اسامی دیگر
Colorectal Cancer
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 13, 2018.
سرطان روده بزرگ چیست؟

سرطان روده بزرگ یا کولون، عبارت است از رشد غیرکنترل شده سلول ها در لایه های بافتی که کولون را می پوشاند. روده بزرگ بخشی از دستگاه گوارش است. این اندام به طول تقریبی 150 سانتی متر بوده و بخش عمده ای از روده بزرگ (large intestine, large bowel) را تشکیل می دهد. در مسیری که غذا در بدن طی می کند، کولون بعد از روده کوچک و پیش از راست روده قرار می گیرد. روده بزرگ، آب و نمک ها را جذب کرده، تشکیل مدفوع داده و بدن را از ضایعات تخلیه می سازد.

سرطان های روده بزرگ و راست روده گاهی اوقات با یکدیگر بعنوان "سرطان روده بزرگ (colorectal cancer)، مورد اشاره قرار می گیرند. در این مقاله، اینها با عنوان "سرطان کولون" مورد اشاره قرار می گیرند. اینها در مجموع، سومین سرطان شایع غیر پوست در بزرگسالان بوده و سومین عامل پیشرو در مرگ ناشی از سرطان در زنان و مردان در ایالات متحده می باشند.

غدد موجود در کولون، مخاظ تولید کرده و پوشش (آستر) کولون و راست روده را چرب و روان می سازند. اغلب سرطان های کولون، آدنوکارسینوما هستند؛ آنها در سلول هایی آغاز می شوند که این غدد را تشکیل می دهند. بیشتر موارد سرطان روده بزرگ با ایجاد انواع خاصی از پولیپ های خوش خیم با عنوان آدنوما آغاز می شوند که مشابه با انگشت بوده و به درون حفره روده ای پیشروی می کنند. این پولیپ ها در افراد بالای 50 سال نسبتاً معمول بوده و اکثراً به صورت خوش خیم باقی می مانند.

آدنوماهای کولون درجات متغیری در تبدیل شدن به شکل سرطانی دارند. نوع، اندازه و تعداد آدنوماهایی که یک فرد دارد، تعیین کننده نوع و میزان آزمایشات دنبال کننده و یا درمان مورد نیاز می باشد. بمحض اینکه سرطان در یک پولیپ ایجاد شود، میتواند به بافت های روده بزرگ حمله کرده و به سایر بخش های بدن انتشار پیدا کند (متاستاز). تومورهایی که اینها ایجاد می کنند گاهی میتوانند در روده انسداد ایجاد کرده و از خارج شدن مدفوع جلوگیری کنند. 

انجمن سرطان آمریکا (ACS)، تعداد موارد جدید سرطان کولون در آمریکا را سالانه به اندازه تقریباً 140000 مورد برآورد می کند. مطابق با ACS، ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ در طول عمر، برای مردان 1 در 21 (یا 4.7%) و برای زنان 1 در 23 (4.4%) می باشد. هرچند طی چندین سال گذشته، تعداد مرگ و میر از سرطان کولون به میزان چشمگیری کاهش یافته است. ارتقای روش های غربالگری منجر به خارج کردن و حذف پولیپ های پیش سرطانی بیشتر و در نتیجه جلوگیری از ابتلا به سرطان شده است. همین طور، غربالگری پیشرفته تر، موارد بیشتری از سرطان های در مراحل اولیه را که بیشتر قابل درمان هستند، تشخیص داده است.

Accordion Title
About Colon Cancer
  • عوامل خطر

    علل دقیق سرطان روده بزرگ ناشناخته هستند، اما ریسک آن با افزایش سن، اضافه وزن یا چاقی و بروز سرطان در سایر بخش های بدن، افزایش پیدا می کند.

