اسامی دیگر
Factor Assays
Blood Clotting Factors
Clotting Factors
Factor I
Factor II
Factor V
Factor VII
Factor VIII
Factor IX
Factor X
Factor XI
Factor XIII
اسم متعارف
Coagulation Factors Activity Assays
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 17, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین اینکه آیا یک یا چند از فاکتورهای انعقادی، افزایش یا کاهش یافته یا نرمال هستند

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که شما خونریزی غیرمنتظره یا طولانی داشته باشید، نتایج ناهنجار در تست های غربالگری انعقادی مانند زمان پروترومبین (PT) یا زمان جزئی ترومبوپلاستین (PTT) مشاهده شده یا دارای خویشاوندی با یک نقص در فاکتور انعقادی ارثی باشید؛ زمانی که پزشک شما بخواهد که بر شدت نقص در یک فاکتور و یا تأثیر درمان نظارت کند.

نمونه مورد نیاز
نمونه خون از ورید بازوی شما
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم نمی باشد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

فاکتورهای انعقادی، پروتئین هایی در گردش خون بوده که برای تشکیل صحیح لخته خون ضروری می باشند. آزمایشات فاکتور انعقادی، عملکرد این پروتئین ها یا گاهی میزان آنها را در خون، بررسی می کنند.

لخته شدن خون یک فرایند پیچده بوده که دربردارنده فاکتورهای انعقادی متعددی می باشد که توسط کبد و عروق خونی، تولید می شوند. هر فاکتور انعقادی، با یک یا چند آزمایش ارزیابی می شود. در صورتیکه سطح این فاکتورها پائین باشد، میتواند باعث عدم ایجاد لخته خونی شده و منتهی به دوره های خونریزی بدون توضیح شود. سنجش فاکتورهای انعقادی میتواند به پزشک در تعیین علت خونریزی و بهترین درمان کمک کند.

فاکتورهای انعقادی معمولاً با اندازه گیری فعالیت فاکتور در خون، مورد آزمایش قرار می گیرند. سنجش های فعالیت میتوانند سطوح کاهش یافته پروتئین یا پروتئین هایی را که به درستی عمل نمی کنند، تشخیص دهند. ندرتاً، میزان یک فاکتور انعقادی (سطح آنتی ژن) نیز ممکن است سنجش شود. تست های آنتی ژن فاکتور انعقادی میتوانند به ما بگویند که چه میزان پروتئین موجود است، اما در مورد نرمال بودن فعالیت آن به ما اطلاعاتی نمی دهند.

زمانی که خونریزی رخ می دهد (بعنوان مثال، با یک آسیب)، سیستم انعقادی فعال می شود که رگ خونی را با  یک لخته مسدود می کند. سیستم انعقادی از مجموعه ای از فاکتورهای انعقادی تشکیل می شود که در یک فرایند مرحله به مرحله با عنوان آبشار انعقادی، فعال می شوند. نتیجه نهایی، تشکیل رشته های فیبرین نامحلول بوده که در محل آسیب به یکدیگر متصل شده بهمراه قطعات سلولی توده ای شده با عنوان پلاکت ها، که یک لخته خونی پایدار را تشکیل می  دهند. این لخته، از خونریزی بیشتر جلوگیری کرده و تا زمانی که ناحیه آسیب دیده التیام پیدا کند، در محل باقی می مانند.،

لخته شدن خون یک فرایند دینامیک و پویا می باشد؛ بمحض تشکیل لخته، سایر عواملی فعال می شوند که فرایند لخته شدن را آهسته تر کرده یا لخته را در فرآیندی با عنوان فیبرینولیز، حل می کنند. لخته در نهایت پس از التیام محل آسیب، محو می شود. در افراد سالم نرمال، این تعادل بین تشکیل لخته و برطرف شدن آن، تضمین می کند که خونریزی زیاد از حد نشده و اینکه پس از برطرف شدن نیاز به لخته ها، آن ها محو می شوند.

