تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 28, 2017.
سرطان لوزالمعده چیست؟

سرطان رشد کنترل‌نشده سلول‌های غیرطبیعی است که تومور را تشکیل می‌دهند، به بافت طبیعی آسیب می‌رسانند و در نهایت گسترش می‌یابند (متاستاز). بیشتر سرطان‌های پانکراس (حدود 95٪) در کانال‌های پانکراس ایجاد می‌شوند و گاهی در سلول‌های تولیدکننده آنزیم پانکراس برون‌ریز تولید می‌شوند.

پانکراس یک اندام باریک و صاف است با بخش سر، بدن و دم که حدود شش اینچ طول دارد. داخل لوزالمعده، کانال‌های کوچک (لوله‌ها) آنزیم‌های گوارشی تولید شده توسط پانکراس را به کانال پانکراس انتقال می‌دهند.

تومورهای پانکراس غدد درون‌ریز که همچنین به‌عنوان تومورهای سلول جزیره‌ای شناخته می‌شوند، معمولا کمتر از تومورهای غیروابسته تهاجمی هستند و نادرترند. اکثر آنها تومورهای خوش‌خیم هستند که متاستاز نیستند، اگرچه برخی از آنها بدخیم هستند. تومورهای سلول‌های جزیره‌ای شامل گاسترینوماس، گلوکوزوموناس، و انسولینوما است و در سلول‌های پانکراس است که ترشح هورمون گاسترین، گلوکاگون و انسولین را تحریک می‌کند. آنها اغلب قبل از سرطان‌های برون‌ریز تشخیص داده می‌شوند، زیرا موجب علائم و نشانه‌هایی از مقدار بیش از حد انسولین و گلوکاگون می‌شوند. آزمایش ساده خون برای این هورمون‌ها برای اندازه‌گیری سطح هورمون در خون مورد استفاده قرار می‌گیرد و تایید می‌کند که آیا این میزان در واقع افزایش یافته است یا خیر.

از آنجا که شایع‌تر و مهاجم هستند، مابقی این بحث بر روی سرطان‌های غیرواقعی تمرکز می‌کند. متاسفانه، تشخیص این سرطان‌ها در مراحل اولیه سخت است. از آنجایی که پانکراس در بدن عمیق است، تومورها معمولا در معاینه فیزیکی دیده و یا احساس نمی‌شود. با شروع علائم، سرطان در سراسر پانکراس و فراتر از آن گسترش پیدا کرده است.

به گفته انجمن سرطان آمریکا، میزان سرطان لوزالمعده طی 10 سال گذشته به‌آرامی افزایش یافته است. پیش‌بینی شده در سال 2014، 46،420 آمریکایی با سرطان پانکراس تشخیص داده می‌شود و حدود 39590 نفر از آنان می‌میرند. سرطان پانکراس چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در ایالات متحده است، که عمدتا به این دلیل است که حدود 10 درصد از سرطان‌ها در زمان تشخیص هنوز در پانکراس هستند.

Accordion عنوان
درباره سرطان لوزالمعده
  • عوامل خطر
     عامل اصلی خطر سرطان لوزالمعده سیگار است. تصور بر اینست که حدود 30 درصد از سرطان‌های پانکراس نتیجه مستقیم سیگار کشیدن است. سایر عوامل خطر عبارتند از:
    • سن (اغلب در افراد بالای 60 سال دیده می‌شود)
    • جنسیت (مردان 30٪ بیشتر احتمال دارد که سرطان لوزالمعده دچار شوند)
    • پانکراتیت مزمن
    • رژیم غذایی (رژیم غذایی با میزان زیاد گوشت و چربی خطر را افزایش می‌دهد)
    • دیابت شیرین
    • مواجهه با مواد شیمیایی صنعتی مانند برخی از آفت‌کش‌ها و محصولات نفتی
    • تاریخچه خانوادگی (گرایش ارثی ممکن است عامل 5 تا 10 درصد موارد باشد)

    لازم به ذکر است که اکثر افرادی که دارای عوامل خطر شناخته شده هستند، به سرطان لوزالمعده مبتلا نیستند و بسیاری از کسانی که مبتلا به سرطان لوزالمعده هستند، هیچکدام از این عوامل خطر را ندارند.

