اسامی دیگر
Lytes
Anion Gap شکاف آنیونی
اسم متعارف
Electrolyte Panel
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 8, 2017.

Information on the Anion Gap can be found below under Common Questions.

آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت تشخیص اختلال در تعادل الکترولیتی بدن

زمان انجام آزمایش؟

به عنوان بخشی از چکاپ عمومی و یا هنگام وجود شواهدی دال بر عدم تعادل در یکی از الکترولیت‌ها (معمولا سدیم یا پتاسیم) و یا عدم تعادل اسید-باز

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون وریدی از بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جوابدهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی بایستی این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است، اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. مهم این است که بدانید که جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، بایستی از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

 

محدوده مرجع سدیم

محدوده مرجع 1 ارائه شده در این جدول بر اساس یک دستورالعمل تئوری است و نباید برای تفسیر نتایج آزمایش از آن استفاده شود، به همین دلیل نیز، احتمالا بین این محدوده‌ها و محدوده مرجع گزارش شده توسط آزمایشگاهی که آن‌جا آزمایش خود را انجام داده‌اید، تفاوت‌هایی وجود دارد. لطفا جهت تفسیر نتایج با پزشک خود مشورت نمایید. 

سن واحدهای متعارف2 واحدهای SI3
0-18 سال به دلیل تنوع زیاد، یک واحد متعارف وجود ندارد. محدوده مرجع (برای کودکان) آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
بزرگسالان 136-145 mEq/L 136-145 mmol/L
>90 سال 132-146 mEq/L 132-146 mmol/L

 

محدوده مرجع پتاسیم
سن واحدهای متعارف2 واحدهای SI3
0-18 سال به دلیل تنوع زیاد، یک واحد متعارف وجود ندارد. محدوده مرجع (برای کودکان) آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
بزرگسالان 3.5-5.1 mEq/L 3.5-5.1 mmol/L

 

محدوده مرجع کلر
سن واحدهای متعارف2 واحدهای SI3
0-18 سال به دلیل تنوع زیاد، یک واحد متعارف وجود ندارد. محدوده مرجع (برای کودکان) آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
بزرگسالان 98-107 mEq/L 98-107 mmol/L
>90 سال 98-111 mEq/L 98-111 mmol/L

 

محدوده مرجع CO2
سن واحدهای متعارف2 واحدهای SI3
0-18 سال به دلیل تنوع زیاد، یک واحد متعارف وجود ندارد. محدوده مرجع (برای کودکان) آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
بزرگسالان 23-29 mEq/L 23-29 mmol/L
>60 سال 23-31 mEq/L 23-31 mmol/L
>90 سال 20-29 mEq/L 20-29 mmol/L

1 from Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 5th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2011.

2 واحدهای متعارف معمولا برای گزارش نتایج در آزمایشگاه‌های ایالات متحده استفاده می‌شوند

3 واحدهای SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه‌های خارج از ایالات متحده استفاده می‌شوند

هدف از انجام این آزمایش چیست؟

الکترولیت‌ها مواد معدنی هستند که به شکل نمک‌های محلول، در بافت‌های بدن و خون یافت می‌شوند. الکترولیت‌ها، به عنوان ذرات باردار الکتریکی، به انتقال مواد غذایی به درون سلول‌های بدن و انتقال مواد دفعی به خارج از این سلول‌ها، حفظ تعادل آب و به تثبیت سطح اسید/باز (pH) بدن کمک می‌کنند.

در پنل الکترولیت، مقادیر الکترولیت‌های اصلی بدن، در خون اندازه‌گیری می‌شود: این الکترولیت‌ها عبارتند از سدیم (+Na)، پتاسیم (+K)، کلر (-Cl) و بی‌کربنات (-HCO3 که گاهی اوقات به صورت توتال CO2 گزارش می‌شود).

الکترولیت‌های سدیم، پتاسیم و کلر، از طریق رژیم غذایی تامین می‌شوند. کلیه‌ها از طریق بازجذب این مواد و یا دفع آن‌ها به درون ادرار به حفظ مقادیر مناسب این مواد کمک می‌کنند. ریه‌ها در تامین اکسیژن و دفع CO2 نقش دارند. CO2 توسط بدن تولید می‌شود و با بی‌کربنات در تعادل می‌باشد. تعادل کلی این مواد شیمیایی نشانه‌ای از عملکرد مناسب چندین سیستم پایه بدن است. این مواد در حفظ طیف وسیعی از عملکردهای بدن از جمله انقباض عضلات قلبی و اسکلتی و هدایت پیام عصبی نقش دارند.

