اسامی دیگر
Hgb
Hb
H and H (Hemoglobin and Hematocrit)
اسم متعارف
Hemoglobin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 8, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای سنجش میزان هموگلوبین در خون بعنوان بخشی از یک چکآپ پزشکی؛ برای غربالگری و کمک به تشخیص عوارضی که بر سلول های قرمز خون (RBC) تأثیر می گذارند؛ در صورت ابتلا به کم خونی (تعداد پائین هموگلوبین) یا پلی سیتمی (تعداد بالای هموگلوبین)، برای سنجش شدت این بیماری ها و نظارت بر پاسخ به درمان

زمان انجام آزمایش؟

با یک هماتوکریت یا بعنوان بخشی از CBC که ممکن است بعنوان بخشی از یک غربالگری سلامتی عمومی، درخواست داده شود؛ وقتی علائم و نشانه های کم خونی (ضعف و خستگی مفرط) یا پلی سیتمی (سرگیجه و سردرد) دیده می شوند؛ در فواصل زمانی منظم برای نظارت بر این عوارض یا پاسخ به درمان

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازو یا از نوک انگشتان (بچه ها و بزرگسالان) یا از پاشنه پا (نوزادان) به دست می آید.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم نیست.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

Hemoglobin Reference Range

محدوده مرجعی که در اینجا ارائه شده است، یک دستورالعمل نظری را میدهد که نباید برای تفسیر نتایج شما مورد استفاده قرار گیرد. بین این اعداد و محدوده مرجع گزارش شده توسط آزمایشگاه انجام دهنده تست شما، وجود دارد. لطفاً با پزشک خود مشورت کنید.

سن واحدهای متعارف واحدهای SI
سنین تا 18 سال بعلت تغییرپذیری بالا زیاد در دسترس نیست. گزارش آزمایشگاه کودک را برای محدوده مرجع ببینید.
مرد بزرگسال 14-17.5 g/dL 140-175 g/L
زن بزرگسال 12.3-15.3 g/dL 123-153 g/L

1 from Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011.

2 Conventional Units are typically used for reporting results in U.S. labs

3 SI Units are used to report lab results outside of the U.S.

هدف از آزمایش؟

هموگلوبین، پروتئین حاوی آهن بوده که در تمام سلول های قرمز خون (RBC) یافت شده که رنگ شاخص قرمز آنها را ایجاد می کند. هموگلوبین، RBC ها را قادر می سازد تا به اکسیژن در ریه ها اتصال پیدا کرده و آن را به بافت ها و اندام های سرتاسر بدن، حمل کنند. این پروتئین همچنین کمک می کند تا بخش کمی از دی اکسید کربن، محصولی از متابولیسم سلولی، از بافت ها و اندام ها به ریه ها منتقل شده و از آنجا به بیرون بازدم شوند.

آزمایش هموگلوبین، میزان هموگلوبین را در نمونه خون یک فرد اندازه گیری می کند. آزمایش سطح هموگلوبین را میتوان بتنهایی یا بوسیله یک هماتوکریت، آزمایشی که نسبتی از خون که از RBC تشکیل شده است را اندازه گیری می کند، برای سنجش سریع سلول های قرمز خون یک فرد انجام داد. سلول های قرمز خون، که تقریباً 40% (در محدوده 37-49%) حجم خون را تشکیل می دهند، در مغز استخوان تولید شده و زمانی که بالغ شدند یا نزدیک بلوغ بودند، به درون جریان خون رها می شوند. طول عمر یک RBC، 120 روز می باشد و لازم است که مغزاستخوان به صورت پیوسته و مداوم، گلبول های قرمز جدید خون را برای جایگزینی آنهایی که در این سن هستند و تحلیل رفته یا هنگام خونریزی از دست رفته اند، تولید کند.

