اسامی دیگر
ALB
اسم متعارف
Albumin, serum
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 1, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای غربالگری و کمک به تشخیص یک اختلال کبدی یا بیماری کلیه؛ گاهی اوقات برای سنجش وضعیت تغذیه ای، بویژه در بیماران بستری

زمان انجام آزمایش؟

به صورت روتین بعنوان بخشی از آزمایشات خونی که برای چکآپ کلی انجام می شوند؛ هنگامی که پزشک شما احتمال میدهد که علائم یک اختلال کبدی یا بیماری کلیوی دارید؛ گاهی اوقات زمانی که دچار کاهش وزن بی دلیل شده و علائمی دارید که مرتبط با سوء تغذیه می باشند یا پیش از یک عمل جراحی

نمونه مورد نیاز

نمونه خون که از ورید بازوی شما گرفته شده است

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ آمادگی لازم ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

آلبومین پروتئینی است که توسط کبد ساخته می شود. این پروتئین، تقریباً 60% مجموع پروتئین در خون را تشکیل داده و نقش های بسیاری را ایفا می نماید. این آزمایش، سطح آلبومین را در خون سنجش می کند.

آلبومین مانع نشت مایعات از عروق خونی می شود؛ بافت ها را تغذیه میکند؛ و هورمون ها، ویتامین ها، داروها و موادی مانند کلسیم را در سرتاسر بدن منتقل می کند. مقادیر آلبومین ممکن است، در زمانی که شرایطی در تولید آن توسط کبد مداخله می کنند، افزایش تجزیه پروتئین، افزایش از دست دادن پروتئین از طریق کلیه ها و یا افزایش حجم پلاسما (رقیق شدن خون)، کم و بیش کاهش یابد.

دو عامل مهم سطح پائین آلبومین خون شامل موارد زیر می باشند:

 

  • بیماری شدید کبدی - از آنجائیکه آلبومین توسط کبد ساخته می شود، مقدار آن میتواند با از دست دادن عملکرد کبدی کاهش یابد؛ اگرچه، این معمولاً زمانی رخ میدهد که کبد شدیداً تحت تأثیر واقع شده باشد.
  • بیماری کلیوی - یکی از چندین عملکرد کلیه ها، حفظ پروتئین های پلاسما مانند آلبومین می باشد بطوریکه آنها در هنگام تولید ادرار، همراه با مواد زائد بدن دفع نمی شوند. آلبومین با غلظت های بسیار بالا در خون موجود بوده و زمانی که کلیه ها به طور صحیحی کار کنند، در حقیقت هیچ آلبومینی از طریق ادرار از دست نخواهد رفت. البته اگر کلیه های فرد آسیب دیده یا بیمار شوند، شروع به از دست دادن توانایی خود در حفظ آلبومین و بقیه پروتئین ها می کنند. این معمولاً در بیماری های مزمن مانند دیابت و فشارخون بالا دیده می شود. در سندرم نفروتیک، مقادیر بسیار بالایی از آلبومین از طریق کلیه ها دفع می گردند.

برای اطلاعات بیشتر، قسمت آزمایش را بخوانید.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با استفاده از سرنگ از ورید بازوی شما گرفته می شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی تست لازم نمی باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش آلبومین به صورت روتین در پنل های آزمایشاتی که بعنوان بخشی از چکآپ پزشکی انجام می شوند، مانند یک پنل یکپارچه متابولیک (CMP) گنجانده می شوند، بنابراین این تست برای کمک به ارزیابی وضعیت سلامت کلی یک فرد مورد استفاده قرار می گیرد.

    بعلاوه، از آنجائیکه آلبومین می تواند در بسیاری از بیماری ها و اختلالات پائین باشد، احتمالاً در بسیاری از موقعیت ها برای کمک به تشخیص بیماری، برای نظارت بر تغییرات در وضعیت سلامتی در هنگام درمان یا طی پیشرفت بیماری و بعنوان یک غربالگری که احتمالاً نشاندهنده نیاز به انواع دیگری از آزمایشات باشد، مورد استفاده قرار گیرد.

    آلبومین پروتئینی است که توسط کبدها ساخته می شود و از نشت مایعات از عروق خونی جلوگیری کرده، بافت ها را تغذیه می نماید و هورمون ها، ویتامین ها، داروها و موادی مانند کلسیم را در سرتاسر بدن منتقل می کند.

