تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 7, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تشخیص کمبود لپتین که می تواند منجر به چاقی مفرط شود؛ تشخیص افزایش سطح لپتین؛ در مطالعات تحقیقاتی، جهت کمک به درک نقش لپتین در بدن و ارتباط آن با چاقی مفرط

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه کودکی مبتلا به چاقی شدید باشد که می تواند بدلیل یک وضعیت نادر مادرزادی در اثر کمبود لپتین باشد؛ گاها برای کمک به ارزیابی چاقی مفرط؛ در زمان انجام مطالعات تحقیقاتی

نمونه مورد نیاز

نمونه خون گرفته شده از سیاهرگ بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

لپتین هورمونی است که با ارسال علائم سیری، به تنظیم اشتها کمک می کند. این آزمایش مقدار لپتین را در خون می سنجد تا کمبود آن مشخص شود که این کمبود می تواند دلیلی بر چاقی مفرط باشد.
لپتین عمدتا توسط سلول های چربی (آدیپوسیت ها) و تا میزان کم توسط بافتهای دیگر مثل جفت در زنان باردار تولید می شود. این هورمون در گیرنده های خون واقع در هیپوتالاموس مغز منتقل می شود. زمانیکه غذای کافی مصرف شده باشد، این هورمون به بدن هشدار می دهد که سیر شده است. در یک پاسخ فیدبک نرمال، سطح پایین لپتین منجر به گرسنگی و افزایش مصرف مواد غذایی می شود. با بالا رفتن مقدار لپتین از افزایش سلول های چربی، گرسنگی از بین می رود و مصرف غذا افت می کند.
کمبود لپتین می تواند موجب گرسنگی پایدار شود و بدن نیز در تلاش خواهد بود تا خود را از گرسنگی برهاند. وضعیت های نادر مادرزادی کمبود لپتین می تواند از طریق خوردن پیوسته غذا که در اوایل دوران کودکی آغاز می شود، منجر به چاقی شدید شود. درمان جایگزین لپتین در درمان این موارد موفقیت آمیز گزارش شده است.
چاقی مفرط عمدتا مرتبط با سطوح افزایش یافته لپتین است. این ممکن است بدلیل مقاومت نسبت به لپتین رخ دهد که مشابه با وضعیت مقاومت نسبت به انسولین است. افراد مبتلا به این وضع نسبت به فعالیت لپتین مقاومت می کنند. آنها حتی بعد از مصرف غذای کافی احساس گرسنگی می کنند. بدن در تلاش برای جبران وضعیت و در پاسخ به گرسنگی، لپتین بیشتری را تولید می کند. با این حال، در حدود 10 درصد از افراد دارای چاقی مفرط برخی از درجات کمبود لپتین را گزارش کرده اند.
درک بهتر ارتباط لپتین با چاقی مفرط در این وضعیت کمک کننده خواهد بود. چاقی مفرط دغدغه اصلی مرتبط با وضعیت سلامت در آمریکا است زیرا خطر وقوع بسیاری از بیماری ها را افزایش می دهد که این بیماری ها شامل موارد زیر است: فشار خون بالا، افزایش یا کاهش شدید چربی خون (کلسترول و یا تری گلیسیرید بالا)، دیابت نوع 2، بیماری های مفاصل، مشکلات تنفسی در خواب، بیماری شریانات قلبی، سکته و برخی از سرطان ها. میزان چاقی مفرط بطور پیوسته در 20 سال گذشته در تمامی گروههای سنی افزایش یافته است و طبق گزارشات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، بیش از یک سوم افراد بالغ و 17 درصد کودکان و نوجوانان در این کشور در گروه چاقی مفرط قرار گرفته اند. این طبقه بندی افراد بر اساس ضریب توده بدن یا BMI انجام شده است. (به بخش سوالات رایج در قسمت پایین مراجعه کنید).
تحقیق اخیری مشخص نمود که در برخی افراد سطح لپتین ممکن است دقیق تر از ضریب توده بدن در ارزایبی چربی موجود در بدن باشد. در کل، هر چه سطح لپتین در جریان خون بیشتر باشد، بافت چربی بیشتری در بدن فرد وجود خواهد داشت. در این تحقیق، این موضوع در مورد زنان مسن و افراد دارای توده های عضلانی یا استخوانی وجود داشت که در آنها نتایج BMI می توانست گمراه کننده باشد.
