تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 28, 2017.
التهاب پانکراس چیست؟

پانکراتیتیس، التهاب حاد یا مزمن پانکراس است. حملات حاد اغلب با دردهای شدید شکمی مشخص می شود که از بخش بالای شکم به پشت آن نفوذ کرده و می تواند موجب تاثیرات التهاب خفیف تا نارسایی های تهدیدکننده حیات بسیاری از اندام ها باشد. التهاب مزمن پانکراس یک بیماری پیش رونده ای است که منجر به آسیب دائمی بافت پانکراس می شود. عود حملات حاد می تواند موجب التهاب مزمن پانکراس شود.
پانکراس یک اندام باریک و صافی است که در حفره شکمی در پشت معده و زیر کبد واقع شده است. این اندام دارای بخش های سر، بدنه و بخش انتهایی است. بخش سر آن به اثنی عشر متصل می شود که اولین بخش روده کوچک است. درون پانکراس، کانال های کوچک موجب تولید آنزیم های گوارشی می شوند. این کانال بزرگ موجب انتقال آنزیم های گوارشی به کل پانکراس از بخش پایین تا بالای آن و درون اثنی عشر می شود. مجرای مشترک صفرا از بخش بالای پانکراس و از کبد و کیسه صفرا تا روده کوچک جریان می یابد. مجرای صفرا و پانکراس اغلب قبل از ورود به اثنی عشر به هم می پیوندند و بصورت مشترک وارد روده کوچک می شوند.
پانکراس دارای دو نوع بافت است: برون ریز و درون ریز. بافت های برون ریز موجب تولید آنزیم های قدرتمندی می شود که به هضم چربی، پروتئین و کربوهیدراتها در روده کوچک و نیز ساخت بیکربنات برای خنثی کردن اسیدهای معده کمک می کند. بافت های درون ریز دارای زنجیره سلولی خاصی هستند که هورمون های انسولین و گلوکاگون را تولید می کنند که برای حمل گلوکز به سلول های بدن و حفظ سطح طبیعی گلوکز در خون (قند خون) ضروری هستند.
سلول های پانکراس برون ریز موجب تولید، ذخیره و ترشح آنزیم های گوارشی می شوند. بسیاری از این آنزیم های گوارشی درون سلول غیرفعال اند اما زمانی که به روده کوچک می رسند، فعال می شوند. انسداد مجاری مشترک صفرا و پانکراس توسط سنگ های کیسه صفرا موجب تجمع و فعالسازی آنزیم های گوارشی شده و موجب آسیب به پانکراس و التهاب آن می شوند.
التهاب پانکراس همچنین می تواند بدون انسداد رخ دهد. علاوه بر فشار عادی بر روی سلول های پانکراس و تفاوتهای ژنتیکی مابین افراد، عوامل استرس زای خارجی مثل مصرف الکل بر عملکرد طبیعی سلول پانکراس تاثیرگذار خواهد بود. این فشار ممکن است در همه افراد موجب التهاب نشود اما در افراد خاص، خطر التهاب را با اثرگذاری بر ترکیب و ترشح آنزیم یا با فعالسازی اولیه این آنزیم ها افزایش خواهد داد. آسیب سلولی در این شرایط موجب مرگ سلولی شده و اگر آسیب و پاسخ التهابی زیاد یا دائمی باشند، التهاب پانکراس ممکن است توسعه یابد.
التهاب پانکراس در مردان بیش از زنان رخ می دهد و مرتبط با مصرف الکل و بیماری کیسه صفرا می باشد. در مورد بیماری کیسه صفرا، التهاب پانکراس بدلیل انسداد مجرای مشترک صفرا و پانکراس در روده اتفاق می افتد. انسداد عموما بدلیل سنگ های کیسه صفرا و گاها رسوبات صفراوی است. مصرف الکل و بیماری کیسه صفرا موجب 80 درصد از التهاب پانکراس حاد بوده است. 10 درصد از موارد دارای علت ناشناخته بوده و مابقی 10 درصد بدلیل یکی از موارد زیر است:
-داروهایی مثل والپروئیک اسید و استروژن
-عفونت های ویروسی مثل mumps، Epstein-Barr و هپاتیت A، B و E
-سطح تری گلیسیرید بالا، پرکاری پاراتیروئید یا سطح بالای کلسیم خون
-سیستیک فیبروزیس و بیماری های مادرزادی که منجر به فعالسازی آنزیم های گوارشی می شوند
-سرطان لوزالمعده
-خودایمنی
-جراحی در ناحیه پانکراس (مثل جراحی مجرای صفرا)
-آسیب به شکم

