اسامی دیگر
Toxemia
Pregnancy-induced Hypertension
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
مسمومیت بارداری چیست؟

مسمومیت بارداری یکی از جدی ترین وضعیت های تاثیرگذار بر زنان باردار است. این وضعیت زمانی قابل تشخیص است که یک زن دارای فشار خون بالا (هایپرتانسیون)، پروتئین در ادرار (پروتئینوریا) و یا التهاب دست ها، پاها و یا صورت در طی بارداری باشد. در موارد شدید، ممکن است نشانه هایی از آسیب به کلیه ها یا کبد، تجمع مایعات در ریه ها یا مختل شدن سیستم عصبی مرکزی وجود داشته باشد. در حدود 3 تا 7 درصد از زنان باردار مبتلا به مسمومیت بارداری هستند که می تواند از هفته 20 بارداری به بعد رخ دهد.
مسمومیت بارداری درمان نشده خطرناک است زیرا می تواند به اندام های مادر آسیب وارد کرده و منجر به تشنج شود. اگر این تشنج ها، که تشنج های بارداری نامیده می شوند، فورا درمان نشوند، برای زن و نوزادش کشنده خواهد بود. مسمومیت بارداری یا تشنج های بارداری نیز می تواند منجر به وزن کم تولد، حمل زودرس شود که منجر به مشکلات سلامتی در نوزاد یا قطع ناگهانی جفت شود که در آن قبل از اینکه نوزاد متولد شود، جفت از رحم جدا می شود و موجب خونریزی خواهد شد.
مسمومیت بارداری می تواند به وضعیت سندرم HELLP که یک شرایط تهدیدکننده حیات است، پیشروی کند. این سندرم HELLP نامیده شده زیرا با تجزیه گلبول های قرمز خون (همولیز)، افزایش آنزیم های کبد و تعداد پایین پلاکت معین می شود.
از هر 200 مورد زن درمان نشده، به تشنج های بارداری پیشروی خواهند داشت. بسیاری از موارد تشنج های بارداری در سه ماه سوم بارداری یا در طی 4 روز بعد از حمل رخ می دهند. در موارد نادر، این وضعیت می تواند تا 6 هفته بعد از حمل نیز توسعه یابد.
مسمومیت بارداری گاها موجب علائمی می شود که شباهت زیادی با علائم بارداری طبیعی دارد. برخی از زنان مبتلا به مسمومیت بارداری ممکن است کلا علائمی نداشته باشند. بدین دلیل چکاپ های منظم قبل از تولد دارای اهمیت هستند. در طی چکاپ، پزشک یک معاینه فیزیکی انجام داده و بررسی های آزمایشگاهی را برای معاینه علائم "خاموش" این وضعیت، مثل فشار خون بالا و پروتئین در ادرار انجام خواهد داد.

Accordion Title
درباره مسمومیت بارداری
  • ریسک فاکتورها
    محققین در تلاش برای تشخیص علت دقیق مسمومیت بارداری هستند. با این حال، این وضعیت مرتبط با ریسک فاکتورهای خاصی است:
    -بارداری قبلی با وضعیت مسمومیت بارداری
    -پیشینه خانوادگی از مسمومیت بارداری
    -بارداری برای اولین بار
    -بیش از 35 سال در زمان بارداری
    -چاقی مفرط
    -بارداری چند نوزاد
    -پیشینه ای از بیماری های دیگر، شامل فشار خون بالا مزمن، سردردهای میگرنی، دیابت نوع 1 یا نوع 2، بیماری کلیه، وضعیت افزایش لخته شدن خون، سندرم آنتی فسفولیپید یا لوپوس
  • نشانه ها و علائم

