اسامی دیگر
Hodgkin Lymphoma
HL
Hodgkin Disease
Non-Hodgkin lymphoma
NHL
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه August 6, 2018.
لمفوم چیست؟

لمفوم، سرطان انواع خاصی از سلول های سفید خون (WBC) با عنوان لمفوسیت می باشد که در یک یا چند غده لمفاوی قرار دارند. لمفوسیت ها در هر دوی خون و سیستم لمفاوی در سرتاسر بدن در گردش می باشند. سیستم لمفاوی از شبکه ای از غدد لمفاوی و عروق (لمفاوی) تشکیل شده که مایعات را از بافت ها بیرون کشیده و آنها را به صورت "لمف" در بدن منتقل کرده و به جریان خون برمیگردانند. غدد لمفاوی به صورت منفرد و یا زنجیره هایی در امتداد عروق لمفاوی، در نواحی از بدن شامل گردن، زیر بغل، سینه، شکم و کشاله ران، پیدا می شوند. غده ها، اندام ها یا بافت های لمفوئید کوچکی هستند که مایع لمف را هنگام عبور از آنها، فیلتر کرده و میکروارگانیزم ها و سلول های غیرطبیعی را تخریب می کنند. اینها حاوی ماکروفاژ و مجموعه هایی از لمفوسیت ها از قبیل لمفوسیت های B، لمفوسیت های T و سلول های کشنده طبیعی هستند. Photo: سیستم لمفاوی، منبع: موسسه ملی سرطان

لمفوسیت های T بعنوان کنترل کننده های سیستم ایمنی در نظر گرفته می شوند. آنها پاسخ ایمنی را آغاز می کنند، بزرگی و کوچکی آن را کنترل کرده و در صورت لزوم، به آن خاتمه میدهند. بعلاوه، آنها میتوانند انواع مختلف مهاجمین خارجی را خنثی کنند. لمفوسیت های B آنتی بادی ها را تولید می کنند. در زمانی که فرد در برابر بیماری هایی مانند سرخک، اوریون یا هپاتیت واکسینه می شود، این سلول ها هستند که فعال می شوند. سلول های کشنده طبیعی (NK) نیز نوعی لمفوسیت بوده و حدود 10 تا 15% کل لمفوسیت های خون را تشکیل می دهند. سلول های کشنده طبیعی به سلول های غیرطبیعی نظیر سلول های سرطانی یا سلول های آلوده شده با ویروس ها حمله کرده و آنها را "می کشند".

 

هر کدام از این سلول ها یا ترکیبی از آنها میتوانند در لمفوم موجود باشند. لمفوم با ظهور سلول های غیرطبیعی در یک یا چند غده لمفاوی یا بافت های لمفاوی، آغاز می شود. این سلول ها به صورت غیرقابل کنترل تقسیم شده، شروع به افزایش تعداد نسبت به سلول های طبیعی در غده کرده و منجر به بزرگ شدن غده لمفاوی شده و در نهایت به یک یا چند غده لمفاوی دیگر مهاجرت می کنند. آنها همچنین ممکن است به درون سایر اندام های مرتبط با سیستم لمفاوی از قبیل طحال، مغز استخوان، لوزه ها، آدنوئیدها و تیموس انتشار پیدا کرده و یا از آنها منتشر شوند.  

لمفوم های سلول B نسبت به لمفوم های سلول T شایعتر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لمفوم های خاص، بخش های زیر را مطالعه کنید.

Accordion Title
درباره لمفوم
  • علائم و نشانه ها

    افرادی که لمفوم دارند ممکن با تورم بدون درد غدد لمفاوی در زیربغل، گردن یا کشاله ران و یا بزرگ شدگی طحال مواجه شوند. همچنین ممکن است افزایش لمفوسیت های غیرطبیعی در خون را نیز داشته باشند. افراد مبتلا به لمفوم ممکن است علائم و نشانه هایی مانند موارد زیر را تجربه کنند:

    • خستگی مفرط
    • تب و لرز
    • عرق شبانه
    • کاهش وزن بدون دلیل (به اندازه 10% وزن بدن یا بیشتر)
    • کاهش اشتها
    • احساس خارش
    • درد گردن یا پهلو

    اگر غده لمفاوی مبتلا در سینه باشد، ممکن است بر تنفس فرد تأثیر داشته باشد؛ اگر در شکم باشد، میتواند باعث ناراحتی شکمی شود. تشخیص لمفوم گاهی مشکل می باشد زیرا این علائم و نشانه ها اغلب ملایم هستند. برخی افراد ممکن است هیچ علامت قابل توجهی نداشته باشند در حالیکه سایرین ممکن است تب خفیف داشته باشند. گاهی ممکن است غدد لمفاوی متورم موجود باشد اما این غده ممکن است قابل مشاهده نبوده یا توسط فرد یا پزشک حس نشود.

