اسامی دیگر
Cu
Urine Copper مس ادرار
Blood Copper مس خون
Free Copper مس آزاد
Hepatic Copper مس کبد
اسم متعارف
Copper, 24-hour urine, blood, and liver (hepatic) tissue
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 7, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت اندازه‌گیری میزان مس در خون، ادرار یا بافت کبدی؛ برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری ویلسون؛ گاهی اوقات برای تشخیص کمبود یا افزایش مس

زمان درخواست آزمایش؟

در صورت وجود زردی، خستگی مفرط، درد شکمی، تغییرات رفتاری، رعشه یا سایر علائمی که پزشک را به وجود بیماری ویلسون مشکوک سازد و یا، به ندرت برای بررسی وضعیت مس بدن; و در طول دوره‌ای که فرد تحت درمان برای بیماری‌های مربوط به مس باشد

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون ورید بازو یا نمونه ادرار 24 ساعته; گاهی اوقات نمونه بیوپسی از بافت کبد

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت labtests.ir هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جوابدهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی بایستی این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است، اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. مهم این است که بدانید که جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، بایستی از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از انجام این آزمایش چیست؟

مس، یک ماده معدنی ضروری است که بدن آن را در برخی از آنزیم‌ها مورد استفاده قرار می‌دهد. این آنزیم‌ها نقش‌های مهمی در تنظیم متابولیسم آهن، تشکیل بافت همبند، تولید انرژی در سطح سلولی، تولید ملانین (رنگدانه‌ای که رنگ پوست را ایجاد می‌کند) و عملکرد سیستم عصبی را بر عهده دارند. در این آزمایش مقدار مس موجود در خون، ادرار یا کبد اندازه‌گیری می‌شود.

مس در بسیاری از مواد غذایی از جمله خشکبار، شکلات، قارچ، صدف، غلات، میوه‌های خشک و جگر یافت می‌شود. مس ممکن است از طریق لوله‌های مسی که آب از آن‌ها عبور می‌کند وارد آب شود و پختن غذا در ظروف مسی نیز موجب انتقال مس به درون غذا می‌شود. معمولا مس موجود در غذاها و مایعات، از طریق روده‌ها جذب بدن شده و بدن آن را با اتصال به یک پروتئین، به شکل غیرسمی تبدیل کرده و سپس آن را به کبد منتقل می‌کند. مقداری از مس در کبد ذخیره می‌شود و مابقی آن جهت تولید آنزیم سرولوپلاسمین به پروتئینی به نام آپوسرولوپلاسمین متصل می‌شود. تقریبا 95٪ از مس موجود در خون به سرولوپلاسمین متصل است و بقیه‌ی آن به پروتئین‌های دیگری مانند آلبومین متصل می‌باشد. به طور معمول فقط مقدار کمی از مس به صورت آزاد (غیرمتصل) در خون وجود دارد. مس مازاد بدن از طریق کبد وارد صفرا شده و سپس از طریق مدفوع دفع می‌شود. مقداری از مس مازاد نیز از طریق ادرار از بدن خارج می‌گردد.

هر دو حالات کمبود مس و افزایش مس، وضعیت‌هایی هستند که به ندرت اتفاق می‌افتند. بیماری ویلسون، یک اختلال ارثی نادری است که می‌تواند منجر به ذخیره بیش از حد مس در کبد، مغز و سایر اعضای بدن شود. همچنین ممکن است در صورتی که فرد به صورت کوتاه مدت در معرض مقادیر بالای مس باشد (مواجهه حاد) یا به صورت طولانی مدت در معرض مقادیر مختلف مس قرار گیرد (مواجهه مزمن) افزایش مس بدن (مسمومیت) ایجاد شود.

گاهی اوقات ممکن است، افراد مبتلا به بیماری‌هایی که با سوء‌جذب شدید همراه هستند، مانند سیستیک فیبروزیس و بیماری سلیاک، و یا نوزادانی که منحصرا" از شیر خشک گاوی تغذیه می‌کنند، به کمبود مس مبتلا شوند.

