اسامی دیگر
AD
اسم متعارف
Androstenedione
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 7, 2018.
آزمایش به اختصار
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به بررسی عملکرد غده فوق کلیه؛ برای تشخیص تومورهای آدرنال یا سرطان؛ برای کمک به تعیین علت ویژگی‌های فیزیکی مرد (virilization) در زنان یا بلوغ زودرس پسران. برای ارزیابی تولید آندروژن و عملکرد تخمدان در زنان یا عملکرد بیضه در مردان؛ زمانی که هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) مشکوک است؛ برای نظارت بر درمان برای CAH

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که یک زن موی زائد صورت و بدن (هیرسوتیسم)، آکنه، عدم دوره قاعدگی ماهانه (آمنوره)، کمتر از 6-8 چرخه قاعدگی در سال (oligomenorrhea) یا ناباروری؛ زمانی که یک پسر بلوغ زودرس را تجربه میکند یا یک دختر نشانههای پیدایش صفات مردانه را نشان میدهد؛ زمانی که بلوغ به تأخیر میافتد؛ هنگام تشخیص CAH؛ به طور دورهای در هنگام برخورد با CAH

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون وریدی

آمادگی لازم برای انجام آزمایش؟ 

در خانم‌هایی که در سیکل قاعدگی ماهانه هستند ممکن است بنا به دستور پزشک زمان مشخصی برای نمونه گیری درخواست شود.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests.ir  هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی می‌شود؟

اندروستندیون آندروژنی است که در واقع ، یکی از چندین "هورمون جنسی" مردانه است که مسئول ایجاد تمایز جنسی در مردان و زنان و توسعه ویژگیهای فیزیکی ثانویه مرد مانند صدای بم و موی صورت است. گرچه این یک هورمون جنسی مردانه محسوب میشود، اما در خون هر دو مردان و زنان وجود دارد و پیش سازی است که می تواند توسط بدن به اندروژن های قویتر مانند تستوسترون تبدیل شود یا به هورمون زنانهای مانند استروژن تبدیل شود. این تست مقدار آندروستندیون را در خون اندازهگیری میکند.

اندروستندیون توسط تخمدانها در زنان، بیضهها در مردان و غدد فوقانی در هر دو تولید میشود.

سطح آندروستندیون در خون در طول روز در یک "الگوی روزانه" متفاوت خواهد بود و در طول یک دوره قاعدگی زن متفاوت خواهد بود. به علت مولکول‌های پیش‌ساز آن ، آندروستندیون میتواند بهعنوان نشانگر عملکرد غده فوق کلیوی، تولید آندروژن و عملکرد تخمدانها و بیضهها مفید باشد. آزمایش آندروستندیون اغلب پس از نتایج آزمایشهای دیگر مانند تستوسترون یا 17 هیدروکسی پروژسترون انجام میشود که  غیرطبیعی است.

سطح بالایی از آندروستندیون و آندروژنهای دیگر میتواند سبب شود که کودکان دارای اندامهای جنسی باشند که به وضوح مردانه یا زنانه نیستند (ژنیتال های مبهم خارجی)، موهای بیش از حد (هیرسوتیسم) و دورههای قاعدگی غیرطبیعی در دختران و بلوغ زودرس (پیش رس) در پسران.

تومورهای آدرنال، تومورهای تولید کننده ACTH و هیپرپلازی آدرنال میتوانند منجر به تولید بیش از حد آندروستندین شوند. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ممکن است سطوح بالاتری از اندروستندیون نیز داشته باشند. این افزایش میتواند منجر به مشخص شدن ویژگیهای فیزیکی مردانه (virilization) و عدم وجود دورههای قاعدگی ماهانه (آمنوره) در زنان شود

Accordion Title
سوالات متداول
  • از نتایج آزمایش چگونه استفاده می شود؟

    آزمایش آندروستندیون برای ارزیابی عملکرد غده فوق کلیه و تخمدانها و یا بیضهها و همچنین تولید هورمونهای مربوط به رشد ارگانهای جنسی مردانه و ویژگیهای فیزیکی مردانه (آندروژن ها) مورد استفاده قرار میگیرد. اغلب برای تعیین علت علائم آندروژن بیش از حد در زنانی که دارای سطح تستوسترون بالا هستند به‌همراه چند آزمایش دیگر برای این منظور استفاده میشود.

