تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 12, 2017.
سرطان دهانه رحم چیست؟

Cervical cancer is caused by the uncontrolled growth of cells in the cervix. The cervix is the narrowed bottom portion of a woman's uterus. Shaped like a cone, it connects the uterus to the vagina.

سرطان دهانه رحم به علت رشد غیر کنترل شده سلولها در دهانه رحم ایجاد می شود. دهانه رحم بخش انتهایی باریک رحم یک زن است که حالتی مخروطی شکل دارد و رحم را به واژن متصل می کند.

اکثریت عمده سزطانهای دهانه رحم به سبب عفونتهای دائمی با انواع خاص ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند. HPV یک بیماری بسیار شایع منتقله آمیزشی است. در حالیکه تقریبا تمام سرطانهای دهانه رحم بوسیله HPV ایجاد می شوند اما همه سویه های ویروس HPV باعث سرطان دهانه رحم نمی گردند. آنهایی که سبب ایجاد سرطان رهانه رحم می شوند انواع با ریسک بالا در نظر گرفته شده اند.

این سرطان به آهستگی شروع می شود. تغییرات پیش سرطانی اولیه موجب تفاوت سلولهای پوششی داخلی یا خارجی دهانه رحم از سلولهای طبیعی دهانه رحم می شوند. این سلولهای پیش سرطانی غیرطبیعی از احتمال بشتری برای سرطانی شدن در صورت عدم درمان برخوردارند. اگر این سلولها سرطانی شوند، در ابتدا محدود به سطح پوشش دهانه می شوند (درجا). بدون درمان، سلولهای سرطانی می توانند با رشد در بافتهای پشتیبان دهانه رحم، تهاجمی تر شده و پتانسیل انتشار در سایر نقاط بدن را پیدا کنند.

دو نوع اصلی از سرطان دهانه رحم وجود دارد. کارسینوم سلول سنگفرشی، که در سلول های سنگفرشی صاف پوشاننده خارج دهانه رحم  رخ میدهد، بسیار شایع می باشد. آنها تقریباً 80-90 درصد سرطانهای دهانه رحم را تشکیل می دهند. دیگر موارد شایع این سرطان، آدنوکارسینوم است، که از سلولهای غده تولید کننده مخاط مدخل دهانه رحم (endocervix) ناشی می شود. تعدادی از سرطانهای دهانه رحم ترکیبی از هر دو نوع می باشند.

با تشخیص زودهنگام، سرطان دهانه رحم معمولا با جراحی و حذف بخشهای سرطانی قابل درمان می باشد. اگر در مرحله اولیه، سرطان فراتر از سطح دهانه رحم انتشار یابد، جهت درمان ممکن است نیاز به برداشتن رحم (hysterectomy)، پرتودرمانی یا شیمی درمانی باشد. درمان زودهنگام در حدود 85 الی 90% زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم را درمان می کند. با تأخیر در درمان، سرطان دهانه رحم می تواند به نقاط دیگری مانند مابقی رحم، مثانه، راست روده و دیواره شکمی منتشر (متاستاز) گردد. سرانجام می تواند به گره های لنفاوی لگنی رسیده و متاستازهای بعدی صورت گیرد که به سایر اندامهای داخلی بدن تهاجم می نماید. نرخ درمان این سرطان با پخش شدن آن کاهش می یابد و سرطانهای دهانه رحم پیشرفته معمولا کشنده می شوند.

انجمن سرطان آمریکا تخمین می زند که بیش از 12900 زن هر ساله در آمریکا به این سرطان مبتلا می شوند و حدود 4100 نفر از آنها در اثر آن میمیرند. سرطان دهانه رحم مهاجم زمانی در آمریکا بیماری بسیار شایعی بود. از زمان معرفی آزمایش پاپ اسمیر (Pap test)، ابزار غربالگری که اجازه شناسایی تغییرات سرطانی و پیش سرطانی در دهانه رحم را می دهد، نرخ ابتلا به سرطان دهانه رحم در آمریکا و دیگر ممالک پیشرفته صنعتی به اندازه70% کاهش پیدا کرده است. آزمایشات جهت شناسایی انواع پرخطر HPV نیز توسعه داده شده اند و در برنامه های غربالگری گنجانده شده اند.

