اسامی دیگر
[Sometimes referred to by brand name (see MedlinePlus Drug Information)]
اسم متعارف
Gentamicin; Tobramycin; Amikacin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای نظارت بر سطح یک آنتی بیوتیک آمینوگلوکوزید مانند جنتامایسین، توبرامایسین یا آمیکاسین در خون برای اطمینان از دز کافی و کمک به پیشگیری از عوارض جانی سمی

زمان انجام آزمایش؟

در مقاطع زمانی در طول درمان با یک آمینوگلیکوزید

نمونه مورد نیاز

نمونه خون به دست آمده از ورید بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم نیست اما زمانبندی نمونه برای آزمایش مهم است؛ از دستورالعمل های پزشک خود پیروی کنید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

جنتامایسین، توبرامایسین و آمیکاسین، آمینوگلیکوزیدها هستند، گروهی از ترکیبات ضدمیکروب (آنتی بیوتیک) که برای درمان عفونت های باکتریایی جدی بکار می روند. سطح آمینوگلیکوزید تجویز شده در خون در صورت لزوم به جهت تنظیم دز و اطمینان از درمان مؤثر، ضمن جلوگیری از عوارض جانبی، اندازه گیری می شود. (برای اطلاعات بیشتر در این باره، مقاله درباره نظارت بر داروهای درمانی را ببینید.)

جنتامایسین، توبرامایسین و آمیکاسین معمولترین آمینوگلیکوزیدهای تجویزی بوده و برای درمان عفونت های ایجاد شده با انواع خاصی از باکتری های گرم-منفی بعلاوه کمی از باکتری های گرم مثبت استفاده می شوند. (برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، مقاله درباره رنگ آمیزی گرم را ببینید).

نظارت بر غلظت آمینوگلیکوزیدها مهم می باشد زیرا تأثیر آنها به وجود سطح کافی در خون بستگی  دارد. آمینوگلیکوزیدها همراه با عوارض جانبی جدی می باشند، از قبیل آسیب به شنوایی و یا تعادل (اتوتوکسیسیته) و آسیب حاد کلیوی (نفروتوکسیسیته). با وجود آنکه، آسیب کلیوی ایجاد شده توسط آمینوگلیکوزیدها معمولاً برگشت پذیر است، آسیب به شنوایی و از دست رفتن تعادل معمولاً دائمی است. این عوارض جانبی ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتند، اما خطر آنها در زمان بالا بودن مقادیر خونی و وقتی داروها به مدت طولانی مصرف شوند، بیشتر است.

آمینوگلیکوزیدها توسط سیستم گوارش بخوبی جذب نمی شوند از اینرو معمولاً یا از طریق سوزن در ورید (درون وریدی، IV) یا با تزریق در عضله (درون ماهیچه ای، IM) استعمال می شوند. آمینوگلیکوزیدها را میتوان با استفاده از وقفه های زمانی دز بندی کرد (مثلاً هر 8-12 ساعت) یا به صورت یک دز منفرد هر 24 تا 48 ساعت ارائه کرد (که دز بندی با وقفه های طولانی یا پالس دوزینگ نامیده می شود). میزان یک آمینوگلیکوزید ارائه شده در هر دز، بستگی به انواعی از عوامل، شامل عملکرد کلیه و سایر داروهای مورد مصرف، سن و وزن دارد.

برای دز بندی وقفه ای، نظارت بر دارو معمولاً شامل حداکثر غلظت پس از مصرف یک دز دارو (با عنوان سطح پیک دارو) و حداقل غلظت، درست پیش از ارائه دز بعدی (با عنوان سطح سرمی) می باشد. بسته به غلظت اندازه گیری شده، دز بعدی دارو ممکن است به اندازه زیاد یا کم تنظیم شود. بعنوان مثال، فردی که کاهش عملکرد کلیه را نشان میدهد شاید تنواند که دارو را به صورت کارآمدی از سیستم بدن خود پاک کند، که منتهی به افزایش غلظت در خون می شود، از اینرو ممکن است دز پائین تر آمده یا دفعات ارائه دارو کمتر شود. از طرف دیگر، اگر میزان بسیار کمی از دارو به فرد داده شود و قادر نباشد که سطحی کافی از دارو را در خون  حفظ کند، احتمال موثر بودن درمان کم می شود.) 

