اسم متعارف
Histamine
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به تایید تشخیص آنافیلاکسی، ماستوسیت یا فعالیت سلولهای هم بند.

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه دارای علائمی مثل سرخی صورت، تهوع، التهاب گلو یا فشار خون پایین باشید که ممکن است بدلیل واکنش های حساسیت تهدید کننده حیات باشد؛ گاها زمانیکه پزشک شما در مورد ابتلا به ماستوسیت یا فعالیت سلولهای هم بند تردید دارد

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی از سیاهرگ بازو یا ادرار 24 ساعته

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

برای بیماری آنافیلاکسی آمادگی نیاز نیست اما زمان بندی نمونه گیری بلافاصله بعد از شروع علائم دارای اهمیت است. اگر آزمایش برای وضعیت های دیگری انجام شود، ممکن است از شما خواسته شود تا آنتی هیستامین یا داروهای دیگر را مصرف نکنید. این موارد را باید با پزشک خود مشورت نمایید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

هیستامین ماده ای است که از سلولهای خاصی با عنوان سلول های هم بند و اغلب بعنوان بخشی از پاسخ ایمنی به آلرژی ترشح می شود. این آزمایش مقادیر هستامین را در خون یا ادرار اندازه می گیرد.
سلول های هم بند، بافت های سلولی بزرگی هستند که در سرتاسر بدن یافت می شوند. آنها عمدتا در پوست، روده، سیستم تنفسی و مغز استخوان یافت می شوند. سلول های هم بند بخشی از پاسخ طبیعی بدن به آسیب و نیز پاسخ های آلرژیک هستند. آنها شامل دانه هایی هستند که مقادیر زیادی مواد شیمیایی مثل هیستامین و تریپتاز در خود ذخیره دارند که در زمان فعالیت سلول های هم بند ترشح می شوند. هیستامین مسئول بسیاری از علائم مرتبط با آلرژی در فرد است.

غلظت هیستامین در خون و ادرار بطور طبیعی پایین است. افزایش عمده این مقادیر را می توان در افراد مشاهده کرد که دارای واکنش های شدید آلرژیک بوده و نیز افراد مبتلا به اختلالاتی که در آن سلول های هم بند افزایش یافته و یا بدون آلرژی های مشخصی فعال شده اند.
فعالیت بسیاری از سلول های هم بند مرتبط با شکل شدیدی از واکننش آلرژی حاد است که آنافیلاکسی نامیده شده و میتواند موجب کهیر پوستی، التهاب پوست، فشار خون پایین، تنگ شدن دریچه های تنفسی و حتی مرگ شود. در آنافیلاکسی، غلظت هیستامین در خون به سرعت و در طی 10 دقیقه از شروع علائم و نشانه ها افزایش می یابد و سپس در زمان 30 تا 60 دقیقه به حالت نرمال خود بازمی گردد. این افزایش در تولید هیستامین در مدت زمان کوتاهی در ادرار مشاهده می شود که این با دفع هیستامین و اجزای اصلی آن و N-متیل هیستامین در داخل ادرار همراه است.
سطوح مقادیر هیستامین و تریپتاز ممکن است بصورت ثابت در افراد مبتلا به ماستوسیت افزایش یابد. این وضعیت نادر مرتبط با تولید و تکثیر غیرعادی سلول های هم بند و نفوذ و تجمع آن در پوست (ماستوسیت پوستی) و یا در اندام های سراسر بدن (ماستوسیت سیستمیک) است.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی از سیاهرگ بازو گرفته می شود. برای جمع آوری نمونه ادرار 24 ساعته، تمام مقادیر ادرار باید برای مدت 24 ساعت ذخیره گردد. بهتر است نمونه در مکان خنک و تاریک مثل یخچال نگهداری شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

