اسامی دیگر
Hct
Crit
Packed Cell Volume
PCV
H and H (Hemoglobin and Hematocrit)
اسم متعارف
Hematocrit
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 8, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تعیین نسبت سلولهای خونی که متشکل از گلبولهای قرمز می باشد به منظور غربالگری، تشخیص یا نظارت بر شرایطی که بر گلبول های قرمز تاثیرگذار است؛ بعنوان بخشی از بررسی های وضعیت سلامت یا زمانی که پزشک در مورد کم خونی یا پلی سیتمی (افزایش حجم گلبول های قرمز) تردید داشته باشد

زمان انجام آزمایش؟

همراه با آزمایش هموگلوبین یا بعنوان بخشی از آزمایش سنجش تراکم سلولهای خونی (CBC) در طی بررسی وضعیت سلامت یا زمانیکه دارای علائم و نشانه هایی از کم خونی (ضعف، خستگی) یا افزایش حجم گلبول های قرمز (سرگیجه، سردرد) باشید؛ در فواصل زمانی منظم برای نظارت بر اختلالی که بر گلبولهای قرمز تاثیرگذار بوده و برای ارزیابی اثرگذاری درمان

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا از نوک انگشتان (کودکان و افراد بالغ) یا پاشنه پای (نوزادان)

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

محدوده مرجع هماتوکریت

محدوده مرجع (1) ارائه شده در این قسمت نشانگر اصول راهنمای نظری است که نباید در تفسیر نتایج آزمایش مورد استفاده باشد. برخی تغییرات در این اعداد و محدوده مرجع گزارش شده توسط آزمایشگاه امکان پذیر است. لطفا با پزشک خود مشورت نمایید.

Age Conventional Units2 SI Units3
 0-18 years Not available due to wide variability. See child's lab report for reference range.
Adult male 41.5-50.4% 0.415-0.504 volume fraction
Adult female 36.9-44.6% 0.369-0.446 volume fraction

1from Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011.

2 واحدهای مرسوم عموما برای گزارش نتایج در آزمایشگاههای آمریکا استفاده می شوند

3 واحدهای SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه در خارج از آمریکا استفاده می شوند

