اسم متعارف
Osmolality (plasma, urine, stool)
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به ارزیابی تعادل آب و الکترولیت بدن؛ بررسی سطوح پایین سدیم در خون (هیپوناترمی) و افزایش یا کاهش تولید ادرار؛ تشخیص مسمومیت با الکل به‌دلیل مصرف سمومی مانند متانول یا اتیلن‌گلیکول؛ نظارت بر اثربخشی درمان شرایطی که اسمولالیته را تحت تأثیر قرار می‌دهند؛ کمک به تعیین علت اسهال مزمن

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی‌که فرد دارای سطح سدیم پایین است، منیتول (دیورتیک اسمزی) مصرف می‌کند، ممکن است متانول، اتیلن‌گلیکول یا ایزوپروپیل الکل مصرف کند، مقدار قابل توجهی افزایش یا کاهش ادرار را تولید می‌کند یا اسهال مزمن دارد

نمونه مورد نیاز

نمونه خون گرفته شده از ورید بازو و یا نمونه ادرار تصادفی. گاهی اوقات نمونه مدفوع تازه و مایع

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ممکن است نیازی نباشد یا از شما خواسته شود 6 ساعت پیش از آزمایش ناشتا باشید. دستورالعمل‌های ارائه شده را دنبال کنید. ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود را از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید مطلع کنید، به‌خصوص منیتول.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

اسمولالیته اندازه‌گیری مقدار ذرات محلول در مایع است. تست اسمولالیته غلظت موادی مانند سدیم، پتاسیم، کلرید، گلوکز و اوره را در نمونه خون، ادرار یا گاهی مدفوع را نشان می‌دهد. این آزمایش برای ارزیابی تعادل بین آب و ذرات حل شده در خون و ادرار، تشخیص موادی که در این تعادل تاثیر دارد و توانایی کلیه در غلظت ادرار را ارزیابی می‌کند.

تعادل آب در بدن یک فرآیند پویا است که با کنترل میزان آب دفع شده در ادرار و افزایش یا کاهش نوشیدن آب توسط تنظیم "تشنگی" کنترل می‌شود. سنسورهای اسموتی در بدن افزایش و کاهش مقدار آب و ذرات در جریان خون را دریافت و به آن واکنش نشان می‌دهند. هنگامی که اسمولالیته خون افزایش می‌یابد، کاهش مقدار آب در خون و یا افزایش تعداد ذرات را نشان می‌دهد، هیپوتالاموس هورمون ضددوریت (ADH)را ترشح کرده، که به کلیه‌ها برای حفظ آب کمک می‌کند. این کار باعث غلظت بالای ادرار و غلظت بالاتری از اسمولالیته ادرار و خون رقیق‌تر با اسمولالیت پایین‌تر می‌شود. همانطور که اسمولالیته خون کاهش می‌یابد، ترشح ADH سرکوب می‌شود، کلیه‌ها مقدار زیادی از ادرار رقیق را تخلیه می‌کنند، مقدار آب در بدن کاهش می‌یابد و اسمولالیته خون به حالت طبیعی باز می‌گردد.

اسمولالیته خون در درجه اول یک مقدار سدیم حل شده در سرم است. سدیم الکترولیت اصلی در خون، ادرار و مدفوع است که با پتاسیم، کلرید و دی‌اکسیدکربن (به صورت بیکربنات) برای حفظ تعادل الکتریکی در بدن و تعادل اسید-باز کار می‌کند. سدیم از طریق رژیم غذایی به بدن وارد می‌شود و به‌طور کلی توسط کلیه‌ها در ادرار حفظ می‌شود و غلظت آن در خون در محدوده سالم نگهداری می‌شود.

اسمولالیته ادرار عمدتا مواد زائد اوره و کراتینین را اندازه‌گیری می‌کند. اوره و کراتینین توسط بدن در میزان نسبتا ثابتی تولید و حذف می‌شوند.

گلوکز و اوره الکترولیت نیستند، بلکه به عنوان ذرات (مولکول)، به اسمولالیته کمک می‌کنند. به‌طور معمول، مشارکت آنها کم است، اما وقتی که افراد دارای گلوکز خون بالا (هیپرگلیسمی، همانطور که در دیابت یافت می‌شود) و یا اوره بالای خون (در بیماری‌هایی مانند نارسایی کلیه دیده می‌شود)، تاثیر آنها می‌تواند قابل توجه باشد.

