اسامی دیگر
Coronary Risk Panel
اسم متعارف
Lipid Profile
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 30, 2018.

لیپید چربی‌ها و مواد شبه‌چربی هستند که بخش مهمی از سلول‌ها و منابع انرژی هستند. پانل چربی سطح چربی‌های خاص خون را اندازه‌گیری می‌کند تا به ارزیابی خطر بیماری قلبی و عروقی فرد(CVD) کمک کند.

آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی (CVD)؛ نظارت بر درمان

زمان انجام آزمایش؟
غربالگری زمانی که هیچ عامل خطری وجود ندارد: برای بزرگسالان، هر چهار تا شش سال؛ برای جوانان، یک بار بین سن 9 تا 11 سالگی و دوباره بین 17 تا 21 سالگی

نظارت: در فواصل منظم زمانی که فاکتورهای خطر وجود دارد، زمانی که نتایج قبلی نشان‌دهنده سطوح بالای خطر و یا نظارت بر اثربخشی درمان است

نمونه مورد نیاز
نمونه خون از طریق قرار دادن سوزن در ورید بازو و یا انگشت حاصل می‌شود
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری
به‌طور معمول، ناشتا به مدت 9-12 ساعت (فقط آب) قبل از گرفتن خون ضروری است، اما بعضی از آزمایشگاه‌ها آزمایش‌های غربالگری چربی را ارائه می‌دهند. دستورالعمل‌ها را دنبال کنید و به خونگیرنده ناشتا بودن یا نبودن خود را اطلاع دهید. برای جوانان بدون عوامل خطر، آزمایش بدون ناشتا انجام می‌شود.
هدف از آزمایش؟

لیپیدها گروهی از چربی‌ها و مواد شبه چربی هستند که جزء مهم سلول‌ها و منابع انرژی هستند. پانل چربی سطح چربی‌های خاصی را در خون اندازه‌گیری می‌کند.

دو لیپید مهم، کلسترول و تری‌گلیسیرید، در خون توسط ذرات لیپوپروتئین حمل می‌شوند. هر ذره شامل ترکیبی از پروتئین، کلسترول، تری‌گلیسیرید و مولکول‌های فسفولیپید است. ذرات اندازه‌گیری شده با مشخصات لیپیدی به ترتیب با چگالی آن‌ها به لیپوپروتئین‌های چگالی بالا (HDL)، لیپوپروتئین‌های چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین‌های بسیار کم چرب (VLDL) طبقه‌بندی می‌شوند.

نظارت و نگهداری سطوح سالم این چربی‌ها در حفظ سلامتی مهم است. در حالی که بدن کلسترول مورد نیاز برای عملکرد مناسب را تولید می‌کند، منبع برای برخی از کلسترول رژیم غذایی است. خوردن بیش از حد غذاهایی که دارای چربی‌های اشباع شده و چربی‌های غیر اشباع (چربی‌های ترانس) هستند یا دارای زمینه ارثی هستند باعث افزایش کلسترول خون شود. کلسترول اضافی ممکن است در پلاک‌ها روی دیواره‌های رگ‌های خونی قرار گیرد. پلاک‌ها می‌توانند باز شدن رگ‌های خونی را محدود و در نهایت منجر به سخت شدن شریان‌ها (آترواسکلروز) و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های متعددی از جمله بیماری قلبی و سکته مغزی شود. سطح بالای تری‌گلیسیرید در خون همچنین با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی (CVD) همراه است، گرچه دلیل این امر به خوبی درک نشده است.

پانل چربی معمولا شامل موارد زیر است:

 

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با قرار دادن سوزن در ورید بازو به‌دست می‌آید. گاهی اوقات یک قطره خون با ضربه زدن به پوست روی انگشت جمع‌آوری می‌شود. این نمونه انگشت نمونه به‌طور معمول هنگامی استفاده می‌شود که یک پروفایل لیپیدی بر روی دستگاه تست قابل حمل اندازه‌گیری شود، برای مثال، در نمایشگاه سلامتی.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

به‌طور معمول قبل از گرفتن نمونه خون 9 تا 12 ساعت ناشتا مورد نیاز است؛ تنها آب مجاز است با این‌حال، بعضی از آزمایشگاه‌ها پروفایل‌های چربی غیر از ناشتا را ارائه می‌دهند. به‌طور خاص، کودکان و نوجوانان ممکن است آزمایش بدون ناشتا داشته باشند. دستورالعمل‌ها را دنبال کنید و به خونگیرنده ناشتا بودن یا نبودن خود را اطلاع دهید.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    پانل چربی به‌عنوان بخشی از ارزیابی خطر قلبی به‌منظور تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد و به تصمیم‌گیری درمورد بهترین درمان برای خطرات مرزی یا بالا استفاده می‌شود.