    نمونه هایی از سایر عوامل خطر بقرار زیر هستند:

    • ژنتیک - دارای اعضای خانواده مبتلا به سرطان کولون یا پولیپ های متعدد
    • رژیم غذایی - غذای با چربی و گوشت بالا یک عامل خطر می باشد، بویژه اگر با خوردن کافی میوه، سبزیجات و یا غذاهای با فیبر بالا همراه نباشد
    • سبک زندگی - این ریسک فاکتورها شامل سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل و نبود ورزش کافی می باشند
    • ابتلا به کولیت زخمی، شکلی از بیماری التهابی روده
    • ابتلا به دیابت نوع 2
    • زمینه نژادی یا قومیتی - آمریکایی های آفریقایی تبار و یهودیان اشکنازی دارای ریسک بالاتر و نرخ بیشتری از ابتلا به سرطان روده بزرگ در مقایسه با سایرین می باشند
    • داشتن سابقه شخصی سرطان کولون و یا پولیپ های پیش سرطان با ریسک بالا (در قسمت تست ها، ریسک بالا را ببینید)
    • داشتن یک بیماری ارثی نادر با عنوان adenomatous polyposis (FAP) خانوادگی  - این باعث ایجاد پولیپ در اوایل زندگی فرد شده و در تمام افراد مبتلا، سرطان ایجاد می کند مگراینکه روده بزرگ برداشته شود.
    • داشتن یک سندرم ژنتیکی با عنوان سندرم Lynch (سرطان کولون غیر پولیپوزیس ارثی یا HNPCC) (برای اطلاعات بیشتر، مقالات مرجع ژنتیک را درباره FAP و سندرم Lynch ببینید.)
  • علائم و نشانه ها

    سرطان کولون اغلب بدون ایجاد علائم یا نشانه های اولیه، ایجاد می شود. با پیشرفت بیماری، علائم و نشانه هایی مانند موارد زیر ممکن است رخ دهند:

    • اسهال، یبوست، باریک شدن غیرمعمول مدفوع یا سایر تغییراتی در عادات روده که 10 روز یا بیشتر طول بکشد
    • خونریزی در راست روده، خون در مدفوع (یا به صورت قرمز روشن یا رنگ تیره)
    • احساس نیاز به کار کردن شکم که پس از یکبار، برطرف نمی شود
    • کم خونی نقص آهن بدون توضیح
    • درد شکمی و التهاب در قسمت پائین شکم
    • احساس ناراحتی در شکم (نفخ مکرر، احساس پر بودن شکم و گرفتگی عضلات آن)،
    • کاهش وزن بدون هیچ دلیل مشخص
    • خستگی مداوم


    این علائم و نشانه ها میتوانند بر اثر سرطان یا تعدادی از بیماری های دیگری ایجاد شوند. در صورتی که هر کدام از این علائم و نشانه ها را داشتید، لازم است که با پزشک خود صحبت کرده و حتی در غیاب هر گونه علائم و نشانه ها، برای سرطان روده غربالگری انجام دهید. اگر پولیپ هایی که منجر به سرطان می شوند، شناسایی شده و خارج شوند، سرطان روده بزرگ اغلب قابل پیشگیری است. اگر سرطان روده زود تشخیص داده شود، در حداکثر 90% موارد قابل درمان می باشد.

  • آزمون های غربالگری

    در سال 2017، دستورالعمل های غربالگری برای تشخیص به هنگام پولیپ های پیش سرطانی و سرطان کولون توسط کارگروه چندملیتی سرطان روده بزرگ آمریکا (MSTF) صادر شدند. کار گروه خدمات پیشگیرانه آمریکا، توصیه های بروز رسانی شده مشابهی را در سال 2016 صادر نمود. هر دو توصیه می کنند که افراد با ریسک متوسط برای سرطان روده بزرگ، غربالگری را در سن 50 سالگی آغاز نمایند. گزینه های غربالگری در دو دسته قرار می گیرند:

    • بررسی های کامل یا جزئی که خود روده بزرگ را بررسی کرده و میتوانند هر دوی سرطان و پولیپ های پیش سرطانی را شناسایی کنند
    • تست های آزمایشگاهی بر روی مدفوع که خون موجود در مدفوع را که ممکن است بر اثر سرطان باشد، تشخیص میدهند (آزمون های خون پنهان شده در مدفوع (FOBT) یا FIT) یا تشخیص سلول های سرطانی وارد شده در مدفوع

     

    تفاوت دیگر بین این گزیته های غربالگری این است که آزمایشات مستقیم مانند sigmoidoscopy و کولونوسکوپی، امکان خارج کردن پولیپ ها را پس از انجام آزمایش می دهند. تمام سایر آزمایشات باید با اعمال دیگری برای خارج کردن هر گونه رشد سلولی مشکوک، دنبال شوند.