برای افراد مبتلا به اختلالات خونریزی، لختگی به درستی کار نمی کند بعلت اینکه فاقد پلاکت ها یا فاکتورهای انعقادی  هستند یا اینکه پلاکت ها یا فاکتورها به درستی عمل نمی کنند. انواعی از اختلالات خونریزی وجود دارند که ممکن است از طریق خانواده ها منتقل شوند (ارثی) یا اینکه پس از تولد کسب شوند. اگر فردی دارای علائم و نشانه های این اختلالات باشد، آزمایش فاکتور انعقادی ممکن است برای کمک به تشخیص و درمان، درخواست شود.

نه پروتئین فاکتور انعقادی وجود دارد که به صورت بالینی قابل سنجش هستند (جدول زیر را ببینید). این فاکتورها با یک نام یا عدد یونانی یا در مواردی هر دو، نشان داده می شوند. بعنوان مثال، فاکتور انعقادی II، بعنوان پروترومبین نیز شناخته می شود. هنگامی که یک یا چند از این فاکتورها با میزان بسیار کم تولید شده یا به درستی عمل نکنند، میتوانند باعث خونریزی مفرط شوند.

فاکتور انعقادی سایر نام های متداول
I Fibrinogen
II Prothrombin
V Proaccelerin or labile factor
VII Proconvertin
VIII Antihemophilic factor A
IX

Antihemophilic factor B

(Christmas factor)

X Stuart-Prower factor
XI پیش ساز ترومبوپلاستین پلاسما
XIII فاکتور تثبیت کننده فیبرین

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از ورید بازو به دست می آید

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی خاصی لازم نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش فاکتور انعقادی برای تعیین اینکه آیا فرد دارای فعالیت انعقادی کافی برای کنترل فرایند لختگی می باشد، انجام می شود. این تست توسط پزشکان برای تعیین اینکه آیا سطح یک فاکتور انعقادی پائین بوده یا فقدان آن (زیر حد قابل تشخیص) یا اگر خیلی بالا باشد، بکار می رود. فعالیت پائین فاکتور انعقادی همراه با کاهش تشکیل لخته و افزایش خونریزی می باشد. فعالیت بالای فاکتور انعقادی ممکن است همراه با تشکیل بسیار بالای لخته (ترومبوزیس) و انسداد در سیستم گردش خون باشد (ترومبواِمبولیسم).

     

    یک یا چند آزمایش فاکتور انعقادی ممکن است برای سنجش عملکرد فاکتورهای اختصاصی درخواست شوند. اگر نتیجه یک آزمایش، کاهش فعالیت را نشان دهد سپس ممکن است یک آزمایش آنتی ژن برای پیگیری درخواست داده شود. این به صورت گهگاه برای تعیین اینکه آیا فعالیت پائین، بعلت کاهش میزان یک فاکتور انعقادی و یا بعلت نرمال عمل نکردن یک فاکتور انعقادی می باشد، انجام می شود.،

    اگر فرد دارای سابقه خانوادگی خونریزی باشد، آزمایش فاکتور انعقادی ممکن است درخواست شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    زمانی که فرد نتیجه طولانی در آزمایش های زمان پروترومبین (PT) و یا زمان جزئی ترومبوپلاستین (PTT) دارد، آزمایشات فاکتور انعقادی معمولاً درخواست می شوند. اگر فرد دارای یک مشکل انقعادی بوده یا بعنوان بخشی از بررسی های تشخیصی، زمانی که فرد دارای علائم و نشانه های اختلال خونریزی مانند کبودی بدون دلیل، خونریزی های لثه، خونریزی بیش از حد از زخم های کوچک یا خونریزی های مکرر از بینی می باشد، آزمایش های PT و PTT بعنوان ابزارهای غربالگری مورد استفاده قرار می گیرند.