تحقیقات در مورد ارزیابی نقش های لپتین در بدن و ارتباطات مابین لپتین و چاقی مفرط و بین لپتین و کاهش وزن موفق، ادامه دارد. همچنین بررسی سودمند بودن درمان مبتنی بر لپتین برای افراد چاق و دارای کمبود لپتین دارای اهمیت است.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش لپتین بصورت مکرر درخواست نمی شود و سودمندی آن در بررسی های پزشکی در حال تثبیت شدن است. آزمایشات بیشتری در شرایط تحقیقاتی برای بررسی و تحلیل نقش لپتین در بدن انجام شده است.
    در شرایط بالینی، آزمایش لپتین اکثرا بر روی کودک چاق و بویژه اگر پیشینه خانوادگی از چاقی مفرط در دوران کودکی وجود داشته باشد، درخواست می شود. این آزمایش را می توان بر روی فرد مبتلا به چاقی مفرط دارای علائم گرسنگی دائمی و برای تشخیص کمبود یا افزایش سطح لپتین درخواست داد.
    در برخی مواقع، این آزمایش را می توان با آزمایشات دیگری مثل پروفایل چربی، پنل تیروئید، گلوکز، انسولین و یا A1c استفاده می کنند که این در جهت ارزیابی وضعیت سلامت یک فرد مبتلا به چاقی مفرط و تشخیص بیماری هایی است که می تواند منجر به این وضعیت شود یا آن را بدتر نماید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش لپتین را عمدتا در تحقیقات بالینی و برای بررسی بیشتر نقش لپتین درخواست می دهند.
    آزمایش لپتین عموما در خارج از فضای تحقیقاتی درخواست نمی شود اما این آزمایش را گاها می توان برای کودک مبتلا به چاقی مفرط و بویژه در زمان وجود پیشینه خانوادگی از شروع زودرس چاقی درخواست داد. (برای طبقه بندی این موارد، به بخش سوالات رایج در پایین مراجعه کنید.)
    برخی از پزشکان می توانند آزمایش لپتین را برای ارزیابی فرد چاق و برای تعیین افزایش یا کاهش لپتین (برای تشخیص مقاومت نسبت به لپتین) درخواست می دهند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟
    در افراد چاق، کاهش سطح لپتین می تواند نشانگر درجه ای از کمبود آن در بدن باشد، در حالیکه افزایش غلظت این هورمون مرتبط با مقاومت نسبت به تاثیرات لپتین است. بسیاری از افراد مبتلا به چاقی مفرط دارای سطوح بالایی از لپتین خواهند بود اما در حدود 10 درصد ممکن است درجاتی از کمبود لپتین را تجربه نمایند.
    در شرایط نادر، کاهش عمده لپتین نشانگر کمبود مادرزادی لپتین خواهد بود که با چاقی شدید پیوند خورده است.
    ترشح لپتین دارای الگوی شبانه روزی است، بدین معنی که غلظت آن در خون در طی 24 ساعت تغییر می کند (در هنگام شب نسبت به ساعات دیگر در سطح بالایی خواهد بود).
  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    زنان معمولا سطح لپتین بالایی نسبت به مردان دارند. غلظت های لپتین همچنین در دوره بارداری افزایش می یابد و ممکن است در زنان مبتلا به دیابت ناشی از بارداری یا تشنج زودرس بصورت شدیدی افزایش یابد.
    سودمندی نتایج لپتین در پزشکی، بویژه در ارزیابی مقادیر بالا و پایین هورمون، در حال تثبیت شدن است. برای مثال، یک شخص با کمبود مادرزادی ممکن است از درمان جایگزین لپتین نفع ببرد اما هنوز اطلاعات کافی برای تعیین سودمندی درمان هدفمند برای کمبود هورمونی در سطح متوسط وجود ندارد.
    برخی از موضوعات دیگری که در ارتباط با لپتین بررسی شده اند، شامل موارد زیر می باشد:
    -التهاب و تصلب شرایین در اثر لپتین یا بطور عکس، حفاظت آن از وقوع تصلب شرایین
    -افزایش سطح لپتین در دیابت ناشی از بارداری و نیز تشنج زودرس در طی بارداری
    -نقش لپتین در ناباروری
    -ارتباط لپتین با افسردگی، استرس و اضطراب
    -نقش آن در حفظ سطح گلوکز و ارتباط آن با انسولین
    -ارتباط مابین سطوح لپتین، کاهش وزن و گرسنگی

  • آیا هر شخص دارای اضافه وزن باید تحت آزمایش لپتین قرار بگیرد؟

    آزمایش لپتین بصورت معمول و مکرر انجام نمی شود و مختص همه افراد نیست. اگر شخصی مبتلا به چاقی مفرط باشد و دائما احساس گرسنگی نماید یا دارای کودکی باشد که شدیدا چاق است، در این حالت آزمایش لپتین لحاظ می شود.