Accordion Title
درباره النهاب پانرکاس
  • نشانه ها و علائم

    التهاب پانکراس حاد
    در حدود 75 درصد از حملات پانکراس حاد خفیف می باشد، با این حال ممکن است موجب درد شدید شکمی، تهوع، استفراغ، ضعف و یرقان در فرد بیمار شود. این حملات موجب التهاب موضعی، تورم و هموراژ شود که اغلب با درمان مناسب رفع می شود و آسیب کمتری وارد خواهد شد.
    در حدود 25 درصد موارد، حملات التهاب پانکراس حاد شدید بوده و عوارضی مثل مرگ بافت، عفونت، فشار خون پایین، مشکلات تنفسی، شوک و نارسایی کلیه یا کبد توسعه می یابد. تشخیص و درمان حملات شدید بصورت فوری برای پیشگیری از عوارض و کاهش التهاب و محدود کردن عفونت ضرورت دارد.
    زمانیکه علائم بروز می کنند، مشورت با پزشک اهمیت خواهد داشت که این مشورت به دو دلیل است، اول اینکه شدت علائم ضرورتا نشانگر مقدار آسیب وارده نیست و دوم اینکه بیماری های دیگر نیازمند درمان ممکن است موجب بروز علائم مشابه شوند.

    التهاب پانکراس مزمن
    افراد دارای التهاب پانکراس مزمن ممکن است دارای عود حملات با علائمی مشابه با التهاب حاد پانکراس باشند، این حملات معمولا با پیشرفت بیماری، افزایش خواهند یافت. رایج ترین علامت مشاهده شده دردی است که در نیمه شکم رخ می دهد که می تواند به پشت شکم نیز منعکس شود که اغلب چند ساعت طول بکشد.
    در طی زمان، بافت پانکراس آسیب دیده و سلول هایی که آنزیم های گوارشی را تولید می کنند، موجب نارسایی پانکراس، کاهش وزن، سوءتغذیه، تجمع مایع در شکم، کیست های پانکراس (کیسه مایعات و بافت تخریب شده که ممکن است عفونی شود) و مدفوع دارای چربی می شوند. با تخریب سلول های تولید کننده انسولین، فرد بیمار مبتلا به دیابت می شود.
    درد همراه با التهاب پانکراس مزمن ممکن است شدید بوده و مستمر یا متناوب باشد. این وضعیت می تواند با خوردن یا نوشیدن و مصرف الکل وخیم تر شود.