  • لمفوم هاجکین

    لمفوم هاجکین (HL، که بیماری هاجکین نیز نامیده می شود)، که بر اساس حضور سلول های متمایز بزرگ با عنوان سلول های Reed-Sternberg شناخته می شود.

    لمفوم هاجکین در دو گروه سنی بسیار شایع می باشد: در افراد 20 تا 40 ساله و در افراد بالاتر از 55 سال. مطابق با انجمن سرطان آمریکا (ASC)، هر ساله حدود 9000 نفر در ایالات متحده، مبتلا به لمفوم هاجکین تشخیص داده شده و تقریباً 1300 نفر بر اثر آن جان خود را از دست می دهند.

    تئوری های مختلفی وجود دارند که علت HL را در نظر می گیرند. برخی تصور می کنند که نوعی از عامل عفونی مانند یک ویروس ممکن است دخیل باشد. سایرین احتمال می دهند که یک جهش در یک سلول، میتواند عامل باشد. در حالیکه این موضوع تجت تحقیقان گسترده ای می باشد، علل اختصاصی هنوز شناسایی نشده اند. به همین صورت، درک مشخصی از این موضوع وجود ندارد که چرا مردان کمی نسبت به این بیماری حساس تر بنظر می رسند.

    HL را میتوان بر اساس ساختار غده (گره) لمفاوی غیرطبیعی و انواع سلول های موجود، طبقه بندی کرد. در گره های لمفاوی ممکن است غالبیت لمفوسیت های کوچک، وجود دسته هایی از اسکار (فیبروز)، مخلوطی از انواع سلول های مختلف یا تقلیل لمفوسیت ها وجود داشته باشد. در HL، سلول های توموری (سلول های Reed-Sternberg مذکور) در اقلیت می باشند، در حالیکه عمده آن را جمعیت سلولی خوش خیم اکثراً مختلط واکنشگر تشکیل می دهند.

  • لمفوم غیر هاجکین

    لمفوم غیر هاجکین نماینده فقط 4% تمام موارد سرطانی جدید در ایالات متحده است. این لمفوم در مردان نسبت به زنان کمی شایعتر بوده و در سفیدپوستان متداولتر است. بروز NHL با بالا رفتن سن افزایش یافته و در افراد مبتلا به HIV/AIDS و در افراد با سیستم ایمنی سرکوب شده، بیشتر است.

    مطابق با ACS، لمفوم غیر هاجکین مسئول تقریباً 4% تمام سرطان ها می باشد. هر ساله حدود 72000 نفر، مبتلا به لمفوم غیر هاجکین تشخیص داده شده و تقریباً 20000 نفر بر اثر آن می میرند. نرخ بروز NHL از سال های 1970، تقریباً دوبرابر شده است. دلایل این هنوز مشخص نشده اند، اما بیشترین افزایش در زنان دیده شده است. هرچند، نرخ مرگ و میر بر اثر لمفوم غیر هاجکین، از اواخر 1990 رو به کاهش بوده است.

    انواع بسیاری از لمفوم غیر هاجکین وجود داشته و با رشد دانش درباره آنها، سیستم های مورد استفاده برای طبقه بندی آنها تکامل یافته اند. روش های جدید ارزیابی سلول های درگیر در لمفوم هاجکین، منتهی به تغییراتی در سیستم های طبقه بندی شده است.

    در دهه 1990، طبقه بندی لمفوم اروپایی آمریکایی بازبینی شده (REAL)، توسط گروه مطالعات بین المللی لمفوم پیشنهاد شد و توسط بسیاری از پزشکان پذیرفته شد. این طبقه بندی، عملکردی را که یک سلول باید ارائه بدهد، نظارت می کند. بعنوان مثال لمفوسیت های B مسئول تولید آنتی بادی ها هستند، در حالیکه لمفوسیت های T مسئول برهمکنش های سلول به سلول می باشند. جدیدترین روش، طبقه بندی سازمان بهداشت جهانی یا WHO، این ویژگی ها را با مطالعات فنوتیپی و ژنتیکی سلول ها ترکیب می کند. طبقه بندی WHO اطلاعات بیشتری را درباره REAL ارائه کرده و توسط بسیاری از استاندارهای حاضر پذیرفته شده است.