  • گروه بندی وزن بدن چگونه انجام می شود؟

    گروه بندی اخیرا بر مبنای ضریب توده بدن یا BMI بوده است.
    برای افراد جوان، وزن و قد و نیز سن و جنسیت در تعیین درصد BMI لحاظ می شوند. یک فرد با وزن زیاد دارای BMI مابین 85 درصد و 94 درصد بر معیار رشد استاندارد است. فرد مبتلا به چاقی مفرط کسی است که بالای 95 درصد بوده یا دارای BMI بیشتر یا معادل با 30 کیلوگرم بر مترمربع است.
    برای افراد بالغ، BMI بصورت زیر محاسبه می شود:
    BMI= وزن به کیلوگرم (تقسیم بر) قد به سانتی متر (ضربدر) 703
    BMI                 محاسبه

    کمتر از 18.5         کمبود وزن

    18.5 – 24.9        وزن نرمال

    25.0 – 29.9         افزایش وزن

    30 و بیشتر          چاقی مفرط

     

  • آیا آزمایش لپتین قابل انجام در مطب پزشک است؟

    خیر. آزمایش لپتین در مطب پزشکان قابل انجام نبوده و در بیشتر آزمایشگاهها انجام نمی شود. نمونه آزمایشی احتمالا به یک آزمایشگاه مرجع ارسال شود.

  • برای کاهش یا افزایش سطح لپتین چه کار می توان انجام داد؟

    سطح لپتین معمولا زمانی کاهش می یابد که یک فرد مبتلا به چاقی مفرط کاهش وزن داشته باشد و اگر فردی به چاقی مفرط مبتلا شود، سطح لپتین افزایش خواهد یافت، اما این سطوح به تغییرات در شیوه های زندگی واکنشی نشان نمی دهند.

  • کمبود لپتین چگونه درمان می شود؟

    در افراد با کمبود مادرزادی لپتین، درمان جایگزین در درمان چاقی مفرط موفقیت آمیز بوده است. با این حال، اطلاعات کافی در زمان حاضر برای استفاده از آن برای کمبودهای دیگر لپتین وجود ندارد.

  • آیا به جز لپتین، آدیپوسیت (سلول چربی) دیگری وجود دارد؟

    با اینکه لپتین اولین آدیپوسیت سیتوکین (یا آدیپوکین) شناسایی شده است، اما موارد دیگر نیز کشف شده اند. دو مورد از آنها که بطور گسترده مورد تحقیق قرار گرفته اند، شامل رسیستین (که مقاومت به انسولین را افزایش می دهد) و آدیپونکتین (که مقاومت به انسولین را کاهش می دهد) می باشد. در چاقی مفرط رسیستین افزایش می یابد و آدیپونکتین کاهش خواهد یافت. آنها همچنین دارای تاثیرات عکسی بر روی التهاب هستند، بدین شکل که رسیستین التهاب را افزایش می دهد و آدیپونکتین آن را کاهش می دهد. آدیپوکین دیگری که اخیرا شناسایی شده است، ویسفاتین می باشد که در دیابت نوع 2 افزایش می یابد و ممکن است در افزایش سطوح انسولین نقش داشته باشد. آدیپوکین های مختلف دیگر شامل آپلین، کمرین و اومنتین می باشند که همه این موارد خاصیت ضد التهابی دارند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Deck, C. et. al.(2017 April 7). Assessing the Functional Role of Leptin in Energy Homeostasis and the Stress Response in Vertebrates. Front Endocrinol (Lausanne). 2017; 8: 63. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384446/. Accessed on 05/01/17.

Londraville, R. et. al. (2017 April 10). On the Molecular Evolution of Leptin, Leptin Receptor, and Endospanin. Front Endocrinol (Lausanne). 2017; 8: 58. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385356/. Accessed on 05/01/17.

Kruljac, I. et. al. (2016). Changes in Metabolic Hormones After Bariatric Surgery and Their Predictive Impact on Weight Loss. Medscape Clinical Endocrinology from Clin Endocrinol. 2016;85(6):852-860. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/872569. Accessed on 05/01/17.

(© 2017). What Does Leptin Do? Hormone Health Network. Available online at http://www.hormone.org/hormones-and-health/what-do-hormones-do/cortisol/leptin. Accessed on 05/01/17.

Lee, C. et. al. (2015). Obesity, Adipokines and Cancer: An Update. Medscape Clinical Endocrinology from Clin Endocrinol. 2015;83(2):147-156. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/848555_1. Accessed on 05/01/17.

McCall, B. (2016 November 17). Medscape Conference News. Low Vitamin B12 and Leptin: Link to Metabolic Risk in Next Generation? Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/872008. Accessed on 05/01/17.

