اسامی دیگر
T4
Thyroxine
اسم متعارف
Free Thyroxine
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه January 22, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت کمک به بررسی عملکرد غده تیروئید؛ جهت کمک به تشخیص بیماری تیروئید؛ جهت غربالگری هیپوتیروئیدیسم (کمکاری غده تیروئید) در نوزادان؛ جهت نظارت بر اثربخشی درمان

زمان انجام آزمایش؟

هنگام وجود علائم و نشانه‌های بیماری تیروئید، معمولا بعد از یک نتیجه غیرطبیعی در آزمایش TSH ؛ به عنوان یک آزمایش غربالگری در نوزادان در بدو تولد؛ در صورت درمان برای اختلالات تیروئیدی

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون از ورید بازو و یا در نوزادان از پاشنه‌ی پا

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست؛ با این حال، از آن‌جایی که بعضی از داروها می‌توانند با آزمایش free T4 تداخل داشته باشند، در صورت مصرف هر گونه دارویی بایستی پزشک خود را مطلع نمایید و اگر برای درمان بیماری تیروئید خود، هورمون تیروئید مصرف می‌کنید، توصیه می‌شود در روز انجام آزمایش، قبل از نمونه‌گیری از مصرف دارو اجتناب کنید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جوابدهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی بایستی این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است، اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. مهم این است که بدانید که جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، بایستی از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از انجام این آزمایش چیست؟

تیروکسین (T4)، یکی از دو هورمون اصلی تولید شده توسط غده تیروئید می‌باشد. غده تیروئید یک عضو کوچک پروانه‌ای شکل است که در زیر گلو و مقابل نای قرار دارد. دیگر هورمون اصلی تیروئیدی، تری‌یدوتیرونین (T3) نام دارد. این دو هورمون، با هم میزان مصرف انرژی بدن را کنترل می‌کنند. تقریبا تمام T4 (و T3) موجود در خون، به صورت متصل به پروتئین می‌باشند و مابقی آن‌ها به صورت آزاد (غیرمتصل) است و همین اشکال آزاد هستند که از نظر بیولوژیکی فعال می‌باشند. در این آزمایش، مقدار T4 آزاد موجود در خون اندازه‌گیری می‌شود.
 

تولید T4، توسط یک سیستم بازخوردی تنظیم می‌شود. هنگامی که سطح T4 در جریان خون کاهش پیدا کند، هورمون آزاد‌کننده تیروتروپین از هیپوتالاموس ترشح می‌شود که موجب تحریک غده هیپوفیز و تولید و آزادسازی هورمون محرک تیروئید (TSH) از هیپوفیز می‌شود و سپس، TSH، غده تیروئید را تحریک نموده که در اثر این تحریک، میزان تولید و رهاسازی T4 از تیروئید افزایش می‌یابد. با افزایش مقادیر T4 در خون، ترشح TSH مهار می‌شود.

حدود 90 درصد از کل هورمون‌های تشکیل‌شده در تیروئید را T4 تشکیل می‌دهد. وقتی بدن نیاز به هورمون تیروئید داشته باشد، غده تیروئید، T4 ذخیره‌شده را به درون گردش خون آزاد می‌سازد. در خون، T4 به دو فرم آزاد (غیرمتصل) و متصل به پروتئین (عمدتا گلوبولین اتصالی به تیروکسین) وجود دارد. غلظت T4 آزاد فقط حدود 0.1 درصد از کل T4 را شامل می‌شود. T4 در کبد یا سایر بافت‌ها به T3 تبدیل می‌گردد. T3نیز، مانند T4، عمدتا به پروتئین متصل است، اما فرم های آزاد T3 و T4 هستند که از نظر بیولوژیکی فعال می‌باشند. T3 آزاد موجود در گردش خون، 4 تا 5 برابر فعال‌تر از T4 آزاد می‌باشد.

