اسامی دیگر
Retic Count
Reticulocyte Percent
Reticulocyte Index
Corrected Reticulocyte
Reticulocyte Production Index
RPI
اسم متعارف
Reticulocyte Count
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 17, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به ارزیابی توانایی مغز استخوان در تولید گلبول های قرمز خون؛ کمک به تفکیک علل مختلف کم خونی؛ کمک به نظارت بر پاسخ مغز استخوان و بازگشت عملکرد طبیعی مغز استخوان بعد از شیمی درمانی، پیوند مغز استخوان یا پیگیری های بعد از درمان برای بیماری های کم خونی ناشی از کمبود آهن، کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 یا فولات یا نارسایی کلیوی

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت در شما پایین بوده و یا دارای علائم کم خونی باشید؛ زمانیکه پزشک به دنبال ارزیابی عملکرد مغز استخوان است؛ گاها بعنوان بخشی از آزمایش سنجش تعداد سلول های خون (CBC)

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا گاها از نوک انشگتان یا پاشنه پای نوزاد

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

مقادیر مرجع تعداد رتیکولوسیت

مقادیر مرجع ارائه شده (1) در این قسمت نشانگر اصول راهنمایی است که نباید برای تفسیر نتایج آزمایش مورد استفاده قرار بگیرد. برخی از تغییرات در این اعداد و مقادیر مرجع گزارش شده توسط آزمایشگاهی که آزمایش را انجام می دهد، وجود خواهد داشت. لطفا با پزشک خود مشورت نمایید.

سن واحدهای مرسوم (2)  (3) واحدهای SI
0-18 سال بدلیل تغییرات گسترده در دسترس نیست. برای بررسی مقادیر مرجع به گزارش آزمایشگاه کودک مراجعه کنید
افراد بالغ 0.5-1.5% or
25-75 x 103/microliter
0.005-0.015 number fraction or 
25-75 x 109/L

1 from Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011.

2 واحدهای مرسوم معمولا برای گزارش نتایج در آزمایشگاهای آمریکا استفاده می شوند.

3 واحدهای SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه در خارج از آمریکا استفاده می شوند.