هدف از آزمایش؟

آزمایش هماتوکریت، نسبت خون یک فرد را که متشکل از گلبول های قرمز است، می سنجد. خون متشکل از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکتهای معلق در مایعی به نام پلاسما می باشند. هماتوکریت نسبت حجم گلبول های قرمز به کل سلولهای خونی دیگر است. مقدار این نسبت به صورت درصد یا کسر بیان می شود. برای مثال، مقدار هماتوکریت 40 درصد بدین معنی است که 40 میلی لیتر گلبول قرمز در 100 میلی لیتر خون وجود دارد.
هماتوکریت روشی سریع و آسان برای ارزیابی گلبول های قرمز و بررسی بیماری هایی مثل کم خونی است.این آزمایش اغلب در ارتباط با آزمایش سطح هموگلوبین انجام شده و یکی از بخش های آزمایش سنجش تراکم و تعداد سلولهای خونی (CBC) است که معمولا برای ارزیابی کلی وضعیت سلامت یک شخص استفاده می شود.
گلبول های قرمز در مغز استخوان تولید می شوند و زمانی که به شرایط آمادگی رسیده باشند به جریان خون ترشح می شوند. این گلبول ها در حدود 37 تا 49 درصد از حجم خون را تشکیل می دهند. گلبول های قرمز حاوی هموگلوبین (پروتئین متصل به اکسیژن) هستند. کارکرد اولیه گلبول های قرمز حمل اکسیژن از ریه ها به بافت ها و اندام های بدن است. آنها همچنین بخش کمی از دی اکسید کربن را از بافتها و اندام ها به ریه ها انتقال می دهند.
طول عمر عادی یک گلبول قرمز 120 روز است و مغز استخوان باید بطور مستمر گلبول های قرمز جدیدی را برای جایگزینی با گلبول های قبلی تولید کند. برخی شرایط می تواند بر تولید گلبول های قرمز جدید در مغز استخوان یا طول عمر گلبولهای در جریان خون تاثیر گذاشته یا منجر به خونریزی های شدید شود.
هماتوکریت منعکس کننده تعداد گلبول های قرمز و حجم آنها (حجم میانگین یا MCV) می باشد. اگر اندازه گلبول های قرمز کاهش یابد، هماتوکریت نیز کاهش خواهد یافت و بالعکس. در کل، هماتوکریت زمانی افزایش می یابد که تعداد گلبول های قرمز خون افزایش یافته باشد و هماتوکریت در شرایطی به کمتر از سطح نرمال افت می کند که یک کاهش عمده در تولید گلبول های قرمز در مغز استخوان رخ داده یا این گلبول ها آسیب دیده باشند یا خون زیاد در اثر خونریزی از دست رفته باشد. اگر مغز استخوان قادر به تولید سریع گلبول های قرمز جدید نباشد، در این حالت تعداد کلی این گلبول های و هماتوکریت افت خواهد کرد و این شرایط منجر به کم خونی می شود.
در کم خونی، بدن ظرفیت انتقال اکسیژن کافی به بافت ها یا اندام ها را نداشته و در نتیجه خستگی و ضعف رخ می دهد. در پلی سیتمی (polycythemia) گلبولهای قرمز زیادی تولید می شوند و خون غلظت بیشتری پیدا کرده و منجر به کاهش سرعت جریان خون و مشکلات مرتبط خواهد شد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا از نوک انگشتان (در کودکان و افراد بالغ) یا پاشنه پای نوزادان.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش هماتوکریت اغلب برای بررسی کم خونی و معمولا همراه با آزمایش هموگلوبین یا بعنوان بخشی از آزمایش CBC انجام می شود. از این آزمایش می توان برای غربالگری، تشخیص یا نظارت بر وضعیت ها و بیماری های تاثیرگذار بر نسبت حجم گلبول های قرمز خون استفاده کرد. گلبول های قرمز در خون جریان می یابند و اکسیژن را در سرتاسر بدن حمل می کنند. (برای اطلاعات بیشتر به بخش "هدف از این آزمایش چیست؟" مراجعه کنید.)
    آزمایش هماتوکریت را می توان برای موارد زیر استفاده کرد:
    -تشخیص و ارزیابی شدت کم خونی (گلبول قرمز پایین، هموگلوبین پایین، هماتوکریت پایین) یا پلی سیتمی (گلبول های قرمز بالا، هموگلوبین بالا، هماتوکریت بالا)
    -نظارت بر پاسخ به درمان کم خونی یا پلی سیتمی و اختلالات دیگر که بر تولید یا طول عمر گلبول های قرمز تاثیرگذار است
    -کمک به تصمیم گیری در مورد انتقال خون یا درمانهای دیگر در صورت شدید بودن کم خونی
    -ارزیابی دهیدراسیون یا از دست دادن آب
    برخی از وضعیت ها یا بیماری ها بر تولید گلبول قرمز در مغز استخوان تاثیرگذار بوده و می تواند بر افزایش یا کاهش تعداد گلبول های قرمز ترشح شده به جریان خون اثرگذار باشد. وضعیت های دیگر می تواند بر طول عمر گلبول های قرمز خون در گردش تاثیرگذار باشد. اگر تعداد زیادی گلبول قرمز آسیب ببیند (همولیز) یا گلبول قرمز زیاد از دست برود (خونریزی) و یا مغز استخوان قادر به تولید گلبول های قرمز جدید در مدت زمان مناسب نباشد، در این حالت تعداد کلی گلبول های قرمز و هماتوکریت افت خواهد کرد و منجر به کم خونی می شود.
    هماتوکریت می تواند نشانگر مشکلات مرتبط با گلبول های قرمز خون باشد اما نمی تواند علت بیماری را تشخیص دهد. علاوه بر ازمایش CBC جامع، برخی از آزمایشات دیگر را می توان همزمان و بعد از آزمایشات دیگری مثل آزمایش لکه خون، تعداد رتیکولویست، آزمایش آهن، سطوح ویتامین B12 و فولات و در وضعیتهای وخیم تر مثل آزمایش مغز استخوان انجام داد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش هماتوکریت بصورت منظم و به عنوان بخشی از سنجش تراکم و تعداد سلول های خونی درخواست داده می شود. این آزمایش را می توان به تنهایی یا با آزمایش سطح هموگلوبین درخواست داد. این آزمایشات اغلب زمانی درخواست داده می شوند که فرد دارای نشانه ها و علائمی از وضعیت تاثیرگذار بر گلبول های قرمز مثل کم خونی یا پلی سیتمی باشد.
    برخی از علائم و نشانه های کم خونی شامل موارد زیر است:
    -سستی یا خستگی
    -فقدان انرژی
    -ضعف
    -رنگ پریدگی (کم رنگی)
    -مشکلات تنفسی
    برخی از علائم و نشانه های پلی سیتمی (افزایش حجم گلبول قرمز) شامل موارد زیر است:
    -مشکلات بینایی
    -سرگیجه
    -سردرد
    -قرمزی صورت
    -افزایش اندازه طحال