گلوکز اسمزی فعال است. این بدان معناست که می تواند آب را از سلول‌های بدن بیرون بکشد، مقدار مایع در گردش را افزایش می‌دهد که به نوبه خود باعث افزایش مقدار ادرار رقیق شده می‌شود. مانیتول، داروئی که برای درمان ادم مغزی استفاده می‌شود، دارای این ویژگی است. سمومی مانند متانول، ایزوپروپیل الکل، اتیلن گلیکول، پروپیلن گلیکول و استون و داروهایی مانند اسید استیل سلیسلیک (آسپرین) همچنین در هنگام مصرف در مقادیر زیاد، اسمولالیته را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

اسمولالیته را می‌توان اندازه‌گیری کرد و یا آن را از حلال‌های اصلی خون تخمین زد. تفاوت بین نتایج اندازه‌گیری و محاسبه شده (برآورد شده) "شکاف اسموتی" یا "شکاف اسمولال" نامیده می‌شود. افزایش شکاف اسمزی (بیش از 10) نشان دهنده حضور مواد دیگری مانند توکسین، آسپرین یا مانیتول است. شکاف اسموتیک برای ارزیابی زمانی که فردی با منیتول درمان می‌شود یا زمانی که کسی مشکوک به مصرف مواد سمی از جمله متانول یا مصرف بیش از حد داروهایی مانند آسپرین است، استفاده می‌شود. سایر علل رایج شکاف اسمولی بالا عبارتند از کتواسیدوز الکلی، نارسایی کلیه، کتواسیدوز دیابتی و شوک.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون توسط سوزن از ورید بازو به‌دست می‌آید. نمونه ادرار تصادفی با استفاده از روش پاکسازی جمع‌آوری می‌شود (توضیحات زیر را در "بررسی ادرار: نحوه جمع‌آوری نمونه برای آزمایش " را ببینید). مدفوع تازه (در یخچال یا منجمد در حدود 30 دقیقه پس از جمع‌آوری)، و مایع که آلوده به ادرار نباشد، در یک ظرف تمیز جمع‌آوری می‌شود. باکتری در مدفوع می‌تواند نتایج آزمایش را در یک دوره کوتاه مدت تغییر دهد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

ممکن است نیازی به آماده‌سازی تست نباشد یا به‌مدت 6 ساعت قبل از آزمایش ناشتا مورد نیاز باشد (چیزی به‌جز آب نخورید و نیاشامید). دستورالعمل‌ها را دنبال کنید. از آنجا که بعضی از داروها با این آزمایش تداخل دارند، ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی و درمانی را از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید مطلع سازید، خصوصا اگر منیول مصرف می‌کنید.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    تست اسمولالیته یک تصویر لحظه‌ای از تعداد حلال‌های موجود در خون (سرم)، ادرار یا مدفوع را فراهم می‌کند. این آزمایش به‌منظور ارزیابی تعادل آب بدن یا توانایی آن برای تولید و تمرکز ادرار، کمک به بررسی میزان کم سدیم (هیپوناترمی)، تشخیص حضور سمومی مانند متانول و اتیلن گلیکول، و بررسی داروهای اسمزی فعال داروهایی مثل مانیتول، برای درمان ادم مغزی استفاده می‌شود. همچنین برای بررسی اثربخشی درمان در هر شرایطی که بر روی اسمولالیته فرد تاثیر می‌گذارد تجویز می‌شود.

    اسمولالیته سرم در درجه اول به بررسی هیپوناترمی می‌پردازد. هیپوناترمی ممکن است به علت افت سدیم از طریق ادرار یا افزایش مایع در جریان خون باشد. افزایش مایع ممکن است ناشی از نوشیدن بیش از حد آب، احتباس آب، کاهش توانایی کلیه ها برای تولید ادرار یا وجود عوامل فعال اسمزی مانند گلوکز، مانیتول یا گلیسین (ماده شیمیایی مورد استفاده در مایعات آبیاری جراحی) باشد. برای مثال، دوندگان ماراتن با مصرف مقادیر زیادی آب در مدتی کوتاه، مایعات دفع شده در عرق را جایگزین می‌کنند، و هیپوناترمی حاد را تجربه می‌کنند. افرادی که به‌طور مداوم به‌صورت انتخابی یا به‌دلیل شرایط روحی مقدار زیادی آب مصرف می‌کنند، ممکن است هیپوناترمی مزمن داشته باشند. بعضی افراد ممکن است به‌نظر برسد که سدیم کمتری دارند زمانی که درصد آب در خون به‌واسطه افزایش پروتئین یا چربی آنها کاهش می‌یابد.

