اسامی دیگر
Alzheimer Biomarkers
اسم متعارف
Tau Protein and Amyloid Beta 42 Peptide
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 14, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به تمایز بین بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل

زمان انجام آزمایش؟

این آزمایشات ممکن است در افرادی که شکلی از زوال عقل را نشان میدهند، بهمراه تست های شناختی و تصویربرداری از مغز درخواست گردند. اینها آزمون های آزمایشگاهی روتین نبوده و معمولاً فقط در زمینه های تحقیقاتی یا کلینیک های حافظه، در دسترس هستند.

نمونه مورد نیاز

نمونه ای از مایع مغزی نخاعی با استفاده از یک ضربه نخاعی جمع آوری می شود.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

پزشک در مورد آمادگی های لازم، به شما توصیه های مقتضی را خواهد داد.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

این آزمایشات، آمیلوئید بتا 42 (Aβ42) و پروتئین tau را در مایع مغزنخاعی (CSF) اندازه گیری میکنند. آمیلوئید بتا  42 یک پپتید (قطعه ای از پروتئین) است. افزایش تولید آمیلوئید بتا 42 در مغز میتواند منجر به تشکیل پلاک های پیری (senile plaque) گردد. Tau، یک پروتئین ساختاری در مغز است. زمانی که Tau با گروه های فسفر اشباع می شود (P-tau)، میتواند کلافه های نروفیبریلی، قطعات پروتئینی تاب خورده ای را ایجادکند که در نرون ها (سلول های عصبی) تشکیل شده و در قابلیت آنها در انتقال پیام ها، اختلال ایجاد می کنند. کلافه های نروفیبریلی و پلاک های پیری، به عنوان ویژگی های تشخیصی اصلی بیماری آلزایمر (AD) در نظر گرفته شده که هنگام کالبد شکافی مشاهده می گردند.

سنجش tau و Aβ42 در CSF برای نقش های بالقوه در تشخیص و نظارت بر بیماری آلزایمر (AD)، تحت ارزیابی می باشند. نشان داده شده است که کاهش در Aβ42 با افزایش سطوح tau یا P-tau میتوانند پیش بینی کننده بروز AD باشند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه ای از مایع مغزی نخاعی از پائین کمر با استفاده از یک روش پونکسیون کمری (ضربه نخاعی) برداشته می شود. این عمل معمولاً در یک بیمارستان یا درمانگاه صورت می گیرد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

این یک آزمایش خون نمی باشد ولی آزمونی است که بر نمونه ای از مایع نخاعی انجام می شود. از دستورالعمل های آمادگی ارائه شده، پیروی کنید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایشات پروتئین Tau و Aβ42 ممکن است بعنوان تست های تکمیلی برای کمک به تشخیص بیماری آلزایمر و تمایز بین AD و سایر انواع زوال عقل بکار روند. این آزمایشات به طور گسترده ای استفاده نشده یا به صورت روتین درخواست نمی شوند. استفاده از آنها محدود به افراد مشکوک به زوال عقل بوده و این آزمایش معمولاً پس از اینکه سایر علل علائم فرد رد گردیدند، انجام می شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایشات پروتئین Tau و Aβ42، زمانی که فرد دارای علائم زوال عقل، مانند از دست دادن حافظه، تغییرات رفتاری و کاهش توانایی در انجام اعمال روزانه زندگی می شود، عمدتاً در زمینه های تحقیقاتی و برخی از کلینیک های حافظه، همراه با تست های شناختی و اسکن های مغزی، انجام می شوند. برخی پزشکان ممکن است که این تست ها را خارج از زمینه های دکر شده، درخواست دهند. هرچند، اطلاعات درباره چگونگی تفسیر نتایج محدود است.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    در یک فرد علامت دار، سطح پائین Aβ42 در CSF همراه با سطح بالای tau، منعکس کننده افزایش احتمال بیماری آلزایمر می باشد. مطالعات اخیر نشان داده اند که این سطوح غیرطبیعی ممکن است پیش بینی کننده پیشرفت سریع AD باشند. از آنجائیکه این آزمایشات هنوز در مرحله تحقیقاتی به سر برده و بخشی از آزمون های روتین نمی باشند، اینکه آیا همه افرادی که احتمالاً نتایج غیرطبیعی داشته باشند قطعاً مبتلا به AD می باشند، هنوز نامشخص است.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    سنجش سطوح Aβ42 و پروتئین tau به تنهایی تأئید کننده تشخیص بیماری آلزایمر نمی باشند؛ اینها یافته ای را ارائه می کنند که ممکن است بهمراه سایر آزمایشات و سابقه بالینی و خانوادگی فرد برای تشخیص AD مورد استفاده قرار گیرند.

