تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه October 10, 2017.
سارکویدوزیس چیست؟

سارکویدوزیس یک بیماری است که در آن سلول های ملتهب دانه های ریزی به نام گرانولوما در اندام های مختلف تولید می کنند. این گرانولوماها می توانند در هر جای بدن رشد کنند اما آنها بطور رایج بر ریه ها، پوست، گره های لنفاوی و چشم ها تاثیرگذار است. گرانولوما ها ساختار بافت اطراف خود را تغییر می دهند و اگر به تعداد کافی وجود داشته باشند می توانند موجب التهاب، آسیب و علائم مرتبط با آن بافت شوند.
علت سارکویدوزیس ناشناخته است. این بیماری مرتبط با هر دو حالت تغییرات ژنتیکی و واکنش سیستم ایمنی به تغییرات محیطی است، مثل قرارگیری در معرض ویروس، باکتری، ماده آلرژن یا مواد شیمیایی. هر کسی میتواند مبتلا به سارکویدوزیس شود اما به طور رایج در افراد بالغ با نژاد آفریقایی یا اروپای شمالی که درمحدوده سنی 20 تا 40 سال قرار دارند، رخ می دهد. آمریکایی های با نژاد آفریقایی بیشترین تاثیر را در آمریکا از این بیماری دارند. انجمن مطالعات سارکویدوزیس اشاره کرده است که در حدود 2 درصد از جمعیت آمریکایی آفریقایی مبتلا به این بیماری شده اند. تحقیقات همچنین حاکی از آنست که میزان بالایی از بیماری در زنان رخ می دهد.
سارکویدوزیس از نظر شدت متفاوت است. یک فرد ممکن مبتلا به بیماری باشد، بدون آنکه از آن اطلاعی داشته باشد، زیرا موارد خفیف این بیماری موجب علائم اندکی می شود که مشخص نخواهند بود. این وضعیت می تواند می تواند بعنوان یک بیماری حاد بروز کند که در چند سال بهبود می یابد و ممکن است عود کند یا عود بیماری رخ ندهد. سارکویدوزیس همچنین می تواند یک بیماری مزمن باشد که مدتها به طول می انجامد. طبق گزارش موسسه قلب، ریه و خون ملی، بیش از نصفی از افراد بیمار در طی 3 سال از تشخیص بهبود می یابند و دو سوم آن در طی 10 سال بهبود خواهد یافت.
بسیاری از افراد مبتلا به سارکویدوزیس تاثیرات طولانی مدتی را تجربه نخواهند کرد، اما در حدود یک سوم برخی از درجات آسیب به اندام را در پی خواهند داشت. سارکویدوزیس می تواند موجب نابینایی در موارد نادر شود و گاها ممکن است در افراد دارای آسیب های شدید ریه یا قلب، کشنده باشد.

Accordion Title
درباره سارکویدوزیس
  • نشانه ها و علائم

    شدت سارکویدوزیس و علائمی که فرد تجربه می کند وابسته به بافت ها و اندام های آسیب دیده است. یک شخص ممکن است علائمی نداشته باشد یا یافته های غیرمشخص مثل موارد زیر بدست آید:
    -تب
    -خستگی
    -کاهش وزن
    -عرق های شبانه
    -کاهش اشتها
    -گره های لنفاوی ملتهب
    -درد مفصل
    نشانه ها و علائم مرتبط با اندام های خاص در زیر بیان شده اند.
    ریه ها
    انجمن ریه آمریکا برآورد می نماید که در حدود 90 درصد از افراد مبتلا به سارکویدوزیس، مشکلات مرتبط با ریه را نیز خواهند داشت. بافت های ریه می تواند سفت شود و بافت هم بند زخم در آن گسترش یابد. علائم شامل موارد زیر است:
    -سرفه خشک
    -صدای خس خس سینه در حین تنفس
    -کاهش تنفس
    -درد قفسه سینه
    پوست
    در حدود 25 درصد از افراد مبتلا به سارکویدوزیس، دارای مشکلات پوستی خواهند بود:
    -زخم بر روی گونه ها، گوش ها، بینی و پلک ها
    -جوش بزرگ، قرمز و برآمده بر روی قوزک پا یا ساق پا که ممکن است خارش داشته یا کشیدگی و گرم باشد
    -تغییر رنگ پوست
    -التهاب و دانه های ریز در اطراف زخم ها
    چشم ها
    -تاربینی
    -حساسیت نسبت به نور
    -درد و خارش چشم
    -سوزش و قرمزی
    -اشک
    -التهاب
    قلب
    -ریتم غیرطبیعی قلب
    -نارسایی احتقانی قلب
    مغز و سیستم عصبی
    -سردرد
    -ضعف
    -تشنج
    -کاهش هماهنگی و لرزش
    عضله و استخوان
    -درد
    -خشکی مفصل
    سارکویدوزیس همچنین می تواند موجب نارسایی کلیه و کبد، افزایش اندازه کبد یا طحال و التهاب در غدد بزاقی شود. گرانولوما ها ویتامین D فعال شده ای را تولید می کنند (1,25-dihydroxyvitamin D) که موجب جذب بیشتر کلسیم در رود ه ها شده و منجر به افزایش کلسیم در خون و ادرار و تشکیل سنگ های کلیه شود. در موارد نادر، این وضعیت می تواند موجب بیماری کلیه شود.