    مسمومیت بارداری یک عارضه جدی بارداری است که می تواند بدون علائم مشخصی توسعه یابد. اگر علائم وجود داشته باشند، ممکن است مشابه با موارد تجربه شده در طی بارداری طبیعی باشد. برای مثال، افزایش وزن و التهاب علائم این وضعیت هستند که در طی بارداری های طبیعی و نرمال نیز رخ می دهند. فشار خون بالا، نشانه ای از مسمومیت بارداری است که معمولا تا زمان شناسایی آن توسط پزشک در طی ملاقات های قبل از تولد، تشخیص داده نمی شود.
    اگر شما دارای علائم مرتبط با مسمومیت بارداری باشید یا متوجه تغییرات ناگهانی در بارداری خود شوید، لازم است تا فورا پزشک خود را مطلع سازید. او به بررسی علائم مسمومیت بارداری می پردازد و بر علائم شما نظارت خواهد داشت. مسمومیت بارداری درمان نشده یک وضعیت جدی است که می تواند برای شما و نوزادتان کشنده باشد. از شرکت در تمامی چکاپ های قبل از تولد مطمئن شوید و در صورت بروز علائم به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
    علائم این وضعیت می تواند شامل موارد زیر باشد:
    -افزایش وزن ناگهانی بیش از 2 پوند در یک هفته
    -التهاب ناگهانی صورت و دست (edema)
    -سردردهای مداوم
    -تغییرات در بینایی: نابینایی موقتی، تاربینی، حس نور بینی در چشم یا حساسیت به نور
    -پوست کبود ناشی از جریان ضعیف خون
    -کاهش مقادیر ادرار
    -کمبود تنفس ناشی از مایعات در ریه ها یا افزایش فشار خون
    -درد شانه یا درد شکم یا گرفتگی بویژه در بخش بالا و سمت راست شکم یا زمانی که به سمت راست دراز بکشید که می تواند نشانگر مشکلات کبد باشد
    برخی از علائم این وضعیت که ممکن است در طی معاینه فیزیکی شناسایی کرد:
    -افزایش فشار خون
    -رفلکس های غیرعادی و قوی ساق پا (یعنی زمانی که پزشک با چکش پلاستیکی به زانوی شما ضربه می زند)
    تاربینی، سردردهای شدید، درد شکم و کمبود تنفس از علائم جدی مسمومیت بارداری هستند. اگر شما دارای هر کدام از این علائم باشید، باید فورا تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرید.

