اسامی دیگر
MTX
[Often referred to by brand name (see MedlinePlus Drug Information)]
اسم متعارف
Methotrexate
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 30, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت شناسایی و سنجش غلظت های سمی متوتروکسات

زمان انجام آزمایش؟

در فواصل زمانی معین پس از مصرف دوز بالای متوتروکسات برای نظارت بر سطوح خونی و هدایت درمان و هر زمانی که نشانه ها سمیت متوتروکسات را نشان دهند

نمونه مورد نیاز
نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

لازم نیست، اما زمانبندی نمونه برای آزمایش مهم می باشد؛ هنگام خونگیری، درباره آخرین دوز متوتروکسات که مصرف کرده اید، مسئول خونگیرنده را در جریان بگذارید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

متوتروکسات، دارویی است که از دهه 1960 برای درمان لوسمی لمفوتیک حاد کودکان، لمفوم و سرطان های ریه، سر، گردن و پستان، مورد استفاده بوده است. این آزمایش، میزان متوتروکسات را در خون اندازه گیری می کند.

متوتروکسات، از مصرف فولات توسط سلول ها برای تشکیل DNA و RNA جلوگیری می کند و رشد سلول های سرطانی جدید را کند میکند. بعلت اینکه میتواند مانع رشد سلول های جدید پوستی نیز بشود، برای درمان پسوزیاریس نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو، مانع انواع آنزیم های درگیر در سیستم ایمنی شده و می تواند آسیب مفاصل مرتبط با آرتریت روماتوئید (RA) را به حداقل برساند.

متروتروکسات باید به دقت مورد نظارت قرار گیرد. حتی زمانی که به درستی استفاده شود، میتواند عوارض جانبی قابل ملاحظه ای ایجاد کند. افزایش غلظت ها میتواند سمی بوده و به صورت بالقوه به کبد، کلیه ها و ریه ها آسیب رسانده و تولید سلول را در مغز استخوان سرکوب کند.

میزان دوزهای متوتروکسات بستگی به بیماری تحت درمان دارد. معمولاً سطوح متوتروکسات در خون پس از مصرف دوز بالا رفته و سپس بتدریج کاهش پیدا می کنند. متوتروکسان توسط کلیه ها از بدن دفع می شود، از اینرو هر بیماری که عملکرد کلیه را کاهش دهد یا در پاکسازی دارو اختلال ایجاد کند، دارای پتانسیل افزایش غلظت های متوتروکسات در خون است.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در یک ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی لازم نیست، اما زمانبندی نمونه برای آزمایش مهم بوده و پزشک ممکن است چندین ساعت معین پس از مصرف دوز متوتروکسات را برای جمع آوری نمونه اختصاص دهد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    پس از مصرف دوز متوتروکسات، درمان با دوز بالای متوتروکسات، در مقاطع زمانی منظم مورد نظارت قرار می گیرد. آزمایش، غلظت های سمی متوتروکسات را در این نفاط زمانی تشخیص می دهد. یک دارو با عنوان لئوکووورین (اسید فولینیک) را مبتوان به عنوان درمان "نجات" برای محافظت فرد در برابر عوارض جانبی متوتروکسات، تجویز کرد. مجموعه آزمایشات متوتروکسات، نیاز برای لئوکووورین را مشخص کرده و زمانبندی میزان استعمال آن را هدایت می کند.

    درمان با دوز پائین متوتروکسات، ندرتاً با آزمایش متوتروکسات مورد نظارت قرار می گیرد. این معمولاً با سنجش عملکرد کلیه، کبد و تولید سلول مغز استخوان، نظارت می گردد. آزمایش ممکن است شامل شمارش کامل سلول های خونی (CBC) برای اندازه گیری تعداد سلول های قرمز خون، تعداد سلول های سفید خون و پلاکت ها؛ نیتروژن اوره خون (BUN) و کراتینین برای ارزیابی عملکرد کلیه؛ و یک پنل کبدی (یک یا چند از تست های تشکیل دهنده آن)، برای ارزیابی عملکرد کبد باشد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    یک آزمایش متوتروکسات معمولاً پس از مصرف متوتروکسات با دوز بالا در مقاطع زمانی منظم (بعنوان مثال در صورت لزوم در 24 ساعت، 48 ساعت و 72 ساعت) درخواست داده می شود. آزمایشات برای نظارت بر تعداد سلول های خونی و عملکرد کلیه و کبد نیز در مقاطع زمانی در طول درمان با متوتروکسات، درخواست داده می شوند.