اگر به علت اختلال در عملکرد تیروئید یا کاهش TSH، در غده تیروئید به میزان کافی T4 تولید نشود، فرد مبتلا ممکن است علائم هیپوتیروئیدیسم مانند افزایش وزن، پوست خشک، عدم تحمل سرما، قاعدگی نامنظم و خستگی را تجربه نماید. هیپوتیروئیدیسم شدید بدون درمان، که میگزدم نامیده می‌شود، می‌تواند منجر به نارسایی قلبی، تشنج و کما شود. هیپوتیروئیدیسم در کودکان می‌تواند منجر به کندی رشد و تأخیر در تکامل اندام های جنسی گردد.

اگر در غده تیروئید، مقادیر بیش از حد T4 تولید گردد میزان متابولیسم بدن افزایش می‌یابد و ممکن است علائم مرتبط با هیپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید) مانند افزایش ضربان قلب، بی‌قراری، کاهش وزن، بی‌خوابی، لرزش دست‌ها و پف اطراف چشم‌ها، تحریک‌پذیری و خشکی چشم‌ها تجربه شوند.

شایع‌ترین علل اختلال عملكرد تیروئید مربوط به اختلالات خود‌ایمنی می‌باشد. بیماری گریوز باعث هیپرتیروئیدیسم می‌شود و بیماری تیروئیدیت هاشیموتو موجب هیپوتیروئیدیسم می‌گردد. همچنین، هر دو اختلال هیپرتیروئیدیسم و هیپوتیروئیدیسم می‌توانند در اثر التهاب تیروئید، سرطان تیروئید و افزایش یا کاهش TSH نیز ایجاد شوند. با اندازه‌گیری T4 آزاد، می‌توان اثر این بیماری‌ها بر میزان تولید هورمون‌های تیروئیدی را مورد تشخیص و نظارت قرار داد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون از ورید بازو و یا در نوزادان از پاشنه‌ی پا تهیه می‌شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

رعایت شرایط خاصی لازم نیست، با این حال، از آن‌جایی که بعضی از داروها می‌توانند با آزمایش free T4 تداخل داشته باشند، در صورت مصرف هر گونه دارویی بایستی پزشک خود را مطلع نمایید و اگر برای درمان بیماری تیروئید خود، هورمون تیروئید مصرف می‌کنید  توصیه می‌شود در روز انجام آزمایش، قبل از نمونه‌گیری از مصرف دارو اجتناب کنید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    معمولا، پس از نتایج غیرطبیعی در آزمایش هورمون محرک تیروئید (TSH)، از آزمایش تیروکسین آزاد (T4 آزاد) جهت کمک به بررسی عملکرد تیروئید و تشخیص بیماری‌های تیروئید، از جمله هیپرتیروئیدیسم و هیپوتیروئیدیسم، استفاده می‌شود.

    T4 و هورمون دیگری به نام تری‌یدوتیرونین (T3)، توسط غده تیروئید تولید می‌شوند و میزان مصرف انرژی بدن را کنترل می‌کنند. میزان تولید این هورمون‌ها توسط یک سیستم بازخوردی تنظیم می‌شود. TSH، تولید و ترشح T4 (در درجه اول) و T3 از غده تیروئید را تحریک می‌کند.

    بیشترین مقدار هورمون‌های T4 و T3 موجود در خون به صورت متصل به پروتئین‌ می‌باشند و تنها درصد کمی از آن‌ها به صورت فرم آزاد (غیرمتصل) وجود دارند. با استفاده از آزمایش خون می‌توان مقادیر T4 تام، T4 آزاد، T3 تام و T3 آزاد را اندازه‌گیری کرد. آزمایش T4 تام برای سال‌های زیادی مورد استفاده قرار گرفته است، اما می‌تواند تحت تأثیر میزان پروتئین اتصالی موجود در خون قرار گیرد در حالی که T4 آزاد که فرم فعال تیروکسین است تحت تأثیر میزان پروتئین اتصالی قرار نمی‌گیرد، بنابراین بسیاری از افراد معتقدند که آزمایش T4 آزاد، انعکاس صحیح‌تری از عملکرد هورمون تیروئید می‌باشد و در اغلب موارد استفاده از این آزمایش، جایگزین آزمایش T4 تام شده است.