  • علائم و نشانه‌ها
     سرطان لوزالمعده اغلب فاقد علائم اولیه یا دارای علائم نامحسوس است. آنها عبارتند از:
    • درد شکم و یا پشت
    • خارش
    • حالت تهوع
    • کاهش اشتها
    • کاهش وزن نامعلوم
    • زردی

    از آنجایی که این علائم در سایر شرایط علاوه بر سرطان دیده می‌شود، ممکن است در مراحل اولیه نادیده گرفته شود یا از دست رفته باشد. با گذشت زمان، درد مزمن، تهوع، استفراغ، سوءجذب و بعضی موارد نادر با مشکلات کنترل سطح قند خون شناخته می‌شود و سرطان لوزالمعده معمولا گسترش می‌یابد.

  • آزمایشات

    هیچ آزمایش آزمایشگاهی برای تشخیص زودهنگام یا تشخیص سرطان لوزالمعده وجود ندارد. تشخیص معمولا توسط آزمایش‌های تصویربرداری و بیوپسی بافت انجام می‌شود و اکثر سرطان‌ها در این زمان متاستاز شده‌اند.

     برخی از آزمایشات تصویربرداری که ممکن است برای تشخیص سرطان پانکراس استفاده شوند عبارتند از:

    • توموگرافی کامپیوتری (سی‌تی‌اسکن): برای تشخیص توده‌های پانکراس و بررسی سرطان متاستاز مفید است
    • کلانژیوپانکراتوگرافی آندوسکوپی رتروگراد (ERCP): محدوده انعطاف‌پذیر به داخل کانال پانکراس وارد شده و یک رنگ تزریق می‌شود. سپس اشعه X به‌علت وجود تومور، می‌تواند اختلالاتی را در ساختار پانکراس نشان دهد. اگر نواحی غیرطبیعی شناسایی شوند، بیوپسی انجام می‌شود.
    • کلانژیوپانکراتوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRCP): یک نوع تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای مشاهده واضح‌تر پانکراس، کانال‌های آن و کانال‌های صفراوی است. اغلب قبل یا به‌جای ERCP استفاده می‌شود، زیرا سریع‌تر و غیرمخرب است؛ همچنین در تشخیص پانکراتیت از سرطان لوزالمعده مفید است.

     

    برای اطلاعات بیشتر در مورد مطالعات تصویربرداری، به RadiologyInfo.org مراجعه کنید.

    آزمایشات آزمایشگاهی که ممکن است نتایج غیرطبیعی را نشان دهند اما تشخیص سرطان لوزالمعده را شامل نمی‌شود عبارتند از:

    • پانل متابولیک جامع: گروهی از آزمایشاتی است که برای ارزیابی عملکرد کبد و کلیه و تعیین علت زردی استفاده می‌شود.
    • CA 19-9 (آنتی‌ژن سرطان 19-9) : نشانگر تومور برای سرطان لوزالمعده؛ ممکن است برای تشخیص سرطان لوزالمعده از سرطان‌های دیگر یا برای نظارت بر عود سرطان استفاده شود. در حال حاضر برای کشف و تشخیص به‌تنهایی مفید نیست زیرا بیماری‌های غیرسرطانی می‌تواند باعث افزایش سطح CA 19-9 شود. با این‌حال تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که ممکن است در حالی‌که همراه با آزمایش جدید تشخیصی میکرو RNA امیدوارکننده که هنوز تحت بررسی است برای تشخیص زودهنگام سرطان لوزالمعده مفید باشد.
    • CEA (آنتی ژن کارسینوامبریونیک): نشانگر تومور به‌عنوان ابزار نظارت استفاده می‌شود
    • آمیلاز: سطح خون ممکن است افزایش یابد
    • سایر آزمایش‌ها مانند چربی مدفوع، تریپسین مدفوع، تریپسینوژن سرم و لیپاز ممکن است برای ارزیابی عملکرد لوزالمعده و تعیین اینکه آیا مکمل آنزیم پانکراس ضروری است یا خیر، تجویز گردد.


