اسامی دیگر
LPS
اسم متعارف
Lipase
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه October 31, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

در اصل به منظور تشخیص و نظارت بر پانکراتیت حاد؛ گاهی اوقات به جهت تشخیص و نظارت بر پانکراتیت مزمن و دیگر بیماری های پانکراس

زمان انجام آزمایش؟

وقتی علائم یک اختلال پانکراس مانند درد شکمی شدید، تب، بی اشتهایی یا حالت تهوع نشان می دهید

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی که از ورید بازوی شما به دست آمده است

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ نوع آمادگی لازم نمی باشد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

لیپاز یکی از آنزیم های متعددی است که توسط پانکراس برای هضم چربی های غذا تولید می شود. این آزمایش، میزان لیپاز را در خون اندازه گیری میکند.

لیپاز از طریق مجرای پانکراس به اولین بخش روده کوچک (دئودنوم) منتقل شده و در آنجا تری گلیسریدهای (نوعی از چربی) غذا را به اسیدهای چرب، تجزیه می کند. پانکراس اولین منبع لیپاز می باشد، اما سلول های بقیه نواحی بدن که در هضم و جذب مواد غذایی درگیر هستند از قبیل زبان، معده و کبد، نیز لیپاز تولید می کنند.

لیپاز معمولاً در مقادیر کمی در خون وجود دارد. وقتی سلول های موجود در پانکراس آسیب می بینند، مانند بیماری پانکراتیت، یا زمانی که مجرای پانکراس بوسیله سنگ یا در مواردی نادر با یک تومور پانکراسی انسداد می یابند، مقادیر اضافی لیپاز وارد جریان خون شده و منتهی به غلظت های بیشتر آن در خون می گردد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه با فرو بردن سوزن در ورید بازوی شما به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای این تست لازم نمی باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش خون برای لیپاز اغلب همراه با یک تست آمیلاز برای کمک به تشخیص و نظارت بر پانکراتیت حاد، بکار می رود. این آزمایش همچنین ممکن است برای تشخیص و نظارت بر پانکراتیت مزمن و بقیه اختلالاتی که برای پانکراس روی می دهند مورد استفاده قرار گیرد، اما بعنوان یک آزمایش مفید برای این عوارض نمی باشد، زیرا مقادیر بالای لیپاز برای دوره های طولانی تری باقی مانده و شاید مشخص کننده پیشرفت بالینی نباشند.

    تست لیپاز همچنین به صورت گهگاه در تشخیص و دنبال کردن سیستیک فیبروزیس، بیماری سلیاک و بیماری کروهن بکار می رود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    یک آزمایش لیپاز زمانی درخواست می شود که فرد دارای علائم پانکراتیت حاد یا بقیه اختلالات پانکراس می باشد، مانند:

    • درد شدید شکمی و پشت
    • تب
    • کاهش اشتها
    • حالت تهوع

    همچنین این آزمایش ممکن است در مواقعی برای نظارت فردی که عارضه پانکراس دارد برای ارزیابی تأثیر درمان و تعیین اینکه آیا سطوح لیپاز در طول زمان افزایش یا کاهش می یابند، توسط پزشک درخواست شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطح بالای لیپاز در خون احتمالاً نشاندهنده وجود عارضه ای باشد که بر پانکراس تأثیر می گذارد.

    در پانکراتیت حاد، مقادیر لیپاز معمولاً بسیار بالا هستند، اغلب 5 تا 10 برابر بالاترین مقدار مرجع (که اغلب بالاترین حد طبیعی نامیده می شود). معمولاً غلظت های لیپاز طی 4 تا 8 ساعت پس از یک حمله پانکراتیت حاد افزایش یافته و به مدت 7 تا 14 روز بالا باقی می مانند. سطوح لیپاز را نمیتوان برای تعیین شدت یک حمله پانکراسی حاد به کار برد.

    همچنین احتمال دارد که غلظت های آن با انسداد مجرای پانکراس، سرطان لوزالمعده و بقیه بیماری های پانکراسی همچنین التهاب کیسه صفرا یا بیماری کلیوی افزایش یابد.

    مقدار پائین لیپاز در خون احتمالاً نشاندهنده آسیب دائمی به سلول های تولید کننده لیپاز در پانکراس باشد. این میتواند در بیماری های مزمنی که بر پانکراس تأثیر می گذارند مانند سیستیک فیبروزیس رخ دهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    وقتی پانکراتیت حاد رخ می دهد، سطوح لیپاز تقریباً به صورت همزمان با غلظت های آمیلاز خون افزایش می یابند، تقریباً طی 4 تا 8 ساعت، اما سطوح لیپاز به مدت طولانی تری نسبت به مقادیر آمیلاز، بالا باقی می مانند. تصور می شود که آزمایش لیپاز نسبت به تست آمیلاز برای تشخیص اولیه پانکراتیت حاد مطمئن تر بوده و همچنین برای تشخیص پانکراتیت حاد ایجاد شده با مصرف الکل حساستر می باشد.

    داروهایی که احتمالاً مقادیر لیپاز را افزایش می دهند شامل داروهایی درد مانند کدئین، ایندومتاسین و مرفین، قرص های ضدبارداری، داروهای ادرارآور تیازید و کولینرژیک و برخی داروهای دیگر هستند.

