اسامی دیگر
Total Testosterone
Free Testosterone
Bioavailable Testosterone
اسم متعارف
Testosterone
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه May 29, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تشخیص سطح غیرطبیعی تستوسترون در مردان و زنان؛ در مردان، کمک به تشخیص علت اختلال نعوظ یا عدم توانایی شریک زندگی برای باردار شدن (ناباروری)؛ در زنان، برای کمک به تشخیص علت ویژگی‌های جسمی مردانه (مردانه)، ناباروری، و یا سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)؛ در کودکان برای کمک به تعیین علل تناسلی که به‌وضوح مرد یا زن نیستند (دستگاه تناسلی مبهم) یا بلوغ دیررس یا زودرس

زمان انجام آزمایش؟
  •  برای مردان، زمانی که ممکن است نابارور باشید یا قادر به حفظ نعوظ نباشید؛ زمانی که شما یک پسر یا بلوغ زودرس یا زودگذر (بلوغ)
  • برای زنان وقتی که دارای صفات مردانه هستید، مانند صدای بم یا موهای زائد (هیرسوتیسم)، زمانی‌که خونریزی غیرطبیعی رحم دارید، قاعدگی (آمنوره) ندارید یا نابارور هستید
نمونه مورد نیاز
نمونه خون گرفته شده از ورید بازو؛ نمونه صبح ترجیح داده می‌شود.
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

تستوسترون هورمون جنسی (آندروژن) در مردان است که مسئول ویژگی‌های فیزیکی مردانه است. گرچه این یک هورمون جنسی مردانه محسوب می‌شود، اما در خون هم مردان و هم زنان وجود دارد. این تست سطح تستوسترون را در خون اندازه‌گیری می‌کند.

تستوسترون عمدتا توسط بافت‌های غدد درون ریز (سلول‌های لایدینگ/ غیرجنسی) در بیضه‌های مرد تولید می‌شود. این هورمون همچنین توسط غدد فوق کلیه در هر دو مرد و زن و در مقادیر کم توسط تخمدان‌ها در زنان تولید می‌شود.

در مردان، تستوسترون باعث افزایش ویژگی‌های جنسی ثانویه، از جمله بزرگ شدن آلت تناسلی، رشد موهای بدن، رشد عضلات و افزایش صدا می‌شود. این در مقادیر زیادی در دوران بلوغ و در مردان بالغ وجود دارد که تنظیم‌کننده‌ی غریزه‌ی جنسی و حفظ توده عضلانی باشد. در زنان، تستوسترون به استرادیول، هورمون جنسی اصلی در زنان تبدیل می‌شود.

تولید تستوسترون توسط هورمون لوتئینیزه (LH)، که توسط غده هیپوفیز تولید می‌شود، تحریک شده و کنترل می‌شود. تستوسترون در یک مکانیسم بازخورد منفی کار می‌کند: با افزایش سطح تستوسترون، تولید LH کاهش می‌یابد، که تستوسترون را کاهش می‌دهد؛ کاهش تستوسترون موجب افزایش تولید LH می‌شود که به نوبه خود باعث تولید تستوسترون می‌شود.
 

سطح تستوسترون روزانه است، در ساعات ابتدایی صبح زود (حدود 4:00 تا 8:00 صبح) به اوج، در غروب (حدود 4:00 تا 8:00 بعد از ظهر) به پایین‌ترین سطح خود می‌رسد. سطح آن بعد از ورزش نیز افزایش می‌یابد و با افزایش سن نیز کاهش می‌یابد.

تقریبا دو سوم تستوسترون گردشی در خون به گلوبولین متصل به هورمون جنسی (SHBG) متصل می‌شود و کمی کمتر از یک‌سوم آن به آلبومین متصل می‌شود. درصد کمی (کمتر از 4٪) به‌صورت تستوسترون آزاد می‌شود. تستوسترون آزاد علاوه بر تستوسترون وابسته به آلبومین، کسر زیستی قابل دسترس است که می‌تواند بر روی بافت‌های هدف عمل کند.