هر گونه بیماری یا شرایطی که بر روی میزان مایع بدن (مانند دهیدراسیون) و یا بر روی ریه‌ها، کلیه‌ها، متابولیسم و یا تنفس تاثیرگذار باشد، می‌تواند منجر به عدم تعادل در مایعات، الکترولیت‌ها و یا pH (اسیدوز یا آلکالوز) شود. pH طبیعی بایستی در محدوده 7.35 تا 7.45 حفظ شود. همچنین، جهت اطمینان از عملکرد مناسب فرآیندهای متابولیکی و تحویل مقدار مناسب اکسیژن به بافت‌ها، نیاز به حفظ تعادل الکترولیت‌ها می‌باشد. (برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، مطالب مربوط به اسیدوز و آلکالوز و دهیدراسیون را مشاده نمایید.)

شکاف آنیونی، یک "تست" مرتبط با الکترولیت‌ها است که مقدار آن با استفاده از نتایج آزمایش‌های مربوط به پنل الکترولیت محاسبه می‌گردد. شکاف آنیونی، نشان‌دهنده تفاوت بین یون‌های با بار مثبت (کاتیون‌ها) و یون‌های با بار منفی (آنیون‌ها) می‌باشد. هرچند که شکاف آنیونی غیرطبیعی، غیراختصاصی است، اما می‌تواند انواع خاصی از اختلالات متابولیکی یا تنفسی و یا وجود مواد سمی در بدن را نشان دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شکاف آنیونی، سوال #1 در بخش سوالات رایج را مشاهده نمایید.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از ورید بازو تهیه می‌شود

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    از پنل الکترولیت برای شناسایی عدم تعادل در الکترولیت‌ها، مایعات و یا pH (اسیدوز یا آلکالوز) استفاده می‌شود. این پنل معمولا به عنوان بخشی از چکاپ عمومی درخواست داده می‌شود. پزشک ممکن است، پنل الکترولیت را به تنهایی و یا به عنوان جزئی از پنل متابولیک پایه (BMP) و یا پنل متابولیک جامع (CMP) درخواست نماید. این پنل‌ها همچنین، می‌توانند شامل سایر آزمایش‌هایی نظیر BUN، کراتینین و گلوکز باشند.

    از اندازه‌گیری الکترولیت‌ها ممکن است برای کمک به بررسی شرایطی که باعث عدم تعادل الکترولیتی شده‌اند، مانند دهیدراسیون، بیماری کلیوی، بیماری‌های ریوی و یا بیماری‌های قلبی، استفاده شود. همچنین می‌توان از انجام دوره‌ای این آزمایش‌ها برای نظارت بر شرایط یا بیماری‌هایی که موجب عدم تعادل در الکترولیت‌ها شده‌اند استفاده کرد.

    از آن‌جایی که عدم تعادل الکترولیت‌ها و اسید-باز، می‌تواند در انواع مختلفی از بیماری‌های حاد و مزمن دیده شود، اغلب برای ارزیابی هر دو گروه از بیماران اورژانسی و بستری‌شده، از این پنل استفاده می‌شود.

    پنل الکترولیت، معمولا شامل آزمایش‌های مربوط به موارد زیر می‌باشد:

    -سدیم- بیشتر سدیم موجود در بدن، در مایع خارج‌سلولی (خارج از سلول‌های بدن)، یعنی جایی که به تنظیم مقدار آب بدن کمک می‌کند یافت می‌شود.

    -پتاسیم- این الکترولیت در داخل سلول‌های بدن یافت می‌شود. مقادیر اندک، اما حیاتی، از پتاسیم در داخل پلاسما (قسمت مایع خون) وجود دارد. نظارت بر پتاسیم بدن دارای اهمیت زیادی می‌باشد، زیرا تغییرات کوچک در مقادیر پتاسیم می‌تواند ریتم قلب و توانایی انقباض آن را تحت تأثیر قرار دهد.

    -کلر- این الکترولیت بین داخل و خارج سلول‌ها جابجا می‌شود تا به حفظ حالت خنثی از نظر بار الکتریکی کمک کند و سطح آن معمولا منعکس کننده سطح سدیم می‌باشد.