اگرچه، در جمعیت های خاصی از آمریکا و در کشورهای در حال توسعه که در آنها دسترسی به مراقبت های بهداشتی و برنامه های غربالگری محدود می باشد، سرطان دهانه رحم همچنان یک نگرانی بسیار جدی می باشد. بر اساس سازمان بهداشت جهانی، سرطان دهانه رحم دومین نوع شایع سرطان در زنان کشورهای در حال توسعه می باشد. در این کشورها در حدود 445000 زن با سرطان دهانه رحم تشخیص داده می شوند که از این تعداد تقریباً 270000 نفر از آنها میمیرند.

Accordion Title
درباره سرطان دهانه رحم
  • عوامل خطر

    HPV یکی از شایعترین عفونتهای انتقال یابنده از راه تماس جنسی در آمریکا می باشد. HPV شامل گروهی بیش از 200 ویروس مختلف است که سبب ایجاد زگیل در نقاط مختلف بدن مانند دهانه رحم می شوند. بیش از 40 نوع  HPV دستگاه تناسلی را مبتلا می سازند و به راحتی از طریق تماس جنسی مستقیم پوست و غشاهای مخاطی انتشار می یابند. تقریبا تمامی موارد سرطان دهانه رحم به علت HPV ایجاد می شوند اما همه سویه های ویروس HPV سبب ایجاد سرطان دهانه رحم نمی شوند. برخی از انواع HPV سبب ایجاد زگیلهای غیر تناسلی می شوند و از انواع منتقل شونده جنسی نیستند.

    سویه های HPV مرتبط با دهانه رحم به دو دسته "کم خطر" و "پرخطر" بر اساس ارتباط آنها با سرطان دهانه رحم تقسیم بندی می شوند. عفونتهای دائمی با انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) تقریبا موجب تمامی سرطانهای دهانه رحم می شوند. تعداد زیادی از سویه های HPV برای مثال HPV 16, 18, 33, 35 و 39 به عنوان دسته "پرخطر" در نظر گرفته می شوند، به علت اینکه آنها با افزایش ریسک ابتلا به سرطانهای دهانه رحم و واژن ارتباط دارند. دو نوع 16 و 18 سبب 70% کلیه سرطانهای دهانه رحم می شوند. نوع 6 و 11 از سوی دیگر موجب 90% زگیلهای تناسلی می شوند اما "کم خطر" در نظر گرفته می شوند زیرا ندرتاً منجر به سرطان می شوند.

    زنانی که در سنین پایین از نظر جنسی فعال هستند و دارای چندین شریک جنسی می باشند، یا دارای یک شریک جنسی که آن شخص دارای چندین شریک جنسی است یا شرکای جنسی مبتلا به سرطان دهانه رحم داشته اند، از ریسک بالاتری برای اکتساب HPV برخوردارند. اشخاصی با عفونت HIV (ایدز) و یا سیستم ایمنی ضعیف و سرکوب شده نیز از ریسک بالایی برخوردارند. سیگار کشیدن نیز ریسک ابتلا را به علت سرکوب سیستم ایمنی بدن و آسیب های احتمالی به DNA سلولهای دهانه رحم بالا می برد. سیگاری ها در حدود دو برابر افراد غیر سیگاری احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را دارند.

  • علائم و نشانه ها

    تغییرات پیش سرطانی در دهانه رحم معمولا سبب بروز نشانه ای نمی شوند.

    زمانی که خانمی متوجه نشانه های غیر اختصاصی شود نظیر افزایش ترشح واژنی و یا خونریزی غیرعادی بین دوره های قاعدگی (عادات ماهانه) پس از رابطه جنسی، معمولاً سرطان مهاجم ایجاد شده و ممکن است به بافت های مجاور انتشار پیدا کرده باشد.