 در بسیاری از موارد، اندازه‌گیری کل تستوسترون، اطلاعات کافی را به متخصص مراقبت‌های بهداشتی ارائه می‌دهد. با این‌حال، در موارد خاص، مثلا زمانی که سطح SHBG غیرطبیعی است، ممکن است آزمایشی برای تستوسترون آزاد یا فراهمی زیستی انجام شود، زیرا ممکن است وجود یک وضعیت پزشکی را دقیق‌تر نشان دهد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

 نمونه خون توسط سوزن از ورید بازو گرفته می‌شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

 به هیچ‌گونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش تستوسترون برای تشخیص چندین وضعیت در مردان، زنان، دختران و پسران استفاده می‌شود. تستوسترون هورمون جنسی در مردان است که عمدتا توسط بیضه‌ها تولید می‌شود و مسئول خصوصیات فیزیکی مردان است. گرچه این یک هورمون جنسی مردانه محسوب می‌شود، اما در خون هر دوی مرد و زن وجود دارد. (برای اطلاعات بیشتر به بخش « هدف از آزمایش مراجعه کنید؟ "

     تست تستوسترون ممکن است برای کمک به ارزیابی شرایطی استفاده شود مانند:

    به‌طور معمول، آزمایش تستوسترون تام برای تشخیص استفاده می‌شود. تست تستوسترون کل تستوسترون متصل به پروتئین در خون را اندازه‌گیری می‌کند. (مانند آلبومین و گلوبولین متصل به هورمون جنسی [SHBG]) و همچنین تستوسترونی که متصل نیست (تستوسترون آزاد).

    حدود دو سوم تستوسترون گردشی در خون به SHBG متصل می‌شود و کمی کمتر از یک سوم به آلبومین متصل می‌شود. درصد کمی (کمتر از 4٪) به‌صورت تستوسترون آزاد در خون به گردش در می‌آید. تستوسترون آزاد علاوه بر تستوسترون که به آلبومین متصل است، تستوسترون فراهمی زیستی است که می‌تواند در بافت‌های هدف عمل کند.

    در بسیاری از موارد، آزمایش تستوسترون تام اطلاعات کافی ارائه می‌دهد. با این‌حال، در موارد خاص، مثلا زمانی که سطح SHBG غیرطبیعی است، ممکن است آزمایش تستوسترون آزاد یا فراهمی زیستی انجام شود، زیرا ممکن است وجود یک وضعیت پزشکی را دقیق‌تر نشان دهد. (برای اطلاعات بیشتر در این مورد، سوالات متداول شماره 4 را ببینید.)

     بسته به علت آزمایش، آزمایش‌های دیگر و سطوح هورمون ممکن است با آزمایش تستوسترون انجام شود. بعضی از نمونه‌ها عبارتند از:

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    در مردان، در زمانی که ناباروری مشکوک است و یا زمانی که مرد کاهش میل جنسی و یا اختلال نعوظ دارد ممکن است تست انجام شود. بعضی از علائم دیگر شامل کمبود ریش و موهای بدن، کاهش توده عضلانی و رشد بافت سینه ( ژنیکوماستی/ بزرگ شدن پستان) می‌باشد. سطوح پایین تستوسترون تام و فراهمی زیستی همچنین همراه با حضور یا به علت حضور چربی احشائی (چربی حجاب حاجز یا چربی بدن)، مقاومت به انسولین و افزایش خطر بیماری عروق کرونر همراه است.

    در پسران با تاخیر یا کندی روند بلوغ ، آزمایش اغلب با آزمایش FSH و LH انجام می‌شود. اگر چه از زمانی که بلوغ شروع می‌شود، تفاوت های فردی با فرد متفاوت است، معمولا به سن 10 سالگی می رسد. برخی علائم بلوغ تاخیر ممکن است عبارتند از:

    • تاخیر در توسعه توده عضلانی
    • عدم بم شدن صدا یا رشد موهای بدن
    • کندی یا تعویق در رشد بیضه‌ها و آلت تناسلی

    زمانی که به نظر می‌رسد پسر جوانی دچار بلوغ بسیار پیش‌رس (زودرس) با خصوصیات جنسی ثانویه واضح شده است این انجام می‌شود. علل بلوغ زودرس پسران، با توجه به افزایش تستوسترون، شامل تومورهای مختلف و هیپرپلازی مادرزادی آدرنال می‌باشد.