برای دزبندی با وقفه طولانی تر، آزمایش ممکن است مشابه با دزبندی وقفه ای با استفاده از یک نمونه پیک و نمونه برداشته شده، 6-12 ساعت پس از آن انجام شود یا اینکه آزمایش را میتوان بر یک نمونه منفرد برداشته شده 6-14 ساعت پس از اولین دز آنتی بیوتیک، انجام داد.

 

آمینوگلیکوزیدها گاهی اوقات به صورت تنها تجویز می شوند اما اغلب به صورت ترکیب با سایر آنتی بیوتیک ها تجویز می گردند. نظارت بر سطح خونی آنتی بیوتیک در حضور سایر داروها، بویژه مهم می باشد از آنجائیکه میتوانند بر توانایی بدن در پردازش (متابولیزه کردن) و دفع دارو، تأثیر گذارند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی خاصی لازم نمی باشد، اما زمانبندی نمونه خون مهم است. برای دوزبندی وقفه ای، سطوح سرمی درست پیش از دز بعدی آمینوگلیکوزید، جمع آوری می شود. سطوح پیک، 30 تا 45 دقیقه پس از دریافت یک دز درون وریدی یا 60 دقیقه پس از یک دز درون عضله ای، جمع آوری می شوند. برای دز بندی با وقفه طولانی تر، زمان جمع آوری توصیه شده ممکن است متفاوت باشد، اما زمان اتمام دز آخر و زمان جمع آوری نمونه، ثبت و مقایسه خواهند شد. از دستورالعمل های پزشک برای جمع آوری، پیروی کنید. اطلاع دادن زمان استعمال آخرین دز به مسئول آزمایشگاه ممکن است مفید باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    این آزمایش برای نظارت بر سطح آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزید تجویزی در خون، استفاده می شود. متداولترین آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزید در ایالات متحده، آمیکاسین، جنتامایسین یا توبرامایسین هستند. این داروها برای درمان عفونت های باکتریایی جدی بکار می روند. این آزمایش برای اطمینان از اینکه سطح دارو در خون برای درمان کافی می باشد، استفاده می شود؛ اما نباید زیاد بالا باشد چون باعث افزایش زیسک عوارض جانبی می گردد.

    سنجش سطوح خونی برای بازتاب کردن بالاترین غلظت (پیک) و کمترین غلظت (سطح سرمی) دارو، زمانبندی می شوند. این نقاط زمانی برای ارزیابی کفایت دزبندی و نظارت بر دفع دارو از بدن، استفاده می شوند.

    در برخی موارد، دز دارو فقط هر 24 تا 48 ساعت یکبار (با عنوان دزبندی با وقفه طولانی یا دزبندی پالسی)، ارائه می شود. آزمایش سطح دارو بر یک نمونه به دست آمده، 6 تا 14 ساعت پس از مصرف دز برای اطمینان از دز کافی دارو استفاده می شود.،

    سطوح دارو در خون توسط داروسازان بالینی و پزشکان برای محاسبه سرعت دفع دارو از خون توسط بدن، مورد استفاده قرار میگیرند. سپس این نتایج برای تعیین میزان مناسب دارو و زمانبندی مناسب بین دزها استفاده می شوند، جهت اطمینان از اینکه غلظت خونی دارو برای درمان عفونت کافی باشد اما نباید زیاد بالا باشد، زیرا ریسک عوارض جانبی سمی را بالا می برد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره چگونگی استفاده از دارو، نظارت بر داروی درمانی را ببینید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    سطوح خونی جنتامایسین، توبرامایسین یا آمیکاسین ممکن است تحت شرایط مختلفی، مورد نظارت قرار گیرند. بعنوان مثال، سن فرد، عملکرد کلیه، وضعیت کلی سلامتی و وجود بیماری های زمینه ای یا علائم سمیت ممکن است در تضمیم برای انجام آزمایش، در نظر گرفته شوند. طول درمان و نوع پروتوکل مورد استفاده برای دوز دهی نیز، میتوانند این عوامل باشند.

    زمانی که فرد دارو را به مدت بیش از 3 روز دریافت کتد، نظارت بر آمینوگلیکوزیدها ممکن است توصیه شود. برای دز دهی وقفه ای، آزمایش معمولاً از 2 تا 4 ساعت پس از اینکه آمینوگلیکوزید مصرف شد و زمانی که انتظار می رود تا دارو به یک سطح ثابتی در خون برسد (وضعیت ثابت)، درخواست داده می شود. سپس ممکن است هر چند روز یا یکبار در هفته و یا در صورت هر تغییری در میزان یا زمانبندی دز دارو یا تغییر در عملکرد کلیه، سطوح دارو مجدداً اندازه گیری شوند.