    -بی‌کربنات- کار اصلی بی‌کربنات (یا توتال CO2 به عنوان برآوردی از بی‌کربنات) که توسط کلیه‌ها دفع و سپس باز‌جذب می‌شود، در درجه اول کمک به حفظ مقادیر پایدار pH (تعادل اسید-باز) و در درجه دوم، کمک به حفظ تعادل الکتریکی می‌باشد.

    نتایج پنل الکترولیتی ممکن است شامل محاسبه شکاف آنیونی نیز باشند (به سوالات رایج، شماره #1 مراجعه کنید).

    اگر فردی دارای اختلال تنها در یک الکترولیت، مانند سدیم یا پتاسیم باشد، پزشک ممکن است تکرار آن آزمایش را درخواست نماید و تا برطرف شدن عدم تعادل، آن را پیگیری نماید. در صورت وجود اختلال اسید-باز، پزشک ممکن است به منظور بررسی شدت اختلال و برای نظارت بر پاسخ‌دهی آن به درمان، آزمایش گازهای خونی را نیز درخواست نماید. در آزمایش گازهای خونی‌، میزان pH، اکسیژن و دی‌اکسید کربن، در نمونه خون شریانی اندازه‌گیری می‌شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    پنل الکترولیت ممکن است به عنوان بخشی از چکاپ عمومی و یا در صورت وجود برخی از علائم ونشانه‌ها، جهت کمک به تشخیص بیماری خاصی، درخواست داده شود. این علائم و نشانه‌ها عبارتند از: 

    -تجمع مایع (ادم)

    -تهوع یا استفراغ

    -خستگی

    -سر‌گیجه

    -نامنظم بودن ضربان قلب (آریتمی قلبی)

    این آزمایش، اغلب به عنوان بخشی از ارزیابی فرد مبتلا به بیماری حاد یا مزمن و یا در فواصل زمانی منظم به منظور نظارت بر بیماری یا مصرف دارویی که می‌تواند اختلالات الکترولیتی ایجاد کند درخواست داده می‌شود. آزمایش‌های الکترولیتی، معمولا به منظور نظارت بر درمان بیماری‌های خاصی نظیر فشار‌خون بالا (هیپرتانسیون نارسایی قلبی، بیماری‌های ریوی، بیماری‌های کبدی و بیماری‌های کلیوی به صورت دوره‌ای درخواست می‌شوند

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    افزایش یا کاهش الکترولیت‌ها می‌تواند به علت شرایط و بیماری‌های مختلفی ایجاد شود. به طور کلی، مقادیر الکترولیت‌ها تحت تأثیر میزان این مواد در رژیم غذایی، میزان جذب توسط بدن، میزان آب بدن و مقدار دفع این مواد توسط کلیه‌ها قرار می‌گیرند. مقادیر این الکترولیت‌ها، همچنین تحت تأثیر برخی از هورمون‌ها مانند آلدوسترون و پپتید دفع‌کننده سدیم (natriuretic peptide) نیز قرار می‌گیرند. آلدوسترون، هورمونی است که باعث حفظ سدیم و دفع پتاسیم می‌شود و پپتید ناتریورتیک نیز منجر به افزایش حذف سدیم توسط کلیه‌ها می‌شود.
     

    در افرادی که کلیه‌ها عملکرد مناسبی ندارند، به طور مثال، ممکن است منجر به حفظ آب اضافی در بدن شود و در نتیجه سدیم و کلر رقیق می‌شوند و غلظت آن‌ها کاهش می‌یابد. از طرفی دیگر، در افرادی که مقادیر زیادی آب از دست می‌دهند، می‌تواند منجر به افزایش غلظت الکترولیت‌های پتاسیم، سدیم و کلر شود. برخی از بیماری‌ها مانند بیماری قلبی و دیابت نیز ممکن است بر تعادل مایعات و الکترولیت‌های بدن تاثیر بگذارند و باعث ایجاد سطوح غیرطبیعی الکترولیت‌ها شوند.

    شناسایی نوع الکترولیتی که از تعادل خارج شده است می‌تواند به پزشک در جهت تشخیص علت اصلی و تصمیم در مورد نوع درمان مناسب کمک نماید. اگر این عدم تعادل درمان نشود، می‌تواند منجر به عوارض و مشکلات مختلفی از جمله سرگیجه، گرفتگی عضلانی، ضربان قلب نامنظم و احتمالا مرگ شود.