اگر وقوع بیماری آنافیلاکسی مورد تردید باشد، جمع آوری نمونه بلافاصله بعد از شروع علائم ضرورت خواهد داشت. اگر آزمایش برای تشخیص وضعیت های دیگری انجام شود، در این حالت ممکن است از شما خواسته شود تا از مصرف آنتی هیستامین یا داروهای دیگر اجتناب نمایید. این مورد را باید با پزشک خود مشورت کنید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش هیستامین نشانگر مناسبی برای فعالیت سلول های هم بند است. این آزمایش می تواند در کمک به تایید اینکه شخص واکنش آنافیلاکسی داشته، استفاده شود یا می توان برای کمک به تشخیص ماستوسیت (گروه نادری از اختلالات با تکثیرغیر عادی سلول های هم بند) از آن استفاده کرد.
    آنافیلاکسی اغلب بصورت بالینی تشخیص داده می شود اما آزمایش هیستامین را می توان همراه با آزمایش تریپتاز برای کمک به تایید آنافیلاکسی بعنوان علت علائم حاد در یک شخص استفاده کرد. این بویژه زمانی سودمند است که شخص دارای دوره های عود بیماری بوده و یا تشخیص غیرقطعی باشد. آزمایش هیستامین خون باید به سرعت و با گسترش علائم انجام پذیرد.
    به جای آزمایش خون، آزمایش هیستامین را می توان بر ادرار جمع آوری شده در طی 24 ساعت در طی مدت زمان طولانی تر درخواست داد. در برخی موارد متابولیسم N-متیل هیستامین را می توان در ادرار به جای هیستامین اندازه گیری کرد.
    آزمایش هیستامین را گاها می توان همراه با یک آزمایش تریپتاز و برای کمک به تشخیص ماستوسیت یا اختلال فعالیت سلول های هم بند درخواست داد. ماستوسیت پوستی عموما منجر به مشکلات پوستی (بویژه کهیر) می شود. افراد مبتلا به اختلال ماستوسیت سیستمیک یا فعالیت سلول هم بند ممکن است آنافیلاکسی و علائم مرتبط با آن را نیز تجربه نمایند.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش هیستامین به صورت مکرر درخواست نمی شود. آنافیلاکسی اغلب بدون آزمایش هستامین یا تریپتاز تشخیص داده شده و ماستوسیت نیز از موارد نادر است. آزمایشات هیستامین و تریپتاز گاها زمانی درخواست می شوند که فرد دارای علائمی حاکی از آنافیلاکسی باشد، بویژه زمانیکه تشخیص مبهم بوده و یا علائم عود کنند. علائم آنافیلاکسی شامل موارد زیر است:
    -مشکلات تنفسی، خس خس کردن
    -سرخی صورت
    -خارش (اغلب بدون کهیر)
    -سرگیجه
    -فشار خون پایین
    -التهاب گلو، صورت، زبان و یا چشم ها

