اسامی دیگر
Non-Small Cell Lung Cancer
Small Cell Lung Cancer
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
سرطان ریه چیست؟

سرطان ریه رشد غیرقابل کنترل سلول‌های غیرطبیعی درون ریه‌ها است، معمولا در لایه‌های سلولی که مسیر هوایی را می‌پوشانند. این سلول‌های غیرطبیعی مراحل طبیعی رشد، تقسیم و مرگ سلول‌های طبیعی را طی نمی‌کنند. آنها بدون کنترل تکثیر شده، اغلب یک یا چند توده سلول (تومور) تشکیل می‌دهند. تومورها می‌توانند به بافت‌های سالم آسیب برسانند و آنقدر بزرگ شوند که با تنفس تداخل ایجاد کنند. سرطان ریه در نهایت می‌تواند فراتر از ریه‌ها به غدد لنفاوی، بافت‌ها و سایر اندام‌ها گسترش یابد.

ریه‌ها بخشی از سیستم تنفسی هستند و در قفسه سینه، داخل قفسه سینه و بالای دیافراگم قرار دارند. وقتی شخص نفس می‌کشد، هوا وارد ریه‌ها می‌شود و از مسیری که قطر کمتری دارد به‌نام نایژه و نایژک عبور می‌کند. این مسیرها اکسیژن را به داخل کیسه‌های کوچک (آلوئول) عمیق در ریه حمل می‌کنند، جایی که اکسیژن از ریه به جریان خون منتقل می‌شود و دی‌اکسیدکربن، محصول جانبی متابولیسم، از خون به ریه منتقل می‌شود تا از آنجا خارج شود. هرگونه بیماری ریه‌ای که با این فرایند تداخل ایجاد کند، از جمله سرطان ریه، می‌تواند میزان اکسیژن موجود را محدود کند و بر روی بافت‌ها و اندام‌های بدن تاثیر بگذارد.

به گفته انجمن سرطان آمریکا (ACS)، سرطان ریه دومین سرطان شایع در زنان و مردان (بجز سرطان پوست) و عامل اصلی مرگ‌و میر سرطان است. هر ساله افراد بیشتری از سرطان ریه نسبت به سرطان سینه، پروستات و سرطان روده بزرگ می‌میرند. ACS برآورد می‌کند که در سال 2013 حدود 228000 مورد جدید سرطان ریه در ایالات متحده وجود دارد و 159000 نفر به‌علت این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. در حالی که هر کسی می‌تواند به سرطان ریه مبتلا شود، حدود 2 مورد از 3 مورد جدید در افراد 65 ساله یا بالاتر خواهد بود.

    سرطان ریه در یکی از انواع سلولی که در ریه‌ها وجود دارد شروع می‌شود. اغلب موارد به‌علت تغییرات ژنتیکی اکتسابی یا جهش در DNA است که منجر به تولید پروتئین غیرطبیعی می‌شود که رشد کنترل‌نشده سلول‌ها را تحریک می‌کند یا مرگ طبیعی آنها را مهار می‌کند.

    سرطانی که از بخش دیگری از بدن به ریه‌ها گسترش می‌یابد، مانند سرطان متاستاتیک پستان، سرطان ریه نیست. سرطان‌هایی که از نواحی دیگر به ریه‌ها گسترش می‌یابند، به گونه‌ای متفاوت عمل می‌کنند که در این مقاله پوشش داده نمی‌شوند.

    Accordion عنوان
    درباره سرطان ریه
    • عوامل خطر
       عوامل خطر ابتلا به سرطان ریه عبارتند از:
      • سیگار - حداقل 80٪ مرگ‌و میر ناشی از سرطان ریه در ارتباط با سیگار است. شخصی که بیشتر سیگار می‌کشد و زمانی که بیشتر سیگار می‌کشد، در خطر بیشتر است. دود دست دوم (فردی که در معرض دود فرد سیگاری قرار می‌گیرد) نیز خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می‌دهد.
      • مواجهه با رادون - علت شایع سرطان ریه در افراد غیرسیگاری است. گاز رادیواکتیو بی‌رنگ و بی‌بو است که به‌طور طبیعی در خاک رخ می‌دهد اما در برخی از خانه‌ها می‌تواند انباشته شود.
      • مواجهه با آزبست می‌تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد. آزبست معمولا با مزوتلیوما، سرطان نادر از پوشش سینه و شکم مرتبط است. اغلب موارد مزوتلیوما - حدود 70٪ تا 80٪ - در افرادی با سابقه کار با آزبست، به‌ویژه در صنایع کشتی‌سازی، ساخت‌و ساز، خودرو و صنایع آتش‌نشانی، به‌وجود می‌آیند.
      • مواجهه با مواد سرطان‌زا مانند آرسنیک یا کروم (اغلب در محل کار)
      • پرتو‌درمانی - مانند درمان قبلی برای نوع دیگری از سرطان
      • سابقه خانوادگی یا شخصی سرطان ریه
    • انواع

