تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه October 10, 2017.
سوء تغذیه چیست؟

سوء تغذیه در اصل به معنی "تغذیه بد" و شرایطی است که در آن بین میزان غذا و دیگر مواد مغذی که بدن به آنها برای رشد مناسب و سلامت نیاز دارد و میزانی که دریافت یا جذب می نماید، اختلاف و تفاوت وجود دارد. این عدم تعادل  اکثرا مرتبط با کمبود تغذیه (رنجوری)، مورد تمرکز اصلی این مقاله، می باشد اما ممکن است به علت بیشبود تغذیه (پر خوراکی) نیز رخ دهد.

پرخوراکی مزمن می تواند منجر به چاقی و سندرم متابولیک، مجموعه ای از عوامل خطر که مشخصه آن چاقی نواحی شکمی، کاهش توانایی در پردازش قند (مقاومت به انسولین دیس لیپیدمی (چربی پرشی) و فشار خون بالا (پرفشاری خون) می باشد. نشان داده شده که افراد مبتلا به سندرم متابولیک در معرض ریسک بالاتری جهت ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی می باشند. نوع غیر شایع دیگری از بیش بود تغذیه، مسمومیت با مواد معدنی یا ویتامین است. این حالت معمولا به سبب استفاده بیش از حد از مکمل ها ایجاد می شود. برای مثال مسمومیت در اثر مصرف دوزهای بالای ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین آ بجای جذب آن از طریق خوردن غذا. نشانه های این مسمومیت به نوع ماده مصرف شده، شدت اوردوز آن و حاد یا مزمن بودن آن بستگی دارد.

کمبود تغذیه (رنجوری) زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند ماده مغذی حیاتی به اندازه ای که برای رشد و عملکرد نرمال بدن لازم هستند، موجود یا در دسترس نباشند. این حالت ممکن است در اثر دریافت ناکافی، از دست دادن زیاد، افزایش نیاز یا وضعیت و بیماری اتفاق بیافتد که توانایی بدن را در هضم و جذب مواد مغذی از غذای در دسترس کاهش می دهد. در حالی که نیاز به مواد مغذی کافی بصورت دائمی میباشد، میزان نیاز بدن بر مبنای روزانه و سالانه متفاوت خواهد بود.

  • در طول بارداری، مواد مغذی کافی برای رشد و تکامل طبیعی جنین حیاتی است. کمبود فولیک اسید در طول حاملگی می تواند سبب نقایص هنگام تولد و افزایش ریسک وزن کم نوزاد و زایمان زودرس شود.
  • کودکان می توانند در اثر کمبود شدید غذا به بیماری به نام ماراسموس مبتلا شوند. ماراسموس با بدن لاغر و رشد ضعیف مشخص می شود. اگر در تغذیه کالری به اندازه کافی اما دچار کمبود مواد پروتئینی باشد کودک ممکن است به بیماری کواشیورکور مبتلا شود، وضعیتی که با آماس (ادم)، کبد بزرگ شده، بی علاقگی و تاخیر در رشد شناخته می شود. کمبود ویتامینهای خاص نیز می تواند تشکیل استخوانها و بافتها را تحت تأثیر قرار دهد. برای مثال کمبود ویتامین دی می تواند بر تشکیل استخوانها اثر گذاشته و سبب نرمی استخوان در کودکان شود. در حدود یک سوم مرگ و میر کودکان در جهان به سوء تغذیه ارتباط دارد. کمبود مواد غذایی و انگلهای روده ای از عوامل عمده سوءتغذیه در کشورهای در حال توسعه می باشند. در آمریکا بیشتر موارد سوء تغذیه را می توان به رژیمهای نامتعادل و ضعیف نسبت داد.
  • بیماریهای حاد مانند جراحی، سوختگی های شدید، عفونتها و صدمات می توانند شدت نیاز به مواد مغذی را در کوتاه مدت افزایش دهند. افرادی که گاهی اوقات دچار سوء تغذیه بوده اند ممکن است از سیستم ایمنی ضعیف تری برخودار بوده و پیش آگاهی ضعیف تری داشته باشند. آنها اغلب به زمان طولانی تری پس از اعمال جراحی جهت بهبودی نیاز دارند و می بایست روزهای بیشتری را در بیمارستان بستری باشند. به همین دلیل بعضی پزشکان وضعیت تغذیه ای بیماران بستری شده خود را غربالگری و سپس پایش می نمایند. بیمارانی که جراحی دارند، مکرراً  پیش از جراحی و در حین دوره نقاهت پس از آن مورد ارزیابی قرار می گیرند.
  • یماریهای مزمن ممکن است همراه با اتلاف مواد مغذی، افزایش نیاز به مواد مغذی و یا سوء جذب آنها باشند. سوء جذب ممکن است با بیماریهای مزمنی مثل بیماری سلیاک، سیستیک فیبروزیس، نارسایی لوزالعمده و کم خونی پرنیشیوز همراه باشد. افزایش از دست دادن مواد مغذی ممکن است در بیماریهای مزمن کلیه، اسهال و خونریزی دیده شود. گاهی اوقات هم بیماری و هم درمان آنها از طریق کاهش جذب موادغذایی موجب سوءتغذیه می گردند. مثال هایی در این مورد، کاهش اشتها، اشکال در بلع و تهوع همراه با سرطان (و شیمی درمانی) و HIV/AIDS (و درمان های دارویی آن) هستند. افرادی که به صورت مزمن استفاده نابجا از داروها و یا الکل می نمایند نیز ممکن است به اندازه کافی مواد مغذی دریافت ننمایند و همچنین مواد مغذی زیادی را از دست دهند و یا نتوانند میزان کافی مواد مغذی را جذب نمایند.
  • افراد مسن به کالری کمتر اما به مواد تغذیه ای کافی نیاز دارند. آنها اغلب از توانایی کمتری جهت جذب مواد غذایی برخوردارند که بخشی از آن به سبب کاهش تولید اسید معده و با احتمال بیشتر به علت داشتن یک یا چند ناراحتی مزمن که بر وضعیت تغذیه آنها اثر می گذارد، می باشد. ضمناً، آنها ممکن است دارای مشکلات بیشتری جهت تهیه غذا و دسترسی کمتر به مواد غذایی مختلف داشته باشند. افراد پیرتر همچنین اغلب به علت کاهش اشتها، کاهش حس بویایی و یا مشکلات مکانیکی در جویدن با قورت دادن غذا، کمتر غذا مصرف می کنند.
Accordion Title
درباره سوء تغذیه
  • علائم و نشانه ها