    MSTF، تست های عربالگری را بر مبنای تأثیر آنها، به سه رتبه تقسیم بندی می کند:

    • تست های رتبه اول - اینها آزمون های انتخابی می باشند.
      • کولونوسکوپی باید هر 10 سال یکبار ،اول به بیماران پیشنهاد شود.
      • اگر کولونوسکوپی پذیرفته نشود، آزمایش ایمنوشیمی مدفوع (FIT) پیشنهاد می شود.
    • آزمایشات رتبه دوم - اینها نسبت به تست های رتبه اول، دارای معایبی هستند.
      • کولونوگرافی توموگرافیک محاسبه شده (CTC) هر 5 سال یکبار
      • آزمایش مدفوع ترکیبی FIT-DNA هر 3 سال یکبار
      • Flexible sigmoidoscopy هر 5 تا 10 سال یکبار
    • آزمایشات رتبه سوم - کولونوسکوپی با کپسول هر 5 سال؛ هنوز  خدمات کافی برای این آزمایش وجود ندارد و به صورت گسترده در دسترس نمی باشد، از اینرو MSTF آن را در رده پائین تری قرار داده است.

     

    در سال 2016، کارگروه مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه کانادا (CTFPHC)، توصیه هایی را برای غربالگری سرطان کولون صادر نمود که تا میزانی از گروه های آمریکا متفاوت می باشند.

    • CTFPHC توصیه می کند که بزرگسالان در سنین 50 تا 74 سال با آزمایش خون پنهان در مدفوع گایاک (gFOBT) یا FIT  هر دو سال یکبار  یا flexible sigmoidoscopy هر 10 سال یکبار مورد غربالگری قرار گیرند.
    • CTFPHC، مخالف استفاده از کولونوسکوپی برای غربالگری اولیه است. هرچند، همانند با کارگروه خدمات پیشگیرانه آمریکا، CTFPHC غربالگری بزرگسالان 75 سال به بالا را توصیه نمی کند.

     

    افزایش ریسک و ریسک بالا
    افرادی که در معرض ریسک بالایی برای سرطان کولون بوده و یا خطر ابتلای آنها افزایش یافته است، ممکن است توصیه شوند که غربالگری را پیش از 50 سالگی آغاز کنند. معمولاً کولونوسکوپی توصیه می شود زیرا کاملترین و دقیق ترین است. همچنین، فواصل زمانی غربالگری توصیه شده برای افراد با ریسک بالا نسبت به افراد با ریسک متوسط، کوتاهتر است (بعنوان مثال، هر 1 تا 2 سال در مقایسه با هر 10 سال).

    بعلاوه، افرادی که مورد غربالگری قرار گرفته و مشخص شده که سرطان کولون یا پولیپ های پیش سرطانی با ریسک بالا دارند نیز نیاز به آزمایشات مکررتر معمولاً حداقل هر 3 سال یکبار دارند. (به این امر، پایش یا نظارت گفته می شود.) بعنوان مثال، دستورالعمل های MSTF، نظارت کامل را برای افراد دارنده 3 تا 10 آدنومای توبولی کوچک به علاوه کسانی که 1 یا چند پولیپ با ریسک بالا دارند، توصیه می کنند (از قبیل، ساختارهای کرک دار و مخملی، آدنومای توبولی با قطر بیشتر از 10 میلی متر یا پولیپ های چسبیده دندانه دار یا هر گونه پولیپی که دارای ویژگی های بسیار غیرعادی، با عنوان دیسپلازی با درجه بالا می باشد)،

    از طرف دیگر، افرادی که 1 تا 2 آدنومای توبولار کوچک (کمتر از 10 میلی متر) را در روده بزرگ دارند، میتوانند در فواصل زمانی نرمال مورد غربالگری مجدد قرار گیرند (که هر 10 سال یکبار می باشد). پولیپ شایع دیگر، با عنوان پولیپ هایپرپلاستیک، بنظر نمی رسد که ریسک سرطان کولون را افزایش دهد.

    ریسک متوسط
    توصیه می شود که افراد با ریسک متوسط برای سرطان کولون، هنگامی که به سن 50 سال رسیدند، غربالگری منظم را آغاز کنند. MSTF توصیه می کند که آمریکایی های آفریقایی تبار، در سن 45 سالگی شروع کنند.

    جداول زیر، تست های غربالگری را که  گزینه افراد با ریسک متوسط می باشند، فهرست کرده اند.