    در افرادی که دز دارو را با وقفه های طولانی دریافت می کنند، هیچ وضعیت ثابتی از دارو حاصل نخواهد شد. معمولاً، یک نمونه تصادفی زمانبندی شده، 6 تا 14 ساعت پس از مصرف دز، برای آزمایش، گرفته می شود.

    آزمایشاتی که برای عملکرد کلیه انجام می شوند، مانند آزمایش کراتینین، اغلب در وقفه های زمانی منظمی در طول درمان با آمینوگلیکوزیدها، انجام می شوند. برای افرادی که نقص در عملکرد کلیه دارند (نقص عملکرد کلیوی) و افرادی که همراه با افزایش ریسک عوارض جانبی سمی می باشند، مانند آنهایی که داروهایی را مصرف می کنند که تأثیرات شدید بر شنوایی و کلیه ها می گذارند (اتوتوکسیک یا نفروتوکسیک)، نظارت بیشتری بر آمینوگلیکوزید ممکن است انجام شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    وقتی یک دز از یکی از آمینوگلیکوزیدها داده می شود، معمولاً سطح آن تا یک غلظت پیک در خون افزایش یافته و سپس در طول زمان به یک غلظت کمتر (سرمی)، افت می کند. گاهی اوقات این داروها با استفاده از دز دهی وقفه ای تجویز می شوند که در آن، دز بعدی در صورت پائین آمدن آن در سطح خون، ارائه می شود. هدف، داشتن مقدار کافی از دارو در هر دز برای حفظ یک سطح درمانی و کشتن باکتری های ایجاد کننده عفونت می باشد. میزان دارو (دز) و فواصل زمانی دز دهی، برای دادن فرصت به بدن در دفع بیشتر دارو از دز پیشین، پیش از دادن دز بعدی، بهینه سازی می شوند. این، ریسک عوارض را به حداقل رسانده و در اطمینان از اینکه سطح کافی از دارو همیشه در خون باقی می ماند، کمک می کند.

    برای دزدهی-وقفه ای یا با فاصله زمانی، یک سطح سرمی از آمینوگلیکوزید زیر سطح هدف، نشان می دهد که فرد مورد آزمایش در حال پاک کردن دارو با یک سرعت مناسب و کافی می باشد. سطح پیک در محدوده درمانی بدین معنی است که به اندازه کافی دارو برای موثر بودن در خون وجود دارد. سطح هدف معمولاً به نوع عفونت و عضو عفونی، بستگی دارد. غلظت پیک زیر سطح حداکثر نشان می دهد که فرد مورد درمان در معرض خطر کمتری در ایجاد عوارض جانبی سمی می باشد، با این حال ممکن است هنوز عوارضی را تجربه کند.

    اگر غلظت سرمی و یا غلظت پیک، بالای سطح حداکثر باشد در نتیجه فرد در معرض ریسک سمیت بوده و پزشک ممکن است یا دز را تغییر داده یا زمانبندی دز را تغییر دهد.

    برای یک برنامه دز با فواصل طولانی، نتایج میتوانند به پزشک در تصمیم گیری برای زمان دز بعدی کمک کنند. بطورکلی، اگر سطح خون در حد پائینی محدوده باشد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که هر 24 ساعت، دز دارو را بدهد. اگر سطح دارو در بالاترین حد باشد (که نشان می دهد دارو با سرعت آهسته تری از بدن پاک می شود)، احتمالاً پزشک 48 ساعت پیش از دادن دز بعدی صبر کند.

    اگر عفونت فرد به درمان پاسخ ندهد، سپس ممکن است پزشک یا داروها را برای مدت طولانی تری ادامه داده یا سایر گزینه های درمانی را مدنظر قرار دهد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    دزهای درون وریدی آمینوگلیکوزیدها در طول تقریباً 30 دقیقه، به صورت آهسته داده می شوند.

    انواع دیگر آمینوگلیکوزیدها مانند قطرات چشمی، قطرات گوشی و داروهای استنشاقی، ممکن است برای درمان انواع خاصی از عفونت ها مورد استفاده قرار گیرند. در این موارد، نظارت مورد استفاده قرار نمی گیرد.

