اسامی دیگر
Total Calcium
Ionized Calcium
اسم متعارف
Calcium
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 23, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

غربالگری، تشخیص، و نظارت بر طیف وسیعی از بیماری‌ها

زمان انجام آزمایش؟

به عنوان بخشی از آزمایش‌های روتین پنل متابولیک ؛ زمانی که علائم مربوط به اختلالات کلیه‌ها، استخوان‌ها، تیروئید، پاراتیروئید یا اعصاب وجود داشته باشد و یا وجود یکی از این اختلالات تشخیص داده شده باشد و یا هنگامی که علائم افزایش یا کاهش غلظت کلسیم وجود دارد؛ برای نظارت بر سطوح کلسیم یونیزه در افرادی که شدیدا" بیمار باشند؛ زمانی که فرد سرطان خاصی دارد؛ برای ارزیابی اثربخشی درمان در افرادی که جهت مقادیر غیرطبیعی کلسیم تحت درمان هستند

نمونه مورد نیاز

جهت آزمایش خون، نمونه‌ی خون وریدی از بازو گرفته می‌شود. اگر جمع‌آوری ادرار مورد نیاز باشد، نمونه‌ی ادرار 24-ساعته یا نمونه‌ی ادرار زمان‌دار در فواصل کوتاه‌تر، تهیه می‌گردد. اگرچه نمونه‌ی ادرار زمان‌دار ترجیح داده می‌شود اما گاهی اوقات ممکن است از نمونه‌ی ادرار تصادفی استفاده گردد.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

روش‌های فعلی نیاز به ناشتا بودن ندارند. اما ممکن است جهت برآورد نتایج صحیح‌تری از این آزمایش، به دستور پزشک مجبور به توقف مصرف برخی از داروها، مانند لیتیم، آنتی‌اسیدها، دیورتیک‌ها، و مکمل های ویتامین D شوید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

محدوده‌ی مرجع توتال کلسیم
محدوده مرجع (1) ارائه شده در اینجا یک راهنما است که نباید برای تفسیر نتایج آزمایش خود از آن استفاده نمایید زیرا ممکن است بین این محدوده‌ها و محدوده‌ی گزارش شده‌ی آزمایشگاهی که شما در آن‌جا آزمایش خود را انجام داده‌اید تفاوت‌هایی وجود داشته باشد.  
سن واحدهای متداول (2) واحدهای SI (3)
0-18 سال به دلیل تنوع زیاد، یک واحد متعارف وجود ندارد. جهت اطلاع، محدوده‌ی مرجع آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
بزرگسال 8.6-10.2 mg/dL 2.15-2.55 mmol/L

1 از کتب شیمی بالینی و تشخیص مولکولی. Burtis CA، Ashwood ER، Bruns DE، EDS. ویرایش پنجم، سنت لوییس: الصویر سوندرز؛ 2011

2 واحدهایی هستند که معمولا برای گزارش نتایج در آزمایشگاه‌های ایالات متحده استفاده می‌شوند

3 واحدهای SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه‌ها در خارج از ایالات متحده استفاده می‌شوند.

هدف از انجام آزمایش چیست؟

کلسیم، فراوان‌ترین و یکی از مهم‌ترین مواد معدنی در بدن است. کلسیم برای سیگنال دهی سلول و عملکرد مناسب ماهیچه‌ها، اعصاب و قلب ضروری است. کلسیم برای لخته شدن خون نیز مورد نیاز می‌باشد و برای تشکیل، تراکم و حفظ استخوان‌ها و دندان‌ها بسیار حیاتی است. این آزمایش، مقدار کلسیم در خون یا ادرار را اندازه‌گیری می‌کند که این مقدار، بازتابی از میزان توتال کلسیم و کلسیم یونیزه در بدن است.

حدود 99 درصد از کلسیم، به شکل فشرده در استخوان‌ها یافت می‌شود و 1 درصد باقی‌مانده، در گردش خون وجود دارد. سطوح کلسیم به شدت کنترل می شود؛ اگر مقدار کلسیم مصرف‌شده یا جذب‌شده، بسیار پایین باشد و یا اگر کلسیم به مقدار زیادی از کلیه‌ها یا روده‌ها دفع گردد، کلسیم از استخوان‌ها به درون خون بازجذب می‌شود تا غلظت خونی کلسیم حفظ گردد. تقریبا نیمی از کلسیم موجود در خون به شکل "آزاد" و از نظر متابولیکی فعال است و مابقی به صورت متصل به پروتئین‌ها به ویژه آلبومین و سپس، گلبولین‌ها و به مقدار کمتری نیز، به شکل فشرده با آنیون‌ها، مانند فسفات وجود دارد که این فرم‌های اتصالی و کمپلکس، از لحاظ متابولیکی غیر‌فعال می‌باشند.

