اسامی دیگر
Na
اسم متعارف
Sodium
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه March 15, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای مشخص کردن اینکه آیا سطح سدیم شما در محدوده نرمال می باشد؛ برای کمک به ارزیابی تعادل الکترولیت و کمک به شناسایی علت بیماری مرتبط با سطوح غیرعادی سدیم در بدن و نظارت بر درمان

زمان انجام آزمایش؟

اگر شما علائمی مانند دهیدراسیون، مشکلات فشار خون، تجمع مایعات اضافی (ادم) را تجربه کرده یا اینکه علائم غیر-اختصاصی دارید؛ بعنوان بخشی از آزمایشات کلی پزشکی

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما گرفته می شود؛ گاهی اوقات نمونه ادرار تصادفی یا نمونه ادرار 24 ساعته

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم ندارد.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

محدوده مرجع سدیم

محدوده مرجع که در اینجا فراهم شده است، یک دستورالعمل نظری را فراهم می آورد که نباید برای تفسیر نتایج آزمایش شما مورد استفاده قرار گیرد. ممکن است تغییراتی بین این اعداد و محدوده نرمال گزارش شده توسط آزمایشگاه وجود داشته باشد. لطفاً با پزشک خود تماس بگیرید.

سن واحدهای متعارف واحدهای SI
سن تا 18 سال بعلت تنوع متغیر بودن بالا، در دسترس نیستند. گزارش آزمایشگاه کودکان را برای محدوده مرجع ببینید.
بزرگسالان 136-145 mEq/L 136-145 mmol/L
>90 years 132-146 mEq/L 132-146 mmol/L

1 from Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 5th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2011.

2 Conventional Units are typically used for reporting results in U.S. labs

3 SI Units are used to report lab results outside of the U.S.

هدف از آزمایش؟

سدیم، یک الکترولیت است که در کل مایعات بدن وجود داشته و برای عملکرد طبیعی بدن از جمله عملکرد عصب و عضله، حیاتی می باشد. این آزمایش، سطح سدیم در خون و یا ادرار را اندازه گیری می کند.

سدیم بهمراه بقیه الکترولیت ها مانند پتاسیم، کلراید و بیکربنات (یا مجموع CO2)، به عملکرد طبیعی سلول ها کمک کرده و به تنظیم میزان مایعات در بدن کمک می نماید. در حالیکه سدیم در همه مایعات بدن وجود دارد، بیشترین غلظت آن در خون و در مایعات بیرون سلول های بدن، دیده می شود. این سدیم خارج سلولی بعلاوه کل آب بدن، توسط کلیه ها تنظیم می گردد.

ما سدیم را از رژیم غذایی، از نمک (کلرید سدیم یا NaCl) و تا میزانی از بیشتر غذاهایی که میخوریم، دریافت می کنیم. بیشتر مردم، مقدار کافی از نمک را دریافت می کنند. بدن، میزانی را که لازم دارد مصرف کرده و کلیه ها بقیه را در ادرار دفع می کنند. بدن تلاش می کند تا سدیم خون را در یک محدوده غلظتی باریک نگهدارد و این کار را به روش های زیر انجام می دهد:

  • هورمون هایی را تولید می کند که میتوانند (پپتیدهای ناتریورتیک) را افزایش یا (آلدوسترون)، میزان سدیم دفع شده در ادرار را کاهش دهند
  • هورمونی را تولید میکند که از اتلاف آب جلوگیری می کند (هورمون آنتی دیورتیک، ADH، گاهی اوقات وازوپرسین هم نامیده می شود)
  • با کنترل تشنگی؛ حتی 1 درصد افزایش در سدیم خون، فرد را تشنه کرده و باعث می شود تا آن فرد، آب نوشیده و سطح سدیم را به حد نرمال برگرداند.

سطوح غیرعادی سدیم معمولاً بعلت برخی مشکلات در یکی از این سیستم ها می باشد. وقتی سطح سدیم در خون تغییر می کند، میزان آب در بدن نیز تغییر می کند. این تغییرات می توانند همراه با وجود بسیار کم مایعات (دهیدراسیون) یا میزان زیاد مایعات (ادم) باشند که اغلب باعث تورم در پاها می گردد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید. در برخی موارد، نمونه ادرار تصادفی یا نمونه ادرار 24 ساعته شاید لازم باشد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای این آزمایش لازم نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش سدیم خون، برای تشخیص غلظت های غیرعادی سدیم، از جمله سدیم پائین (هایپوناترمی) و سدیم بالا (هایپرناترمی) استفاده می شود. این آزمایش اغلب بعنوان بخشی از یک پنل الکترولیت یا پنل متابولیک مقدماتی به هنگام چکآپ پزشکی، مورد استفاده قرار می گیرد. 