  • آزمایشات

    اهداف آزمایش، تشخیص سارکویدوزیس، ارزیابی شدت آن و نظارت بر دوره بیماری است. آزمایش همچنین برای تفکیک سارکویدوزیس از بیماری های با علائم مشابه و از وضعیت هایی که مرتبط با توسعه گرانولوما هستند، (مثل توبرکلوزیس و برخی از عفونت های قارچی) به کار می رود.
    بررسی های آزمایشگاهی
    نمونه برداری از بافت، اولین آزمایش برای تایید تشخیص سارکویدوزیس است، تغییرات در ویژگی های ساختاری بافت را می توان در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد. بررسی های آزمایشگاهی دیگر مختص این بیماری نیستند اما در ارزیابی فعالیت بیماری، بررسی آسیب به اندام ها و رد بیماری های دیگر با علائم مشابه سودمند هستند. آزمایشات مفید شامل موارد زیر هستند:
    -ACE (آنزیم مبدل آنژیوتانسین)- این آزمایش برای کمک به تشخیص سارکویدوزیس، نظارت بر فعالیت بیماری و نظارت بر پاسخ به درمان استفاده می شود. ACE گاها در افراد مبتلا افزایش می یابد اما ممکن است در بیماری های دیگر نیز افزایش یابد.
    -پنل کبد یا CMP (پنل سوخت و ساز جامع)- گروهی از آزمایشات مورد استفاده برای ارزیابی عملمرد کبد و یا کلیه، برای تشخیص آسیب به این اندام ها
    -CBC (سنجش تعداد کل سلول های خون)- را می توان برای ارزیابی تغییرات گلبول های قرمز و گلبول های سفید درخواست داد
    -ESR (میزان رسوب اریتروسیت)- گاها برای تشخیص التهاب درخواست داده می شود
    -کلسیم- برای شناسایی افزایش غلظت آن در خون یا ادرار
    -تحلیل مایع مغزی نخاعی (CSF)- زمانی که بروز آسیب به مغز یا سیستم عصبی مورد تردید باشد
    -کشت ABF، کشت خلط سینه و آزمایشات قارچ- برای کمک به تفکیک مابین سارکویدوزیس و بیماری های دیگری که ممکن است بر ریه ها اثرگذار بوده و موجب ایجاد گرانولوما شوند
    بررسی های غیرآزمایشگاهی
    -اشعه ایکس از قفسه سینه و آزمایش سودمند برای بررسی ریه؛ در افراد فاقد علائم، گرانولوما برای اولین بار زمانی کشف می شود که اشعه ایکس را به دلیل دیگری استفاده کرده باشند.
    -آزمایشات عملکرد ریه برای ارزیابی ریه و شدت بیماری. (برای اطلاعات بیشتر در این مورد، به Johns Hopkins Medicine Health Library: Pulmonary Function Tests مراجعه کنید.)
    -CT، MRI، اسکن گالیوم یا دیگر آزمایشات تصویر برداری گاها برای کمک به تشخیص بیماری و ارزیابی سارکویدوزیس درخواست می شوند. (برای جزئیات بیشتر در مورد این آزمایشات تصویربرداری به RadiologyInfo.org مراجعه کنید.)
    -EKG (الکتروکاردیوگرام)- برای زمانی که درگیری قلب در بیماری مورد تردید باشد، درخواست می شود.