هدف از آزمایش؟

رتیکولوسیت های گلبول های قرمز تازه و نسبتا نارسی هستند. آزمایش رتیکولوسیت، تعداد و یا درصد رتیکولوسیت ها را در خون تعیین می کند و نشانگر عملکرد یا فعالیت اخیر مغز استخوان است.
گلبول های قرمز در مغز استخوان و جاییکه سلول های بنیادین تولید کننده خون تمایز و توسعه می یابند تولید شده و در نهایت رتیکولوسیت ها را شکل می دهند و به گلبول های قرمز تبدیل می شوند. رتیکولوسیتها در مقایسه با گلبول های قرمز بالغ و رسیده، از نظر حجمی 24 درصد بیشتر هستند. بر خلاف بسیاری از سلولهای دیگر در بدن، گلبول های قرمز بالغ هیچ هسته ای ندارند، اما رتیکولوسیتها دارای باقی مانده ماده ژنتیکی (RNA) می باشند. با تکامل رتیکولوسیت ها، آنها آخرین بقایای RNA را نیز از دست می دهند و عمدتا در طی یک از ترشح مغز استخوان به خون بطور کامل رشد و توسعه می یابند. تعداد یا درصد رتیکولوسیت یک نشانگر خوبی از توانایی مغز استخوان یک شخص برای تولید گلبول های قرمز خون است (اریتروپوئیسیس).
گلبول های قرمز معمولا در حدود 120 روز در جریان خون هستند و مغز استخوان باید بطور مستمر گلبول های قرمز جدیدی را برای جایگزینی با سلول های قبلی که با افزایش مدت یا خونریزی از بین رفته اند، تولید نماید. بطور معمول تعداد ثابتی از گلبول های قرمز در خون از طریق جایگزینی با گلبول های از دست رفته حفظ می شود.
برخی از بیماری ها و وضعیت ها می توانند بر تولید گلبول های قرمز و یا حیات آنها تاثیر گذارد، علاوه بر این وضعیتها که می تواند منجر به خونریز شدید شوند بر گلبول های قرمز خون اثر خواهد داشت. این وضعیت ها ممکن است منجر به افزایش یا افت تعداد گلبول های قرمز شده و بر تعداد رتیکولوسیت ها تاثیرگذار باشد.
بیشتر از درصد طبیعی رتیکولوسیت ها: خونریزی حاد یا مزمن (هموراژ) یا افزایش تخریب گلبول های قرمز (همولیز) می توانند موجب کاهش تعداد گلبول های قرمز در خون شوند و منجر به کم خونی گردند. بدن این وضعیت از دست رفتن سلول ها یا درمان کم خونی (مثل کم خونی ناشی از کمبود آهن یا کم خونی مهلک) را با افزایش میزان تولید گلبول قرمز و با ترشح این گلبول ها زودتر از موعد به درون خون و قبل از اینکه به شرایط بلوغ کامل برسند، جبران می کند. زمانیکه این وضعیت رخ دهد، تعداد و درصد رتیکولوسیت ها در خون افزایش می یابد تا تعداد کافی از گلبول های قرمز جانشین تعداد از دست رفته شوند یا تا زمانیکه ظرفیت تولید مغز استخوان به سطح مطلوب خود برسد.
کمتر از درصد طبیعی رتیکولوسیت ها: کاهش تولید گلبول های قرمز خون ممکن است زمانی رخ دهد که مغز استخوان بطور طبیعی عمل نکند. این می تواند ناشی از اختلال مغز استخوان مثل کم خونی آپلاستی باشد. افت تولید همچنین می تواند بدلیل عوامل دیگری نیز باشد، مثل سیروز کبد، بیماری کلیه، درمان های رادیوتراپی یا شیمی درمانی برا سرطان، سطح پایین هورمون اریتروپوئیتین یا کمبود مواد مغذی مثل آهن، ویتامین B12 یا فولات. کاهش تولید منجر به کاهش تعداد گلبول قرمز در جریان، کاهش هموگلوبین و ظرفیت حمل اکسیژن، کاهش هماتوکریت و کاهش تعداد رتیکولوسیت ها با از دست رفتن گلبول های قرمز قدیمی از خون.
گاها، هر دو مورد از آزمایشات تعداد رتیکولوسیت و تعداد گلبول قرمز بدلیل افزایش تولید گلبول قرمز توسط مغز استخوان، افزایش می یابد. این می تواند بدلیل افزایش تولید ایتروپوئیتین، بیماری های عامل تولید بیش از حد و مزمن گلبول های قرمز و مصرف سیگار باشد.