    برای تایید تشخیص سرطان از طریق بررسی بافت پانکراس می‌توان از بیوپسی استفاده کرد.

  • درمان

    درمان سرطان پانكراس مبتنی بر تشكیل مرحله سرطان در تعیین میزان درگیری پانكراس و اینکه آیا سرطان گسترش یافته است؛ ممکن است با استفاده از سیستم رسمی/ نامگذاری یا دسته‌بندی سرطان به یکی از انواع زیر تقسیم شود: قابل برش (از طریق جراحی برداشته می‌شود زیرا هنوز در داخل پانکراس قرار دارد)، به‌صورت موضعی پیشرفته (به اندام‌های مجاور گسترش یافته و قابل جدا شدن نیست) متاستاتیک (گسترش به اندام‌های دور).

    متاسفانه، سرطان لوزالمعده می‌تواند به عنوان قابل‌برش کمتر از 15٪ اوقات طبقه‌بندی شود. اینکه چقدر جراحی باید انجام شود به محل تومور، اندازه، گسترش آن و وضعیت سلامت بیمار بستگی دارد.

    جراحی پانکراس بسیار مشکل است و نیاز به جراح باتجربه دارد، با عوارض قابل‌توجهی همراه است و بهبود آن چند هفته زمان می‌برد. روش‌های در نظر گرفته شده برای درمان سرطان لوزالمعده عبارتند از: روش ویلپل، پانکراتکتومی دیستال و پانکراتکتومی تام. برای اطلاعات بیشتر در این مورد، صفحه مرکز سرطان جان هاپکینز کیمل را در مورد جراحی سرطان لوزالمعده مشاهده کنید.

    پرتودرمانی و شیمی‌درمانی ممکن است برای درمان سرطان لوزالمعده استفاده شوند و معمولا ضروری هستند، زیرا اغلب موارد تومور کوچک و غیرقابل کشف تا زمانی که عمل جراحی انجام شود، گسترش می‌یابد. متأسفانه، سرطان لوزالمعده به درمان‌های فعلی پاسخ نمی‌دهد. جم‌سیتابین و فلوئورواوراسیل 5- (5-FU) شایع‌ترین داروهای شیمی‌درمانی هستند. آنها ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها استفاده شوند.

    تحقیقات در مورد گزینه‌های جدید درمان شناخته شده به عنوان "درمان‌های هدفمند" زمینه فعال و در حال انجام است. تلاش برای تولید داروهای جدید که اهداف خاص دارند، به‌معنای عوارض جانبی کمتر از داروهای شیمی درمانی فعلی است. نمونه‌هایی از مهارکننده‌های فاکتور رشد سرطان لوزالمعده، عوامل ضدآنژیوژنز است که باعث انسداد رگ‌های خونی جدید ضروری برای رشد سرطان می‌شود و داروهایی که مواد مورد استفاده در گسترش سرطان لوزالمعده را هدف قرار می‌دهند.

    برای کسانی که مبتلا به سرطان لوزالمعده عودکننده یا غیرقابل درمان هستند، توجه به تسکین دهنده (آرام‌بخش) اولویت اصلی است. اشعه، شیمی‌درمانی و جراحی ممکن است برای کمک به کاهش درد استفاده شود. همچنین ممکن است برای کاهش عصب به‌منظور کاهش دردی که به سایر اقدامات مقاوم باشد، جراحی انجام شود.

    افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده غیرقابل درمان ممکن است مایل به ثبت‌نام در آزمایشات بالینی باشند که درمان جدید را ارزیابی کنند. اطلاعات بیشتر در مورد آزمایشات بالینی را در وب‌سایت موسسه ملی سرطان ببینید.

مشاهده منابع

نکته: این مقاله براساس تحقیقاتی است که از منابع ذکر شده در اینجا و همچنین تجربیات جمعی آزمایش‌های آزمایشگاه هیئت بازبینی مطالب استفاده می‌کند. این مقاله به‌صورت دوره‌ای توسط هیئت بازبینی مطالب بررسی می‌شود و ممکن است در نتیجه بررسی به‌روز شود. هر منبع جدیدی که ذکر شد، به لیست اضافه می‌شود و از منابع اصلی استفاده شده متمایز می‌شود.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Pancreatic Neuroendocrine Tumors (Islet Cell Tumors) Treatment (PDQ®). (Updated April 17, 2014.) National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/isletcell/Patient/page1 through http://www.cancer.gov. Accessed April 2014.

