اسامی دیگر
Tg
TGB
اسم متعارف
Thyroglobulin, Serum or Plasma
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 9, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

نظارت بر درمان سرطان تیروئید و تشخیص عود بیماری؛ به طور معمول، برای کمک به تعیین علت هیپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید) و کم کاری تیروئید

زمان انجام آزمایش؟

قبل و بعد از اتمام درمان سرطان تیروئید، قبل و بعد از درمان رادیواکتیو ید، و در فواصل منظم برای نظارت بر عود بیماری؛ ممکن است در رابطه با سایر آزمایشات تیروئید برای برخی از اختلالات تیروئید تجویز شود.

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون وریدی

آمادگی برای انجام آزمایش؟
معمولا خیر. با این حال، بسته به روش آزمایشگاهی مورد استفاده برای اندازه گیری تیروگلوبولین، به منظور پیشگیری از تداخل آزمایشاتی که ممکن است منجر به نتایج غلط شود، بعضی از مکمل های غذایی مانند مولتی ویتامین ها یا مکمل های غنی از ویتامین B7 (بیوتین) نباید حداقل 12 ساعت قبل از آزمایش مصرف شود.


طبق اطلاعات ارائه شده توسط آزمایشگاه، پزشک شما باید به شما دربارۀ این مورد و هر نوع آمادگی دیگری به شما اطلاع دهد.

محدوده مرجع برای این آزمایش را می توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. آنها معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.
اگر برگه‌ی جوابدهی آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، برای دریافت محدوده مرجع، تماس بگیرید.
نتایج تست‌های آزمایشگاهی به تنهایی معنادار نیستند. بلکه بایستی نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشند. گاهی اوقات این محدوده به عنوان محدوده‌ی نرمال بیان می‌گردد. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از خارج بودن نتایج آزمایش از محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می توانند سرنخ هایی برای شناسایی شرایط و بیماری های احتمالی ارائه دهند.
اگر‌چه صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه ای در چند دهه‌ی گذشته بهبود یافته است، به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و این دلیل وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت می‌باشد. مهم این است که بدانید که شما باید از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار استفاده نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی می شود؟

تیروگلوبولین (Tg) پروتئین تولید شده توسط غده تیروئید است. این آزمایش مقدار تیروگلوبولین را در خون اندازه گیری می کند.


غده تیروئید هورمون (تیروکسین یا T4 و تری یدوتیرونین یا T3) تولید می کند که به تنظیم میزان استفاده از انرژی بدن کمک می کند. این یک اندام کوچک پروانه ای است که روبروی نای در گلو قرار دارد و عمدتا از سازه های بسیار کوچک شکل گرفته به نام فولیکول هایی است که تیروگلوبولین را تولید و ذخیره می کنند.


تیروگلوبولین به عنوان منبع T4 و T3 عمل می کند. تولید این هورمون ها و انتشار آن ها به جریان خون توسط هورمون هیپوفیز TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید) تحریک می شود.


تیروگلوبولین در تمام افراد سالم تولید می شود و معمولا غلظت آن در خون بسیار پایین است. غلظت تیروگلوبولین در هر دو حالت خوش خیم (بیماری گریوز، تیروئیدیت زیر جلدی، تیروئیدیت هاشیموتو) و بیماری های بدخیم (آدنوم تیروئید، سرطان پاپیلری و فولیکولای تیروئید) افزایش می یابد. بنابراین، از یک سو یک شاخص غیر اختصاصی از اختلال عملکرد تیروئید است و از سوی دیگر یک نشانگر تومور است که می تواند برای نظارت بر بیماران مبتلا به سرطان پاپیلر و فولیکول تیروئید بعد از تشخیص استفاده شود (نگاه کنید به سرطان تیروئید).

نمونه مورد نیاز چگونه جمع آوری می شود؟

نمونه خون ورید دست

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

بطورکلی آمادگی خاصی برای این آزمایش مورد نیاز نیست اما بسته به روش مورد استفاده در آزمایش تیروگلوبولین ممکن است بعضی از آزمایشگاه ها برای اجتناب از تداخل در انجام آزمایش به شما برای عدم مصرف مکمل های غذایی خاصی مانند ویتامین ب7(بیوتین) تا 12 ساعت قبل از انجام آزمایش توصیه نمایند

 

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش تیروگلوبولین اصولا به عنوان یک نشانگر توموری برای بررسی سرطان تیروئید و نظارت بر عود آن در نظر گرفته می شود. البته باید توجه نمود که تمامی سرطان ها منجر به تولید تیروگلوبولین نمی شوند اما شایع ترین انواع، سرطان های تیروئید پاپیلر و فولیکولار به خوبی تشخیص داده می شود و باعث افزایش سطح تیروگلوبولین در خون می شود.