    اولین آمینوگلیکوزید، استرپتومایسین، در دهه 1940 ساخته شد و به صورت موفقیت آمیزی برای درمان سل مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از آن با ابداع سایر آمینوگلیکوزیدها، کاهش یافت.

    آمینوگلیکوزیدها توسط کلیه ها از بدن پاک می شوند، و از اینرو دزها با توجه به عملکرد کلیه، تغییر داده می شوند. آزمایشاتی که سلامت کلیه ها را نشان می دهند، مانند کراتینین یا آزمایش دفع کراتینین، اغلب پیش از آغاز درمان با آمینوگلیکوزید و سپس در فواصل زمانی برای نظارت بر عملکرد کلیه، درخواست می شوند.

    خطر سمیت در افرادی که سایر داروهایی را استفاده می کنند که بر شنوایی و کلیه ها تأثیر می گذارند مانند ادرارآورهای خاص، بویژه فوروزماید یا NSAIDS (داروهای ضد-التهابی غیراستروئیدی) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن یا بقیه آنتی بیوتیک هایی مانند وانکومایسین، افزایش می یابد.

    بعلت پتانسیلی که برای ایجاد عوارض وجود دارد، دزدهی با فواصل طولانی در افراد زیر توصیه نمی شود:

    • افراد سالخورده (با سن بالاتر از 70 سال)
    • افراد باردار یا بتازگی زایمان کرده
    • داشتن نقص کلیه یا بیماری زمینه ای کلیه
    • بیماری کبدی جدی
    • سوختگی های شدید
    • ابتلا به سیستیک فیبروزیس
    • سابقه نقص در شنوایی و یا از دست دادن تعادل
  • آیا میتوانم مقادیر دارو را در منزل اندازه گیری کنم؟

    با وجود آنکه فرد ممکن است درمان آمینوگلیکوزید درون وریدی را در خانه انجام دهد، که معمولاً توسط یک متخصص بهداشت صورت میگیرد، سطوح خونی را نمی توان در منزل سنجش کرد. این ازمایش به تجهیزات تخصصی نیاز داشته و باید در آزمایشگاه انجام گیرد. متخصص بهداشت در منزل ممکن است نمونه ای از خون را پیش از استعمال دز بعدی دارو، دریافت کند. این نمونه برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.

  • اگر آمینوگلیکوزیدها باعث آسیب دائمی به شنوایی می شوند، چرا مورد استفاده قرار می گیرند؟

    خطرات و مرایایی بهمراه تقریباً همه دارو درمانی ها وجود دارد. آمینوگلیکوزیدها برای کشتن باکتری های گرم منفی، بسیار مؤثر باقی می مانند و گاهی اوقات این داروها بهترین جایگزین برای درمان مؤفق عفونت های جدی هستند.

  • آیا لازم است که همه درمان های آنتی بیوتیکی، مانند آمینوگلیکوزیدها مورد نظارت قرار گیرند؟

    خیر، همه آنتی بیوتیک ها نیاز به نظارت ندارند. بر خلاف آمینوگلیکوزیدها، بیشتر آنتی بیوتیک ها همراه با عوارض جانبی جدی که بوسیله سطوح دارو قابل پیش بینی باشند، نیستند. آنها دارای محدوده درمانی وسیعتری بوده که در آن مؤثر هستند. به این علت، آنها می توانند بر اساس زمانبندی های دزدهی از قبل تثبیت شده، تجویز شوند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Article reviewed May 2015 by Jennifer M. Colby, PhD, DABCC.

(March 6, 2014). Drew, R.H. Dosing and administration of parenteral aminoglycosides. UpToDate. Available online at http://www.uptodate.com/contents/dosing-and-administration-of-parenteral-aminoglycosides through http://www.uptodate.com. Accessed on 5/6/15.

(July 16, 2014). Drew, R.H. Aminoglycosides. UpToDate. Available online at http://www.uptodate.com/contents/aminoglycosides through http://www.uptodate.com. Accessed on 5/6/15.

Wong, G. et al. How do we use therapeutic drug monitoring to improve outcomes from severe infections in critically ill patients? BMC Infectious Diseases. 2014 14:288.

Banerjee, S., Narayanan, M., and Gould K. Monitoring aminoglycoside level. BMJ. 2012 345:e6354.

Roberts, J.A. et al. Individualized antibiotic dosing for patients who are critically ill: challenges and potential solutions. The Lancet. 2014. 14:498-509.