    آزمایش free T4 ممکن است همراه با آزمایش TSH و یا پس از آن و یا گاهی اوقات همراه با آزمایش free T3، به منظور اهداف زیر استفاده شود:

    • کمک به تشخیص وجود مقادیر خیلی بالا یا خیلی پایین هورمون‌های تیروئید (هیپرتیروئیدیسم و هیپوتیروئیدیسم) و تشخیص علت آن‌ها
    • تمایز بین انواع مختلف اختلالات تیروئیدی
    • کمک به تشخیص اختلالات هیپوفیزی
    • کمک به تشخیص ناباروری در زنان
    • نظارت بر اثربخشی درمان در فرد مبتلا به اختلال تیروئیدی
    • جهت نظارت بر افراد مبتلا به بیماری هیپوفیز، به منظور اطمینان از عملکرد مناسب تیروئید، و برای نظارت بر درمان تیروئید در افراد مبتلا به نقص در عملکرد تیروئید.
    • جهت نظارت بر افرادی که مبتلا به سرطان تیروئید هستند و تومورهای آن‌ها به TSH پاسخ می‌دهد. در این افراد، بایستی به طور منظم مقادیر T4 و TSH چک شود تا این اطمینان حاصل شود که میزان هورمون تیروئیدی تجویز‌شده برای آن‌ها در حدی است که بدون اینکه سطوح T4 خیلی بالا رود، سطوح TSH در حد پایینی حفظ شود.
    • در ایالات متحده، جهت غربالگری نوزادان؛ به طور کلی، نوزادان، با استفاده از آزمایش‌های TSH و T4، از نظر هیپوتیروئیدیسم مادرزادی، که در صورت عدم درمان می‌تواند باعث عقب ماندگی ذهنی شود، غربالگری می‌شوند.

    برخی اوقات از آزمایش T4 آزاد به همراه TSH، جهت غربالگری اختلالات تیروئید در بزرگسالان استفاده می‌شود، اما در بین متخصصین، هنوز در مورد اینکه در چه افرادی و در چه سنی، غربالگری انجام شود توافقی وجود ندارد.

    اگر پزشک به وجود بیماری تیروئیدی مرتبط با خودایمنی مشکوک باشد، ممکن است در کنار آزمایش free T4، آزمایش آنتی‌بادی‌های تیروئیدی را نیز درخواست نماید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    زمانی که فرد علائم هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم را داشته باشد و مخصوصا اگر نتایج آزمایش TSH غیرنرمال باشد، آزمایش free T4 درخواست داده می‌شود.

    علائم و نشانه‌های هیپرتیروئیدیسم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • افزایش ضربان قلب
    • بی‌قراری
    • کاهش وزن
    • بی‌خوابی
    • لرزش دست‌ها
    • ضعف
    • اسهال (برخی اوقات)
    • حساسیت به نور، اختلالات بینایی
    • چشم‌ها ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند: پف کردن دور چشم، خشکی، تحریک‌پذیری، و در برخی موارد، بیرون‌زدگی چشم‌ها.

    علائم و نشانه‌های هیپوتیروئیدیسم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • افزایش وزن
    • پوست خشک
    • یبوست
    • عدم تحمل سرما
    • پوست پف‌کرده
    • ریزش مو
    • خستگی
    • قاعدگی نامنظم
    • بزرگی غده تیروئید (گواتر)

    آزمایش free T4 ممکن است به همراه سایر آزمایش‌های تیروئیدی، در فواصل زمانی خاصی، جهت نظارت بر درمان افراد مبتلا به اختلال تیروئیدی درخواست داده شود.

    در زنان باردار مبتلا به اختلالات تیروئیدی، پزشک ممکن است در اوایل و اواخر بارداری آزمایش‌های تیروئید را درخواست نماید، همچنین در زمان خاصی بعد از زایمان نیز جهت نظارت بر مادر و نوزاد، این آزمایش‌ها درخواست داده می‌شوند.