یک بیماری ژنتیکی نادر وابسته به X به نام سندرم موی تاب‌دار منکز (Menkes kinki hair syndrome ) وجود دارد که منجر به کمبود مس در مغز و کبد کودکان مبتلا می‌شود. در نوزاد پسر مبتلا به این بیماری، علائمی مانند تشنج، تأخیر در تکامل، تکامل غیرنرمال شریان‌ها در مغز و موهای تاب‌دار خاکستری شکننده نامعمول دیده می‌شود.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از ورید بازو گرفته می‌شود و برای آزمایش ادرار، نمونه ادرار 24 ساعته جمع‌آوری می‌گردد. گاهی اوقات پزشک نمونه بیوپسی کبد را درخواست می‌نماید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش مس اکثرا" برای کمک به تشخیص بیماری ویلسون استفاده می‌شود. این بیماری، یک اختلال نادر ژنتیکی است و می‌تواند منجر به تجمع مس در کبد، مغز و سایر اعضای بدن شود. در موارد کمتری، ممکن است از این آزمایش برای تشخیص افزایش مس در اثر سایر بیماری‌ها، یا تشخیص کمبود مس و یا جهت نظارت بر درمان این بیماری‌ها استفاده گردد.

    مس یک ماده معدنی ضروری است اما مقادیر بالای آن می‌تواند برای بدن سمی باشد. بیشتر مس موجود در خون، در ساختمان آنزیم سرولوپلاسمین قرار دارد و تنها مقدار کمی از آن به صورت فرم "آزاد" یا غیرمتصل وجود دارد. (برای اطلاعات بیشتر مطلب مربوط به "هدف از انجام این آزمایش چیست؟" را مشاهده نمایید.)

    به طور معمول، آزمایش مس توتال خون همراه با آزمایش سرولوپلاسمین درخواست داده می‌شود. اگر نتایج این آزمایش‌ها غیرطبیعی یا مبهم باشد، ممكن است آزمایش مس ادرار 24 ساعته به منظور بررسی مس دفعی از بدن و یا آزمایش بیوپسی كبد به منظور ارزیابی ذخیره مس در كبد درخواست داده شود.

    گاهی اوقات، آزمایش مس آزاد (غیرمتصل) خون نیز درخواست داده می‌شود. اگر پزشک به وجود بیماری ویلسون مشکوک باشد، ممکن است برای تشخیص جهش‌های موجود در ژن ATP7B، آزمایش ژنتیکی مربوطه را درخواست نماید، با این حال، دسترسی به این آزمایش‌ها محدود می‌باشد و معمولا در آزمایشگاه‌های مرجع یا آزمایشگاه‌های تحقیقاتی انجام می‌شوند.

    به ندرت، ممکن است از آزمایش مس جهت کمک به تشخیص سندرم موی تاب‌دار منکز (Menkes kinki hair syndrome) که یک بیماری ارثی ناشی از اختلال در انتقال مس است استفاده شود. (به سوال شماره 4 در بخش سوالات رایج مراجعه کنید.)

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    در صورت وجود علائم ونشانه‌های مرتبط با بیماری ویلسون، ذخیره بیش از حد مس یا مسمومیت مس، پزشک ممکن است آزمایش‌های مربوط به مس و سرولوپلاسمین را درخواست نماید. برخی از این علائم و نشانه‌ها عبارتند از:

    • آنمی 
    • تهوع، درد شکم 
    • زردی 
    • خستگی مفرط 
    • تغییرات رفتاری 
    • رعشه 
    • اختلال در راه رفتن و اختلال در بلع 
    • دیستونی

    در صورت وجود علائم ونشانه‌های مرتبط با کمبود مس، مانند:

    • وجود تعداد کم نوتروفیل‌ها (نوتروپنی). نوتروفیل، نوعی گلبول سفید خ است
    • استئوپورز
    • آنمی
    • موارد کمتر شایع شامل علائم عصبی و تأخیر رشد در کودکان

    هنگام نظارت و مانیتور کردن بیماری، ممکن است انجام یک یا تعداد بیشتری از آزمایش‌های مربوط به مس، به صورت دوره‌ای درخواست گردد.