    استفاده بالینی از این تست ها در حال تکامل می باشد. بعنوان مثال، چندین گونه از پروتئین آمیلوئید بتا مانند Aβ40 و Aβ38 شناسایی شده و برای استفاده بالقوه از آنها بعنوان بیومارکرهای AD تحت تحقیقات می باشند.

    اگر فرد دارای علائم زوال عقل باشد، پزشک بررسی های پزشکی کاملی را در جهت تلاش برای تعیین علت انجام خواهد داد. این بررسی های پزشکی ممکن است شامل انواعی از تست های شناختی (مانند آزمون حداقل وضعیت ذهنی) برای سنجش حافظه و احتمالاً بررسی های اسکن PET (Pittsburgh Compound-B( مغز به جهت یافتن ناهنجاری ها باشند. 

  • تشخیص قطعی بیماری آلزایمر چگونه خواهد بود؟

    بیماری آلزایمر در حال حاضر مبتنی بر تغییرات شناختی و با رد سایر عوامل این تغییرات، تشخیص داده می شود. تشخیص این عارضه، پس از مرگ با گشتن به دنبال تغییرات میکروسکوپی در بافت مغز یک فرد تأئید می شود. ارزیابی میکروسکوپی، شامل جستجو برای تعداد پلاک های پیری و کلافه های نروفیبریلی پیدا شده در مغز، می باشد. تغییرات شاخص در اسکن های مغزی (اسکن های MRI یا PET) و یا سطوح پائین Aβ42 و بالای پروتئین tau در CSF (در صورت وجود)، ممکن است برای کمک به تشخیص درخواست شوند.

  • آیا برای Aβ42 و tau میتوان خون را بجای CSF مورد آزمایش قرار داد؟

    در حال حاضر خیر. مطالعات بر سنجش های خونی Aβ42 و tau، آنها را بعنوان تصاویر مفیدی از چیزی که در مغز یک فرد اتفاق می افتد، تأئید نمی کنند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Anderson, H. (Updated 2014 March 3). Alzheimer Disease. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1134817-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Brooks, M. (2012 April 25). Both Hallmark AD Proteins Needed for Cognitive Decline. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/762641 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Braak, H. and Tredici, K. (2012). Where, When, and in What Form Does Sporadic Alzheimer's Disease Begin? Curr Opin Neurol. 2012;25(6):708-714. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/777763 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Schott, J. and Warren, J. (2012). Alzheimer's Disease, Mimics and Chameleons. Pract Neurol. 2012;12(6):358-366. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/774935 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Lowry, F. (2012 January 10). CSF Abnormalities Early Harbinger of Alzheimer's. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/756633 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Barclay, L. (2009 April 7). Biomarkers for Alzheimer's Disease. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/590266 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Stetka, B. (2013 April 1). Alzheimer Biomarkers in Clinical Practice. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/781533 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Sloane, P. (1998, November 1). Advances in the Treatment of Alzheimer's Disease. American Family Physician by the American Academy of Family Physicians [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/981101ap/sloane.html through http://www.aafp.org.

Eastman, P. (2002 March). Keeping Alzheimer's at Bay, Early Diagnosis Keeps Patients Functioning Longer. AARP Bulletin Online [On-line serial]. Available online at http://www.aarp.org/bulletin/departments/2002/health/0310_health_1.html through http://www.aarp.org.

McConnell, S. , et. al. Unraveling the Mysteries of Alzheimer's Disease: Exciting New Developments in Research. From panel sponsored by the Alzheimer's Association [On-line information]. Available online at http://www.asaging.org/am/cia2/alzheimer.html through http://www.asaging.org.

Galasko, D., et. al. (1998). High Cerebrospinal Fluid Tau and Low Amyloid b42 Levels in the Clinical Diagnosis of Alzheimer Disease and Relation to Apolipoprotein E Genotype. Arch Neurol [On-line journal], vol (55) pages (937-945). Available online at http://archneur.ama-assn.org/issues/v55n7/abs/noc7433.html through http://archneur.ama-assn.org.

ARF (1996-2002). Standard Medical Workup for Alzheimer's Disease. Alzheimer Research Forum [On-line information]. Available online at http://www.alzforum.org/members/research/treatment_guide/workup.html through http://www.alzforum.org.

Family Caregiver Alliance. Fact Sheet: Alzheimer's Disease [On-line information]. Available online at http://www.caregiver.org/factsheets/diagnoses/alzheimersC.html through http://www.caregiver.org.

Bird, T. (2001 June 22 last update). Alzheimer Overview. GeneReviews [On-line information]. Available online through http://www.genetests.org.

Gottlieb, F. and Lambert, J. G. (2002, January 2, last update). Alzheimer's Disease. MEDLINEplus [On-line information]. Available online at http://www.nia.nih.gov.