    برخی از انواع لمفوم های غیر هاجکین
    طبقه بندی لمفوم های غیرهاجکین، بعلت وجود انواع مختلف آنها و انواع سیستم های طبقه بندی که طی سال ها ایجاد و اصلاح شده اند، میتواند گیج کننده باشد. در ایالات متحده، لمفوم های غیر هاجکین سلول B بسیار شایعتر از لمفوم های سلول Tو NK-cell (سلول های کشنده طبیعی) هستند. تقریباً 85% لمفوم های غیر هاجکین دارای لمفوسیت های B بوده که تقریباً 15% آنها بر لمفوسیت های T تأثیر می گذارند.

    برخی از اشکال شایعتر لمفوم های سلول B شامل موارد زیر می باشند:

    • لمفوم سلول B بزرگ منتشر (DLBCL): این شکل، تقریباً یک مورد از سه مورد تمام لمفوم های غیر هاجکین را در ایالات متحده تشکیل می دهد. این یک لمفوم با رشد سریع بوده و می تواند بر هر فردی در هر سنی تأثیر گذارد اما بیشتر در افراد مسن ار رخ می دهد.
    • لمفوم فولیکولار: اینها تقریباً یک پنجم تمام لمفوم ها را در ایالات متحده تشکیل میدهند. این عموماً یک لمفوم بسیار کند رشد می باشد اما یک مورد از سه مورد آن در طول زمان تبدیل به یک DLBCL سریع الرشد می شود.
    • لوسمی لمفوتیک مزمن سلول B\لمفوم لمفوسایتیک کوچک (SLL\CLL): این یک بیماری با پیشرفت آهسته بوده که در آن سلول های لمفوم اغلب با اندازه کوچک هستند. SLL\CLL هر دو یک بیماری می باشند؛ هرچند، CLL عمدتاً مغزاستخوان و خون را درگیر می کند در حالیکه SLL در اصل در گره های لمفاوی پیدا می شود. این دو با یکدیگر تقریباً 24% تمام لمفوم ها را تشکیل می دهند.

    •  

    برخی از اشکال شایعتر لمفوم سلول T شامل موارد زیر هستند:

    • لمفوم لمفوبلاستیک T پیش ساز (لوسمی): یک بیماری که میتواند بسته به اینکه سلول های مبتلا، در خون و یا در مغز استخوان پیدا می شوند، بعنوان یک لمفوم یا لوسمی در نظر گرفته شوند. تقریباً 1% تمام لمفوم ها از این نوع هستند.
    • لمفوم های سلول T بالغ یا محیطی: انواع مختلفی از لمفوم های سلول T بالغ وجود دارند که همه با یکدیگر تقریباً 4 تا 5% تمام لمفوم ها را تشکیل می دهند.
    • لمفوم سلول T پوستی (میکوزیس فونگوئید، سندرم Sezary و سایرین): اینها اشکال کمتر شایع لمفوم می باشند اما به این دلیل نامعمول هستند زیرا در حالیکه بیشتر لمفموم ها در بافت لمفوئید یا اندام های داخلی آغاز می شوند، اینها نوع در پوست بوجود می آیند. این گروه از سرطان های پوست، کمتر از 1% سرطان های پوست غیر ملانومایی را تشکیل می دهد. لمفوم های پوست، 5% تمام لمفوم ها را تشکیل می دهند.
  • آزمایشات

    اهداف آزمایش، تشخیص و مرحله بندی لمفوم، تمایز آن از سایر بیماری ها و شناسایی و نظارت بر هرگونه عوارض همراه و مرتبط می باشد. تعداد کمی آزمایشات خونی برای نشان دادن مشخص لمفوم وجود دارند.