    بیماری های بسیاری بغیر از سرطان وجود دارند که سبب خونریزی و ترشحات غیرطبیعی از واژن نیز می شوند. مهم است که یک زن هم برای تعیین علت هر نشانه احتمالی و برای غربالگری پیشگیرانه منظم حتی اگر نشانه ای ندارد، پزشک خود را ملاقات نماید.
     

  • آزمایشات
    آزمایشات غربالگری
    • تست پاپ اسمیر: آزمایشی است که به صورت گسترده برای غربال تغییرات سرطانی و پیش سرطانی در سلولهای دهانه رحم استفاده می شود. تغییرات پیش سرطانی اولیه سبب می شوند تا سلول های پوشش دهنده داخل یا خارج دهانه رحم متفاوت از سلول های نرمال این ناحیه بنظر برسند. این تغییرات، زمانیکه در تست پاپ وجود داشته باشند به عنوان "سلولهای غیر معمولی" نامیده می شوند. اگرچه، سلولهای غیر معمولی کاملاً مختص حالت پیش سرطانی نیستند و می توانند به صورت موقت در پاسخ به عفونتها و التهاب سلولهای پوششی دهانه رحم ظاهر شده باشند. سلولهای پیش سرطانی در مرور زمان می توانند ظاهر غیرطبیعی پیدا کرده و در صورت عدم درمان با احتمال بالاتری به سرطان پیشرفت پیدا می کنند. در آزمایشات پاپ، اینگونه تغییرات غیرطبیعی تر (حدواسط) سلولی، باعنوان ضایعات درون اپی تلیالی فلس مانند درجه پائین یا درجه بالا نامیده می شوند [ برای اطلاعات بیشتر راجع به آزمایش پاپ اسمیر، نوار جانبی را بازدید نمایید)
    • آزمایش DNA HPV: بر اساس مؤسسه ملی سرطان چندین آزمایش DNA وجود دارند که می توانند عفونت های ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را پیش از آنکه منجر به ناهنجاریهای سلولی مشهود گردند، تشخیص دهند. این آزمایشها از طریق غربالگری DNA انواع مختلفی از HPV پر خطر در سلولهای دهانه رحم عمل می کنند. برخی آزمایشات DNA HPV، انواع پرخطر را بدون شناسایی نوع خاص HPV تشخیص می دهند. در حالیکه گروهی دیگر انواع اختصاصی HPV را که به عنوان عامل بروز بیشتر سرطانهای مرتبط با HPV شناخته شده اند، شناسایی می نمایند.


    توصیه ها

    دستورالعمل های فعلی سازمانهای مختلف شامل کالج متخصصین زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، کارگروه خدمات پیشگیرانه (USPSTF) و انجمن سرطان آمریکا (ACS) برای غربالگری سرطان دهانه رحم توصیه های زیر را ارائه نموده اند:

    • غربالگری با تست پاپ برای زنان 21 الی 29 ساله هر 3 سال یکبار
    • غربالگری با تست پاپ و تست DNA HPV برای زنان 30 الی 65 ساله هر 5 سال (ترجیحاً) یا هر 3 سال یکبار فقط آزمایش پاپ به تنهایی انجام شود ( قابل قبول می باشد)


    اگرچه، ممکن است در آینده تغییراتی در این توصیه ها صورت گیرد. انجمن غذا و دارو آمریکا (FDA) یک آزمایش HPV DNA را بعنوان یک ابزار غربالگری اولیه برای سرطان دهانه رحم تأئید نمود، به این معنی که می تواند بدون یک آزمایش پاپ اسمیر استفاده شود. هر کدام از سازمانهای سلامت جداگانه هنوز باید توصیه های غربالگری خود را بروز رسانی کنند اما پنلی از متخصصین دستورالعمل هایی موقتی را در سال 2015 ارائه دادند. این دستورالعمل ها بیان می کنند که:

    • تست HPV ممکن است به زنان 25 ساله و بالاتر بدون انجام تست پاپ پیشنهاد گردد
    •  اگر نتایج اولیه منفی باشد، زنان نباید زودتر از 3 غربالگری مجدد را انجام دهند.