    برای اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی تفسیر نتایج، مطالب مربوط به هر یک از آزمایش‌های موجود در پنل الکترولیت را به صورت اختصاصی مشاهده نمایید:

    سدیم (محدوده مرجع را مشاهده نمایید)

    پتاسیم (محدوده مرجع را مشاهده نمایید)

    کلر (محدوده مرجع را مشاهده نمایید)

    بی‌کربنات (محدوده مرجع را مشاهده نمایید)

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    برخی از داروها مانند استروئیدهای آنابولیک، کورتیکواستروئیدها، ملین‌ها، داروهای ضد‌سرفه و داروهای ضد‌بارداری خوراکی، ممکن است باعث افزایش سطح سدیم شوند و برخی از داروهای دیگر نیز مانند دیورتیک‌ها، کاربامازپین و داروهای ضد‌افسردگی تری‌سیکلیک ممکن است سطح سدیم را کاهش دهند.

    داروهایی که روی سطح سدیم تأثیر می‌گذارند، باعث تغییر در سطح کلر نیز می‌شوند. همچنین، مصرف بیش از مقدار توصیه‌شده از آنتی‌اسیدها می‌تواند باعث کاهش سطح کلر شود.

    برخی از داروها مانند فلودروکورتیزون، باربیتورات‌ها، هیدروکورتیزون، دیورتیک‌های قوس هنله و استروئیدها ممکن است موجب افزایش سطح بی‌کربنات (توتال CO2) شوند و از طرفی دیگر داروهایی مانند متی‌سیلین، نیتروفورانتوئین، تتراسایکلین، دیورتیک‌های تیازیدی و تریامترن ممکن است مقادیر بی‌کربنات (توتال CO2) را کاهش دهند.

    برخی از دیورتیک‌هایی که برای درمان اختلالاتی مانند فشار‌خون بالا یا بیماری کلیوی مصرف می‌شوند ممکن است سطح پتاسیم را تا مقادیر خطرناکی کاهش دهند. پزشک، برای جلوگیری از این مشکل، ممکن است دیورتیک‌های حفظ کننده پتاسیم را تجویز نماید.

    یکی از علت‌های افزایش غیرفیزیولوژیک سطوح پتاسیم، نشت پتاسیم از داخل سلول‌ها به خارج سلول‌ها، به دلیل انتقال نامناسب نمونه یا تاخیر در انتقال نمونه به آزمایشگاه می‌باشد. اگر مقادیر قابل توجهی از پتاسیم درون سلول به بیرون نشت کند می‌تواند باعث افزایش کاذب در نتیجه آزمایش شود. اگر پزشک معتقد باشد که نتیجه آزمایش پتاسیم، با شرایط بیمار هم‌خوانی ندارد ممکن است تکرار آزمایش را درخواست نماید.

  • آنیون-گپ چیست؟

    آنیون-گپ (AG یا AGAP)، مقداری است که با استفاده از نتایج آزمایش‌های پنل الکترولیت محاسبه می‌گردد و برای تمایز اسیدوز متابولیک همراه با آنیون-گپ طبیعی از اسیدوز متابولیک همراه با ‌آنیون-گپ غیرطبیعی استفاده می‌شود. اسیدوز به معنی افزایش اسید در بدن می‌باشد که می‌تواند در بسیاری از عملکردهای سلولی اختلال ایجاد کند، بنابراین در صورت وجود اسیدوز، بایستی هرچه سریع‌تر شناسایی گردد. از آنیون-گپ، اغلب، برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری حاد در افراد مراجعه‌کننده به بخش‌های اورژانس استفاده می‌شود. در صورت تشخیص اسیدوز متابولیک همراه با آنیون-گپ غیرطبیعی، ممکن است از AG جهت نظارت بر اثربخشی درمان و بیماری زمینه‌ای استفاده شود.