  • آزمایشات

    طبق اصول راهنمای کالج آمریکایی مطالعات دستگاه گوارشی، سه معیار باید برای تشخیص التهاب حاد پانکراس موجود باشد تا این بیماری تشخیص داده شود:
    1. درد شدید شکم
    2.سطوح آمیلاز یا لیپاز که سه برابر سطح نرمال هستند
    3.نتایج مشخص از تصویربرداری شکم
    التهاب مزمن پانکراس را نیز می توان با استفاده از این آزمایشات و موارد دیگر تشخیص داد.
    اطلاعات بیشتر در مورد آزمایشات مورد استفاده برای هر دو نوع التهاب پانکراس:
    -آمیلاز، آنزیم پانکرس و غده بزاقی برای تجزیه کربوهیدرات ها می باشد. سطح این آنزیم 2 تا 12 ساعت بعد از شروع علائم التهاب حاد افزایش یافته و 12 تا 72 ساعت بعد به اوج خود می رسد. این آنزیم ممکن است 5 تا 10 برابر سطح نرمال افزایش یابد و اغلب در طی یک هفته به حالت نرمال باز می گردد. التهاب پانکراس در صورتی محتمل خواهد بود که که سطح آنزیم 3 برابر سطح نرمال برسد. آمیلاز را می توان در افراد مبتلا به التهاب مزمن پانکراس تحت نظارت قرار داد، این آنزیم بطور متوسط و تا زمانی که سلول های تولید شده از بین بروند (در نتیجه التهاب پانکراس) افزایش خواهد یافت که در آن نقطه سطوح آمیلاز خون ممکن است کاهش یابد. بایستی خاطرنشان سازیم که آمیلاز آنزیمی است که دارای شکل های مختلفی است که ایزوآنزیم نامیده می شوند: آمیلاز-P توسط پانکراس و آمیلاز-S توسط غدد بزاقی تولید می شوند. بطور نرمال، آزمایش آمیلاز کلی درخواست می شود. گاها، آزمایشات ایزوآنزیم برای تفکیک علل مرتبط با پانکراس و غیر آن در افزایش آمیلاز درخواست می شوند.
    -لیپاز یک آنزیم پانکراس است که همراه با ماده صفرا از کبد موجب تجزیه چربی ها می شود. این یک آزمایش رایج دیگر برای تشخیص التهاب پانکراس است. سطح آن در خون در طی 4 تا 8 ساعت از شروع وضعیت حاد افزایش یافته و در 24 ساعت بعد از آن به اوج خود می رسد. لیپاز حساس تر و اختصاصی تر از آمیلاز برای تشخیص التهاب حاد پانکراس است. با این حال، منابع دیگری از لیپاز در مجرای گوارشی وجود دارد. در برخی از آزمایشاتی که لیپاز غیرپانکراس را شناسایی می کند، افزایش جزئی ممکن است در نتیجه بیماری های غیرپانکراس رخ دهد. در افراد مبتلا به التهاب پانکراس، لیپاز ممکن است چندبرابر سطح طبیعی آن افزایش یابد و و بیشتر از آمیلاز در سطح افزایش یافته باقی بماند. همانند آزمایش آمیلاز، التهاب پانکراس را در صورتی می توان تشخیص داد که سطح لیپاز 3 برابر بیش از حد نرمال باشد. با تخریب سلول های در التهاب پانکراس مزمن و کاهش تولید لیپاز به ده درصد زیر سطح نرمال، مدفوع چرب و با بوی ناخوشایند شکل خواهد گرفت. با پیشروی التهاب مزمن پانکراس، آمیلاز و لیپاز ممکن است حتی در شرایط حملات حاد، در سطح نرمال بوده یا کاهش یابد.
    -تریپسین یک آنزیم پانکراس است که موجب تجزیه پروتئین ها می شود. اندازه گیری تریپسین خون، حساس ترین آزمایش خون برای التهاب پانکراس بویژه التهاب مزمن است اما بطور گسترده در دسترس نبوده و بطور معمول استفاده نمی شود. آزمایش موجود بعنوان تریپسینوژن، واکنش ایمنی شبه تریپسین یا تریپسین واکنش گر ایمنی تعیین شده است.
    آزمایشاتی که می توان برای بررسی عوارض التهاب حاد پانکراس استفاده کرد، شامل موارد زیر است:
    -سنجش تعداد کل سلول های خون (شامل تعداد گلبول های سفید خون)
    -پنل سوخت و ساز جامع (شامل بیلی روبین، آنزیم های کبد)
    -گلوکز
    -کلسیم
    -منیزیم
    -پروتئین واکنش گر-C (ارزیابی التهاب)
    آزمایشات دیگر که می توان برای تشخیص و ارزیابی التهاب مزمن پانکراس استفاده کرد، شامل موارد زیر است:
    -چربی مدفوع
    -الاستاز پانکراس در مدفوع
    -آزمایش کلراید برای تشخیص سیستیک فیبروزیس
    -آزمایشات زیست شناسی مولکولی برای جهش های ژنتیک مثل موارد مرتبط با سیستیک فیبروزیس
    بررسی های غیرآزمایشگاهی مورد استفاده برای تشخیص التهاب پانکراس می تواند شامل موارد زیر باشد:
    -فراصوت از شکم
    -Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP): آزمایشی که از یک اسکوپ انعطاف پذیر استفاده کرده و وارد دهان می شود و تا مری داخل می شود تا آسیب وارده به پانکراس و یا مجاری صفرا مورد بررسی قرار می گیرد.
    -Magnetic resonance cholangiopancreatography (MRCP): یک نوع آزمایش MRI مورد استفاده برای تصویربرداری از پانکراس و مجاری صفرا؛ گاها قبل از ERCP یا بجای آن استفاده می شود زیرا سریع تر و غیرتداخلی است؛ همچنین در تفکیک التهاب پانکراس از سرطان لوزالمعده مفید است
    -CT اسکن
    -آزمایش سکرتین (غیررایج) که در آن یک ابزار در در اثنی عشر قرار داده می شود تا ترشحات ناشی از تزریق زیرجلدی سکرتین جمع آوری شود. سکرتین هورمونی است که موجب می شود پانکراس مایع حاوی آنزیم های گوارشی را ترشح کند. مقدار آنزیم ها مثل لیپاز و تریپسین و بیکربنات در ترشح پانکراس اندازه گیری شده و با مقادیر نرمال مقایسه می شود.
    برای اطلاعات بیشتر در مورد تخقیقات تصویربرداری، به وبسایت RadiologyInfo.org مراجعه کنید.