    آزمایش آلبومین ممکن است که بعنوان بخشی از یک پنل کبدی برای ارزیابی عملکرد کبد یا همراه با کراتینین، نیتروژن اوره خون (BUN) یا پنل کلیوی برای بررسی عملکرد کبد تجویز شود. این تست همچنین ممکن است برای ارزیابی وضعیت تغذیه ای یک فرد نیز توصیه شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    تست آلبومین معمولاً بعنوان بخشی از پنل تست هایی انجام می شود که برای غربالگری سلامت انجام می شوند.

    آلبومین ممکن است بهمراه بقیه تست ها،زمانی که فرد علائمی از یک اختلال کبدی را نشان میدهد توصیه شود، مانند:

    • زردی چشم ها یا پوست (یرقان)
    • ضعف و خستگی
    • کاهش وزن بی دلیل
    • از دست دادن اشتها
    • تورم و یا درد شکمی
    • ادرار تیره، مدفوع با رنگ روشن
    • خارش شدید

    این تست ممکن است در مواقعی که فرد علائمی از سندرم نفروتیک را نشان می دهد تجویز گردد، مانند:

    • تورم یا پف کردگی بویژه اطراف چشم ها یا در صورت، مچ ها، شکم، ران ها یا قوزک پا
    • ادراری که فوم مانند، خونی یا به رنگ قهوه است
    • کاهش میزان ادرار
    • مشکلات در ادرار کردن مانند احساس سوختگی یا دفع غیرطبیعی ادرار یا تغییری در دفعات ادرار کردن بویژه در شب
    • درد ملایم در پشت (پهلوها)، زیر دنده ها و نزدیک جایی که کلیه ها قرار دارند
    • فشار خون بالا

    همچنین احتمال دارد که پزشک، تست آلبومین را بررسی یا نظارت بر وضعیت تغذیه ای فرد را توصیه کند. اگرچه، از آنجائیکه غلظت های آلبومین به انواعی از شرایط علاوه بر سوء تغذیه واکنش نشان می دهند، لازم است که کاهش در آلبومین با دقت ارزیابی شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج تست آلبومین همراه با نتایج تست های دیگری که در یک زمان انجام می شوند، مانند تست های گنجانده شده در یک پنل یکپارچه متابولیک (CMP) یا هنگام آزمایشات تکمیلی ارزیابی می شوند.

    سطح پائین آلبومین میتواند یک اخطار بوده و اشاره بر الزام ارزیابی های بیشتری داشته باشد. آلبومین پائین ممکن است منعکس کننده وضعیتی موقت باشد که بخودی خود رفع شده یا احتمالاً نشاندهنده وضعیت حاد یا مزمنی باشد که نیاز به مداخله پزشکی دارد.

    سطوح آلبومین ممکن است در شرایطی که با تولید آن مداخله می کنند، تجزیه پروتئین را افزایش میدهند، اتلاف پروتئین را بالا برده و یا حجم پلاسما را افزایش می دهند (رقیق شدگی خون) به میزان کم و بیش، کاهش یابد.

    آلبومین پائین میتواند نشاندهنده بیماری کبدی باشد. تست های آنزیمی کبد یا پنل کبدی میتوانند برای دانستن اینکه دقیقاً چه نوع بیماری کبدی موجود است، تجویز گردند. اگرچه، ممکن است در طی بیماری کبدی، فرد دارای مقادیر طبیعی یا نزدیک به طبیعی آلبومین باشد تا زمانیکه عوارض به یک مرحله پیشرفته برسند. بعنوان مثال، در افراد مبتلا به سیروز، آلبومین معمولاً (و نه همیشه) پائین می باشد در حالیکه در بیشتر بیماری های کبدی مزمن که به سیروز پیشرفت نکرده اند، آلبومین معمولاً در حد نرمال است.

    سطوح پائین آلبومین می توانند منعکس کننده بیماری هایی باشند که در آنها کلیه ها نمیتوانند از نشت آلبومین از خونه به درون ادرار و از دست رفتن آن جلوگیری کنند. در این مورد، میزان آلبومین یا پروتئین موجود در ادرار نیز شاید اندازه گیری شده (آلبومین ادرار را ببینید) یا تست های کراتینین و BUN یا یک پنل کبدی ممکن است تجویز گردند.

    مقادیر کم آلبومین همچنین میتوانند در التهاب، شوک و سوء تغذیه دیده شوند. آنها احتمالاً همراه با عوارضی مشاهده گردند که در آنها بدن نمی تواند به درستی پروتئین را جذب و هضم نماید، مانند بیماری Crohns یا بیماری سلیاک یا در شرایطی که همراه با دفع مقادیر زیادی از پروتئین از طریق روده ها می باشند.