    آزمایش متوتروکسات همچنین ممکن است در زمانی که فرد نشانه ها یا علائمی دارد که مسمومیت با متوتروکسات را نشان میدهند، نیز درخواست شود. این تست ندرتاً همراه با درمان متوتروکسات با دوز پائین درخواست داده می شود.

    عوارض جانبی شایع همراه با مصرف متوتروکسات (که ممکن است در غلظت های غیرسمی متوتروکسات دیده شوند) شامل موارد زیر هستند:

    • تهوع
    • نازک شدن موها
    • زخم دهانی
    • خستگی مفرط
    • اسهال
    • حساسیت به نور خورشید
    • سردرد
    • مشکل در خوابیدن
    • تعداد پائین سلول های خونی

    علائم و نشانه های جدی تر که همراه با مسمومیت متوتروکسات دیده می شوند شامل موارد زیر هستند:

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    در نظارت بر داروهای درمانی، معمولاً یک "محدوده درمانی" با یک حد پائینی وجود دارد که مرتبط با تأثیر دارو و یک حد بالایی وجود دارد که مرتبط با عوارض جانبی غیر قابل پذیرش و سمیت آن می باشد. 

    با متوتروکسات با دوز بالا، توجه اصلی بر یک حد بالایی -سمیت، اثر دارو بر کلیه، کبد و تعداد سلول های خونی و بر عوارض جانبی غیرقابل پذیرش می باشد..

    نتایج آزمایش برای هدایت درمان و زمانبندی لئوکووورین (اسید فولینیک) که بعنوان یک درمان "نجات" داده می شود، مورد استفاده قرار می گیرند.

    متوتروکسات با دوز پائین ندرتاً با یک آزمایش متوتروکسات مورد نظارت قرار میگیرد. غلظت درمانی دارو به بیماری و زمانبندی جمع  آوری خون، بستگی دارد.

    با وجود آنکه با افزایش سطوح متوتروکسات، خطرات عوارض جانبی و آسیب بافتی افزایش پیدا می کنند، ممکن است فرد با مصرف آن بدون داشتن سطوح بالای خونی، عوارض جانبی آن را تجربه کند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انواعی از داروهای نسخه ای و غیر نسخه ای و مکمل ها میتوانند با متوتروکسات تداخل داشته یا با آن برهمکنش کنند، از قبیل: آسپیرین، ایبوپروفن و سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، فنیتوئین، رتینول، تئوفیلین، دیگوکسین، سولفادیازین، وارفارین، برخی آنتی بیوتیک های خاص و ویتامین E. شاید لازم باشد که از مصرف این مواد خودداری شده یا دوزهای متوتروکسات یا سایر داروها تنظیم شوند.

    استفاده مفرط الکل میتواند خطر آسیب کبدی مرتبط با متوتروکسات را افزایش دهد.

    متوتروکسات ممکن است باعث عقیمی شود.

    این دارو در هنگام بارداری یا شیردهی نباید مصرف گردد.

    اگر هر کدام از این شرایط را دارید یا داشته اید، که ممکن است عدم مصرف دارو را بطلبد یا ملزم احتیاط باشد، با پزشک خود صحبت کنید:

    حساسیت به متوتروکسات و عوارض جانبی آن با سن، افزایش می یابند، ضمن اینکه پاسخ افراد به درمان با متوتروکسات متفاوت می باشد. تصور می شود که قدری از تنوع در تأثیر و سمیت بعلت تنوع ژنتیکی باشد. محققین در حال بررسی این ایده بوده و درنهایت ممکن است منتهی به استفاده بالینی از یک یا چند آزمون ژنتیکی برای کمک به پیش بینی پاسخ فرد به متوتروکسات شود.