دو آزمایش برای اندازه‌گیری کلسیم خون وجود دارد. آزمایش توتال کلسیم که هر دو فرم آزاد و اتصالی را اندازه‌گیری می‌کند و آزمایش کلسیم یونیزه که فقط فرم آزاد و فعال متابولیکی را اندازه‌گیری می‌کند.

کلسیم توسط کلیه‌ها از خون فیلتر می‌شود و روزانه مقداری از کلسیم بدن از طریق ادرار یا عرق دفع می‌گردد. اندازه‌گیری مقدار کلسیم در ادرار جهت تعیین مقدار کلسیم دفعی توسط کلیه‌ها استفاده می‌شود.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟
    از آزمایش کلسیم خون، جهت غربالگری، تشخیص و نظارت بر بیماری‌های مربوط به استخوان، قلب، اعصاب، کلیه‌ها و دندان‌ها استفاده می‌شود. همچنین ممکن است در افرادی که دارای علائم مربوط به اختلال در پاراتیروئید، سوء‌جذب و یا فعالیت بیش از حد تیروئید باشند این آزمایش درخواست گردد.

    آزمایش توتال کلسیم اغلب به عنوان بخشی از آزمایش‌های چکاپ عمومی درخواست داده می‌شود. این چکاپ عمومی شامل پنل متابولیک جامع و پنل متابولیک پایه می‌باشد که در واقع گروهی از آزمایشاتی می‌باشند که همراه با هم، جهت تشخیص و بررسی انواع مختلفی از بیماری‌ها استفاده می‌شوند.

    وقتی در آزمایش کلسیم، یک نتیجه‌ی غیر‌طبیعی به دست می‌آید، به عنوان یک مسئله‌ی قابل‌توجه در نظر گرفته می‌شود. برای کمک به تشخیص این مشکل پیش‌آمده، معمولا یک سری آزمایشات دیگر مانند اندازه‌گیری کلسیم یونیزه، کلسیم ادرار، فسفر، منیزیم، ویتامین‌D، هورمون پاراتیرویید (PTH) و پپتید مرتبط با PTH (یا PTHrP) درخواست داده می‌شوند. PTH و ویتامینD مسئول حفظ محدوده باریک غلظت کلسیم در خون می‌باشند.

    در صورت مقادیر غیر‌طبیعی کلسیم خون، اندازه‌گیری کلسیم و PTH با هم می‌تواند جهت تعیین عملکرد نرمال غده‌ی پاراتیروئید، کمک‌کننده باشند. آزمایش کلسیم ادرار نیز می‌تواند در تعیین مقادیر دفعی کلسیم از کلیه‌ها مفید باشد و آزمایش‌های ویتامین‌D، فسفر و یا منیزیم نیز در تعیین مقادیر بالا یا پایین سایر مواد مفید هستند. اغلب اوقات، تعادل بین این مواد مختلف (و تغییرات در آن ها) نیز به اندازه‌ی تعیین غلظت آن‌ها مفید می‌باشد.

    کلسیم می‌تواند به عنوان یک آزمایش تشخیصی در افرادی که علائم مربوط به بیماری‌های زیر را دارند استفاده گردد:

    توتال‌کلسیم خون، آزمایشی است که اغلب به منظور ارزیابی وضعیت کلسیم مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آن‌جایی که تعادل فرم‌های آزاد و اتصال‌یافته، پایدار و قابل پیش‌بینی است، توتال‌کلسیم بازتاب خوبی از مقدار کلسیم آزاد موجود در خون می‌باشد. با این حال، در برخی از افراد، تعادل بین کلسیم آزاد و اتصال‌یافته مختل می‌شود و توتال‌کلسیم نمی‌تواند وضعیت کلسیم را به خوبی نمایان کند در نتیجه در این شرایط، اندازه‌گیری کلسیم یونیزه ممکن است ضروری باشد. برخی از این افراد که بایستی در آن‌ها آزمایش کلسیم یونیزه انجام شود، عبارتند از: افراد شدیدا" بیمار، بیماران دریافت‌کننده‌ی خون و یا مایعات به صورت داخل وریدی، بیمارانی که جراحی جدی داشته‌اند و افراد مبتلا به اختلالات پروتئینی خون مانند آلبومین پایین.

