اسامی دیگر
Glycated Serum Protein
GSP
اسم متعارف
Fructosamine
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به نظارت بر سطوح گلوکز (قند) شما در طول زمان اگر مبتلا به دیابت هستید، بویژه اگر امکان ندارد که بر وضعیت دیابت خود با استفاده از تست A1C نظارت داشته باشید؛ برای کمک به تعیین تأثیر تغییرات در برنامه درمانی دیابتی خود که میتواند شامل تغییراتی در رژیم غذایی، ورزش یا داروها باشد، بویژه اگر این تغییرات اخیراً ایجاد شده باشند

زمان انجام آزمایش؟

اگر مبتلا به دیابت هستید و پزشک شما میخواهد سطح میانگین گلوکز خون شما را در طول دو تا سه هفته گذشته سنجش کند

نمونه مورد نیاز

نمونه خون که از ورید بازوی شما یا گاهی اوقات از نوک انگشتان تان به دست می آید

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ نوع آمادگی لازم ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

فروکتوزآمین ترکیبی است که زمانی تشکیل می شود که گلوکز با پروتئین ترکیب شود. این آزمایش مجموع مقدار فروکتوزآمین (پروتئین گلیکوزیله شده) در خون را اندازه گیری می کند.

ملکول های گلوکز دائماً با پروتئین های خون طی فرایندی با عنوان گلیکاسیون ترکیب می شوند. پروتئین های تحت تأثیر شامل آلبومین، پروتئین عمده در بخش مایع خون (سرم)، بعلاوه بقیه پروتئین های سرم و هموگلوبین، پروتئین عمده ای که در داخل گلبول های قرمز خون یافت می شود، می باشند. هر چه میزان گلوکز موجود در خون بیشتر باشد، میزان پروتئین های گلیکوزیله شده، بالاتر می باشد. این ملکول های ترکیبی تا زمان باقی ماندن پروتئین یا RBC در خون، بقا داشته و یک سابقه ای را از میانگین مقدار گلوکزی که در آن دوره زمانی در خون موجود بوده، فراهم می کنند.

از آنجائیکه طول عمر RBC ها تقریباً 120 روز می باشد، هموگلوبین گلیکوزیله شده (هموگلوبین A1c)، سنجشی از میانگین سطح گلوکز در طول 2 تا 3 ماه گذشته را فراهم می کند. پروتئین های سرم موجود در خون، مدت زمان کوتاه تر، تقریباً 14 تا 21 روز، باقی می مانند از اینرو تست پروتئین های گلیکوزیله شده و فروکتوزآمین، منعکس کننده میانگین سطوح گلوکز در طول 2 تا 3 هفته می باشد.

حفظ سطوح گلوکز تا حد امکان نزدیک به سطوح طبیعی، به آنهایی که دیابت دارند کمک می کند تا از بسیاری از عوارض و آسیب پیشرونده که در پی افزایش مقادیر گلوکز در خون پدید می آیند، اجتناب کنند. کنترل خوب دیابت با خود-نظارتی روزانه (یا حتی مکررتر) سطوح گلوکز در دیابتی های تحت درمان با انسولین و با نظارت گهگاه بر تأثیر درمان با استفاده از یک ازمایش فروکتوزآمین یا A1c حاصل و حفظ می شود.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو یا گاهی از نوک انگشتان شما به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای این آزمایش لازم نمی باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش فروکتوزآمین را میتوان برای کمک به فرد دیابتی برای نظارت و کنترل سطح گلوکز خون خود، مورد استفاده قرار داد. مقدار فروکتوزآمین در خون، بازتابی از سطوح گلوکز در طول 2 تا 3 هفته پیشین می باشد. (بخش هدف از انجام این آزمایش چیست؟ را برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره ببینید.)

    هر دوی آزمایشات فروکتوزآمین و A1c در اصل بعنوان ابزارهای نظارتی برای کمک به افراد مبتلا به دیابت جهت کنترل قند خون خود، بکار می روند. اگرچه، آزمایش A1c بسیار شناخته شده تر بوده و به میزان بالایی مورد پذیرش است، زیرا شواهد قوی حاکی از این هستند که بالا بودن مزمن سطوح A1c، پیش بینی کننده افزایش ریسک عوارض دیابتی مانند مشکلات چشمی (رتینوپاتی دیابتی)، احتمالاً منجر به نابینایی، بیماری کلیوی (نفروپاتی دیابتی) و آسیب عصبی (نروپاتی دیابتی) می باشد.

