اسامی دیگر
PCT
اسم متعارف
Procalcitonin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه March 8, 2018.

Procalcitonin is a substance produced by many types of cells in the body, often in response to bacterial infections but also in response to tissue injury. The level of procalcitonin in the blood can increase significantly in systemic bacterial infections and sepsis. This test measures the level of procalcitonin in the blood.

آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

به منظور کمک به تشخیص سپتیسمی در صورتیکه بیماری شما در وضعیت بحرانی باشد و به جهت کمک به تعیین خطر پیشرفت بیماری شما به سپتیسمی شدید و شوک سپتیسمی؛ برای کمک به شناسایی عفونت های جدی باکتریایی و تمایز بین عوارض باکتریایی و غیر باکتریایی؛ جهت کمک به هدایت درمان با آنتی بیوتیک

زمان انجام آزمایش؟

سوقتی شدیداً بیمار هستید و دارای علائم و نشانه های عفونت سیستمی یا سپتیسمی می باشید؛ وقتی علائم و نشانه هایی دارید که احتمالاً بعلت یک عفونت باکتریایی بوده و پزشک تان میخواهد مشخص کند که آیا آنتی بیوتیک ها مؤثر هستند؛ در مقاطع زمانی برای نظارت بر تأثیر درمان آنتی بیوتیکی

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما گرفته می شود

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ نوع آمادگی لازم ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

پروکالسیتونین، ماده ای می باشد که در بسیاری از سلول های بدن، اغلب در پاسخ به عفونت های باکتریایی و همچنین در پاسخ به آسیب بافتی، تولید می شود. در عفونت های باکتریایی سیستمی و سپتیسمی، میزان پروکالسیتونین میتواند به میزان قابل توجهی در خون افزایش پیدا کند.

سپتیسمی، پاسخ التهابی جدی، طاقت فرسا و گاهی اوقات تهدید کننده حیات به یک عفونت باکتریایی است. طبیعتاً، سیستم ایمنی یک فرد، عفونت را هدف قرار داده، باکتری را محدود کرده و پاسخ خود را محدود به ناحیه آلوده می کند. اگرچه، برخی از عفونت ها ممکن است که در یک محل از بدن شروع شده و سپس به خون (باکتریمی) و احتمالاً به بقیه نقاط بدن، انتشار یابند. درصورت سپتیسمی، بدن یک پاسخ التهابی عمومی را به عفونت تولید می کند. این می تواند باعث افزایش یا کاهش قابل توجه در دمای بدن، افزایش ضربان قلب و سرعت تنفس و کاهش در فشار خون گردد. سپتیسمی اگر خوب درمان نشود، میتواند به سپتیسمی شدید پیشرفت کند. 

عوارض دیگری هم وجود دارند که میتوانند پروکلسیتونین را در خون افزایش دهند، اما معمولاً پروکلسیتونین فقط به میزان ملایم یا متوسط افزایش می یابد. نمونه های این شرایط شامل آسیب بافتی به علت رخدادهایی مانند تروما، عمل جراحی، پانکراتیت، سوختگی ها، شوک کاردیوژنیک (مرتبط با حمله قلبی)، رد پیوند عضو حاد و درگیری کلیه در عفونت های مجاری ادراری در بچه ها هستند.

آزمایش پروکلسیتونین در کمک به تشخیص سپتیسمی و عفونت های شدید باکتریایی در مراحل اولیه و تمایز بین یک عفونت باکتریایی و بقیه علت های غیر باکتریایی علائم و نشانه های یک فرد شدیداً بیمار می تواند مؤثر باشد،

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن به درون بازوی فرد به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی لازم نیست

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش پروکلسیتونین احتمالاً همراه با بقیه تست ها برای کمک به تشخیص یا رد سپتیسمی در یک فرد شدیداً بیمار استفاده شود. این آزمایش در اصل در افراد تحت مراقبت در بخش اورژانس یا بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) همراه با علائم و نشانه هایی که ممکن است بعلت سپتیسمی باشند،مورد استفاده قرار گرفته است.