     اندازه‌گیری سطح آندروستندیون برای ارزیابی موارد زیر استفاده می‌شود:

      • اگر نتیجه آزمایش DHEAS و تستوسترون غیرطبیعی باشد، عملکرد غده آدرنال و تشخیص بین شرایط آندروژن مترشح که توسط غده فوق کلیه از آن هایی که در تخمدان یا بیضه ها ایجاد می شود را ارزیابی کنید.

      کمک به تشخیص تومورها در لایه بیرونی (قشر مغزی) غده آدرنال یا تومورهای خارج از غده آدرنال که ACTH  را ترشح می کنند و این شرایط را از تومورهای سرطانی یا سرطانی تخمدان جدا می کنند

    • به عنوان مثال برای تشخیص هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) و نظارت بر درمان با CAH علاوه بر آزمایشات برای تستوسترون و 17 هیدروکسی پروژسترون

    • کمک به تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و کمک به رد کردن تشخیص ناباروری، نداشتن دوره قاعدگی ماهانه (آمنوره) و مو بیش از حد بدن و صورت (هیرسوتیسم) در زنان که نتایج غیرطبیعی در آزمایش برای DHEAS، تستوسترون و هورمون های دیگر مانند FSH، LH، پرولاکتین و استروژن داشته اند

    •      بررسی و تشخیص علت ویژگیهای فیزیکی مردان (virilization) در دختران جوان و بلوغ زودرس (زودرس) در پسران جوان

    •      کمک به تشخیص علت تاخیر در بلوغ و بررسی اختلال عملکردی در  تخمدان یا بیضهها

  • این تست در چه زمانی درخواست می‌شود؟

    درخواست آندرستندیون ممکن است همراه با آزمایشات دیگر هورمونی زمانی که تولید آندروژن بیش از حد (یا به ندرت کمبود) آن در مریض مشکوک باشد و یا زمانی که یک پزشک میخواهد عملکردغده فوق کلیه، تخمدان یا عملکرد بیضه را ارزیابی کند.
    .این آزمایش زمانی که نوزاد دارای اندام جنسی مبهم هست(اندام جنسی خارجی مبهم) توسط پزشک درخواست می‌شود یا در رمانی که یک دختر جوان ویژگی های فیزیکی مردانه داشته باشد که شاید مربوط به نارسایی آدرنال و افزایش آندروژن ها باشد هم توسط پزشک درخواست میشود.

    آندرستندیون هنگامی که پسران جوان علائم بلوغ زودرس - توسعه آلت تناسلی ، بزرگ شدن عضلات ، موی چانه و یا صدای بم - نشان می دهد . همچنین ممکن است زمانی که بلوغ به تأخیر میافتد دستور داده شود.

     

    زمانی که یک زن دارای ناباروری یا علائمی است که در شدت متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد ممکن است اندازهگیری شود :

    •  صدای بم
    • آکنه
    •  رویش مو زیاد در صورت و سایر اندامها
    •  فقدان قاعدگی منظم
    •  طاسی مردانه
    • قدرت عضلانی

    .اندروستندیون برای بررسی روند درمانی نارسایی ادرنال با کورتون‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد

  • تفسیر نتایج آزمایش چگونه است؟

    . نتایج نرمال در میزان اندروستندیون و سایر اندروژنها نشان دهنده عملکرد نرمال غده آدرنال است

    سطح آندروستندیون طبیعی، همراه با سایر سطوح طبیعی آندروژن و سایر آزمایشات عادی آدرنال، ممکن است نشان دهد که غده فوق کلیه به طور معمول عمل میکند. با این حال،در صورت وجود تومور یا سرطان غده فوق کلیه، بسته به هورمون هایی که ترشح میکند، سطح آندروستندیون ممکن است طبیعی باشد یا افزایش یابد، . با سندرم تخمدان پلی کیستیک، آندروستندیون ممکن است افزایش یابد، اما ممکن است طبیعی باشد، زیرا این اختلال معمولا مربوط به تولید آندروژن تخمدان است. (عمدتا تستوسترون)