    تست های آزمایشگاهی

    آزمایش تشخیصی استاندارد طلایی برای هر دوی لمفوم هاجکین و غیر هاجکین، بررسی گره های لمفاوی یا بافت لمفاوی درگیر توسط یک پاتولوژیست یا آسیب شناس می باشد. معمولاً نمونه از یک گره یا بافت لمفاوی مبتلا با استفاده از بیوپسی یا روش نمونه برداری سوزن ظریف جمع آوری شده و زیر میکروسکوپ بررسی میگردد. (برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روش های بیوپسی (تکه برداری)، مقاله آسیب شناسی آناتومیک را بخوانید.)

    سایر آزمون های آزمایشگاهی  که ممکن است مفید باشند از قرار زیر هستند:

    • شمارش کامل سلول های خون (CBC)- ممکن است برای رد بیماری های غیر لمفوم (مانند لوسمی) و یا بررسی وجود کم خونی درخواست شود. CBC میتواند مشخص کند که آیا تعداد پلاکت و یا تعداد سلول های سفید خونی پائین می باشند که میتواند نشان دهد که لمفوم در مغز استخوان و یا خون موجود است.
    • بیوپسی و آزمایش مغزاستخوان - برای بررسی سلول های موجود در مغز استخوان بکار می رود. سلول های لمفوئید غیرطبیعی و یا توده های لمفوئید ممکن است همراه با لمفوم دیده شوند.
    • اسمیر خون - برای سنجش کیفیت سلول های سفید خون و پلاکت ها همچنین سلول های غیرطبیعی، (بعنوان مثال سلول های لمفوم)، در صورت وجود، بکار می رود.
    • ایمنوفنوتایپینگ میتواند سلول های درگیر را با آزمایش برای وجود یا عدم وجود مارکرهای خاص بر غشای سلول ها یا درون سلول ها شناسایی کند. مارکرهای متداول مورد استفاده ، مجموعه تمایزی (CD) نامیده شده و به صورت عددی نشان داده می شوند. با ایجاد یک فهرست از CD های موجود بر سلول ها، میتوان سلول ها را طبقه بندی نمود. این آزمایش را میتوان با انواع روش های مختلف از قبیل فلوسایتومتری و ایمنوهیستوشیمی انجام داد.
    • تحلیل کروموزومی - ارزیابی کروموزوم های موجود در هسته برای تعیین اینکه آیا قطعاتی از کروموزوم ها جابجا شده اند (جابجایی). این تست ندرتاً برای لمفوم مورد استفاده قرار می گیرد.
    • تحلیل های ژنتیک ملکولی - سنجش DNA سلول سرطانی برای تغییرات ژنتیکی، بویژه برای مشخص کردن اینکه آیا همه سلول ها متعلق به یک کلون می باشند. (نوآرایی ژن ایمنوگلوبولین سلول B و نوآرایی ژن گیرنده سلول T را ببینید.)
    • اگر تصور شود که لمفوم به سایر محل های بدن انتشار پیدا کرده است (متاستاز)، سنجش مایع مغزی نخاعی یا سایر مایعات بدن ممکن است صورت گیرد.
    • بتا 2 میکروگلوبولین - این آزمایش برای کمک به تعیین پیش آگاهی ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
    • کراتینین سرم - اگر یک بیماری کلیوی با عنوان سندرم نفروتیک، مرتبط با لمفوم هاجکین باشد، سطوح آن ممکن است بالا بروند.
    • بررسی های شیمی سرم از قبیل لاکتات دهیدروژناز (LDH) - جهت کمک به تعیین پیش آگاهی
    • هپاتیت B - این آزمایش برای بیمارانی انجام می گیرد که تحت درمان ritoximab می روند، زیرا عوارض جانبی منفی همراه با این درمان و هپاتیت B وجود دارند
    • آزمایش ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) -این تست به این دلیل توصیه می شود که  درمان افراد با داروهای ضد رتروویروس در صورت ابتلا به HIV، میتواند پیامد لمفوم آنها را بهبود بخشد
       

    تست های غیر آزمایشگاهی
    در اصل برای کمک به مرحله بندی و نظارت بر لمفوم استفاده می شوند، تست های غیر آزمایشگاهی شامل موارد زیر هستند:

    • چکآپ عمومی
    • سی تی اسکن
    • اسکن PET
    • اشعه ایکس از سینه
    • جراحی های تشخیصی (گاهی لازم هستند)
    • MRI

    برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، RadiologyInfo.org را بازدید کنید.