    مقدار کم آلبومین احتمالاً در بسیاری دیگر از عوارض نیز دیده شود، مانند:

    سطوح بالای آلبومین ممکن است همراه با دهیدراسیون دیده شوند، اگرچه این تست معمولاً برای نظارت یا تشخیص این عارضه مورد استفاده قرار نمی گیرد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    داروهای خاصی باعث افزایش آلبومین در خون می شوند، شامل استروئیدهای آنابولیک، آندروژن ها، هورمون های رشد و انسولین

    اگر فردی مقادیر بالایی از مایعات درون-وریدی را دریافت می کند، نتایج این تست شاید صحیح نباشند.

  • آیا فردی وجود دارد که در معرض ریسک بالایی برای مقادیر غیرطبیعی آلبومین باشد؟

    افرادی که بیماری کبدی مزمن و اختلالات کلیوی دارند، در معرض بالاترین ریسک برای ایجاد مقادیر غیرنرمال آلبومین می باشند. بعلاوه، افرادی که سیستم گوارش آنها بخوبی مواد غذایی را جذب نکرده و آنهایی که مدت طولانی اسهال داشته اند، میتوانند مقادیر غیرنرمالی از آلبومین را داشته باشند.

  • آیا میتوان تست سطوح آلبومین را در خانه انجام داد؟

    برای آلبومین خون، خیر؛ اما میتوانید مقادیر بالای آلبومین در ادرار را با استفاده از یک نوار کاغذی (dipstick) که از داروخانه تهیه کرده اید، آزمایش کنید.

  • تفاوت بین آزمایشات آلبومین سرم\پلاسما، پری آلبومین و آلبومین ادرار چه می باشد؟

    با وجود داشتن نام های مشابه، آلبومین و پری آلبومین کاملاً ملکول های متفاوتی هستند. اگرچه، هر دوی آنها پروتئین هایی هستند که توسط کبد ساخته شده و هر دو از لحاظ سابقه برای سنجش وضعیت تغذیه ای مورد استفاده قرار گرفته اند. هم اکنون، آلبومین سرم\پلاسما (یا خون)، اغلب برای غربالگری و کمک به تشخیص بیماری کبد یا کلیه مورد استفاده قرار میگیرد و بر یک نمونه خونی انجام می شود. آزمایش آلبومین ادرار (در گذشته با عنوان تست میکروآلبومین)، آلبومین را در ادرار بعنوان اولین نشانه آسیب کلیوی، شناسایی و اندازه گیری می کند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Devaraj, S. (2015 January 13 Updated). Albumin. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054430-overview. Accessed 3/23/16.

Lerma, E. et. al. (2015 December 10 Updated). Proteinuria. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/238158-overview. Accessed 3/23/16.

(© 1995–2016). Albumin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8436. Accessed 3/23/16.

Delgado, J. (2015 December Updated). Proteins. ARUP Consult [On-line information]. Available online at https://arupconsult.com/content/proteins. Accessed 3/23/16.

(2012 March 1). Understanding Urine Albumin. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [On-line information]. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-communication-programs/nkdep/learn/causes-kidney-disease/testing/understand-urine-albumin/Pages/understand-urine-albumin.aspx. Accessed 3/23/16.

Cohen, E. and Lippold, C. (2016 March 8 Updated). Nephrotic Syndrome. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/244631-overview. Accessed 3/23/16.

Peralta, R. and Rubery, B. (2015 April 1 Updated). Hypoalbuminemia. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/166724-overview. Accessed 3/23/16.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 775-780.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 197-198.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 66-71.

Dugdale, III, D. (Updated 2009 February 23). Albumin – serum. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003480.htm. Accessed June 2009.

Shashidhar, H. and Grigsby, D. (Updated 2009 April 9). Malnutrition. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/985140-overview. Accessed June 2009.

Peralta, R. et. al. (Updated 2008 June 17). Hypoalbuminemia. eMedicine Critical Care [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/166724-overview. June 2009.

(Updated 2008 December). Proteins. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/GastrointestinalDz/NutritionalAssessment/Proteins.html. Accessed June 2009.

Dugdale, D. (Updated 2011 February 20). Albumin – serum. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003480.htm. Accessed January 2013.

Delgado, J. (Updated 2012 November). Proteins. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Proteins.html?client_ID=LTD. Accessed January 2013.

Devaraj, S. (Updated 2012 January 5). Albumin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054430-overview#showall. Accessed January 2013.

(© 1995-2013). Albumin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8436. Accessed January 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 799-804.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 234.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 264-265.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.