    لیپیدها گروهی از چربی‌ها و مواد چرب مانند هستند که جزء مهم سلول‌ها و منابع انرژی هستند. نظارت و نگهداری سطوح سالم این چربی‌ها در حفظ سلامتی مهم است. (برای اطلاعات بیشتر در مورد چربی‌ها، بخش "هدف از انجام این آزمایش چیست؟" را ببینید.)

    نتایج پانل‌های چربی در کنار سایر عوامل شناخته شده بیماری‌های قلبی در نظر گرفته می‌شود تا برنامه‌ای برای درمان و پیگیری ایجاد شود. بسته به نتایج و سایر عوامل خطر، گزینه‌های درمان ممکن است شامل تغییر شیوه زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش یا داروهای کاهش چربی مانند استاتین‌ها باشد.

    پانل چربی معمولا شامل موارد زیر است:

    • کلسترول مجموع - این تست تمامی کلسترول را در تمام ذرات لیپوپروتئین اندازه‌گیری می‌کند.
    • کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) کلسترول را در ذرات HDL اندازه‌گیری می‌کند. کلسترول خوب "نامیده می‌شود، زیرا کلسترول اضافی را برداشته و آن را برای حذف به کبد حمل می‌کند.
    • کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی (LDL-C) کلسترول را در ذرات LDL محاسبه می‌کند. اغلب کلسترول بد نامیده می‌شود زیرا کلسترول را در دیواره‌های رگ‌های خونی ذخیره می‌کند که می‌تواند به آترواسکلروز کمک کند. معمولا مقدار LDL-C با استفاده از نتایج کلسترول تام، HDL-C و تری‌گلیسیرید محاسبه می‌شود.
    • تری‌گلیسیرید - تمامی تری‌گلیسیرید را در تمام ذرات لیپوپروتئین اندازه‌گیری می‌کند. بیشترین مقدار آن در لیپوپروتئین‌های کم چگالی (VLDL) است.

    برخی از اطلاعات دیگر ممکن است به‌عنوان بخشی از پانل چربی گزارش شود. این پارامترها از نتایج آزمایشات شناسایی شده در بالا محاسبه می‌شود.

    یک پروفایل گسترش یافته (یا آزمایش پیشرفته چربی) ممکن است شامل تعداد/ غلظت ذرات لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-P) باشد. این آزمایش، به جای اندازه‌گیری مقدار ذره‌های LDL ، مقدار LDLکلسترول را اندازه‌گیری می‌کند. تصور می‌شود که این مقدار ممکن است دقیق‌تر منعکس کننده خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد خاص باشد. (برای اطلاعات بیشتر، به مقاله آزمایشات ذرات LDL مراجعه کنید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    بزرگسالان

    توصیه می‌شود که بزرگسالان سالم بدون هیچ عامل خطر دیگر برای بیماری قلبی با یک پانل چربی ناشتا در هر چهار تا شش سال آزمایش شود. غربالگری اولیه ممکن است تنها یک آزمایش واحد برای کلسترول مجموع باشد و نه یک پروفایل کامل چربی. با این‌حال، اگر نتیجه آزمایش کلسترول غربالگری بالا باشد، احتمالا آزمایش با پانل چربی به دنبال آن انجام خواهد شد.

    اگر عوامل دیگر خطر وجود داشته باشد یا اگر تست‌های قبلی نشان‌دهنده سطح کلسترول بالا در گذشته باشد، تست‌های مکرر با مشخصات کامل چربی توصیه می‌شود.

