌ترین فرمول برای محاسبه eGFR، که در حال حاضر توسط بنیاد ملی کلیه (NKF) و KDIGO نیز برای استفاده عمومی توصیه می‌شود، فرمول CKD-EPI نامیده می‌شود. این فرمول برای محاسبه نیاز به کراتینین سرم (و یا سیستاتین c سرم)، سن و مقادیر تعیین شده بر اساس جنسیت و نژاد دارد. محققان همچنین در حال ارزیابی معادلاتی هستند که برای برآورد GFR، از ترکیبی از آزمایش‌های کراتینین، BUN و سیستاتین C استفاده می‌کنند.
  • GFR واقعی چگونه تعیین می‌شود؟

    بهترین روش برای سنجش مستقیم میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) روشی است که "کلیرانس اینولین" نامیده می‌شود. در این روش ماده محلولی که شامل مولکول‌های نشانگر اینولین (نه انسولین) است از طریق تزریق داخل وریدی به بدن وارد می‌شود (IV-تزریق داخل وریدی) و سپس نمونه‌های ادرار زمان‌دار در طول چندین ساعت جمع‌آوری می‌گردند و برای تعیین GFR، حجم ادرار و مقدار اینولین موجود در هر نمونه اندازه‌گیری می‌شود. این روش و سایر روش‌هایی که از مواد دیگری مانند مواد رادیواکتیو استفاده می‌کنند به طور روتین کاربردی ندارند و در کارهای تحقیقاتی از آن‌ها استفاده می‌شود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2017 review performed by Joshua E Raizman, PhD, FCACB.

Ebert N, Delanaye P, Shlipak M, Jakob O, Martus P, Bartel J, Gaedeke J, van der Giet M, Schuchardt M, Cavalier E, Schaeffner E. Cystatin C standardization decreases assay variation and improves assessment of glomerular filtration rate. Clin Chim Acta. 2016 May 1;456:115-21.

Kidney Disease Improving Global Outcomes, KDIGO 2012 Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Chronic Kidney Disease. Available online at http://www.kdigo.org/clinical_practice_guidelines/pdf/CKD/KDIGO_2012_CKD_GL.pdf. Accessed April 2017.

Inker LA, Schmid CH, Tighiouart H, Eckfeldt JH, Feldman HI, Greene T, Kusek JW, Manzi J, Van Lente F, Zhang YL, Coresh J, Levey AS.; CKD-EPI Investigators Estimating glomerular filtration rate from serum creatinine and cystatin C. N Engl J Med. 2012 Jul 5;367(1):20-9.

Waheed S, Matsushita K, Sang Y, Hoogeveen R, Ballantyne C, Coresh J, Astor BC. Combined association of albuminuria and cystatin C-based estimated GFR with mortality, coronary heart disease, and heart failure outcomes: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Am J Kidney Dis. 2012 Aug;60(2):207-16.

Dalcomune DM, Terrão J, Porto ML, Vasquez EC, Baldo MP, Pereira TM. Predictive value of cystatin C for the identification of illness severity in adult patients in a mixed intensive care unit. Clin Biochem. 2016 Jul;49(10-11):762-7.

Brown CS, Kashani KB, Clain JM, Frazee EN. Cystatin C Falsely Underestimated GFR in a Critically Ill Patient with a New Diagnosis of AIDS. Case Rep Nephrol. 2016;2016:9349280.

©2014 National Kidney Foundation. Frequently asked questions about GFR estimates. Available online at https://www.kidney.org/sites/default/files/docs/12-10-4004_abe_faqs_aboutgfrrev1b_singleb.pdf. Accessed 26/04/2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Jeffrey, S. (2006 August 16). Cystatin C May Identify Pre-CKD in Elderly With Normal eGFR. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/543019.

Jeffrey, S. (2005 September 6). Cystatin C is a sensitive marker of prognosis acute heart failure. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/538789.

Shlipak, M. (2005 May 19). Cystatin C and the Risk of Death and Cardiovascular Events among Elderly Persons. NEJM v 352(20) 2049-2060 [On-line journal]. Available online at http://content.nejm.org/cgi/content/short/352/20/2049.