    آنیون-گپ، اختصاصا"، اختلاف بین ذرات باردار (یون‌ها یا الکترولیت‌ها) قابل اندازه‌گیری از ذرات بارداری که اندازه‌گیری نمی‌شوند را ارزیابی می‌کند. بر اساس اصل تعادل الکتریکی، بایستی تعداد یون‌های مثبت (کاتیون‌ها) با تعداد یون‌های منفی (آنیون‌ها) برابر باشد. با این حال، به طور روتین، تمام یون‌ها اندازه‌گیری نمی‌شوند. AG محاسبه‌شده، نشان‌دهنده یون‌هایی است که اندازه‌گیری نمی‌شوند و چون این یون‌ها اصولا آنیون هستند، به آن، آنیون-گپ می‌گویند. فرمول زیر، معمول‌ترین فرمولی است که استفاده می‌شود:

    Anion Gap (AG) = Sodium - (Chloride + Bicarbonate [total CO2])

    با این حال، فرمول‌های دیگری نیز برای محاسبه AG وجود دارد که هر کدام محدوده مرجع خود را دارند. بنابراین، هر آزمایشگاهی بایستی با توجه به فرمول مورد استفاده، محدوده مرجع خود را داشته باشد.

    آنیون-گپ، یک یافته غیراختصاصی است. در صورت افزایش تعداد آنیون‌های غیرقابل اندازه‌گیری، آنیون-گپ افزایش می‌یابد و نشان‌دهنده وضعیت اسیدوز متابولیک همراه با آنیون-گپ غیرطبیعی خواهد بود، اما با محاسبه آنیون-گپ، علت این عدم تعادل مشخص نمی‌شود. در هر صورت، بایستی برای حفظ تعادل اسید/باز، اسیدوز متابولیک درمان شود، اما، بیماری زمینه‌ای نیز بایستی شناسایی و درمان گردد. این نوع از اسیدوز متابولیک می‌تواند به علت‌های مختلفی مانند دیابت کنترل‌نشده، گرسنگی، آسیب کلیوی و مصرف مواد سمی مانند ضدیخ، مقادیر بالای آسپرین (سالیسیلات‌ها) یا متانول ایجاد شود. کاهش آنیون-گپ نیز ممکن است در برخی شرایط دیده شود؛ این حالت بیشتر زمانی دیده می‌شود که آلبومین (یک پروتئین آنیونی) کاهش و ایمونوگلبولین‌ها (پروتئین‌های کاتیونی) افزایش پیدا کنند.

  • از چه نوع درمانی برای عدم تعادل الکترولیت استفاده می‌شود؟

    نوع درمان مورد نیاز، به نوع الکترولیتی (یا الکترولیت‌هایی) که از تعادل خارج شده و به میزان تغییر مقدار این الکترولیت (یا الکترولیت‌ها) بستگی دارد. هدف درمان، کنترل عدم تعادل ایجاد شده و همچنین شناسایی علت آن و تامین هرآنچه که برای بیمار ضروری است، می‌باشد.

مشاهده منابع
منابع استفاده‌شده در این مطلب

Ambalavanan, N. (2014 February 28, Updated). Fluid, Electrolyte, and Nutrition Management of the Newborn. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/976386-overview#showall. Accessed October 2015.

Genzen, J. and Lehman, C. (2015 April, Updated). Electrolyte Abnormalities, Life Threatening. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ElectrolyteAbnormalities.html. Accessed October 2015.

Byrd, R. and Roy, T. (2015 July 31, Updated). Respiratory Acidosis. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/301574-overview. Accessed October 2015.

Dugdale, D. (2013 August 3, Updated). Electrolytes. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002350.htm. Accessed October 2015.

Wisse, B. (2013 November 7, Updated). Alkalosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001183.htm. Accessed October 2015.

Dugdale, D. (2013 October 29, Updated). Metabolic acidosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000335.htm. Accessed October 2015.

(© 1995–2015). Electrolyte Panel, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/87972. Accessed October 2015.

منابع استفاده شده در بازبینی قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Carlson, R. and Abbas, A. (2001). Use Of Anion Gap In Acid-Base Defects In The Acutely Ill. Medical Online Review and Database, Snow Tiger Medical Systems [On-line information]. Available online at http://www.snowtigermed.com/cgi-local/viewarticle.pl?doc=991203131636.

Martin, L. (1999 February). 2. Anion and bicarbonate gaps for diagnosing mixed acid-base disorders. All You Really Need to Know to Interpret Arterial Blood Gases [On-line, Ch 2 of book published by Lippincott Williams & Wilkins]. Available online at http://www.mtsinai.org/pulmonary/noninvasive/gaps.htm.