برخی از داروهای می توانند تعداد رتیکولوسیت را افزایش یا کاهش دهند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از سیاهرگ بازو یا گاها از طریق انگشت یا پاشنه پای یک نوزاد گرفته می شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش رتیکولوسیت برای تعیین تعداد و یا درصد رتیکولوسیت ها در خون استفاده می شود و این در جهت کمک به ارزیابی وضعیت هایی است که بر گلبول های قرمز خون تاثیرگذر می باشد، مثل کم خونی یا اختلالات مغز استخوان. رتیکولوسیت ها گلبول های قرمز جدید و نسبتا نارس هستند. آنها قبل از ترشح به خون، در مغز استخوان شکل گرفته و تکامل می یابند.
    آزمایش رتیکولوسیت را می توان برای موارد زیر مورد استفاده قرار داد:
    -بعنوان پیگیری نتایج غیرطبیعی آزمایشات سنجش تعداد سلول های خونی (CBC)، تعداد گلبول قرمز، هموگلوبین یا هماتوکریت برای کمک به تشخیص علت
    -برای تشخیص اینکه آیا مغز استخوان به درستی عمل می کند و به نیازهای بدن در مورد گلبول های قرمز به طور کافی پاسخگو است
    -برای کمک به تشخیص و تفکیک مابین انواع مختلف کم خونی
    -برای نظارت بر پاسخ به درمان، مثل موارد مرتبط با کم خونی ناشی از کمبود آهن
    -برای نظارت بر عملکرد مغز استخوان بعد از روند درمانهایی مثل شیمی درمانی
    -برای نظارت بر عملکرد بعد از پبوند مغز استخوان
    اغلب، آزمایش تعداد رتیکولوسیت با یک ابزار خودکار (تحلیل گر هماتولوژی) انجام می شود و می توان بطور همزمان با آزمایش CBC نیز انجام داد که شامل تعداد گلبول قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت است. تعداد قطعی رتیکولوسیت ها و یا درصد رتیکولوسیت ها را می توان گزارش کرد. برای اعلام درصد، تعداد رتیکولوسیت ها با تعداد کل گلبول های قرمز خون مقایسه می شود:
    رتیکولوسیت (%)= (تعداد رتیکولوسیت ها/تعداد کل گلبول های قرمز خون)* 100
    آزمایشات مختلفی را می توان همراه با آزمایش تعداد رتیکولوسیت برای ارزیابی وضعیت تاثیرگذار بر تولید گلبول قرمز انجام داد. برخی از موارد در زیر بیان شده است:
    -تحقیقات آهن
    -ویتامین B12 یا فولات
    -هپتاگلوبین
    -G6PD
    -اریتروپوئیتین
    گاها آزمایش بافت و نمونه برداری از مغز استخوان را می توان بعد از نتایج غیرطبیعی آزمایشات اولیه انجام داد. این روند تداخلی بوده و بر روی همه افراد انجام نمی شود. با این حال می تواند در صورت نیاز اطلاعات دیگری را ارائه نماید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش تعداد رتیکولوسیت را می توان زمانی درخواست داد که:
    -نتایج CBC نشانگر کاهش تعداد گلبول قرمز و یا کاهش هموگلوبین و هماتوکریت باشد
    -پزشک بخواهد عملکرد مغز استخوان را ارزیابی کند
    -فرد دارای علائم و نشانه های کم خونی یا خونریزی مزمن باشد، مثل رنگ پریدگی، فقدان انرژی، خستگی، ضعف، کاهش تنفس و یا وجود خون در مدفوع
    -فرد بدلیل وضعیت تاثیرگذار بر تولید گلبول قرمز خون تحت درمان قرار گرفته، مثل کم خونی ناشی از کمبود آهن، کمبود ویتامین B12 یا فولات یا بیماری کلیه (که می تواند بر تولید اریتروپوئیتین، هورمون تولید شده توسط کلیه ها که تولید گلبول های قرمز را توسط مغز استخوان تحریک می کند، اثرگذار باشد)
    -یک فرد تحت درمان پرتوافکنی یا شیمی درمانی باشد
    -فرد پیوند مغز استخوان داشته باشد
    -گاها زمانیکه افزایش تعداد گلبول قرمز و نیز افزایش هموگلوبین و هماتوکریت رخ داده باشد، برای تعیین میزان و اندازه تولید بیش از حد گلبول های قرمز خون