    در صورتی که نتایج آزمایش‌های مس و سرولوپلاسمین، غیرنرمال یا مبهم باشند، پزشک ممکن است جهت بررسی بیشتر، آزمایش مس کبد را درخواست نماید.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج آزمایش مس بایستی در رابطه با بیماری زمینه‌ای ارزیابی گردد و معمولا با مقادیر سرولوپلاسمین مقایسه شود. نتایج غیرنرمال مس به منظور تشخیص یک بیماری خاص نیست؛ بلکه به معنای نیاز به بررسی بیشتر می‌باشد. از آن‌جایی که سرولوپلاسمین، یک پروتئین واکنشگر فاز حاد است ممکن است در صورت وجود التهاب یا عفونت شدید، مقادیر آن افزایش یابد و این موجب پیچیدگی و سختی تفسیر نتایج می‌گردد. هم سرولوپلاسمین و هم مس، در دوران بارداری و در هنگام استفاده از استروژن و قرص‌های ضد‌بارداری خوراکی افزایش می‌یابند.

    نتایج آزمایش ممکن است به صورت زیر باشد:

    آزمایش بیماری ویلسون مسمومیت با مس بیماری منکز (سندرم موی تاب‌دار) کمبود مس
    مس، خون پایین یا طبیعی بالا پایین پایین
    مس، بدون سرم بالا بالا پایین پایین
    سرولوپلاسمین پایین یا طبیعی بالا پایین پایین
    مس، ادرار خیلی بالا بالا پایین پایین
    مس کبد* مثبت، اما بسته به محل نمونه‌برداری ممکن است جواب منفی شود بالا یا طبیعی پایین پایین

    *مس بالا، اغلب به صورت ناهمگن در کبد توزیع می‌شود، بنابراین، ممکن است در نمونه‌ی برداشته شده، وجود مس بالا در کبد تشخیص داده نشود.

    • غلظت پایین مس خون همراه با، افزایش میزان مس ادرار، سطوح پایین سرولوپلاسمین و افزایش مس کبد، معمولا در بیماری ویلسون دیده می‌شوند.
    • مقادیر بالای مس خون و ادرار و مقادیر طبیعی و یا افزایش‌یافته‌ی سرولوپلاسمین ممکن است نشان‌دهنده قرار گرفتن در معرض مقادیر بالای مس یا وجود بیماری‌های کاهش‌دهنده‌ی دفع مس، مانند بیماری کبدی مزمن باشد و یا اینکه به دلیل آزاد شدن مس از بافت‌ها مانند آنچه که در هپاتیت حاد دیده می‌شود باشد. در بیماری‌های مزمن ممکن است مس کبدی افزایش یابد. 
    • کاهش مس خون و ادرار و کاهش سرولوپلاسمین می‌تواند‌ نشان دهنده‌ی کمبود مس باشد. 
    • نتیجه نرمال آزمایش مس کبدی می‌تواند یا نشان‌دهنده‌ی متابولیسم نرمال مس باشد و یا اینکه به دلیل توزیع ناهمگن مس در کبد، نمونه‌ی تهیه‌شده نتوانسته است وجود بیماری را نشان دهد.

    اگر فرد مبتلا به بیماری ویلسون یا مسمومیت با مس، تحت درمان با داروهای متصل‌شونده به مس (chelators) قرار گیرد، مقدار مس موجود در ادرار 24 ساعته تا زمانی که ذخایر مس بدن کاهش می‌یابند، افزایش نشان می‌دهد و در نهایت، مس خون و مس ادرار 24 ساعته به غلظت‌های نرمال خود می‌رسند.

    اگر فردی مبتلا به بیماری مرتبط با کاهش مس باشد و تحت درمان قرار گیرد، افزایش غلظت سرولوپلاسمین و افزایش غلظت توتال مس، حاکی از پاسخ به درمان می‌باشد .

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    داروهایی نظیر کاربامازپین و فنوباربیتال می‌توانند موجب افزایش سطوح مس شوند. همچنین، مقادیر مس ممکن است، در آرتریت روماتوئید و برخی از سرطان‌ها افزایش و در انواعی از بیماری‌های مرتبط با سوء‌جذب مانند سیستیک فیبروزیس کاهش یابد.

    معمولا در هنگام تولد، غلظت توتال مس سرم، پایین می‌باشد و در طول چند سال پس از تولد افزایش پیدا کرده و به پیک خود می‌رسد و سپس مختصری کاهش یافته و در سطح تقریبا پایداری باقی می‌ماند.