    آزمایش هماتوکریت را می توان گاها زمانی درخواست داد که فرد دارای علائم و نشانه های از دست دادن آب بدن مثل تشنگی شدید، دهان غشاهای سلولی خشک شده و فقدان عرق ریزی یا ادرار باشد.
    این آزمایش را می توان چندین بار و یا بصورت منظم و زمانی که فرد دارای علائم و نشانه های خونریزی، کم خونی یا پلی سیتمی باشد، انجام داد تا اثرگذاری درمان بر وضعیت فرد مشخص شود. آزمایش هماتوکریت را میتوان برای افراد تحت درمان برای سرطان (که بر مغز استخوان تاثیرگذار است)، درخواست داد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    گلبول های قرمز خون عموما 37 تا 49 درصد از کل حجم خون را تشکیل می دهند.
    از آنجاییکه هماتوکریت اغلب بعنوان بخشی از آزمایش سنجش تعداد سلولهای خونی (CBC) انجام می شود، نتایج مرتبط با آزمایشات دیگر نیز مثل تعداد گلبول قرمز خون، هموگلوبین، تعداد رتیکولوسیت و یا ضرایب گلبول قرمز مد نظر قرار می گیرند. سن، جنسیت و نژاد عوامل دیگری هستند که باید لحاظ نمود. در کل، هماتوکریت منعکس کننده تعداد گلبول قرمز و هموگلوبین است.
    هماتوکریت پایین به همراه تعداد کم گلبول های قرمز و هموگلوبین نشانگر کم خونی می باشد. برخی از علل کم خونی در زیر بیان شده است:
    -از دست دادن خون شدید، در اثر آسیب شدید یا خونریزی طولانی مدت از نواحی مختلف بدن مثل سیستم گوارشی (مثل معده، پولیپ و سرطان کولون) یا خونریزی های مثانه یا رحم (بعنوان مثال در خونریزی ماهیانه زنان)
    -کمبود مواد مغذی مثل آهن، فولات یا ویتامین B12
    -آسیب به مغز استخوان ناشی از مواد سمی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی، عفونت یا داروها
    -اختلالات مغز استخوان مثل کم خونی aplastic، سندرم میلودیسپلاستی یا سرطانهای مثل سرطان خون، تومور غدد لنفاوی، تومور چندگانه مغز استخوان یا دیگر سرطانهایی که به مایع مغز استخوان نفوذ می کنند
    -نارسایی کلیه- بیماری های مزمن و شدید کلیه که منجر به کاهش تولید اریتروپویتین (هورمون محرک تولید گلبول قرمز از مغز استخوان) می شود.
    -بیماری ها یا وضعیت های مزمن التهابی
    -کاهش تولید هموگلوبین (مثل تالاسمی)
    -تخریب شدید گلبول های قرمز خون، برای مثال در کم خونی ناشی از همولیز در اثر بیماری خودایمنی، نارسایی های مرتبط با آسیب به هموگلوبین (مثل کم خونی سلولهای داسی شکل)، ناهنجاری در غشای گلبول های قرمز (مثل اسفروسیتوز) یا آنزیم گلبول قرمز (مثل کمبود G6PD)

    هماتوکریت بالا به همراه تعداد بالای گلبول های قرمز و هموگلوبین زیاد نشانگر پلی سیتمی می باشد. برخی از علل هماتوکریت بالا موارد زیر می باشند:
    -از دست دادن آب بدن- این رایج ترین علت هماتوکریت بالا است. با افت حجم مایع خون، تعداد گلبول های قرمز در هر واحد حجم مایع خون افزایش می یابد و با مصرف مایعات کافی، سطح هماتوکریت به سطح نرمال باز می گردد.
    -بیماری ریه- اگر شخصی قادر به تنفس و جذب اکسیژن کافی نباشد، بدن این حالت را با تولید گلبول قرمز زیاد جبران خواهد کرد.
    -بیماری قلبی مادرزادی- در برخی از شرایط، یک ارتباط غیرعادی مابین دو بخش قلب وجود دارد که منجر به کاهش سطح اکسیژن در خون می شود. بدن این حالت را با تولید گلبول قرمز زیاد جبران خواهد کرد.
    -تومور کلیه که اریتروپویتین زیادی تولید می کند
    -مصرف دخانیات
    -زندگی در ارتفاعات بالا (جبران کاهش اکسیژن در هوا)
    -دلایل ژنتیکی (تغییر سطح اکسیژن، ناهنجاری در ترشح اکسیژن هموگلوبین)
    -پلی سیتمی ورا- بیماری نادر که در آن بدن گلبولهای قرمز زیادی را تولید می کند

