اسامی دیگر
Hyperparathyroidism
Hypoparathyroidism
Parathyroid Cancer
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 3, 2018.
پاراتیروئید و بیماری پاراتیروئید چیست؟

غدد پاراتیروئید چهار غده در اندازه دکمه (در اغلب افراد) است كه در نزدیكی غده تیروئید در مرکز گلو واقع شده‌اند. هر غده پاراتیروئید، هورمون پاراتیروئید (PTH) را تولید می‌کند که به تنظیم مقدار کلسیم در خون کمک می‌کند.

کلسیم ماده معدنی است که برای عملکرد مناسب عضلات، اعصاب و قلب ضروری است و در لخته شدن خون و تشکیل استخوان لازم است. حدود 99 درصد از کلسیم در دندان و استخوان یافت می‌شود در حالیکه بیشتر 1٪ باقی مانده در خون است. مقداری از کلسیم روزانه از بدن خارج می‌شود، توسط کلیه‌ها از خون فیلتر و به داخل ادرار منتقل می‌شود.
 

برای تنظیم کلسیم خون،عملکرد PTH به‌عنوان بخشی از سیستم بازخوردی است که شامل کلسیم، فسفر (به‌شکل فسفات) و ویتامین D است. فسفر یکی دیگر از مواد معدنی است که با عملکردهای مختلف بدن با کلسیم همکاری می‌کند. بیشتر آن به کلسیم متصل می‌شود تا به تشکیل استخوان‌ها و دندان‌ها کمک کند. ویتامین D باعث جذب کلسیم در روده می‌شود.

نقش غدد پاراتیروئید اطمینان از غلظت کلسیم خون در محدوده نسبتا پایین است. همان‌طور که سطح کلسیم در خون کاهش می‌یابد، غدد پاراتیروئید PTH (هورمون پاراتیروئید) را تولید و انتشار می‌کند که به سه روش برای تقویت کلسیم در خون به‌کار می‌رود:

  • PTH بر روی کلیه‌ها اثر می‌گذارد تا دفع کلسیم را در ادرار کاهش و به حذف فسفات در ادرار کمک کند.
  • کلیه‌ها را تحریک می‌کند تا ویتامین D را از شکل غیرفعال به شکل فعال تبدیل کند که به نوبه خود باعث افزایش مقدار کلسیم جذب شده از غذا در روده می‌شود.
  • باعث آزاد شدن کلسیم از استخوان‌ها در جریان خون می‌شود.

با افزایش سطح کلسیم در خون، تولید PTH توسط غدد پاراتیروئید کاهش می‌یابد. این سیستم بازخورد معمولا غلظت بالقوه پویا اما نسبتا پایدار از کلسیم در خون را حفظ می‌کند.

بیماری‌های پاراتیروئید، شرایطی هستند که بر میزان هورمون پاراتیروئید (PTH) تأثیر می‌گذارند که به نوبه خود بر غلظت کلسیم در خون تاثیر می‌گذارد.

Accordion عنوان
درباره بیماری پاراتیروئید
  • انواع

     پرکاری پاراتیروئید به تولید بیش از حد PTH توسط غده پاراتیروئید اشاره دارد. این طبقه‌بندی به‌صورت اولیه، ثانویه یا ثالثی است:

    • پرکاری پاراتیروئید اولیه یک بیماری است که در آن خود غدد پاراتیروئید را درگیر می‌کند. شخص مبتلا به پرکاری پاراتیروئید اولیه دارای PTH بیش از حد و مقدار زیادی کلسیم در خون است. از آنجا که کلسیم از استخوان کشیده می‌شود، استخوان‌ها در طول زمان تضعیف می‌شوند و خطر شکستگی را افزایش می‌دهند.

      حدود 85٪ اوقات، پرکاری پاراتیروئید اولیه به‌علت آدنوم (تومور خوش‌خیم) در یک غده پاراتیروئید است. کمتر شایع است که به‌علت آدرنوم‌های متعدد یا افزایش هیپرپلازی، اندازه و فعالیت همه‌ی غدد پاراتیروئید افزایش یابد. به‌ندرت (حدود 1٪ از اوقات)، به‌علت سرطان پاراتیروئید است، زیرا تومورها می‌توانند PTH بیش از حد تولید کنند.

      هر ساله در حدود 100 هزار نفر در ایالات متحده، به پرکاری پاراتیروئید اولیه مبتلا می‌شوند. این بیماری معمولا در افراد بالای 50 سال و اغلب در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود. در موارد نادر، به سندرم اندوکرین ارثی (نئوپلازی درون‌ریز چندگانه نوع 1 یا 2) مرتبط می‌شود.
       