    عوامل خطرساز به غیر از کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی (LDL-C) عبارتند از:

    • سیگار کشیدن
    • اضافه وزن یا چاقی
    • رژیم غذایی نامناسب
    • از لحاظ فیزیکی غیر فعال - ورزش نکردن به اندازه کافی
    • سن (اگر شما مرد 45 ساله یا بزرگتر یا زن 50 تا 55 ساله یا بالاتر است)
    • فشارخون بالا (فشار خون 140/90 یا بالاتر یا مصرف داروهای ضد فشار خون)
    • سابقه خانوادگی بیماری‌های زودرس نارسایی قلبی (بیماری قلبی در مردان درجه یک زیر 55 سال و یا زنان درجه زیر 65 سال)
    • بیماری قلبی پیش از قاعدگی یا حمله قلبی اخیر
    •  دیابت یا پیش‌دیابت

    نکته : HDL بالا (60 mg/dL یا بالاتر) یک عامل خطر منفی محسوب می‌شود و حضور آن به حذف یک عامل خطر از کل کمک می‌کند.

    جوانان

    برای کودکان و نوجوانان، آزمایش لیپید معمول توسط آکادمی اطفال آمریکا (AAP) برای تمامی کودکان یک بار بین سن 9 تا 11 سالگی و دوباره بین 17 تا 21 توصیه می‌شود. غربالگری سریع‌تر و مکرر با پانل لیپید برای کودکان و جوانانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در بزرگسالی توصیه می‌شود. برخی از عوامل خطر با بزرگسالان مشابه هستند و شامل سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی یا مشکلات بهداشتی مانند دیابت، فشار خون بالا یا اضافه وزن می‌شوند. با توجه به AAP، اطفال پر خطر باید بین 2 تا 8 ساله با پروفایل لیپیدی ناشتا آزمایش شوند.

    کودکان زیر 2 ساله برای آزمایش بسیار جوان هستند.

    برای کسب جزئیات بیشتر در این مورد، مقالات غربالگری کودکان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و بزرگسالان 50 و بالاتر را ببینید.

    نظارت

    پانل چربی نیز ممکن است در فواصل منظم برای ارزیابی موفقیت تغییرات شیوه زندگی کاهش چربی مانند رژیم غذایی و ورزش و یا تعیین اثربخشی درمان دارویی مانند استاتین‌ها تجویز شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    بزرگسالان

    به‌طور کلی، سطح چربی‌های سالم به حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی کمک می‌کند. متخصص سلامت نتایج هر عنصر پانل چربی را به‌همراه دیگر عوامل خطر برای کمک به تعیین خطر کلی بیماری قلبی عروقی در فرد در نظر می‌گیرد، چه درمانی ضروری است و چه بسا بهترین درمان برای کاهش خطر بیماری قلبی فرد چیست.

    در سال 2002، پنل سوم درمان بزرگسالان در برنامه آموزش ملی کلسترول (NCEP) دستورالعمل‌هایی برای ارزیابی سطوح چربی و تعیین درمان ارائه داد. با این‌حال، در سال 2013، کالج آمریکایی قلب (ACC) و انجمن قلب آمریکا (AHA) دستورالعمل جدیدی را برای درمان کلسترول برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی در بزرگسالان منتشر کردند. این دستورالعمل استراتژی درمانی متفاوتی از NCEP را توصیه کرد. تصمیمات درمان‌های کاهش کلسترول دیگر بر روی اهداف LDL-C یا غیر HDL-C متمرکز نیست، بلکه براساس خطر 10 ساله بیماری‌های قلبی عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD) و سایر عوامل است.

    آخرین دستورالعمل‌ها عبارتند از یک حسابگر خطر پیشرفته مبتنی بر شواهد جدید ASCVD که برای شناسایی افرادی که بیشترین احتمال استفاده از درمان را دارند، استفاده می‌شود. این محدوده برای افراد بدون بیماری قلبی بین 40 تا 79 سال در نظر گرفته شده است. محاسبه شامل عوامل متعددی مانند سن، جنس، نژاد، کلسترول تام، HDL-C، فشارخون، وجود دیابت و عادت سیگار کشیدن در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، دستورالعمل‌های به‌روز شده ارزیابی واکنش‌های درمانی نسبت به مقادیر پایه LDL-C توصیه می‌شود که با آستانه‌های کاهش، براساس شدت داروهای کاهش دهنده چربی، متفاوت است. 