    هنگام جمع‌آوری نمونه‌ها، مخصوصا" نمونه ادرار 24 ساعته، بایستی مراقب بود تا نمونه با منابع خارجی حاوی مس، آلوده نگردد. در مورد شرایط و احتیاط‌های لازم برای این آزمایش، با پزشک خود یا آزمایشگاه مربوطه مشورت نمایید. اگر نتایج آزمایش مس خون یا ادرار، بالاتر از حد انتظار باشد، پزشک ممکن است جهت تأیید نتایج، تکرار آزمایش بانمونه جدید را درخواست نماید.

  • آیا در همه‌ی افراد جامعه بایستی متابولیسم مس، ارزیابی شود؟
    برای ارزیابی وضعیت مس، غربالگری عمومی ضرورتی ندارد و انجام آن توصیه نمی‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری‌های غیر مرتبط با مس، مانند افراد مبتلا به عفونت یا التهاب، ممکن است به طور موقتی دارای غلظت‌های افزایش یافته‌ی مس باشند.
  • آیا می‌توانم در بین آزمایش‌های خون (مجموع یا آزاد) یا ادرار، یکی را انتخاب نمایم؟

    این آزمایش‌ها اطلاعات تکمیلی را در اختیار پزشک قرار می‌دهند و پزشک شما است که در مورد نوع آزمایش لازم برای بررسی بیماری تصمیم می‌گیرد.

  • آیا برای تأمین مس بدن، به مکمل‌های حاوی مس یا رژیم غذایی دارای مس بالا نیاز داریم؟

    در اغلب موارد، یک رژیم غذایی معمولی، نیازهای بدن برای مس را تأمین می‌کند. بنابراین، قبل از مصرف هر گونه مکمل یا تغییر رژیم غذایی، با پزشک خود مشورت نمایید.

  • سندرم موی تاب‌دار منکز چیست؟

    سندرم موی تاب‌دار منکز که به آن، بیماری انتقال مس هم می‌گویند، یک بیماری نادر ژنتیکی است که منجر به کمبود مس می‌شود. این سندرم به دلیل جهش‌های ایجاد‌شده در ژن ATP7A که بر روی کروموزوم X قرار دارد ایجاد می‌شود. انتقال این بیماری از والدین به فرزندان به صورت مغلوب وابسته به X می‌باشد. این بدین معنی است که دخترها برای مبتلا شدن به این بیماری بایستی دو نسخه از کروموزوم X جهش‌یافته را دریافت کنند اما چون پسرها تنها یک کروموزوم X دارند، در صورت وجود جهش در این یک کروموزوم، به این بیماری مبتلا می‌شوند.