    انجمن دیابت آمریکا (ADA)، سودمندی هر دو تست را تأئید کرده و بیان میدارد که فروکتوزآمین میتواند بعنوان جایگزین در شرایطی در نظر گرفته شود که A1c به آسانی قابل اندازه گیری نیست. مواردی که در آن فروکتوزآمین میتواند یک گزینه نظارتی بهتری نسبت به A1c باشد، شامل موارد زیر هستند:

    • تغییرات سریع در درمان دیابت - فروکتوزآمین اجازه سنجش سودمندی و تأثیر تنظیمات دارویی یا رژیم غذایی را پس چند هفته بجای چند ماه می دهد.
    • بارداری دیابتی - در زنان مبتلا به دیابت که باردار هستند، کنترل خوب قند خون در طول دوره بارداری ضروری می باشد و نیازهای مادر دائماً در طول دوره حاملگی تغییر می کنند؛ سنجش های فروکتوزآمین ممکن است همراه با سطوح گلوکز برای کمک به نظارت و تطبیق نیازهای گلوکز، انسولین یا بقیه نیازهای دارویی توصیه شود.
    • طول عمر کوتاه گلبول های قرمز خون (RBC) - در شرایطی که بر میانگین طول عمر سلول های قرمز خون تأثیر می گذارند، مانند آنمی همولیتیک یا از دست دادن خون، تست A1c صحیح نخواهد بود. زمانی که طول عمر سلول های قرمز در جریان خون کاهش یابد، نتیجه A1c به صورت اشتباه پائین بوده و سنجش نامطمئنی از میانگین گلوکز فرد در طول زمان می دهد.
    • اشکال غیرطبیعی هموگلوبین - وجود برخی از انواع هوگلوبین مانند هموگلوبین S در آنمی سلول داسی شکل، ممکن است بر روش های خاصی از سنجش A1c تأثیر بگذارد. در این موارد، میتوان از فروکتوزآمین برای نظارت بر کنترل گلوکز استفاده کرد.
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    اگرچه، تست فروکتوزآمین بسیار متداول نمی باشد، در هر زمانی که پزشک میخواهد از وضعیت میانگین سطوح گلوکز در طول 2 تا 3 هفته پیش آگاهی پیدا کند، ممکن است که این آزمایش را تجویز کند. این تست عمدتاً در زمان آغاز یک برنامه درمان دیابت یا هنگام تنظیم آن به جهت نظارت بر تأثیر تغییر در رژیم، تمرین یا دارو، درخواست می شود.

    تست سطح فروکتوزآمین همچنین ممکن است به صورت دوره ای در زمانی که فرد دیابتی باردار است یا وقتی که فرد دارای نوعی بیماری است که ممکن است نیازهای او به گلوکز و انسولین را برای یک دوره زمانی تغییر دهد، درخواست شود. آزمایش فروکتوزآمین ممکن است زمانی که نظارت لازم است و تست A1c به صورت صحیحی قابل استفاده نیست، استفاده شود، مثلاً در مواردی که گلبول های قرمز خون دارای طول عمر کوتاهی هستند یا در برخی موارد که فرد مورد آزمایش دارای هموگلوبین غیرطبیعی میباشد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    میزان فروکتوزآمین بالا بدین معنی است که میانگین سطح گلوکز فرد دیابتی در طول 2 تا 3 هفته پیشین بالا رفته است. بطور کلی، هر چقدر میزان فروکتوزآمین بالاتر باشد، میانگین سطح گلوکز خون بالاتر خواهد بود. بررسی روندی از مقادیر احتمالاً بهتر از در نظر داشتن یک مقدار واحد می باشد. یک روند سطوح فروکتوزآمین از حد نرمال تا بالا احتمالاً نشاندهنده این است که کنترل گلوکز فرد کافی نیست. اگرچه این، علت را نشان نمیدهد. شاید نظارت و تنظیم رژیم غذایی و یا داروی فرد برای کمک به تحت کنترل در آوردن گلوکز او، لازم باشد. بیماری حاد و استرس بالا نیز میتوانند به صورت موقت سطوح گلوکز خون را بالا ببرند از اینرو این عوامل نیز ممکن است هنگام تفسیر نتایج مدنظر قرار داده شوند.

    یک سطح نرمال فروکتوزآمین نشان می دهد که فرد دیابتی دارای کنترل خوبی بر دیابت بوده و اینکه برنامه درمانی حاضر برای فرد مؤثر می باشد. بهمین صورت، روند از مقادیر بالا به حد نرمال فروکتوزآمین میتواند نشاندهده این باشد که تغییرات در رژیم درمانی فرد مؤثر بوده اند.