Fall, P. (2000 March). A stepwise approach to acid-base disorders, Practical patient evaluation for metabolic acidosis and other conditions. Postgraduate Medicine online, 107 (3) [On-line journal]. Available online at http://www.postgradmed.com/issues/2000/03_00/fall.htm.

Brandis, K. (2002 August 14) 3.2 The Anion Gap. Acid-Base Physiology [On-line textbook]. Available online at http://www.qldanaesthesia.com/AcidBaseBook/AB3_2.htm.

Brandis, K. (2002 August 14) 3.4 The Urinary Anion Gap. Acid-Base Physiology [On-line textbook]. Available online at http://www.qldanaesthesia.com/AcidBaseBook/AB3_4.htm.

Harrison, J. (1997 January 5, Modified). Metabolic (including renal) Acid-Base Imbalance. Tulane Medical Pathology Course [On-line information]. Available online at http://www.mcl.tulane.edu/classware/pathology/medical_pathology/acid-base-elect/12Metab_problems.html.

(2003) Anion Gap. Michigan State Univ, Dept of Physiology [On-line information for class 442]. Available online: at http://www.psl.msu.edu/class/442/anion_gap.htm.

(1995-2004). Chapter 59. Disorders of Acid-Base Metabolism. The Merck Manual of Geriatrics [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mm_geriatrics/sec8/ch59.jsp.

(1995-2004). Acid-Base Metabolism. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 2. Endocrine And Metabolic Disorders, Chapter 12. Water, Electrolyte, Mineral, And Acid-Base Metabolism [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section2/chapter12/12g.jsp.

Hornick, D., Editor (2003, Revised). An Approach to the Analysis of Arterial Blood Gases and Acid-Base Disorders. Virtual Hospital, University of Iowa Health Care [On-line information]. Available online at http://www.vh.org/adult/provider/internalmedicine/bloodgases/.

Priestley, M. and Lieh-Lai, M. (2004 March 8, Updated). Excerpt from Acidosis, Metabolic. EMedicine [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/ped/byname/acidosis-metabolic.htm.

Jones, J. and Bosker, G. (2002 December 16) Diagnostic Aids in Emergency Medicine. The Emergency Medicine Reports Textbook of Adult and Pediatric Emergency Medicine [Excerpt from On-line Clinical Textbook]. Available online at http://www.thrombosis-consult.com/articles/Textbook/146_diagnosticaids.htm and http://www.thrombosis-consult.com/ClinicalTextbooks2.htm.

Beaven, A. (2002 July 12). Ethylene Glycol and Methanol Toxicity. Univ of NC at Chapel Hill, Department of Internal Medicine [On-line information]. PDF available for download at http://www.med.unc.edu/medicine/web/ethyleneglycol.pdf.

(2002). Acid-Base Emergencies, Part 1. Texas Society for Respiratory Care [On-line information]. Available online at http://www.tsrc.org/cert005/.

Welch, J. (1998 April 30, Modified). Increased Anion Gap Metabolic Acidosis. Georgetown University, NetScut [On-line information]. Available online at http://www.family.georgetown.edu/welchjj/netscut/acid_base/Increased_Anion_Gap_Metabolic_acidosis.php.

Welch, J. (1998 April 30, Modified). Normal Anion Gap Metabolic Acidosis. Georgetown University, NetScut [On-line information]. Available online at http://www.family.georgetown.edu/welchjj/netscut/acid_base/Normal_Anion_Gap_Metabolic_acidosis.php.

(1995-2004). Minerals and Electrolytes. The Merck Manual of Medical Information – Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec12/ch155/ch155a.html?qt=electrolytes&alt=sh.

Ben-Joseph, E., Reviewed (2004 July). Dehydration. Familydoctor.org Information for Parents [On-line information]. Available online at http://www.kidshealth.org/PageManager.jsp?dn=familydoctor&lic=44&article_set=21646.

Webner, D., Updated (2003 August 18). CO2. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003469.htm.

A.D.A.M. editorial, Updated (2003 October 15). Electrolytes. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002350.htm.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Pp 333-337.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007.

(August 14, 2007). MedlinePlus Medical Encyclopedia, Electrolytes. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002350.htm. Accessed May 2008.

ARUP Lab Tests. Electrolyte Panel. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020410.jsp. Accessed September 2011. 

Mayo Medical Laboratories. 87972 Overview: Electrolyte Panel, Serum. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/print.php?unit_code=87972. Accessed September 2011.

 

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید 


 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.