  • درمان و پیشگیری

    التهاب پانکراس نیازمند توجه و درمان فوری است. در طی یک حمله حاد، احتمال تخریب پانکراس در طی چند ساعت وجود دارد و عوارض می توان تهدیدکننده حیات باشد.
    التهاب حاد پانکراس
    معمولا پیشگیری از حملات التهاب حاد پانکراس یا شناسایی اولیه آنها امکان پذیر نیست. عود التهاب حاد پانکراس ممکن است ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و عادات زندگی مثل الکلیسم باشد. حملات مرتبط با الکلیسم معمولا شامل چندسال مصرف متعادل تا سنگین الکل است که اغلب با یک دوره نوشیدن افراطی تسریع می شود. ممکن است دردهای هشداردهنده وجود داشته باشد یا اینکه این دردها بروز نکند. در مورد سنگ کیسه صفرا یا دیگر علل التهاب حاد پانکراس، قبل از بروز حمله، هیچ گونه هشداری وجوئ نخواهد داشت.
    درمان معمولا شامل کنترل درد و عدم مصرف مواد غذایی برای چند روز تا چند هفته است تا اینکه علائم فروکش کند. افراد در طی این دوره بستری می شوند و تمامی مایعات و مواد غذایی بصورت زیرجلدی داده می شود. عوارضی مثل عفونت ها نیز مورد بررسی و درمان قرار می گیرند. اگر التهاب حاد بدلیل سنگ کیسه صفرا باشد، جراحی ضرورت خواهد داشت تا این سنگ ها خارج شوند.
    التهاب مزمن پانکراس
    التهاب مزمن پانکراس با تلاش برای پیشگیری از حملات آتی، به حداقل رساندن آسیب به پانکراس و نظارت و بررسی خود آسیب، درمان می شود. خودداری از الکل در کمک به پیشگیری از حملات اضافی اهمیت دارد. رژیم غذایی با چربی پایین را می توان برای کاهش فشار بر روی پانکراس تجویز کرد و آنزیم های پانکراس می توانند نارسایی ها و سوءجذب را تسکین دهند. فرد بیمار نیز ممکن است نیاز به مکمل های ویتامین و کلسیم محلول در چربی داشته باشد. گلوکز معمولا نظارت می شود و تزریق انسولین نیز برای فرد دیابتی در نظر گرفته می شود. داروهای خوراکی دیابت در این مورد کارساز نخواهند بود.
    کنترل درد بخش مهمی از درمان است زیرا ممکن است دردهای متوسط تا شدید و مستمری وجود داشته باشد. ممکن است مواد تسکین دهنده و ضدافسردگی به فرد تجویز شود. با پیشرفت زمان و کاهش کارکرد پانکراس بدلیل تخریب بافت های پانکراس، سطح درد کاهش خواهد یافت.
    جراحی ممکن است در برخی موارد برای خارج کردن کل یا بخشی از پانکراس و یا از بین بردن انسداد ضروری خواهد بود. لازم به ذکر است که جراحی پانکراس خیلی سخت است. برای اطلاعات بیشتر در مورد جراحی پانکراس به وبسایت انجمن سرطان آمریکا مراجعه کنید.
    افراد دارای التهاب مزمن پانکراس در معرض خطر بیشتری برای توسعه سرطان لوزالمعده هستند. همزمان با اینکه پزشک فرد مبتلا به التهاب پانکراس مزمن را تحت نظارت دارد، سرطان را نیز در وی مورد بررسی قرار خواهد داد.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

Sources Used in Current Reviews

Pancreatic Islet Transplantation. (Updated Oct. 4, 2013.) National Diabetes Information Clearinghouse (NDIC). Available online at http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/pancreaticislet/#1 through http://diabetes.niddk.nih.gov. Accessed March 2014.

Barclay, Laurie. (Sept. 6, 2013.) New Guidelines Released for Pancreatitis Management. Medscape. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/810589 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Gardner, Timothy B. et. al. (Updated Sep. 3, 2013.) Acute Pancreatitis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181364-overview#aw2aab6b2b2 through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Huffman, Jason L., et. al. (Updated Dec. 9, 2013.) Chronic Pancreatitis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181554-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Gregory C. Sephel PhD FACB MT(ASCP). laboratory tests adjunct board member. Director Clinical Pathology, VA TN Valley Healthcare System; Associate Professor Pathology, Microbiology, Immunology, Vanderbilt University School of Medicine.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Loren, D., Updated (2002 September 9, updated). Acute pancreatitis. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000287.htm.

Forsmark, C. (2000 June 8, Updated). Management of Acute Pancreatitis. Univ. of Florida College of Medicine / Shands Health Care Grand Rounds Online [On-line information]. Available online at http://www.medinfo.ufl.edu/cme/grounds/forsmark2/intro.html through http://www.medinfo.ufl.edu.