    در زنان، زمانی که زنی دارای قاعدگی نامنظم و یا عدم قاعدگی (آمنوره) باشد، مشکلی در باردار شدن دارد یا به‌نظر می‌رسد دارای ویژگی‌های مردانه مانند موی زائد صورت و بدن، طاسی الگوی مردانه و یا صدای ضعیف است آزمایش تستوسترون ممکن است انجام شود. سطح تستوسترون می‌تواند به‌علت تومورهایی که در تخمدان یا غده آدرنال ایجاد می‌شود یا به علت سایر شرایط، مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) افزایش می‌یابد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    مردان:
     محدوده طبیعی برای میزان تستوسترون در مردان وسیع است و با مرحله بلوغ و سن متفاوت است. معمولا بعد از 30 سالگی طبیعی است که سطح تستوسترون به آرامی کاهش یابد. تستوسترون ممکن است بیشتر در مردان چاق و یا بیماری‌های مزمن و با استفاده از داروهای خاص کاهش یابد.

    سطح تستوسترون پایین (هیپوگونادیسم) ممکن است به علت:

    مردان مبتلا به کاهش سطح تستوسترون کم و علائم مرتبط با آن ممکن است جایگزین درمان تستوسترون توسط ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی خود را انجام دهند. با این‌حال، مکمل های تستوسترون توسط اداره غذا و داروی تایید شده برای افزایش قدرت، عملکرد ورزشی و یا جلوگیری از مشکلات پیری نیست. استفاده برای این اهداف ممکن است مضر باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر، به مقاله هورمون بهداشت و درمان: حقیقت درمان تستوسترون مراجعه کنید.

     افزایش سطح تستوسترون در مردان نشان‌دهنده‌ی:

    • تومورهای بیضه
    • تومورهای آدرنال که تستوسترون تولید می‌کنند
    • استفاده از آندروژن‌ها (همچنین استروئیدهای آنابولیک نامیده می‌شود)
    • بلوغ زودرس با علت ناشناخته در پسران
    • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال در نوزادان و کودکان

    زنان:
    در زنان، میزان تستوسترون به‌طور معمول کم است. افزایش سطح تستوسترون می‌تواند نشان دهد:

    • PCOS (سندرم تخمدان پلی‌کیستیک)
    • تومور تخمدان یا غده فوق کلیوی
    • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    اعتیاد به الکل و بیماری کبد در مردان می‌تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد. داروها، از جمله آندروژن‌ها به غیر از تستوسترون و استروئیدها، همچنین می‌تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد.

    سرطان پروستات به آندروژن پاسخ می‌دهد؛ بنابراین بسیاری از مردان مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات داروهایی را مصرف می‌کنند که سطح تستوسترون را کاهش می‌دهد.

    داروهای ضد تشنج، باربیتورات‌ها و کلومیفن می‌تواند سطح تستوسترون را افزایش دهد. زنانی که استروژن مصرف می‌کنند ممکن است سطح تستوسترون تام را افزایش دهند.

  • اگر سطح تستوسترون کم باشد، آیا تستوسترون مکمل کمک خواهد کرد؟

    شاید. مکمل‌های تستوسترون، یا با ژل یا تزریق، می‌توانند سطح تستوسترون را افزایش دهند. آنها ممکن است برای از بین بردن برخی نشانه‌ها و یا جلوگیری از از دست دادن عضلات و استخوان که با افزایش سن در مردان رخ می‌دهد کمک کنند. با این‌حال، به طور قطعی ثابت نشده است. نگرانی وجود دارد که درمان جایگزین تستوسترون ممکن است سرطان پروستات پیش از آن را تشدید کند، اما هیچ شواهدی برای ایجاد سرطان وجود ندارد. برچسب‌های هشداری وجود دارد که مصرف تستوسترون ممکن است منجر به افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته شود. اگر چه مردان مبتلا به اختلال نعوظ ممکن است تستوسترون کم داشته باشند، در بسیاری از موارد مصرف تستوسترون علائم را بهبود نمی‌بخشد، زیرا سایر بیماری‌های زمینه‌ای وجود دارد. بنابراین، برای ارزیابی و مشاوره پزشکی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسبی برای شما تعیین شود. همچنین اینفوگرافیک شبکه هورمون بهداشت: حقایق درمان تستوسترون را بخوانید.

