اسامی دیگر
Liver Profile پروفایل کبد
Liver Function Tests آزمایش‌های عملکرد کبد
LFTs
اسم متعارف
Hepatic Function Panel
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه March 20, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

به منظور غربالگری، تشخیص، ارزیابی و نظارت بر التهاب (هپاتیت) حاد و مزمن کبدی، عفونت کبدی، بیماری کبدی و یا آسیب کبدی

زمان انجام آزمایش؟

به طور دوره‌ای برای ارزیابی عملکرد کبد؛ هر زمانی که فرد در معرض آسیب کبدی باشد؛ هنگام مصرف داروهای تاثیر‌گذار بر روی کبد؛ در صورت ابتلاء به بیماری کبدی؛ هنگام وجود علائم مرتبط با آسیب کبدی، مانند زردی

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازو؛ در نوزادان، ممکن است خون از پاشنه پا تهیه شود.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

برای انجام این آزمایش ممکن است نیاز باشد که از شب قبل از آزمایش ناشتا باشید (نوشیدن آب بلامانع است). در مورد شرایط قبل از نمونه‌گیری، بر طبق دستورالعملی که به شما داده می‌شود عمل نمایید. در صورت مصرف هر گونه دارو، ویتامین، مکمل و داروهای گیاهی، پزشک خود را مطلع نمایید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

پنل کبدی، مجموعه‌ای از آزمایشاتی است که با هم، برای تشخیص، ارزیابی و نظارت بر بیماری کبدی یا آسیب کبدی انجام می‌شوند. کبد یکی از بزرگترین اندام‌های بدن است که در قسمت فوقانی سمت راست شکم و در پشت دنده‌های پایینی قرار دارد. کبد داروها و مواد شیمیایی را که برای بدن مضر هستند، متابولیزه می‌کند. این اندام، فاکتورهای انعقادی خون، پروتئین‌ها و آنزیم‌ها را تولید می‌کند، به حفظ تعادل هورمون‌ها کمک می‌کند و ویتامین‌ها و مواد معدنی را ذخیره می‌نماید. صفرا نیز، مایعی است که توسط کبد تولید می‌شود و از طریق مجاری صفراوی یا به طور مستقیم به روده کوچک انتقال می‌یابد تا به هضم چربی‌ها کمک کند و یا به درون کیسه صفرا می‌ریزد تا در آن‌جا ذخیره و تغلیظ شود و در صورت لزوم استفاده گردد.

انواعی از بیماری ها و عفونت ها میتوانند باعث آسیب حاد یا مزمن به کبد شده و التهاب (هپاتیت)، زخم (سیروز)، انسداد در مجاری صفراوی، تومورهای کبدی و اختلال در عملکرد کبدی را ایجاد کنند. الکل، داروها، برخی از مکمل های گیاهی و سموم نیز میتوانند تهدیدی برای کبد باشند. پیش از ظهور علائمی مانند یرقان، ادرار تیره رنگ، مدفوع با رنگ روشن، خارش شدید، حالت تهوع، خستگی، اسهال و کاهش یا افزایش وزن بدون دلیل، ممکن است میزان قابل توجهی از آسیب کبدی وجود داشته باشد. به منظور به حداقل رساندن آسیب و حفظ عملکرد کبد، تشخیص زودهنگام ضروری می باشد.

در پنل کبدی، آنزیم‌ها، پروتئین‌ها و مواد شیمیایی که توسط کبد تولید، پردازش یا حذف می‌شوند و در آسیب‌های کبدی تحت تأثیر قرار می‌گیرند، اندازه‌گیری می‌شوند. بعضی از این ترکیبات از سلول‌های آسیب دیده کبد آزاد می‌شوند و برخی از آن‌ها نشان‌دهنده کاهش توانایی یک یا چند عملکرد کبدی می‌باشند. هنگامی که این آزمایشات با یکدیگر انجام می‌شوند، می‌توانند یک تصویر کلی از وضعیت کبد فرد را ارئه دهند و یا نشانه‌ای از شدت آسیب کبدی و تغییر وضعیت کبد در طول زمان و یا مشخص کننده نیاز به آزمایش‌های تشخیصی بیشتری باشند.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    پنل کبد معمولا برای غربالگری، مخصوصا در افراد بیمار یا افراد مصرف‌ کننده داروهای تاثیر‌گذار بر روی کبد، استفاده می‌شود. در غربالگری روتین، ممکن است به جای پنل کبد، از پنل متابولیک جامع (CMP)، که اغلب به عنوان بخشی از چکاپ عمومی می‌باشد، استفاده گردد. آزمایشات این پنل، شامل بسیاری از آزمایش‌های مربوط به پنل کبدی و همچنین آزمایش‌های دیگری برای ارزیابی سایر اندام‌ها و سیستم‌های بدن می‌باشد.