بیماری های بسیاری وجود دارند که میتوانند بر RBC ها و در نتیجه، میزان هموگلوبین موجود در خون، تأثیر گذارند. بطورکلی، در صورت افزایش سلول های قرمز خون، میزان هموگلوبین و هماتوکریت افزایش می یابد. زمانی که کاهشی در تولید RBC ها توسط مغز استخوان اتفاق بیفتد، افزایش در تخریب RBC رخ داده یا بر اثر خونریزی، اتلاف خون اتفاق بیفتد، سطوح هموگلوبین و هماتوکریت به کمتر از نرمال می رود. کاهش در تعداد RBC، هموگلوبین و هماتوکریت میتواند منجر به آنمی، عارضه ای شود که در آن بافت ها و اندام ها، اکسیژن کافی دریافت نمی کنند و باعث ضعف و خستگی مفرط می شود. اگر تعداد بالایی از RBC تولید شوند، پلی سیتمی ایجاد شده و باعث غلیظ شدن خون شده که منجر به جریان آهسته خون و مشکلات همراه با آن می گردد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو یا نوک انگشتان (برای بچه ها و بزرگسالان) یا پاشنه پا (نوزادان) به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای این آزمایش لازم نمی باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش هموگلوبین معمولاً همراه با یک تست هماتوکریت یا بعنوان بخشی از شمارش کامل سلول های خونی (CBC)، اغلب برای بررسی کم خونی بکار می رود. این آزمایش ممکن است برای غربالگری، تشخیص یا نظارت بر تعدادی از عوارض و بیماری هایی که بر سلول های قرمز خون (RBCs) و یا میزان هموگلوبین در خون تأثیر می گذارند، مورد استفاده قرار گیرد. هموگلوبین، پروتئین حاوی آهن موجود در همه سلول های قرمز خونی بوده که RBC ها را قادر می سازد تا به اکسیژن در ریه ها اتصال پیدا کرده و آن را به بافت ها و اندام های سرتاسر بدن منتقل کند. (برای اطلاعات بیشتر، بخش "هدف از انجام این آزمایش چیست؟" را ببینید.

    یک آزمایش هموگلوبین ممکن است برای موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد:

    • غربالگری، تشخیص و سنجش شدت کم خونی (پائین بودن RBC، هموگلوبین و هماتوکریت) یا پلی سیتمی (RBC؛ هموگلوبین و هماتوکریت بالا)

    • نظارت بر پاسخ به درمان آنمی یا پلی سیتمی
    • در صورت شدید بودن آنمی، کمک به تصمیم گیری درباره انتقال خون یا درمان های دیگر

    برخی از شرایط بر تولید RBC در مغز استخوان تأثیر گذاشته و ممکن است باعث افزایش یا کاهش در تعداد RBC های بالغ رها شده در جریان خون، شوند. عوارض دیگری ممکن است بر طول عمر RBC ها در جریان خون تأثیر گذارند. اگر افزایش تخریب RBC (همولیز) یا از دست رفتن RBC هنگام خونریزی وجود داشته یا مغز استخوان نتواند که با سرعت کافی گلبول های قرمز جدیدی را تولید کند، در نتیجه تعداد کلی RBC ها و هموگلوبین افت خواهد کرد که منجر به آنمی خواهد شد.

    این ازمایش میتواند نشان دهد که مشکلی با تولید سلول قرمز خون و یا طول عمر آن وجود دارد، اما نمی تواند علت آن را مشخص کند. علاوه بر CBC کامل، برخی از آزمایشات دیگری که ممکن است در همان زمان یا بعنوان آزمایشات پیگیری و تکمیلی جهت تعیین علت، انجام شوند از قبیل لکه خونی (blood smear)، شمارش رتیکولوسیت، سنجش های آهن، سطوح ویتامین B12 و فولات و در برخی از شرایط حاد و شدیدتر، آزمایش مغزاستخوان، هستنند.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش هموگلوبین ممکن است هنگام آزمایش کلی سلامتی یا زمانی که فرد، دارای علائم و نشانه های عارضه ای است که بر سلول های قرمز خون تأثیر می گذارد، مانند آنمی یا پلی سیتمی، درخواست داده شود.