    زنان علاقه مند به این دستورالعمل جدید می بایست با پزشک خود صحبت نمایند. دستورالعمل های موقت تأکید می نمایند که به مطالعات بیشتری برای ارزیابی بیشتر آزمایش HPV و نقش آن در غربالگری سرطان نیاز است. برای مثال همچنان در مورد اینکه آیا سن 25 سالگی بهترین سن برای پیشنهاد غربالگری اولیه می باشد یا خیر و اینکه زنان چند وقت یکبار نیاز به غربالگری دارند، پرسشهایی وجود دارد.

    دستورالعملهای ACOG ،USPSTF و ACS انجام غربالگری مکررتر را در زنان با ریسک بالا مانند تماس با DES (diethylstilbestrol) در رحم، سابقه ابتلا به ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم درجه بالا و یا سرطان دهانه رحم، عفونت HIV یا نقص سیستم ایمنی را توصیه می کنند.

    غربالگری سرطان رحم برای زنان جوانتر از 21 سال بدون توجه به فعالیت جنسی شان، توصیه نمی گردد زیرا وقوع سرطان دهانه رحم در این گروه بسیار پایین می باشد. نتایج مثبت کاذب ممکن است به علت تغییرات سلولی طبیعی رخ دهند که تا قدری شایع می باشد. نتایج مثبت کاذب ممکن است باعث درمانهای هزینه بر و غیر لازم بعلاوه اضطراب روانی شوند.

    این دستورالعمل ها برای زنان بالای 65 ساله ای که نتایج منفی در غربالگری های کافی پیشین داشته و سابقه ناهنجاریهای سلولهای دهانه رحم با عنوان CIN2+ یا دیسپلازی را در 20 سال گذشته نداشته اند، غربالگری سرطان دهانه رحم را توصیه نمی نمایند. دستورالعمل ها، غربالگری کافی پیشین را به صورت 3 آزمایش متوالی پاپ اسمیر منفی یا 2 آزمایش متوالی HPV با کمک تست پاپ اسمیر منفی در 10 سال گذشته همراه با تازه ترین نتایج در 5 سال گذشته تعریف می کنند.

    تست های تشخیصی

    اگر خانمی دارای نتایج مثبت در آزمایشات غربالگری بود، پزشک ممکن است یک یا هر دوی آزمایشات زیر را مورد استفاده قرار دهد:

    • کلپوسکوپی: این آزمایش شامل قرار دادن محلولی مشابه سرکه بر روی دهانه رحم و بررسی آن از نظر ناهنجاریها با استفاده از نور و ابزار بزرگنمایی می باشد. کولپوسکوپی ممکن است شامل آزمایش شیلر شود که شامل قرار دادن محلول ید بر دهانه رحم بوده که موجب قهوه ای شدن سلولهای طبیعی و زرد یا سفید شدن سلولهای غیرطبیعی می گردد.
    • بیوپسی (نمونه برداری): اگر حین کولپوسکوپی مناطق غیرطبیعی در دهانه رحم یافت شوند، پزشک اقدام به برداشت تکه کوچکی از بافت جهت بررسی توسط متخصص آسیب شناسی خواهد کرد. نمونه برداری و ارزیابی میکروسکوپیک تنها راه مطمئن برای بیان قطعی است از اینکه سلولهای غیرطبیعی، به صورت سرطانی، پیش سرطانی یا واکنشی در اثر عوامل دیگر می باشند.
  • مراحل

    در صورت تشخیص سرطان باید "مرحله" آن نیز مشخص گردد. تشخیص مرحله سرطان بررسی دقیق و کامل و طبقه بندی میزان گسترش آن و شناسایی اندام های درگیر می باشد. مراحل شامل:

    • مرحله صفر - سرطان تنها در سلولهای پوشاننده دهانه رحم دیده می شود.
    • مرحله یک - سرطان در داخل دهانه رحم رشد (حمله) کرده است اما خارج از رحم رشد نکرده است.
    • مرحله دو - سرطان فراتر از دهانه رحم و رحم رشد کرده است و ممکن است به بالای واژن نیز انتشار یافتته باشد. اما در دیواره های لگنی و بخشهای پایین واژن گسترش نیافته است  (متاستاز).
    • مرحله سه - سرطان به بخش پایین واژن و دیواره های لگنی نیز سرایت کرده است. به گره های لنفاوی یا دیگر مناطق بدن سرایت نکرده است.
    •  مرحله چهارم - پیشرفته ترین مرحله سرطان؛ به دیگر بخشهای بدن مانند ریه ها، غدد لمفاوی و استخوان ها سرایت کرده است.


    مرحله بندی سرطان بخش بسیار مهم فرآیند تشخیص می باشد. بخش اعظم گزینه های درمانی و پیش آگاهی بیمار به مرحله سرطان بستگی دارد.

  • پیشگیری و درمان

    درمان سرطان دهانه رحم به مرحله سرطان بستگی دارد. اگر سرطان محدود به سلولهای پوششی دهانه رحم شود یا درون دهانه رحم بماند، درمانها عموما شامل جراحی و برداشت سلولهای غیرطبیعی و یا کرایوتراپی (انجماد بافتها یا سلولهای غیر عادی) یا استفاده از فناوری لیزر می باشند.

    مداخلات درمانی برای سرطان تهاجمی دهانه رحم ممکن است شامل جراحی و برداشت دهانه رحم و رحم (هیسترکتومی)، جراحی های اضافی جهت برداشت سایر اندام ها و بافتهای مبتلا، پرتودرمانی جهت نابودی سلولهای سرطان باقیمانده و یا شیمی درمانی می باشند.

    همانطور که روشها، درمانها و داروهای درمانی به صورت مداوم در حال پیشرفت هستند، زنان می بایست با پزشک خود و همچنین متخصص سرطان بیماری های زنان جهت انتخاب برنامه درمانی مناسب برای آنها مشورت نمایند. بر پایه تشخیص، زنان ممکن است تمایل داشته باشند که با پزشک خود درباره شرکت در ازمایشات بالینی صحبت نمایند.

    واکسن ها از عفونتهای ایجاد شده بوسیله آن دسته از HPV هایی که شایعترین علت سرطان دهانه رحم هستند پیشگیری می نمایند. این واکسنها از بدن بر علیه عفونتهای HPV جدید محافظت می نمایند اما قادر به درمان عفونتهای موجود نمی باشند.

    اداره غذا و داروی آمریکا (FDA)، 3 نوع واکسن حفاظتی در برابر HPV را تایید کرده است. هر سه این واکسنها برای استفاده در دختران و زنان 9 تا 26 ساله تایید شده اند و دو واکسن گارداسیل برای پیشگیری از ابتلای پسران و مردان 9 تا 26 ساله به زگیل تناسلی تایید شده اند.
     

    • گارداسیل از ابتلا به HPV نوع 6، 11، 16 و 18 جلوگیری می کند. ( انواع 16 و 18 عامل 70% سرطانهای دهانه رحم می باشند در حالیکه نوع 6 و 11 عامل 90% زگیلهای تناسلی می باشند)
    •  گارداسیل 9 از همان انواع ویروس گارداسیل بعلاوه 5 نوع دیگر که باعث 15% سرطان های دهانه رحم می شوند حفاظت می کند.
    • سراویکس بدن را از HPV نوع 16 و 18 محافظت می نماید.


    به مردان و پسران نیز توصیه می گردد که جهت پیشگیری از انتشار عفونت به شرکای جنسی آنها و بنابراین کاهش ریسک ابتلای شرکای جنسی مونث به سرطان دهانه رحم، برعلیه HPV واکسینه شوند.

    واکسن ها در سه دوز طی یک دوره 6 ماهه تلقیح می شوند. هر زمان که یک دوز استعمال می شود، از همان واکسن باید استفاده گردد. همگی این واکسنها ایمن می باشند اما اگر در سنین جوانی و پیش از اولین تماس با اینگونه ویروس ها انجام گیرند، موثرتر خواهند بود.