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انتقال خون که اخیرا انجام شده باشد می تواند بر نتایج هماتوکریت تاثیرگذار باشد.
    بارداری اغلب بدلیل مایعات اضافی در خون می تواند منجر به کاهش جزئی در هماتوکریت شود.

  • آیا می توان سطح هماتوکریت را در منزل آزمایش کرد؟
    خیر. این آزمایش مستلزم تجهیزات و پرسنل آموزش دیده است. هماتوکریت معمولا بصورت غیر مستقیم (از طریق محاسبه گلبولهای قرمز و MCV) و توسط آنالیزورهای هماتولوژی اندازه گیری می شود. هماتوکریت را می توان بصورت مستقیم و با استفاده از لوله های آزمایشی خون در سانتریفیوژ آزمایش کرد اما این روش دستی رواج کمتری دارد.
  • آیا ممکن است کسی در معرض ریسک بیشتری نسبت به هماتوکریت غیرعادی قرار گیرد؟

    زنان در سنین بارداری گرایش به سطوح پایین تر هماتوکریت نسبت به مردان دارند و این بدلیل از دست دادن آهن و خون در دوران قاعدگی و افزایش نیاز به آهن در زمان بارداری است. افرادی که دارای بیماری مزمن مثل بیماری کلیه، سرطان، ایدز، عفونت مزمن یا اختلال خودایمنی (مثل التهاب مفاصل) هستند، در معرض خطر هماتوکریت پایین قرار دارند. افراد دیگر که در معرض خطر بیشتری نسبت به هماتوکریت پایین هستند (کم خونی) شامل افراد با تغذیه ضعیف و رژیم فاقد آهن و ویتامین ها، افراد قرار گرفته تحت عمل جراحی یا افرادی که به شدت آسیب دیده باشند. شخصی که یکی از اعضای خانواده اش دارای علت ژنتیکی از کم خونی باشد (مثل سلول های داسی شکل یا تالاسمی) در معرض خطر بیشتری برای کم خونی شدید قرار دارند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Wintrobe's Clinical Hematology. 12th ed. Greer J, Foerster J, Rodgers G, Paraskevas F, Glader B, Arber D, Means R, eds. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins: 2009, Pp 3-4.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition. F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Pp 771-773.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011, Pp 512-513, 557-599.

(September 24, 2014) O'Leary M. Hematocrit. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054320-overview#a4 through http://emedicine.medscape.com. Accessed June 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 514-517.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Chap 31, Pp 459-460.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 329-336.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, Pp 296-300.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis. Fifth Edition, F.A. Davis Company, Piladelphia, 2009, Pp 82-85,771-773.

(Feb 9 2010) Dugdale D. Hematocrit. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003646.htm. Accessed January 2012.

(December 2005) Mayo Reference Services. How to interpret and pursue an abnormal complete blood cell count in adults. Vol. 30 No. 12. PDF available for download at http://www.mayomedicallaboratories.com/media/articles/communique/mc2831-1205.pdf through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed January 2012.

(March 1, 2011) National Heart, Lung and Blood Institute. What is Polycythemia vera? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/blood/index.htm through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Jan 2012.

(Aug 1, 2010) National Heart, Lung and Blood Institute. Anemia. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Jan 2012.

(November 4, 2011) Maarkaron J. Anemia. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198475-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(May 26, 2011) Kahsai D. Emergent Management of Acute Anemia. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/780334-overview#a1 through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(August 26, 2011) Harper J. Pediatric Megaloblastic Anemia. eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/959918-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

(June 8, 2011) Artz A. Anemia in Elderly Persons. eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1339998-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed Jan 2012.

Riley R, et.al. Automated Hematologic Evaluation. Medical College of Virginia, Virginia Commonwealth University. Available online at http://www.pathology.vcu.edu/education/PathLab/pages/hematopath/pbs.html#Anchor-Automated-47857 through http://www.pathology.vcu.edu. Accessed Jan 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.