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج آزمایش را باید با دقت و همراه با نتایج آزمایشات دیگری مثل تعداد گلبول قرمز خون، هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Hct) یا CBC کامل تفسیر کرد. در کل، تعداد رتیکولوسیت (تعداد یا درصد مطلق) بیانگر فعالیت اخیر مغز استخوان است. نتایج می تواند نشانگر این باشد که آیا یک بیماری یا وضعیت وجود دارد که بر افزایش گلبول های قرمز تاثیر گذاشته و اینکه آیا مغز استخوان قادر به پاسخگویی در برابر نیاز اضافی بدن است یا خیر. گاها، نتایج می تواند نشانگر تولید بیش از حد گلبول قرمز خون باشد.
    زمانیکه کم خونی وجود داشته باشد (یعنی تعداد کم گلبول قرمز، تعداد کم هموگلوبین، تعداد کم هماتوکریت) و مغز استخوان به طور مناسب به نیاز بدن برای افزایش تعداد گلبول قرمز خون پاسخ دهد، در این وضعیت مغز استخوان تعداد بیشتری تولید خواهد کرد و موجب ترشح گلبول های قرمز نارس بیشتری شده و در نتیجه تعداد رتیکولوسیت ها نیز در خون افزایش خواهد یافت.
    تعداد بالای رتیکولوسیت به همراه تعداد کم گلبول قرمز، تعداد کم هموگلوبین و هماتوکریت پایین (کم خونی) می تواند نشانگر وضعیت های زیر باشد:
    -خونریزی: اگر یک فرد خونریزی کند (هموراژ)، در این حالت تعداد رتیکولوسیت ها چند روز بعد و در تلاش برای جبران از درست رفتن گلبول های قرمز خون، افزایش خواهد یافت. اگر شخصی مبتلا به از دست دادن مزمن خون باشد، تعداد رتیکولوسیت ها در سطخ افزایش یافته باقی می ماند زیرا مغز استخوان در تلاش است تا با نیاز بدن برای تولید گلبول قرمز رقابت کند (با این حال این مقدار در صورتی که کمبود خون به کمبود آهن منجر شود، بالا نخواهد بود).
    -کم خونی ناشی از همولیز خون: در این وضعیت، کم خونی بدلیل تخریب گسترده گلبول های قرمز ایجاد شده است. مغز استخوان تولید گلبول قرمز را برای جبران وضعیت، افزایش می دهد که منجر به افزایش تعداد رتیکولوسیت خواهد شد.
    -بیماری همولیزه شدن در نوزاد تازه متولد شده: این وضعیت موجب افزایش تخریب گلبول قرمز می شود که مشابه با وضعیت کم خونی ناشی از همولیز شدن در قسمت قبلی است.
    تعداد رتیکولوسیت پایین با تعداد کم گلبول قرمز، تعداد کم هموگلوبین و هماتوکریت پایین را می توان در شرایط زیر مشاهده کرد:
    -کم خونی ناشی از کمبود آهن
    -کم خونی مهلک یا کمبود اسید فولیک
    -کم خونی آپلاستی
    -پرتودرمانی
    -نارسایی مغز استخوان ناشی از عفونت یا سرطان
    -بیماری شدید کلیوی؛ این مورد ممکن است منجر به کاهش سطح اریتروپوئیتین شود.
    -الکلیسم
    -بیماری غدد درون ریز
    زمانیکه شخصی دارای کم خونی باشد، درصد رتیکولوسیت های موجود در خون در مقایسه با تعداد کل گلبول های قرمز بیشتر خواهد بود. به منظور انجام ارزیابی دقیق از عملکرد مغز استخوان، یک محاسبه با عنوان تعداد رتیکولوسیت تصحیح شده یا ضریب رتیکولوسیت (RI) ممکن است گزارش شود. RI از طریق مقایسه هماتوکریت یک شخص با مقدار طبیعی هماتوکریت بدست می آید. محاسبات دیگر که می توان گزارش کرد، شامل ضریب تولید رتیکولوسیت (RPI) و کسر رتیکولوسیت نارس (IRF) است. IRF قبلا با عنوان ضریب تکامل رتیکولوسیت بوده است، با این حال، IRF هم اکنون رایج ترین اصطلاح مورد استفاده برای تعیین کسر رتیکولوسیت نارس است. (برای اطلاعات بیشتر به بخش سوالات رایج مراجعه کنید.)
    آزمایش رتیکولوسیت نشانگر وجود یک بیماری یا وضعیت بوده اما بطور مستقیم یک بیماری خاصی را تشخیص نمی دهد. این گزارش، نشانه ای از انجام تحقیقات ضروری بعدی بوده که می توان برای اثرگذاری درمان به روند درمانی نظارت کرد.
    اگر تعداد رتیکولوسیت بعد از شیمی درمانی، پیوند مغز استخوان یا درمان کمبود آهن، ویتامین B12 یا فولات افزایش یابد، در این حالت تولید گلبول قرمز در مغز استخوان از سر گرفته شده است.
    وقتی که شخصی دارای کم خونی نباشد یا تعداد بالایی از گلبول قرمز خون داشته باشد، در این حالت تعداد بالای رتیکولوسیت می تواند نشانگر افزایش تولیذ گلبول های قرمز خون باشد. برخی از وضعیت هایی که می تواند منجر به این شرایط شوند، شامل موارد زیر هستند:
    -سرطان خون که موجب افزایش تعداد گلبول های قرمز می شود
    -توموری که اریتروپوئیتین اضافی تولید می کند