  • عوارض بلندمدت پانکراتیت چه می باشد؟

    با پانکراتیت حاد، معمولاً هیچ آسیب بلندمدتی وجود نداشته و اغلب هیچ مشکل بیشتری رخ نمیدهد. پانکراتیت مزمن، که بصورت مجموعه ای از حمله های حاد یا اختلال پیوسته نمود می یابد، میتواند باعث آسیب دائمی گردد. با زخم شدن پانکراس، برخی افراد مبتلا به دیابت شده و یا توانایی خود را برای عضم غذاها، بویژه چربی ها از دست می دهند. فقدان آنزیم های طبیعی پانکراس ممکن است منتهی به اثرات شدید بر هضم غذا و تولید مواد زائد، سوء جذب مواد غذایی، درد شکمی، مدفوع چرب و تشکیل سنگ در پانکراس شود. حتی اگر بیماری کنترل شود، آسیب اغلب غیرقابل بازگشت خواهد بود. در صورت پیشرفت بیماری، میتواند منجر به مرگ گردد. 

  • آیا مقادیر بالای لیپاز همیشه به این معنی هستند که من مبتلا به یک عارضه پانکراس می باشم؟

    در برخی موارد، افزایشی در سطح لیپاز میتواند به علت عارضه ای غیر از پانکراتیت باشد. در پانکراتیت، مقادیر لیپاز سریعاً افرایش یافته و طی 7 تا 14 روز کاهش می یابند. در بقیه عوارض، افزایش آن زیاد نبوده و مقدار آن شاید برای مدت طولانی تری بالا باقی بماند. افزایش متوسط در مقادیر لیپاز میتواند در بقیه عوارضی مانند بیماری کلیوی افزایش یافته و احتمالاً بعلت کاهش دفع آن از خون، التهاب غدد بزاقی، التهاب کیسه صفرا، بیماری سلیاک، انسداد روده یا بیماری زخم معده باشد. اگرچه، تست لیپاز معمولاً برای نظارت بر این عوارض بکار نمی رود. پزشک شما مشخص می کند که آیا شما مبتلا به یک اختلال پانکراس بوده و بر مبنای علائم، سابقه پزشکی و نتایج تست، تشخیص می دهد.

  • چرا احتمالاً آزمایشات لیپاز و آمیلاز با همدیگر درخواست داده می شوند؟

    آزمایشات آمیلاز خون برای اختلالات پانکراس، حساس هستند اما برای این اختلالات اختصاصی نیستند. این بدین معنی است که افزایش سطح آمیلاز میتواند نشاندهنده مشکلی باشد، اما اختلالی که با پانکراس نامرتبط می باشد، علت احتمالی است. تست های لیپاز معمولاً نسبت به آمیلاز برای بیماری های پانکراس اختصاصی تر هستند، بویژه برای پانکراتیت حاد و پانکراتیت الکلی حاد. ارزیابی نتایج دو آزمایش با همدیگر به تشخیص یا رد پانکراتیت یا بقیه عوارض کمک می کند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Devkota, Bishnu Prasad, et. al. (Updated Jan. 16, 2014.) Lipase. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088094-overview through http://emedicine.medscape.com/. Accessed April 2014.

Burke, Darla. (June 11, 2012.) Lipase Test. Healthline. Available online at http://www.healthline.com/health/lipase-test through http://www.healthline.com. Accessed April 2014.

Lipase Test. (Updated Jan. 21, 2013.) Medline Plus. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003465.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed April 2014.

Test ID: LPS Lipase, Serum. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8328 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed April 2014.

Cartier, T, et. al. (Sept. 2006.) Normal Lipase Serum Level in Acute Pancreatitis: a Case Report. National Center for Biotechnology Information. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2564215/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed April 2014.

Case-Lo, Christine. (Updated May 29, 2013.) Amylase and Lipase Tests. Healthline. Available online at http://www.healthline.com/health/amylase-and-lipase-tests through http://www.healthline.com. Accessed April 2014.

Al-Kaade, Samer. (Updated Jan. 29, 2013.) Exocrine Pancreatic Insufficiency. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2121028-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 598-599.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pg 1117.

Stone, C. (2005 February 14). Lipase test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003465.htm.

(2004 February). Pancreatitis. National Digestive Diseases Information Clearinghouse [On-line information]. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/pancreatitis/ through http://digestive.niddk.nih.gov.

Dugdale, III, D. (Updated 2009 January 28). Lipase test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003465.htm. Accessed May 2010.

(© 1995–2010) Unit Code 8328: Lipase, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8328 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed May 2010.

Dowshen, S. (Reviewed 2009 January). Blood Test: Lipase. KidsHealth from Nemours [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/system/medical/test_lipase.php through http://kidshealth.org. Accessed May 2010.

Gardner, T. and Berk, B. (Updated 2009 December 29). Pancreatitis, Acute. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181364-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2010.

Khoury, G. and Deeba, S. (Updated 2009 January 26). Pancreatitis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/775867-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 598-599.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 281-287.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 676-677.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 1891-1898.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006 p619.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.