  • مرحله بندی

    بعلت اینکه بیش از یک گره لمفاوی درگیر می شود، کشف اینکه کدامیک از آنها مبتلا شده و در کدام محل بدن واقع هستند، مهم می باشد. این فرآیند، مرحله بندی نامیده می شود. جدول زیر، حاوی نمونه ای از یک سیستم طبقه بندی بوده که گستردگی بیماری را شرح میدهد. سیستم مرحله بندی Ann Arbor، بیشتر برای لمفوم غیر هاجکین در بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد.

    مراحل شناسایی شده در لمفوم

    مرحله شرح
    I مرحله 1 زمانی رخ می دهد که فقط یک محل لمفوئید (مثلاً طحال)، یک جفت از نواحی (لوزه ها) یا گروهی از نواحی مرتبط (لوزه ها و آدنوئیدها) درگیر می باشند. این مرحله همچنین زمانی رخ میدهد که سرطان فقط در یک ناحیه از یک اندام خارج از سیستم لمفاوی یافت شود.
    II مرحله 2 زمانی رخ می دهد که دو یا چند ناحیه درگیر بوده اما در یک سمت دیافراگم قرار داشته باشند (عضله زیر قفسه سینه که تنفس را کنترل کرده و سینه و شکم را از هم جدا می کند). نمونه ای از این، لوزه ها و یک غده لمفاوی زیربغل می باشد. این مرحله همچنین در زمانی اتفاق می افند که لمفوم از یک گروه غدد لمفاوی منفرد به یک اندام نزدیک گسترش یافته یا زمانی که گروهی از گره های لمفاوی را در یک سمت دیافراگم درگیر کند.
    III مرحله 3 زمانی رخ میدهد که درگیری در هر دو سمت دیافراگم (بالا یا پائین) مانند یک گره در گردن و دیگری در شکم موجود باشد. همچنین در صورتی که سرطان به یک ناحیه یا اندام نزدیک به گره های لمفاوی، درون طحال یا هر دو انتشار یافته باشد، این مرحله اتفاق می افتد.
    IV مرحله 4 شامل درگیری کل بدن، بویژه محل های اصلی مانند مغزاستخوان می باشد.

    مرحله بندی به پزشک اجازه می دهد تا تعیین کند که چه گزینه هایی از درمان در دسترس هستند. بعنوان مثال، اگر فردی دارای مرحله 1 با فقط یک گره درگیر باشد، پس برداشتن آن گره با عمل جراحی میتواند آن را درمان کند. از طرف دیگر، اگر فرد در مرحله 4 باشد، در نتیجه خارج کردن آن با روش جراحی عموماً امکان پذیر نیست.

    تست های مرحله بندی معمول موزد استفاده در آزمایشگاه تشخیص طبی، شمارش کامل سلول های خون (CBC)، بررسی های عملکرد کبد و کلیه و بیوپسی مغز استخوان هستند. آزمون های غیرآزمایشگاهی شامل سی تی اسکن، بررسی توسط MRI و روش های اشعه ایکس می باشند.

  • درمان

    هر لمفوم منحصر بفرد می باشد؛ برخی نسبت به بقیه تهاجمی تر هستند. پزشک، سرطان را بر اساس تهاجمی بودن ظاهری آن درجه بندی می کند. این اطلاعات، همراه با نوع و محل لمفوم، برای هدایت درمان مورد استفاده قرار می گیرند. هدف نهایی درمان، علاج فرد مبتلا می باشد. در صورتیکه علاج امکان پذیر نباشد، اهداف در جهت بهبودی تا حد امکان سرطان، آهسته کردن سرعت پیشرفت آن، تخفیف علائم و به حداقل رساندن و مدیریت عوارض همراه با آن، قرار داده می شوند.

    درمان لمفوم اغلب از ترکیباتی از شیمی درمانی سرطان همراه با پرتو درمانی یا بدون آن استفاده می کند. برای برخی از موارد، شیمی درمانی با دوز بالا و در ادامه پیوند سلول بنیادین ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. پیش آگاهی به نوع، مرحله بندی و درجه بیماری و سلامت عمومی فرد بستگی دارد. همه افراد تشخیص داده شده به لمفوم، حتی افرادی که لمفوم آنها "علاج" پیدا کرده یا رو به بهبودی رفته است، باید برای ادامه حیات خود، مورد نظارت قرار بگیرند. بسیاری از افراد هرگز مجدداً لمفوم را تجربه نمی کنند اما در سایر افراد، ممکن است سال ها پس از اولین بروز، عود کند.