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    افرادی که به ارتفاعات می روند ممکن است برای مدتی دارای رتیکولوسیت بالایی باشند، و این بدلیل سازگار شدن بدن با اکسیژن پایین در موقعیت جدید است. افراد سیگاری نیز ممکن است تعداد زیادی گلبول قرمز خون و رتیکولوسیت داشته باشند.
    تعداد رتیکولوسیت می تواند در طی بارداری افزایش یابد. نوزادان تازه متولد شده دارای درصد بالایی از رتیکولوسیت ها هستند، اما این تعداد در طی هفته های اول تولد به سطح سنین بلوغ می رسد.
    در زمانهای گذشته آزمایش تعداد رتیکولوسیت بصورت دستی و با بررسی اسلاید آزمایشی زیر میکروسکوپ و شمارش تعداد رتیکولوسیت ها از دیدگاههای مختلف انجام شده است. با اینکه این روش گاها انجام می شود، اما روش های خودکار جایگزین روش های دستی شده و موجب شمارش تعداد زیادی از سلول های می شود و در نتیجه دقت آزمایش را افزایش می دهد. روش خودکار در تعیین رتیکولوسیت ها دقت بیشتری دارد.

  • تعداد رتیکولوسیت تصحیح شده (CRC) که ضریب رتیکولوسیت (RI) نیز نامیده می شود، به چه مفهومی است؟

    زمانیکه یک فرد دارای کم خونی باشد (تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت پایین است)، درصد رتیکولوسیت ها ممکن است در مقایسه با کل تعداد گلبول های قرمز بالا به نظر بیاید. این تا حدودی به دلیل ترشح زودهنگام سلولهای نارس از مغز استخوان به جریان خون بوده و زمان زیادی در خون طول خواهد کشید تا به حالت بلوغ و تکامل برسند (از زمان نرمال 1 روز تا 3 یا 4 روز). به منظور ارزیابی دقیق تر عملکرد مغز استخوان، درصد رتیکولوسیت (%) معمولا با محاسبه تعداد رتیکولوسیت تصحیح شده (CRC) یا ضریب رتیکولوسیت (RI) تصحیح می شود. این محاسبه هماتوکریت شخص را با مقدار طبیعی آن مقایسه می نماید:
    ضریب رتیکولوسیت= تعداد رتیکولوسیت (%) * (هماتوکریت برآورد شده /هماتوکریت نرمال)

  • ضریب تولید رتیکولوسیت (RPI) چیست؟

    علاوه بر RI، محاسبه ای با عنوان ضریب تولید رتیکولوسیت (RPI) گاها برای برآورد میزان نارس بودن رتیکولوسیت انجام می شود که نشانگر زمان ترشح رتیکولوسیت از مغز استخوان و مدت زمان لازم برای رسیدن به حالت تکامل در جریان خون است. RPI و زمان بلوغ متفاوت از هماتوکریت است.
    ضریب تولید رتیکولوسیت= (ضریب رتیکولوسیت)* (1/زمان بلوغ و تکامل سلولی)

  • کسر رتیکولوسیت نارس (IRF) به چه معناست؟

    کسر رتیکولوسیت نارس (IRF) به صورت نسبت رتیکولوسیت های نارس به تعداد کل رتیکولوسیت ها محاسبه می شود. این آزمایش بوسیله یه تحلیل گر خودکار و بعد از انجام آزمایش تعداد رتیکولوسیت اجرا می شود. در وضعیت های خاص، IRF نشانگر بهتری برای پاسخ مغز استخوان نسبت به آزمایش تعداد کل رتیکولوسیت است.

  • آزمایش سنجش تعداد سلول های خونی (CBC) در من شامل نتیجه هموکلوبین رتیکولوسیت است، این به چه معناست؟

    هموگلوبین موجود در داخل رتیکولوسیت ها را می توان بعنوان محتوای هموگلوبین رتیکولوسیت (CHr) یا تعادل هموگلوبین رتیکولوسیت (Ret-He) برآورد و گزارش کرد که این بستگی به روش آزمایش خواهد داشت. این نتیجه آزمایش یکی از مقادیری است که در زمانیکه خون با استفاده از تحلیل گر هماتولوژی خودکار ارزیابی می شود، گزارش می گردد.
    رتیکولوسیت ها گلبول های قرمز جوانی هستند که توسط مغز استخوان و قبل از تکامل کامل به درون خون ترشح می شوند. مقدار هموگلوبین داخل رتیکولوسیت ها می تواند در تعیین مقدار آهن موجود(که در ابتدا در تولید هموگلوبین و سپس در تولید گلبول قرمز در مغز استخوان وجود داشته) در طی چند روز گذشته کمک می کند. این شرایط موجب می شود تا این آزمایش در تعیین کمبود آهن در برخی از وضعیت های بالینی خاص و در ارزیابی کم خونی ناشی از کمبود آهن در کودکان، سودمند باشد.

  • آیا آزمایش تعداد رتیکولوسیت بر روی نمونه خونی یکسان (همانند تعداد RBC یا CBC) قابل انجام است؟

    بله. اگر کم خونی در طی یک آزمایش خون شناسایی شود، پزشک می تواند آزمایشات دیگر را (مثل آزمایش تعداد رتیکولوسیت) بر روی همان نمونه خون در همان روز انجام دهد.

  • آیا انتقال خون بر نتایج رتیکولوسیت اثرگذار است؟

    بله. پزشک شما تعیین می کند که تا چه مدت بعد از انتقال خون می توان آزمایش رتیکولوسیت را انجام داد.

  • پزشک با کدام روش های دیگر، تولید سلول در مغز استخوان را می تواند ارزیابی کند؟

    در برخی موارد، روشی با عنوان نمونه برداری از بافت مغز استخوان ممکن است بر روی نمونه بدست آمده از مغز استخوان برای ارزیابی زیر میکروسکوپ انجام شود. گاها این بهترین روش برای پزشک در جهت تعیین عملکرد مغز استخوان است.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2016 review by Christina Nickel, MHA, MLS(ASCP)cm, Laboratory Quality Manager, Bryan Medical Center.