    سدیم یک الکترولیت موجود در همه مایعات بدن بوده و برای عملکرد نرمال بدن، شامل عملکرد عصب و عضله ضروری است. این عنصر به عملکرد طبیعی سلول ها و تنظیم میزان مایعات در بدن کمک می کند.

    آزمایش سدیم خون همچنین ممکن است برای تشخیص علت بروز دهیدراسیون، افزایش مایعات (ادم) یا انواعی از علائم (بعنوان مثال ضعف، گیجی، تشنگی و یا غشاهای مخاطی خشک) در افراد، مورد استفاده قرار گیرد. سطح سدیم در بسیاری از بیماری ها می تواند غیرعادی باشد. پزشک ممکن است این تست را بهمراه بقیه الکترولیت ها برای تعیین تعادل الکترولیت یا در صورت وجود علائم بیماری درگیر کننده مغز، ریه ها، کبد، قلب، کلیه، تیروئید یا غدد فوق کلیوی، درخواست دهد.

    در افرادی که عدم تعادل الکترولیتی مشخصی را دارند، آزمایش سدیم خون ممکن است برای نظارت بر تأثیر درمان یا نظارت بر افرادی که داروهایی را استفاده می کنند که می توانند بر مقادیر سدیم تأثیر بگذارند، مانند داروهای ادرارآور، مورد استفاده قرار گیرد.

    آزمایش سطوح سدیم ادرار ممکن است در افرادی انجام شود که دارای مقادیر غیرعادی سدیم خون هستند؛ این آزمایش برای کمک به تعیین اینکه آیا عدم تعادل مرتبط با بعنوان مثال، مصرف مقدار زیاد سدیم یا دفع مقدار زیاد سدیم است، انجام می شود. آزمایش سدیم ادرار، همچنین ممکن است برای افرادی که نتایج غیرعادی در آزمایشات کلیه نشان داده اند برای کمک به پزشک در تعیین علت بیماری کلیوی و هدایت درمان، استفاده شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش سدیم، بخشی از یک ارزیابی آزمایشگاهی روتین بیشتر مردم بعنوان بخشی از یک پنل الکترولیت یا پنل متابولیک مقدماتی است. این آزمایش ممکن است در مواقع بررسی پزشکی سالانه یا زمانی که فرد دارای عوارض پزشکی غیراختصاصی است، درخواست گردد.

    آزمایش سدیم خون ممکن است زمانی که فرد دارای علائم سدیم پائین مانند ضعف، گیجی و بیحالی است، درخواست گردد. اگر مقدار سدیم سریعاً افت کند، فرد ممکن است احساس ضعف و خستگی مفرط نماید؛ در موارد شدید، ممکن است فرد احساس گیجی نموده و به کما رود. هرچند، زمانی که سطوح سدیم به کندی کاهش پیدا کند، هیچ نوع علایمی وجود نخواهد داشت. به این دلیل است که حتی وقتی فرد هیچ علائمی ندارد، سطوح سدیم اغلب بررسی می شوند.

    آزمایش سدیم خون ممکن است زمانی که فرد دارای علائم سدیم بالا، مانند تشنگی، غشاهای مخاطی خشک (بعنوان مثال، دهان، چشم ها)، دفعات پائین ادرار، انقباض ناگهانی عضلانی و یا بیقراری دارد، درخواست شود. در صورت بالارفتن بسیار شدید سطوح سدیم، علائم میتوانند شامل بیقراری، انجام کارهای غیرمنطقی و کما و تشنج باشند.

     

    هنگام نظارت بر درمان شامل مایعات درون وریدی (IV) یا زمانی که امکان ایجاد دهیدراسیون وجود دارد، ممکن است الکترولیت ها اندازه گیری شوند. پنل های الکترولیت و پنل متابولیک مقدماتی نیز معمولاً هنگام نظارت بر درمان بیماری های خاصی مانند فشار خون بالا، نارسایی قلبی و بیماری کبد و بیماری کلیوی، بر یک مبنای منظم درخواست می شوند.