    انجمن طب اطفال آمریکا (AAP) توصیه می نماید که هم دختران و هم پسران سری واکسنهای HPV را در سنین 11 الی 12 سالگی دریافت نمایند. واکسیناسیون همچنین برای مردان تا 21 سال و زنان تا 26 ساله ای که در سنین جوانتر واکسن را دریافت نکرده اند توصیه می شود. انجمن طب اطفال آمریکا همچنین توصیه می نماید که آن دسته از افراد جوانی که از نظر جنسی فعال می باشند نیز همچنان واکسن را دریافت نمایند، از آنجائیکه افرادی که قبلاً با یک نوع از عفونت HPV آلوده شده اند، ممکن است از حفاظت در برابر سایر انواع موجود در واکسن بهره ببرند.

    واکسیناسیون بدن را برعلیه ابتلا به همه سرطانهای دهانه رحم محافظت نمی نماید بنابراین انجام غربالگری مرتب حتی به زنانی که واکسن را دریافت کرده اند نیز توصیه می گردد.

    سرطان دهانه رحم همچنین از طریق ممانعت از ریسک فاکتورهایی مانند چندین شریک جنسی، آمیزش محافظت نشده و مصرف دخانیات قابل پیشگیری باشد. تشخیص و درمان زودهنگام نواحی پیش سرطانی شده دهانه رحم ممکن است از پیشرفت آن به سرطان جلوگیری نماید. غربالگری و درمان ضایعات پیش سرطانی نیز برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم حیاتی می باشند.
     

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

منابع مورد استفاده در این مطلب

(Reviewed 2014 October 15). Cervical Cancer Overview. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/CervicalCancer/OverviewGuide/cervical-cancer-overview-key-statistics. Accessed 6/16/15.

(2012 March). Screening for Cervical Cancer. U.S. Preventive Services Task Force. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspscerv.htm. Accessed 6/16/15.

Moyer, VA on behalf of the U.S. Preventive Services Task Force. (2012 June 19). Screening for Cervical Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine, 156(5). Available online at http://www.annals.org/content/early/2012/03/14/0003-4819-156-12-201206190-00424.full. Accessed 6/16/15.

(Reviewed 2014 March 17). Cervical Cancer Prevention and Early Detection. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003167-pdf.pdf. Accessed 6/16/15.

(Reviewed 2015 February 19). HPV and Cancer. National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/HP. Accessed 6/16/15.

Mayo Clinic Staff. (2015 January 31). Cervical Cancer. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/basics/definition/con-20030522. Accessed 6/16/15.

Cervical Cancer Prevention (PDQ)(2015 April 9). National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/types/cervical/patient/cervical-prevention-pdq#section/all. Accessed 6/16/15.

Boardman, C. H. (Updated 2014 August 15). Cervical Cancer. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/253513-overview. Accessed 6/16/15.

(Updated 2015 May 29). Cervical Cancer Treatment (PDQ). National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/types/cervical/patient/cervical-treatment-pdq. Accessed 6/16/15.

Ramirez, P.T and Gershenson, D.M. (Copyright 2015). Cervical Cancer. Merck Manual. Available online at https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/cancers-of-the-female-reproductive-system/cervical-cancer. Accessed 6/16/15.

(Reviewed 2014 September 9). Pap and HPV Testing. National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/types/cervical/pap-hpv-testing-fact-sheet. Accessed 6/16/15.

(Updated 2015 January 1). Human Papillomavirus Vaccine. U.S. Food and Drug Administration. Available online at http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/ucm172678.htm. Accessed 6/16/15.

(Reviewed 2014 September 17). The HPV DNA Test. American Cancer Society. Available online through http://www.cancer.org. Accessed 6/16/15.

Saslow, D. et al. (2012 March 14). American Cancer Society, American Society for Colposcopy and Cervical Pathology, and American Society for Clinical Pathology screening guidelines for the prevention and early detection of cervical cancer. CA: A Cancer Journal for Clinicians. Available online at http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21139/full. Accessed 6/16/15.