    اگر فرد، دارای علائم و نشانه‌های اختلال کبدی باشد، از پنل کبدی یا برخی از آزمایش‌های این پنل جهت کمک به تشخیص بیماری کبدی استفاده می شود. در افراد مبتلا به بیماری کبدی نیز، می‌توان از انجام این آزمایش‌ها برای نظارت بر وضعیت کبد و اثربخشی درمان استفاده کرد. به عنوان مثال، ممکن است مجموعه ای از آزمایشات بیلی‌روبین برای ارزیابی و نظارت بر نوزاد مبتلا به زردی استفاده شود.

    در صورت غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش‌های کبدی، پزشک ممکن است از بیمار بخواهد تا یک یا چند آزمایش یا کل پنل را تکرار کند تا ببیند آیا این افزایش یا کاهش، پایدار است و یا آیا برای تعیین علت اختلال عملکرد کبدی نیاز به آزمایش‌های بیشتری می‌باشد.

    این پنل معمولا شامل چندین آزمایش می‌باشد که همزمان بر روی یک نمونه خون انجام می‌شوند. این آزمایش‌ها به طور معمول شامل موارد زیر می‌باشند:

    • آلانین آمینوترانسفراز (ALT) - آنزیمی که عمدتا در کبد یافت می‌شود؛ بهترین آزمایش برای تشخیص هپاتیت
    • آلکالین فسفاتاز (ALP) - آنزیمی است که مربوط به مجاری صفراوی می‌باشد و همچنین توسط استخوان‌ها، روده‌ها و در طول بارداری، توسط جفت، تولید می‌شود (پس از تولد)؛ اغلب در انسداد مجاری صفراوی افزایش می‌یابد.
    • آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) - آنزیمی است که در کبد و چند اندام دیگر، به ویژه قلب و سایر عضلات وجود دارد
    • بیلی‌روبین - اغلب از دو نوع آزمایش مختلف بیلی‌روبین با هم استفاده می‌شود (به ویژه در افراد مبتلا به زردی): توتال‌بیلی‌روبین، که کل بیلی‌روبین موجود در خون را اندازه‌گیری می‌کند؛ بیلی‌روبین مستقیم، که فرمی از بیلی‌روبین را که در کبد کونژوگه می‌شود (با ماده دیگری ترکیب می‌شود) اندازه‌گیری می‌کند.
    • آلبومین - در این آزمایش، آلبومین که پروتئین اصلی تولید شده توسط کبد است، اندازه‌گیری می‌شود؛ مقادیر آلبومین می‌تواند تحت تأثیر عملکرد کبد و کلیه و کاهش تولید و یا افزایش دفع آن قرار گیرد.
    • توتال پروتئین (TP) - شامل اندازه‌گیری آلبومین و سایر پروتئین‌های موجود در خون، مانند آنتی‌بادی‌های تولیدی جهت مبارزه با عفونت، می‌باشد.

    بسته به پزشک و آزمایشگاه، سایر آزمایش‌هایی که ممکن است در پنل کبدی قرار گیرند عبارتند از:

    • گاما-گلوتامیل ترانسفراز (GGT) - آنزیم دیگری است که عمدتا در سلول‌های کبدی یافت می‌شود
    • لاکتات دهیدروژناز (LD) - آنزیمی است که در هنگام آسیب سلولی آزاد می‌شود؛ در سلول‌های سراسر بدن یافت می‌شود
    • زمان پروترومبین (PT) - کبد، پروتئین‌های مربوط به انعقاد خون (لخته شدن خون) را تولید می‌کند. در آزمایش PT، لخته شدن خون بررسی می‌شود و اگر نتایج آن غیرطبیعی باشد ممکن است نشان‌دهنده آسیب کبدی باشد.
    • آلفا‌فیتوپروتئین (AFP) - با تکثیر یا نوسازی سلول‌های کبدی ارتباط دارد
    • اتو‌آنتی‌بادی‌ها یا آنتی‌بادی‌های خود‌ایمن (به عنوان مثال: ANA، SMA، anti-LKM-1) - با هپاتیت اتوایمیون ارتباط دارند
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    در افرادی که در خطر ابتلاء به اختلال کبدی هستند ممکن است پنل کبدی یا برخی از آزمایش‌های این پنل، درخواست داده شود. برخی از مثال‌هایی از این افراد عبارتند از:

    • مصرف‌کنندگان داروهایی که ممکن است منجر به آسیب کبدی شوند
    • افرادی که زیاد نوشیدنی‌های الکلی مصرف می‌کنند
    • افرادی که ممکن است در معرض ویروس های هپاتیت قرار گرفته باشند
    • افرادی که سابقه خانوادگی بیماری کبد دارند
    • افرادی که اضافه‌وزن دارند، مخصوصا آن‌هایی که مبتلا به دیابت یا فشار‌خون بالا هستند

    این پنل ممکن است هنگام وجود علائم و نشانه‌های بیماری کبدی درخواست داده شود؛ با این حال، اکثر افراد مبتلا به بیماری کبدی، تا زمانی که این بیماری برای سال‌ها وجود نداشته باشد و یا خیلی شدید نباشد، هیچ کدام از این علائم را نشان نمی‌دهند. برخی از این علائم عبارتند از:

    • ضعف، خستگی
    • از دست دادن اشتها
    • تهوع، استفراغ
    • تورم یا درد شکمی
    • یرقان (زردی چشم‌ها و پوست)
    • ادرار تیره، مدفوع کم‌رنگ
    • خارش (pruritus)
    • اسهال

    معمولا فقط با استفاده از یک آزمایش تنها، تشخیص صورت نمی‌گیرد و برای کمک به تعیین علت اختلال کبدی و ارزیابی شدت آن، اغلب چندین پنل کبدی در طول چندین روز یا چندین هفته درخواست داده می‌شود.

    هنگامی که بیماری کبدی تشخیص داده می‌شود، برای نظارت منظم در طول زمان، ممکن است از این پنل و یا یک یا چندین آزمایش آن استفاده شود. همچنین برای نظارت بر اثربخشی درمان نیز این پنل به صورت دوره‌ای درخواست داده می‌شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج آزمایش‌های پنل کبدی، به معنی تشخیص یک عارضه خاصی نمی باشند؛ آن‌ها نشان‌دهنده احتمال وجود مشکلی در کبد می‌باشند. در صورت عدم وجود علائم یا ریسک ‌فاکتورها، نتایج غیرطبیعی این آزمایش‌ها ممکن است به علت آسیب موقتی کبد و یا اتفاقی در جایی دیگر از بدن مانند عضلات اسکلتی، پانکراس یا قلب باشد. این شرایط، همچنین ممکن است نشان‌دهنده مراحل اولیه بیماری کبدی و در نتیجه نیاز به آزمایش‌های بیشتر و نظارت‌های دوره‌ای باشد.

    نتایج آزمایش‌های پنل‌های کبدی معمولا با هم بررسی می‌شوند. معمولا از چندین پنل انجام شده در طی چندین روز یا چندین هفته، برای تشخیص الگوی موجود، استفاده می‌شود. نتایج آزمایش‌های هر فرد دارای الگوی خاصی است که معمولا در طول زمان تغییر می‌کند. یک پزشک برای به دست آوردن سرنخی در مورد بیماری زمینه‌ای، ترکیبی از نتایج آزمایش‌های کبدی را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. برای تعیین علت آسیب یا بیماری کبدی، اغلب نیاز به آزمایشات بیشتری می‌باشد.

    این جدول مثال‌هایی از برخی ترکیبات نتایج را نشان می‌دهد که ممکن است در برخی از انواع بیماری‌های کبدی دیده شود.