    بسیاری از این علائم در بیماری های دیگر نیز مشاهده می شوند.
    آزمایش همچنین زمانی می تواند درخواست شود که پزشک در مورد ابتلای فرد به اختلال ماستوسیت یا فعالیت سلول هم بند تردید داشته باشد. افراد مبتلا به این اختلالات دارای علائم و نشانه های مشابه با آلرژی های شدید هستند که در شرایطی مثل خوردن برخی غذاها (مثل کره بادام زمینی) یا نیش زنبور بروز می کند. افراد مبتلا به ماستوسیت سیستمیک ممکن است دارای علائم و نشانه هایی مثل زخم معده، اسهال مزمن، درد مفصل، کبد بزرگ، غدد طحال یا لنفاوی و جوش های پوستی باشند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطوح افزایش یافته هیستامین و یا تریپتاز در فردی که دارای علائم آنافیلاکسی است، شواهد قوی در جهت تشخیص بیماری می باشد.
    نتایج هیستامین نرمال می تواند نشانگر آن باشد که علائم فرد به دلیل دیگری بوده یا اینکه نمونه در زمان مناسبی جمع آوری نشده است. در آنافیلاکسی سطوح هیستامین خون به سرعت افزایش می یابد و می تواند در طی 30 تا 60 دقیقه به حالت نرمال خود بازگردد. اگر نمونه دیر جمع آوری شده باشد، نتایج ممکن است نرمال باشد. اگر آزمایش تریپتاز نیز انجام شود، مقدار آن را می توان با سطوح هیستامین مقایسه کرد. سطوح تریپتاز کندتر از سطوح هیستامین افزایش و کاهش می یابند و در طی 1 تا 2 ساعت از بروز علائم به بالاترین سطح خود می رسد.
    اگر زمان بندی جمع آوری نمونه صحیح و مناسب باشد و هیچ کدام از سطوح هیستامین خون یا تریپتاز افزایش نیافته باشد، احتمال ابتلا به آنافیلاکسی پایین خواهد بود. با این حال یک فرد ممکن است با سطوح هیستامین نرمال مبتلا به آنافیلاکسی یا ماستوسیت باشد، بنابراین تشخیص بیماری را نمی توان صرفا بدلیل نتیجه منفی آزمایش رد کرد.
    سطوح افزایش یافته هیستامین و یا N-متیل هیستامین در یک نمونه ادرار 24 ساعته نشانگر وضعیت مرتبط با فعالیت سلول های هم بند است. سطوح افزایش یافته هیستامین و یا تریپتاز در شخصی با علائم ماستوسیت این احتمال را به وجود می آورد که آن شخص مبتلا به ماستوسیت باشد. این تشخیص باید با آزمایشات دیگری تایید شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    هیستامین ممکن است با هر وضعیت دیگری که موجب فعالیت سلول های هم بند شود، افزایش یابد و ترشح هیستامین می تواند توسط طیف گسترده ای از مواد انجام شود.
    یک واکنش آلرژیک به غذا رایجترین علت آنافیلاکسی است.
    در برخی افراد، علائم مرتبط با هیستامین مثل التهاب پوستی، سردرد، اسهال، خارش و غیره ممکن است بعد از خوردن غذاهای حاوی هیستامین بروز نماید. هیستامین را می توان در برخی غذاها بویژه غذاهای کهنه مثل پنیر، شراب و ترشی کلم یافت. علائم می تواند همچنین با خوردن الکل یا داروهای محرک هیستامین یا داروهای بازدارنده تجزیه هیستامین بوجود آیند.
    مسمومیت هیستامین به ندرت با خوردن غذاهای آلوده مثل تن ماهی و ماهی قرمز می تواند رخ دهد که دارای مقادیر بالایی از هیستامین ناشی از فعالیت باکتری ها هستند. مسمومیت ناشی از خوردن ماهی (ُScombroid) می تواند منجر به التهاب پوستی، عرق کردن، استفراغ، سردرد و اسهال شود.
    برخی از تومورهای سرطانی واقع در مسیر دستگاه گوارشی هیستامین زیادی تولید می کنند.

  • آیا هیستامین به جز بروز علائم واکنش آلرژیک، موجب ایجاد وضعیت های دیگری نیز می شود؟

    بله. هیستامین علاوه بر واکنش های آلرژیک در موارد دیگری نیز نقش دارد،مثل: حضوردر فرآیندهای التهاب، تحریک ترشح اسید معده، عمل بعنوان ناقل عصبی، موجب بزرگ شدن عروق، افزایش نفوذپذیری عروق (موجب می شود تا مایعات از طریق دیواره رگهای خونی حرکت کنند)، اثرگذاری بر انقباض عضلات صاف در روده ها و ریه ها و تاثیرگذاری بر ضربان قلب. برخی از داروها جهت ممانعت از عمل هیستامین تولید شده اند، مثل آنتی هیستامین ها و داروهایی که ترشح اسید معده را کاهش می دهد.

  • اگر آلرژی داشته باشم، باید آزمایش هیستامین را انجام دهم؟

    پزشک شما می تواند آزمایشات آلرژی خاصی را درخواست دهد تا مواد آلرژی زا مشخص شوند، اما آزمایش هیستامین اغلب زمانی انجام می شود که علائم شدید آلرژیک مثل موارد مرتبط با آنافیلاکسی وجود داشته باشد. بیشتر افراد مبتلا به آلرژی ممکن است هرگز نیاز به آزمایش هیستامین نداشته باشند.