Clarke, W. Editor. Contemporary Practice in Clinical Chemistry. 2nd Edition, AACC Press, Washington DC.

(©2013) UCSF Infectious Disease Management Program. Guidelines for Antimicrobial Dosing in Adults, Aminoglycosides. Available online at http://idmp.ucsf.edu/aminoglycoside-dosing-and-monitoring-recommendations through http://idmp.ucsf.edu. Accessed May 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Billings, K. (Updated 2012 April 6). Ototopical Antibiotics. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/873963-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2012.

Devabhakthuni, S. (Updated 2011 May). Antibiotic Pharmacokinetic Monitoring. American Society of Health-System Pharmacists [On-line information]. Available online at http://www.ashp.org/DocLibrary/MemberCenter/NPF/2011Pearls/Antibiotic-Pharmacokinetic-Monitoring.aspx through http://www.ashp.org. Accessed September 2012.

Dugdale, D. (Updated 2011 September 20). Acute tubular necrosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000512.htm. Accessed September 2012.

(© 2012). Causes of Dizziness. Vestibular Disorders Association [On-line information]. Available online at http://vestibular.org/node/2 through http://vestibular.org. Accessed September 2012.

(Reviewed 2010 May). Aminoglycoside Extended Interval Dosing and Monitoring in Adults. New York-Presbyterian Hospital Guideline: Medication Use Manual [On-line information]. Available online through http://www.cumc.columbia.edu. Accessed September 2012.

(© 1984-2012). Section 2 Aminoglycosides. RxKinetics Pharmacokinetic Concepts [On-line information]. Available online at http://www.rxkinetics.com/pktutorial/2_3.html through http://www.rxkinetics.com. Accessed September 2012.

Moulds, R. and Jeyasingham, M. (2010 October). Gentamicin: a great way to start. Aust Prescr v 33 (5) 134–5. [On-line information]. Available online at http://www.australianprescriber.com/magazine/33/5/134/5 through http://www.australianprescriber.com. Accessed September 2012.

(© 2002). Ototoxicity. Vestibular Disorders Association [On-line information]. Available online at http://vestibular.org/ototoxicity through http://vestibular.org. Accessed September 2012.

Mudd, P. (2012 May 7). Ototoxicity. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/857679-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2012.

Lerma, E. et. al. (2011 March 29). Pathophysiologic Mechanisms of Selected Types of Nephrotoxicity. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1925868-overview throughhttp://emedicine.medscape.com. Accessed September 2012.

Gonzalez, U. and Spencer, J. (1998 November 15). Aminoglycosides: A Practical Review. Am Fam Physician. v58 (8):1811-1820. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/1998/1115/p1811.html throughhttp://www.aafp.org. Accessed September 2012.

Levison, M. (Revised 2009 July). Aminoglycosides. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed September 2012.

Jasmin, L. (Updated 2011 October 30). Vertigo-associated disorders. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001432.htm. Accessed September 2012.

Tan, K. et. al. (2003 March 15). Aminoglycoside Prescribing and Surveillance in Cystic Fibrosis. Am. J. Respir. Crit. Care Med v167 (6) 819-823 [On-line information]. Available online at http://ajrccm.atsjournals.org/content/167/6/819.full through http://ajrccm.atsjournals.org. Accessed September 2012.

Levison, M. (Revised 2008 September). Antibiotics. Merck Manual Home Health Handbook [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/home/print/infections/antibiotics/antibiotics.html through http://www.merckmanuals.com. Accessed September 2012.

(2011 April 18). Extended Interval Aminoglycoside Monitoring and Dosing Guideline (Gentamicin/Tobramycin ONLY). Alberta Health Services, Covenant Health, Regional Laboratory Services [On-line information]. Available online through http://www.albertahealthservices.ca. Accessed September 2012.

Hammett-Stabler, C. and Johns, T. (1998 May). Laboratory guidelines for monitoring of antimicrobial drugs. Clinical Chemistry May 1998 v 44 (5) 1129-1140. [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/44/5/1129.full through http://www.clinchem.org. Accessed September 2012.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 581.

(June 18, 2012) UCSF Infectious Disease Management Program, Guidelines for Antimicrobial Dosing in Adults, Aminoglycosides. Available online at http://clinicalpharmacy.ucsf.edu/idmp/adult_guide/aminoglycoside_dosing.htm through http://clinicalpharmacy.ucsf.edu. Accessed October 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.