    فعالیت فاکتور ممکن است زمانی سنجش شود که پزشک مشکوک شود که بیمار دارای یک عارضه اکتسابی بوده که باعث خونریزی می شود، از قبیل کمبود ویتامین K یا بیماری قلبی.

    آزمایش فاکتور ممکن است زمانی انجام شود که پزشک مشکوک است که بیمار دارای یک نقص در فاکتور انعقادی مانند بیماری von Willerbrand یا هموفیلی A می باشد، بویژه زمانی که دوره های خونریزی در اوایل زندگی شروع شده یا یک خویشاوند نزدیک دارای یک نقص در فاکتور ارثی دارد. زمانی که یک نقص ارثی محتمل است، سایر اعضای خانواده نیز ممکن است برای کمک به تأئید تشخیص فرد و برای مشخص کردن اینکه آیا آنها ناقلین عارضه بوده یا خودشان دارای نقص می باشند (در نوع بدون علامت یا با شدت کمتر)، مورد آزمایش قرار گیرند.

    گاهی اوقات، آزمایش فاکتور ممکن است برای یک فرد با یک نقص مشخص برای نظارت بر نقص در فاکتور و جهت سنجش تأثیر درمان، انجام گیرد.

    آزمایش فاکتور به صورت گهگاه در مواقعی که فرد یک لخته خونی بدون توضیح دارد (ترومبوزیس) برای تعیین اینکه آیا فعالیت به صورت ناهنجار بالای فاکتور،علت زمینه ای است درخواست می شود (بعنوان مثال افزایش فعالیت فاکتور VIII، همراه با خونریزی زیاد است).

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    فعالیت نرمال فاکتور انعقادی، معمولاً بمعنای عملکرد نرمال لخته خونی است. فعالیت پائین یک یا چند فاکتور انعقادی معمولاً به معنی نقص در توانایی لخته شدن می باشد. هر فاکتور انعقادی باید به اندازه کافی جهت رخداد لختگی نرمال موجود باشد، اما سطح مورد نیاز برای هر فاکتور متفاوت می باشد. نتایج اغلب به صورت درصدی گزارش می شوند که نتیجه 100% نشاندهنده وضعیت نرمال است. بعنوان مثال، فاکتور VIII که 30% است، به میزان ناهنجاری، پائین می باشد.

    کمبود فاکتورهای انعقادی به روش های مختلفی میتواند ایجاد شود. ممکن است اینها بعنوان بخشی از سایر بیماری ها کسب شده یا اینکه ارثی باشند. شدت کمبودها ممکن است متفاوت بوده و دائمی یا موقتی باشند.

    اگر بیش از یک فاکتور لختگی کاهش یابد، این معمولاً بعلت یک عارضه اکتسابی می باشد. کمبودهای اکتسابی نادر بوده و ممکن است بوسیله بیماری های مزمن یا حاد از قبیل موارد زیر ایجاد شوند:

    کمبود ارثی فاکتور انعقادی نادر می باشد. اینها گرایش به کمبود فقط یک فاکتور دارند که ممکن است کاهش یافته یا وجود نداشته باشد (زیر حد قابل تشخیص)

    هموفیلی A و هموفیلی B، شایعترین نمونه های اختلالات ارثی هستند. اینها کمبودهای مرتبط با X فاکتورهای VIII و IX بوده که منحصراً در مردان رخ می دهند. زنان با احتمال زیادی ناقلین بدون علامت این ویژگی ها بوده یا خونریزی ملایم دارند. سایر کمبودهای فاکتور ارثی که مرتبط با کروموزوم X نیستند، به صورت برابر در هر دوی زنان و مردان پیدا می شوند.

    شدت علائم همراه با یک کمبود ارثی فاکتور بستگی به فاکتور درگیر، عملکرد آن و میزان فاکتور موجود، دارد. علائم ممکن است از یک دوره خونریزی یا دوره دیگر متفاوت بوده و در طیفی از خونریزی زیاد پس از اعمال دندانپزشکی تا خونریزی مکرر شدید درون مفاصل یا ماهیچه ها، قرار گیرند.