    استفاده از محاسبات ریسک به‌روز شده و دستورالعمل‌ها بحث‌برانگیز است. بسیاری از افراد هنوز از دستورالعمل های قدیمی‌تر از پانل III درمان بزرگسالان NCEP برای ارزیابی سطح چربی و خطر ابتلا به CVD استفاده می‌کنند:

     کلسترول LDL
    مطلوب: کمتر از 100mg / dL یا (2.59mmol / L)؛ برای افراد مبتلا به بیماری شناخته شده (ASCVD یا دیابت) کمتر از 70mg / dl  یا (1.81mmol / L) بهینه است.
    نزدیک به/ بالاتر از مطلوب: 129-100 میلی‌گرم/ دسی‌لیتر (2.59تا 3.34mmol/L)
    بالای مرز: 159-130 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (3.37تا 4.12mmol / L)
    بالا: 160 تا 189 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.15 تا 4.90mmol / L)
    بسیار زیاد: بیش از 190 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.90mmol / L)

    كلسترول مجموع
    مطلوب: کمتر از 200 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (5.18mmol / L)
    مرز بالا: 200 تا 239 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (5.18 تا 6.18mmol / L)
    بالا: 240 میلی‌گرم / دسی‌لیتر (6.22mmol / L) یا بالاتر

    کلسترول HDL
    سطح پایین، افزایش خطر: کمتر از 40mg / dL یا (1.0mmol / L) برای مردان و کمتر از 40mg / dL یا (1.0mmol / L) برای زنان
    میانگین سطح متوسط خطر: 40 تا 50 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (1.0 تا 1.3mmol / L) برای مردان و بین 50 تا 59 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (1.3 تا 1.5mmol / L) برای زنان
    سطح بالای خطر کمتر از حد متوسط: 60 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (1.55mmol / L) یا بالاتر برای هر دو مردان و زنان

    تری‌گلیسیرید ناشتا
    مطلوب: کمتر از 150mg / dL یا (1.70mmol / L)
    مرز بالا: 150 تا 199 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (1.7-2.2mmol/L)
    بالا: 200 تا 499 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (2.3 تا 5.6mmol / L)
    بسیار بالا: بیش از 500 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (5.6mmol / L)
     

    کلسترول غیر HDL
    مطلوب: کمتر از 130 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (3.37 میلی‌مول در لیتر)
    نزدیک به / بالاتر از مطلوب: 130 تا 159 میلی‌گرم / دسی‌لیتر (3.37 تا 4.12mmol / L)
    مرز بالا: 160 تا 189 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.15 تا 4.90mmol / L)
    بالا: 190 تا 219 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.9 تا 5.7mmol / L)
    بسیار زیاد: بیش از 220 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (5.7mmol / L )
     

    سطوح چربی ناسالم و یا وجود عوامل دیگر خطر مانند سن، سابقه خانوادگی، سیگار ، دیابت و فشارخون بالا ممکن است به این معنی باشد که فرد مورد آزمایش به درمان نیاز دارد.

    دستورالعمل پنل سوم درمان NCEP از نتایج آزمایشات چربی و سایر عوامل خطر عمده برای تعیین سطح LDL کلسترول هدف استفاده می‌کند. با توجه به این دستورالعمل‌ها، افرادی که دارای LDL-C بالاتر از مقادیر هدف هستند، درمان خواهند شد.

    مقدار LDL-C هدف:

    • کمتر از 100 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (2.59 میلی‌مول در لیتر) اگر فرد مبتلا به بیماری قلبی یا دیابت باشد [و در حد مطلوب کمتر از 70 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (1.81mmol / L)]
    • اگر فرد دارای 2 یا بیشتر از عوامل خطر باشد، کمتر از 130 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (3.37mmol / L)] است
    • اگر فرد دارای 0 یا 1 عامل خطر باشد، کمتر از 160 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.14mmol / L) است

    جوانان

    برای کودکان و نوجوانان، آزمایش لیپید معمول توسط آکادمی اطفال آمریکا (AAP) برای تمامی کودکان یک بار بین سن 9 تا 11 سالگی و دوباره بین 17 تا 21 توصیه می‌شود. غربالگری سریع‌تر و مکرر با پانل لیپید برای کودکان و جوانانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در بزرگسالی توصیه می‌شود. برخی از عوامل خطر با بزرگسالان مشابه هستند و شامل سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی یا مشکلات بهداشتی مانند دیابت، فشار خون بالا یا اضافه وزن می‌شوند. با توجه به AAP، اطفال پر خطر باید بین 2 تا 8 ساله با پروفایل لیپیدی ناشتا آزمایش شوند.