    برخی از علائم و نشانه های آنمی از قبیل زیر هستند:

    • ضعف و خستگی مفرط
    • نبود انرژی
    • غش و ضعف
    • رنگ پریدگی
    • تنگی نفس

    برخی از علائم و نشانه های پلی سیتمی بقرار زیر هستند:

    • مشکل در بینایی
    • سرگیجه
    • سردرد
    • سرخ شدن
    • بزرگ شدگی طحال

    در مواقعی که فرد مبتلا به مشکلات خونریزی مداوم یا آنمی ها یا پلی سیتمی مزمن تشخیص داده شده است، این تست ممکن است برای تعیین اثربخشی درمان، درخواست داده شود. این آزمایش همچنین به صورت روتین برای افرادی که تحت درمان سرطانی که مشخص شده بر مغز استخوان تأثیر می گذارد، ممکن است درخواست داده شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    از آنجائیکه سطح هموگلوبین، اغلب بعنوان بخشی از شمارش کامل سلول های خونی (CBC) انجام می شود، نتایج بقیه آزمایشات، در نظر گرفته می شوند. افزایش یا کاهش در سطح هموگلوبین باید همراه با بقیه پارامترها مانند شمارش RBC، هماتوکریت، شمارش رتیکولوسیت و یا شاخص های سلول قرمز خون، تفسیر گردد. سن، جنسیت و نژاد، بقیه عواملی هستند که باید در نظر گرفته شوند. بطورکلی، هموگلوبین منعکس کننده نتایج شمارش RBC هماتوکریت است.

    میزان پائین هموگلوبین همراه با تعداد RBC و هماتوکریت پائین، نشاندهنده آنمی است. برخی از علل آن شامل موارد زیر می باشند:

    میزان بالای هموگلوبین بهمراه تعداد زیاد RBC و هماتوکریت بالا نشاندهنده پلی سیتمی، می باشد. برخی از علت ها به قرار زیر هستند:

    • بیماری ریوی - اگر فرد در تنفس و جذب اکسیژن کافی دارای مشکل باشد، بدن تلاش می کند که این مشکل را با تولید سلول های قرمز بیشتر جبران کند.
    • بیماری قلبی مادرزادی -در برخی از انواع آن، ارتباط غیرعادی بین دو طرف قلب وجود دارد که منتهی به کاهش سطوح اکسیژن در خون می شود. بدن سعی در جبران این مشکل با تولید بیشتر سلول های قرمز خون، میکند.
    • تومورهای کلیه که اریتروپوئتین اضافی تولید می کنند
    • سیگار کشیدن - مصرف کنندگان بیش از حد دخانیات، دارای مقادیر بیشتری از هموگلوبین نسبت به غیر سیگاری ها، می باشند
    • عوامل ژنتیکی (تغییر در دریافت اکسیژن oxygen sensing، ناهنجاری در آزادسازی اکسیژن هموگلوبین)
    • زندگی در ارتفاعات بالا (جبران کمبود اکسیژن در هوا)
    • دهیدراسیون - با کاهش مایعات در خون، میزان هموگلوبین افزایش می یابد.
    • پلی سیتمی ورا - یک بیماری نادر که در آن، بدن به صورت نابجا RBC مازاد تولید می کند
  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انتقال خون که بتازگی انجام شده باشد میتواند بر سطح هموگلوبین فرد تأثیر گذارد.

    در طول بارداری طبیعی، هموگلوبین به صورت ملایمی کاهش می یابد.  

  • آیا میتوانم هموگلوبین را در منزل اندازه گیری کنم؟

    بله، در حال حاضر برخی از آزمایشات خانگی در دسترس هستند که توسط اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) تأئید شده اند. تست های خانگی مزایای بسیاری را در بر دارند، اما توجه به این نکته نیز مهم است که تغییرات بالقوه در کیفیت و راحتی و دقت در اجتناب از نتایج اشتباه و نبود آموزش خود شما نیز باید در نظر گرفته شوند. درباره این نوع آزمایش با پزشک خود صحبت کرده و درباره هر سوال یا نگرانی که ممکن است داشته باشید، با او مشورت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این تست ها، مقاله "در تست خانگی، مصرف کنندگان مسئولیت سلامت خود را بر عهده می گیرند" را ببینید.