  • آنافیلاکسی چگونه درمان می شود؟

    آنافیلاکسی کشنده است و نیاز به درمان فوری مثل تزریق اپی نفرین یا داروهای دیگر دارد. این درمان با نظارت دقیق پیگیری می شود زیرا آنافیلاکسی در طی دو روز از دوره آغازین بیماری عود می کند. افرادی که دارای واکنش های آلرژیک هستند، توصیه می شود که در همه جا یک کیت حاوی تزریق فوری اپی نفرین یا داروهای دیگر را همراه با خود داشته باشند.

  • آیا آزمایش هیستامین در مطب پزشک قابل انجام است؟

    خیر. با اینکه نمونه آزمایشی ممکن است در مطب پزشک گرفته شود، اما این نمونه برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می شود. هیستامین یک آزمایش تخصصی بوده که صرفا در آزمایشگاههای بزرگ و تخصصی قابل انجام است.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Mustafa, S. (2016 May 31, Updated). Anaphylaxis. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/135065-overview. Accessed on 02/18/17.

Hogan, D. and Mastrodomenico, C. (2016 August 8, Updated). Mastocytosis. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1057932-overview. Accessed on 02/18/17.

Henochowicz, S. (2016 March 20, Updated). Anaphylaxis. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/000844.htm. Accessed on 02/18/17.

Onnes, M. et.al. (2016 November 8). Mast Cell Clonal Disorders: Classification, Diagnosis and Management. Curr Treat Options Allergy. 2016; 3(4): 453–464. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5121168/. Accessed on 02/18/17.

Delgado, J. et. al. (2016 December, Updated). Mast Cell Disorders. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/mast-cell-disorders Accessed on 02/18/17.

Delgado, J. (2016 August, Updated). Anaphylaxis. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/anaphylaxis. Accessed on 02/18/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Mustafa, S. (Updated 2012 February 14). Anaphylaxis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/135065-overview. Accessed August 2012.

(© 1995–2012). Histamine, 24-Hour Urine. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/57207. Accessed August 2012.

(Updated 2011 November). Mast Cell Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MastCellDz.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed August 2012.

Simons, F. (2012 July 16). World Allergy Organization Guidelines for the Assessment and Management of Anaphylaxis. Curr Opin Allergy Clin Immunol. V 12(4):389-399. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/767159. Accessed August 2012.

Linzer, J. (Updated 2011 March 29). Pediatric Anaphylaxis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/799744-overview#a1. Accessed August 2012.

Delves, P. (Revised 2008 September). Atopic and Allergic Disorders. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed August 2012.

Maintz, L. and Novak, N. (2007 May). Histamine and histamine intolerance1,2,3. Am J Clin Nutr May 2007 v 85 (5) 1185-1196. [On-line information]. Available online at http://www.ajcn.org/content/85/5/1185.full. Accessed August 2012.

Delgado, J. (Updated 2012 February). Anaphylaxis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/anaphylaxis.php. Accessed August 2012.

Mayo Clinic Staff (2010 September 3). Anaphylaxis. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/anaphylaxis/DS00009. Accessed August 2012.

Tang, A. (2003 October 1). A Practical Guide to Anaphylaxis. Am Fam Physician. v1;68(7). [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2003/1001/p1325.html. Accessed August 2012.

Kim, H. and Fischer, D. (2011 November 10). Anaphylaxis. Allergy, Asthma & Clinical Immunology 2011, 7(Suppl 1):S6 [On-line information]. PDF available for download at http://www.aacijournal.com/content/pdf/1710-1492-7-S1-S6.pdf. Accessed August 2012.

(© 1995-2012). N-Methylhistamine, Urine. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/print.php?unit_code=83011. Accessed August 2012.

Griffing, G. (Updated 2012 July 9). Urinary N-Methylhistamine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2093933-overview#showall. Accessed August 2012.

Peavy, R. and Metcalfe, D. (2008 September 22). Understanding the Mechanisms of Anaphylaxis. Medscape Today News from Curr Opin Allergy Clin Immunol. V 8(4):310-314 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/579500. Accessed August 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.