    سطح بالایی از آندروستندیون نشاندهنده افزایش تولید آدرنال، تخمدان یا بیضه است. نوسانات کوچک در غلظت معمولا طبیعی است. سطح افزایش یافته ممکن است نشان دهنده تومور آدرنال، سرطان آدرنال، هیپرپلازی آدرنال یا هیپرپلازی مادرزادی آدرنال باشد (CAH). سطح بالای آندروستندیون مشخص کننده یک وضعیت خاص نیست؛ معمولا نشاندهنده نیاز به آزمایش بیشتر برای مشخص کردن علت است.

    میزان پایین آندروستندیون ممکن است ناشی از نارسایی عملکرد غده فوق کلیوی، نارسایی آدرنال یا نارسایی تخمدان یا بیضه باشد.

    در افراد مبتلا به CAH كه با کورتون درمان می شوند، سطوح نرمال آندروستندیون نشان میدهد كه درمان در سركوب تولید آندروژن موثر بوده است، در حالی كه سطح بالا نیاز به تعدیل درمان را نشان میدهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای دانستن مورد نیاز است؟
    اگر یک هفته قبل از آزمایش هورمونی (که با استفاده از روش رادیو اکتیو انجام می‌شود)  تصویر برداری با استفاده از مواد رادیواکتیو انجام شود نتایج آزمایش غیر قابل اعتبار است.

    .میزان اندروستندیون در پسران تا دو سال قبل از سن بلوغ افزایش چشمگیردر تستسترون افزایش می‌یابد. بنابراین از میزان اندروستندیون برای بررسی این فرایند نمی‌توان استفاده نمود.

    .اندروستندیون مترشحه از آدرنال مهم‌ترین منبع آندروژن در بانوان در دوران بعد از یائسگی است .

  • آیا افرادی که میزان اندروستندیون آن‌ها بالاست علائم دارند؟

    . لزوما درای علامت نیستند. نوع و شدت علائم از فرد به فرد  و با تغییرات سن متفاوت می‌شود در مردان جوان که صفات ثانویه جنسی در آن‌ها بروز یافته است لزوما با افزایش میزان اندروستندیون علائمی را بروز نمی‌دهند.

  • اعلام نتایج آزمایش اندروستندیون چقدر طول می کشد؟

    این بستگی به آزمایشگاه انجامدهنده آزمایش دارد. این آزمایش معمول نیست و همه آزمایشگاهها آن را ارائه نمیدهند. ممکن است نمونه شما برای آزمایش به یک آزمایشگاه مرجع ارسال شود. ممکن است چند روز طول بکشد تا نتایج در دسترس باشد.

  •  آیا از این آزمایش برای تشخیص مشکلاتی غیر از مشکلات آدرنال، تخمدان و یا بیضه‌ها هم استفاده می‌شود؟

    بله، سطح آندروستندیون (یا "آندرو") را میتوان به عنوان بخشی از آزمایش برای دوپینگ ورزشی انجام داد. آندروستندیون گاهی اوقات توسط ورزشکاران به عنوان یک داروی تقویت کننده عملکرد به منظور ساخت عضله به طور غیرقانونی انجام می‌شود. اما مانند دیگر استروئیدهای آنابولیک، میتواند با رشد استخوان، بر قلب تاثیر  گذارد و در برخی موارد باعث آسیب کبدی  شود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

(© 1995–2017). Androstenedione, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9709. Accessed March 2017.

Elhomsy, G. (Updated 2014 December 5). Androstenedione. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088804-overview. Accessed March 2017.

(Reviewed 2015 June). Androstenedione, LC/MS/MS. Quest Diagnostics. Available online at http://www.questdiagnostics.com/testcenter/testguide.action?dc=Androstenedione&tabview=true. Accessed March 2017.

(2015 October 15). Performance-enhancing drugs: Know the risks. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/performance-enhancing-drugs/art-20046134. Accessed March 2017.