Jemal A, et al. (2013 January 7). Annual Report to the Nation on the Status of Cancer, 1975-2009, featuring the burden and trends in human papillomavirus (HPV)-associated cancers and HPV vaccination coverage levels. Journal of the National Cancer Institute. Available online at http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/01/03/jnci.djs491.full. Accessed 6/16/15.

(2013 September). New Guidelines for Cervical Cancer Screening: Patient Fact Sheet. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Available online at http://www.acog.org/-/media/For-Patients/pfs004.pdf?dmc=1&ts=20150618T1127599323. Accessed 6/16/15.

(2012 March 14). American Cancer Society. New Screening Guidelines for Cervical Cancer. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/news/News/new-screening-guidelines-for-cervical-cancer. Accessed 6/16/15.

Barclay, L. (2015 January 9). New Guidance Recommends HPV DNA Test for Primary Screening. Medscape Medical News. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/837832. Accessed 6/16/15.

(Reviewed March 2015) World Health Organization. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. Available online at http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/. Accessed August 2015.

Sources Used in Previous Reviews
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(2002 January 22, Updated). What you need to know about Cancer of the Cervix. National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancer_information/doc_wyntk.aspx?viewid=1529727f-0309-4f59-aa5f-a17a761f10d9.

(2000 February 4). Cervical Cancer. Cervical Cancer Detailed Guide. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/eprise/main/docroot/CRI/content/CRI_2_4_7x_CRC_Cervical_Cancer_PDF.

CDC (2002). Cervical Cancer and Pap Test Information. The National Breast and Cervical Cancer Early Detection Program [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/cancer/nbccedp/info-cc.htm.

MedlinePlus (2001 January 26, Updated). Cervical Cancer. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000893.htm.

Nuovo, J. et. al (2001 September 1). New Tests for Cervical Cancer Screening. American Family Physician (AAFP) [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20010901/780.html.

Canavan, T., and Doshi, N. (2000 March 1). Cervical Cancer. American Family Physician (AAFP) [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000301/1369.html.

Screening for Cervical Cancer. WebMD Health [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/content/article/1680.50756. (Taken from http://odphp.osophs.dhhs.gov/pubs/GUIDECPS/text/CH09.txt)

Zoorob, R., et. al. (2001 March 15). Cancer Screening Guidelines. American Family Physician (AAFP) [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20010315/1101.html.

(2004 Copyright). Human Papilloma Virus (HPV). American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/cri/content/cri_2_6x_human_papilloma_virus_hpv.asp?sitearea=cri.

Bren, L. (2004 January February). Cervical Cancer Screening. FDA Consumer Magazine [On-line article]. Available online at http://www.fda.gov/fdac/features/2004/104_cancer.php.

(2004 Copyright). Human Papillomavirus (HPV). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line testing information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_302a.jsp#3465668.

(2004 May 4). Revised Cervical Cancer Screening Guidelines Require Reeducation of Women and Physicians. ACOG [On-line news release]. Available online at http://www.acog.org/from_home/publications/press_releases/nr05-04-04-1.cfm?printerFriendly=yes.

(2004 Copyright). The High-Risk HPV Test: A Breakthrough in Cervical Cancer Screening. The HPVtest.com [On-line information from Digene Corportaion]. Available online at http://www.thehpvtest.com/factsheet.html.

(December 2009). American College of Obstetricians and Gynecology Practice Bulletin Number 109, Cervical Cytology Screening. PDF available for download at http://journals.lww.com/greenjournal/documents/PB109_Cervical_Cytology_Screening.pdf. Accessed December 2009.

(April 16, 2008) American Cancer Society. Cervical Cancer Overview: How many women get cervical cancer? Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_2_1X_How_many_women_get_cancer_of_the_cervix_8.asp?sitearea=. Accessed July 2008.