    •  پرکاری پاراتیروئید ثانویه معمولا به‌دلیل مقدار ناکافی کلسیم در خون است که ممکن است در شرایط زیر رخ دهد:
      • نارسایی کلیه؛ باعث افزایش فسفات و کاهش سطح فعال ویتامین D می‌شود که منجر به افزایش تولید PTH می‌شود.
      • کمبود ویتامین D
      • سوءجذب کلسیم که ناشی از اختلالات دستگاه گوارش است
    • پرکاری پاراتیروئید ثالثی به‌ندرت اتفاق می‌افتد زمانی که علت اصلی پرکاری پاراتیروئید ثانویه برطرف شود، اما غده پاراتیروئید همچنان به تولید PTH بیش از حد ادامه می‌دهد.


    کم‌کاری پاراتیروئید به کمبود PTH اشاره دارد و می‌تواند مداوم یا موقت باشد. این حالت به‌طور معمول به اندازه پرکاری پاراتیروئید رخ نمی‌دهد. صرفنظر از علت، در افراد مبتلا به کم‌کاری پاراتیروئید، کلسیم خون کاهش می‌یابد که ممکن است از خفیف تا شدید باشد.

    • شایع‌ترین علت حذف غده پاراتیروئید طی عمل جراحی است. ممکن است هنگامی رخ دهد که شخص برای درمان سرطان تیروئید یا سرطان گلو درمان می‌شود و غده تیروئید برداشته می‌شود. جراحی همچنین برای درمان پرکاری پاراتیروئید به علت هیپرپلازی است. 3 یا 3.5 از غدد معمولا حذف و بخش یا غده‌ی باقی‌مانده ممکن است به گردن یا ساعد شخص پیوند بخورد (اتوترنسپلنتیشن/انتقال). اگر غده باقی مانده به اندازه کافی عمل نکند، ممکن است کم‌کاری پاراتیروئید رخ دهد.
    • گاهی اوقات این امر به‌دلیل آسیب به تمام غدد توسط اختلال خود‌ایمنی است.
    • به‌ندرت علت آن رشد مناسب غده‌هاست.
    • کم‌کاری پاراتیروئید موقت ممکن است بعد از درمان پرکاری پاراتیروئید دیده شود. این بیماری به‌عنوان "سندرم استخوان گرسنه" زمانی اتفاق می‌افتد که PTH به‌طور ناگهانی کاهش می‌یابد و استخوان‌ها کلسیم را از خون می‌گیرند. همچنین بعد از تولد نوزادانی که مادران مبتلا به پرکاری پاراتیروئید هستند نیز دیده می‌شود.
  • علائم و نشانه‌ها

    علائم و نشانه‌های بیماری پاراتیروئید با اثرات سطح بالای پایدار کلسیم (هیپرکلسمی/ پرکلسیمی خون) و یا سطح پایین کلسیم خون (هیپوکلسمی) همراه است. برخی مثال‌ها عبارتند از:

     کلسیم بالا:

    • خستگی
    • تهوع، کاهش اشتها، درد شکم
    • تشنگی بیش از حد
    • ادرار بیش از حد
    • درد استخوان و استخوان‌های شکننده
    • سنگ کلیه (کلسیم اضافی در ادرار می‌تواند کریستال شود و سنگ‌ها را تشکیل می‌دهد)
    • یبوست
    • افسردگی


    کلسیم کم:

    • درد شکم
    • گرفتگی عضلات
    • احساس مورمور، بیحسی در انگشتان

     بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پاراتیروئید در مراحل اولیه با علائم کم و یا بدون علائم تشخیص داده می‌شوند، اما ممکن است برخی افراد قبل از ملاقات با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی علائم متوسط یا شدید داشته باشند.

  • آزمایشات

    آزمایش برای کشف، تشخیص و نظارت بر بیماری‌های پاراتیروئید انجام می‌شود. اولین نشانه بیماری پاراتیروئید ممکن است نتیجه غیرطبیعی کلسیم در مجموعه‌ای از آزمایش‌های معمول روزمره (مانند پانل متابولیسم جامع، CMP) باشد. آزمایشات مورد استفاده برای ارزیابی غدد پاراتیروئید در زیر آورده شده است.

     آزمایش‌های آزمایشگاهی

    • کلسیم - تعیین سطح طبیعی، کم یا بالا
    • فسفات - ارزیابی سطوح در ارتباط با نتایج کلسیم
    • کلسیم ادرار - ارزیابی مقدار کلسیم دفع‌شده توسط کلیه‌ها
    • هورمون پاراتیروئید (PTH) – اندازه‌گیری شده با کلسیم برای تعیین پاسخ مناسب بدن
    • ویتامین D - برای دیدن اینکه آیا کمبود ویتامین D در سطح کلسیم تاثیر می‌گذارد