    مانیتول، گلیسین و مصرف سمومی مانند متانول، اتیلن گلیکول، ایزوپروپیل الکل و پروپیلن گلیکول با تجویز یک شکاف اسموتیک (شکاف اسمولال) شناسایی، ارزیابی و بررسی شوند. این محاسبات اسمولالیته اندازه‌گیری شده با اندازه‌گیری حلال‌های اصلی را مقایسه می‌کند. شکاف اسموتی تفاوت بین آنها است. شکاف اسمولال بیش از 10 غیرطبیعی است و نشان‌دهنده حضور یک ماده اسمزی فعال در خون است.

    برای محاسبه شکاف اسموتی، آزمایشات سدیم خون، نیتروژن اوره خون (BUN) و گلوکز باید انجام شود تا بتوان اسمز معکوس مورد انتظار را محاسبه کرد. بعضی از نسخه‌های محاسبات اسمزولتی مورد انتظار شامل اندازه‌گیری اتانول نیز می‌باشند. مثال محاسبه شده است:

    محاسبه اسمولالیته سرم (اتانول همیشه شامل نمی‌شود)

    2 x (Na+) + (Glucose/18) + (BUN/2.8) + (Ethanol/3.8)

    نکته: گلوکز، BUN و اتانول ممکن است در mg / dL (میلی گرم در دسی‌لیتر) یا mmol / L (میلومول در لیتر) گزارش شود. اعداد نشان داده شده در معادله بالا برای تبدیل از mg / dL به mmol / L استفاده می‌شود. برای mmol / L معادله چنین خواهد بود:

    2 x (Na+) + (Glucose) + (BUN) + (Ethanol)

    شکاف اسمتیک سرم

     اسمولالیته سرم (اندازه‌گیری شده) - اسمولالیته سرم (محاسبه شده)

    اسمولالیته ادرار به‌طور مرتب با اسمولالیته سرم تنظیم می‌شود. این کار برای کمک به ارزیابی تعادل آب بدن و بررسی افزایش و کاهش تولید ادرار مورد استفاده قرار می‌گیرد. افزایش خروجی ادرار ممکن است به‌دلیل افزایش مایع مصرفی، عدم وجود مقادیر مناسب ADH یا دیابت باشد و با افزایش میزان گلوکز منجر به افزایش تولید ادرار شود. کاهش خروجی ادرار ممکن است ناشی از علل مختلفی از قبیل کاهش جریان خون به کلیه‌ها، پاسخ مناسب به کاهش آب بدن یا آسیب به سلول‌های لوله‌ای در کلیه‌ها باشد. سدیم و کراتینین ادرار اغلب به همراه اسمولالیته ادرار تجویز می‌شود. گاهی اوقات شکاف اسموتی ادرار محاسبه می‌شود و برای کمک به ارزیابی توانایی کلیه برای دفع اسید و بازجذب بیکربنات، تشخیص وجود مولکول‌های فعال اسمزی و مقایسه با شکاف اسمزی سرم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    گاهی اوقات اسمولالیته مدفوع ممکن است به ارزیابی اسهال مزمن کمک کند، که ظاهرا به علت عفونت باکتری یا انگلی یا علت شناخته شده دیگری مانند التهاب روده یا آسیب دیده نیست. افراد مبتلا به اسهال مزمن آبکی ممکن است یک ماده اسمزی فعال مانند یک ملین تجاری داشته باشند که مانع از جذب آب از روده است. گاهی اوقات شکاف اسموتی مدفوع محاسبه می‌شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    تست اسمولالیته سرم و شکاف اسمتیک ممکن است در زمانی که فرد علائمی داشته باشد که متخصص سلامت به هیپوناترمی مشکوک می‌شود درخواست می‌شود، مانند:

    • تشنگی بیش از حد
    • گیجی
    • تهوع
    • سر درد
    • رخوت
    •  در موارد شدید، تشنج یا کما

    این آزمایش‌ها همچنین ممکن است در زمانی‌که مشکوک به مصرف مواد سمی از جمله متانول یا اتیلن گلیکول باشد تجویز شود.