National Cancer Institute. Cancer Advances in Focus, Cervical Cancer. Available online at http://www.cancer.gov/Templates/doc.aspx?viewid=CA5EF6E5-F688-4D1C-A64E-E999866BA508. Accessed June 2008.

National Cancer Institute. What You Need to Know About Cancer of the Cervix: Risk Factors. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/cervix/page5. Accessed June 2008.

National Cancer Institute. What You Need to Know About Cancer of the Cervix: Screening. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/cervix/page6. Accessed June 2008.

National Cancer Institute. What You Need to Know About Cancer of the Cervix: Diagnosis. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/cervix/page8. Accessed June 2008.

(March 26, 2008) American Cancer Society. Detailed Guide: Cervical Cancer, Can Cervical Cancer Be Prevented? Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_4_2X_Can_cervical_cancer_be_prevented_8.asp?sitearea=. Accessed June 2008.

Montalto, N (January 2008). New Evidence-Based Screening Guidelines for Pap Tests. ACOG, Healthy Woman 2008. Available online at http://www.acog.org/acog_districts/dist_notice.cfm?recno=1&bulletin=2496. Accessed July 2008.

(June 6, 2006) US Food and Drug Administration. FDA Licenses New Vaccine for Prevention of Cervical Cancer and Other Diseases in Females Caused by Human Papillomavirus. FDA News. Available online at http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2006/NEW01385.html. Accessed July 2008.

(November 21, 2007) Zeller J, Lynm C, Glass R. Carcinoma of the Cervix. JAMA. 2007;298(19):2336. PDF available for download at http://jama.ama-assn.org/cgi/reprint/298/19/2336.pdf. Accessed July 2008.

(Reviewed/updated April 2008) American Academy of Family Physicians. Pap Smears. Available online at http://familydoctor.org/online/famdocen/home/women/reproductive/gynecologic/138.html. Accessed July 2008.

American Cancer Society. Cervical Cancer Overview. Available at http://www.cancer.org/Cancer/CervicalCancer/OverviewGuide/cervical-cancer-overview-key-statistics. Last reviewed February 8, 2012. Accessed March 23, 2012.

World Health Organization. Sexual and Reproductive Health: Cancer of the Cervix. Available online at http://www.who.int/reproductivehealth/topics/cancers/en/. Accessed March 23, 2012.

Press release. FDA Approves New Indication for Gardasil to Prevent Genital Warts in Men and Boys. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm187003.htm. Issued October 16, 2009. Accessed March 23, 2009.

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer. Release Date: March 2012. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspscerv.htm. Accessed March 2012.

Moyer, VA on behalf of the U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine, March 6, 2012, 156(5). Available online at http://www.annals.org/content/early/2012/03/14/0003-4819-156-12-201206190-00424.full. Accessed March 2012. 

American Cancer Society. New Screening Guidelines for Cervical Cancer. Article date: March 14, 2012. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/news/News/new-screening-guidelines-for-cervical-cancer. Accessed March 2012.

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Cervical cytology screening. Washington (DC): American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); 2009 Dec. 12 (ACOG practice bulletin; no. 109). Available online at http://www.guideline.gov. Accessed March 23, 2012

National Cancer Institute. Fact Sheet. HPV and Cancer. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/HPV. Accessed March 23, 2012.

National Cancer Institute.Treatment Options by Stage. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/cervical/Patient/page5. Accessed March 23, 2012 .

(December 19, 2011) Centers for Disease Control and Prevention. HPV and Men—Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV-and-men.htm. Accessed June 2012.

Reuters. Wait longer between Pap tests, doctors say. October 22, 2012. Available online at http://www.reuters.com/article/2012/10/22/health-cancer-papsmear-idUSL3E8LM84D20121022. Accessed November 2012.

ACOG. Ob-Gyns Recommend Women Wait 3 to 5 Years Between Pap Tests. October 22, 2012. Available online at http://www.acog.org/About_ACOG/News_Room/News_Releases/2012/Ob-Gyns_Recommend_Women_Wait_3_to_5_Years_Between_Pap_Tests. Accessed November 2012.