Chawla, J. and Park, Y. (2016 June 29 Updated). Endocrine System Anatomy. Medscape Drugs and Diseases, Anatomy. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1948709-overview#showall. Accessed on 05/01/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Hamdy, O. (Updated 2013 January 24). Obesity. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/123702-overview#showall. Accessed February 2013.

(© 1995-2013). Leptin. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/91339. Accessed February 2013.

Miehle, K. et. al. (2012). Leptin, Adiponectin and Other Adipokines in Gestational Diabetes Mellitus and Pre-eclampsia. Medscape from Clin Endocrinol. 2012;76(1):2-11 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/755467. Accessed February 2013.

Lawson, E. (2012). Leptin Levels are Associated With Decreased Depressive Symptoms in Women Across the Weight Spectrum, Independent of Body Fat. Medscape from Clin Endocrinol. 2012;76(4):520-525 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/760937. Accessed February 2013.

Schwarz, S. and Windle, M. (Updated 2012 December 12). Obesity in Children. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/985333-overview. Accessed February 2013.

Chawla, J. and Youngsook P. (Updated 2012 October 3). Endocrine System Anatomy. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1948709-overview#showall. Accessed February 2013.

Ahima, R. (2008 July 1). Revisiting leptin's role in obesity and weight loss. J Clin Invest. V 118 (7):2380–2383. [On-line information]. Available online at http://www.jci.org/articles/view/36284. Accessed February 2013.

Koh, K. et. al. (2008). Contemporary Reviews in Cardiovascular Medicine, Leptin and Cardiovascular Disease, Response to Therapeutic Interventions [On-line information]. Circulation v 117: 3238-3249. [On-line information]. Available online at http://circ.ahajournals.org/content/117/25/3238.full. Accessed February 2013.

Ahmet Ursavas, A. et. al. (2010 July – September). Ghrelin, leptin, adiponectin, and resistin levels in sleep apnea syndrome: Role of obesity. Ann Thorac Med. 2010 Jul-Sep; 5(3): 161–165 [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930655/. Accessed February 2013.

Scheer, F. (2009 March 17). Adverse metabolic and cardiovascular consequences of circadian misalignment. PNAS v 106 (11) 4453-4458 [On-line information]. Available online at http://www.pnas.org/content/106/11/4453.long. Accessed February 2013.

Carlson, J. et. al. (2009 August 11). Pre- and post- prandial appetite hormone levels in normal weight and severely obese women. Nutrition & Metabolism v 6 (32) [On-line information]. Available online at http://www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/32. Accessed February 2013.

Farooqi, S. and O'Rahilly, S. (2006 December 1). Genetics of Obesity in Humans. Endocrine Reviews v 27 (7) 710-718. [On-line information]. Available online at http://edrv.endojournals.org/content/27/7/710.full. Accessed February 2013.

Franks, P. et. al. (2007 May). Physical activity energy expenditure may mediate the relationship between plasma leptin levels and worsening insulin resistance independently of adiposity. Journal of Applied Physiology c 102 (5) 1921-1926. [On-line information]. Available online at http://jap.physiology.org/content/102/5/1921.full. Accessed February 2013.

Stella L. Volpe, S. et. al. (2008 April). Effect of Diet and Exercise on Body Composition, Energy Intake and Leptin Levels in Overweight Women and Men. J Am Coll Nutr v 27 (2) 195-208 [On-line information]. Available online at http://www.jacn.org/content/27/2/195.full. Accessed February 2013.

Chiesa, C. et. al. (2008) Ghrelin, Leptin, IGF-1, IGFBP-3, and Insulin Concentrations at Birth: Is There a Relationship with Fetal Growth and Neonatal Anthropometry? Clinical Chemistry v 54 (3) 550–558 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/54/3/550.full. Accessed February 2013.

Henson, M. and Castracane, V. (2006 February 1). Leptin in Pregnancy: An Update. Biology of Reproduction v 74 (2) 218-229 [On-line information]. Available online at http://www.biolreprod.org/content/74/2/218.full. Accessed February 2013.

S17 Choquet, H. and Meyre, D. (2011 May) Genetics of Obesity: What have we Learned? Curr Genomics v 12(3): 169–179. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3137002/. Accessed February 2013.

Considine, R, et al. Serum Immunoreactive-Leptin Concentrations in Normal-Weight and Obese Humans. N Engl J Med 1996; 334:292-295. Available online at http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199602013340503#t=articleTop. Accessed February 2013.

Nirav R. Shah, Eric R. Braverman. Measuring Adiposity in Patients: The Utility of Body Mass Index (BMI), Percent Body Fat, and Leptin. PLoS One. Published April 2, 2012. Available online at http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0033308. Accessed February 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.