  • عوارض
    اگر این وضعیت درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی و تهدیدکننده حیات برای مادر و نوزادش باشد.
    عوارض احتمالی شامل موارد زیر است:
    -تشنج (تشنج بارداری)
    -تخریب کبد
    -سکته
    -وزن کم در زمان تولد نوزاد
    -قطع ناگهانی جفت (جفت قبل از تولد نوزاد از رحم جدا شده و موجب خونریزی می شود)
    زنان با پیشینه ای از مسمومیت بارداری به احتمال زیاد موارد زیر را توسعه خواهند داد:
    -بیماری قلبی
    -دیابت
    -بیماری کلیه
  • آزمایشات
    در حال حاضر هیچ آزمایش معتبری برای این وضعیت بارداری وجود ندارد. کالج آمریکایی متخصصین زایمان و بیماری های زنان (ACOG) توصیه می کنند که پزشکان وضعیت مسمومیت بارداری را در سه ماهه اول را با بررسی پیشینه پزشکی دقیق و ارزیابی زنان برای ریسک فاکتورها، غربالگری کنند.
    در طی بررسی های معمول قبل از تولد، پزشک علائم و نشانه های مسمومیت بارداری بررسی خواهد کرد، شامل فشار خون بالا، التهاب دست و صورت و افزایش وزن غیرطبیعی. در سه ماه دوم و سوم، ادرار برای مقادیر بالای پروتئین (نشانه احتمالی مسمومیت بارداری) مورد بررسی قرار می گیرد.
    اگر شما دارای علائم و نشانه های مسمومیت بارداری باشید، پزشک شما بررسی های آزمایشگاهی و تصویربرداری را برای تشخیص مسمومیت بارداری و تعیین شدت آن انجام خواهد داد.
    بررسی های آزمایشگاهی
    پروتئین در ادرار (پروتئینوریا) یکی از علائم تشخیص مسمومیت بارداری است. با این حال، همه زنان مبتلا به این وضعیت، دارای پروتئینوریا خواهند بود. ACOG پروتئینوریا را به عنوان علامت ضروری برای تشخیص مسمومیت بارداری، لحاظ نمی کند. در حال حاضر، پزشک فشار خون بالا را همراه با پروتئینوریا یا فشار خون بالا بعلاوه یکی از نشانه ها و علائم دیگر مثل تعداد پایین پلاکت، عملکرد ضعیف کلیه، عملکرد ضعیف کبد، تغییرات شدید بینایی یا التهاب پوستی مورد بررسی قرار می دهد.
    آزمایشات زیر به تشخیص مسمومیت بارداری، تعیین شدت آن و نظارت بر پیشروی آن کمک خواهند کرد:
    -پروتئین ادرار و نسبت پروتئین ادرار به کراتینین- مورد استفاده برای بررسی افزایش پروتئین در ادرار
    -BUN، کراتینین سرم و اسید اوریک- آزمایشات عملکرد کلیه مورد استفاده برای بررسی آسیب ناشی از مسمومیت بارداری؛ کراتینین خون برای نظارت بر وضعیت شما اندازه گیری خواهد شد.
    -آمینوترانسفراز آلانین خون (ALT) و آمینوترانسفراز آسپارتات (AST)- مقادیر افزایش یافته این آزمایشات عملکرد کبد می تواند نشانگر آسیب به اندام ناشی از مسمومیت بارداری باشد؛ ALT و AST برای نظارت بر وضعیت شما به طور مداوم مورد بررسی خواهند بود.
    -سنجش تعداد سلول های خونی (CBC)- برای بررسی تغییرات در خون مرتبط با مسمومیت بارداری، مثل تعداد پایین پلاکت
    -زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT)- برای اندازه گیری زمان مورد نیاز برای لخته شدن خون؛ PTT می تواند بدلیل افزایش زمان لخته شدن خون در وضعیا مسمومیت بارداری، طولانی شود.
    -آنتی بادی های ضدفسفولیپید- سندرم آنتی فسفولیپید یک اختلال خودایمنی مرتبط با مسمومیت بارداری و دیگر عوارض بارداری است. آزمایشات این آنتی بادی ها می توانند در مورد احتمال اختلال خودایمن عامل مسمومیت بارداری استفاده شوند.
    سندرم HELLP یک متغیر مسمومیت بارداری تهدیدکننده حیات است که با همولیز (تجزیه گلبول های قرمز خون)، افزایش آنزیم های کبد و تعداد پایین پلاکت مشخص می شود. اگر پزشک شما در مورد وجود سندرم HELLP تردید داشته باشد، آزمایشات زیر را می توان انجام داد:
    -لکه خون محیطی- گلبول های قرمز خون به منظور آسیب یا ناهنجاری ها با یک میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرند.
    -دهیدروژناز لاکتات خون (LD)- افزایش مقادیر LD نشانگر آسیب به بافت یا سلول است که در شرایط تجزیه گلبول های قرمز خون رخ می دهد.
    -بیلی روبین کامل- افزایش مقادیر بیلی روبین نشانگر آسیب به کبد یا همولیز گلبول های قرمز خون است.
    بررسی های غیرآزمایشگاهی
    -اولترا سونوگرافی- مورد استفاده برای ارزیابی سلامت نوزاد، اطمینان از اینکه مسمومیت بارداری موجب محدود شدن رشد نوزاد نمی شود و بررسی جریان خون در بند ناف
    -آزمایش Non-stress- یک آزمایش غیرتداخلی برای بررسی سلامت نوزاد با بررسی تپش قلب و تامین اکسیژن
  • درمان و پیشگیری

    درمان

    حمل نوزاد، تنها راه درمان مسمومیت بارداری است. در تصمیم گیری برای زمان حمل، پزشک شما با تلاش برای به حداقل رساندن ریسک مسمومیت بارداری، اجازه خواهد داد تا نوزاد در حداکثر زمان و در شرایط کاملا مناسب متولد شود.
    اگر مدت زمان نسبتا زیادی از بارداری شما طی شده باشد (اغلب حداقل 37 هفته)، پزشک شما برای کاهش وضعیت پیشروی به تشنج های بارداری، به حمل نوزاد توصیه خواهد کرد. شما ممکن است برای زایمان به بخش سزارین یا داروی خاص برای تحریک زایمان نیاز داشته باشید.
    اگر حمل نوزاد خیلی زود باشد، شما می توانید وضعیت مسمومیت بارداری را در منزل مدیریت کنید. در این مورد، پزشک شما استراحت و مصرف نمک کمتر را توصیه خواهد کرد. گاها ممکن است دارویی برای کاهش فشار خون برای شما تجویز شود.
    اگر شما بدلیل وضعیت مسمومیت بارداری بستری شوید، شما و نوزادتان تحت نظارت خواهید بود. ممکن است دارویی برای کاهش فشار خون و پیشگیری از تشنج به شما داده شود. اگر بارداری شما کمتر از 34 هفته باشد، ممکن است برای کمک به رشد ریه نوزاد، تزریق استروئید به شما انجام شود زیرا احتمال حمل زودرس وجود دارد.
    اگر این وضعیت درمان نشود، برای شما و نوزادتان خطرناک خواهد بود. شرکت در چکاپ های منظم و مطلع ساختن پزشک در زمان بروز علائم مرتبط با این وضعیت دارای اهمیت است.