    زمانی که متخصص سلامت می‌خواهد نتایج ادرار را با اسمولالیته سرم مقایسه کند و یا وقتی فرد آزمایش شونده افزایش یا کاهش ادرار دارد، آزمایش اسمولالیتی ادرار به همراه آزمایش خون تجویز می‌شود. زمانی‌که فرد مشکوک به دیابت است هر دو آزمایش ممکن است تجویز شود.

    تست اسمولالیته ممکن است برای افراد بدون علامت با هیپوناترمی غیر قابل توضیح انجام شود در صورتی‌که سدیم کمی طی آزمایش به دلایل دیگر کشف شود. تست اسمولالیته سرم و ادرار را می توان به طور مرتب مرتب کرد تا مانع از اثربخشی درمان برای این شرایط و در فواصل منظم برای نظارت بر مصرف داروی مانیتول شود.

    اسمولالیته مدفوع ممکن است در زمانی که متخصص سلامت مشکوک است که اسهال مزمن فرد ممکن است به علت مواد اسمز معکوس باشد، تجویز می‌شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    اسمولالیته پویا است و در زمانی‌که بدن به عدم تعادل موقت آب واکنش نشان می‌دهد، نوسان دارد. آزمایشات اسمولالیتی سرم و ادرار باید با توجه به مشخصات بالینی فرد و همچنین یافته‌های آزمایش‌های دیگر مانند سدیم، گلوکز و BUN بررسی شود. نتایج اسمولالیتی تشخیصی نیستند آنها نشان می‌دهند که فرد دارای اختلال است، اما علت را دقیقا مشخص نمی‌کند.

    به‌طور کلی، اگر کسی دارای اسمولالیته سرم افزایش یافته است، به‌دلیل کاهش آب در خون یا افزایش حلال است. اگر فرد اسمولالیته سرم را کاهش دهد، به‌دلیل افزایش سطح مایع است.

    هنگامی که کسی افزایش شکاف اسموتیک دارد و به مصرف مواد سمی مانند متانول مشکوک است، احتمال دارد که فرد این کار را با اندازه شکاف مربوط به مقدار سم انجام دهد. در طول بررسی، اگر اسمولالیت، شکاف اسموتیک و یافته‌هایی مانند سطح سدیم کم به حالت طبیعی بازگردد، درمان موثر بوده است.

    با مانیتول درمانی، هدف نظارت حفظ یک شکاف اسموتی پایدار "درمانی" و تسکین ادم مغزی است.

    اسمولالیته سرم ممکن است با:

     اسمولالیته سرم ممکن است کاهش یابد با:

    هنگامی که فرد ادرار دفع شده را افزایش و اسمولالیته را کاهش می‌دهد، فرد یا بدن خود را از مایعات اضافی آزاد می‌کند یا قادر به غلظت ادرار به‌طور مناسب نیست. افزایش میزان تولید ادرار و افزایش اسمولالیتی ممکن است زمانی‌که ماده‌ای مانند گلوکز بیش از حد با دیابت از بدن دفع می‌شود اتفاق بیفتد. اگر فرد کاهش تولید ادرار و اسمولالیته بالا داشته باشد، ممکن است دچار کمبود آب شود؛ اگر کسی اسمولالیتیه کم یا نرمال داشته باشد، ممکن است دچار آسیب کلیه باشد.

     اسمولالیته ادرار ممکن است افزاایش یابد با:

     اسمولالیت ادرار ممکن است کاهش یابد با:

    اگر کسی شکاف اسمولالیتی مدفوع را افزایش داده باشد، احتمال دارد که یک ماده اسمزی فعال باعث اسهال آبکی مزمن می‌شود. در سوء جذب و سوء هاضمه ملایم مشاهده می‌شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    گاهی اوقات محاسبه "تصفیه آب آزاد" برای کمک به ارزیابی توانایی لوله‌های کلیه غلظت مناسب و رقیق‌کردن ادرار تجویز می‌شود. هنگامی که اسمولالیته ادرار تقریبا مشابه اسمولالیته پلاسما است، پس از آن پاکسازی آب صفر است. هنگامی که حجم خون کاهش می‌یابد و ادرار غلیظ می‌شود، پس از آن پاکسازی آب منفی خواهد بود. هنگامی که سطح مایع افزایش می‌یابد و ادرار رقیق می‌شود، پس از آن پاکسازی آب مثبت خواهد بود.