  • طبقه بندی های سازمان بهداشت جهانی

    طبقه بندی تومورهای بافت های هماتوپوئتیک و لمفوئید توسط سازمان بهداشت جهانی در سال 2008

    لمفوم سلول B بالغ
    لوسمی لمفوسایتیک مزمن\لمفوم لمفوسایتیک کوچک
    لوسمی پرولمفوسایتیک سلول B
    لمفوم ناحیه مرزی طحالی
    لوسمی سلول مویی
    لمفوم\لوسمی طحالی، طبقه بندی نشده*
       لمفوم سلول B کوچک پالپ قرمز منتشر طحالی*
       گونه سلول مویی لوسمی*
    لمفوم لمفوپلاسماسایتیک
    Waldenström macroglobulinemia
    بیماری های زنجیره سنگین
       بیماری زنجیره سنگین آلفا
       بیماری زنجیره سنگین گاما
       بیماری زنجیره سنگین مو
    میلومای پلاسماسل
    پلاسماسایتوما منفرد استخوان
    پلاسماسایتوما خارج استخوانی
    لمفوم ناحیه مرزی خارج گره ای بافت لمفاوی مرتبط با مخاط (لمفوم MALT)
    لمفوم ناحیه مرزی گره ای
       لمفوم ناحیه مرزی گره ای کودکان*
    لمفوم فولیکولار
       لمفوم فولیکولار کودکان*
    لمفوم مرکزی فولیکول پوستی اولیه
    لمفوم سلول منتل
    لمفوم سلول B بزرگ منتشر (DLBCL)، مشخص نیست متعلق به کدام طبقه است
       لمفوم سلول B بزرگ غنی از سلول T\هیستیوسایت
       DLBCL اولیه CNS
       DLBCL پوستی اولیه، نوع مرتبط با پا
       DLBCL EBV مثبت سالخوردگان*
    DLBCL همراه با التهاب مزمن
    لمفوم سلول B بزرگ مدیاستینال اولیه (تیموسی)
    لمفوم سلول B بزرگ درون عروقی
    لمفوم سلول B بزرگ ALK مثبت
    لمفوم پلاسمابلاستیک
    لمفوم سلول B بزرگ که منجر به بیماری Castle man  چندمرکزی مرتبط با HHV8 می شود.
    لمفوم تراوشی اولیه
    لمفوم بورکیت
    لمفوم سلول B، طبقه بندی نشده، یا ویژگی هایی که حدواسط بین لمفوم سلول B بزرگ منتشر و لمفوم بورکیت هستند
    لمفوم سلول B، طبقه بندی نشده، با ویژگی هایی که حدواسط بین لمفوم سلول B منتشر و لمفوم هاجکین کلاسیک هستند.
    نئوپلاسم های سلول T بالغ و سلول کشنده طبیعی NK-CELL
    لوسمی پرولیمفوسایتیک سلول T
    لوسمی لمفوسایتیک گرانولی بزرگ سلول T
    اختلال لمفوپرولیفریتیو مزمن سلول های NK*
    لوسمی سلول NK مهاجم
    بیماری لمفوپرولیفریتیو سلول T EBV مثبت سیستمیک کودکان
    لمفوم شبه واکسینیفرم هیدروآ
    لوسمی\لمفوم سلول T بالغ
    لمفوم سلول NK/T cell خارج گره ای، نوع مرتبط با بینی
    لمفوم سلول T مرتبط با انتروپاتی
    لمفوم سلول T طحالی کبدی
    لمفوم سلول T شبه پانیکولیت زیرجلدی
    فونگوئیدس مایکوزیس
    سندرم سزاری
    اختلالات لمفوپرولیفریتیو سلول T CD30+ پوستی اولیه
       پاپولوزیس لمفوماتوئید
       لمفوم سلول بزرگ آناپلاستیک پوستی اولیه
    لفوم سلول T γδ پوستی اولیه
    لمفوم سلول T سایتوتوکسیک اپیدرموتروپیک تهاجمی CD8+ پوستی اولیه*
    لمفوم سلول T کوچک و متوسط CD4+ پوستی اولیه*
    لمفوم سلول T محیطی، طبقه بندی مشخص نیست
    لمفوم سلول T آنژیوایمینوبلاستیک
    لمفوم سلول بزرگ آناپلاستیک، ALK مثبت
    لمفوم سلول بزرگ آناپلاستیک، ALK منفی*
    لمفوم هاجکین
    لمفوم هاجکین غالب لمفوسیت گره ای
    لمفوم هاجکین کلاسیک
        لمفوم هاجکین کلاسیک اسکلروزیس گره ای
        لمفوم هاجکین کلاسیک غنی از لمفوسیت
        لمفوم هاجکین کلاسیک سلولاریته مختلط
        لمفوم هاجکین کلاسیک عاری از لمفوسیت
    نئوپلاسم های سلولی هیستیوسایتیک و دندریتیک
    سارکوم هیستیوسایتیک
    هیستیوسایتوزیس سلول لانگرهانس
    سارکومای سلول لانگرهانس
    سارکومای سلول دندریتی بهم اتصال یابنده
    سارکومای سلول دندریتی فولیکولار
    تومور سلول شبکه ای فیبروبلاستیک
    تومور سلول دندریتی حدواسط
    گزانتوگرانولومای منتشر جوانان
    اختلالات لمفوپرولیفریتیو پس از پیوند (PTLDS)
    زخم های اولیه
       هایپرپلازی پلاسماسایتیک
       PTLD شبه منونوکلئوزیس عفونی
    PTLD پلی مرفیک
    PTLD منومرفیک (گونه های سلولی B و T و NK†
    لمفوم هاجکین کلاسیک نوع PTLD†