    آزمایشات غیر آزمایشگاهی

    • سونوگرافی - یک اسکن تصویری است که به تعیین محل غده پاراتیروئید کمک می‌کند و اندازه آن را ارزیابی می‌کند
    • اسکن سستامیبی- آزمایشی که دو ترکیب رادیواکتیو برای شناسایی غده پاراتیروئید است که دارای رشد خوش‌خیم (آدنوم)، هیپرپلازی یا سرطان است
    • MRI یا سی‌تی‌اسکن - گاهی اوقات برای کمک به تعیین غده پارتیروئید غیرطبیعی یا سرطان کمک می‌کند
    • آزمایش تراکم معدنی استخوان (تراکم استخوان) - برای بررسی تراکم استخوان استفاده می‌شود
    • اشعه ایکس شکمی یا سی‌تی‌اسکن - برای شناسایی و تشخیص موقعیت سنگ کلیه استفاده می‌شود، که در صورت وجود بیش از حد کلسیم در ادرار انجام می‌شود.
  • درمان

    درمان پرکاری اولیه جراحی است. اگر شخص مبتلا به رشد خوش‌خیم (آدنوم) باشد، غده پاراتیروئید آسیب‌دیده برداشته می‌شود. اگر شخص مبتلا به هیپرپلازی باشد، معمولا 3 تا 3/5 غده پارتیروئید برداشته و غده یا بخش باقی‌مانده غده به ساعد شخص پیوند زده می‌شود. سرطان پاراتیروئید نیز از طریق جراحی درمان می‌شود.

    برای پرکاری ثانویه درمان بیماری زمینه‌ای اهمیت دارد، که مهمترین آنها بیماری کلیوی است.

    در بعضی موارد ممکن است برای کاهش ترشح PTH و یا بالا بودن کلسیم خون دارو استفاده شود.

     بیماران مبتلا به کم‌کاری پاراتیروئید با مکمل کلسیم و ویتامین D درمان می‌شوند. اگر به‌علت شرایط موقت، مانند "استخوان‌های گرسنه" یا نوزادانی که مادر دارای پرکاری پاراتیروئید هستند، تا زمانیکه وضعیت برطرف شود، نظارت بر سطح کلسیم مورد نیاز است.

مشاهده منابع

نکته: این مقاله براساس تحقیقاتی است که از منابع ذکر شده در اینجا و همچنین تجربیات جمع‌آوری شده آزمایش‌های آزمایشگاه هیئت بازبینی مطالب استفاده می‌کند. این مقاله به‌صورت دوره‌ای توسط هیئت بازبینی مطالب بررسی می‌شود و ممکن است در نتیجه بررسی به‌روز شود. هر منبع جدیدی که ذکر شد، به لیست اضافه می‌شود و از منابع اصلی استفاده شده متمایز می‌شود.

Kim, L. et. al. (Updated 2012 November 14). Hyperparathyroidism. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/127351-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Gliwa, A. and Wallace, D. (Updated 2012 March 21). Hypoparathyroidism in Emergency Medicine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767744-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Kim, L. (Updated 2013 September 11). Parathyroid Carcinoma. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/280908-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Essig Jr, G. (Updated 2012 July 12). Parathyroid Physiology. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/874690-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Mayo Clinic Staff (2011 May 13). Hyperparathyroidism. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hyperparathyroidism/DS00396 through http://www.mayoclinic.com. Accessed September 2013.

Parathyroid Disease. MD Anderson Cancer Center [On-line information]. Available online at http://www.mdanderson.org/patient-and-cancer-information/cancer-information/cancer-types/parathyroid-disease/index.php through http://www.mdanderson.org. Accessed September 2013.

Mayo Clinic Staff. (2012 October 24). Hypoparathyroidism. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hypoparathyroidism/DS00952 through http://www.mayoclinic.com. Accessed September 2013.

(Updated 2013 September 11). Symptoms of Hyperparathyroidism. Parathyroid.com [On-line information]. Available online at http://parathyroid.com/parathyroid-symptoms.htm through http://parathyroid.com. Accessed September 2013.

(Revised 2011 January 25). Hyperparathyroidism Questions and Answers. MD Anderson Cancer Center Patient Education [On-line information]. Available online at http://www2.mdanderson.org/app/pe/index.cfm?pageName=opendoc&docid=1914 through http://www2.mdanderson.org. Accessed September 2013.

(Modified 2009 March 11). Parathyroid Cancer Treatment (PDQ®). National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/parathyroid/HealthProfessional through http://www.cancer.gov. Accessed September 2013.

Gonzalez-Campoy, J. (Updated 2012 January 3). Hypoparathyroidism. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/122207-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Goldenberg, D. et. al. (Updated 2013 July 11). Minimally Invasive Surgery of the Parathyroid. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1298768-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Kochhar, A. and Patel, A. (Updated 2013 September 17). Parathyroid Gland Anatomy. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1949105-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Brandi, M. (2012) Hypoparathyroidism: The Hormone Replacement Therapy is Close. Medscape News from Expert Rev Endocrinol Metab. 2012;7(3):255-257. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/764939 through http://www.medscape.com. Accessed September 2013.