Koch, C. (2015 December 16). Androgen Insensitivity Syndrome. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/924996-overview. Accessed March 2017.

Meikle, A. (Updated 2016 August). Congenital Adrenal Hyperplasia – CAH. ARUP Consult. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CAH.html?client_ID=LTD. Accessed March 2017.

Straseski, J. A. (2017 February). Polycistic ovary syndrome (PCOS). ARUP Laboratories. Available online at https://arupconsult.com/content/polycystic-ovarian-syndrome. Accessed March 2017.

Wilson, T. (Updated 2017 February 17). Congenital adrenal hyperplasia. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/919218-overview. Accessed March 2017.

(© 2017). Androgen. Healthy Women. Available online at http://www.healthywomen.org/condition/androgen. Accessed March 2017.

(© 2017). Hirsutism evaluation panel. ARUP Laboratories. Available online at http://ltd.aruplab.com/Tests/Pub/2001763. Accessed March 2017.

Azziz R, Carmina E, Dewailly D, Diamanti-Kandarakis E, Escobar-Morreale HF, Futterweit W, Janssen OE, Legro RS, Norman RJ, Taylor AE, Witchel SF; Task Force on the Phenotype of the Polycystic Ovary Syndrome of The Androgen Excess and PCOS Society, The Androgen Excess and PCOS Society criteria for the polycystic ovary syndrome: the complete task force report. Fertil Steril. 2009 Feb;91(2):456-88. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.06.035. Epub 2008 Oct 23.

Georgopoulos NA, Papadakis E, Armeni AK, Katsikis I, Roupas ND, Panidis D). Elevated serum androstenedione is associated with a more severe phenotype in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Hormones (Athens). 2014 Apr-Jun;13(2):213-21.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Elhomsy, G. (Updated 2012 September 12). Androstenedione. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088804-overview. Accessed May 2013.

(© 1995–2013). Androstenedione, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9709. Accessed May 2013.

(2009 August). Androstenedione and Dehydroepiandrosterone in Serum by LC-MS/MS. ARUP Laboratories [On-line information]. Available online through http://www.aruplab.com. Accessed May 2013.

Wilson, T. (Updated 2013 June 13). Congenital Adrenal Hyperplasia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/919218-overview. Accessed May 2013.

Meikle, A. (Updated 2013 January). Congenital Adrenal Hyperplasia – CAH. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CAH.html?client_ID=LTD. Accessed May 2013.

Koch, C. (2012 July 12). Androgen Insensitivity Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/924996-overview. Accessed May 2013.

Higgins, J. et. al. (2012). Androgen Abuse and Increased Cardiac Risk. Medscape Today News from South Med J. v 105 (12):670-674 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/775869. Accessed May 2013.

Lebbe, M. et. al. (2012). Androgen Replacement Therapy in Women. Medscape Reference from Expert Rev Endocrinol Metab. v7 (5):515-529. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/773774_3. Accessed May 2013.

(Updated 2011 May 23). Androgen. Healthy Women [On-line information]. Available online at http://www.healthywomen.org/condition/androgen. Accessed May 2013.

Marx, T. and Mehta, A. (2003 January). Polycystic ovary syndrome: Pathogenesis and treatment over the short and long term. Cleveland Clinic Journal of Medicine v 70 (1) [On-line information]. Available online at http://www.ccjm.org/content/70/1/31.full.pdf. Accessed May 2013.

Rivkees, S. (© 2007-2011). Congenital Adrenal Hyperplasia. Monitoring Treatment of Children. CARES Foundation [On-line information]. Available online at http://www.caresfoundation.org/productcart/pc/children_cah.html. Accessed May 2013.

(Revised 2012). Hirsutism and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), A Guide for Patients. American Society for Reproductive Medicine [On-line information]. Available online through http://www.asrm.org. Accessed May 2013.

Dowshen, S. (Reviewed 2010 October). Steroids. KidsHealth from Nemours [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/emotions/behavior/steroids.html. Accessed May 2013.

Mayo Clinic staff (2010 December 22). Performance-enhancing drugs and teen athletes. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/performance-enhancing-drugs/SM00045/METHOD=print. Accessed May 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 63-64.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 112-115.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.