    آزمایش تیروگلوبولین را می توان همراه با آزمایش TSH به منظور بررسی تولید یا عدم تولید تیروگلوبولین از بافت سرطانی قبل از شروع درمان انجام داد. اگر نتایج آزمایشات نشان داد که سرطان تولید کننده تیروگلوبولین است  آنگاه می توان از غلظت تیروگلوبولین برای بررسی فرایند درمان و عود سرطان استفاده نمود. به منظور استفاده از تیروگلوبولین  به عنوان  نشانه ای برای بررسی فرایند درمان عموما چندین بار در فاصله زمانی مشخصی نمونه برداری شده (نمونه های سریالی) تا بررسی روند تغییر غلظت آن دقیق تر صورت بگیرد. این تغییر اغلب اطلاعاتی بیشتر از یک اندازه فراهم می کند.

    بررسی تیروگلوبولین همچنین گاها برای بررسی علت پرکاری تیروئید و نظارت بر روند درمانی آن بخصوص در مواردی مانند بیماری گریوز استفاده می شود.

    اما این آزمایش به ندرت برای کمک به بررسی تمایز میان دو بیماری تیروئیدی بنام تیروئیدیت تحت حاد و تیروتوکسیکوز فستیشیا و همچنین بیماری پرکاری تیروئید مادر زادی در نوزادان استفاده می شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می شود؟

    آزمایش تیروگلوبولین عموما قبل از جراحی برای برداشتن  غده تیروئید سرطانی درخواست می شود. همچنین بعد از عمل جراحی برای بررسی اینکه آیا بافت سرطانی کامل بیرون آورده شده است نیز استفاده می شود. همچنین پزشکان از این آزمایش در فواصل زمانی بعد از عمل برای بررسی عدم عود مجدد سرطان تیروئید استفاده می کنند. (متاستاز).

    این آزمایش در موادی که فرد دارای علائم پرکاری تیروئید یا تورم در ناحیه گردن است نیز درخواست می شود؛ زمانی که پزشک به بیماری های تیروئیدی مانند گریوز و تیروئیدیت مشکوک می باشد. این آزمایش ممکن است در فواصل زمانی که فرد با داروهای ضد تیروئید درمان می شود (مانند بیماری گریوز)، برای تعیین اثربخشی درمان استفاده می شود.

    این آزمایش به ندرت در نوزادانی که علائم مرتبط با پرکاری تیروئید دارند نیز درخواست می شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟ 

    تیروگلوبولین به مقدار بسیار ناچیز در خون افراد نرمال و سالم وجود دارد.

    اگر در فردی که مبتلا به سرطان تیروئید است تیروگلوبولین افزایش داشته باشد از آن می توان به عنوان یک نشانگر تومور استفاده نمود

    میزان تیروگلوبولین در خون می بایست بعد از عمل جراحی برداشتن تیروئید و یا درمان با ید رادیواکتیو در خون غیرقابل تشخیص باشد اگر هنور قابل تشخیص بود می تواند نشان دهنده وجود باقی مانده ای از بافت سرطانی باشد و به درمان بیشتری نیاز است.

    براساس نتایج آزمایش تیروگلوبولین پزشک معالج ممکن است با یک اسکن رادیواکتیو و یا درمان ید رادیواکتیو برای شناسایی و یا از بین بردن هر گونه بافت نرمال تیروئید باقی مانده یا سرطان تیروئید پیگیری کند. سپس سطوح تیرو گلوبین در چند هفته یا چند بار به صورت دوره ای انجام شده و پس از آن تحت بررسی قرار گرفته است.

    اگر میزان تیروگلوبولین برای چند هفته یا ماه بعدد از جراحی کم باشد و سپس رو به افزایش برود نشان دهنده عود مجدد سرطان و یا گسترش سرطان (متاستاز) است.

    کاهش تیروگلوبولین بعد از درمان  در بیماری گریوز حاکی از مثمر ثمر بودن درمان است

    بیمارانی که دارای بیماری گواتر، تیروئیدیت و پرکاری تیروئید هستند ممکن است دارای میزان بالای تیروگلوبولین باشند که البته در این بیماری ها این آزمایش بطور مرتب درخواست نمی‌شود

     

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    اصولا افزایش غلظت تیروگلوبولین نشان دهنده سرطان تیروئید نیست. سرطان باید با نمونه گیری از بافت (بیوپسی) تایید شود همچنین افزایش میزان تیروگلوبولین به تنهایی نشان دهنده پیش آگهی بد نیست. در نظارت بر عود سرطان، تغییر در طول زمان (الگو) بیشتر از یک نتیجۀ آزمایش خاص تیروگلوبولین است.