    زمانی که نتیجه آزمایش سدیم خون غیرعادی است، تست سدیم ادرار ممکن است جهت کمک به تعیین علت عدم تعادل یا نظارت بر درمان، درخواست شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطح پائین سدیم خون (هایپوناترمی)، میتواند به علت های زیر باشد:

    • از دست دادن زیاد سدیم، بیشتر بعلت عوارضی مانند اسهال، استفراغ، تعریق زیاد، استفاده از داروهای ادرارآور، بیماری کلیوی یا سطوح پائین کورتیزول، آلدوسترون و هورمون های جنسی (بیماری آدیسون)
    • نوشیدن زیاد آب که هنگام ورزش ممکن است اتفاق بیفتد
    • تجمع زیاد مایعات در بدن (ادم) که بر اثر نارسایی قلبی، سیروز و بیماری های کلیوی که باعث از دست رفتن پروتئین (سندرم نفروتیک) میشوند یا سوء تغذیه، ایجاد می شود. در تعدادی از بیماری ها، بویژه آنهایی که مغز و ریه ها را درگیر می کنند، انواع بسیاری از سرطان ها و برخی داروها، بدن حجم زیادی از هورمون ضد-ادرار (ADH) را تولید کرده که باعث می شود تا فرد میزان زیادی از آب را در بدن نگهدارد.

    سطح پائین سدیم در خون، ندرتاً بعلت کاهش دریافت سدیم (کمبود در رژیم غذایی یا کمبود سدیم در مایعات IV) می باشد.

    سطح بالای سدیم در خون (هایپرناترمی) تقریباً همیشه با از دست دادن زیاد آب (دهیدراسیون) بدون نوشیدن کافی آب، ایجاد می شود. در مواردی نادر، ممکن است بعلت افزایش دریافت نمک بدون آب کافی، سندرم کوشینگ یا عارضه ای که با میزان بسیار کم ADH با عنوان دیابت اینسیپیدوس رخ می دهد، ایجاد گردد.

    غلظت های سدیم در ادرار باید همراه با سطوح خونی آن اندازه گیری شوند. بدن معمولاً سدیم اضافی را حذف می کند، از اینرو غلظت آن در ادرار ممکن است بالا رود زیرا در خون افزایش می یابد. همچنین زمانی که بدن سدیم بسیار زیادی را از دست میدهد، غلظت سدیم ممکن است در ادرار افزایش یابد؛ در این مورد، سطح خونی سدیم، نرمال تا پائین است. اگر سطوح خونی سدیم بعلت دریافت ناکافی پائین باشند، در نتیجه غلظت های ادرار نیز کاهش خواهند یافت.

    • کاهش سطوح سدیم در ادرار ممکن است نشاندهنده دهیدراسیون، نارسایی احتقانی قلب، بیماری کبدی یا سندرم نفروتیک باشند.
    • افزایش سطح سدیم در ادرار میتواند نشاندهنده استفاده از ادرارآور یا بیماری آدیسون باشد.

    سطوح سدیم اغلب در ارتباط با بقیه الکترولیت ها سنجیده شده و میتوانند برای محاسبه یک میزان با عنوان آنیون گپ مورد استفاده قرار گیرند. آنیون گپ در تشخیص وجود مواد ناشناخته مانند توکسین ها در خون، دارای کاربرد می باشد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    داروهای خاصی مانند استروئیدهای آنابولیک، آنتی بیوتیک ها، کورتیکواستروئیدها، ملین ها، داروهای سرفه و داروهای ضدبارداری خوراکی ممکن است باعث افزایش سطوح سدیم شوند. بقیه داروها مانند بازدارنده های ACE، ادرار آورها، کاربامازپین، هپارین و داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای نیز ممکن است باعث کاهش سطوح سدیم شوند.

  • میزان نمک توصیه شده برای دریافت از غذا چقدر می باشد؟

    گروه غذا و تغذیه، میزان دریافت 2300 میلی گرم در روز نمک را برای بزرگسالان توصیه می کند. افراد معمولاً مقادیر کافی از سدیم را در رژیم غذایی خود دریافت می کنند، اما مهم است که این از حداکثر میزان توصیه شده، بیشتر نشود.