    درآمریکا، غربالگری هورمون تیروئید معمولاً در نوزادان به عنوان بخشی از برنامه‌های غربالگری نوزادان انجام می‌شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    به طور کلی، مقادیر بالای T4 آزاد ممکن است نشان‌دهنده پرکاری غده تیروئید (هیپرتیروئیدیسم)، و مقادیر پایین T4 آزاد ممکن است نشان‌دهنده کم‌کاری غده تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) باشد. با استفاده از نتایج این آزمایش به تنهایی، نمی‌توان نوع اختلال را تشخیص داد، بلکه پزشک، با توجه به این نتایج، جهت بررسی علت افزایش یا کاهش، آزمایش‌های بیشتری را درخواست می‌نماید.

    هر دو نوع نتایج کاهش یا افزایش free T4، با انواعی از بیماری‌های تیروئیدی مزمن و موقتی همراه می‌باشند. مقادیر پایین free T4 در کنار مقادیر پایین TSH، و همچنین، مقادیر بالای free T4 در کنار مقادیر بالای TSH می‌تواند نشان‌دهنده اختلالات هیپوفیز باشد.

    در جدول زیر، چندین مثال از نتایج این آزمایش و تفسیر آن‌ها آورده شده است.

    TSHFree T4free or Total T3تفسیر احتمالی
    بالا نرمال نرمال هیپوتیروئیدیسم خفیف (تحت بالینی)
    بالا پایین پایین یا نرمال هیپوتیروئیدیسم
    پایین نرمال نرمال هیپرتیروئیدیسم خفیف (تحت بالینی)
    پایین بالا یا نرمال بالا یا نرمال هیپرتیروئیدیسم
    پایین پایین یا نرمال پایین یا نرمال بیماری غیر‌تیروئیدی; اختلال نادر هیپوتیروئیدیسم هیپوفیزی (ثانویه)
    نرمال بالا بالا سندرم مقاومت به هورمون تیروئید (جهش در گیرنده هورمون تیروئید باعث کاهش عملکرد هورمون تیروئید می‌شود)

    هنگامی که آزمایش‌های تیروئیدی، برای نظارت بر درمان اختلالات تیروئیدی یا هیپوفیزی مورد استفاده قرار می‌گیرند، پزشک، با استفاده از این نتایج، اثربخشی درمان و یا نیاز به تغییر دوز دارو را بررسی خواهد کرد. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به هیپرتیروئیدیسم که داروهای ضدتیروئیدی مصرف می‌کنند، مقادیر T4 آزاد، T3 آزاد و TSH به طور مرتب بررسی می‌شوند تا این اطمینان حاصل شود که داروها به درستی عمل می‌کنند و اگر مقادیر هورمون‌ها خیلی کاهش پیدا کند، دوز دارو کاهش داده می‌شود. همچنین، در افراد هیپوتیروئیدیسم، مقادیر free T4 و TSH به طور منظم بررسی می‌شوند تا از مناسب بودن دوز هورمون تیروئیدی دریافتی جهت ایجاد سطوح نرمال TSH اطمینان حاصل شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    از آن‌جایی که مقادیر هورمون‌های تیروئیدی ممکن است تحت تأثیر استرس ناشی از بیماری قرار گیرند، به طور کلی توصیه می‌شود که از انجام آزمایشهای تیروئیدی در بیماران بستری اجتناب شود و یا به زمانی که فرد از بیماری حاد بهبود پیدا کرد موکول گردد.

    بایستی به این نکته توجه کرد که آزمایش‌های تیروئیدی، یک "تصویر لحظه‌ای (snap shot)" از آنچه که در سیستم پویای بدن در حال رخ دادن است می‌باشند. یک آزمایش تیروئید در یک فرد ممکن است نتایج متغیری داشته باشد و می‌تواند تحت تأثیر عوامل زیر قرار گیرد:

    • افزایش، کاهش و تغییرات (ارثی یا اکتسابی) در پروتئین‌های متصل شونده به T4 و T3
    • بارداری
    • استروژن و سایر داروها
    • بیماری کبدی
    • بیماری‌های سیستمیک
    • مقاومت به هورمون‌های تیروئیدی

    بسیاری از داروها شامل استروژن، انواع خاصی از قرص‌های ضد‌بارداری و دوزهای بالای آسپرین می‌توانند بر نتایج آزمایش total T4 تأثیر بگذارند، بنابراین، در صورت مصرف این داروها بایستی قبل از انجام این آزمایش پزشک را از مصرف آن‌ها مطلع ساخت. اما، به طور کلی، سطح free T4، تحت تأثیر این داروها قرار نمی‌گیرد.