  • من زن هستم، چرا به آزمایش تستوسترون نیاز دارم؟
    بدن زنان نیز تستوسترون تولید می‌کند، اما در مقادیر کم. برای تعادل هورمونی لازم است و برای کمک به عملکرد طبیعی بدن زنان کمک می‌کند. اگر بدن شما بیش از حد تستوسترون تولید می‌کند، ممکن است موهای بدن بیش از حد طبیعی داشته باشید، دوره‌های غیرطبیعی یا عدم قاعدگی داشته باشید یا نابارور باشید. آزمایش تستوسترون، همراه با اندازه‌گیری سطح هورمون‌های دیگر، می‌تواند به ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما کمک کند تا متوجه شود که دلیل علائم شما چیست.
  • آیا میزان مو به طور مستقیم با مقدار تستوسترون در بدن متناسب است؟

    مقدار، رنگ و بافت مو به طور عمده توسط ژنتیک تعیین می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که رابطه سطح تستوسترون با میزان موی بدن متناسب است. پاسخ رشد مو به تستوسترون در قسمت‌های مختلف بدن متفاوت است. از این رو، در برخی از مردان، برای مثال، تستوسترون باعث رشد مو در شکم و پشت می‌شود در حالیکه رشد مو در پوست سر سرکوب می‌شود و منجر به طاسی می‌شود. ژنتیک نقش مهمی در بروز آنزیم 5-آلفا ردوکتاز ایفا می‌کند که تستوسترون را به دی‌هیدروتستوسترون ترشح کننده مو تبدیل می‌کند و منجر به طاسی در خانواده می‌شود. فیناستراید دارویی (پروپتیا®) مانع از عمل 5-آلفا ردوکتاز می‌شود و می‌تواند در بعضی از مردان باعث پوکی استخوان می‌شود.

  • تستوسترون آزاد و تستوسترون فراهمی زیستی چیست؟

    تستوسترون در خون به عنوان تستوسترون آزاد (کمتر از 4٪) یا تستوسترون متصل (~ 98٪) وجود دارد. دومی ممکن است آزادانه به آلبومین (حدود یک سوم)، پروتئین اصلی در قسمت مایع خون متصل شود یا به یک پروتئین متصل کننده خاص به نام گلوبولین متصل به هورمون جنسی یا SHBG (حدود دو سوم) متصل شود. درصد آنها در سه بخش بسیار متفاوت است. اتصال بین تستوسترون و آلبومین خیلی قوی نیست و به راحتی معکوس می‌شود، بنابراین اصطلاح بدست آمده از تستوسترون فراهمی زیستی (BAT) به مجموع تستوسترون آزاد و تستوسترون متصل به آلبومین اشاره می‌کند.
     

    پیشنهاد شده است که تستوسترون فراهمی زیستی نشان دهنده بخشی از تستوسترون گردشی در خون است که به‌راحتی وارد سلول می‌شود و نشان دهنده‌ی بهتری برای فعالیت زیستی تستوسترون نسبت به اندازه‌گیری ساده تستوسترون تام سرم است. همچنین، سطوح مختلف SHBG می‌تواند منجر به اندازه‌گیری‌های نادرست تستوسترون فراهمی زیستی شود. کاهش سطح SHBG در چاقی، کم‌کاری تیروئید، مصرف آندروژن و سندرم نفریت (نوعی از بیماری کلیوی) دیده می‌شود. سطوح بالاتری در سیروز، پرکاری تیروئید و استفاده از استروژن دیده می‌شود. در این شرایط، اندازه‌گیری تستوسترون آزاد ممکن است مفید باشد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2016 review performed by Donald Walt Chandler, Exec. Director Endocrine Sciences, LabCorp.