  • درمان

    هیچ راهی برای پیشگیری یا درمان سارکویدوزیس وجود ندارد، اما در بسیاری از موارد بطور خودبخود از بین می رود. اهداف درمان به منظور تسکین علائم، کاهش التهاب و به حداقل رساندن آسیب به بافت و اندام می باشد. افرادی که دارای علائم کم یا خفیفی هستند، ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند، اما وضعیت آنها باید تحت نظارت باشد.
    افرادی که دارای علائم متوسط تا شدیدی هستند و افرادی که در معرض خطر آسیب به بافت یا اندام قرار دارند، اغلب با کورتیکواستروئیدهایی مثل پردنیزون درمان می شوند. این داروهای ضدالتهاب ممکن است به صورت خوراکی، موضعی یا از طریق تنفس داده شود. مصرف طولانی مدن کورتیکواستروئیدها می تواند موجب عوارض جانبی شود.
    داروهای دیگر:
    -داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن برای درد و التهاب
    -متوترکسات و داروهای دیگر سرکوب کننده سیستم ایمنی در شرایط درگیری ریه، پوست یا چشم
    -هیدروکسی کلروکین (یک داروهای ضد مالاریا) ممکن است برای پوست و سیستم عصبی مناسب باشد، بویژه در افراد دارای سطوح کلسیم بالا.
    بسیاری افراد میتوانند درمان موفقیت آمیزی داشته باشند اما ممکن است مصرف دارویی برای مدت زمانی ادامه یابد. در موارد نادر، یک فرد ممکن است نیاز به پیوند عضو داشته باشد و این در صورتیست که آن اندام به شدت آسیب دیده باشد.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Cleveland Clinic. 2014. Diseases & Conditions: How Sarcoidosis is Diagnosed. Available online at https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Overview_of_Sarcoidosis/hic_How_Sarcoidosis_is_Diagnosed. Accessed October 1, 2015.

Foundation for Sarcoidosis Research. 2014. What is Sarcoidosis? Available online at https://www.stopsarcoidosis.org/patient-resources/what-is-sarcoidosis/. Accessed October 2, 2015.

Mayo Clinic. 2013. Diseases and Conditions: Sarcoidosis. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sarcoidosis/basics/symptoms/con-20022569. Accessed October 1, 2015.

National Institute of Health. National Heart, Lung and Blood Institute. 2013. What is Sarcoidosis? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sarc. Accessed October 1, 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(2011 May 1). What Is Sarcoidosis? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sarc/. Accessed September 2011.

(© 2011). Sarcoidosis. American Lung Association [On-line information]. Available online at http://www.lungusa.org/lung-disease/sarcoidosis/. Accessed September 2011.

Mayo Clinic Staff (2010 July 15). Sarcoidosis. Mayo Clinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/sarcoidosis/DS00251/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed September 2011.

Dugdale, D. (Updated 2011 June 2). Sarcoidosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000076.htm. Accessed September 2011.

Kamangar, N. and Shorr, A. (Updated 2011 July 29). Sarcoidosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/301914-overview#showall. Accessed September 2011.

(Updated 2011 January). Sarcoidosis. American Academy of Family Physicians [On-line information]. Available online at http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/autoimmune/disorders/320.printerview.html. Accessed September 2011.

Grenache, D, and Roberts, W. (Updated 2010 October). Sarcoidosis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/sarcoidosis.php. Accessed September 2011.

(© 2010). Sarcoidosis Diagnosis. Foundation for Sarcoidosis Research [On-line information]. Available online at http://www.stopsarcoidosis.org/sarcoidosis/diagnosis.htm. Accessed September 2011.

Nikhar, N.K. and Mani, H. (2010 February 11). Sarcoidosis and Neuropathy. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1171907-overview. Accessed September 2011.

Newman, L. (Revised 2009 July). Sarcoidosis. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary_disorders/sarcoidosis/sarcoidosis.php. Accessed September 2011.

Cedars-Sinai. Sarcoidosis. Available online at http://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Sarcoidosis.aspx. Accessed January 2012.