    نتایج سطوح فروکتوزآمین باید در زمینه یافته های بالینی کلی فرد ارزیابی شوند. نتایج به اشتباه پائین فروکتوزآمین ممکن است همراه با سطوح پائین کل پروتئین خون و یا آلبومین، با شرایطی که مرتبط با افزایش از دست رفتن پروتئین در ادرار یا دستگاه گوارش هستند یا با تغییراتی در نوع پروتئین تولید شده در بدن، دیده شوند. دراین مورد، ممکن است اختلاف بین نتایج به دست آمده از نظارت روزانه گلوکز و تست فروکتوزآمین مورد توجه قرار گیرد. همچنین، فردی که سطح گلوکز او به صورت بیقاعده ای از مقادیر بالا تا پائین، نوسان دارد، ممکن است مقادیر فروکتوزآمین و A1c در حد طبیعی یا نزدیک به طبیعی را داشته باشد اما هنوز دارای وضعیتی باشد که نیاز به نظارت دائم دارد. اگرچه، بیشتر افرادی که چنان کنترل بی ثباتی بر دیابت خود دارند، دارای غلظت های بالایی از فروکتوزآمین و A1c می باشند.  

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    به دلیل اینکه شاید سطوح فروکتوزآمین افرادی که دیابت تحت کنترل دارند با مقادیر افراد غیردیابتی همپوشانی داشته باشند، تست فروکتوزآمین بعنوان یک آزمایش غربالگری برای دیابت دارای کاربرد نمی باشد. سطوح بالای ویتامین C (اسید آسکوربیک) و کمکاری غده تیروئید میتوانند با نتایج این تست تداخل داشته باشند.

  • آیا آزمایش فروکتوزآمین را میتوانم در منزل انجام دهم؟
    خیر. اگرچه تست خانگی در گذشته قابل انجام بوده است، اما در سال 2002 متوقف شد، پس از اینکه کمپانی تولید کننده توسط کمپانی دیگری خریداری شد و به دلایل نگرانی ها درباره اینکه نوارها نتایج بالای اشتباهی را ایجاد می کنند.
  • آیا لازم است که برای این آزمایش ناشتا باشم؟
    خیر. به دلیل اینکه این تست، پروتئین گلیکوزیله شده را اندازه گیری کرده و میانگین گلوکز را در طول 2 تا 3 هفته قبل اندازه گیری می کند، آزمایش فروکتوزآمین تحت تأثیر غذایی که در طول روز خورده اید، قرار نمیگیرد. این تست میتواند در هر زمان روز انجام شود.
  • آیا لازم نیست که فردی با سابقه خانوادگی دیابت، تست فروکتوزآمین را انجام دهد؟

    معمولاً لازم نیست. برخلاف A1c، این آزمایش برای غربالگری افراد غیر-دیابتی توصیه نمی شود، حتی اگر دارای سابقه خانوادگی قوی باشند.

  • اگر من مبتلا به دیابت باشم، آیا باید این تست را انجام دهم؟

    اکثر افرادی که مبتلا به دیابت هستند میتوانند با استفاده از آزمایشات A1c که منعکس کننده کنترل قند آنها طی 2 تا 3 هفته گذشته می باشد، مورد نظارت قرار گیرند. آزمایش فروکتوزآمین میتواند در هنگام بارداری اگر مادر مبتلا به دیابت باشد، زمانی که سلول های قرمز فرد دارای طول عمر کوتاه هستند و در برخی موارد که افراد همراه با اشکال ناهنجار و غیرطبیعی هموگلوبین هستند، مفید و دارای کاربرد باشد. بیشتر افراد دیابتی هرگز لازم نخواهند داشت که این تست را انجام بدهند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Kotus, J. and Mayrin, J. (Updated 2014 January 13). Fructosamine. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089070-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2015.

Chiang, J. et. al. (2014). Type 1 Diabetes Through the Life Span: A Position Statement of the American Diabetes Association. Medscape Multispecialty from Diabetes Care. v 37 (7):2034-2054. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/827766 through http://www.medscape.com. Accessed February 2015.

Melville, N. (2014 January 17). Add Glycated Proteins to HbA1c for Diabetes Risk Prediction? Medscape Multispecialty [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/819364 through http://www.medscape.com. Accessed February 2015.