    نوسانات زیاد کلسیم یونیزه می‌تواند سبب کند‌شدن عملکرد قلب و یا سرعت بالای ضربان‌ قلب، اسپاسم عضلانی (تتانی)، سرگیجه و یا حتی کما شود. در افرادی که به شدت بیمار هستند، بررسی مقادیر کلسیم یونیزه، به منظور درمان و جلوگیری از عوارض جدی بسیار مهم می‌باشد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟
    آزمایش کلسیم خون، اغلب، هنگام معاینه‌ی کلی درخواست داده می‌شود که این معاینه کلی معمولا شامل پنل متابولیک جامع (CMP) و پنل متابولیسم پایه (BMP) می‌باشد. این دو پنل مجموعه‌ای از آزمایش‌ها می‌باشند که در ارزیابی اولیه یا به عنوان بخشی از چکاپ عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

    بسیاری از افراد تا زمانی که مقادیر کلسیم آن‌ها خیلی از محدوده‌ی نرمال خارج نشود علائم مربوط به مقادیر بالا یا پایین کلسیم را نشان نمی‌دهند. پزشک ممکن است آزمایش کلسیم را در موارد زیر درخواست نماید:

    • بیماری کلیه، زیرا در بیماری کلیه معمولا غلظت کلسیم پایین است
    • وجود علائم مربوط به غلظت بالای کلسیم مانند خستگی، ضعف، از دست دادن اشتها، تهوع، استفراغ، یبوست، درد شکمی، تکرر ادرار و تشنگی زیاد
    • وجود علائم مربوط به غلظت بسیار پایین کلسیم مانند گرفتگی (کرامپ) شکمی، گرفتگی عضلات یا سوزن سوزن شدن انگشتان
    • سایر بیماری‌هایی که با کلسیم غیرطبیعی همراهند مانند بیماری تیروئیدی، اختلال پاراتیروئید، سوء‌جذب، سرطان یا سوء‌تغذیه

     آزمایش کلسیم یونیزه ممکن است در هنگام احساس بی‌حسی یا اسپاسم عضلانی در اطراف دهان و در دست‌ها و پا‌ها، درخواست گردد، زیرا این علائم می‌توانند نشانه‌‌ی سطح پایین کلسیم یونیزه باشند. با این حال، هنگامی که سطح کلسیم به آرامی در حال کاهش‌یافتن باشد، در بسیاری از افراد هیچ نشانه‌ای دیده نمی‌شود.

    در افرادی که بیماری کلیوی داشته‌اند یا به سرطان خاصی (به ویژه سرطان سینه، سرطان ریه، سر و گردن، کلیه یا مالتیپل میلوما) مبتلا بوده‌اند و یا پیوند کلیه داشته‌اند، ممکن است نظارت بر کلسیم ضروری باشد. علاوه بر این، ممکن است در افرادی که به دلیل مقادیر غیرطبیعی کلسیم تحت درمان هستند، پیگیری وضعیت کلسیم برای ارزیابی اثربخشی درمان‌هایی مانند مکمل‌های کلسیم یا ویتامین‌D، ضروری باشد.

    آزمایش کلسیم ادرار ممکن است در صورت وجود علائم سنگ کلیه، مانند وجود درد تیز در پهلوها یا در قسمت پشت فرد در اطراف کلیه‌ها ، یا دردی که ممکن است به پایین شکم پیشروی کند و یا وجود خون در ادرار، درخواست داده شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟
    سطوح کلسیم خون، سطح کلسیم استخوان را نشان نمی‌دهد بلکه بیان کننده‌ی مقادیر کلسیم موجود در گردش خون است.

    فرآیندهای جذب، مصرف و دفع کلسیم توسط حلقه‌ی فیدبکی شامل PTH و ویتامین‌D تنظیم می‌شود. شرایط و بیماری‌هایی که تنظیمات کلسیم را مختل می‌کنند ممکن است به صورت حاد یا مزمن، باعث افزایش یا کاهش کلسیم و در نتیجه منجر به علائم هیپرکلسمی یا هیپوکلسمی شوند.