    آزمون های غربالگری

    آزمایش شرح فواصل زمانی غربالگری توصیه شده که برای افراد با ریسک متوسط، در سن 50 سالگی آغاز می شوند مزایا معایب
    آزمایشات رتبه اول        
    کولونوسکوپی بررسی راست روده و سرتاسر روده بزرگ با یک ابزار نورانی هر 10 سال

    میتواند کل روده بزرگ را بررسی کند

    پولیپ های پیش سرطانی و سرطان را تشخیص می دهد

    میتواند پولیپ ها را خارج کرده و بیوپسی برای تست پاتولوژی، انجام دهد

    نیاز به آمادگی بسیار کامل روده پیش از آزمایش دارد

    نیاز به آرامبخش دارد

    برای آمادگی و بازیابی، حداقل یک روز زمان لازم دارد

    خطر خونریزی، عفونت یا پارگی روده
    تست ایمنوشیمی مدفوع (FIT) آزمایش برای تشخیص خون پنهان در نمونه های مدفوع هر ساله هیچ محدودیت غذایی یا دارویی لازم ندارد

    هیچ آمادگی برای روده ها لازم ندارد

    خطر مستقیمی برای روده ندارد

    نمونه ها را می شود در منزل جمع آوری کرد
    نمی تواند تغییرات پیش از سرطانی شدن را تشخیص دهد

    ممکن است برخی از سرطان ها را شناسایی نکند

    در صورت نتیجه مثبت، شاید نیاز به کولونوسکوپی باشد
    آزمایشات رتبه دوم        
    Flexible sigmoidoscopy بررسی راست روده و بخش انتهایی کولون با یک ابزار نورانی سفت یا انعظاف پذیر هر 5 تا 10 سال حداقل آمادگی پیش از آزمایش نیاز دارد

    پولیپ های پیش سرطانی و سرطان را تشخیص می دهد

    نیاز به آرامبخش ندارد

    کاملاً سریع و ایمن
    فقط حدود 30% روده بزرگ را معاینه می کند

    کمی ریسک خونریزی، عفونت یا پارگی روده

    در صورت نتیجه غیرعادی، ممکن است نیاز به کولونوسکوپی باشد
    کولونوسکوپی مجازی (CTC یا کولونوگرافی توموگرافیک محاسبه شده) بررسی راست روده و کل روده بزرگ تا روده کوچک با استفاده از اشعه ایکس و کامپیوتر؛ لوله قرار داده شده در راست روده و روده بزرگ با هوا پر می شود هر 5 سال بدون نیاز به آرامبخش

    میتواند کل روده را نشان دهد

    پولیپ های پیش سرطانی و سرطان را تشخیص می دهد

    نسبتاً ایمن؛ کمترین خطر پارگی روده بزرگ را دارد
    نیاز به آمادگی کامل روده

    در صورت نتایج غیرعادی، ممکن است نیاز به کولونوسکوپی استاندارد باشد

    تأثیر بعنوان یک ابزار غربالگری کاملاً پذیرفته نیست
    آزمایش مدفوع FIT-DNA خون و جهش در ژن های خاص مرتبط با سرطان روده بزرگ را در DNA جدا شده در یک نمونه مدفوع تشخیص می دهد هر 3 سال، مطابق با انجمن سرطان آمریکا و MSTF هیچ آمادگی برای روده یا محدودیت های غذایی لازم ندارد

    نمونه را میتوان در منزل جمع آوری کرد

    بدون خطر پارگی روده
    نمی تواند تغییرات پیش از سرطانی شدن را تشخیص دهد

    نمونه مدفوع کافی باید جمع آوری شود

    نیاز به کنترل تخصصی دارد

    در صورت نتیجه غیرعادی، ممکن است کولونوسکوپی لازم شود
    کولونوسکوپی با کپسول بررسی و معاینه کولون که با بلعیدن یک قرص غیرقابل هضم که درون آن دوربین فیلمبرداری قرار داده شده است، انجام می شود هر 5 سال، مطابق با MSTF پولیپ های پیش سرطانی و سرطان را تشخیص می دهد

    بدون نیاز به آرامبخش

    نسبتاً ایمن
    در صورت نتیجه غیرعادی، ممکن است کولونوسکوپی لازم شود

    برای غربالگری افراد در معرض ریسک متوسط، توسط FDA تأئید نمی شود
    رتبه بندی خاصی توصیه نشده است        
    آزمایش خون پنهان در مدفوع گایاک (gFOBT) آزمایش برای تشخیص خون پنهان در نمونه مدفوع هر ساله بدون نیاز به آمادگی روده