    ALK, anaplastic lymphoma kinase; HHV8, human herpesvirus 8; and NK,سلول کشنده.
    *این انواع بافتی به صورت نهاده های موقتی بوده که کارگروه WHO به این نتیجه رسیده اند که شواهد کافی برای تصدیق آنها به عنوان بیماری های مجزا در این زمان وجود ندارد.
    †این زخم ها مطابق با لوسمی یا لمفومی که به آن مرتبط هستند طبقه بندی شده اند.

    Source: Campo E, et al. The 2008 WHO classification of lymphoid neoplasms and beyond: evolving concepts and practical applications. Blood. 2011 May 12; 117(19): 5019–5032.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

منابع مورد استفاده در این مطلب

(Revised 2015 March 4). Hodgkin Disease. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003105-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed July 16, 2015.

(Revised 2015 March 11). Non-Hodgkin Lymphoma. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003126-pdf through http://www.cancer.org. Accessed July 16, 2015.

(Revised 2015 January 06). Non-Hodgkin Lymphoma in Children. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003127-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed July 16, 2015.

Gajra, A. et. al. (Updated 2014 May 02). Lymphoma, B-Cell. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/202677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 16, 2015.

Vinjamaram, S. et. al. (Updated 2015 March 25). Lymphoma, Non-Hodgkins. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/203399-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 16, 2015.

Mayo Clinic Staff (2014 August 15). Hodgkin's lymphoma (Hodgkin's disease). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hodgkins-disease/DS00186 through http://www.mayoclinic.com. Accessed July 16, 2015.

Mayo Clinic Staff (2015 January 23). Non-Hodgkin's lymphoma (Hodgkin's disease). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/non-hodgkins-lymphoma/DS00350 through http://www.mayoclinic.com. Accessed July 16, 2015.

(Revised 2015 March 11). How is non-Hodgkin lymphoma staged? American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/non-hodgkinlymphoma/detailedguide/non-hodgkin-lymphoma-staging through http://www.cancer.org. Accessed July 16, 2015.

Portlock, C. S. (Copyright 2015) Non-Hodgkin Lymphomas. Merck Manual. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/lymphomas/non-hodgkin-lymphomas through http://www.merckmanuals.com. Accessed July 21, 2015.

SEER Stat Fact Sheets: Non-Hodgkin Lymphoma. National Cancer Institutes, Surveillance, Epidemiology, and End Results Program. Available online at http://seer.cancer.gov/statfacts/html/nhl.html through http://seer.cancer.gov. Accessed July 21, 2015.

SEER Training Modules, WHO Classification. National Cancer Institutes, Surveillance, Epidemiology, and End Results Program. Available online at http://training.seer.cancer.gov/lymphoma/abstract-code-stage/morphology/who/diseases.html through http://seer.cancer.gov. Accessed July 21, 2015.