    نوع بیماری کبدی بیلی‌روبین ALT و AST ALP آلبومین PT
    آسیب کبدی حاد (به عنوان مثال به علت عفونت، سموم، داروها و غیره) نرمال و یا افزایش‌یافته بعد از افزایش قبلی ALT و AST معمولا تا حد زیادی افزایش می‌یابد (> 10 برابر)؛ معمولا ALT بالاتر از AST است نرمال یا افزایش متوسط نرمال معمولا نرمال
    انواع مختلفی از اختلالات کبدی مزمن نرمال یا افزایش‌یافته افزایش خفیف تا متوسط؛ افزایش پایدار ALT نرمال تا کمی افزایش‌یافته نرمال نرمال
    هپاتیت الکلی نرمال یا افزایش‌یافته افزایش متوسط AST، به میزان حداقل دو برابر ALT نرمال یا افزایش متوسط نرمال نرمال
    سیروز ممکن است افزایش یابد ولی معمولاً دیرتر در طول بیماری افزایش پیدا می کند معمولا افزایش AST بیش از ALT است اما معمولا نسبت به بیماری الکلی، کمتر می‌باشد نرمال یا افزایش‌یافته نرمال یا کاهش‌یافته معمولا طولانی
    انسداد مجرای صفراوی، کلستاز نرمال یا افزایش‌یافته، افزایش در انسداد کامل نرمال تا افزایش متوسط افزایش‌یافته؛ اغلب بیشتر از 4 برابر نرمال معمولا نرمال است اما در بیماری مزمن ممکن است کاهش یابد معمولا نرمال
    سرطانی که به کبد گسترش پیدا کرده است (متاستاز) معمولا نرمال نرمال یا کمی افزایش‌یافته معمولا افزایش زیاد نرمال نرمال
    سرطان با منشا کبدی (هپاتوسلولار کارسینوما، HCC) احتمالا افزایش‌یافته، مخصوصا در صورت پیشرفت بیماری معمولا افزایش AST بیش از ALT است اما میزان افزایش نسبت به بیماری الکلی، کمتر می‌باشد نرمال یا افزایش‌یافته نرمال یا کاهش‌یافته معمولا طولانی
    خود‌ایمن (اتوایمیون) نرمال یا افزایش‌یافته افزایش متوسط؛ معمولا ALT بالاتر از AST است نرمال یا کمی افزایش‌یافته معمولا کاهش‌یافته نرمال

    در افرادی که داروهای تاثیرگذار بر روی کبد را مصرف می‌کنند، نتایج غیرطبیعی آزمایش‌ها ممکن است نشان‌دهنده نیاز به تغییر دوز یا تغییر نوع دارو باشد. هنگامی که یک فرد مبتلا به بیماری کبد تحت نظارت قرار می‌گیرد، پزشک از نتایج آزمایش‌های مربوط به پنل کبدی جهت ارزیابی عملکرد کبد استفاده می‌کند. به عنوان مثال، مقادیر رو به افزایش غیرطبیعی بیلی‌روبین، آلبومین و یا PT ممکن است احتمالاً نشان‌دهنده بدتر شدن عملکرد کبد باشد، در حالی که نتایج پایدار یا بهبود‌یافته این آزمایش‌ها می‌تواند نشان‌دهنده حفظ یا بهبود عملکرد کبد باشد.

    تفسیر جداگانه آزمایش‌ها:

    آلانین آمینوترانسفراز (ALT)
    مقادیر بسیار بالای ALT اغلب در هپاتیت حاد دیده می‌شود. افزایش متوسط آن ممکن است در هپاتیت مزمن دیده شود. در صورت انسداد مجاری صفراوی، سیروز و سرطان کبد، غلظت ALT ممکن است به میزان متوسطی افزایش یابد و یا نزدیک به نرمال باشد.

    آلکالین فسفاتاز (ALP)
    ALP ممکن است در انسداد مجاری صفراوی، سیروز، سرطان کبد و همچنین بیماری‌های استخوانی، به میزان قابل‌توجهی افزایش بیابد.

    آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)
    مقادیر بسیار بالای AST اغلب در هپاتیت حاد دیده می‌شود. در هپاتیت مزمن، AST ممکن است نرمال باشد و یا افزایش متوسطی پیدا کند. در صورت انسداد مجاری صفراوی، سیروز و سرطان کبد، غلظت AST ممکن است به میزان متوسطی افزایش یابد و یا نزدیک به نرمال باشد. در آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل، AST اغلب بسیار بیشتر از ALT افزایش می‌یابد (این الگو در تعداد کمی از بیماری‌های کبدی دیگر دیده می‌شود). AST، پس از حملات قلبی و آسیب عضلانی نیز افزایش می‌یابد.