    هیچ خطر مستقیمی برای روده ندارد

    نمونه در منزل قابل جمع آوری است
    محدودیت های غذایی پیش از آزمایش

    نمی تواند تغییرات پیش از سرطانی شدن را تشخیص دهد

    هر گونه خون، نه فقط از سرطان ها بلکه خون از غذا یا اعمال دندانپزشکی را شناسایی می کند

    در صورت نتیجه مثبت، ممکن است کولونوسکوپی لازم شود

    علاوه بر آزمایشات غربالگری، پزشک ممکن است برای لمس یک توده مرتبط با راست روده، معاینه دیجیتال راست روده یا مقعد (DRE) را با انگشت و پوشیدن دستکش انجام دهد. هرچند، بیشتر سرطان های کولون، خارج از محدوده تشخیصی DRE می باشند.

    اگر آزمایشی بغیر از کولونوسکوپی، نتیجه ای حاکی از وجود پولیپ یا سرطان بدهد، برای بررسی کامل روده بزرگ و خارج کردن پولیپ ها یا نواحی دارای پتانسیل سرطانی بودن، اغلب کولونوسکوپی انجام می گیرد.

  • آزمایشات برای تشخیص، مرحله بندی و پیش آگاهی
    بیوپسی

    معمولاً، اگر پولیپ یا پولیپ هایی در طول انجام کولونوسکوپی پیدا شوند، خارج می شوند. این عمل، از سرطانی شدن هر گونه پولیپ پیش سرطانی محتمل جلوگیری می کند. هر نمونه ای که برداشته می شود (بیوپسی) معمولاً توسط یک پاتولوژیست در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد. انواع مختلف پولیپ ها در زیر میکروسکوپ، متفاوت بنظر می آیند. در طول بررسی، پاتولوژیست عواملی مانند نوع پولیپ و پیش سرطانی یا سرطانی بودن آن را تعیین می کند. (برای اطلاعات دقیقتر، مقاله آسیب شناسی آناتومیک را ببینید.)

    اگر بافت، سرطانی باشد، مرحله بعدی، تعیین مرحله (یا شدت) بیماری می باشد. درمان تا قسمتی بستگی به "مرحله" سرطان کولون دارد و بر اساس میزان گسترش آن از محل اصلی اش دسته بندی می شود. سیستم های مرحله بندی برای سرطان کولون در بخش های مختلف جهان متفاوت هستند و برخی از آنها از حروف بجای اعداد استفاده می کنند. یک سیستم معمول که برای تشریح مراحل سرطان کولون استفاده می کند، به صورت زیر است:

    • مرحله 0: سرطان در مراحل بسیار اولیه که در داخلی ترین لایه روده بزرگ یا راست روده قرار دارد (کارسینومای درجا in situ)
    • مرحله I: تومور در لایه های داخلی کولون اما هنوز تا دیواره آن رشد نکرده است
    • مرحله II: تومور در لایه های خارجی کولون و یا بافت های نزدیک اما تا غدد لمفاوی گسترش نیافته است
    • مرحله III: توموری که تا غدد لمفاوی گسترش پیدا کرده اما به اندام های دورتر بدن نرسیده است
    • مرحله IV: توموری که تا اندام های دور مانند ریه ها، استخوان یا کبد انتشار پیدا کرده است (متاستازی)

     

    سایر تست های آزمایشگاهی:

    • یک آزمون آزمایشگاهی برای آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA) ممکن است برای کمک به مرحله بندی درخواست شود. این پروتئین در بسیاری از افراد مبتلا به سرطان کولون افزایش می یابد و سطوح خونی معمولاً با مرحله بیماری ارتباط دارند. آزمایش CEA همچنین ممکن است برای سنجش موفقیت جراحی یا سایر درمان ها مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایش خونی برای تشخیص سرطان کولون مورد استفاده قرار نمی گیرد.
    • تست های ژنتیک برای شناسایی جهش های ژن KRAS، BRAF یا NRAS در بافت توموری ممکن است برای هدایت درمان سرطان و برای ارزیابی پیش آگاهی در افراد مبتلا به سرطان کولون متاستازی، مورد استفاده قرار گیرند. وجود جهش های خاص نشان میدهد که دارو درمانی ضد EGFR مانند ستوگزیمب و پانیتوموماب در درمان سرطان، مؤثر نخواهد بود و پیش آگاهی ضعیفی را ارائه می دهند. (برای کسب اطلاعات بیشتر در این بارهف مقاله جهش KRAS را بخوانید.)
    • آزمایش ترمیم ناجور (Mismatch repair) (MMR) و ناپایداری ریزماهواره (Microsatellite instability) (MSI) - آزمایشات ژنتیک را میتوان بر بافت توموری برای تعیین اینکه آیا سلول های سرطانی دارای تغییر در ژن های ترمیم ناجور و سطحی بالا از تغییرات ژنتیکی هستند، انجام داد. این آزمایش ممکن است برای کمک به هدایت درمان، مورداستفاده قرار گیرد. تقریباً 15% افراد مبتلا به سرطان کولون و 90% افراد مبتلا به سرطان کولون مرتبط با سندرم Lynch، دارای ناپایداری ریزماهواره هستند. مطالعات نشان داده اند که تومورهای همراه با MSI، دارای پیش آگاهی بهتری نسبت به تومورهای بدون MSI هستند اما تومورهای MSI ممکن است به برخی از شیمی درمانی ها پاسخ ندهند.

     

    سوال های متداول: من درباره آزمایش ژن سپتین 9 برای سرطان کولون شنیده ام، این آزمایش چه می باشد؟
    ژن سپتین 9 در خون بیمار، بعنوان یک مارکر بالقوه برای سرطان روده بزرگ (CRC) مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعات نشان داده اند، زمانی که فرد دارای سطوحی بالاتر از ژن سپتین 9 "هاپیرمتیله شده" نسبت به سپتین 9 متیله شده طبیعی باشد، ریسک بالاتری برای ابتلا به CRC دارد. (متیله به این معنی است که ترکیباتی با عنوان گروه های متیل به ژن، اضافه شده اند). آزمایش سپتین 9 برای استفاده روتین در غربالگری CRC توصیه نمی شود. هرچند، آزمایش سپتین 9 را میتوان برای بیمارانی پیشنهاد کرد که تمایلی به انجام تست های رتبه اول یا رتبه دوم برای غربالگری CRC ندارند. آزمایشات رتبه اول، انجام کولونوسکوپی هر 10 سال یکبار یا یک آزمایش ایمنوشیمی مدفوع سالانه (FIT) می باشند. آزمون های رتبه دوم شامل انجام کولونوگرافی CT هر 5 سال یکبار، تست FIT - DNA مدفوع هر 3 سال یکبار یا flexible sigmoidoscopy هر 5 تا 10 سال یکبار می باشد.

  • درمان

    همه مراحل سرطان پستان معمولاً با خارج کردن سرطان به وسیله جراحی و احتمالاً مقداری از بافت اطراف، درمان می شوند. سایر درمان ها ممکن است شامل شیمی درمانی و یا پرتو درمانی بوده که ممکن است برای کشتن هر گونه سلول سرطانی باقی مانده اضافه گردند.

    درمان هدفمند یک روش نسبتاً جدید برای درمان بوده که از داروهایی برای هدفگیری پروتئین های خاص که رشد و بلوغ سلولی را کنترل می کنند، استفاده می کند. پروتئین های دارای نقص عملکرد ممکن است به رشد غیر کنترل شده یک سرطان کمک کنند. بعنوان مثال، داروهایی مانند ستوگزیمب و پانیتوموماب به گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی (EGFR) حمله می کنند. درمان های هدفمند مانند اینها اعلب دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمی درمانی استاندارد هستند.

    ایمنوتراپی نیز یک درمان نسبتاً جدید بوده و ممکن است برای درمان برخی از بیماران مبتلا به سرطان کولون پیشرفته مورد استفاده قرار گیرد. ایمنوتراپی با کمک به سیستم ایمنی خود فرد در شناسایی و کشتن مؤثرتر سلول های سرطانی، کار می کند.

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان، پیوندهای بخش مطالب مرتبط در زیر را ببینید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Dragovich, T. and Tsikitis, V. (2017 November 8, Updated). Colon Cancer. Medscape Drugs & Diseases. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/277496-overview Accessed on 1/05/18.