    پیشگیری

    در حالیکه بسیاری از ریسک فاکتورهای این وضعیت را نمی توان کنترل کرد، برخی از موارد را می توانید برای کاهش ریسک فشار خون بالا انجام دهید:
    -پرهیز از نمک اضافی در غذایتان
    -نوشیدن 6 تا 8 لیوان آب روزانه
    -پرهیز از غذاهای سرخ شده و فرآوری شده
    -تمرین و ورزش منظم
    نیروی کاری خدمات پیشگیری آمریکا توصیه می نماید که زنان باردار با ریسک فاکتورهای این وضعیت و فاقد پیشینه ای از واکنش های آسیب زا به آسپیرین، مقادیر پایینی از آسپیرین (81 میلی گرم) را هر روز بعد از هفته دوزادهم بارداری مصرف کنند.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

Bainbridge, S.A and Roberts, J.M. (2008, March). Uric Acid as a Pathogenic Factor in Preeclampsia. HHS Public Access. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3319018/. Accessed 1/31/2016.

Mayo Clinic Staff. (2013 February 27). Nonstress Test. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/nonstress-test/basics/why-its-done/prc-20012971. Accessed 1/31/2016.

Roberts, J.M., et al. (2013) Hypertension in Pregnancy. The American College of Obstetricians and Gynecologists. The Available online at http://www.acog.org/Resources_And_Publications/Task_Force_and_Work_Group_Reports/Hypertension_in_Pregnancy. Accessed 1/31/2016.

Dulay, A.T. (Reviewed 2014 January). Preeclampsia and Eclampsia. Merck Manual. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/abnormalities-of-pregnancy/preeclampsia-and-eclampsia. Accessed 1/31/2016.

Mayo Clinic Staff. (2014 July 3). Preeclampsia. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/basics/risk-factors/con-20031644. Accessed 1/31/2016.

White, C. (Updated 2014 July 28). Preeclampsia. Medline Plus. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000898.htm. Accessed 1/31/2016.

(2014 September). Frequently Asked Questions: Preeclampsia and High Blood Pressure During Pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. Available online at http://www.acog.org/Patients/FAQs/Preeclampsia-and-High-Blood-Pressure-During-Pregnancy. Accessed 1/31/2016.

LeFevre , M.L. (2014 December 2). Aspirin to Prevent Preeclampsia-Related Complications and Death: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine. Available online at http://annals.org/article.aspx?articleid=1902276. Accessed 1/31/2016.

(2015 March 24). HELLP Syndrome. Preeclampsia Foundation. Available online at http://www.preeclampsia.org/health-information/hellp-syndrome. Accessed 1/31/2016.

(Updated 2015 August). Preeclampsia. American Pregnancy Association. Available online at http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/preeclampsia/. Accessed 1/31/2016.

Umasatyasri, Y., Vani, I., Shamita, P. (2015 September 9) Role of LDH (Lactate dehydrogenase) in preeclampsia – eclampsia as a prognostic marker: An observational study. International Archives of Integrated Medicine. Available online at http://iaimjournal.com/wp-content/uploads/2015/09/iaim_2015_0209_14.pdf. Accessed 1/31/2016.

Committee on Obstetric Practice. (2015, September). Committee Opinion Summary No. 638: First-Trimester Risk Assessment for Early-Onset Preeclampsia. Obstetrics & Gynecology. Available online at http://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2015/09000/Committee_Opinion_Summary_No__638__.43.aspx. Accessed 1/31/2016.

Lim, K-H. (Updated 2015 December 28). Preeclampsia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1476919-overview#a14. Accessed 1/31/2016.

Ross, M (Updated 2015 December 28). Eclampsia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/253960-overview. Accessed 2/16/16.