    بیلی‌روبین
    بیلی‌روبین خون در مواردی مانند تولید بیش از حد آن، کاهش برداشت آن از خون، انسداد مجاری صفراوی، و یا وجود مشکلاتی در پردازش بیلی‌روبین، افزایش می‌یابد. وجود بیلی‌روبین بالا در نوزادان، مخصوصا نوزادان 1 تا 3 روزه، غیرمعمولی نیست.

    آلبومین
    آلبومین، اغلب در بیماری‌های کبدی، نرمال می‌باشد اما سطوح پایین آلبومین، ممکن است به علت کاهش تولید آن باشد.

    توتال پروتئین (TP)
    به طور معمول در بیماری‌های کبدی، مقادیر توتال پروتین نرمال است

    گاما-گلوتامیل ترانسفراز (GGT)
    از آزمایش GGT ممکن است برای کمک به تعیین علت افزایش ALP استفاده شود. در بیماری‌های مجاری صفراوی و بیماری‌های کبدی، مقادیر هر دو آنزیم ALP و GGT افزایش می‌یابد، در حالی که در بیماری‌های استخوانی فقط ALP افزایش می‌یابد. افزایش سطح GGT، در صورت مصرف الکل و یا در بیماری‌هایی مانند نارسایی احتقانی قلب نیز دیده می‌شود.

    لاکتات دهیدروژناز (LD)
    این آنزیم، یک مارکر غیراختصاصی برای آسیب بافتی می‌باشد. این مارکر اغلب در بیشتر بیماری‌های کبدی افزایش نمی‌یابد، اما ممکن است در بیماری‌های بسیار حاد کبدی یا تومورهای کبدی افزایش یابد. لاکتات دهیدروژناز در تعدادی از بیماری‌های دیگری که بر روی کبد تاثیر نمی‌گذارند نیز افزایش می‌یابد.

    زمان پروترومبین (PT)
    PT طولانی یا افزایش‌یافته، در بیماری کبدی، کمبود ویتامین K، مصرف داروهای ضد انعقاد (وارفارین) و کمبود فاکتور‌های انعقادی دیده می‌شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    پزشک، برای تشخیص بیماری کبد، از ارزیابی نتایج آزمایش‌های پنل کبدی استفاده می‌کند، برای پیگیری بیماری نیز آزمایش‌هایی مانند آزمایش‌های هپاتیت ویروسی، را درخواست می‌نماید و برای کمک به تأیید تشخیص و تعیین میزان آسیب کبدی ممکن است از بیوپسی کبدی و یا اسکن تصویربرداری هم استفاده نماید.

  • چرا پزشک من می‌خواهد تمام داروها و مکمل‌هایی را که مصرف می کنم بداند؟

    پزشک می‌خواهد تمام چیزهایی را که مصرف می‌کنید ارزیابی کند. بسیاری از داروهایی که بدون تجویز پزشک مصرف می‌شوند، مکمل‌های غذایی و داروهای گیاهی، ممکن است بر روی کبد تأثیر بگذارند. مقادیر بیش از حد یک دارو، کاهش توانایی بدن برای متابولیزه کردن دارو و یا مصرف ترکیبی از برخی داروها (از جمله داروها و مکمل‌هایی که بدون تجویز پزشک مصرف می‌شوند) می‌توانند به کبد آسیب برسانند. به عنوان مثال، مصرف بیش از حد استامینوفن و یا ترکیب استامینوفن و الکل می‌تواند باعث آسیب شدید کبدی شود.

  • آیا با اینکه احساس بیماری نمی‌کنم، ممکن است بیماری کبدی داشته باشم؟

    بله. در مراحل اولیه‌ی بیماری‌های کبدی حاد و مزمن، اغلب، یا علائمی دیده نمی‌شود و یا علائم غیراختصاصی خفیفی، مانند خستگی و تهوع، ایجاد می‌شود.

  • آیا با وجود نتایج غیرطبیعی در آزمایش‌هایم، ممکن است بیماری کبدی نداشته باشم؟

    بله. بسیاری از شرایط و بیماری‌های موقتی مانند شوک، سوختگی، عفونت شدید، ترومای عضلانی، دهیدراسیون، پانکراتیت، همولیز و بارداری، می‌توانند منجر به نتایج غیرطبیعی در یک یا چند تا از آزمایش‌های کبدی شوند.