    تست پروکلسیتونین احتمالاً برای کمک به موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد:

    • تعیین ریسک پیشرفت یک فرد شدیداً بیمار به سپتیسمی شدید و شوک سپتیک یا خطر مرگ بیمار
    • تمایز بین علت های باکتریایی و غیر باکتریایی عفونت ها، مانند مننژیت و پنومونی
    • تشخیص عفونت های کلیه در کودکانی که عفونت های مجاری ادراری دارند
    • تشخیص ایجاد یک عفونت باکتریایی ثانویه در فردی که بعلت تروما یا عمل جراحی دچار آسیب بافتی شده است یا یک بیماری ویروسی مانند پنومونی
    • هدایت درمان آنتی بیوتیکی یا نطارت بر تأثیر درمان - این آزمایش میتواند در کمک به تصمیم گیری اینکه که آیا در بیمارانی که عفونت های تنفسی خفیف تر دارند، آنتی بیوتیک ها باید شروع یا متوقف شوند و آیا آنتی بیوتیک ها را میتوان در بیماران مبتلا به سپتیسمی قطع کرد، استفاده شود

    ونه هایی از بقیه آزمایشاتی که احتمالاً همراه با پروکلسیتونین درخواست شوند شامل پروتئین واکنشی C (CRP)، کشت ها (بعنوان مثال، کشت خون، کشت ادرارلاکتات، گازهای خون، شمارش کامل سلول های خونی (CBC) و سنجش مایع مغزی نخاعی (CFS) می باشند.
     

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش پروکلسیتونین احتمالاً زمانی درخواست شود که فرد شدیداً بیمار، علائم و نشانه هایی را داشته باشد که دلالت بر یک عفونت سیستمی یا شدید باکتریایی و یا سپتیسمی دارند. علائم و نشانه های سپتیسمی عبارتند از:

    • تب و لرز
    • عرق سرد
    • درد و ناراحتی شدید
    • نفس نفس زدن
    • ضربان قلب سریع
    • گیجی یا گم گشتگی
    • کاهش در دفعات ادرار کردن

    این تست ممکن است زمانی درخواست شود که فرد دارای عفونتی مانند پنومونی یا مننژیت بوده و مشخص نیست که آیا علت، باکتریایی یا غیر باکتریایی است. گاهی اوقات ممکن است این آزمایش زمانی توصیه شود که یک کودک، علائم و نشانه هایی را بروز می دهد که اشاره بر یک عفونت در مجاری ادراری دارند..

    ممکن است در مقاطع زمانی،هنگامی که پزشک میخواهد بر درمان آنتی بیوتیکی نظارت کند و یا تصمیم بگیرد که کدام درمان را میتوان بدون خطر قطع کرد، مجموعه ای از آزمایشات پروکلسیتونین را درخواست دهد.

    همچنین این آزمایش ممکن است در مواقعی که فرد دارای آسیب بافتی از تروما، عمل جراحی یا یک سوختگی یا بیماری ویروسی مانند سینه‌پهلو بوده و پزشک مشکوک به این است که او احتمالاً یک عفونت باکتریایی ثانویه ای را ایجاد کرده باشد، درخواست داده شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج آزمایش پروکلسیتونین همراه با یافته هایی از ارزیابی های بالینی بعلاوه نتایج بقیه تست های آزمایشگاهی، تفسیر می شوند.

    مقادیر پائین پروکلسیتونین در یک فرد شدیداً بیمار احتمالاً نشان دهنده ریسک پائین برای ایجاد سپتیسمی و پیشرفت به سپتیسمی شدید و یا شوک سپتیسمی می باشد، اما آن را رد نمی کند.

    مقادیر کم احتمالاً نشاندهنده این باشند که علائم فرد، بعلت عامل دیگری بغیر از عفونت باکتریایی، مانند یک عفونت ویروسی هستند. مقادیر پائین همچنین شاید یک عفونت موضعی را نشان دهند که انتشار نیافته و سیستمیک نشده یا یک عفونت سیستمیک که شش ساعت بیشتز از عمر آن نمی گذرد.

    مقادیر بالا نشان دهنده احتمالی زیاد برای سپتیسمی بوده و همچنین نشاندهنده ریسک بالاتر پیشرفت به سپتیسمی شدید یا شوک سپتیسمی هستند. مقادیر بالا همچنین ممکن است در افرادی دیده شوند که عفونت های باکتریایی شدید مانند مننژیت دارند.