    این جهش‌ها منجر به توزیع ناهمگن مس در بدن می‌شوند. به طور مثال، در بافت‌هایی مانند روده‌ها و کلیه‌ها ممکن است غلظت مس افزایش یابد در حالی که در بافت‌های دیگری مانند مغز، کاهش نشان دهد. علائم این سندرم معمولاً در کودکی ظاهر می‌شوند و بسیاری از افراد مبتلا به آن در سن جوانی فوت می‌کنند. نشانه‌ها و علائم این سندرم عبارتند از موی کم‌پشت و تاب‌خورده، کاهش سرعت رشد مورد انتظار و تأخیر در تکامل، آسیب به سیستم عصبی، انقباض عضلانی ضعیف و صرع. شیوع این سندرم برابر است با 1 مورد در هر 100000 کودک.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب
Sloan, J. and Feyssa, E. (2014 March 4). Copper. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2087780-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2014.
Johnson, L. (Revised 2013 April). Copper Deficiency and Toxicity. Merck Manual Professional Edition [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed December 2014.
Haldeman-Englert, C. (2013 January 4). 24-hour urine copper test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003604.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed December 2014.
(© 1995–2014). Copper, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8612 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed December 2014.
Strathmann, F. (Updated 2014 March). Trace Minerals. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/TraceMinerals.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed December 2014.
Gilroy, R. (Updated 2014 May 2). Wilson Disease. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/183456-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2014.
(Last updated: 3/8/2011) Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD). Menkes Disease. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/condition/menkes-syndrome through http://ghr.nlm.nih.gov. Accessed January 2015.
(Reviewed March 2009) Genetics Home Reference. Menkes Syndrome. Available online at http://rarediseases.info.nih.gov/gard/1521/menkes-disease/resources/1 through http://rarediseases.info.nih.gov. Accessed January 2015.
(Reviewed January 2014) Linus Pauling Institute. Micronutrient Information Center, Copper. Available online at http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/copper/#deficiency through http://lpi.oregonstate.edu. Accessed January 2015.
منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی
Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Bankson, D. Chapter 35, Vitamins and Trace Elements: Assessment of Micronutrient Status through Laboratory Testing. Pp. 399 410.
Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp. 292-295.
Alexander, D. (2006 March 2, Updated). 24-hour urine Copper/Cu. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003604.htm. Accessed 7/21/07.
McGee, W. (2007 March 2, Updated). Copper in diet. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002419.htm. Accessed 7/25/07.
Perez, E. (2006 October 23, Updated). Copper poisoning. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002496.htm. Accessed 7/25/07.
(2004). Copper. ATSDR Division of Toxicology ToxFAQs [On-line information]. Available online at http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts132.html through http://www.atsdr.cdc.gov. Accessed 7/25/07.
(2007 February 13, Updated). Menkes Disease Information Page. NINDS [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/menkes/menkes.htm through http://www.ninds.nih.gov. Accessed 7/25/07.
(2007 February 14). Zellweger Syndrome Information Page. NINDS [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/zellweger/zellweger.htm through http://www.ninds.nih.gov. Accessed 7/25/07.
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp. 441.
Copper. Merck Manual of Medical Information Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/print/sec12/ch155/ch155c.html through http://www.merck.com. Accessed 7/17/07.
Das, S. and Ray, K. (2006 October 13). Wilsons Disease: An Update. Medscape from Nature Clinical Practice Neurology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/543866 through http://www.medscape.com. Accessed 7/27/07.
Turnlund, J. (2007 July, Reviewed). Copper. Linus Pauling Institute Micronutrient Research for Optimum Health, Micronutrient Information Center, Oregon State University [On-line information]. Available online at http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/copper/ through http://lpi.oregonstate.edu. Accessed 9/16/07.
(2006 August 1). Copper. MedlinePlus Health Information, Herbs and Supplements [On-line information]. Previously available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-copper.php. Accessed 9/16/07.
Barnes, N. et. al. (2005). The copper-transporting ATPases, menkes and wilson disease proteins, have distinct roles in adult and developing cerebellum. Medscape from J Biol Chem. 2005; 280(10): 9640-5 (ISSN: 0021-9258) [On-line abstract]. Available online at http://www.medscape.com/medline/abstract/15634671?src=emed_ckb_ref_0 through http://www.medscape.com. Accessed 9/16/07.
Shim, H. and Harris, Z. L. (2003 May). Supplement: 11th International Symposium on Trace Elements in Man and Animals, Genetic Defects in Copper Metabolism. J. Nutr. 133: 1527S-1531S [On-line journal article]. Available online at http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/5/1527S through http://jn.nutrition.org. Accessed 9/16/07.
Greco, F. (Updated 2009 January 20). 24-hour urine copper test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003604.htm. Accessed December 2010.
McMillin, G. and Roberts, W. (Updated 2010 May). Wilson Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/WilsonDz.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed November 2010.
Haldeman-Englert, C. (Updated 2010 September 10). Wilson's disease. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000785.htm. Accessed November 2010.
Johnson, L. (Revised 2008 August). Copper. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/sec01/ch005/ch005c.html?qt=wilson disease&alt=sh#sec01-ch005-ch005c-534 through http://www.merckmanuals.com. Accessed November 2010.
McMillin, G. et. al. (2009 August 25). Direct Measurement of Free Copper in Serum or Plasma Ultrafiltrate. Medscape Today from American Journal of Clinical Pathology. 2009;131(2):160-165. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/707416 through http://www.medscape.com. Accessed November 2010.
Kaler, S. (Updated 2009 May 28). Menkes Kinky Hair Disease. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/946985-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2010.
(© 1995-2010). Unit Code 8612: Copper, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8612 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed November 2010.
Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 292-295.
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 556-559, 1126-1130, 1378-1379.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.