  • چرا سابقه خانوادگی مهم می‌باشد؟

    برخی از بیماری‌های کبدی، مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون، ممکن است ارثی باشند و می‌توانند به طور پیشرونده‌ای منجر به آسیب کبدی شوند. با تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها می‌توان آن‌ها را درمان و مدیریت کرد.

  • در صورت غیرطبیعی بودن آزمایش‌های پنل کبدی، از چه آزمایش‌های دیگری می‌توان برای تعیین علت آسیب کبدی استفاده کرد؟

    پزشک ممکن است با توجه به نتایج آزمایش‌های پنل کبدی و عوامل دیگری مانند نشانه‌ها، علائم و سابقه خانوادگی و بالینی، متوجه علت خاصی برای اختلال کبدی شود و برای پیگیری آن، یک سری آزمایش‌ها را درخواست نماید. برخی از این آزمایش‌ها عبارتند از:

    نوع اختلال کبدی مشکوک سایر آزمایش‌ها برای پیگیری
    عفونت ویروسی هپاتیت A, هپاتیت B، هپاتیت C یا E
    سوء‌مصرف الکل / هپاتیت GGT، اتانول
    اختلال ناشی از دارو یا مواد سمی آزمایش‌های مربوط به سموم، سوء‌مصرف مواد مخدر، استامینوفن
    بیماری ویلسون مس، سرولوپلاسمین
    اتوایمیون ANA, SMA, anti-LKM-1
    اختلال مزمن بیوپسی کبد
    سرطان کبد AFP, DCP
مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب
2016 review by Preetpal S. Sidhu, PhD, C (ASCP), Director, Progressive Diagnostics.
Contemporary Practice in Clinical Chemistry. William Clarke. AACC Press, Washington DC.
(Jan 30, 2016) Taylor, W, Ziegler, O. Liver Panel. University of Rochester Medical Center. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=liver_panel. Accessed on 1/31/2016.
(August 2014) Yamini Durani, MD. Hepatic (Liver) Function Panel. Nemours Foundation. Available online at http://kidshealth.org/parent/general/sick/labtest6.html#. Accessed on 1/31/2016.
(Feb 4 2016) Sood G. Acute Liver Failure. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/177354-overview. Accessed on 1/31/2016.
منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی
Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. St. Louis: Mosby; 1998.
(© 2008-2010). Hepatic Function Panel. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020416.jsp. Accessed January 2010.
Mayo Clinic staff (2008 July 18). Liver function tests. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/liver-function-tests/MY00093. Accessed January 2010.
Dufour, R. (2007 October 2). CP105 Approaches to Diagnosing and Monitoring Liver Disease Using Laboratory Tests—Something Old, Something New. College of American Pathologists [On-line information]. PDF available for download through http://www.cap.org. Accessed January 2010.
(© 1995-2010) Blood Test: Hepatic [Liver] Function Panel. KidsHealth from Nemours [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/general/sick/labtest6.html. Accessed January 2010.
Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference. 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 28-29, 36-37, 143-145, 157-160, 469-470, 775-779, 783-786.
Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests. 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 64-67, 69-71, 78-85, 154-157, 172-177, 916-921.
Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine. 16th Edition, McGraw Hill. Pp 1813-1816.
Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Pp 269-277.
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006. Pg 1805.
Vorvick, L. (Updated 2012 October 14). Liver function tests. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003436.htm. Accessed February 2013.
(Updated October 4). Liver Function Tests. American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/liverfunctiontests/. Accessed February 2013.
(Updated 2012 October). Liver Disease Evaluation. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/LiverDzEval.html. Accessed February 2013.
Carey, W. (© 2000-2011). Approach to the Patient with Liver Disease: A Guide to Commonly Used Liver Tests. Cleveland Clinic [On-line information]. Available online through http://www.clevelandclinicmeded.com. Accessed February 2013.
Dowshen, S. (Reviewed 2011 February). Blood Test: Hepatic (Liver) Function Panel. KidsHealth from Nemours [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/general/sick/labtest6.html. Accessed February 2013.
Shaffer, E. (Revised 2009 June) Laboratory Tests of the Liver and Gallbladder. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.