NIH (2000). Progress report on Alzheimer's disease, taking the next steps. NIH Publication No. 00-4859 [On-line report]. Available online at http://www.alzheimers.org/pubs/prog00.htm#Introduction through http://www.alzheimers.org.

UniSci (2002, April 08). New Approaches Seen For Early Alzheimer's Diagnosis. Daily University Science News [On-line Article]. Available online at http://unisci.com/stories/20022/0408025.htm through http://unisci.com.

Eldercare (2002 February 28, last update). Is it Alzheimer's ... or Just Forgetfulness? Sponsored by Nebraska's Area Agencies on Aging [On-line information]. Available online at http://nncf.unl.edu/eldercare/info/lifeline/LLforget.html through http://nncf.unl.edu.

Diagnostic Education, Neurological Disorders, Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.athenadiagnostics.com/site/content/neuro_alzheim_dis.asp through http://www.athenadiagnostics.com.

NeuroCast. Neuropathology of Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.neurocast.com/site/content/sessions_Neuro_Alzheimer's.shtml through http://www.neurocast.com.

NeuroCast. Biochemistry of Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.neurocast.com/site/content/sessions_Biochemistry_Alzheimer's.shtml through http://www.neurocast.com.

Hain, T. (2000 February 13). Alzheimer's Disease. Neurology, Northwestern University Medical School. Available online at http://www.neuro.nwu.edu/meded/behavioral/alzheimers.html through http://www.neuro.nwu.edu.

Kleiner-Fisman, G., Updated by (2002 January 2, last update). CSF Collection. MEDLINEplus [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003428.htm.

Lawrence Mayer, MD, PhD. Professor, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore, MD.

American Academy of Neurology guidelines on dementia: PDF available for download at http://www.aan.com/professionals/practice/pdfs/dementia_guideline.pdf through http://www.aan.com.

Sunderland, T et al. Decreased beta-amyloid1-42 and increased tau levels in cerebrospinal fluid of patients with Alzheimer disease. JAMA. 2003 Apr 23-30;289(16):2094-103. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=Display&DB=pubmed through http://www.ncbi.nlm.nih.gov.

Andreasen, Niels. Biochemical markers and diagnosis of Alzheimer's Disease. Alzheimer Insights Online, Vol. 7, No. 3. Available online at http://www.alzheimer-insights.com/insights/vol7no3/vol7no3b.htm through http://www.alzheimer-insights.com.

Alzheimer's Research at Mayo Clinic. 11/11/2003. Available online at http://mayoresearch.mayo.edu/mayo/research/Featured_Stories/alzheimers_disease/ through http://mayoresearch.mayo.edu.

(Updated 2008 December 15) Alzheimer's Disease. CDC Features [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/Features/Alzheimers/ through http://www.cdc.gov. Accessed February 2009.

(Updated 2009 February 5) Understanding Stages and Symptoms of Alzheimer's Disease. National Institute on Aging [On-line information]. Available online at http://www.nia.nih.gov/NR/exeres/6739F4B3-C1A9-4564-8AC3-77DC1315974E.htm through http://www.nia.nih.gov. Accessed February 2009.

Welsh-Bohmer, K. and White, C. (Current 2009 February 17) Alzheimer disease: What changes in the brain cause dementia? American Academy of Neurology 2009;72:e21 [On-line information]. Available online through http://www.neurology.org. Accessed February 2009.

Rodgers, A. (Updated 2008 November 28) Alzheimer's Disease: Unraveling the Mystery. National Institute on Aging, ADEAR [On-line information]. Available online at http://www.nia.nih.gov/Alzheimers/Publications/Unraveling/ through http://www.nia.nih.gov. Accessed February 2009.

Portelius, E. et. al. (2008 June 20) Targeted Proteomics in Alzheimer's Disease: Focus on Amyloid-Beta. Medscape.com from Expert Rev Proteomics 2008;5(2):225-237 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/575519 through http://www.medscape.com. Accessed February 2009.

Yaari, R. and Corey-Bloom, J. (2007 March 07). Alzheimer's Disease. Medscape.com from Seminars in Neurology Semin Neurol 2007;27(1):32-41 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/553256 through http://www.medscape.com. Accessed February 2009.

Harrison's Principles of Internal Medicine. 16th ed. Kasper D, Braunwald E, Fauci A, Hauser S, Longo D, Jameson JL, eds. McGraw-Hill, 2005, P. 2399.

Tapiola T, Alafuzoff I, Sanna-Kaisa, et. al. Cerebrospinal fluid B-amyloid 42 and tau proteins as biomarkers of Alzheimer-type pathologic changes in the brain. Arch Neurol 66(3):382-389, 2009.

Snider BJ, Fagan AM, Roe, C, et. al. Cerebrospinal fluid biomarkers and rate of cognitive decline in very mild dementia of Alzheimer type. Arch Neurol 66(5):638-645, 2009.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.