Pancreatic Islet Cell Tumor. (Updated Mar. 14, 2012.) MedlinePlus. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000393.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed March 2014.

What Are the Key Statistics About Pancreatic Cancer? (Updated Feb. 5, 2014.) American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-key-statistics through http://www.cancer.org. Accessed March 2014.

Dragovich, Tomislav, et. al. (Updated Feb. 3, 2014.) Pancreatic Cancer. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/280605-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Chustecka, Zosia. (Jan. 21, 2014.) New Test for Pancreatic Cancer Based on MicroRNAs in Blood. Medscape. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/819481 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Blood Tests. Pancreatic Cancer Association. Available online at http://pancreaticcanceraction.org/pancreatic-cancer/diagnosis/blood-tests/ through http://pancreaticcanceraction.org. Accessed March 2014.

Huffman, Jason L., et. al. (Updated Dec. 9, 2013.) Chronic Pancreatitis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181554-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Surgery for Pancreatic Cancer. (Updated Feb. 5, 2014.) American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-treating-surgery through http://www.cancer.org. Accessed March 2014.

What's New in Pancreatic Cancer Research and Treatment? (Updated Feb. 5, 2014.) American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-new-research through http://www.cancer.org. Accessed March 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

American Cancer Society. Pancreatic Cancer Detailed Guide. PDF available for download through http://www.cancer.org.

Mayer, R. (1999 – 2002 copyright). Pancreatic Cancer. The National Pancreas Foundation [On-line article]. Available online at http://www.pancreasfoundation.org/pancreaticcancerarticle.html through http://www.pancreasfoundation.org.

NCI (2002, February 8, posted). What you Need to Know about Cancer of the Pancreas. National Cancer Institute, cancer.gov [On-line information]. Available online through http://www.cancer.gov.

Reid, C. (1996 October). Probing the Pancreas. U.S. Food and Drug Administration [On-line article]. Available online at http://vm.cfsan.fda.gov/~dms/fdpancre.html through http://vm.cfsan.fda.gov.

National Cancer Institute (2002, September, posted). PDQ Pancreatic Cancer Treatment. Available onlien through http://www.cancer.gov.

NPF. Pancreatic Cancer, Frequently Asked Questions. The National Pancreas Foundation [On-line information]. Available online at http://www.pancreasfoundation.org/pancreaticcancer.php through http://www.pancreasfoundation.org.

Mayo Clinic (2002, August 5). What is Pancreatic Cancer? Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?id=DS00357 through http://www.mayoclinic.com.

American Cancer Society. Cancer Facts and Figures 2006 [On-line information]. Available online through http://www.cancer.org.

(2010 May) What you need to know about Cancer of the Pancreas. National Cancer Institute [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/pancreas.pdf through http://www.cancer.gov. Accessed January 2011.

(© 2010). Confronting Pancreatic Cancer, FAQ's. Pancreatica [On-line information]. Available online at http://pancreatica.org/faqs/ through http://pancreatica.org. Accessed January 2011.

(Revised 2010 October 20). How is Pancreatic Cancer Diagnosed? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/PancreaticCancer/DetailedGuide/pancreatic-cancer-diagnosis through http://www.cancer.org. Accessed January 2011.

(Modified 2010 June 9). Basics of Pancreatic Cancer, FAQs. John Hopkins Medicine, The Sol Goldman Pancreatic Cancer Research Center [On-line information]. Available online at http://pathology.jhu.edu/pancreas/BasicIntro.php?area=ba through http://pathology.jhu.edu. Accessed January 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 58-60, 208-209, 223-224, 619-620.

RadiologyInfo.org. Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP). Avaiable online at http://www.radiologyinfo.org/en/glossary/glossary1.cfm?gid=805 through http://www.radiologyinfo.org. Accessed January 2012.