Sarnak, M. (2005 April 5). Cystatin C Concentration as a Risk Factor for Heart Failure in Older Adults. Annals of Internal Medicine v142(7) [On-line information]. Available online at http://www.annals.org/cgi/content/abstract/142/7/497?ct.

Villa, P. et. al. (2005 April). Serum cystatin C concentration as a marker of acute renal dysfunction in critically ill patients. Crit Care. 2005; 9(2): R139-R143 [On-line journal]. Available online at http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1175926.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 328-329.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 312.

Lowry, F. (2009 February 27). Cystatin C, High Levels of Serum Cystatin C and Chronic Kidney Disease Linked to Age-Related Macular Degeneration. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/588857. Accessed October 2009.

Ma, Y-C. et. al. (2008 January 28). Improved GFR Estimation by Combined Creatinine and Cystatin C Measurements. Medscape Today from Kidney International [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/568609. Accessed October 2009.

Craig, R. G. and Hunder, J. M. (2008 October 27). Recent Developments in the Perioperative Management of Adult Patients with Chronic Kidney Disease. Medscape Today from British Journal of Anaesthesia [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/581312. Accessed October 2009.

(2009 January 27). New Equation Accurately Estimates GFR in Children With Kidney Disease. Medscape Today from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/587379. Accessed October 2009.

(Updated 2009 August). Renal Function Markers - Kidney Disease. ARUP Consult. [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/RenalFunctionMarkers.html?client_ID=LTD. Accessed October 2009.

(April 7, 2009) National Kidney Disease Education Program, Laboratory Professionals: Update on Cystatin C. Available online at http://nkdep.nih.gov/labprofessionals/update-cystatin-c.htm. Accessed January 2010.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 153-154.

Lerma, E. (Updated 2012 May 17). Novel Biomarkers of Renal Function. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1925619-overview. Accessed July 2013.

Sinert, R. and Peacock, P. (Updated 2013 June 20). Acute Renal Failure Complications. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/777845-overview#a1. Accessed July 2013.

Malone, B. (2012 August 23). Refining the Role of Cystatin C in Estimating GFR New Combined Cystatin C –Creatinine Equation More Accurate. Clinical Laboratory Strategies [On-line information]. Available online at http://www.aacc.org/publications/strategies/archives/2012/Documents/082312CLS.pdf. Accessed July 2013.

(© 1995–2013). Cystatin C with Estimated GFR, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratory Interpretive Handbook [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/interpretive-guide/?alpha=C&unit_code=35038. Accessed July 2013.

Paxton, A. (2012 September). Cystatin C and creatinine—using both found to be best. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed July 2013.

Shah, A. (Revised 2013 May). Evaluation of the Renal Patient. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed July 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 326-333.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 363-366.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 177.

Zhou H, Hewitt SM, Yuen PS, Star RA. Acute Kidney Injury Biomarkers - Needs, Present Status, and Future Promise. Nephrol Self Assess Program. Mar 2006;5(2):63-71. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2603572/. Accessed August 2013.

National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. Kidney Disease Research Updates, Winter 2013. NIH-funded Study Finds More Precise Way to Estimate Kidney Function. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/About/ResearchUpdates/KidneyWin13/5.aspx. Accessed October 2013.

National Kidney Foundation. Cystatin C: What is its role in estimating GFR? Available online at http://www.kidney.org/professionals/tools/pdf/CystatinC.pdf. Accessed October 2013.

National Kidney Disease Education Program. Estimating GFR. Available online at http://nkdep.nih.gov/lab-evaluation/gfr/estimating.shtml. Accessed October 2013.

National Kidney Disease Education Program. Update on Cystatin C: Cystatin C Standardization (Update as of July 2010). Available online at http://nkdep.nih.gov/lab-evaluation/cystatin-c.shtml. Accessed October 2013.

UCSF (Karin Rush-Monroe on September 04, 2013). Kidney Function Can Be Assessed by Measuring Cystatin C in Blood. Available online at http://www.ucsf.edu/news/2013/09/108666/relationship-kidney-function-estimates-risk-improves-measuring-cystatin-c-blood. Accessed October 2013.

Shlipak MG et al. Cystatin C versus Creatinine in Determining Risk Based on Kidney Function. N Engl J Med 2013; 369:932-943, September 5, 2013. Available online at http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1214234. Accessed October 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.