  • چرا هنگام مصرف متوتروکسات، پزشک مکمل فولات را پیشنهاد می کند؟
    برخی از عوارض جانبی مرتبط با مصرف متوتروکسات بعلت کاهش سطوح فولات هستند. پزشکان ممکن است برای کمک به حداقل رساندن نشانه ها، مکمل فولات را توصیه کنند.
  • آیا لازم است که سایر پزشکان خود را درباره اینکه متوتروکسات مصرف میکنم، مطلع کنم؟

    بله، این اطلاعات مهمی برای همه پزشکان شما از جمله دندانپزشک می باشد. این بعلت برهمکنش های دارویی و به این دلیل که متوتروکسات، سیستم ایمنی شما را سرکوب می کند، می باشد.

  • متروتروکسات برای چه موارد دیگری بکار می رود؟

    با وجود آنکه این دارو معمولاً برای درمان سرطان و آرتریت روماتوئید بکار می رود، گاهی اوقات بعنوان درمانی برای آبستنی های نابجا (tubal) در نظر گرفته شده و ممکن است برای بیماری هایی مانند مالتیپل اسکلروزیس (MS بیماری Crohn، آسم و لوپوس اریتماتوز سیستمیک، تجویز شود.

  • چرا لازم است که هنگام مصرف متوتروکسات از مصرف واکسن های زنده خودداری کنم؟
    واکسن های زنده حاوی میکروارگانیزم های ضعیفی بوده که به منظور تحریک سیستم ایمنی فرد برای ایجاد آنتی بادی هایی جهت حفاظت در برابر یک عفونت خاص، مصرف می شوند. از آنجائیکه متوتروکسات، سیستم ایمنی را ضعیف می کند، این سیستم دارای توانایی کمتری برای پاسخ مناسب می باشد.
مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Methotrexate. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/guidetocancerdrugs/methotrexate through http://www.cancer.org. Last revised December 29, 2011. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate (Rheumatrex, Trexall). American College of Rheumatology. Available online at http://www.rheumatology.org/Practice/Clinical/Patients/Medications/Methotrexate_(Rheumatrex,_Trexall)/ through http://www.rheumatology.org. Last updated May 2012. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate for psoriasis. WebMd. Available online at http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/methotrexate-for-psoriasis through http://www.webmd.com. Last updated November 9, 2010. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate (Injection Route, Subcutaneous Route). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/methotrexate-injection-route-subcutaneous-route/description/DRG-20064776 through http://www.mayoclinic.org. Last updated December 1, 2013. Accessed January 10, 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(Revised 2009 April 1). Methotrexate. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682019.html. Accessed April 2010.

(Reviewed 2008 September 1). Methotrexate Injection. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682018.html. Accessed April 2010.

(Revised 2009 July). Patient Education, METHOTREXATE – ORAL. Medscape [On-line information]. Available online through http://www.medscape.com. Accessed April 2010.

Rotondo, N. (2008 August 13). When Is it Appropriate to Use Methotrexate for Ectopic Pregnancy in the Emergency Department? Medscape Today [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/576935 through http://www.medscape.com. Accessed April 2010.

Ranganathan, P. (2008 July 14). An Update on Methotrexate Pharmacogenetics in Rheumatoid Arthritis. Medscape Today from Pharmacogenomics. 2008;9(4):439-451. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/576224 through http://www.medscape.com. Accessed April 2010.

(Updated 2009 November 1). Methotrexate (Oral Route, Injection Route). MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/drug-information/DR600919 through http://www.mayoclinic.com. Accessed April 2010.

Brauna, J. and Rau, R. (2009 July 29). An Update on Methotrexate. Medscape from Curr Opin Rheumatol. 2009;21(3):216-223.[On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/706105 through http://www.medscape.com. Accessed April 2010.

Cannon, M. (Updated 2009 August). Methotrexate (Rheumatrex, Trexall). American College of Rhematology [On-line information]. PDF available for download at http://www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/medications/methotrexate.pdf through http://www.rheumatology.org. Accessed April 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 361-364.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 462-463.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1400-1403.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.