      دو دسته اصلی از سرطان ریه وجود دارد، سلول‌های کوچک و سلول غیرکوچک. این سرطان‌ها براساس اندازه، شکل و ویژگی‌های سلول‌های تومور نامیده می‌شوند و تمایز می‌یابند. علاوه بر این، چند نوع از سرطان کمتر رایج است که می‌تواند ریه‌ها را تحت تأثیر قرار دهد.

      جدول زیر انواع مختلف سرطان ریه را فهرست می‌کند.

      نوع سرطان ریه

      درصد سرطان‌های ریه

      نظرات
      سرطان ریه سلول غیرکوچک (NSCLC) 85-90% بیشتر موارد سرطان ریه در این دسته قرار دارند.
      کارسینوم سلول سنگفرشی (اپیدرموئید) 25-30% سلول‌های اسکواموس سلول‌های صافی است که به‌طور معمول در پوست، دهان و گلو یافت می‌شود و نه در ریه‌ها. آنها در پاسخ به آسیب‌های مداوم در ریه‌ها توسعه می‌یابند؛ این نوع سرطان ریه در ابتدا در افراد سیگاری دیده می‌شود.
      • آدنوکارسینوم
      40% این سرطانی است که از سلول‌های ترشحی مخاط آغاز می‌شود. اغلب در افراد سیگاری فعلی یا سابق دیده می‌شود اما شایع‌ترین نوعی است که در افراد غیرسیگاری نیز دیده می‌شود.
      کارسینوم سلول بزرگ (تقسیم‌نشده) 10-15% این نوع تمایل به رشد و گسترش سریع دارد. این نوع معمولا در افراد سیگاری نیز اتفاق می‌افتد.
      انواع زیرمجموعه‌ها شیوع بسیار کم مثال‌ها عبارتند از سرطان آدنواسکواموس و سرطان سارکوماتیک.
      سرطان سلول کوچک سلول (SCLC) 10-15% همچنین به‌عنوان سرطان سلول‌ جو شکل و کارسینوم تمایزنیافته سلول کوچک شناخته شده است. این نوع در درجه اول در افراد سیگاری دیده می‌شود.
      Others    
      تومورهای کارسینوئید ریه کمتر از 5% اغلب آنها روند رشد آهسته‌ای دارند.
      تومورهای دیگری که در ریه‌ها یافت می‌شوند نادر نمونه‌هایی از جمله سارکوم، لنفوم
    • علائم و نشانه‌ها
       تشخیص سرطان ریه در مرحله اولیه دشوار است. اغلب علائم وجود دارد تا زمانی که وضعیت پیشرفت خوبی داشته باشد. نمونه‌هایی از علائم عبارتند از:
      • سرفه مداوم
      • عفونت‌های مکرر یا عودکننده ریه (به‌عنوان مثال، پنومونی، برونشیت)
      • گرفتگى صدا
      • تنگی نفس
      • خس‌خس
      • درد قفسه سینه
      • خستگی یا ضعف
      • کاهش وزن
      • کاهش اشتها
      • سرفه کردن خون


       هنگامی که سرطان ریه به مناطق دیگر بدن گسترش می‌یابد (متاستاز)، علائم و نشانه‌های دیگر مربوط به این نواحی ممکن است ایجاد شود. نمونه‌ها شامل درد استخوان، علائم عصبی و غدد لنفاوی متورم است.

    • آزمایشات
       اهداف آزمایش سرطان ریه، تشخیص آن در اسرع وقت، تعیین نوع خاص و گسترش آن، کمک به راهنمایی درمان، و ارزیابی وضعیت عمومی سلامت و عملکرد ریه است.