(2017 December 7, Updated) Colon Cancer Treatment (PDQ) – Patient Version. National Cancer Institute. Available online at https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colon-treatment-pdq. Accessed on 1/05/18.

(2018 January 4, Updated). About Colorectal Cancer. American Cancer Society. Available online at https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer.php. Accessed on 1/05/18.

Bayrak-Toydemir, P. et. al. (2017 October, Updated). Colorectal Cancer. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/colorectal-cancer. Accessed on 1/05/18.

(2016 April 26, Updated). Familial colorectal cancer. Genetic and Rare Diseases Information Center. Available online at https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8533/disease. Accessed on 1/05/18.

(2017 March 20, Updated). Have You or a Family Member Had Colorectal (Colon) Cancer? Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/Features/LynchSyndrome/. Accessed on 1/05/18.

(2016 June). Colorectal Cancer: Screening. US Preventive Services Task Force. Available online at https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/UpdateSummaryFinal/colorectal-cancer-screening2?ds=1&s=colon. Accessed on 1/05/18.

Rex, D. et. al. (2017 June 06). Colorectal Cancer Screening: Recommendations for Physicians and Patients from the U.S. Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer. The American Journal of Gastroenterology 112, 1016–1030 (2017). Available online at http://www.nature.com/articles/ajg2017174. Accessed on 1/13/2018.

Importance of microsatellite instability (MSI) in colorectal cancer: MSI as a diagnostic tool. G. Kurzawski, J. Suchy, T. De˛bniak, J. Kładny & J. Lubin'ski. Annals of Oncology 15 (Supplement 4): iv283–iv284, 2004 doi:10.1093/annonc/mdh940.

Newton KF1, Newman W, Hill J. Review of biomarkers in colorectal cancer. Colorectal Dis. 2012 Jan;14(1):3-17. doi: 10.1111/j.1463-1318.2010.02439.x.

Canadian Task Force on Preventive Health Care. Recommendations on screening for colorectal cancer in primary care. CMAJ. 2016 Mar 15; 188(5): 340–348. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4786388/. Accessed February 2018.

(September 2012) Guidelines for Colonoscopy Surveillance After Screening and Polypectomy: A Consensus Update by the US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer. David A. Lieberman, Douglas K. Rex, Sidney J. Winawer, Francis M. Giardiello, David A. Johnson, Theodore R. Levin. Gastroenterology Volume 143, Issue 3, Pages 844–857. Available online at http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(12)00812-8/fulltext. Accessed February 2018.

Sources Used in Previous Reviews

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

AGA (2001). The Facts About Colorectal Cancer. The American Gastroenterological Association [On-line information]. Available online through http://www.gastro.org.

AGA (2001). Clinical Practice Recommendations -- People at Average Risk. The American Gastroenterological Association [On-line information]. Available online through http://www.gastro.org.

CDC (2001, March 9). CDC says colorectal cancer screening rates remain low. Centers for Disease Control [Press Release]. Available online through http://www.cdc.gov.

DHHS (1996). "Screening for Colorectal Cancer" in Guide to Clinical Preventative Services, 2nd Edition, Report of the U.S. Preventative Services Task Force, U.S. Department of Health and Human Services, Office of Public Health and Science, Office of Disease Prevention and Health Promotion. [On-line information]. Available online through http://odphp.osophs.dhhs.gov.

MedlinePlus (Page updated 2002, January 2). Fecal occult blood test (FOBT). MedlinePlus Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007008.htm.

National Digestive Diseases Information Clearinghouse: Virtual Colonoscopy. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/virtualcolonoscopy/.

Levin B et. al, (2008). Screening and Surveillance for the Early Detection of Colorectal Cancer and Adenomatous Polyps, 2008: A Joint Guideline from the American Cancer Society, the US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer, and the American College of Radiology. Published online before print March 5, 2008. CA Cancer J Clin 2008. Available online at http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content/full/CA.2007.0018v1. Accessed March 2008.

American Cancer Society. News release, March 5, 2008. Health Groups Issue Updated Colorectal Cancer Screening Guidelines—Recommendations Include Two New Tests and Preference for Tests that Detect Precancerous Polyps. Available online through http://www.cancer.org. Accessed March 2008.

The Facts About Colorectal Cancer. The American Gastroenterological Association (online information). Available online through http://www.gastro.org.