  • آیا همه افراد در معرض ریسک بالای سطوح غیرنرمال هموگلوبین هستند؟

    زنان باردار بعلت اینکه هنگام دوره های قاعدگی، آهن و خون از دست می دهند و نیاز آنها به آهن در طول دوره بارداری افزایش پیدا می کند، نسبت به مردان، احتمال بالاتری در پائین بودن هموگلوبین خود دارند. سایر افرادی که در معرض خطر بالای سطح پائین هموگلوبین (آنمی) هستند شامل افرادی می باشند که رژیم غذایی با مقادیر پائین آهن یا ویتامین ها دارند، افرادی که تحت عمل جراحی رفته یا شدیداً اسیب دیده اند و افرادی که بیماری های مزمن مانند بیماری کلیه، سرطان، HIV/AIDS، بیماری التهابی روده، بیماری های عفونی مزمن یا التهابی مزمن (بعنوان مثال، آرتریت روماتوئید) دارند. فردی که اعضای خانواده با یک علت ژنتیکی آنمی مانند سلول داسی شکل یا تالاسمی داشته باشد نیز در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به یک عارضه یا داشتن آنمی می باشد.

  • آیا علائم هشدار دهنده ای وجود دارند که نشاندهنده سطوح پائین هموگلوبین باشند؟

    برخی از این علائم هشدار دهنده، خستگی مفرط، غش و ضعف، رنگ پریدگی و تنگی نفس هستند.

  • آیا تغذیه و رژیم غذایی مناسب می تواند به حفظ سطوح بهینه هموگلوبین کمک کند؟

    بله، تا میزانی که شما یک رزیم غذایی متعادل داشته باشید که از آنمی بعلت فقدان آهن، ویتامین B12 یا فولات، پیشگیری کند. گاهی اگر شما در معرض کمبود ویتامین باشید، استفاده از مکمل توصیه می شود. اگرچه، شایعترین علت کمبود ویتامین B12، سوء جذب و معمولترین علت کمبود آهن، خونریزی است. این عوارض و سایر مشکلات سلول قرمز خون که توسط بیماری هایی بغیر از کمبودهای تغذیه ای ایجاد می شوند، با رژیم غذایی و تغذیه، قابل اصلاح نیستند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Wintrobe's Clinical Hematology. 12th ed. Greer J, Foerster J, Rodgers G, Paraskevas F, Glader B, Arber D, Means R, eds. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins: 2009, Pg 4.

Harmening D, Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Pp 70, 771.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011, 510-512, 557-599.

(Updated February 12, 2014) Yang B. Hemoglobin Concentration. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2085614-overview#a4 through http://emedicine.medscape.com. Accessed June 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 524-527.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Chap 31, Pp 458, 489-491.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 329-336.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, Pp 300-303.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition, F.A. Davis Company, Piladelphia, 2009, Pp 82-85, 771.

(Feb 9 2010) Dugdale D. Hemoglobin. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003645.htm. Accessed January 2012.

(December 2005) Mayo Reference Services. How to interpret and pursue an abnormal complete blood cell count in adults. Vol. 30 No. 12. PDF available for download at http://www.mayomedicallaboratories.com/media/articles/communique/mc2831-1205.pdf through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed January 2012.

(March 1, 2011) National Heart, Lung and Blood Institute. What is Polycythemia vera? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/blood/index.htm through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Jan 2012.

(Aug 1, 2010) National Heart, Lung and Blood Institute. Anemia. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Jan 2012.

(November 4, 2011) Maarkaron J. Anemia. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198475-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(May 26, 2011) Kahsai D. Emergent Management of Acute Anemia. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/780334-overview#a1 through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(August 26, 2011) Harper J. Pediatric Megaloblastic Anemia. eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/959918-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(June 8, 2011) Artz A. Anemia in Elderly Persons. eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1339998-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

Riley R, et.al. Automated Hematologic Evaluation. Medical College of Virginia, Virginia Commonwealth University. Available onlinr at http://www.pathology.vcu.edu/education/PathLab/pages/hematopath/pbs.html#Anchor-Automated-47857 http://www.pathology.vcu.edu. Accessed Jan 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.