اسامی دیگر
Mg
Mag
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 7, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای سنجش مقادیر منیزیم در خون شما و کمک به مشخص کردن علت سطوح غیرعادی منیزیم، کلسیم و یا پتاسیم

زمان انجام آزمایش؟

وقتی شما علائمی مانند ضعف، بی حوصلگی، آریتمی قلبی، حالت تهوع و یا اسهال داشته که میتواند بعلت مقادیر بالا یا بسیار کم منیزیم باشد؛ وقتی شما دارای مقادیر غیرنرمال از کلسیم یا پتاسیم می باشید؛ زمانی که برای درمان پزشکی منیزیم دریافت کرده اید.

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما دریافت می شود؛ گاهی اوقات نمونه ادرار جمع آوری شده در طول یک زمان معین، که اغلب نیاز به جمع آوری نمونه ادرار 24 ساعته می باشد.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

برای نمونه خون، ناشتای شبانه شاید لازم باشد؛ از دستورالعمل هایی که به شما داده می شود، پیروی نمائید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

منیزیم یک ماده معدنی است که برای تولید انرژِی، انقباض ماهیچه، عملکرد عصب و حفظ استحکام استخوان ها ضروری است. این عنصر از راه رژیم غذایی وارد بدن شده و توسط روده کوچک و کولون، جذب می گردد. منیزیم در استخوان ها، سلول ها و بافت ها ذخیره می شود. در حالت طبیعی، فقط 2 درصد کل منیزیم بدن در خون موجود بوده و این، به دست آوردن یک سنجش دقیق از مجموع میزان منیزیم را از صرفاً تست های خونی، مشکل می سازد. هرچند، این آزمایش هنوز برای ارزیابی وضعیت منیزیم یک فرد مفید می باشد.

انواعی از غذاها حاوی مقادیر کمی از منیزیم می باشند، بویژه سبزیجات سبز مانند اسفناج، همچنین کل دانه ها و آجیل ها. غذاهایی که فییبر دارند نیز منبعی از منیزیم می باشند. بدن با تنظیم میزان جذب و دفع منیزیم یا حفظ آن در کلیه ها، سطوح منیزیم خود را حفظ می نماید.

موارد کمبود منیزیم (هایپومگنزمیا) ممکن است با سوء تغذیه، شرایطی که باعث سوء جذب می شوند و دفع بیش از حد منیزیم از کلیه ها، دیده شوند. زیاد بودن مقدار منیزیم (هایپرمگنزمیا) احتمالاً در موارد خوردن ضداسیدهایی که حاوی منیزیم هستند و کاهش توانایی کلیه در دفع منیزیم، دیده شود.

فردی که کمبود ملایم یا متوسط منیزیم را دارد، احتمالاً هیچگونه علائمی نداشته یا علائم غیراختصاصی معدودی دارد. کمبود دائمی یا شدید منیزیم میتواند باعث حالت تهوع، کاهش اشتها، خستگی، گیجی، گرفتگی عضلات، تشنج، تغییر در ضربان قلب و کرختی یا خارش گردد. اینها همچنین میتوانند بر متابولیسم کلسیم تأثیر گذاشته و کمبود کلسیم را تشدید کنند. علائم افزایش کلسیم احتمالاً مشابه با علائم مرتبط با کمبود آن بوده و شامل حالت تهوع، ضعف در عضلات، کاهش اشتها و ضربان قلب نامنظم می باشند.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش منیزیم برای سنجش مقدار منیزیم در خون (یا گاهی اوقات ادرار) بکار می رود. سطوح غیرعادی منیزیم اغلب در عوارض یا بیماری هایی دیده می شوند که باعث دفع ناقص یا زیادی منیزیم از کلیه ها شده یا باعث جذب ناقص آن توسط روده ها می گردند. سطوح منیزیم را میتوان بعنوان بخشی از یک ارزیابی شدت مشکلات کلیوی و یا بخشی از سنجش دیابت غیرکنترل شده، مورد بررسی قرار داد و میتواند در تشخیص اختلالات گوارش، کمک کننده باشد.