    در اکثر موارد، به دلیل آسان‌تر بودن آزمایش توتال‌کلسیم نسبت به کلسیم یونیزه و همچنین به دلیل عدم نیاز به شرایط ویژه‌ی تهیه‌ی نمونه در این آزمایش، غلظت توتال‌کلسیم اندازه‌گیری می‌گردد. از آن‌جایی که اصولا هر کدام از فرم‌های آزاد و اتصال‌یافته حدود نیمی از مقدار توتال‌کلسیم را تشکیل می‌دهند، توتال‌کلسیم معمولا می‌تواند بازتاب خوبی از کلسیم آزاد باشد. با این حال، چون حدود نیمی از کلسیم در خون به پروتئین متصل می‌شود، نتایج آزمایش توتال‌کلسیم می‌تواند تحت تأثیر مقادیر بالا یا پایین پروتئین قرار گیرد. در چنین مواردی، بهتر است کلسیم آزاد به طور مستقیم با استفاده از آزمایش کلسیم یونیزه اندازه‌گیری شود.

    کلسیم نرمال
    مقادیر نرمال توتال‌کلسیم یا کلسیم یونیزه‌ همراه با نتایج نرمال سایر آزمایش‌ها به طور کلی به این معنی است که متابولیسم کلسیم فرد، طبیعی است و سطح کلسیم در خون به خوبی تنظیم می‌شود.

    توتال‌کلسیم بالا (هیپرکلسمی)

    دو علت شایع‌تر افزایش کلسیم خون عبارتند از:

    • هیپرپاراتیرویدیسم یا افزایش عملکرد غده‌ی پاراتیروئید: این بیماری معمولا توسط تومور خوش‌خیم غده‌ی پاراتیروئید ایجاد می‌شود. این نوع هیپرکلسمی معمولا خفیف است و می‌تواند قبل از اینکه متوجه آن شد، برای سال‌های متمادی وجود داشته باشد.
    • سرطان: سرطان زمانی که به استخوان‌ها گسترش یابد و موجب آزادشدن کلسیم از استخوان به خون شود و یا هنگامی که، یک هورمون‌ مانند PTH را تولید کند می‌تواند موجب افزایش کلسیم یا هیپرکلسمی گردد.

    سایر علل افزایش کلسیم خون عبارتند از:

    توتال‌کلسیم پایین (هیپوکلسمی)

    شایع‌ترین علت کلسیم پایین عبارت است از:

    • سطوح پایین پروتئین خون، به ویژه سطح پایین آلبومین، که می‌تواند ناشی از بیماری کبد یا سوء‌تغذیه باشد. خود بیماری کبد یا سوء‌تغذیه ممکن است از بیماری الکلیسم یا سایر بیماری‌ها حاصل شوند. همچنین، در افرادی که بیماری‌های جدی دارند نیز سطوح پایین آلبومین، خیلی معمول است. با آلبومین پایین، تنها کلسیم اتصال‌یافته کاهش می‌یابد اما سطح کلسیم یونیزه طبیعی باقی می‌ماند و متابولیسم کلسیم نیز به طور مناسبی تنظیم می‌گردد.

    سایر علل کلسیم پایین عبارتند از:

    • کم‌کاری غده‌ی پاراتیروئید (هیپوپاراتیروئیدیسم)
    • مقاومت ارثی نسبت به هورمون پاراتیروئید
    • کمبود شدید کلسیم در رژیم غذایی
    • کاهش مقادیر ویتامین‌D
    • کمبود منیزیم
    • افزایش مقادیر فسفر
    • التهاب حاد پانکراس (پانکراتیت)
    • نارسایی کلیوی

    مقادیر کلسیم ادرار نیز ممکن است در اثر همان شرایط و بیماری‌هایی که کلسیم خون را تحت تأثیر قرار می‌دهند (ذکر شده در بالا) تحت تأثیر قرار گیرد. مقادیر بالای کلسیم در ادرار (هیپرکلسیوری) ممکن است منجر به تشکیل کریستال یا سنگ کلیه‌ شود. حدود 75 درصد از سنگ‌های کلیه حاوی کلسیم هستند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟
    نوزادان، به خصوص نوزادان زودرس و کم‌وزن، اغلب در طی چند روز اول زندگی با استفاده از آزمایش کلسیم یونیزه، از نظر هیپوکلسمی نوزادان، مانیتور می‌شوند. این حالت ممکن است به دلیل عدم بلوغ غده‌ی پاراتیروئید اتفاق بیفتد که این عدم بلوغ، همیشه دارای علائم مربوطه نمی‌باشد. این وضعیت ممکن است خود‌بخود برطرف گردد و یا اینکه نیاز به درمان مکمل کلسیم به صورت خوراکی یا داخل وریدی داشته باشد.