Kohnle D. Reticulocyte Count. Health Library: Evidence-Based Information [serial online]. February 2015. Available from: Nursing Reference Center Plus, Ipswich, MA. Accessed February 1, 2016.

Piva E, Brugnara C, Spolaore F, Plebani M. Clinical utility of reticulocyte parameters. Clinics In Laboratory Medicine [serial online]. March 2015;35(1):133-163. Available from: MEDLINE, Ipswich, MA. Accessed February 1, 2016.

Simionatto M, de Paula J, do Nascimento A, et al. Manual and automated reticulocyte counts. Hematology [serial online]. December 2010;15(6):406-409. Available from: Academic Search Premier, Ipswich, MA. Accessed February 1, 2016.

Van Leeuwen A, Bladh M. Reticulocyte Count. Davis's Comprehensive Handbook of Laboratory & Diagnostic Tests with Nursing Implications, 6th ed [e-book]. Philadelphia, Pennsylvania: F.A. Davis Company; 2015. Available from: Nursing Reference Center Plus, Ipswich, MA. Accessed February 1, 2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Irwin, J. and Kirchner, J. (2001 October 15). Anemia in Children. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20011015/1379.html.

Nanda, R. (2005 February 1, Updated). Reticulocyte count. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003637.htm.

(2004 Summer). Immature Reticulocyte Fraction(IRF). The Pathology Center Newsletter v9(1). [On-line information]. Available online at http://www.thepathologycenter.org/Newsletters/Newsletter3r.pdf#search='reticulocyte'.

(1998 June 15). Reticulocyte Counts. American Society of Clinical Oncology, Idaho LMRP [On-line information]. Available online at http://www.asco.org/ac/1,1003,_12-002393-00_18-0018894,00.asp?state=ID.

Check, W. (2002 June). Perks plus: the new hematology analyzers. College of American Pathologists [On-line journal]. Available online at http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/feature_stories/hematology_analyzers_feature.html.

Brill, J. and Baumgardner, D. (2000 November 15). Normocytic Anemia. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20001115/2255.html.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 820-821.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 952-955.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Levin, M. (2007 March 8, Updated). Reticulocyte Count. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003637.htm. Accessed on 11/23/08.

Kahsai, D. and van Roekens, C. (2007 July 26). Anemia, Acute. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/emerg/TOPIC808.HTM. Accessed on 11/23/08.

Abrahamian, B. and Wilke, E. (2008 January 14, Updated). Anemia, Chronic. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/emerg/TOPIC734.HTM. Accessed on 11/23/08.

(2006 September). What is Hemolytic Anemia? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/ha/ha_whatis.html. Accessed on 11/23/08.

(2007 December). What is Aplastic Anemia? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/aplastic/aplastic_whatis.html. Accessed on 11/23/08.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 331-336.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 487, 491-492.

Wintrobe's Clinical Hematology. 12th ed. Greer J, Foerster J, Rodgers G, Paraskevas F, Glader B, Arber D, Means R, eds. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins: 2009, Pp 782-785.

(2010) Piva E, Brugnara C, Chiandetti L, Plebani M. Automated reticulocyte counting: state of the art and clinical applications in the evaluation of erythropoiesis. Clin Chem Lab Med. 2010 Oct;48(10):1369-80. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20666695. Accessed January 2013.

(Updated: May 24, 2012) Szigeti, R. Reticulocyte Count and Reticulocyte Hemoglobin Content. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2086146-overview. Accessed January 2013.

(Updated: Nov 4, 2011) Maakaron J. Anemia. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198475-overview. Accessed January 2013.

Szigeti, R. and Curry, C. (2014 September 5, Updated). Reticulocyte Count and Reticulocyte Hemoglobin Content. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2086146-overview. Accessed 07/18/15.

Peerschke, E. (2014). Using the Hemoglobin Content of Reticulocytes (RET-He) to Evaluate Anemia in Patients With Cancer. Medscape News & Perspective. Am J Clin Pathol. 2014;142(4):506-512. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/833778. Accessed 07/18/15.

Keohane, E, Smith, L. and Walenga, J. (© 2016). Rodak's Hematology Clinical Principles and Applications 5th Edition: Elsevier Saunders, Saint Louis, MO. Pp 145.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.