      آزمایش قابل قبول (mg / dL) مرز (mg / dL) بالا (mg / dL)
    کودکان و نوجوانان كلسترول مجموع کمتر از 170 170-199 بزرگتر یا مساوی 200
      کلسترول غیر HDL کمتر از 120 120-144 بزرگتر یا مساوی 145
    جوانان كلسترول مجموع کمتر از 190 190-224 بزرگتر یا مساوی 225
      کلسترول غیر HDL کمتر از 150 150-189 بزرگتر با مساوی 190

    *اقتباس از "پانل کارشناسان در دستورالعمل‌های یکپارچه سلامت قلب و عروق و کاهش خطر در کودکان و نوجوانان: خلاصه گزارش". اطفال 2011; 128

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    افزایش تمایل به اندازه‌گیری تری‌گلیسیرید در افرادی که ناشتا نیستند، افزایش می‌یابد. دلیل این امر این است که نمونه‌های غیر ناشتا معرف بهتری از سطح معمول تری‌گلیسیرید هستند، در بیشتر ساعات روز سطوح چربی خون منعکس کننده سطوح پس از غذا (پس از صرف غذا) و نه سطح ناشتا است. با وجود این، هنوز مشخص نیست که چگونه سطوح غیرناشتا را برای ارزیابی ریسک تفسیر کنیم، بنابراین در حال حاضر در توصیه‌های فعلی برای ناشتا قبل از آزمایشات سطوح چربی تغییری وجود ندارد.

    ارزیابی خطر معمول قلبی معمولا شامل پانل چربی ناشتا است. فراتر از آن، تحقیق همچنان به سودمندی سایر نشانگرهای غیر سنتی خطر ابتلا به بیماری قلب مانند Lp-PLA2 ادامه می‌دهد. پزشک ممکن است یک یا چند نشانگر را برای ارزیابی خطر شخصی انتخاب کند، اما هیچ توافقی در مورد استفاده آن‌ها وجود ندارد و آن‌ها به‌طور گسترده در دسترس نیستند. برای بحث بیشتر در این موضوع، به مقاله ارزیابی ریسک قلب مراجعه کنید.

  • اگر میزان چربی من ناسالم باشد چه درمان‌هایی توصیه می‌شود؟

    تبعیت از شیوه زندگی سالم بخش مهمی از حفظ سلامت قلب و درمان کلسترول بالا است. این ممکن است به این معنی باشد که شما باید شیوه زندگی خود را تغییر دهید، به‌ویژه با اتخاذ رژیم استفاده کم از چربی اشباع شده و چربی‌های غیر اشباع (ترانس چربی)، اجتناب از سیگار، کنترل فشار خون بالا و دیابت و شرکت در ورزش متعادل. ممکن است برای مشاوره در تغییر تغذیه غذایی به متخصص تغذیه مراجعه کنید.

    ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی با توجه به نتایج کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی (LDL-C) و خطر احتمالی محاسبه شده برای ASCVD با شما درباره خطرات و مزایای درمان دارویی صحبت خواهد کرد. چند نوع دارو وجود دارد که در کاهش LDL-C موثر هستند. ممکن است یکی از این موارد تجویز شود. LDL-C شما در فواصل منظم برای اطمینان از موثر بودن دارو بررسی خواهد شد. اگر دارو باعث کاهش کافی LDL در کلسترول شما نگردد، ممکن است پزشک شما مقدار دارو را افزایش دهد یا احتمالا داروی دوم را اضافه کند.

  • من آزمایش غربالگری کلسترول داشتم. این مقدار کمتر از mg / dl 200 یا mmol/L) 5.18 ) بود. آیا من نیاز به پروفایل لیپیدی دارم؟

    اگر كلسترول مجموع كمتر از 200 (5.18 mmol / L) باشد و سابقه بیماری قلبی و یا سایر عوامل خطرناك را نداشته باشید، ممكن است پروفایل لیپید لازم نباشد. با این‌حال، اندازه‌گیری HDL کلسترول توصیه می‌شود تا اطمینان حاصل کنید که شما HDL-C پایین ندارید. در حال حاضر بسیاری از برنامههای غربالگری هر دو کلسترول و HDL-C را ارائه می‌دهند.