    افرادی که کاهش متوسط در فعالیت فاکتور انعقادی دارند ممکن است علائم معدودی داشته و احتمالاً کمبود خود را در بزرگسالی، مثلاً پس از یک عمل جراحی یا تروما یا طی یک غربالگری که شامل آزمایش زمان پروترومبین PT یا زمان جزئی ترومبوپلاستین (PTT) است، متوجه شوند.

    افرادی که نقص در فاکتور انعقادی شدید دارند ممکن است اولین دوره خونریزی آنها بسیار زودرس باشد؛ بعنوان مثال، یک نوزاد پسر که دارای نقص در VIII، IX یا XIII است ممکن است پس از عمل ختنه، دچار خونریزی مفرط شود.

    سطوح بالای انواع فاکتورها در وضعیت های بیماری حاد، استرس یا التهاب دیده می شوند. برخی افراد دارای افزایش مداوم در فاکتور VIII می باشند که ممکن است با ترومبوز وریدی همراه باشد.

     

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    برای هر دوی نقص های ارثی و اکتسابی فاکتور انعقادی، فاکتور ناموجود بمحض تشخیص، قابل جایگزینی است. این را میتوان با پلاسمای منجمد تازه (FFP) که حاوی انواع فاکتورهای انعقادی است، با یک cryoprecipitate غلیظ  یا با عوامل جایگزینی (که برخی به صورت تجاری موجود هستند، مانند فاکتور VIII نوترکیب)، انجام داد. این درمان ها را میتوان هنگام یک دوره خونریزی یا بعنوان یک اقدام پیشگیری برای جلوگیری از خونریزی مفرط در طول یک جراحی یا سایر روش های تهاجمی، بکار برد.

  • فاکتور von Willerbrand چه می باشد؟

    فاکتور von Willerbrand (vWF)، مسئول کمک به چسبیدن پلاکت ها به دیواره رگ خونی آسیب دیده می باشد. این همچنین، پروتئین ناقل فاکتور VIII است. نقص در فاکتور von Willerbrand، میتواند باعث بیماری von Willerbrand، یک اختلال خونریزی شود. در حالیکه فاکتور von Willerbrand ممکن است همراه با فاکتورهای انعقادی، در صورت احتمال وجود یک نقص فاکتور مادرزادی، درخواست شود، معمولاً به صورت جداگانه در نظر گرفته می شود زیرا عمدتاً مرتبط با پلاکت ها بوده و بخشی از آبشار انعقادی متداول نمی باشد.

  • چرا برخی از اختلالات خونریزی ارثی، شدیدتر از بقیه هستند؟

    شدت خونریزی بستگی به فرد، درجه ناهنجاری فاکتور درگیر بعلاوه نوع فاکتور ناقص، دارد. افرادی که دارای کمبود شدید در یک فاکتور بوده یا دارای نقص عملکرد زیاد در یک فاکتور هستند، دارای نمودهای شدیدتری از بیماری می باشند. افرادی که یک کپی ژن نرمال و یک کپی تغییر یافته ژن (هتروزیگوت) را دارند، تمایل به خونریزی با شدت کمتری در مقایسه با افراد دارای دو کپی تغییر یافته ژن (هموزیگوت) دارند.

    باید به این نکنه اشاره شود که افراد دارای نقص در فاکتور XII، معمولاً بدون علامت هستند. این نقص فاکتور نادر، معمولاً باعث نتایج غیرعادی در تست PTT می شود اما همراه با افزایش ریسک خونریزی نیست.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2013). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 164–170.

(2013 November). Bleeding disorders. Cleveland Clinic Center for Continuing Education. Available online at http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/hematology-oncology/bleeding-disorders/. Accessed August 2016.