  • تفاوت اسمولالیت ادرار و گرانش خاص چیست؟

    گرانش خاص قسمت مشترک از تجزیه شیمیایی ادرار است و وزن مواد جامد را در آب ارزیابی می‌کند. اسمولالیته و گرانش معمولا به طور موازی با یکدیگر تغییر می‌کنند. هنگامی که مولکول های بزرگ و سنگین (مانند گلوکز و پروتئین) در ادرار وجود دارد، اما نتایج واگرا خواهد بود. به‌دلیل وزن مولکول‌ها، گرانش خاص بیشتر افزایش می‌یابد، در حالی که اسمولالیت ادرار کمتر افزایش می‌یابد، که منعکس کننده تعداد مولکول‌ها است. به طور کلی، اسمولالیتی اندازه‌گیری دقیق‌تر از غلظت ادرار است.

  • تفاوت اسمولالیت و اسمولاریسم چیست؟

    اسمولالیته غلظت محلول در یک مایع را با بررسی تعداد ذرات در وزن (کیلوگرم) مایع اندازه‌گیری می‌کند اسمولاریسم تعداد ذرات در هر حجم (لیتر) مایع را ارزیابی می‌کند. با مایعات رقیق، آنها اساسا یکسان هستند، اما تفاوت در میزان غلظت بالاتر قابل توجه است و هنگام مقایسه آنها به‌عنوان واحدهای اسمولالیتی و اسمولاریسم یکسان نیست.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Osmolality - blood. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003463.htm. Accessed October 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Osmolality - urine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003609.htm. Accessed October 2013.

Healthline. Blood Osmolality Test. Available online at http://www.healthline.com/health/osmolality-blood through http://www.healthline.com. Accessed October 2013. Accessed October 2013.

Tuazon SA et al. Serum Osmolality. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2099042-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

Medscape Editorial Staff. Urine Osmolality. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088250-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

University of Rochester Online Medical Encyclopedia. Osmolality (Stool). Available online at http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=osmolality_stool through http://www.urmc.rochester.edu. Accessed October 2013.

Drugs.com. Mannitol. Available online at http://www.drugs.com/cdi/mannitol.html through http://www.drugs.com. Accessed October 2013.

Advanced Instruments, Inc. Osmolarity vs. Osmolality. Available online at http://www.aicompanies.com/index.cfm/AIUniversity/OsmolalityExplained/Osmolarity_vs._Osmolality through http://www.aicompanies.com. Accessed October 2013.

Christine L. Snozek, PhD. laboratory tests adjunct board member.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 1361

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 613-616

Peng, K. (2004 May 15). Management of Hyponatremia. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20040515/2387.html through http://www.aafp.org.

Agha, I. (2004 February 23, Updated). Osmolality. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003463.htm.

Agha, I. (2004 February 11, Updated). Osmolality-Urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003609.htm.

(© 2005). Electrolyte & Osmolality Profile, Fecal. ARUP's User's Guide [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020699.jsp through http://www.aruplab.com.

Reynolds, R. and Seckl, J. (2005 October 10) Hyponatraemia for the Clinical Endocrinologist. Medscape, From Clinical Endocrinology 2005;63(4):366-374 [On-line journal article]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/514125?src=search through http://www.medscape.com.

Dufour, D. R. (1993 July 13). Osmometry, The Rational Basis for Use of an Underappreciated Diagnostic Tool. Industry Workshop presentation for AACC Meeting New York, New York [On-line information]. PDF available for download at http://www.osmolality.com/pdf/Osmometry.pdf through http://www.osmolality.com.

Dugdale, D. (Updated 2009 August 10). Osmolality - blood. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003463.htm. Accessed January 2010.

Dugdale, D. (Updated 2009 August 7). Osmolality – urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003609.htm. Accessed January 2010.

Simon, E. and Hamrahian, S. (Updated 2009 May 29). Hyponatremia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/242166-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2010.

Lewis, J. (Revised 2009 May). Water and Sodium Balance. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec12/ch156/ch156b.html?qt=osmolality&alt=sh#sec12-ch156-ch156b-657a through http://www.merck.com. Accessed January 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 684-687.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 469, 341.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.