  • نتایج پانل چربی من با تری‌گلیسیرید بالا همراه بود و نتایجی برای LDL-کلسترول یافت نشد. چرا؟

    در اکثر پانل‌های غربالگری چربی، کلسترول LDL از سایر اندازه‌گیری‌های چربی محاسبه می‌شود. با این‌حال اگر تری‌گلیسیرید بیش از 400 میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد (4،52 میلی‌مول/ لیتر) محاسبه درست نیست. برای تعیین LDL-C هنگامی که تری‌گلیسیرید بیش از 400 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (4.52 میلی‌مول/ لیتر) است، به تکنیک‌های آزمایش خاص مانند آزمایش مستقیم LDL-C یا آزمایش لیپید اولتراسوند (بعضی اوقات به‌عنوان آزمایش آزمایشی بتا) شناخته می‌شود.

  • کلسترول غیر HDL چیست؟

    کلسترول غیر HDL یا (non-HDL-C) با کم‌کردن مقدار HDL-C از نتیجه کلسترول تام محاسبه می‌شود. این نتیجه نشان‌دهنده کلسترول "آتروژن" است - کلسترول که در شریان‌ها ایجاد می‌شود، پلاک‌ها را تشکیل می‌دهد و موجب تنگ شدن عروق و انسداد می‌شود. برخلاف محاسبه LDL-C (به سوال 3 در بالا نگاه کنید)، این محاسبه توسط سطوح بالای تری‌گلیسیرید تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد. نتیجه غیر HDL-C شما ممکن است برای ارزیابی خطر ابتلا به CVD، به‌ویژه اگر دارای تری‌گلیسیرید بالا باشد، زیرا غیر HDL-C بالا با افزایش خطر همراه است. همانطور که در برنامه آموزش ملی کلسترول توصیه می‌شود، پانل درمان بزرگسال III، اگر دارای تری‌گلیسیرید بالا باشید (بیش از 200 میلی‌گرم/ دسی‌لیتر)، نتیجه غیر HDL-C می‌تواند به‌عنوان هدف ثانویه درمان استفاده شود؛ مانند تغییر شیوه زندگی و داروهایی که هدف آن کاهش سطح چربی است.

  • آزمایش تعداد ذرات کم چگالی (LDL - P) چیست ؟

    LDL-P آزمایشی است که تعداد ذرات LDL را اندازه‌گیری می‌کند و نه مقدار LDL-کلسترول. برای بسیاری از افراد، آزمایش LDL کلسترول شاخص خوبی برای خطر ابتلا به CVD است. با این‌حال، تحقیقات نشان داده است که برخی از افراد با سطوح سالم LDL-C همچنان خطر ابتلا به CVD را افزایش می‌دهند. به‌طور مشابه، افراد مبتلا به برخی بیماری‌های مزمن مانند دیابت ممکن است خطر ابتلا به LDL-C را در سطح سالم افزایش دهند. برای این افراد پیشنهاد شده است که تعداد ذرات LDL و اندازه آن‌ها ممکن است عامل تعیین کننده‌ای در تعیین خطر ابتلا به CVD باشند. برای اطلاعات بیشتر در این مورد ، مقاله آزمایشات ذرات LDL را ببینید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Reviewer May 2015, Shannon Haymond, PhD, DABCC, FACB, Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Stone NJ, Robinson JG, Lichtenstein AH, Bairey Merz CN, Blum CB, Eckel RH, Goldberg AC, Gordon D, Levy D, Lloyd-Jones DM, McBride P, Schwartz JS, Shero ST, Smith SC Jr, Watson K, Wilson PW; American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. 2013 ACC/AHA guideline on the treatment of blood cholesterol to reduce atherosclerotic cardiovascular risk in adults: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014 Jul 1;63(25 Pt B):2889-934.

UpToDate: (May 2, 2014) Pignone, Michael. Treatment of lipids (including hypercholesterolemia) in primary prevention. Accessed 05/12/15.

(Nov 17, 2014) American Heart Association. Understanding the New Prevention Guidelines. Available online at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Understanding-the-New-Prevention-Guidelines_UCM_458155_Article.jsp through http://www.heart.org. Accessed 05/12/15.

(Jan 2013) National Heart, Lung and Blood Institute. Integrated Guidelines for Cardiovascular Health and Risk Reduction in Children and Adolescents. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health-pro/guidelines/current/cardiovascular-health-pediatric-guidelines through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed 05/14/15.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA (2001) 285: 2486-2497.