    از آنجائیکه سطوح پائین کلسیم میتواند در طول زمان باعث کم بودن دائم مقادیر کلسیم و پتاسیم گردد، ممکن است برای کمک به تشخیص عوارض مرتبط با کلسیم، پتاسیم، فسفر و یا هورمون پاراتیروئید - جزء دیگر تنظیم کلسیم، مورد بررسی قرار گیرد.

    سطوح منیزیم ممکن است به صورت مکرر برای نظارت بر پاسخ به مکمل های خوراکی یا درون وریدی منیزیم، مورد بررسی قرار گیرد. آزمایش منیزیم ممکن است همراه با تست کلسیم و فسفر برای نظارت بر مکمل های کلسیم، درخواست شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش منیزیم ممکن است برای بررسی مقادیر پائین مزمن کلسیم و پتاسیم درخواست شود. این آزمایش همچنین احتمال دارد که در مواقعی که فرد علائمی را نشان می دهد که ممکن است مرتبط با کمبود منیزیم باشند، مانند ضعف، انقباض ناگهانی و گرفتگی عضلات، گیجی، آریتمی قلب و تشنج، درخواست شود. مشخص شده که فقدان منیزیم مرتبط با مصرف بسیار بالای الکل یا بعلت جذب نامنظم یا نامناسب منیزم توسط روده کوچک می باشد.

    پزشک ممکن است بعنوان بخشی از ارزیابی سوء جذب، سوء تغذیه، اسهال یا الکلی بودن، درخواست بررسی کمبود منیزیم را بدهد. هنگامی که فرد داروهایی را مصرف می کند که میتوانند باعث شوند تا کلیه ها منیزیم را دفع کنند نیز، این آزمایش احتمالاً انجام شود. وقتی مکمل کلسیم ویا منیزیم لازم می باشد، سطح منیزیم در خون ممکن است در مقاطع زمانی برای نظارت بر سودمندی درمان، مورد بررسی قرار گیرد.

    وقتی فرد مبتلا به بیماری کلیوی یا دیابت کنترل نشده می باشد، ممکن است یک آزمایش منیزیم به صورت دوره ای به همراه بقیه تست های عملکرد کلیه مانند BUN و کراتینین برای کمک به نظارت بر عملکرد کلیه و جهت اطمینان از اینکه فرد مقادیر زیادی منیزیم را دفع یا دوباره جذب نمی کند، درخواست شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطوح پائین منیزیم ممکن است نشان دهند که شخص، منیزیم کافی را مصرف یا جذب نکرده یا مقادیر زیادی از آن را از بدن دفع می کند.

    کاهش سطوح منیزیم معمولاً همراه با موارد زیر دیده می شوند:

    مقادیر بالای منیزیم ندرتاً بعلت رژیم های غذایی می باشند، اما معمولاً در نتیجه مصرف زیادی مکمل یا مشکلی در دفع آن از بدن می باشند.

    افزایش سطوح منیزیم در موارد زیر دیده می شوند:

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    از آنجائیکه منیزیم یک الکترولیت می باشد، آزمایش منیزیم احتمالاً بهمراه بقیه الکترولیت هایی مانند سدیم، پتاسیم، کلرید، بی کربنات (یا مجموع CO2)، کلسیم و فسفر برای ارزیابی تعادل الکترولیت فرد، درخواست شود. اگر منیزیم پائین باشد، پائین بودن پتاسیم نیز غیرعادی نمی باشد.

    سطوح منیزیم در سه ماهه دوم و سوم بارداری میل به کاهش دارند.

    سطوح طبیعی و نرمال منیزیم الزاماً منعکس کننده کل ذخایر منیزیم بدن نمی باشند. بدن تلاش می کند تا سطوح منیزیم خون را ثابت نگهدارد و این کار با آزادسازی منیزیم از استخوان و بافت ها انجام می دهد. از اینرو، در اوایل کمبود منیزیم، سطوح آن در خون ممکن است نرمال باشد.