    اندازه‌گیری کلسیم خون و ادرار نمی‌تواند میزان کلسیم در استخوان‌ها را نشان دهد. برای این منظور از یک آزمایش مشابه با اشعه‌ی ایکس، که سنجش تراکم استخوان یا اسکن "Dexa" نامیده می‌شود، استفاده می‌گردد.

    مصرف داروهای دیورتیک تیازیدی، شایع‌ترین علت مقادیر بالای کلسیم ناشی از مصرف دارو می‌باشند. مصرف لیتیم یا تاموکسیفن نیز ممکن است سطح کلسیم را افزایش دهند.

  • آیا پزشک بایستی در کنار آزمایش توتال‌کلسیم، آزمایش کلسیم آزاد یا یونیزه را نیز حتما" درخواست نماید؟
    خیر. معمولا" برای اهداف غربالگری، اندازه‌گیری توتال‌کلسیم کافی است. از آن‌جایی که تهیه‌ی نمونه‌ی خون جهت آزمایش توتال‌کلسیم نیاز به شرایط خاصی ندارد، انجام آزمایش توتال‌کلسیم نسبت به آزمایش کلسیم یونیزه آسان‌تر است.

    آزمایش کلسیم یونیزه نیاز به شرایط ویژه‌ی انتقال نمونه و تحویل سریع نمونه‌ی خون به آزمایشگاه جهت انجام هر چه سریعتر آزمایش دارد که رعایت آن برای مراکز ارسالی نمونه دشوار می‌باشد.

    از آن‌جایی که، هر کدام از فرم‌های آزاد و اتصال‌یافته معمولا حدود نیمی از توتال‌کلسیم را تشکیل می‌دهند، در اکثر موارد، توتال‌کلسیم یک جایگزین مناسب برای فرم آزاد کلسیم می‌باشد.

    در صورت جراحی و همچنین در افراد شدیدا" بیمار که توتال‌کلسیم نمی‌تواند به طور قابل اعتمادی نشان‌دهنده‌ی سطوح غیر نرمال کلسیم یونیزه باشد، بهتر است که کلسیم یونیزه به صورت مستقیم اندازه‌گیری شود.

  • چه غذاهایی سرشار از کلسیم هستند؟
    محصولات لبنی منابع اصلی غنی از کلسیم هستند، کلسیم به مقدار کمتری در تخم‌مرغ، سبزیجات برگ‌سبز، بروکلی، حبوبات، آجیل و تمام دانه‌ها یافت می‌شود. امروزه بسیاری از آبمیوه‌ها غنی شده با کلسیم هستند.
  • آیا مصرف غذاهای غنی شده با کلسیم موجب تغییر نتایج آزمایش کلسیم خواهد شد؟
    به طور کلی، مصرف غذاهای غنی‌شده، به طور مستقیم نتیجه‌ی آزمایش کلسیم را تحت تأثیر قرار نخواهد داد. بایستی جهت تعیین نیاز یا عدم نیاز به مصرف مکمل‌های ویتامینی یا کلسیمی با پزشک خود مشورت نمایید.
  • آیا این آزمایش در منزل قابل انجام است؟
    خیر. هر چند که برخی دستگاه‌ها برای استفاده در خارج از آزمایشگاه‌ها، وجود دارند اما این دستگاه‌ها جهت استفاده در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها می‌باشد و بایستی استفاده از آن‌ها توسط کاربر آموزش‌دیده صورت گیرد.
  • آزمایش کلسیم تنظیم‌شده (اصلاح‌شده) بر اساس آلبومین به چه معنایی می‌باشد؟

    از آن‌جایی که حدود نیمی از کلسیم موجود در خون به آلبومین متصل است، آلبومین بالا یا پایین ممکن است بر تفسیر نتایج کلسیم تأثیر بگذارد و در این صورت بایستی فرم "آزاد" یا "کلسیم یونیزه" اندازه‌گیری شود. با این حال، گاهی اوقات آزمایشگاه‌ها امکان اندازه‌گیری مستقیم فرم فعال بیولوژیکی کلسیم (کلسیم یونیزه) را ندارند. در این موارد، برخی از آزمایشگاه‌ها با استفاده از فرمول و بر اساس مقدار توتال‌کلسیم و آلبومین، کلسیم اصلاح‌شده یا تنظیم‌شده را محاسبه می‌کنند. برای مثال، این محاسبه، برخی اوقات در بیماران مبتلا به بیماری کبد یا نارسایی کلیوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    با این حال، برخی از مطالعات، مفید بودن این روش را زیر سوال برده‌اند و هنوز در مورد بهتر بودن نتایج مربوط به این محاسبات نسبت به آزمایش استاندارد توتال‌کلسیم، اطمینان وجود ندارد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2017 review performed by William Nowatzke, PhD, DABCC, President, MeDx Consultants, LLC.