    منابع غذایی معمول نمک اغلب غذاهای فرآوری شده بوده که به آنها نمک در حین آماده سازی، اضافه می شود از قبیل انواع پنیر، سوپ ها، ترشی ها و انواع بیسکویت. بعلاوه، سایر غذاهای فرآوری شده، تجاری یا سرو شونده در رستوران ها، معمولاً مقادیر بالایی از نمک دارند.

    در افرادی که به سدیم حساس بوده یا پرفشاری خون دارند، کاهش دریافت سدیم میتواند منتهی به اثرات مفیدی برای سلامتی فرد گردد. اما حتی اگر شما مبتلا به فشار خون بالا نباشید، محدود کردن سدیم بعنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، میتواند ریسک ابتلای شما به مشکلات فشار خون یا بیماری قلبی را کاهش دهد.

    اشتهای شما برای نمک هم میتواند اکتسابی بوده و هم قابل برگشت است. در صورت مصرف کمتر نمک، ترجیح شما برای مصرف آن کمتر خواهد شد.

  • آیا همه در معرض خطر سطوح بالا و پائین سدیم هستند؟

    بله. افرادی که مبتلا به اسهال و یا استفراغ طولانی مدت، تعریق مفرط، سوختگی ها، بیماری آدیسون، بیماری کلیوی یا نارسایی احتقانی قلب هستند، ممکن است سطوح پائینی از سدیم را داشته باشند. افراد مبتلا به دهیدراسیون، استفاده از ادرارآور، سندرم کوشینگ، سیستیک فیبروزیس، اختلالات عصبی، کمکاری غده تیروئید یا نارسایی کلیوی هستند، ممکن است مقادیر بالایی از سدیم را داشته باشند.

  • آیا ورزشکاران و سایرین، پس از انجام فعالیت های ورزشی، باید توجه ویژه ای به جذب مجدد آب برای بالا نگهداشتن میزان سدیم خود داشته باشند؟

    بله. هنگام تمرینات طولانی و شدید، هم آب و هم سدیم در هنگام تعریق، از دست می روند. برای حفظ تعادل درست آب و سدیم در بدن، نه تنها لازم است که مردم آب بنوشند بلکه باید از طریق غذاهای نمک دار یا "نوشیدنی های ورزشی" با ترکیب خاص، جذب سدیم کافی را تضمین کنند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Harrison, P. (2015 August 14). Low-Normal Serum Sodium Identified as a Risk Factor for CVD/Death. Medscape Multispecialty. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/849532. Accessed 8/15/15.

Craig, S. (2015 August 5, Updated). Hyponatremia in Emergency Medicine. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767624-overview. Accessed 8/15/15.

Lukitsch, I. (2015 March 21, Updated). Hypernatremia. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/241094-overview. Accessed 8/15/15.

Dugdale, D. (2013 October 29, Updated). Sodium blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003481.htm. Accessed 8/15/15.

Dugdale, D. (2013 April 14, Updated). Hyponatremia. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm. Accessed 8/15/15.

Mir, F. (2013 December 5, Updated). Serum Sodium. Medscape Drugs & Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2099065-overview. Accessed 8/15/15.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Tietz. Fundamentals of Clinical Chemistry, 2001; Fifth edition. Elsevier Health Sciences.

Boh, LE. Pharmacy Practice Manual, 2001; Second edition. Lippincott Williams & Wilkins.

NewsTarget. Pass on the Salt: News Release. Friday, August 18, 2006. Available online through http://www.mayoclinic.org. Accessed January 2008.

Jacobs & DeMott. Laboratory Test Handbook, 2001; 5th edition. Lexi-Comp, Inc.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC.

Food and Nutrition Board. Institute of Medicine of the National Academies, Dietary Reference Intake Tables, Water and Electrolytes. PDF available for download at http://www.iom.edu.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(1995-2004). Minerals and Electrolytes. The Merck Manual of Medical Information Second Home Edition [On-line information]. Available online through http://www.merck.com.

Ben-Joseph, E., Reviewed (2004 July). Dehydration. Familydoctor.org Information for Parents [On-line information]. Available online through http://www.kidshealth.org.

A.D.A.M. editorial, Updated (2003 October 15). Electrolytes. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002350.htm.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 4th edition, Pp. 479-482; 989-992.

USDA. Dietary Guidelines for Americans, 2010. Available online at http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-PolicyDocument.htm. Accessed August 2011.

MayoClinic.com. Hyponatremia. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hyponatremia/DS00974. Accessed August 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.