    داروهایی که مقادیر منیزیم را افزایش می دهند شامل لیتیوم، آسپیرین، داروهای تیروئید، برخی از آنتی بیوتیک ها و محصولاتی هستند که حاوی منیزیم می باشند. داروهایی که میتوانند سطوح آن را کاهش دهند شامل دیگوکسین، سیکلوسپورین، داروهای ادرارآور، انسولین، برخی از آنتی بیوتیک ها، ملین ها و فنیتوئین می باشند.

  • علائم میزان پائین منیزیم چه می باشند؟

    مقادیر کم منیزیم میتواند علائم و نشانه هایی مانند ضعف، انقباض و گرفتگی عضلانی، گیجی، تغییرات در ضربان قلب (آریتمی قلبی) و تشنج ایجاد کند.

  • آیا لازم است که از مکمل های منیزیم استفاده کنم؟ اگر اینطور است، به چه میزان؟

    مردم، منیزیم را با نرخ های مختلفی جذب و استفاده می کنند و ممکن است داروهایی استفاده کنند که بر سطوح آن تأثیر گذارند. شما باید برای دانستن اینکه برای شرایط شما چه عملی مناسب می باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مشاهده منابع

Sources Used in Current Review

2017 review performed by Jagadish K. Boppisetti, PhD, Senior Scientist.

(Updated: February 11, 2016) Magnesium Fact Sheet for Health Professionals. Office of Dietary Supplements (ODS), National Institutes of Health. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/. Accessed June 2017.

Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-175.

Guerra M, et al. Therapeutic Uses of Magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-162. Available online at http://www.aafp.org/afp/2009/0715/p157.html. Accessed on 06/29/2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

NIH (2001 August 7, Updated). Magnesium. NIH Clinical Center, National Institutes of Health, Facts About Dietary Supplements [On-line information]. Available online at http://www.cc.nih.gov/ccc/supplements/magn.html.

Rude, R. [Reviewed] (2001 February 05, Updated). Magnesium. Linus Pauling Institute [On-line information]. Available online at http://www.orst.edu/dept/lpi/infocenter/minerals/magnesium/.

Zangwill, M. [Updated] (2001 February 01, Updated). Magnesium in diet. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002423.htm.

Angelo, S. [Updated] (2001 November 05, Updated). Serum magnesium test. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003487.htm.

Merck. Magnesium Metabolism. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section2/chapter12/12f.htm.

Spengler, R. (2001 June 25, Updated). Magnesium (Mg). WebMDHealth [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/encyclopedia/article/4118.278.

(Updated 2009 July 13). Magnesium. NIH, Office of Dietary Supplements [On-line information]. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium.asp. Accessed March 2010.

Vorvick, L. (Updated 2009 March 9). Magnesium in Diet. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002423.htm. Accessed March 2010.

(2005 January). U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office. Chapter 2 Adequate Nutrients Within Calorie Needs [On-line information]. Available online at http://www.health.gov/dietaryguidelines/. Accessed March 2010.

Novello, N. and Blumstein, H. (Updated 2009 August 18). Hypomagnesemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767546-overview. Accessed March 2010.

Ferry, R. (Updated 2010 January 8). Hypermagnesemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/921382-overview. Accessed March 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 640-641.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 706-709.

Magnesium, 24 Hour, Urine. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8595. Accessed October 2013.

Elin, R.J. Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy. National Center for Biotechnology Information PubMed Database. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20736141?dopt=Abstract. Accessed October 2013.

Dietary Supplement Fact Sheet: Magnesium. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/. Accessed October 2013.

Serum magnesium. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003487.htm. Accessed December 2013.

Magnesium measurement, urine. MUSC Health. Available online at http://www.muschealth.com/lab/content.aspx?id=150515. Accessed December 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.