    افزایش متوسط مقادیر، ممکن است بعلت یک عارضه غیرعفونی یا در نتیجه یک عفونت اولیه بوده و باید همراه با بقیه یافته ها با دقت بررسی شود.

    کاهش سطوح پروکلسیتونین در طول زمان در فردی که برای سپتیسمی یا یک عفونت باکتریایی تحت درمان قرار گرفته، نشان دهنده پاسخ به درمان است. سطوح ثابت یا رو به افزایش پروکلسیتونین میتوانند نیاز برای درمان پیوسته را نشان دهند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    سطوح بسیار بالای پروکلسیتونین، احتمالاً همراه با سرطان مدولاری تیروئید دیده شوند، اما این آزمایش را نمی توان برای تشخیص یا نظارت بر این عارضه مورد استفاده قرار داد.

    آزمایش پروکلسیتونین را نمی توان بعنوان یک جایگزین برای عملکرد بقیه تست های آزمایشگاهی در نظر گرفت. در عوض، این اطلاعات بیشتری را فراهم می کند که میتوانند امکان آغاز درمان مناسب یا قطع زودهنگام آن را فراهم آورند.

    تشخیص اولیه عفونت های باکتریایی سیستمی شامل پنومونی باکتریایی و مننژیت باکتریایی مهم است بعلت اینکه میتوانند تهدیدی برای حیات بوده و براحتی قابل درمان هستند. اگرچه، استفاده از آنتی بیوتیک ها در عوارض غیر باکتریایی میتواند باعث تأخیر در درمان مناسب شده و منجر به ایجاد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک بیشتری گردد.

     

    آزمایش پروکلسیتونین در جمعیت های گسترده تری، فراتر از بیماران بستری در ICU شدیداً بیمار، تحت مطالعه و بررسی می باشد. با جمع آوری بیشتری از داده ها، کارایی بالینی آن بهتر درک شده و موارد مورد استفاده آن کاملتر توصیف خواهند شد.

  • چه کسی در معرض ریسک سپتیسمی می باشد؟

    سپتیسمی در نوزادان، کودکان و در افراد مسن شایعتر است، اما بقیه افراد در خظر شامل بیماران پس از عمل جراحی، افرادی که ابزارهای پزشکی کار گذاشته داخل بدن مانند کاترر دارند، افرادی که مبتلا به عوارض مزمن مانند دیابت هستند و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، می باشند.

  • چه نوع عفونت هایی میتوانند به سپتیسمی منتهی شوند؟

    عفونت هایی که اغلب منتهی به سپتیسمی می شوند شامل عفونت های ریه (پنومونی مجاری ادراری، پوست و دستگاه گوارش می باشند. باکتری های متداولی که میتوانند باعث سپتیسمی شوند شامل استافیلوکوک اورئوس، اشرشیا کولی (E.coli) و برخی از انواع استرپتوکوک هستند.
     

  • در صورت شک بر عفونت باکتریایی سیستمی یا سپتیسمی، چه نوع آزمایشات دیگری ممکن است انجام شوند؟

    بقیه آزمایشات احتمالاً شامل کشت (بعنوان مثال، کشت خون، کشت ادرار یا کشت های بقیه مایعات بدن)، شمارش کامل سلول های خونی (CBC)، لاکتات، گازهای خون، پنل جامع متابولیک (CMP)، زمان پروترومبین (PT) و یا زمان جزئی ترومبوپلاستین (PTT) و پروتئین واکنشی C باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله سپتیسمی را ببینید.

  • چقدر طول می کشد تا نتایج تست آماده شوند؟

    این بستگی به آزمایشگاهی دارد که تست را انجام می دهد. آزمایش پروکلسیتونین اغلب در موارد جدی و اورژانسی انجام می شود، از اینرو نتایج احتمالاً یک ساعت یا بیشتر آماده شوند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

(© 1995–2017). Procalcitonin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/83169. Accessed on 1/22/17.

Kaplan, L. (2016 August 16 Updated). Systemic Inflammatory Response Syndrome Workup. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/168943-workup#showall. Accessed on 1/22/17.

Douglas, D. (2016 March 16). Procalcitonin Guidance Curbs Antibiotic Use in Critically Ill. Reuters Health Information. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/860394. Accessed on 1/22/17.