(© 1995–2015). Fructosamine, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81610 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2015.

Cohen, R. and Sacks, D. (2012 October 31). Comparing Multiple Measures of Glycemia: How to Transition from Biomarker to Diagnostic Test? Clinical Chemistry v 58 (12) 1615–1617 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/58/12/1615.full.pdf+html?sid=1318d1cd-e30b-40d4-953a-f7b014048097 through http://www.clinchem.org. Accessed February 2015.

Juraschek, S. et. al. (2012 December). Associations of Alternative Markers of Glycemia with Hemoglobin A1c and Fasting Glucose. Clinical Chemistry v 58 (12) 1648–1655 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/58/12/1648.full.pdf+html?sid=1318d1cd-e30b-40d4-953a-f7b014048097 through http://www.clinchem.org. Accessed February 2015.

Kishore, P. (Reviewed 2014 June). Diabetes Mellitus (DM). Merck Manual Professional Edition [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 503-505.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pg 296.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pg 418.

(2005 June, Updated). Glucose Meters & Diabetes Management. FDA Diabetes Information [On-line information]. Available online through http://www.fda.gov. Accessed on 1/30/08.

Kendall, D. (2005 October 28). Postprandial Blood Glucose in the Management of Type 2 Diabetes: The Emerging Role of Incretin Mimetics. Medscape Diabetes & Endocrinology [On-line information]. Available online through http://www.medscape.com. Accessed on 1/30/08.

Smiley, D. et. al. (2008 January 23). Therapy Insight: Metabolic and Endocrine Disorders in Sickle-cell Disease. Medscape CME [On-line information]. Available online through http://www.medscape.com. Accessed on 1/30/08.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

ADA (2002). Tests of Glycemia in Diabetes. DiabetesCare 25:S97-S99 [On-line journal]. Journal available online through http://care.diabetesjournals.org.

Ko, GT et. Al (1998). Combined use of a fasting plasma glucose concentration and HbA1c or fructosamine predicts the likelihood of having diabetes in high-risk subjects. DiabetesCare [Abstract]. Journal available online through http://care.diabetesjournals.org.

Edelman, S. et. Al. (2001 Nov-Dec). Home testing of fructosamine improves glycemic control in patients with diabetes. PubMed from Endocr Pract 7(6): 454-8 [Abstract]. Available online through http://www.ncbi.nlm.nih.gov.

Mik, C. (2002 Fall). Fructosamine vs HbA1c: Which Test is Right for Your Patients? DiabetesSource [On-line newsletter]. PDF available for download at http://www.paddocklabs.com.

(2003 Feb 20, Modified). National Coverage Determinations (NCDs) Glycated Hemoglobin/Glycated Protein. CMS [On-line information]. Available online through http://www.cms.hhs.gov.

Fructosamine. ARUP Guide to Clinical Testing [On-line information]. Available online through http://www.aruplab.com.

(2003). Home Blood Sugar Monitoring, Home Fructosamine Tests and Hemoglobin A1c Testing. Joslin Diabetes Center [On-line information]. Available online through http://www.joslin.harvard.edu.

Glycosylated Serum Proteins. FDA, Glucose Meters & Diabetes Management [On-line information]. Available online through http://www.fda.gov.

Armbruster, D. (1987). Fructosamine: structure, analysis, and clinical usefulness. Clinical Chemistry Vol 33, 2153-2163 [Abstract]. Available online through http://www.clinchem.org.

(2000). Newly Diagnosed. Children's Diabetes Foundation of the North Bay [On-line information]. Available online through http://www.cdfnb.org.

Diabetes Facts. Central Ohio Diabetes Association [On-line information]. Available online through http://diabetesohio.org.

Juretic, D. et.al. (2002). 16. Pre-Analytical, Analytical And Post-Analytical Factors Influencing Specific Tests For Diagnosis And Monitoring Of Dm-National network in quality assessment. eJIFCC vol 13 no5 [On-line journal]. Available online through http://www.ifcc.org/ejifcc.

Lusky, K. (2010 January). Fructosamine Testing. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed July 2011.

Grenache, D. et. al. (Updated 2011 April). Diabetes Mellitus. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/DiabetesMellitus.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed July 2011.

(© 1995–2011). Unit Code 81610: Fructosamine, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81610 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed July 2011.

Khardori, R. (Updated 2011 June 30). Type 1 Diabetes Mellitus. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/117739-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 508-510.

William E. Winter, MD, FACB. laboratory tests adjunct board member.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.