(September 2002) National Heart, Lung, Blood Institute. National Cholesterol Education Program Guidelines, Cholesterol, ATP III. II.3-b, II.9-c. PDF available for download at http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp3full.pdf through http://www.nhlbi.nih.gov . Accessed June 2009.

American Heart Association. Guide to primary prevention of cardiovascular diseases: Risk intervention, Blood Lipid Management. Available online at http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4704 through http://www.americanheart.org. Accessed June 2009.

(Updated December 19, 2008) American Heart Association. What your Cholesterol Levels Mean. Available online at http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=183#HDL through http://www.americanheart.org. Accessed May 2009.

American Academy of Family Physicians. Cholesterol: What Your Level Means. (Updated October 2007). Available online at http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/heartdisease/risk/029.html through http://familydoctor.org. Accessed September 2008.

(May 12, 2008) Medline Plus Medical Encyclopedia. Coronary Risk Profile. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003491.htm. Accessed October 2008.

ARUP Consult. Physicians Guide. Lipid Panel, Extended. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020468.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed October 2008.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press. Washington, DC. Pp 251-253.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006. Pp 351-356.

Davidson M, et al. Clinical Utility of Inflammatory Markers and Advanced Lipid Testing: Advice from an Expert Panel of Lipid Specialists. Journal of Clinical Lipidology 2011 Sep; 5(5): 338-67.

Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Sep 2002. PDF available for download at http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp3full.pdf through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed October 2012.

(©2012) American Heart Association. Cholesterol Levels. Available online at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/Cholesterol_UCM_001089_SubHomePage.jsp through http://www.heart.org. Accessed October 2012.

(November 2012) American Association of Family Physicians. High Cholesterol. Available online at http://familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/high-cholesterol.php through http://familydoctor.org. Accessed October 2012.

Kavey R-EW, et al. Expert panel on integrated guidelines for cardiovascular health and risk reduction in children and adolescents: Summary report. Pediatrics 2011; 128: DOI:10.1542/peds.2009-2107C. PDF available for download at http://pediatrics.aappublications.org/site/misc/2009-2107.pdf through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed October 2012.

KidsHealth.org. Cholesterol and Your Child. Available online at http://kidshealth.org/parent/medical/heart/cholesterol.php# through http://kidshealth.org. Accessed October 2012.

CDC. FASTSTATS – Leading Causes of Death (2009 data). Available online at http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm through http://www.cdc.gov. Accessed October 2012.

KidsHealth.org. Cholesterol and Your Child. Available online at http://kidshealth.org/parent/medical/heart/cholesterol.php# through http://kidshealth.org. Accessed October 2012.

(2006) Sekar K. Increased Small Low-Density Lipoprotein Particle Number, A Prominent Feature of the Metabolic Syndrome in the Framingham Heart Study. Circulation. Available online at http://circ.ahajournals.org/content/113/1/20.full through http://circ.ahajournals.org. Accessed October 2012.

(September 23, 2002) Blake G, et al. Low-Density Lipoprotein Particle Concentration and Size as Determined by Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy as Predictors of Cardiovascular Disease in Women. Circulation, Available online at http://circ.ahajournals.org/content/106/15/1930.full throughhttp://circ.ahajournals.org. Accessed October 2012.

Blakenstein R, et al. Predictors of Coronary Heart Disease Events Among Asymptomatic Persons With Low Low-Density Lipoprotein Cholesterol. Journal of the American College of Cardiology Volume 58, Issue 4, 19 July 2011, Pp 364–374.

Krauss R. Lipoprotein subfractions and cardiovascular disease risk. Curr Opin Lipidol 2010 Aug;21(4):305-11. Abstract available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20531184 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed October 2012. 

Prado K, et al. Low-density lipoprotein particle number predicts coronary artery calcification in asymptomatic adults at intermediate risk of cardiovascular disease. J Clin Lipidol 2011 Sep-Oct;5(5):408-13. Abstract available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21981843 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed October 2012.

(May 2012) Lavie C, et.al. To B or Not to B: Is Non–High-Density Lipoprotein Cholesterol an Adequate Surrogate for Apolipoprotein B? Mayo Clin Proc. 2010 May; 85(5): 446–450. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861974/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed October 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.