Lin, J. and Yap, S. (2015 November 24 Updated). Procalcitonin. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2096589-overview. Accessed on 1/22/17.

(2016 September Updated). Sepsis. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/sepsis. Accessed on 1/22/17.

Cunha, B. (2016 March 18 Updated). Bacterial Sepsis Workup. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/234587-workup#showall. Accessed on 1/22/17.

(February 2015) Sutirtha Chakraborty, MD. Do We Need Procalcitonin for Sepsis? Ask the Expert, Clinical Laboratory News. Available online at https://www.aacc.org/publications/cln/articles/2015/february/procalcitonin-for-sepsis. Accessed February 2017.

Wacker C, et al. Procalcitonin as a diagnostic marker for sepsis: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Infectious Diseases. Volume 13, No. 5, p426–435, May 2013. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23375419. Accessed February 2017.

Cabral L, et al. The Use of Procalcitonin (PCT) for Diagnosis of Sepsis in Burn Patients: A Meta-Analysis. PLoS One. 2016; 11(12): e0168475. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5179235/. Accessed February 2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Yealy, D. et. al. (2009 September 8). Blood Test Narrows Down Need for Antibiotics. MedlinePlus HealthDay News [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_89106.html. Accessed October 2009.

Brown, A. (2009 June 19). Procalcitonin Testing May Shorten Antibiotic Course in ICU Patients. Medscape Today from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/704569. Accessed October 2009.

Boggs, W. (2009 January 7). Procalcitonin Levels Lower With Blood Stream Infection in Setting of Prior Sepsis. Medscape Today from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/586453. Accessed October 2009.

(2008 December 5). Procalcitonin Discriminates Between Bacterial and Aseptic Meningitis in Children. Medscape Today from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/584813. Accessed October 2009.

Barclay, L. (2009 February 9). Procalcitonin, CRP May Predict Serious Bacterial Infection in Febrile Infants. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/588042. Accessed October 2009.

Barclay, L. (2009 September 16). Procalcitonin Measurements May Reduce Rates of Antibiotic Use for Lower Respiratory Tract Infections. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/708991. Accessed October 2009.

Bennett, N. J. et. al. (Updated 2008 June 26). Bacteremia: Differential Diagnoses & Workup. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/961169-diagnosis. Accessed October 2009.

Lehman, C. (Updated 2009 August). Sepsis in Newborns - Neonatal Sepsis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Neonatalsepsis.php?client_ID=LTD. Accessed October 2009.

Lehman, C. et. al. (Updated 2009 August). Pancreatitis, Acute. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Pancreatitisacute.php?client_ID=LTD#. Accessed October 2009.

Goyal, M. (© 2007). Procalcitonin test could help EPs dx serious bacterial illness faster. Emergency Physicians Monthly [On-line information]. Available online at http://www.epmonthly.com/index.php?option=com_content&task=view&id=263&Itemid=15. Accessed October 2009.

Carroll, J. et. al. (2007 May 17). Acute Pancreatitis: Diagnosis, Prognosis, and Treatment. American Family Physician [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20070515/1513.html. Accessed October 2009.

Dellinger, R. P. et. al. (2013 February) Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012. Special Article Critical Care Medicine Journal v 41 (2) [On-line information]. PDF available for download at http://www.sccm.org/Documents/SSC-Guidelines.pdf. Accessed July 2013.

Lin, J. and Yap, S. L. (Updated 2013 February 11). Procalcitonin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2096589-overview. Accessed July 2013.

(© 1995–2013). Procalcitonin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/83169. Accessed July 2013.

Fisher, M. et. al. (Updated 2013 March). Sepsis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/sepsis.php?client_ID=LTD. Accessed July 2013.

Jin, M. and Khan, A. (2010). Procalcitonin: Uses in the Clinical Laboratory for the Diagnosis of Sepsis. Medscape Today News from Lab Med v41 (3):173-177. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/720621. Accessed July 2013.

McGee, K. and Baumann, N. (2009 July). Procalcitonin Clinical Utility in Diagnosing Sepsis. Clinical Laboratory News v 35 (7). [On-line information]. Available online at http://www.aacc.org/publications/cln/2009/july/Pages/series0709.aspx#. Accessed July 2013.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pg 519.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.