(February 26, 2007) Gandey A. Colorectal Cancer Screening Improved With Immunochemical Fecal Occult Blood Test. Medscape Medical News (online information). Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/552714. Accessed April 2008.

(March 5, 2008) American Cancer Society. Colorectal Cancer: Early Detection (online information). Available online through http://www.cancer.org. Accessed April 2008.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 244-245.

(Revised 2011 June 24). Colorectal Cancer Early Detection. American Cancer Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003170-pdf.pdf. Accessed September 2011.

Mayo Clinic Staff (2011 August 13). Colon Cancer. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/colon-cancer/DS00035. Accessed September 2011.

(© 2011). Facts about Colorectal Cancer Screening from the American College of Gastroenterology. American College of Gastroenterology [On-line information]. Available online at http://www.acg.gi.org/patients/crcfactsheet.asp. Accessed September 2011.

(Revised 2011 August 22). Frequently Asked Questions About Colonoscopy and Sigmoidoscopy. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Healthy/FindCancerEarly/ExamandTestDescriptions/faq-colonoscopy-and-sigmoidoscopy. Accessed September 2011.

Jarboe, E. et. al. (Updated 2011 February). Colorectal Cancer. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Colorectalcancer.php. Accessed September 2011.

National Cancer Institute. Colon and Rectal Cancers. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/types/colon-and-rectal. Accessed October 2011.

Colon Cancer Alliance. Guaiac Fecal Occult Blood Test (FOBT). Available online at http://www.ccalliance.org/screening/fecal-occult-blood-test.html. Accessed February 2015.

Colorectal Cancer – Predictive Testing for Anti-EGFR Therapy. September 2014. ARUP Laboratories. Available online at http://ltd.aruplab.com/Tests/Pdf/365. Accessed February 2015.

Colorectal Cancer Screening Guidelines. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at http://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/screening/guidelines.htm. Accessed February 2015.

Misale, S. et al. June 2012. Emergence of KRAS mutations and acquired resistance to anti-EGFR therapy in colorectal cancer. Nature 2012 Jun 28;486(7404):532-6. doi: 10.1038/nature11156. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22722830. Accessed February 2015.

Rokita, M., et. al. July 2013. Overexpression of epidermal growth factor receptor as a prognostic factor in colorectal cancer on the basis of the Allred scoring system. Onco Targets and Therapy. 2014:16.

Stages of Colon Cancer. National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/colon/Patient/page2#Keypoint7. Accessed February 2015.

Stool DNA. Colon Cancer Alliance. Available online at http://www.ccalliance.org/screening/stool-dna.php. Accessed February 2015.

Tests to Detect Colorectal Cancer and Polyps. National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/colorectal-screening. Accessed February 2015.

Virtual Colonoscopy.National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/diagnostic-tests/virtual-colonoscopy/Pages/diagnostic-test.aspx. Accessed February 2015.

What are the key statistics about colorectal cancer? American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/colonandrectumcancer/detailedguide/colorectal-cancer-key-statistics. Accessed February 2015.

(October 15, 2014) Targeted Therapies for Colorectal Cancer. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/colonandrectumcancer/detailedguide/colorectal-cancer-treating-targeted-therapy. Accessed February 2015.

(October 15, 2014) Colon Cancer Screening Tests. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/cancer/colonandrectumcancer/moreinformation/colonandrectumcancerearlydetection/colorectal-cancer-early-detection-screening-tests-used. Accessed February 2015.

(October 2008) Colorectal cancer: Screening. United States Preventive Services Task Force. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Topic/recommendation-summary/colorectal-cancer-screening. Accessed February 2015.

(December 1, 2013) Helwick, Caroline. Time to Think Beyond KRAS in Metastatic Colorectal Cancer. The ASCO Post. Volume 4, Issue 19. Available online at http://www.ascopost.com/issues/december-1,-2013/time-to-think-beyond-kras-in-metastatic-colorectal-cancer.aspx. Accessed April 2015.

Vilar E, Gruber S. Microsatellite instability in colorectal cancer—the stable evidence. B. Nat. Rev. Clin. Oncol. Advance online publication 9 February 2010; doi:10.1038/nrclinonc.20 09.237. Available online at http://www.mdanderson.org/education-and-research/departments-programs-and-labs/labs/vilar-lab/files/3.pdf. Accessed April 2015.