  • بارداری چگونه بر روی مقادیر این هورمون تیروئیدی تاثیر می‌گذارد؟

    بارداری می‌تواند منجر به افزایش مقادیر آزاد T4 گردد، اما این به معنی اختلال تیروئیدی نمی‌باشد. برای اطلاعات بیشتر، مطلب Thyroid Problems During and After Pregnancy - Are You At Risk در سایت Thyroid Foundation of America را مشاهده نمایید.

  • FTI چیست؟

    FTI، به معنی Free Thyroxine Index یا شاخص تیروکسین آزاد می‌باشد و برآوردی از غلظت T4 آزاد است. گاهی اوقات به آن، T7 نیز گفته می‌شود. این شاخص با استفاده از مقادیر T4 تام و مقادیر برآوردشده‌ی پروتئین اتصالی هورمون تیروئید محاسبه می‌گردد. آزمایش T3-uptake، اولین آزمایشی بود که برای برآورد مقادیر پروتئین های اتصالی مورد استفاد قرار گرفت و بعدا" به روش‌های مورد استفاده در این زمینه، روش‌های T-uptake گفتند. در حال حاضر این روش‌ها به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا امروزه روش‌هایی وجود دارند که می‌توانند به طور مستقیم مقادیر T4 آزاد و T3 آزاد را اندازه‌گیری کنند.

  • چگونه می‌توانم سطح T4 آزاد خود را افزایش یا کاهش دهم؟

    به طور کلی، مقادیر T4 آزاد تحت تأثیر تغییرات شیوه زندگی قرار نمی‌گیرد. مهم این است که غده تیروئید به میزان کافی T4 آزاد را تولید می‌کند و مکانیسم بازخوردی بدن نیز پاسخ مناسبی را به این مقادیر می‌دهد. اما برای افرادی که تیروئید آن‌ها به اندازه کافی T4 آزاد تولید نمی‌کند، داروهای جایگزین هورمون تیروئید می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب
(Updated 2014 May 14). Thyroid Tests. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://endocrine.niddk.nih.gov/pubs/thyroidtests/index.aspx through http://endocrine.niddk.nih.gov. Accessed June 2014.
Topiwala, S. (Updated 2012 June 26). T4 test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003517.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed June 2014.
(© 1995–2014). T4 (Thyroxine), Total Only, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8724 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed June 2014.
Hammami, M. (Updated 2013 July 23). Thyroxine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089576-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed June 2014.
Meikle, A. W. and Straseski, J. (Updated 2014 April). Thyroid Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ThyroidDz.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed June 2014.
Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 958-960.
McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 377-378.
منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.
U.S. Preventive Services Task Force (2004 May 15). Screening for Thyroid Disease: Recommendation Statement. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20040515/us.html through http://www.aafp.org.
MedlinePlus Medical Encyclopedia. T4 (Updated 10/24/07). [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003517.htm.
(© 2005). Thyroxine, Free (Free T4). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_245b.jsp#1149312 through http://www.aruplab.com.
(© 2005). Thyroxine. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_243b.jsp#1149270 through http://www.aruplab.com.
Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp. 1050-1053.
Amarillo Medical Specialists. How to interpret your blood test results. Available online at http://www.amarillomed.com/howto.htm through http://www.amarillomed.com.
Eckman, A. (Updated 2010 April 20). T4 Test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003517.htm. Accessed February 2011.
Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 958-960.
Lee, S. and Ananthakrishnan, S. (Updated 2010 April 26). Hyperthyroidism. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/121865-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2011.
(© 2008). Thyroid Function Tests. American Thyroid Association [On-line information]. Available online at http://www.thyroid.org/patients/patient_brochures/function_tests.html through http://www.thyroid.org. Accessed February 2011.
Irizarry, L. et. al. (Updated 2010 April 23). Toxicity, Thyroid Hormone. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/819692-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.