    آزمایشگاه های مختلف از روش های متعددی برای آزمایش تیروگلوبولین استفاده می کنند. بنابراین نتایج ممکن است از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد. توصیه می شود که اگر در مدت معین قرار است چندین بار این آزمایش را انجام دهید آزمایش را در یک آزمایشگاه مشخص و با یک روش انجام دهید که این امر سبب اشتباه در روند تفسیر نتایج نشود.

    آنتی بادی ضد تیروگلوبولین آنتی بادی است که می تواند تیروگلوبولین را هدف قرار دهد. نکته قابل  توجه اینست  که بر حسب روشی که آزمایشگاه برای اندازه گیری تیروگلوبولین استفاده می کند این آنتی بادی ها می تواند درنتایج تیروگلوبولین تداخل ایجاد نماید. بنابراین اگر در فرد آزمایش شونده آنتی بادی تیروگلوبولین وجود داشته باشد این آزمایش باید با روش هایی انجام شود که آنتی بادی ضد تیروگلوبولین در آن تداخل ایجاد نمی کند. برای مطالعه بیشتر به مقاله آنتی بادی های تیروئید رجوع نمایید.

    بیمارانی که تحت عمل خارج سازی تیروئید قرا گرفته اند برای ادامه زندگی نیاز به مصرف داروهای جایگزین تیروئید دارند. (تیروکسین). در گذشته پزشکان برای این دسته از بیماران دستور توقف داروهای جایگزین تیروئید را چند هفته قبل از انجام آزمایش تیروگلوبولین می دادند زیرا مصرف این داروها منجر به تولید TSH میشد. این به علت آنست که تیروکسین کم تولید TSH را تحریک می کند و این به نوبه خود سبب تحریک تولید تیروگلوبولین از بافت های باقی مانده یا سرطانی می شود. بنابراین قطع درمان تیروکسین، تست تیروئیگلوبین را حساس تر خواهد کرد، اما اغلب افرادی که با علائم هیپوتیروئید ناراحت کننده تست می شوند، تا زمانی که آزمایش کامل نشده است، این حالت را نداشتند. یک فرم نوترکیب TSH در حال حاضر به عنوان یک جایگزین در دسترس است که به طور مستقیم برای تولید تیروگلوبولین مورد استفاده قرار می گیرد.

  • آیا همه افراد باید آزمایش تیروگلوبولین را انجام دهند؟

    خیر این آزمایش برای همه نیست و همچنین یک آزمایش اختصاصی برای سرطان تیروئید نیست. زیرا که تیروگلوبولین می تواند بطور موقت در بیماری های تیروئید چه خوش خیم چه بدخیم افزایش یابد.

  • چرا پزشک من قبل از خارج نمودن غده تیروئید میزان تیروگلوبولین راچک نکرد؟

    سطح تیروگلوبولین شما ممکن است قبل از برداشتن تیروئید شما به عنوان بخشی از روند درمانی سرطان تیروئید  اندازه گیری شود. از آنجائیکه این پروتئین توسط بافت نرمال تیروئید و همچنین توسط بسیاری از سرطان های تیروئید تولید می شود و در بیماری های مختلف تیروئید هم افزایش می یابد، بنابراین افزایش تیروگلوبولین را نمی توان به سرطانی بودن تیروئید نسبت داد.

  •  آیا  برای افزایش یا کاهش تیروگلوبولین می توانم کاری انجام دهم؟

    مستقیما خیر. این آزمایش نشان دهنده وجود بافت تیروئید طبیعی و یا سرطانی است و تحت تأثیر تغییرات شیوۀ زندگی قرار نمی گیرد.

  • آیا آزمایش تیروگلوبولین در مطب پزشک قابل انجام است؟

    خیر. این آزمایش به دلیل نیاز به امکانات ویژه در مطب پزشک قابل انجام نیست. در بعضی موارد نیاز است که این آزمایش به آزمایشگاه مرجع ارسال شود. با توجه به محدودیت های فنی خاصی که در این آزمایش وجود دارد، محدوده مرجع طبیعی می تواند به شدت متفاوت باشد. بنابراین، هنگامی که سطوح تیروئیگلوبین مورد نیاز است، آن ها باید در همان آزمایشگاه انجام شوند.

مشاهده منابع

منابع مورد استفاده در این مقاله

2016 review performed by Alina G. Sofronescu, PhD, NRCC-CC, FACB.

Mayo Medical Laboratories. Thyroglobulin, Tumor Marker Reflex to LC-MS/MS or Immunoassay. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/62936. Accessed on 10/13/2016.