      غربالگری
      هیچ آزمایش خونی وجود ندارد که بتوان آن را برای غربالگری یا تشخیص سرطان ریه استفاده کرد. با این‌حال، دستورالعمل‌های اخیر کالج آمریکایی پزشکان قفسه سینه، انجمن سرطان آمریکا و شبکه ملی جامع سرطان توصیه می‌کنند افرادی که دارای ریسک قابل‌توجهی از ابتلای به سرطان ریه از نظر سن و سابقه قبلی یا فعلی مصرف سیگار دارند اسکن مجدد توموگرافی کم‌دوز دوره‌ای‬‎ (LDCT) برای کمک به تشخیص سرطان ریه اولیه پیشنهاد می‌شود. این توصیه مختص کسانی است که در معرض خطر قابل‌توجهی هستند و غربالگری تنها باید توسط مراکز باتجربه انجام شود. برای اطلاعات در مورد این نوع روش، به RadiologyInfo.org: Computed tomography, chest (سی‌تی‌اسکن قفسه سینه) مراجعه کنید.

       گاهی اوقات رادیوگرافی قفسه سینه ممکن است برای مشاهده ریه‌ و ساختارهای اطراف آن برای جستجوی تومورها استفاده شود. به‌همین ترتیب، سیتولوژی خلط، روش به دست آوردن سلول از ریه‌ها، می‌تواند برای بررسی سلول‌های سرطانی استفاده شود. با این‌وجود، این روش‌ها به‌هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

       تشخیص و استقرار
      تشخیص سرطان ریه معمولا با بررسی بافت و یا سلول از ریه با میکروسکوپ تایید می‌شود. اگر بافت یا سلول سرطانی باشد، مرحله بعدی تعیین مرحله یا میزان بیماری است. درمان تا اندازه‌ای به "مرحله" سرطان بستگی دارد؛ و به میزان گسترش آن از مکان اصلی طبقه‌‌بندی می‌شود. آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص و استقرار عبارتند از:

      • بیوپسی - هنگامی که یک سرطان مشکوک پیدا می‌شود، بیوپسی، گرفتن نمونه برخی از بافت‌ها از محل مشکوک برای آزمایش در معرض میکروسکوپ توسط پاتولوژیست، گرفته می‌شود. نمونه‌ای از سلول‌ها ممکن است با قرار دادن سوزن کوچکی در ریه‌ها و بیرون کشیدن سلول‌ها (گاهی اوقات به نام بیوپسی سوزنی، آسپیراسیون سوزن ظریف یا FNA) جمع‌آوری شود. به‌طور معمول، یک لوله طولانی و نازک و روشن به نام برونکوسکوپ ممکن است به راه‌های هوایی وارد شود تا ساختارها را دیده و نمونه بافتی را جمع‌آوری کند. در برخی موارد نمونه‌ای از بافت ممکن است طی عمل جراحی جمع‌آوری شود.
      • سیتولوژی - این روش می‌تواند برای کمک به تشخیص سرطان ریه از طریق بررسی سلول‌ها در یک نمونه از مایع جمع‌آوری شده در معاینه برونکوسکوپ و یا نمونه‌ای از خلط مورد استفاده قرار گیرد. نمونه‌های خلط (ترشحات عمیق تنفسی، نه بزاق) ممکن است تحرک به سرفه (سلفیدن) شود و به فنجان استریل ارائه شده توسط آزمایشگاه منتقل شوند. اگر شخص نمی‌تواند نمونه خلط آماده کند، اغلب با چند دقیقه استنشاق نمک استریل یا اسپری گلیسیرین القا شود تا خلط را از ریه‌ خارج کند.
      • آنالیز مایع پلورال - این یک ارزیابی مایع حذف شده از فضای بین ریه‌ها و دیواره قفسه سینه با روشی به‌نام توراسنتز است. این روش ممکن است به‌عنوان بخشی از برنامه‌ریزی برای کمک به تعیین گسترش سرطان به پوشش خارجی ریه‌ها استفاده می‌شود. این روش فقط در افرادی است که میزان مایع در این ناحیه را افزایش داده‌اند، زیرا معمولا مقدار مایع موجود در نمونه خیلی کوچک است.


       استقرار

       ممکن است شامل ارزیابی‌های دیگر نیز مانند معاینه فیزیکی یا آزمایش‌های تصویربرداری باشد که شواهدی از سرطان را در سایر اعضای بدن یا بخش‌های بدن می‌بینند.