    سوءتغذیه عمومی غالباً به آهستگی در طول ماهها و یا سالها ایجاد می شود. همانطور که ذخائر مواد مغذی بدن به اتمام می رسد، تغییرات در سطح سلولی آغاز شده و بر فرآیندهای بیوشیمیایی تأثیر گذاشته و توانایی بدن برای مقابله با عفونتها را کاهش می دهند. به مرور زمان نشانه های مختلفی شروع به ظهور می نمایند که شامل موارد زیر هستند:

    • تاخیر یا کندی در رشد، نفخ شکم و بیحالی در کودکان
    • کم خونی
    • کاهش وزن،کاهش توده ماهیچه ای و ضعف
    • پوست فلس مانند خشک
    • ادم
    • موی نازک و شکننده
    • ناخن های شکننده و بدشکل
    • اسهال مزمن
    • علاج کند زخم ها
    • درد مفاصل و استخوان
    • تغییرات روانی مانند گیجی و تحریک پذیری
    • بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)


    کمبود مواد مغذی خاص ممکن است سبب ایجاد نشانه های شاخص شود. بعنوان مثال، کمبود ویتامین ب 12 می تواند منجر به بیحسی، گزگز و سوزش در دستها و پاها (به علت آسیب به اعصاب) گردد؛ کمبود ویتامین A ممکن است سبب شب کوری و افزایش حساسیت به نور شود؛ کمبود ویتامین D می تواند سبب درد، بدشکلی یا نرمی استخوان گردد. شدت نشانه ها بستگی به شدت و طول دوره کمبود دارد. برخی تغییرات مانند اعصاب و استخوان ها ممکن است قابل بازگشت نباشند.

  • آزمایشات

    سوءتغذیه اکثراً برای پزشکان حاذق پیش از آنکه موجب ناهنجاریهای چشمگیر در نتایج تستهای آزمایشگاهی گردد آشکار می باشد. طی معاینات فیزیکی، پزشک ظاهر کلی افراد را از نظر قوام ماهیچه ای و پوست، میزان چربی بدن، قد و وزن و عادات غذایی آنها ارزیابی خواهد کرد. در مورد نوزادان و کودکان، پزشکان به نرخ رشد و تکامل طبیعی آنها نیز را نیز ارزیابی می کنند.

    اگر علائمی از سوء تغذیه وجود داشته باشد، پزشک ممکن است انجام تستهای غربالگری عمومی آزمایشگاهی جهت ارزیابی سلول های خون و عملکرد اندامهای بدن شخص را بدهد. آزمایشات اختصاصی اضافی دیگری نیز ممکن است جهت بررسی کمبود مواد معدنی و ویتامین ها درخواست گردند. اگر سوء تغذیه عمومی و یا کمبودهای اختصاصی تشخیص داده شوند، سپس جهت پایش پاسخ به درمان ممکن است آزمایشاتی انجام گردند. فردی که دارای سوءتغذیه بعلت بیماری مزمن می باشد، ممکن است لازم باشد که وضعیت تغذیه ای او بر یک مبنای منظم مورد نظارت قرار گیرد.

    بیماران بستری اغلب پیش یا در هنگام پذیرش برای وضعیت تغذیه ای مورد ارزیابی قرار می گیرند. اینها ممکن است شامل سابقه پزشکی، صبحت با کارشناس تغذیه و تست های آزمایشگاهی باشند. اگر نتایج این آزمایشات حاکی از کمبودهای تغذیه ای احتمالی باشد، ممکن است برای بیماران برنامه حمایتی مواد مغذی پیش از جراحی یا اعمال دیگری فراهم شود و در طول دوره بهبودی نیز به صورت منظم مورد نظارت قرار گیرند.