Thakker RV. The parathyroid glands, hypercalcemia, and hypocalcemia. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016.

Rifai N, Horvath AR, and Wittwer C. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Sixth Edition, ISBN: 978-0-323-35921-4, Elsevier, Inc. 2018.

D'Orazio P, [Guideline] Clinical and Laboratory Standards Institute. C31-A2 Ionized Calcium Determinations: Precollection Variables, Specimen Choice, Collection, and Handling; Approved Guideline - Second Edition. Vol.12, No.10:2001 ISBN Number: 1-56238-436-8.

D'Orazio P and Graham GA, [Guideline] Clinical and Laboratory Standards Institute. C39AE A Designated Comparison Method for the Measurement of Ionized Calcium in Serum, 1st Edition,: 2000 ISBN Number: 1-56238-398-1.

Calvi LM and Bushinsky DA, When Is It Appropriate to Order an Ionized Calcium? J Am Soc Nephrol 19: 1257–1260, 2008.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Stephen E. Kahn, PhD, DABCC. Professor, Pathology, Cell Biology, Neurobiology and Anatomy; Associate Director, Clinical Laboratories; Section Chief, Chemistry, Toxicology and Near Patient Testing; Loyola University Medical Center, Maywood, IL.

Mary F. Burritt, PhD. Professor of Laboratory Medicine, Division of Clinical Biochemistry/Immunology, Mayo Clinic, Rochester, MN.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 222-225.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Winter, w. and Harris, N. Chapter 34: Calcium Biology and Disorders. Pp 387-397.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Clinical Chemistry: Principles, Procedures, Correlations. Bishop M, Fody E, Schoeff L, eds. 5th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2004.

Clinical Chemistry: Theory, Analysis, and Correlations. Kaplan L, Pesce A, Kazmierczak, eds. 4th ed. St. Louis: The C. V. Mosby Company; 2002.

A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests (seventh edition). Fischbach F, Dunning M, editor. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2003.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis C, Ashwood E, Bruns D, eds. St. Louis: Elsevier Inc., 2006.

ACP Medicine: VI Diseases of Calcium Metabolism and Metabolic Bone Disease. Holt E, Inzucchi S. American College of Physicians, Aug 2005. (Online reference, accessed July 2007) Available online through http://www.acpmedicine.com.

Dugdale, D. (Updated 2009 November 15). Calcium – blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003477.htm. Accessed May 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 May 29). Hypercalcemia. MayoClinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/hypercalcemia/DS00976/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed May 2010.

Hemphill, R. (Updated 2009 August 5). Hypercalcemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/766373-overview. Accessed May 2010.

Beach, C. (Updated 2010 March 29). Hypocalcemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767260-overview. Accessed May 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 222-225.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 198-207.

(October 2007) National Kidney and Urologic Disease Information Clearininghouse. Kidney stones in Adults. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/stonesadults/. Accessed Sept 2010.

(Updated Nov. 17, 2011.) Calcium – Blood Test. National Institutes of Health, Medline Plus. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003477.htm. Accessed October 2013.

(Updated Sept. 20, 2010.) Calcium (Ca) in Blood. WebMD. Available online at http://www.webmd.com/a-to-z-guides/calcium-ca-in-blood. Accessed October 2013.

Labriola L, Wallemacq P, Gulbis B, Jadoul M. The impact of the assay for measuring albumin on corrected (‘adjusted’) calcium concentrations. Nephrol. Dial. Transplant. (2009) 24 (6): 1834-1838. Available online at http://ndt.oxfordjournals.org/content/24/6/1834.long. Accessed February 2014.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 1896-1897.

Gregory C. Sephel PhD FACB MT(ASCP). laboratory tests adjunct board member. Director Clinical Pathology, VA TN Valley Healthcare System; Associate Professor Pathology, Microbiology, Immunology, Vanderbilt University School of Medicine.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.