      راهنمای درمان
      آزمایشات ممکن است بر روی بافت تومور انجام شود تا به درمان سرطان کمک کند. در برخی از افراد مبتلا به سرطان ریه‌ سلول غیرکوچک (NSCLC) بسته به نوع NSCLC و نتایج برخی از آزمایش‌های مولکولی ممکن است کاندید درمان هدفمند باشند. هدف درمان نوع جدیدتر از درمان سرطان است که از داروهایی استفاده می‌کند که تأثیر بیشتری بر بافت سرطانی دارند و بسیاری از عوارض جانبی مرتبط با درمان استاندارد را کاهش می‌دهند. این براساس این واقعیت است که آرایش ژنتیکی سلول‌های سرطانی از سلول‌های طبیعی اطراف آنها متفاوت است. درمان هدفمند به‌منظور ازبین بردن مراحل خاص یا فرایندهایی است که تا حدودی منحصر به رشد سلول‌های سرطانی است.

       تست ممکن است شامل موارد زیر باشد:

      • جهش ژن EGFR - در حال حاضر در 10 تا 15 درصد از سرطان‌های ریه سلول‌های غیرکوچک آدنوکاریسینوم مشاهده می‌شود (جدول انواع سرطان‌های ریه را در صفحه بازبینی ببینید). درصورت وجود، شخص بیشتر احتمال دارد که به داروهای مهارکننده تیروزین کیناز مانند جفیتینیب و ارلوتینیب پاسخ دهد.
      • جهش ژن KRAS - شامل 20٪ تا 30٪ سرطان ریه سلول‌های غیرکوچک آدنوکارسینوم است. در صورت وجود، کمتر احتمال دارد که شخص به مهارکننده‌های تیروزین کیناز پاسخ دهد.
      • جهش ژن ALK / بازسازی ژن ( EML4-ALK ، حدود 5٪ از سرطان‌های ریه‌ای سلول غیرکوچک) - اغلب در افراد سیگاری یا افراد غیرسیگاری با آدنوکارسینوم دیده می‌شود. اگر جهش وجود داشته باشد، احتمال دارد که سرطان به مهارکننده‌های ALK کیناز مانند کریزوتینیب (crizotinib) واکنش نشان دهد و احتمالا به مهارکننده‌های تیروزین کیناز کمتر پاسخ دهد.
      •  جهش ژن ROS1 (1٪ تا 2٪ سرطان ریه‌های غیرکوچک آدنوکارسینوم) کسانی که با بازسازی ژن بیشتر احتمال دارد به کریزوتینیب واکنش نشان ‌دهند و کمتر احتمال دارد که به مهارکننده‌های تیروزین کیناز پاسخ دهند.


       سایر آزمایش‌های آزمایشگاهی
      تست عمومی اغلب برای کمک به ارزیابی سلامت افراد مبتلا به بیماری و یا نظارت بر آنها در طول درمان استفاده می‌شود. برخی از این آزمایش‌ها احتمالا عبارتند از:


       

      آزمایشات غیرآزمایشگاهی
      تست عملکرد ریه (PFTs) ممکن است برای کمک به ارزیابی عملکرد ریه استفاده شود. برای اطلاعات کامل‌تر، به وب‌سایت Johns Hopkins Medicine: Pulmonary Function Laboratory (پزشکی جان هاپکینز: آزمایشگاه عملکرد ریه) مراجعه کنید.

       انواع آزمایش‌های تصویربرداری برای تشخیص و زمان‌بندی سرطان ریه استفاده می‌شود. آنها عبارتند از:

      • اشعه ایکس قفسه سینه
      • سی‌تی‌اسکن
      • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
      • توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)
      • سونوگرافی
      • اسکن استخوان

       

      برای جزئیات بیشتر درمورد این روش، به RadiologyInfo.org مراجعه کنید.