    ستهای آزمایشگاهی ممکن است شامل:
    برای غربالگری عمومی و نظارت:


    برای کمبودها و وضعیت تغذیه ای:


    تست های غیر آزمایشگاهی
    بررسی های تصویر برداری و رادیوگرافی ممکن است جهت کمک به ارزیابی سلامت اندامهای داخلی و رشد و نمو طبیعی استخوان ها و ماهیچه ها درخواست گردند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • اشعه ایکس
    • سی تی اسکن
    • MRI


    جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه وبسایت RadiologyInfo.org را بازدید نمایید.

  • درمان

    درمان رنجوری (کمبود تغذیه) شامل:

    • بازگرداندن مواد مغذی از دست رفته، در دسترس قرار دادن غذاهای غنی از مواد مغذی و فراهم آوری مکمل ها برای کمبودهای خاص. در برخی افراد که دچار سوء تغذیه شدید می باشند، اینکار می بایست به آهستگی انجام گردد تا وقتی که بدن زمان کافی برای تعدیل افزایش جذب داشته باشد و سپس در یک سطح بالاتراز نرمال حفظ شود تا زمانی که وزن نرمال یا نزدیک به نرمال حاصل گردد.

    • پایش منظم بیمارانی که دارای بیماریهای سوءجذب مزمن یا بیماریهای سبب از دست دادن مواد مغذی یا پروتئینی می باشند. بمحض اینکه کمبود مواد مغذی در فردی تشخیص داده شد، توجه به یک برنامه درمانی جهت جلوگیری از عود مجدد سوء تغذیه لازم است.


    برای دسترسی به پیوندهای اطلاعات درمانی، بخش صفحات مرتبط را ملاحظه نمایید.

مشاهده منابع

منابع مقاله

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

منابع مورد استفاده در این مطلب

John Hopkins Children's Center. Malnutrition. Available online at http://www.hopkinschildrens.org/Malnutrition.aspx through http://www.hopkinschildrens.org. Accessed February 2013.

(©2013 WHO) World Health Organization. Parasitic Diseases. Available online at http://www.who.int/vaccine_research/diseases/soa_parasitic/en/index2.html through http://www.who.int. Accessed March 2013.

(©2013 WHO) World Health Organization. Malnutrition. Available online at http://www.who.int/water_sanitation_health/diseases/malnutrition/en/ through http://www.who.int. Accessed March 2013.

Amirkalali, B., Sharifi F., Fakhrzadeh, H., Mirarefein, M., Ghaderpanahi, M., Badamchizadeh, Z., Larijani, B. (2010 May) Low serum leptin serves as a biomarker of malnutrition in elderly patients. Endocrinology and Metabolism Research Institute. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20579523 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed February 2013.

Föcker, M., Timmesfeld, N., Scherag, S., Bühren, K., Langkamp, M., Dempfle, A., Sheridan, E., de Zwaan, M., Fleischhaker, C., Herzog, W., Egberts, K., Zipfel, S., Herpertz-Dahlmann, B., Hebebrand, J. Screening for anorexia nervosa via measurement of serum leptin levels. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21258826 throughhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed February 2013.

Parrish, C. Serum proteins as markers of nutrition: what are we treating? Practical Gastroenterology. October 2006. Available online through http://www.medicine.virginia.edu. Accessed March 2013.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Malnutrition in the Elderly. Nutrition Screening Initiative [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/x16093.xml through http://www.aafp.org.

Beck, F. and Rosenthal, T. (2002 April 15). Prealbumin: A Marker for Nutritional Evaluation [24 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20020415/1575.html through http://www.aafp.org.

Beck, F. and Rosenthal, T. (2002 April 15). Evaluation and Treatment of Weight Loss in Adults with HIV Disease. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20020415/1575.html through http://www.aafp.org.

Krugman, S. and Dubowitz, H. (2003 September 1). Failure to Thrive. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20030901/879.html through http://www.aafp.org.

Chapter 2. Malnutrition. Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 1. Nutritional Disorders [On-line journal]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section1/chapter2/2a.jsp through http://www.merck.com.

Evans, W. (2001 September 24). Aging and Malnutrition: Treatment Guidelines. Medscape Today, Clinical Update [On-line information and CME]. Available online at http://www.medscape.com/viewprogram/715 through http://www.medscape.com.

Polsdorfer, J. Starvation. AccessMed Health Information Library [On-line information]. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/ through http://www.ehendrick.org.

Demling, R. and DeSanti, L. (2001). Involuntary Weight Loss and Protein-Energy Malnutrition: Diagnosis and Treatment. Medscape Today, Clinical Update [On-line information and CME]. Available online at http://www.medscape.com/viewprogram/713 through http://www.medscape.com.

Fyke, M. Malnutrition. AccessMED Health Information Library [On-line information]. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/000871.htm through http://www.ehendrick.org.

Webner, D. (2003 September 8, Updated). Malnutrition. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000404.htm.