Gersten, T. (Updated, 2014 January 24). Factor V deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000548.htm. Accessed August 2016.

Nanda, R. (Updated, 2015 January 22). Factor VII deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000548.htm. Accessed August 2016.

Chen, Y-B. (Updated 2015 January 27). Factor VII assay. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003676.htm. Accessed August 2016.

Schwartz, R. et. al. (Updated 2016 May 3). Factor II. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/209742-workup. Accessed August 2016.

Mir, M.A. (Updated 2016 May 12). Nonplatelet hemostatic disorders. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/210467-overview. Accessed August 2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 275-280.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Harris, N. et. al. Chapter 19: Assessment of Hemostasis in the Clinical Laboratory pp 227-239.

Moake, J. (2006 May, Revised). Blood Disorders, Bleeding and Clotting Disorders, Introduction. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online through http://www.merck.com. Accessed on 3/14/07.

McPherson R, Pincus M, eds, (2007). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 21st edition, Saunders Elsevier.

Colman RW, Marder VJ, Clowes AW, George JN, Goldhaber SZ, eds, (2006). Hemostasis and Thrombosis, Basic Principles and Clinical Practice. 5th edition, Lippincott Williams and Wilkins.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Van Cott, E. and Laposata, M (2002 November 19, Revised). Coagulation Factor Assays. Mass Gen Hosp Handbook [On-line information]. Available online through http://www.mgh.harvard.edu.

Vitamin K Deficiency. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 1. Nutritional Disorders, Chapter 3. Vitamin Deficiency, Dependency, And Toxicity [On-line information]. Available online through http://www.merck.com.

(2003 March 25). Vitamin K. The Linus Pauling Institute's Micronutrient Information Center [On-line information]. Available online through http://lpi.oregonstate.edu.

DeLoughery, T. (1999 March 15). Tests of Hemostasis and Thrombosis. OHSU [Online student handout]. Available online through http://www.ohsu.edu.

Elstrom, R. (2001 October 21, Updated). Bleeding disorders. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001304.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor XII assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003681.htm.

Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor XII (Hageman factor) deficiency. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000545.htm.

Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor X deficiency. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000553.htm.

Elstrom, R. (2001 October 9, Updated). Factor VIII assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003678.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor IX assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003679.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor V assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003675.htm.

Elstrom, R. (2002 May 6, Updated). Factor V deficiency. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000550.htm.

Elstrom, R. (2001 October 6, Updated). Hemophilia B. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000539.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor II deficiency. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000549.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor II assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003674.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor X assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003680.htm.

Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). PT. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003652.htm.

Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). PTT. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003653.htm.

Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor VII assay. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003676.htm.

Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor VII deficiency. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000548.htm.

What is a Bleeding Disorder?, History. National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available online through http://www.hemophilia.org.

What is a Bleeding Disorder? National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available online through http://www.hemophilia.org.

Hemophilia A (Factor VIII Deficiency). National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available online through http://www.hemophilia.org.

Menta, S. (1999 Spring). The Coagulation Cascade. Physiology Disorders Evaluation, College of Medicine, University of Florida [On-line information]. Available online through http://www.medinfo.ufl.edu.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 272–278.

(© 1995-2012). Test ID: F8A Coagulation Factor VIII Activity Assay, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9070. Accessed May 2012.

Dugdale, D. (2011 February 28). Factor VII assay. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003676.htm. Accessed May 2012.

Schwartz, R. et. al. (Updated 2011 February 2). Factor II. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/209742-overview#showall. Accessed May 2012.

Ramanarayanan, J. et. al. (Updated 2011 May 19). Factor VII. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/209585-overview. Accessed May 2012.

Devkota, B. (Updated 2012 April 16). Factor II, Prothrombin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2085225-overview#showall. Accessed May 2012.

Spence, R. et. al. (2010 January 12). Hemostatic Disorders, Nonplatelet. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/210467-overview. Accessed May 2012.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 265-272.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.