O’Rourke, R., Updated (2002 September 9, Updated). Pancreatic abscess. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000270.htm.

Sarner, M., Assisted. The Pancreas & Pancreatitis. Digestive Disorders Foundation [On-line patient information leaflet]. Available online at http://www.digestivedisorders.org.uk/leaflets/pancreax.html through http://www.digestivedisorders.org.uk.

Owens, M., Updated (2002 September 9, Updated). Chronic pancreatitis. Medlineplus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000221.htm.

Flagg, M. (2001 September 26, Updated). Pancreatitis [Multipart, part I used 39 paragraphs]. WebMDHealth [On-line article]. Available online at http://my.webmd.com/printing/article/4115.20932 through http://my.webmd.com.

Pancreatitis. University of Maryland Medicine, Endocrinology Health Guide [On-line information]. Available onliine at http://www.umm.edu/endocrin/pancreat.htm through http://www.umm.edu.

Munoz, A. & Katerndahl, E. (2001 July 1). Diagnosis and Management of Acute Pancreatitis. American Family Physician, AAFP [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000701/164.html through http://www.aafp.org.

American Family Physician [AAFP]. Diagnosis and Management of Acute Pancreatitis. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000701/164.html through http://www.aafp.org.

Yahoo Health (2002). Chronic pancreatitis. Provided by A.D.A.M. [On-line information]. Available online at http://health.yahoo.com/health/encyclopedia/000221/0.html through http://health.yahoo.com.

Yahoo Health (2002). Acute pancreatitis. Provided by A.D.A.M. [On-line information]. Available online at http://health.yahoo.com/health/encyclopedia/000287/0.html through http://health.yahoo.com.

Merck. Acute Pancreatitis. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section3/chapter26/26b.htm through ttp://www.merck.com.

Merck. Chronic Pancreatitis. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section3/chapter26/26c.htm through http://www.merck.com.

(2004 February). Pancreatitis. National Digestive Diseases Information Clearinghouse [On-line information]. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/pancreatitis/ through http://digestive.niddk.nih.gov.

National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Pancreatitis (Online information, accessed December 2006). Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/pancreatitis/ through http://digestive.niddk.nih.gov.

National Digestive Diseases Information Clearinghouse. ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography). Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ercp/ through http://digestive.niddk.nih.gov.

Obideen, K. and Wehbi, M. (Updated 2010 November 19). Pancreatitis, Chronic. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181554-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2011.

Gardner, T. and Berk, B. (Updated 2010 November 19). Pancreatitis, Acute. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/181364-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2011.

(2009 January 17). Pancreatitis. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/pancreatitis/DS00371/DSECTION=all&METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed January 2011.

Bradley III, E. and Dexter, N. (2010 January 28). Management of Severe Acute Pancreatitis: A Surgical Odyssey. Medscape Today from Annals of Surgery. 2010;251(1):6-17 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/715072 through http://www.medscape.com. Accessed January 2011.

Dugdale, D. (Updated 2010 January 20). Pancreatitis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001144.htm. Accessed January 2011.

Dugdale, D. (Updated 2010 January 20). Acute pancreatitis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000287.htm. Accessed January 2011.

Longstreth, G. (Updated 2010 January 20). Chronic pancreatitis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000221.htm. Accessed January 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 58-60, 619-620.

Gregory C. Sephel. laboratory tests adjunct board member.

Whitcomb, DC. Genetic Aspects of Pancreatitis. Annual Review of Medicine 61, Pp 413-24, 2010. Available online at http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.med.041608.121416?journalCode=med through http://www.annualreviews.org. Accessed April 2011. 

Lal A, Lal DR. Hereditary Pancreatitis. Pediatr Surg Int 26 (12) Pp 1193-1199, 2010. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20697897 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed April 2011.

Lerch MM, et al. Advances in the Etiology of Chronic Pancreatitis. Dig Dis 28 p324-329, 2010. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20814206 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed April 2011. 

Tietz NW and Shuey DF. Lipase in Serum -- the elusive enzyme: an overview. Clin Chem 39 i5, Pp 746-756, 1993.

Tetrault GA. Lipase activity in serum measured with Ektachem  is often increased in nonpancreatic disorders. Clin Chem 37 i3 Pp 447-451, 1991.

Lott JA and Lu CJ. Lipase isoforms and amylase isoenzymes: assays and application in the diagnosis of acute pancreatitis. Clin Chem 37 i3 Pp 361-368, 1991.

RadiologyInfo.org. Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP). Avaiable online at http://www.radiologyinfo.org/en/glossary/glossary1.cfm?gid=805 through http://www.radiologyinfo.org. Accessed January 2012.