S. Bhasin, G.R. Cunningham, F.J. Hayes, Task Force, Endocrine Society, et al. Testosterone therapy in men with androgen deficiency syndromes: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metabolism, 6 (2010) 2536–259.

Centers for Disease Control Hormone Standardization website(HoST). Available online at http://www.cdc.gov/labstandards/hs_standardization.html. Accessed February 2016.

W. Rosner, R.J. Auchus, R. Azziz, et al. Position statement: utility, limitations, and pitfalls in measuring testosterone: an endocrine society position statement. J Clin Endocrinol Metabolism, 92 (2007), Pp. 405–413.

Sartorius G, Spasevska S, Idan A, Turner L, Forbes E, Zamojska A, Allan CA, Ly LP, Conway AJ, McLachlan RI, Handelsman DJ. Serum testosterone, dihydrotestosterone and estradiol concentrations in older men self-reporting very good health: the healthy man study. Clin Endocrinol (Oxf). 2012 Nov;77(5):755-63. doi: 10.1111/j.1365-2265.2012.04432.

Conway G, Dewailly D, Diamanti-Kandarakis E, Escobar-Morreale HF, Franks S, Gambineri A, Kelestimur F, Macut D, Micic D, Pasquali R, Pfeifer M, Pignatelli D & Pugeat M . B O Yildiz on behalf of the ESE PCOS Special Interest Group. The polycystic ovary syndrome: a position statement from the European Society of Endocrinology. European Journal of Endocrinology 2014 171 P1–P29. (doi:10.1530/EJE-14-0253).

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Clinical Chemistry: Theory, Analysis, Correlation. 3rd Edition. Lawrence A. Kaplan and Amadeo J. Pesce, St. Louis, MO. Mosby, 1996.

Clinical Chemistry: Principles, Procedures, Correlations. Michael L. Bishop, Janet L. Duben-Engelkirk, Edward P. Fody. Lipincott Williams & Wilkins, 4th Edition.

The Gale Encyclopedia of Childhood and Adolescence. Testosterone. Available online at http://www.findarticles.com/p/articles/mi_g2602.

Laurence M. Demers, PhD. Distinguished Professor of Pathology and Medicine, The Pennsylvania State University College of Medicine, The M. S. Hershey Medical Center, Hershey, PA.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, Pp 481-484.

(January 2006) The Hormone Foundation. Low Testosterone and Men's Health. PDF available for download at http://www.hormone.org/Resources/Reproduction/upload/bilingual_Testosterone.pdf. Accessed January 2009.

(January 2008) Eugster E, Palmert M, eds. The Hormone Foundation. Precocious Puberty. PDF available for download at http://www.hormone.org/Resources/Growth/upload/bilingual_precocious_puberty.pdf. Accessed January 2009.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006.

(March 18, 2008) Holt E. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Testosterone. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003707.htm. Accessed January 2009.

(December 9, 2008) Mayo Clinic. Male hypogonadism. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/male-hypogonadism/DS00300. Accessed January 2009.

(June 7, 2012) Kaplowitz. Precocious Puberty. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/924002-overview. Accessed November 2012.

(June 6, 2012) Kemp S. Hypogonadism. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/922038-overview. Accessed November 2012.

(October 30, 2012) Lucidi R. Polycystic Ovarian Syndrome. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/256806-overview. Accessed November 2012.

The Endocrine Society's Clinical Guidelines. Testosterone Therapy in Adult Men with Androgen Deficiency Syndromes. J Clin Endocrinol Metab June 2010, 95(6):2536–2559. PDF available for download at http://www.endo-society.org/guidelines/final/upload/FINAL-Androgens-in-Men-Standalone.pdf. Accessed November 2012.

Harrison's Principles of Internal Medicine, 18ed, Longo DL, Fauci AS, Kasper DL, Hauser SL, Jameson JL, Loscalzo J, Eds., McGraw-Hill. (2012) Chapters 49 & 346.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.