(Revised 2015 March 11). American Cancer Society. Types of Non-Hodgkin lymphoma. Available online at http://www.cancer.org/cancer/non-hodgkinlymphoma/detailedguide/non-hodgkin-lymphoma-types-of-non-hodgkin-lymphoma through http://www.cancer.org. Accessed July 21, 2015.

Campo E, et al. The 2008 WHO classification of lymphoid neoplasms and beyond: evolving concepts and practical applications. Blood. 2011 May 12; 117(19): 5019-5032.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(© 2006). Detailed Guide: Lymphoma, Non-Hodgkin's type. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?dt=32 through http://www.cancer.org.

(© 2006). Detailed Guide: Hodgkin Disease. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?dt=84 through http://www.cancer.org.

(2006 April 20, Revised). Detailed Guide: Hodgkin Disease, What Are the Key Statistics About Hodgkin Disease? American Cancer Society [On-line information]. Available online through http://www.cancer.org.

(2006 May 30). Detailed Guide: Lymphoma, Non-Hodgkin's type, What Are the Key Statistics About Non-Hodgkin Lymphoma? American Cancer Society [On-line information]. Available online through http://www.cancer.org.

Matsui, W. (2006 May 3). Hodgkin’s lymphoma. Medline Plus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000580.htm.

Brose, M. (2004 August 3, Updated). Non-Hodgkin's lymphoma. Medline Plus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000581.htm.

Weissmann, D. (2006 May 18, Revised). Hemepath Tutorial Table of Contents. University of Medicine and Dentistry of New Jersey [On-line information]. Available online at http://pleiad.umdnj.edu/~dweiss/default.php through http://pleiad.umdnj.edu.

(© 2006). Normal and Non-Specifically Reactive Lymph Nodes. University of Medicine and Dentistry of New Jersey [On-line information]. Available online through http://pleiad.umdnj.edu.

(© 2006). Hodgkin Lymphoma (HL): An Overview. University of Medicine and Dentistry of New Jersey [On-line information]. Available online at http://pleiad.umdnj.edu/~dweiss/hd_intro/hd_intro.html through http://pleiad.umdnj.edu.

(© 2006). Introduction to Non-Hodgkin Lymphomas (NHLs). University of Medicine and Dentistry of New Jersey [On-line information]. Available online at http://pleiad.umdnj.edu/~dweiss/lymph_intro/lymph_intro.html through http://pleiad.umdnj.edu.

(© 2006). Classifying Non-Hodgkin's Lymphomas. University of Medicine and Dentistry of New Jersey [On-line information]. Available online at http://pleiad.umdnj.edu/hemepath/classification/classification.html through http://pleiad.umdnj.edu.

(2003 February 1, Revised). Hodgkin's Disease. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec14/ch177/ch177b.html through http://www.merck.com.

(2003 February 1, Revised). Non-Hodgkin's Lymphomas. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec14/ch177/ch177c.html through http://www.merck.com.

(2003 February 1, Revised). Biology of the Immune System, Merck Manual Home Edition. Merk Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec16/ch183/ch183a.html#fg183_2 through http://www.merck.com.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson, RA, Pincus, MR, eds. New York: Saunders, Elsevier: 2007.

Harrison's Principles of Internal Medicine, Kasper, et al, 16th Edition, McGraw Hill, 2005.

(Revised 2010 September 29). Hodgkin Disease. American Cancer Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003105-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed October 2010.

(Revised 2009 July 17). Non-Hodgkin Lymphoma. American Cancer Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003126-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed October 2010.

(Revised 2010 August 19). Non-Hodgkin Lymphoma in Children. American Cancer Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003127-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed October 2010.

Gajra, A. et. al. (Updated 2010 October 20). Lymphoma, B-Cell. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/202677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2010.

Vinjamaram, S. et. al. (Updated 2010 October 4). Lymphoma, Non-Hodgkinsl. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/203399-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 July 11). Hodgkin's lymphoma (Hodgkin's disease). MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hodgkins-disease/DS00186 through http://www.mayoclinic.com. Accessed October 2010.

Mayo Clinic Staff (2010 January 5). Non-Hodgkin's lymphoma (Hodgkin's disease). MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/non-hodgkins-lymphoma/DS00350 through http://www.mayoclinic.com. Accessed October 2010.