Clarke, William. Contemporary Practice in Clinical Chemistry. 2nd Ed, AACC Press, 2011. Pp. 501-502.

(March 31, 2016) American Cancer Society. Tests for Thyroid Cancer. Available online at http://www.cancer.org/cancer/thyroidcancer/detailedguide/thyroid-cancer-diagnosis. Accessed on 10/25/2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Schlumberger, M. and Baudin, E. (1998). Serum Thyroglobulin determination in the follow-up of patients with differentiated thyroid carcinoma. European Journal of Endocrinology [On-line journal], vol (138) Pp 249-252. PDF available for download at http://www.eje.org/eje/138/0249/1380249.pdf.

What is Thyroglobulin? John Hopkins Thyroid Tumor Center [On-line information]. Available online through http://www.thyroid-cancer.net.

Spencer, C. Thyroglobulin (Tg) and Tg Antibody (TgAb) Testing for Patients Treated for Thyroid Cancers. Thyroid Cancer Survivors' Association, Inc. [On-line article]. Available online at http://www.thyca.org/thyroglobulin.htm.

ARUP. Thyroglobulin and Thyroglobulin Antibody. ARUP lab [On-line testing information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_215b.htm.

ACS (2001 July 5). All About Thyroid Cancer, Detailed Guide. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/eprise/main/docroot/cri/cri_2_3x?dt=43.

(2001 November 23). Antithyroglobulin antibody. MedlinePlus [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003557.htm.

ATA (2002). Cancer of the Thyroid. The American Thyroid Association [On-line information]. Available online at http://www.thyroid.org/resources/patients/brochures/thyroid_cancer.php.

(© 2005). Cancer of the Thyroid. American Thyroid Association [On-line information]. PDF available for download at http://www.thyroid.org/patients/brochures/ThyroidCancer_brochure.pdf.

Whitley, RJ and Ain, KB (2004). Thyroglobulin: a specific serum marker for the management of thyroid carcinoma. Medscape from Clin Lab Med. 2004; 24(1):29-47 (ISSN: 0272-2712) [On-line Abstract] Available online at http://www.medscape.com/medline/abstract/15157556?queryText=thyroglobulin.

Liebert, M.A. (2003 June 05). Thyroid Tests for the Clinical Biochemist and Physician Thyroglobulin (Tg) Measurement. Medscape from Thyroid 13(1):57-67, 2003. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/452669_print.

(© 2006). Thyroglobulin and Thyroglobulin Antibody. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_249b.jsp#1149079.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 916-918.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 372.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1030-1031.

(Revised 2009 May 14). How Is Thyroid Cancer Diagnosed? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/cri/content/cri_2_4_3x_how_is_thyroid_cancer_diagnosed_43.asp?sitearea=&level=. Accessed October 2009.

Grebe, S. (2009 March 25). Diagnosis and Management of Thyroid Carcinoma: A Focus on Serum Thyroglobulin. Medscape Today from Expert Review of Endocrinology and Metabolism [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/586810. Accessed October 2009.

Hershman, J. (Reviewed 2008 June). Thyroid Disorders, Introduction. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec12/ch152/ch152a.html?qt=thyroglobulin&alt=sh. Accessed October 2009.

Hoofnagle, A. and Wener, M. H. (2006 December). Serum thyroglobulin: a model of immunoassay imperfection. Clinical Laboratory International, CLI-Online.com v8 [On-line information]. PDF available for download at http://www.cli-online.com/fileadmin/artimg/serum-thyroglobulin-a-model-of-immunoassay-imperfection.pdf. Accessed October 2009.

Hershman, J. (Revised 2012 May). Overview of Thyroid Function. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed August 2013.

(© 1995-2013). Thyroglobulin, Tumor Marker, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/83069. Accessed August 2013.

Poduval, J. (Updated 2012 October 5). Thyroglobulin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089532-overview. Accessed August 2013.

Chadwick, B. et. al. (Updated 2013 May). Thyroid Cancer. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Thyroidcancer.php?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed August 2013.

(Revised 2013 January 17) How is thyroid cancer diagnosed? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/thyroidcancer/detailedguide/thyroid-cancer-diagnosis. Accessed August 2013.

(2010 January). Thyroid Function Tests. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://www.endocrine.niddk.nih.gov/pubs/thyroidtests/thyroidtests_508.pdf. Accessed August 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 934-935.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 501-502.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 378-379.

Spencer C. Assay of thyroid hormones and related substances. Thyroid Disease Manager. Pp 1-93. Jan 1, 2013. Available online at http://www.thyroidmanager.org/chapter/assay-of-thyroid-hormones-and-related-substances/. Accessed August 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.