    • درمان
       درمان مناسب سرطان ریه به نوع سرطان، مرحله آن و ویژگی‌های آن بستگی دارد. مرحله‌بندی اندازه سرطان، مکان و میزان گسترش آن را ارزیابی میکند. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
      • جراحی برای برداشتن بخشی از یک لوب ریه، یک لوب ریه یا کل ریه
      • جراحی برای کمک به ازبین‌بردن علائم مانند انسداد راه هوایی و یا ایجاد سیال
      • پرتودرمانی
      • شیمی‌درمانی
      • درمان هدفمند
      • داروهایی که رشد تومور عروق خونی را هدف قرار می‌دهند (آنژیوژنز)
      • داروهایی که EGFR (گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی) - داروهای مهارکننده تیروزین کیناز مانند جفیتینیب و ارلوتینیب را هدف قرار می‌دهند.
      • داروهایی که پروتئین تولید شده توسط ژن ALK تغییریافته، مانند کریزوتینیب را هدف قرار می‌دهد.

       

      افرادی که به درمان‌های موجود مقاوم هستند و یا مبتلا به سرطان ریه غیرقابل جراحی هستند ممکن است مایل به ثبت‌نام در آزمایشات بالینی درمان‌های جدید باشند. زمینه‌های تحقیقاتی امیدوارکننده‌ای وجود دارد که ممکن است گزینه‌های دیگری را ارائه دهند. برای اطلاعات بیشتر در این قسمت به Clinicaltrials.gov مراجعه کنید.

    مشاهده منابع

    این مقاله براساس تحقیقاتی است که از منابع ذکر شده در اینجا و همچنین تجربیات جمعی آزمایشگاه آزمایشگاه مجله بررسی می‌شود. این مقاله به صورت دوره‌ای توسط هیئت بازبینی مطالب بررسی می‌شود و ممکن است در نتیجه بررسی به روز شود. هر منبع جدیدی که ذکر شد، به لیست اضافه می‌شود و از منابع اصلی استفاده شده متمایز می‌شود.

    (Revised 2013 July 12). Lung Cancer (Non-Small Cell). American Cancer Society [On-line information]. Available online at [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcancer-non-smallcell/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

    (Revised 2013 June 6). Lung Cancer (Small Cell). American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcancer-smallcell/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

    (Revised 2012 August 15). Lung Carcinoid Tumor. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcarcinoidtumor/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

    Tan, W. and Huq, S. (Updated 2013 July 23) Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/279960-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

    Markman, M. (Updated 2013 July 15) Genetics of Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1689988-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

    Tan, W. and Maghfoor, I. (Updated 2012 December 27). Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/280104-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

    (Updated 2012 April 17). Lung Cancer and the Environment. Centers for Disease Control and Prevention [On-line information]. Available online at http://ephtracking.cdc.gov/showCancerLcEnv.action through http://ephtracking.cdc.gov. Accessed July 2013.

    Chen, Y. (Updated 2011 August 24). Updated by: Yi-Bin Chen, MD Lung cancer. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007270.htm. Accessed July 2013.

    (2012 September 17). What You Need To Know About™ Lung Cancer. National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/lung through http://www.cancer.gov. Accessed July 2013.

    Nelson, R. (2013 July 17). Lung Cancer Screening Benefits Those at Highest Risk. Medscape Today News from N Engl J Med v 369: 245-254 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/807979 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

    Mayo Clinic staff (2012 April 17). Lung cancer. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/lung-cancer/DS00038/METHOD=print&DSECTION=all through http://www.mayoclinic.com. Accessed July 2013.

    Chen, Y. (Updated 2011 August 24). Lung cancer - non-small cell. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007194.htm. Accessed July 2013.

    Dugdale, D. (Updated 2011 August 24). Lung cancer - small cell. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000122.htm. Accessed July 2013.

    Nelson, R. (2013 May 07). ACCP Issues New Guidelines for Lung Cancer Screening. Medscape Today News from Chest. 2013;143(5_suppl):e78S-e92S. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/803769 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013

    Ellison, G. et. al. (2013). EGFR Mutation Testing in Lung Cancer, A Review of Available Methods and Their Use for Analysis of Tumour Tissue and Cytology Samples. Medscape Today News from J Clin Pathol. 2013;66(2):79-89. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/778512 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

    West, H. J. (2013 February 13). KRAS+ Lung Cancer Responds to Targeted Therapy. Medscape Today News. Lancet Oncol. v14 38-47. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/779075 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

    Markman, M. (Updated 2013 July 15). Genetics of Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1689988-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

    Anderson, S. (2011). Laboratory Methods for KRAS Mutation Analysis. Medscape Reference from Expert Rev Mol Diagn. v11 (6) 635-642 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/746638 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.